Kvaak.fi - keskustelu
Sarjakuvantekijöiden keskustelut => Välineet ja oppaat => : Janne Kuusinen 09.07.2003 klo 23:57:53
-
Sitä ei edes uskalla miettiä, montako piirtämissessiota on jäänyt väliin tai korvattu passiviteetilla ihan vaan sen takia, ettei käytettävissä ole järkevää työpöytää.
Normaalipöytä on lähimpänä ideaalia. Mutta kun joutuu tuntikaupalla olemaan kumartuneena työnsä ylle, niin ei sitäkään jaksa niin kauaa kuin pitäisi. Niska sanoo naks ja selkäkään ei tykkää hyvää.
Oletettavasti kunnollinen työpöytä on siis jonkin verran vino. Joutuuko sellaisen teettämään vai voiko ostaa jostain? Voiko/Kannattaako käyttää samanlaisia pöytiä kuin arkkitehdit ja mitäniitänyton?
Olkaa kilttejä ja opastakaa asiassa. Suositelkaa, kertokaa, millainen on hyvä työpöytä. Tee-se-itse-niksitkin ovat tervetulleita. Kun ei viitsisi taas kerran mennä sinne Temperaan ja todeta, että eipä tuohonkaan taas ole varaa. Kiitos.
-
Edullinen ja joustava ratkaisu on sylissä pidettävä A3:sta isompi irtolevy. Levyn etureunan voi tukea pöydänreunaan ja kulmaa säätää tuolin etäisyydellä.
Levyksi käy esimerkiksi vaneri tai tukeva korkkaamaton A2 vesivärilehtiö. Jos käytät pleksiä tai taulunkehyslasia, siitä saa vielä siirretävän lampun kanssa alkukantaisen valopöydänkin - työvaloja saa parilla äyrillä rautakaupan löytöhyllyistä.
Ja semmosesta taidemaalarien kannettavasta kenttätelineestä voi olla lisähupia - järeä ateljeemallinen olis varmaan parempi , mutta turhan hinnakas mun makuun.
Lundia-hyllyn pöytätason voi kanssa säätää vinoon.
Semmonen koneenpiirustuspöytä on varmaan hyvä ja niitä voi saada suunnittelutoimistojen konkurssipesistä hyvinkin halvalla.
Yhdellä kaverilla on semmonen , mutta se on kyllä päätoiminen arkkitehti.
-
Itse olen käyttänyt ihan tavallista pinnaltaan vaakasuorassa asennossa olevaa työpöytää. Vaikka olenkin työskentelyasentoon tyytyväinen, tottahan on, että tuossa joutuu röhnöttämään käsien varassa työn päällä.
Aikoinaan käytössä oli myös kalteva säädettävä eräänlaisen parvisängyn raadon pöytä, mutta huomasin, että kaltevuuus ei oikein sovikaan ainakaan omalle työskentelytavalleni.
Kaltevalla pöydällä kun työ pitää yleensä teipata kiinni pöytään tai käyttää jotain valmista kiinnitintä. Oma piirtotapani taas on pyöritellä paperia sen mukaan mitä milloinkin olen tekemässä (esimerkiksi sarjakuvien ruudut tussaan viivoittimen kanssa aina ulkoreunasta päin, jotta mahdollista kuivumatonta mustetta ei tarpeettomasti levitä).
Tämän vuoksi originaali sananmukaisesti pyörii pöydälläni koko työstön ajan ja huomasin kaltevan pöydän tuoman mahdollisen edun sen haittoja pienemmiksi. Tiedä tuosta sitten - kai tuollaiseen voisi tottuakin jos jostain saisi oikein näppärän pöydän.
-
Pöytätason on hyvä olla jotain 30-45 -asteen kulmassa. Mulla on vanha vaihdossa saatu iso valopöytä, metallinen laatikko jonka olen tukenut toisesta reunasta tukevasti niin että se on sopivasti kallellaan. Itse pöytä jonka päällä tämä lodju on, on korotettu sopivalle korkeudelle ihan puupalikoilla. Ei o kaunista, mutta toimii. Eikä maksa mitään.
