Kvaak.fi - keskustelu
Sarjakuvantekijöiden keskustelut => Piirtäminen, tekstaus, väritys ja skannaus => : Juho 22.10.2009 klo 17:35:34
-
Pännii pahasti kun vanhemmat ei viitsi ostaa A3 skanneria vaikka rahaa olisikin. Joten joudun piirtämään sarjakuvani A4:lle. Millaista ruutukokoa suosittelisitte, (meinaan esim. 3x3 ruutua paperille) jotta niihin mahtuisi paljon yksityiskohtia ja asiaa? Jotenkin nämä minun aiemmat A4:lle piirretyt sarjakuvat tuntuvat hirveän ahtaaksi tungetuilta... ??? :-\
Ps: Toivottavasti ymmärrätte mitä yritän sanoa, olen niin pirun huono kuvailemaan ja selittämään. :laugh:
-
Käännät sitä a4:sta 90 astetta, ja siinä sulla on a3:n ylä- tai alaosa.
Itse olen tavallisesti tehnyt kaksi ruuturiviä per a4, lopullisessa sivussa on siis neljä riviä.
-
Jep, A4 on puolikas A3 ja kun sitten skannaa molemmat sivupuoliskot ja liittää koneella ne yhteen, tulee A3-kokoista jälkeä.
A4:lle tuollainen kuuden ruudun pääsäännöllinen käyttö on ihan hyvä, ruutukokoja voi sitten varioida hyvin paljon ja harkitusti (yhden ruuturivin kokoista maisemakuvaa, kolme pientä ruutua yhdellä rivillä jne.)
-
A4:lle tuollainen kuuden ruudun pääsäännöllinen käyttö on ihan hyvä, ruutukokoja voi sitten varioida hyvin paljon ja harkitusti (yhden ruuturivin kokoista maisemakuvaa, kolme pientä ruutua yhdellä rivillä jne.)
Meinaatko tuolla kuudella sitä että yksi rivi = kolme ruutua?
-
Meinaatko tuolla kuudella sitä että yksi rivi = kolme ruutua?
Meinasin siis sitä, että yksi rivi olisi yleensä se kaksi ruutua ja näinollen kolmelle riville tulisi yhteensä kuusi ruutua.
-
Itse piirrän nykyään lähes aina A4:lle. Ei vaan luonnistunut piirtäminen A3:lle, oli omastamielestäni liian iso. Itse käytän juuri tuota kuuden ruudun jakoa, kaksi ruutua rivillä ja kolme riviä.
Jos kuuteen ruutuun jaettua A4:sta vertaa 12 ruutuun jaettuun A3:een, ruutujen koko on lähes sama (n.90mmx90mm.
-
Itse saan ihan hyvin kaksi kolmen ruudun strippiä mahtumaan A4-paprulle. Tosin olen tottunut piirtämään aika pientä piperöä. Strippejä täytyy myös joskus aika rankasti korjailla jälkikäteen photarilla.
A3 soveltuu hyvin isommille linearteille, mutta niiden skannaaminen on aina yhtä riemupirtelöä, kun eivät mahdu kokonaisina kannen alle. Lisäksi niitä on lähes mahdotonta kantaa siististi mukana, ellei ryhdy taittelemaan.
-
Minä piirrän aaneloselle. Ja saan vielä helposti mahtumaan 9 ruutua, kolme ruutua kolmella rivillä siihen. :D Mutta pitäähän siinä aika pientä piirtää. Itseäni ei haittaa, kun olen tottunut siihen.
-
Olen huomannut, että jos minulla on runsaasti tilaa käytettävissä, sorrun liiaksi piirtämään taustoihin triviaaleja yksityiskohtia. Yksityiskohtia, joita kukaan ei lopullisesta sarjakuvasta koskaan tule edes huomaamaan. Siksi siirryin piirtämään (lyijärillä) sarjakuvaoriginaalit A4 kokoon.
