Kvaak.fi - keskustelu
Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Eurooppalaiset sarjakuvat => : VesaK 06.02.2013 klo 01:17:02
-
"Käytin sivellintä, vaikka minua pyydettiin siirtymään tussiterään. Ohutta ristivarjostusta en käyttänyt, koska siitä olisi voinut tulla ongelmia painovaiheessa. Tussaustyön lisääntyessä minua avusti aluksi veljeni Marcel, myöhemmin se jäi kokonaan avustajien hommaksi."
Marcel Uderzo ja muut apulaiset pysyivät ainakin ei-ranskankielisessä maailmassa peitossa hyvin pitkään, kuin Disney-piirtäjät aina Barksia myöten. Ehkä vain Tintti-studion tekijät tunnetaan parhaiten.
Ei apulaisten käyttö mitenkään äärimmäisen salattua ole ollut, mutta he ovat nousseet esille vasta kun sarja alkaa olla loppusuorallaan. Markkinointijuttu. Nykyään vain harvoilla tekijöillä on varaa pitää studiota yllä.
http://fr.m.wikipedia.org/wiki/Marcel_Uderzo#section_2
-
Marcel ja muut apulaiset pysyivät ainakin ei-ranskankielisessä maailmassa peitossa hyvin pitkään, kuin Disney-piirtäjät aina Barksia myöten. Ehkä vain Tintti-studion tekijät tunnetaan parhaiten.
Sama juttu Lucky Luken kanssa: kyllä Morrisillakin apulaisia oli. Nimiä tuli esiin vasta sitten, kun toiset jatkoivat sarjoja Morrisin jälkeen: ainakin Michel Janvier ja Leonardo piirsivät Rantanplania. Janvierin tyyli on ihan "virallisen" Morrisin tyylin näköistä, joten voi arvella hänen olleen mukana kuvioissa jo aikaisemminkin.
Kiinnostaisipa kyllä kuulla Marcel Uderzon roolista enemmänkin. Kuinka suuri hänen osuutensa oli? Tussasiko lähinnä taustoja ja sen semmoista, vai ihanko oikein kaiken? Kai Albert sentään vielä 60-70-luvuilla oli itse mukana myös tussauksessa.
-
Kai Albert sentään vielä 60-70-luvuilla oli itse mukana myös tussauksessa.
Kyllä ainakin toivoisi tuon ylempänä olevan Caesarin lahjan aloitussivun olevan itsensä suuren Uderzon omakätisesti tussaama, on niin hienoa tyyliä ja tekniikkaa.
Timo
-
Serkkupojan kanssa puhuttiin joskus alle 10-vuotiaina lähinnä Tintistä että ei sama tyyppi piirrä kaikkea vaan yksi piirtää ihmiset, toinen autot, kolmas talot jne.
Siitä oli ollut tuolloin Hesarissa tai jossakin juttua.
Sivupoluille mennään taas, mutta itse muistan Valittujen Palojen artikkelin Hergéstä, jossa muistaakseni sivuttiin asiaa jokseenkin noin. Olisiko vuodelta 1974. On mulla se lehti vissiin jossain.
Timo
-
Serkkupojan kanssa puhuttiin joskus alle 10-vuotiaina lähinnä Tintistä että ei sama tyyppi piirrä kaikkea vaan yksi piirtää ihmiset, toinen autot, kolmas talot jne.
Mä muistan kans kuulleeni pikkunassikkana, Asterixiin liittyen, että taustat - eritoten kaikki yksityiskohtaiset rakennukset - piirtäisi joku aivan muu kuin Uderzo. Asialle nyökyteltiin porukoissa hyväksyvästi ja asiaa perusteltiin mm. historiallisen arkkitehtuurin autenttisella vaikutelmalla. "Eihän tavallinen sarjakuvapiirtäjän planttu voisi mitenkään olla tällaisista asioista niin hyvin perillä, kyllä siellä täytyy olla taustalla jonkun muun tekijämiehen." Tämä siis noin 10-vuotiaana. Tässä luulossa elin kuitenkin aika pitkään. Silti, edelleen melko heppaisilla evidensseillä minut varmaan saisi uskomaan tuohon uudelleen.
-
Kyllä tähän varmaan on todella monenlaisia erilaisia ratkaisuja... Esim. lähtien sitä, kumman kontrollointia pääpiirtäjä pitää tärkeämpänä itsellään: lyijykynäpiirtämistä, jossa hahmotellaan kuvien pohja, vai tussaamista, joka tuottaa sen lopullisen pinnan. Monet piirtäjät ovat käyttäneet tussaaja-apulaisia, mutta on myös niitä, jotka ovat mieluummin käyttäneet apulaisia lyijykynäpiirroksiin ja ennemmin ovat pitäneet tussausta omissa käsissään: Milton Caniff, Burne Hogarth, Sy Barry (joka paikoitellen käytti myös apulaistussaajia).