Jos vaikka tavallisen pöydän haluaa kallistaa, niin senkun sahaa pari jalkaa lyhyemmäksi. Kirppareita ja kierrätyskeskuksia kannattaa koluta. Semmoisista saattaa löytää vaikka kirjapainojen vanhaa roinaa, esim juuri valopöydän tai jotain muuta (vanha taittopöytä vois olla aika ideaali sarjakuvapiirtäjälle) joka on tullut tarpeettomaksi tietokonekaudella.
Timo
-
Mulla on melko mielenkiintoinen ratkaisu. Piirustuspöytänä toimii tavallinen koulupöytä (ei siis pulpetti, vaan kirjoituspöytä). Tuoli on säädetty alimmalle tasolle (n. 30 cm) ja siinä istumalla pöytätaso on likipitäen rinnan kohdalla. Näin selkä pysyy suorassa ja silti voipi olla nenä kiinni paperissa.
Toinenkin hyvä asia tällaisessa koulupöydässä on, nimittäin irrotettava pöytälevy. Sen alle (eli sen ja jalkojen/laatikostojen väliin) voi laittaa pari kiilaa ja niin saa kaltevuutta aikaan. Vielä en ole tehnyt noin, koska aikoinaan oli huonoja kokemuksia kaltevasta piirustuspöydästä, joten kokeilen jonkin aikaa tällä systeemillä ja katson sitten vaihdanko kaltevaan takaisin.
Valopöytä olisi silti ihan kiva...
-
Mulla on Herttoniemen Etolasta ostettu 70cm kertaa 50cm pleksilevy. Noin puoli cm paksu niin että on tarpeeksi jäykkä, ja maitolasinen valkoinen, niin voin käyttää kätevästi valopöytänäkin. Maksoi kyllä jonkin verran, oisko ollu noin 200 mummon markkaa pari vuotta sitten. Leikkasivat sopivaksi paikapäällä, ja kun on pleksiä eikä oikeaa lasia niin ei tarvitse pelätä saavansa haavoja tai sen rikkoutuvan.
Ongelma on vaan että pleksi naarmuuntuu herkästi. Sitä varten ostin (myös Etolasta) halpaa muovikalvoa (metritavaraa) jonka aina teippaan ja vaihdan sen mukaan kun se sotkeutuu (Olen aika tuhertaja aina välillä.)
Tykkään piirtää tosi pystyssä olevalle alustalle, joten olen lundian hyllyn reunaan laittanut "stopparit" niin että pleksi on seinään tuettuna noin 60 asteen kulmassa. pleksin alla on vanha loisteputki, jonka laitan päälle tarvitessani valopöytää.
Olen haaveillut polvinojatuolista, mutta en ole sellaista nähnyt kuin ihan hirvittävään hintaan. Oisko kenelläkään tietoa mistä sellaista saisi kohtuu hintaan?
-
Täytyy tässä taas mainostaa. http://www.kupla.net/akatemia/
Eli Kupla-akatemiasta löytyy jotain aiheesta. Kerros 1 ja luokka 1B (työskentely) ja sieltä sivut:
- Ergonomia
- Työasento
Itse olen kokeillut kaiken laista ja päätynyt piirtämään keittiön tai olohuoneen ruokapöydällä, sen mukaan missä on milloinkin tilaa.
Asento voi siinä olla hiukka epäergonominen, mutta tulepaahan liikuttua ja pyörittyä enemmän. Piirtäminen onnistuu sitten myös mökillä tai missä tahansa pöydän kulmalla sen kummempia yskähtelemättä.
Originaalikoko mulla on tosin aika pieni, että sekin vaikuttaa.
-
Olen haaveillut polvinojatuolista, mutta en ole sellaista nähnyt kuin ihan hirvittävään hintaan. Oisko kenelläkään tietoa mistä sellaista saisi kohtuu hintaan?
Minä löysin semmoisen kierrätyksestä. Eli kannattaa tosiaan koluta ahkerasti kirpparit, kierrätyspisteet ja -keskukset. Niissä näkee usein mitä ihmeellisempää tavaraa melko edukkaasti, tuolini ei maksanut penniäkään! Pöytä on niinikään ilmainen, samoin kuin mainitsemani puupalikat sen jalkojen alla.. :-)
Timo
-
Piirtäminen onnistuu sitten myös mökillä tai missä tahansa pöydän kulmalla sen kummempia yskähtelemättä.
Originaalikoko mulla on tosin aika pieni, että sekin vaikuttaa.