Varsinaisen tussaamisen teen sitten tietokoneen ja piirtopöydän avulla. Ja koska haluan, etteivät pikselien sahalaitareunat tule painetussa versiossa koskaan näkymään lukijalle, käytän tussatessa 1000 dpi:n resoluutiota. Zoomaamismahdollisuus on luonut minulle taas runsaasti tilaa nyhertää triviaaleja yksityiskohtia, joita kukaan ei koskaan tule erottamaan lopullisesta sarjakuvasta. Olen ratkaissut asian määrittämällä "siveltimelle" minimikoon, jota pienempää en sitten käytä koko projektin aikana.
Vaikka valmis tussattu sivu on mitoiltaan A4-kokoinen, mahdollistaa suuri resoluutio sen skaalaamisen A3 kokoon.
Jos nyt joskus haluan tarkastella kaikkia niitä triviaaleja yksityiskohtia, joita tussatessa ruutuihin tuli tungettua.
-
Minä piirrän aaneloselle. Ja saan vielä helposti mahtumaan 9 ruutua, kolme ruutua kolmella rivillä siihen. :D Mutta pitäähän siinä aika pientä piirtää. Itseäni ei haittaa, kun olen tottunut siihen.
Niin minäkin lapsena ja nuorena tein, että olipa paperi minkä kokoinen tahansa, täytin sen piirustuksella, ja se piirustus oli sitten sen kokoinen kuin paperi. Monet muut huijasivat, piirsivät tarinan loppuun valtavan "loppu" -sanan saadakseen viimeisen kuvan osumaan juuri paperin loppuun, tai askartelivat tarinalle juhlavan otsikon, mutta en minä koskaan.
Tää ei kuitenkaan ole olennaista, eikä hyödytä kysyjää.
Se miten se tila vaikuttaa piirtämiseen pitää nähdä sen kautta, että kun tekee samanlaista työtä, esimerkiksi jatkuvaa sarjakuvaa ensin sata strippiä yhteen kokoon (niin että työhön todella tottuu, ja osaa ottaa paperin koosta kaiken irti), ja sitten sata strippiä muutaman sentin joka suuntaan isommalle paperille, niin kumpi jälki on keskimäärin parempaa? Ja silloin pitää muistaa että tilaa voi olla liikaakin, varsinkin valittuun kynään nähden. On yhtä kamalan näköistä jos viivat eivät täytä tilaa, kuin jos ne suttaisina valuvat toisiinsa.
Olen piirtänyt muutaman sarjakuvan tietoisesti väärässä koossa kun en ole halunnut vaihtaa lempikynästäni mihinkään. Esimerkiksi Puolan-matkakertomukset albumissa Saippuaa ovat näitä, samassa albumissa on myös muutama liian isona piiretty strippi. Julkaisukokokin on tärkeä, esimerkiksi albumini Parkkipaikka auringossa toimisi varmasti paremmin amerikkalaisessa kokoluokituksessa, hiukan pienempänä.
Mulla on tällä hetkellä tapana piirtää yksi sarjakuvan ruuturivi 30 cm leveäksi, 10 cm korkeaksi. Vaakapalkki on tasan sentin, pystypalkki 7,5 millimetriä. Julkaisukoossa sarjakuva pienenee sitten radikaalisti, leveys jopa 16 millimetriin. Tämä tuntuisi tällä hetkellä hyvältä formaatilta piirtää. Ostin välillä pienilasisemman A4-skannerin ja yritin saada kaksi strippiä mahtumaan vaaka-A4:lle, se onnistui mutta monta kertaa jäi harmittamaan se yksi puuttuva senttimetri piirrostilaa.
Kivi
-
Onhan se olennaista kun kerroin, että piirrän A4:lle ja pieneen ruutukokoon, ja ruutukoosta just aloittaja kyseli. Pointti oli että yhdeksänkin ruudun pusertaminen aaneloselle on mahdollista.
Olet varmasti tuossa ihan oikeassa, että isompaan kokoon piirtäminen kannattaisi.