Sitten on niitä sarjoja, joissa apulaiset tekivät kaiken piirrostyön: Jim Raymond oli Touhulan perheen "Chic Young", Frank Frazetta oli Li'l Abnerin "Al Capp" 50-luvulla, Karvista ovat piirtäneet assistentit lähes alusta asti.
Ville Vallattoman Hank Ketcham kertoi linjansa olevan joko/tai: jaksot olivat joko kokonaan hänen itse tekemiään tai sitten kokonaan assistenttien tekemiä, mutta töitä ei kuvien sisällä jaettu.
Vihtori ja Klaara -sarjan George McManusta avusti 30-luvun puolivälistä Zeke Zekeley, joka piirsi ainakin osan jaksoista lähes kokonaan. Hämmästyttävää kyllä, hän oli elossa vielä 2000-luvulla, elävänä linkkinä sanomalehtisarjakuvan varhaisiin vuosiin.
-
Valittujen Palojen Tintti-juttu on mennyt minulta näköjään kokonaan ohi. Ei minkäänlaista muistikuvaa. Jos joku löytää, skannatkaa ihmeessä Tintti-lankaan.
-
Peyon studio on mainittukin jo siellä ja täällä: Walthéry, Gos, Wasterlain jne. Ensin mentiin porukalla ravintolaan syömään ja juomaan, sitten aloitettiin projekti ja jaettiin kynät. Alkuun työskenneltiin Peyon keittiön pöydän ääressä kunnes oli varaa laajentaa.
Niin ja Hugo Prattilla oli myös "hergemäinen" studio, pari ihmistä tekemässä taustatutkimusta historiasta ja maantieteestä, yksi piirtämässä autot, junat ym. vempaimet ja niin edelleen.
-
Valittujen Palojen Tintti-juttu on mennyt minulta näköjään kokonaan ohi. Ei minkäänlaista muistikuvaa. Jos joku löytää, skannatkaa ihmeessä Tintti-lankaan.
Tai vähintään kertokaa numero. Tsekkaan josko olisi tuuria ja tuo löytyisi yliopistolta. Ja jos on vielä enemmän tuuria niin antavat skannata.
-
Niin ja Hugo Prattilla oli myös "hergemäinen" studio, pari ihmistä tekemässä taustatutkimusta historiasta ja maantieteestä, yksi piirtämässä autot, junat ym. vempaimet ja niin edelleen.
Tämmöistä olen uumoillut siitä saakka, kun ensi kertaa Cortoa (Siperian-seikkailu) luin. Panssarijunat näyttivät vähän erityylisiltä kuin muu piirrosjälki. Prattista kukkaruukkuun: osaako kukaan kertoa tarkemmin Walt Kellyn taustavoimista Pogon jumalaisen viivankäytön kanssa? Vaimo ja ilmeisesti lapsetkin kai auttoivat ainakin loppuvaiheessa, kun Kellyn näkö oli diabeteksen takia huonontunut. Wikipedia nimeää pari muutakin varhaisempaa avustajaa, George Wardin ja Henry Shikuman.
-
Nykyään vain harvoilla tekijöillä on varaa pitää studiota yllä.
...länsimaissa. :) Aasiassa isotkin studiot on edelleen arkipäivää. Toki sielläkin piirtäjät on ongelmissa ja monet vähemmän menestyneet käyttävät apuna vain satunnaistyövoimaa.
Ehkä kaikkein törkeimmin (nimiä ei kerrota vaikka suurin osa on apulaisten tekemää) toimitaan Hongkongin hikipajoissa. Japanissa vaikuttaisi myös olevan käytäntö että mestarin kuoleman jälkeen ghostaaja jatkaa sarjista signeeraten työnsä mestarin nimiin.
-
Prattista kukkaruukkuun: osaako kukaan kertoa tarkemmin Walt Kellyn taustavoimista Pogon jumalaisen viivankäytön kanssa? Vaimo ja ilmeisesti lapsetkin kai auttoivat ainakin loppuvaiheessa, kun Kellyn näkö oli diabeteksen takia huonontunut. Wikipedia nimeää pari muutakin varhaisempaa avustajaa, George Wardin ja Henry Shikuman.
Pogon ja muiden yhdysvaltalaisten strippisarjojen tekijöitä voi katsoa Comic Strip Projectista (http://www.bpib.com/comicsproj/) kohdasta 7, ”Comic Strip Credits”. Noita tietoja tuolla täydennetään edelleen koko ajan. Pogo löytyy täältä (http://www.bpib.com/comicsproj/creditsLP.html) P-kirjaimesta. Shikuma näyttää olleen vain tekstaaja.
