The pirates are who they are. They cannot be guilt’d or moral’d out of the scene. Stealing is stealing. Everyone knows it and all of us scanners and editors knew it when we were doing it.
En jaksanut tutustua 300-sivuiseen EU-komission tutkimukseen, mutta lyhyesti uutisessa sivuttiin ettei piratismilla ole vaikutusta mm. kirjojen myyntiin (https://muropaketti.com/pelit/tutkimus-piratismilla-ei-ole-negatiivista-vaikutusta-videopelien-myyntiin/).
Logiikka tuossa menee, etteivät piraatit osta oli hinta mikä hyvänsä ja kuluttajat ostavat oli hinta mikä hyvänsä.
Tämän perusteella minä nostaisin hinnat pilviin.
Olisi mielenkiintoista nähdä sarjakuvapiratismia koskevaa tutkimustietoa.
tappaa useampia sarjoja vuodessa.Myös Japanissa. Laina Petteri Uusitalon blogista: (https://pelaaja.fi/blogit/idan-lumo-paperilehdet-vuotavat-eniten)
Lehteä aletaan toimittaa kauppoihin torstaina
Joku työntekijä ”ostaa etukäteen” paketista yhden lehden
Suosituimpien sarjojen uusimmat luvut skannataan nettiin perjantain ja lauantain aikana
Sormi liipasimella odottavat fanikääntäjät kääntävät luvut englanniksi muutaman tunnin sisään ja julkaisevat ne - edelleen perjantain ja lauantain aikana
Lehti tulee myyntiin maanantaina
Meillä on "oikeus" tulla viihdytetyiksi, ilman kustannuksia.
Mutta täytyy todeta, että asioiden ostaminen laillisesti on joskus koomisen vaikeaa tai jopa mahdotonta.Lisäisin listaan vielä: "Meillä on oikeus lukea, kuluttaa, katsoa mitä tahansa missä tahansa julkaistua tai jonkun julkisuuteen saattamaa."
Oma lukunsa on tuotteet, joita ei saa muuten kuin piraattiversioina
Ihan viime päivinä oli juttua että piratismi lisääntyy myös TV-sarjapuolella. Maksukanavia on liikaa, tulee liian kalliiksi tilata, joten eikun lataamaan piraattikamaa. (Vähän sama tilanne taisi olla USAssa jo puolianalogiseen kaapelitv-aikaan, keploteltiin niitä kaapelikanavia näkymään ilmaiseksi)Niin ja sit on semmoinen ongelma, että pistetään pystyyn suoratoistopalvelu vain muutamassa maassa ja pistetään sinne erittäin kiinnostava TV-sarja, joka on ihan pakko nähdä, ennen kuin kaikki spoilailee siitä kaiken.
Sarjakuvienkin kohdalla alkaa olla helppo törmätä samaan kuin keikoilla: jokainen tuntee biisit, levyjä edes laillisia digiversioita omistaa sadasta kaksi tyyppiä.
Niin ja sit on semmoinen ongelma, että pistetään pystyyn suoratoistopalvelu vain muutamassa maassa ja pistetään sinne erittäin kiinnostava TV-sarja, joka on ihan pakko nähdä, ennen kuin kaikki spoilailee siitä kaiken.Tarkoittanet että houkutus piratismiin on suuri. Pitäisi kuitenkin ymmärtää, että nämä sarjat ovat yhtiöt bisnestä, eivät puhdasta palvelua. Yhtiö oletusarvoisesti maksaa tekijöille levityksen laajuuden mukaan. Niinpä on niiden näkökulmasta ihan fiksua vaikkapa testata sarjan suosiota ensin pienemmässä markkinassa, koska tekijöiden palkkiot ja sitä kautta riskit ovat pienemmät. Joku suoratoistohässäkkäkin lienee sellainen palvelu, että sen markkinointiin pitää täällä upottaa euro jos toinenkin, jos mielii saada riittävän kokoisen maksavan asiakaskunnan. Videoiden kääntäjillekin pitää jotain kahvirahoja maksaa ja heidän työnsä valmistumisesta huolehtia, kaistoihin, palvelimiin ja niiden ylläpitoon pitää investoida jnpp. Internetin "ilmaisuus" on kyllä totaalisesti saanut ihmiset sekaisin ja kuvittelemaan että netti on joku luonnonvara, mutta on niitäkin, jotka sen koko paksan pitävät rahoituksellaan/bisneksillään pystyssä.