En tosin ole kuvitellutkaan, että A4:lle piirtäminen olisi paras koko, mutta siihen olen jumittunut, koska olen tottunut siihen. Pitää kyllä kokeilla A3:lle piirtämistä ja siirtyä siihen kokonaan jossain vaiheessa.
-
Onhan se olennaista kun kerroin, että piirrän A4:lle ja pieneen ruutukokoon, ja ruutukoosta just aloittaja kyseli. Pointti oli että yhdeksänkin ruudun pusertaminen aaneloselle on mahdollista.
Olet varmasti tuossa ihan oikeassa, että isompaan kokoon piirtäminen kannattaisi. En minä ole kuvitellutkaan, että A4:lle piirtäminen olisi paras koko, mutta siihen olen jumittunut, koska olen tottunut siihen. Pitää kyllä kokeilla A3:lle piirtämistä ja siirtyä siihen kokonaan jossain vaiheessa.
Pois se minusta että dissaisin koskaan, oppia ikä kaikki, ja 17-vuotiaana hyvä A4 oli minustakin juuri sopivan kokoinen. Oma kokemus on myöhemmin vain osoittanut että ainakin itsellä nuo originaalit tuppaavat aina vaan kasvamaan ajan myötä, nykyään kokosivuni on originaalina jo A2, tosin kahdelle A3:lle vaakatasossa, ja samantapaista formaattia olen nähnyt monien muidenkin käyttävän.
Toisaalta sitten taas suuresti kunnioittamani Miguelanxo Pradon originaalit olivat vain vähän julkaisukokoa suurempia, alle A3-kokoisia, vesiväreineen kaikkineen. Mutta kyllä me niitä porukalla ihmeteltiinkin.
Kivi
-
Itselläni on sama ongelma että omistan vain A4 skannerin joten en voi tehdä A3 kokoista jälkeä vaikka itseäni huvittaisikin. On ihmeellistä että olen kuitenkin jo tottunut A4:jään tai A5:teen. Noh täytyy kai sellainen A3 skanneri jostain nettikaupasta onkia. :-\
-
Itselläni on sama ongelma...
... ja ihan sama neuvo pätee. Tee sivun yläpuoli yhdelle vaaka-A4 arkille ja alapuoli toiselle.
Yhdistät myöhemmin ja pärjäät A4-skannerilla.
-
Itsekkin teen miltei aina A4:lle. Se luonnistuu paremmin. Teen muutenkin suurimmaksi osaksi strippi sarjoja. :)
-
Minä olen myös joskus piirtänyt A4selle, mutta en piirrä enää, siperia opetti. Se, että opetteli skaalamaan piirtokokoaan isommaksi oli varsin hankalaa, mutta oli moninkertaisesti vaivan arvoista sitten lopuksi.
-
Minulla on joskus vaikeuksia hahmottaa puhekuplien kokoa tekstin määrään kun piirrän A3:selle. Ja joskus käy niinkin, että anatomian rakenteet pettävät kun piirtää isolle pinnalle jossa on laajuutta joka suuntaan. Hahmotus kyky hämärtyy välillä ja anatomiset suhteet eivät ole sitä mitä niiden pitäisi olla.
Pidän piirtämisestä A4:selle, mutta ainoa asia joka harmittaa tuottasssani sci-fi aiheisia kuvituksia on koko. Tuo koko ainakin minua rajoittaa kovasti. En saa useinkaan kaikkea sitä mitä haluaisin kuvassa nähdä mahtumaan A4:selle.
Siksi ihailen niitä, jotka tuottavat sarjakuvaa ja muuta kuvitusta isoon kokoon. Esimerkiksi Kari Leppänen piirtää todella isoon kokoon sarjakuvansa. Taisi olla jopa A3 isompi.
