Kvaak.fi - keskustelu
Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Muut sarjakuva-aiheet => Aiheen aloitti: Mimmu - 30.09.2004 klo 17:58:16
-
Kun täällä on liikkeellä niin viisaita ihmisiä ja oma sarjistietämykseni on niin suppeaa:
Osaako joku sanoa onko olemassa sarjakuvaa jonka voisi määritellä feministiseksi? Tai jonkinlaisella naisnäkökulmalla varustetuksi, jos täällä poikain keskuudessa :) ei saa sanoa f-sanaa?
Kiittis ja Kumarrus etukäteen asiasta jotain tietävälle.
-
http://www.karvarusina.cjb.net
-
Veikkaanpa että ei ne pojat täällä ainakaan hirveästi häiriinny F-sanan käytöstä. ;)
Käy katsomassa myös "Nettinarttu" http://www.narttu.net/ joka on edesmenneen Naaras Sarjan jatkaja.
-
Feministiseksi luokittelisin Roberta Gregoryn Bitchy Bitchin (http://www.robertagregory.com/bitchy/bitchy.htm) (oma suursuosikkini muuten, noi sivut on tosin aika heikot). Bitchyllä on asennetta (ja asennevammaa) ja naisnäkökulmaa vaikka muille jakaa!
Toinen mikä tulee mieleen on Alison Bechdelin (?) Lepakkoelämää tai jotakin sinnepäin suomeksi, englanniksi taisi olla "Dykes to watch out". Siinä kuvataan lesboystävysten elämää, mutta eihän se nyt itsessään sarjakuvasta feminististä tee. Muistelen kuitenkin että nää oli aika hyviä tarinoita.
Varmasti myös usealta muulta naistekijältä löytyy enemmän tai vähemmän feminististä tuotosta, riippuen toki siitä miten feminismi määritellään. Claire Bretecher olisi varmasti myös hyvä valinta.
Bitchy Bitchiä suosittelen kuitenkin lämpimästi, miksei myös miehille!
-
Kati Kovács voisi olla katsastamisen arvoinen, ja Katja Tukiaisen sarjakuvat ovat myös tosi sympaattisia, vaikka erityisen feministisiksi niitä ei oikein voi luonnehtia.
Mangapuolella naispiirtäjiä riittää, joskin feminismi on siellä aika vähissä. "Naisnäkökulmaa" niistä voi sanoa löytyvän siinä mielessä, että naisten mangoissa pääpaino on yleensä ihmissuhteilla eikä toiminnalla. Löysin äskettäin sellaisen piirtäjän kuin Erica Sakurazawa, jonka tyylistä ja tarinoista pidän.
-
Bitchy Bitchiä suosittelen kuitenkin lämpimästi, miksei myös miehille!
Olen nähnyt animaatioversiona, ja pitänyt kovasti. :)
-
Jeh, Bitchy Bitch on hieno.
Trina robbins on feministisen sarjakuvan äiti.
http://207.150.192.12/temp/trinarob/
Wimmin comix -lehden perustajia 1960-70 vaihteessa.
Kirjoittanut paljon kirjoja.
Sittenhän meillä Suomessakin oli Naarassarjat -lehti, jonka perillinen tuo jo mainittu nettinarttu on.
Sitten kannattaa kaivaa jostain esille kaksi Twisted Sisters -antologiaa (ei siis mikään bändi). Toim. Diane Noomin. Eiköhän sieltä löydy.
Ja friends of Lulun kautta voi löytää kaikkea lisää:
http://www.friends-lulu.org/
Timo
-
Julie Doucet: Jos olisin mies ja muita kertomuksia. En tiedä onko J julistuksellinen feministi, mutta naisnäkökulma löytyy. Esim. kuukautiset kuuluvat puolen ihmiskunnan elämään, joten ei ihme että niistä voi joskus olla asiaa.
Diane DiMassa: Hothead Paisan. Huonosti piirretty, väkivaltainen miehiä vihaava lesbo juo liikaa kahvia ja teurastaa äijiä. Saa Bitchy Bitchin näyttämään positiiviselta kuin Marco Bjurström. Tekispä Limingan (tai jotkut muut) tytöt tällaista.
Aline Kominsky: Love that Bunch. Crumbin rouva pitää oman päänsä.
Tiina Pystynen, jolta on juuri tullut uusi kirja, aika erilainen kuin aiemmat, käsittelee esim. juuri naiskirjailijana olemista, odotuksia ja ennakkoluuloja. Näyttely on parhaillaan Laterna Magicassa.
Riitta Uusitalo: Hyvää Naistenpäivää, rouva Risunen. Hupaisia ja höpsöjä naishahmoja hellyydellä.
Inger Edelfelt: Naisen syvin olemus. Lyhyitä juttuja naiskuvasta ym.
Erilaisia naisten sarjakuva-antologioita on ollut useampiakin, jo mainittujen lisäksi esim. Real Girl, Tits & Clits, Wimmen's Comix. Myös vanhoissa Jymyissä julkaistiin naisten juttuja. Ja Suurissa Kurpitsoissa. Esim. Carel Moiseiwitch on loistava. Ranskassa ilmestyy silkkipainettu Vagina Mushroom, piirroksia lähinnä.