-
"Ei Walt Disney niitä taskukirjoja piirrä, vain lehdet."
Rafael "Lele" Vianello oli yksi Prattin assareista, toinen oli pultintarkka piirtäjä Guido Fuga.
http://www.lelevianello.it/index.htm
-
vähemmän menestyneet käyttävät apuna vain satunnaistyövoimaa.
"Halloo! Onko varamiespalvelussa? Tarvittais neljä sarjakuvapiirtäjää viikoksi. Löytyykö? Olis hyvä jos ainakin yhden erikoisalueena olis 1800-luvun lopun junat."
Timo
-
Pogon ja muiden yhdysvaltalaisten strippisarjojen tekijöitä voi katsoa Comic Strip Projectista (http://www.bpib.com/comicsproj/) kohdasta 7, ”Comic Strip Credits”.
Kiitos vinkistä! Tämmöinen (http://harrymccracken.com/blog/2007/07/15/george-ward-the-greatest-cartoonist-who-ever-lived/) blogisti kertoo osin epävarmoihin lähteisiin pohjaten George Wardin kynäilleen suorastaan yksinään Pogon sunnuntaisarjoja 1950-60 -luvuilla. Huhujen mukaan Wardin jutut tunnistaisi sen henkseleitä pitävän junttikarhun (Barnstable Bear) mukana olosta; Kelly ei kuulemma koskaan piirtänyt karhua itse. Totuus asiasta on kuitenkin hiukan epäselvä ainakin jutun kommenttien perusteella.
-
Sampsahan linkkasi loistavan sivun!
FELIX THE CAT
Pat Sullivan ‘29-‘33
g- Al Eugster-briefly
asst. Bil Holman ‘32-‘35
Miksi en ole yhtään yllättynyt? ;D
(Otto Messmeriähän ei tuossa mainita, koska kaikki tietävät että Sullivan ei niitä piirtänyt jne.)
-
Shikuma näyttää olleen vain tekstaaja.
Pogon tapauksessa aika merkittävä homma, koska sarja leikitteli monilla eri tekstaustyypeillä fraktuurasta 1800-luvun sirkusjulisteisiin. Siksi sarja olisi aika pirullinen julkaistava suomeksi...
-
Tämmöinen (http://harrymccracken.com/blog/2007/07/15/george-ward-the-greatest-cartoonist-who-ever-lived/) blogisti kertoo osin epävarmoihin lähteisiin pohjaten George Wardin kynäilleen suorastaan yksinään Pogon sunnuntaisarjoja 1950-60 -luvuilla. Huhujen mukaan Wardin jutut tunnistaisi sen henkseleitä pitävän junttikarhun (Barnstable Bear) mukana olosta; Kelly ei kuulemma koskaan piirtänyt karhua itse. Totuus asiasta on kuitenkin hiukan epäselvä ainakin jutun kommenttien perusteella.
Mielenkiintoinen tuo karhun esiintyminen juuri Wardin avustamisaikana. Joo, tuolla kommenteissa näemmä jotkut sanovat, että Ward ei ollut animaattori, joten hänen luonnostelunsa (epäluontevana) ei kelvannut Kellylle. Jos tämä väite on totta, olisi uskottavaa, että hän oli pelkästään tussaaja (Comic Strip Projectin mukaan Ward oli sunnuntaisivun tussaaja 1952 – 59). Näistä asioista tosiaan kuitenkaan ei aina tiedä, koska eri osapuolet haluavat nostaa omaa häntäänsä.
FELIX THE CAT
Pat Sullivan ‘29-‘33
g- Al Eugster-briefly
asst. Bil Holman ‘32-‘35
Miksi en ole yhtään yllättynyt? ;D
(Otto Messmeriähän ei tuossa mainita, koska kaikki tietävät että Sullivan ei niitä piirtänyt jne.)
Joo, aika samanlaista tyyliä Felix-kissassa kuin Holmanin Pekka Pikasessa. Wikipedian artikkeli (http://en.wikipedia.org/wiki/Bill_Holman_%28cartoonist%29) Holmanista ei muuten tiedä hänen Felix-kissassa olostaan.
Tuo laittamasi Felix-kissa-sitaatti on peräisin Comic Strip Projectin päivityksistä (Update). Messmer ja muita tekijöitä toki lukee ensiksi kirjoitetuissa Section 7:n Creditseissä Update’ien yläpuolella. http://www.bpib.com/comicsproj/
Shikuma näyttää olleen vain tekstaaja.
Pogon tapauksessa aika merkittävä homma, koska sarja leikitteli monilla eri tekstaustyypeillä fraktuurasta 1800-luvun sirkusjulisteisiin. Siksi sarja olisi aika pirullinen julkaistava suomeksi...
Totta haastat. Hieno pointti!