Halua olisi maksaa kanavasta, mutta ei ole tulossa kuin joskus epämääräisesti keväällä tänne Suomeen ja muihin Euroopan maihin.
Silloin kynnys piratismiin on suuri. Kyllä näiden palvelun tarjoajienkin olisi syytä katsoa peiliin.
En tuomitse köyhiä, vielä en ole unohtanut miltä se tuntui, MUTTA – siitäkin huolimatta, että menen ok boomer -horinan puolelle – kun MINÄ olin nuori ja varaton, omaksuin periaatteen, että ei aina tarvitse olla sitä viimeisintä ja kalleinta.
Tätä periaatetta voi harjoittaa sarjakuvien lisäksi kaikkeen viihteen kuluttamiseen, kaikessa muodossa (pelit halpalaarista, viiveellä sarjakuvat vuosimaksua vastaan) ja bonuksena pääsevät vielä lapsetkin nauttimaan isän kurinalaisuudesta.
Odottamiseen muuten liittyy myös tuo viihdepalveluiden maakohtainen rajoittaminen, mutta oikeasti sitä jää paitsi vain keskusteluun osallistumisesta sen ollessa kuumimmillaan.
Tarkoittanet että houkutus piratismiin on suuri. Pitäisi kuitenkin ymmärtää, että nämä sarjat ovat yhtiöt bisnestä, eivät puhdasta palvelua. Yhtiö oletusarvoisesti maksaa tekijöille levityksen laajuuden mukaan. Niinpä on niiden näkökulmasta ihan fiksua vaikkapa testata sarjan suosiota ensin pienemmässä markkinassa, koska tekijöiden palkkiot ja sitä kautta riskit ovat pienemmät. Joku suoratoistohässäkkäkin lienee sellainen palvelu, että sen markkinointiin pitää täällä upottaa euro jos toinenkin, jos mielii saada riittävän kokoisen maksavan asiakaskunnan. Videoiden kääntäjillekin pitää jotain kahvirahoja maksaa ja heidän työnsä valmistumisesta huolehtia, kaistoihin, palvelimiin ja niiden ylläpitoon pitää investoida jnpp. Internetin "ilmaisuus" on kyllä totaalisesti saanut ihmiset sekaisin ja kuvittelemaan että netti on joku luonnonvara, mutta on niitäkin, jotka sen koko paksan pitävät rahoituksellaan/bisneksillään pystyssä.No Disney teki kyllä todella tyhmästi tässä suoratoistopalvelunsa lanseerauksessa.
Mihin liittyy muuten se että eikös Netflix ole nykyään yksi pahimmista kaistarohmuista?
Vaikka fanit "hoitavatkin" markkinointia, ne tekevät yhtiöille myös hallaa vaikkapa juuri spoilaamalla ja piratoimalla sisältöjä. Suomikin on sen kokoinen markkina että pitää varmaan harkita aika tarkkaan että kannattaako tänne tuoda (saataville) yhtään mitään koska a) piraatit, b) markkinointi ja jakelukustannukset c) vähäinen yleisö. Sille että maut ovat monet ja palkkataso elintason myötä korkea emme voi mitään. Piratismikin alkaa olla luonnon lain tapainen ilmiö. On ollut jo hamalta 80-luvulta eli digitalisaation alkuhämäristä asti.
Tietenkin suoratoistopalvelut ja muut oikeuksien omistajat tekevät bisnestä aina kun vain pystyvät. Mutta elleivät pysty, se ei minusta millään muotoa oikeuta kuluttajaa varastamaan heidän tuotteitaan.
Mikä herätti ajatuksen, että ehkäpä ajankohtaisuuteen vahvasti nojautuvat julkaisumallit itsessään ruokkivat piratismia, jonka olemassaolo suosittuna käytäntönä sitten vahingoittaa myös niitä tekijöitä jotka pyrkivät tekemään itsenäisesti toimivia teoksia.Tuo on hyvä huomio. Pöhinässäkin on kääntöpuolensa.
No, Disney teki kyllä todella tyhmästi tässä suoratoistopalvelunsa lanseerauksessa.Voisi kuvitella että Disney miettii asiaa HIEMAN laajemmin kuin Star Wars fanien näkökulmasta. Toki se on heillä varmaankin sisäänheittotuote ja toisaalta oma vika kun ovat hankkineet niin ankarasti fanitetun brändin. :)
Ensinnäkin, kun tietää kuinka iso juttu tuo kauan odotettu Star Warsin näytelty TV-sarja oli. Disney olisi voinut aivan hyvin vähän odottaa, että Eurooppakin pääsee mukaan pippaloihin ja vasta sitten tuoda The Mandalorianin mukaan.