Mun listalle pääsee myös miehiä: Hernandezin veljekset, Clowesin Ghost World (vaikka näissä vähän hämää hetkittäin tietty "söpöys", ovat kuitenkin oikean oloisia naisia); Spainin Big Bitch; Crumbin Lenore Goldberg, Altanin Ada ja Wolinskin & Pichardin Paulette. Kolme viimeksi mainittua räjäyttivät tajuntani teininä; vasta paljon myöhemmin ymmärsin lukeneeni niitä VÄÄRIN. Mutta pidän kiinni omasta tulkinnastani, se on lukijan vapaus.
Jo mainitut ovat kaikki hyviä. Mutta nyt seuraa VÄÄRÄ MIELIPIDE <--(c) Pertti Jarla --- Trina Robbins on huumorintajuton vanha kääkkä jolla on tylsiä juttuja. On saavutus sinänsä että saa esitettyä helposti lähestyttävän taidemuodon, sarjakuvan, pitkästyttävänä. Lisäksi en ymmärrä mitä arvoa on listata jotain studioiden rivipuurtajia kovakantisiin kirjoihin vain sukupuolen takia. Ei ne tusinasarjat siitä parane.
-
http://gamma.nic.fi/~raijakoo/lyhyet5.htm#Sarjakuvakierrokselle!
-
Sharyn Flenniken on tosi hyvä. Muutenkin ei kun suositeltavia nimiä tässä listasa. Tuolta sarjakuvayleissivistyksen puolelta poimin taas mukaanTank Girlin, vaikka sekin on miesten piirtämä. Onhan se aika äijä, mutta oli aikanaan niin raikas. On kivaa kun on ennenkaikkea MONENLAISIA naishahmoja. Ite en oo ikinä söpöilystä tykänny enkä söpöksi itteäni kokenut. Siks Tankkari ja Hernandezien Maggie ja Hopey kolahti aikanaan. Hernandezeilta on ilmestynyt juuri valtavat tiiliskivikokoelmat.
Jotkut tykkäs Modesty Blaisestakin. Musta se oli ihan tylsä. Mutta... feministinen? Mitä sanotte?
-
Veikkaanpa että ei ne pojat täällä ainakaan hirveästi häiriinny F-sanan käytöstä. ;)
Thjaah, no riippuu vähän F-sanasta. Toisia sanoja sietää ja toisia ei niinkään.
Feministinen sarjakuva ja feminismi yleensäkin taasen kalskahtaa korvaani yhtä ihastuttavalta,
kuin ehkä sovinistinen sarjakuva ja sovinismi keskivertonaisen (mikä se sitten onkaan) korvaan.
Eli 180 asteen käännös, varmuuden vuoksi jopa kahteen kertaan.
Voisinpa kenties avautua enemmänkin, mutta jätän nyt avautumatta.
Hyviä naistaiteilijoita on, paljonkin, sen verran voinen myönnytellä...
-
Robbinsin sarjakuviin ja kirjoihin kannattaa tutustua. Pertti taisi lausua tuomionsa yhden kirjan perusteella. Robbinsin ansioksi voi laskea esim. Nell Brinkleyn nostamisen esiin. historian hämärästä.
Oma suosikkini "Twisted sisterseistä" on Dori Seda.
Tove Jansson voisi olla hyvä esimerkki myös. Miesten piirtämiä feministijuttuja ei ilmeisesti lasketa?
-
Veikkaanpa että ei ne pojat täällä ainakaan hirveästi häiriinny F-sanan käytöstä. ;)
Feministinen sarjakuva ja feminismi yleensäkin taasen kalskahtaa korvaani yhtä ihastuttavalta,
kuin ehkä sovinistinen sarjakuva ja sovinismi keskivertonaisen (mikä se sitten onkaan) korvaan.
Eli 180 asteen käännös, varmuuden vuoksi jopa kahteen kertaan.
..ja toisaalta kyllä suurimman osa täälläkin luulisi tajuavan, että feminismi tarkoittaa pyrkimystä tasa-arvoon eikä suinkaan naisvaltaan tms.. ;)
Varsinaisista lukusuosituksista on vielä mainitsematta uunituore Tiitu Takalon Tyhmä tyttö -kokoelma (Suuri Kurpitsa), joka on kaikesssa feministisessä rentoudessaan ja alakulttuurikehyksissään vähänniinku reality-Love&Rockets.
-
Trina Robbins kutsuu Abortion Eve (http://sairauksiajasarjakuvia.blogspot.fi/2013/08/eevat-tekevat-abortin.html) -sarjakuvaa yhdeksi 70-luvun tärkeimmistä ja ala-arvostetuimmista sarjakuvista, enkä ole eri mieltä. Joka tapauksessa aihe on aina ajankohtainen, tänä kesänä myös julkisuudessa Päivi Räsäsen ansiosta.
-
Ensimmäinen Wimmen's Comix vuodelta 1972 on kokonaisuudessakin mainio, sisältäen mm. feminististä scifiä ja fantasiaa. Lehti ansaitsisi perusteellisemmankin käsittelyn, mutta nostan esiin vain tarinan A Teenage Abortion (http://sairauksiajasarjakuvia.blogspot.fi/2013/08/teinityton-abortti.html) joka ennakoi yllä mainittua Abortion Eveä kertomalla elämästä kieltolain aikaan.