Kvaak.fi - keskustelu
Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Muut sarjakuva-aiheet => Aiheen aloitti: CryingBlueRain - 03.10.2011 klo 20:14:16
-
Millaisissa sarjakuvissa on käsitelty Kiinan historiaa? Tai ylipäänsä Kiinaa, mitä sitä turhia kursailemaan.
Muistan itse Corto Maltesen pari Itä-Aasia-seikkailua, Valkoisen tiikerin, Tintin Kiina- ja Tiibet-albumit sekä tietysti tämän uuden Minun Kiinani -teoksen, jota en vielä ole lukenut. 1980-luvun alussa siinä Seikkailujen mies -sarjassa taisi tulla boksarikapinaan sijoittuva albumi, mutta sekin on jäänyt lukematta. Jotain Kiinaan sijoittuvia korkkaritarinoita on tietääkseni myös olemassa, mutta niistä en ole itse niin kiinnostunut.
Linnut ja meret oli unohtua.
Mitä muita Kiina-sarjakuvia on tarjolla suomeen ja englantiin rajoittuneelle lukijalle? Tai saa ranskankielistäkin suositella, vielä minä joskus menen sinne peruskurssille...
-
Corto Maltesessa albumi Nuoruus sikäli, että sijoittuu Mantsuriaan. Mutta kuinka tässä olikaan Kiina varsinaisesti edustettuna? Tosin Cortot jo sanoit.
Olikos niin että Piko ja Fantasio-albumi Buddhan vanki sijoittuu Kiinaan? Ei ole albumi käsillä nyt. Mutta tämä muistaakseni vain jos jätetään tosiaan kursailu pois. Ja jos edes sijoittui sinne.
ComicsOne on julkaissut sarjaa Fung Wan (http://en.wikipedia.org/wiki/Fung_Wan) nimellä Storm Riders englanniksi. Sijoittuu Mind-dynastian ajalle eli viimeiselle han-kiinalaisten ajalle, joka kesti suunnilleen 1600-luvun puoleen väliin. Huono puoli on se, että sarja jatkuu yhä mutta kustannus ei kun kustantajaakaan ei enää ole. Jäänyt siksi itseltäkin väliin. Saattaa ottaa melkoisia vapauksia, joten Corton tapaista historiakuvausta ei auttane odottaa.
Kiinan historia on kiehtovimmillaan 1800- ja 1900-luvuilla. Tuo boksarikapinaan sijoittuva kiinnostaisi kovastikin.
-
Kiinan historia on kiehtovimmillaan 1800- ja 1900-luvuilla. Tuo boksarikapinaan sijoittuva kiinnostaisi kovastikin.
Kyseessä on Pekingin valloittaja (Semic 1979). En tosiaan ole itse lukenut sitä, mutta samassa sarjassa tulleet Aavikon sankari (1978) ja Zulumaan kesyttäjä (1979) olivat (muistaakseni) todella hyvää historiallista sotaseikkailua.
(Ei kannata säikähtää jälkimmäisen albumin kolonialistista nimeä - kyseessä on pikemminkin ulkopuolisen jalkoihinjääjän eloonjäämiskertomus sodan keskellä kuin mikään "näytä neekerille paikkansa" -roska. Aavikon sankari oli 1. maailmansodan aikaiseen Lähi-itään sijoittuva veijarikertomus, jossa esiintyy sivuhenkilönä myös Vekka of Savon avatar-kuvassa näkyvä eksentrinen brittiseikkailija.)
Suomessa Seikkailujen mies -sarjaa tuli Semiciltä neljä osaa 1978 - 79 ja Jalavalta yksi (Manaran Lumimies 1980-luvun lopulla). Italiassa sarjassa on kuulemma julkaistu yli 30 albumia, ja mukana on myös Hugo Prattin parhaan luomiskauden teoksia 1970-luvulta. Drool...
Edit
Mutta palataan ketjun varsnaiseen aiheeseen
-
Marco Polon matkakertomuksista on tehty taas useampikin sarjakuva. En tiedä onko sitä suomalaisissa Kuvitetuissa klassikoissa.
Hetkonen...jokin 1970-luvun lopun vaiheilla ilmestynyt suomenkielinen Marco Polo -albumi tosiaan on olemassa.
-
Larry Gonick, Cartoon history of the universe #9 (Family Matters) käsittelee Kiinan muinaishistorian aika mukaansatempaavalla tavalla. Varmaan sarjan myöhemmissäkin voluumeissa jatkuu, mutta en ole niitä saanut näppeihini.
BTW... Gonickin historiasarjan (hypoteettisen) suomennoksen yhteydessä näkisin mielelläni sanat "Pohjoismaiden ministerineuvosto ylpeänä esittää" tms.
-
Hetkonen...jokin 1970-luvun lopun vaiheilla ilmestynyt suomenkielinen Marco Polo -albumi tosiaan on olemassa.