Itsekin piirrän todella pieniä originaaleja. Käytännössä A4-paperi on suurin, jota tulee käytettyä ja esim. stripit tai sivut tulee yleensä ahdettua A4-tilaan.
Minkäs kokoisia paperioriginaaleja muut käyttävät, näin asiaa sivuten?
-
Minkäs kokoisia paperioriginaaleja muut käyttävät, näin asiaa sivuten?
Riippuu siitä mitä piirtää, A4 aina kolmirivisissä (tai kaksirivisissä, miten päin arkkia katselee) ja A3 jos rivejä on enempi.
Ja pöytäni on Ikeasta (sen saa vähän vinoon) ja sen päällä on iso vanha puukehikkoinen valopöytä joka on vielä vähän vino. Mutta en tiedä onko sillä mitään väliä, sillä vinoudella, tai pöydällä. Mikä kenestäkin hyvältä tuntuu.
-
Minkäs kokoisia paperioriginaaleja muut käyttävät, näin asiaa sivuten?
Nyt otin kokeeksi isomman paperin (yleensä olen tuhrustellut Aneloselle), eli A3. Pienen skannerin vuoksi olen jakanut sivut ruutujen mukaan kahteen ja kolmeen arkkiin (rivien mukaan). Samalla kokeilen myös sivellintä ihan sarjakuvanteossa. Hyvin tuntuu toimivan (saa kivaa jälkeä), mutta tussausaika on pidentynyt huomattavasti. Taidan siirtyä takaisin A4:ään. Siveltimestä en vielä tiedä luopuako vaiko ei.
-
Stripit piirrän A3 poikittain vähän yli puolet paperista. Ja pitemmät tarinat yleensä kaksi riviä paksuja A4 pystysuoraan. Eli lyhyemmät piirrän isommalle kuin pitkät. Jos joku ymmärs jotaa ni hyvä. Mä en osaa selittää!
-
Olen pohtinut kaltevan pöytätason hankkimista.
-Kuinka moni teistä sellaista käyttää?
-Mitä muuta hyötyä, kuin perspektiivin vääristymättömyys siitä on?
-Vaatiiko totuttelua tavallisen pöydän jälkeen?
-Paljonko sellainen vie tilaa?
-Mistä niitä saa ja paljonko suunnilleen maksavat?
-Muita kommentteja?
-
Mulla on kalteva pöytä (asemointipöytä ja toimii myös valopöytänä).
Tuo on iso rotisko, mutta pienemmälläkin pärjää. Mulla oli joskus muinoin sellainen pieni n. 1,5xA3-kokoinen pöydälle pistettävä kalteva piirustusalusta ja se oli kanssa hyvä ja sen sai kätsysti kasaan, kun ei tarvinnut.
Mulla oikeastaan ainoa hyöty tossa on se, että asento ei ole niin kaamea kuin tavallisella pöydällä piirtäessä.
Jos tuollainen mulla oleva pöytä kiinnostaa, niin täältä Tampereelta Hervannan ammattikoululta voi kysellä noita asemointipöytiä. Hinta on kai jotain kympin luokkaa. Ite täytyy kyllä hankkia kyyti sille.
-
No, ensinnäkin kalteva piirustustaso säästää selkää ja olkapäitä jos tulee pitkiä sessioita. Ja vertaisin melkein jopa tietsikan näyttöön, silmät rasittuu myös jos on väärä ´suhde´ näyttöön / piirtopintaan ..
Mulla on tee-se-itse-ekonoomi-mallia tällä hetkellä. Jostakin löyty sattumalta sopivankokoinen puuloota, n. 30 x 60 ja kämmenenkorkuinen. Siellä pidän kanssa aina kaikki tarvittavat kynät.
Siinä on päällä irtonainen, sileä lastulevynpala noin A 3 kokoo, (tarvis olla vähän isompi) jonka taakse oon ruuvannut kolme tappia keskilinjaa myöten aika ylös. Lootan alla takakantissa on paksuja kirjoja kallistajana ja levyä lootan päällä voin helposti käännellä / siirtää eri korkeudelle. Se pysyy jo painostaan paikalla. Löytyy aina sopiva asento työn koosta riippuen ja helpolla menee osina ylös hyllylle jos ei tarvi. Valopöytä on taas ihan erillinen ja sopivasti kallellaan sekin.
Päädyin tähän kun tarvii olla kirjoituspöytä joskus tyhjänä muihinkin näpräämisiin.