Mutta toisaalta A3:s koon hyvä puoli tai hyvät puolet ovat siinä, että siihen saa mahtumaan tarkkoja yksityiskotia rutkasti enemmän ja pystyy jotenkin piirtämään tarkemmin. Pystyy lisäämään maisemaan yksityiskohtia enemmän ja rakentamaan paremmin miljöön kuvausta jne. En ole yhdessäkään piirtämässäni A4:s kokoon tehdyssä kuvassani päässyt sellaiseen tarkkuuteen, johon pystyn tehdessäni A3:seen. Isoon kokoon tehtyjä kuvia minulla ei ole enään tallella vaan olen ne antanut eteenpäin. Harmittaa, kun en silloin ottanut kopiota originaalista omaan arkistooni. Tosin, en usein säilyttele juuri kuviani. Haluan luoda omaan verkkaiseen tahtiini silloin tällöin jotain uutta. Mitä vanhoilla jutuilla tekee viemässä turhaa tilaa kirjahyllyssä.
-
Minulla on joskus vaikeuksia hahmottaa puhekuplien kokoa tekstin määrään kun piirrän A3:selle.
Kannattaa kirjoittaa teksti ruutuihin ennen piirtämistä niin puhekuplista saa oikean kokoisia.
-
Se, että opetteli skaalamaan piirtokokoaan isommaksi oli varsin hankalaa
Olen aina välillä yrittänyt tuota opetella, mutta vielä ei ole onnistunut, joten olen pääasiassa pysytellyt aanelosissa. Tosin viime aikoina asiaan on vaikuttanut sekin, että olen ryhtynyt sekakäyttäjäksi, niin että saatan välillä tehdä koko sivun alusta loppuun koneella, jolloin koolla ei niinkään ole väliä. Toisaalta taas asiaa on vaikeuttanut alati muuttuvat työolosuhteet. Viimeiseen neljään vuoteen mulla on vain ajoittain ollut käytössä kunnollinen piirustuspöytä ja nykyään useimmiten piirrän nojatuolissa istuen lehtiö kädessä. Siinä aanelosta isompi arkkikoko alkaa helposti tuntumaan liian isolta. No, ehkä vielä joskus.
-
Mä teen mun orginaalit A3:n kokoon ja kunnon kätevä, pieni skanneri, niin ei se niin hirveätä skannata isompaa työtä, etenkään viivapiirrosta koneelle. Värijutut sitten erikseen, useimmiten mä teen jokaisen paneelin erikseen, jos pitää vesiväreillä/akryyleillä/milloin milläkin värittää ja tietenkin ovat helpompia skannata kuin A3.
Itsellä kyllä riippuu se koon valitseminen täysin työkalusta. Ajatus A3:sta ja pikkupikku-Microneista vastaa jotain "jos mä nyt ihan varmasti haluun sen jännetupin tulehduksen"-projektia, mutta terällä hyvin pärjää siinä koossa, ja siveltimelläkin...tietyissä tilanteissa.
Mun mielestä A3-lehtiöt itessään on ihan mainio alusta piirtää turhanpäiväisiä suttujakin, kun itellä se mahtuu vaakatasoon niin helposti syyliin, ettei selkä mee kieroon. A4 ja pienemmillä sitten tarvii jonkun puulevyn alle, että selkään ei ala sattumaan kesken kaiken.
-
A3-kokoon piirrän sarjakuvien lisäksi nyt myös kuvituksia. Sarjakuvat on paljon parempi piirtää isompaa, mutta ei mikään pakottaisi niitä kuvituksia jatkossa tehdä jälleen A4-kokoon. Jotenkin on vain parempi tehdä kaikki suuressa koossa, tulee hieman ammattimaisempi olo. ^-^
Mutta kuten muillakin, skannaaminen on vähän ongelma, kun pitää sivu kahteen kertaan skannata, eikä osien yhdistäminen ole aina helppoa. Tämä on sen verran turha homma, että skannaan jatkossa sitten aina koulussa työni isommalla skannerilla.
-
Minä piirrän yleensä kaikki piirrokseni A3-paperille, vaikka kuvani mahtuisivat hyvin A4-arkillekin. Etuna on se, että näin pöydälläni on vähemmän paperiarkkeja. Piirtokokoni ei ole tainnut muuttua juurikaan. Olen aina piirtänyt kaiken varsin pieneen kokoon. Huomasin tosin jokin aika sitten (piirtäessäni tätä (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=gallery;sa=view;id=3193), originaalikoko 21 x 18 cm) että minun kannattaisi ehkä skaalata piirtokokoani suuremmaksi, koska yksityiskohtien tussaaminen pikkiriikkiseen kokoon on varsin työlästä.