Ja sivuhavaintona, kun näin tekee, on todettava lähes täysi mielenkiinnon sammuminen supersankarisarjiksia kohtaan, kun niiden markkinat ovat keskittyneet niin paljon pöhisemään siitä mitä tapahtuu juuri nyt ja viittailemaantoisiin asioihin joita on juuri vähän aikaa sitten tapahtunut tai tapahtuu juuri nyt tai tulee ihan pian tapahtumaan, että jos vilkaisee jotain satunnaista Marvel- tai DC-tuotosta niin siitä ei tajua paljoakaan kun ei ole seurannut yhtään mihin kontekstiin se sijoittuu (onko Batman juuri nyt Bruce Wayne tai ketkä kaikki henkilöt ovat tällä hetkellä kuolleita tai onko Batmaneja mahdollisesti tässä sarjassa viisikymmentä), ja voi olettaa että jotakuinkin kaikki yksittäisen teoksen tapahtumat joissa on jotain dramaattista potentiaalia on jo pyyhitty pois tarinajatkumosta, joten miksi lukea edes se yksittäinen teos?
Mikä herätti ajatuksen, että ehkäpä ajankohtaisuuteen vahvasti nojautuvat julkaisumallit itsessään ruokkivat piratismia, jonka olemassaolo suosittuna käytäntönä sitten vahingoittaa myös niitä tekijöitä jotka pyrkivät tekemään itsenäisesti toimivia teoksia.
Toki piratismi ja kaikki tämä julkistuksiin liittyvä sirkus liittyy siihenkin että viihdetuotteet ovat loppupeleissä kertakäyttöisiä. Oletusarvoisesti ne unohtuvat saman tien kun seuraava on tulilla. Niitä ei vaalita tai haluta säästää myöhempää tarkastelua varten.
Tajuan mitä yrität sanoa, se vain ei vastaa sen enempää todellisuutta kuin...
Tätä käytäntöähän itse aktiivisesti harjoitan ja se on jäänyt päälle myös silloin kun ei ole taloudellisesti ollut välttämätöntä.
Ja sivuhavaintona, kun näin tekee, on todettava lähes täysi mielenkiinnon markkinat ovat keskittyneet niin paljon pöhisemään siitä mitä tapahtuu juuri nyt
Mä kyllä luen sarjakuvia juuri siksi, että haluan tietää mitä niissä tapahtuu. Toki joskus harvoin kaunis kuvitus voi mennä edelle, mutta pääsääntöisesti tarina on tärkein.
Mä kyllä luen sarjakuvia juuri siksi, että haluan tietää mitä niissä tapahtuu.
Piratimismi tuntuu olevan monille myös elämäntapa ja/tai ideologia, jonkinlaista kapinaa ja alakulttuurifiilistelyä kaiketi myös.
Ei siitä artikkelista mennyt kahta vuottakaan, kun toiminnasta oli jäljellä enää tämä kylmä, teollinen sivumaku.Kopioimalla/huijaamalla voi tehdä tai "säästää" rahaa. Sehän se perusidea kaikessa piratismissa on (huonekaluista, vaatteisiin, lääkkeisiin ja sarjakuviin). Riippumatta siitä miten sitä toimintaa perustellaan.
Kopioimalla/huijaamalla voi tehdä tai "säästää" rahaa. Sehän se perusidea kaikessa piratismissa on (huonekaluista, vaatteisiin, lääkkeisiin ja sarjakuviin). Riippumatta siitä miten sitä toimintaa perustellaan.
Tulee monesti mieleen, että moni poliitikko voisi Suomessa vetää täysin erilaista politiikkaa, jos olisi elämänkokemusta edes hieman ulkomailta.Tuo pätee myös aika moneen perus- ja normisuomalaiseen. Ulkomaankeikka itsellekin avasi silmiä myös suhteessa tekijänoikeuksiin. Olivathan ne toki jo olleet auki aiemminkin, mutta kun näkee mitä meininki on maassa, joka ei noudata tai pysty valvomaan kansainvälisiä sopimuksia eikä ehkä omia tekijänoikeuslakeja edes ole, niin huomaa eron.
Ja nyt Facebookissani mainittiin, että kaikki e-kirja-palvelut eivät tilitä mitään niistä lukijoista, jotka ovat sillä parin kuukauden ilmaisella testikaudella, mitä saa minkäkin palvelun tai vempeleen mukana kaupantekijäisiksi.