Marco Polo - Venetsiasta Pekingiin ilmestyi albumisarjassa Historian suuret seikkailut (http://koti.welho.com/z14/sarjakuvat/historian_suuret_seikkailut.html)
Timo
-
Gonickin historiasarjan (hypoteettisen) suomennoksen yhteydessä näkisin mielelläni sanat "Pohjoismaiden ministerineuvosto ylpeänä esittää" tms.
Mä luulen, että Pohjoismaiden ministerineuvosto tukee vain pohjoismaisen sarjakuvan käännöshankkeita...
Palataan taas asiaan.
-
Mietin eilen itsekin että Marco Polosta täytyy jotain olla. En vain keksinyt mitään nimeltä.
Yoko Tsuno-albumeissa Sumujen pagodi ja Taivaallinen dzonkki seikkaillaan muinaisessa Kiinassa. Ainakin.
-
Tsai Chih Chung, "Mitä on ZEN Mielen vapaus" (Asiapac / Autor 1994)
Hong Jingming ,Tsai Chih Chung, " Kiinalaisen viisauden juuret"(Asiapac / Autor 1997)
itämaista "kirkkohistoriaa" ja kansanperinnettä
-
Aku Ankan taskukirjassa 116 "Aku kaukomailla" on Guido Martinan ja Romano Scarpan moniosainen ankkasovitus Marco Polosta.
"Pekingin valloittaja" on sekin ihan kelpo seikkailusarjakuvaa, jossa mielestäni valaistaan ihan onnistuneesti boksarikapinan motiiveja. Albumissa edistysuskoinen amerikkalainen lehtimies kauhistelee Kiinan takapajuisuutta, kiinalainen ylimys saa tästä ratkaisevan kipinän liittyä boksareihin ja amerikkalaisen kanssa liikkuva ranskalainen (vai oliko se italialainen) upseeri päivittelee, kuinka vaikeaa eri kulttuurien on joskus ymmärtää toisiaan.
Alixkin on käynyt Kiinassa albumissa "L'Empereur de Chine". Olen tuosta joskus hollanninkielistä käännöstä selaillut. Saatavilla myös ainakin saksaksi, jos näitä kieliä tapailee paremmin kuin alkuperäistä ranskaa.
-
Ah, mainitsemassani albumissa on kakkostarinana juttu Ibn Battutasta, arabialaisesta Marco Polon lähes-aikalaisesta joka kanssa matkasi Kiinaan ja Poloakin laajemmalti.
Timo
-
Off-topicia, mutta nykyisinhän on alettu epäillä, ettei Marco Polo todellisuudessa Kiinassa käynytkään, vaan sepitti itse seikkailunsa kerättyään Silkkitien ja mongoli-imperiumin välityksellä kertyneitä tietoja Itä-Aasiasta...ja tämä on siis joidenkin ihan oikeiden historiantutkijoiden kanta eikä pelkkää propellipää-vaihtoehtoishistoriaa. Teorian kaikkia perusteita en muista, mutta yksi on se, ettei kiinalaisissa aikalaislähteissä kuulemma mainita Marcoa sanallakaan, vaikka mies oman kertomansa mukaan sai tärkeitä tehtäviä keisari-kaanin hallinnossa.
Se voisikin muuten olla kutkuttavan sarjakuvan aihe: kusettaja-Marco sepittämässä tarinoitaan venetsialaisen viinituvan nurkassa.
-
Kiinasta puhutaan aika monessa sarjakuvassa ja aika monessa Mikki tai Aku Ankka tarinoissa. Ensimmäinen albumi joka tuli mieleen oli: Tintti- Sininen lootus
-
Dark Reign: Mister Negative teos valottaa supersankarisarjakuvien yhden näkyvimmän kiinalaisen hahmon historiaa. Kiinalainen tausta on hyvin esillä.
-
En kehtaa aloittaa omaa ketjuaan kiinalaiselle sarjakuvalle, koska suuri osa siitä taitaa pudota propagandan puolelle. Tässä kuitenkin kuvia varhaisista kiinalaisista sarjakuvista (https://downthetubes.net/rare-world-war-two-chinese-comics-or-manhua-offered-at-auction/).
-
Tavattoman kiehtovan näköistä kamaa. Olisipa noita digitoituina. Ja käännettyinä. Seuraava Kvaak Kirja -projekti: wanhaa kiinalaista manhuaa, hei mao ja kumpp!? :D
Timo
-
Tavattoman kiehtovan näköistä kamaa. Olisipa noita digitoituina. Ja käännettyinä. Seuraava Kvaak Kirja -projekti: wanhaa kiinalaista manhuaa, hei mao ja kumpp!? :D
Timo
Ooh, siellähän on joukossa supersankarisarjakuvaakin: Sivettikissa seikkailee. Hieno tuo asuun kuuluva häntä!
(https://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=14172.0;attach=43062;image)
-
Toi on ymmärtääkseni just toi Hei Mao, "musta kissa". Olis nää kyllä hieno kuriositeetti.
Timo