Oli mulla semmonen arkitehtipöytä joskus, helkutin iso (120x160?). Ja se aina haittasi että kun kallisteli niin kaikki vempeleet sinkoli lattialle. Siksi tasainen pöytätaso JA kalteva piirtopinta on mainiota!
-- j --
-
Tommonenkin säie oli joskus
http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?board=12;action=display;threadid=128
-
Sain omani viime viikolla. Käytettynä keltaisesta pörssistä. Hintaa oli 55 euroa, mihin postikulut päälle. Eli kukkaro keveni, mutta maksoin tuon koska pöytä oli siistissä kunnossa, koottava ja inhimillisen kokoinen (100x75 cm). Isompaa en olisi missään tapauksessa halunnut.
Olen enemmän kuin tyytyväinen. Pidän pöytätasoa sekä tussatessa että luonnostellessa noin 60 asteen kulmassa (tähänastisen kokeilun tulos). Niskan jumitukset ja puutumiset ovat lieventyneet ja kuvan hahmottaminen on helpompaa. Erityistä totuttelua pöytä ei ole vaatinut, työasento tuntuu luonnolliselta.
Ainoa ongelma tähän mennessä on ollut, että kun paperia ei enää pidä lehtiössä vaan teippaa sen pöytään, sille on hyvin erilaista piirtää. Kovan tason vuoksi lyijäristä jää paperiin tiukempi (vaikeammin kumattava) jälki ja tussauskärki käyttäytyy eri tavalla. Jälkimmäinen on tosin hyvä asia, ainakin omasta mielestäni jälki on nyt parempaa.
-
Jälkimmäinen on tosin hyvä asia, ainakin omasta mielestäni jälki on nyt parempaa.
Näytteitä? :)
-
Itselläni on uuden pöydän hankinta edessä. Vanha pöytäni kun on, noh, vanha. Se on myöskin aivan liian pieni (150x80) ja tasaisella tasolla työskentely on murhaa niskoille.
Olen harkinnut kaltevan pöydän hankkimista. Ainoa ongelma on tietokoneen ja skannerin yms. roippeen sijoittelu, ne kun ei kaltevalla pinnalla tahdo oikein pysyä. Ainoa ratkaisu minkä minä olen tähän keksinyt on hankkia pieni kallistettava pöytä ja sitten erillinen pöytä koneille ja laitteille. Taikka sitten yksi iso tavallinen pöytä johon hankkii/teettää kallistettavan tason. Tila ei onneksi ole ongelma, sitä kyllä riittää.
Ehdotuksia vastaanotetaan. :)
-
Näytteitä? :)
Heheh.. Varmaan sitten, kun piirrän taas jotakin salonkikelpoista...
-
Kyllä olisi herkkua päästä kunnon pöydällä piirtämään :P Voisi ehkä taas joskus kokeilla A3:akin, mutta kun tila ei riitä, niin ei voi mitään. Huoneeni on sitä kokoluokkaa, että en voi säilyttää siellä edes kitaraani puhumattakaan pöydästä :D
-
Nyt tarvitsen ammattilaisten ja harrastajien apua..
KUPLA on kuvitteellinen koti (siis tila) sarjakuvien tuottamiselle ja
sarjakuvista tiedottamiselle, se on siis sarjakuvien ja piirtäjien päämaja. Siis mikä?
Opiskelen viimeistä vuotta sisustusarkkitehdiksi ja suunnittelen eräänä kurssitehtävänä KUPLAA eli tilaa sarjakuvan kustantamolle ja tiedotukselle. Se sisältää sarjakuvalehtien toimituksen, kymmenkunta free-piirtäjää, kupla-netin, Suomen sarjakuvaseuran, sarjakuvantekijät ry:n jne..
Miten se sitten sinuun ja teihin liittyy?
Pyydän, että vastaisit/-te muutamiin kysymyksiin ja auttaisitte suunnittelemaan todenmukainen ja toimiva
ratkaisu.
Piirustuspöytä vai tietokone? Eli mikä on nykyisin
käsin piirtämisen ja tietokoneella tekemisen suhde?
Käytätkö ylipäänsä tietokonetta sarjakuvan teon
vaiheissa? Tarvitsetko valopöytää?
Mistä saa piirustuspöytiä? Minkä merkkinen sinulla
itselläsi on?
Kiitos...