Kaikki tähän astiset sarjakuvani ovat olleet A3-koossa. A2-kokokin saattaa olla joskus mahdollinen.
-
Itsekkin varmaan piirtäisin A3 kokoon jos ois skanneri. Skannaaminen menee muutenkin aina niin hankalaksi kun ei oo omaa skanneria... :-\ Skannailen aina kun on mahdollista ja pian sarjojani nähdään varmaan galleriassakin. 8]
-
Tänään taas huomasin, kuinka A4:s formaatti kaventaa kuvan mahdollisuuksia. Piirsin sci-fi aiheisen kuvan, jossa on kimma surmannut juuri valtavan otuksen. Piirsin otuksen liian isoksi, joten takapuoli ja takajalat eivät mahtuneet kuvaan. En halunnut piirtää kaikkea alusta saakka, joten kompromissina värittäjäni ehdotti kehystä, joka voisi toimia kuvassa , joka katkeaa kesken ikävästi. En olisi tuollaista hienoa kikkaa itse älynnyt. Hienoa että saa toisilta erilaisia kikkoja jotka vovat pelastaa kuvan jollaki tasolla.
-
Itse suttaan luonnokset ja sivuasettelusuunnitelmat kopiopaperi A4 :lle ja sitten varsinaisen työn A3 kokoon. Mittasuhteet ja sommittelu säilyy. Itse kun piirtelen/maalailen vesiväreillä ja tussia siveltimelläkin, niin jotenkin piirrosjälki saa enemmän ryhtiä, kun tekee isompana ja sitten vasta pienentää. Kai se on työskentelytavasta ja tekniikastakin kiinni, myös paperinkokoa voi miettiä tarkoituksenmukaisuuden kannalta. Tussiterällä rustaillessa A4 tuntuu joskus oikein kivalta.
-
Kun minä itse piirrän. Piirrän aina A4:selle. Yritän piirtää strippisarjakuvat sen
kokoisena kun ne oikeasti ovat.
-
Yritän piirtää strippisarjakuvat sen kokoisena kun ne oikeasti ovat.
Suurin osa strippisarjakuvista (Masit, Karviset, Fingerporit, Tenavat, Lassi&Leevit) on piirretty 2-4 kertaa isompaan kokoon kuin mikä niiden koko usein sanomalehdissä on. Sanomalehtien julkaisukoko puolestaan on kunkin sanomalehden toimittajan päätös, joten mitään "oikeaa" kokoa ei ole.
-
Kun minä itse piirrän. Piirrän aina A4:selle. Yritän piirtää strippisarjakuvat sen
kokoisena kun ne oikeasti ovat.
Ei tarvitse yrittää, kun ei sitä muutkaan tee.
:-)
Nyrkkisääntö on, että jos julkaisukoko on A4, pitää originaalikoon olla vähintään A3 eli 141% isompi. Kyllä, 141, kaksinkertainen pinta-ala ei tarkoita 200 prosenttia. Piirros näyttää yleensä paremmalta missä tahansa muussa kuin originaalikoossaan. (Puolet pienempi on vastaavasti 72%.)
Itse etsin pitkään itselleni sopivaa kokoa piirtää sanomalehtistrippejä. Päädyin 30cm x 10cm originaalikokoon. Vaikkakin vaaka- A3:lle jää paljon tyhjää laitoihin, mahtuu sille sentään kaksi strippiä, ja tuo koko mahtuu juuri ja juuri mun skanneriini yhdellä kertaa.
Jos sommittelu isossa koossa tuntuu vaikealta, voi tehdä kuten Mauri Kunnas: luonnostella pienempään kokoon (Kunnas luonnostelee käsittääkseni kouluvihkoihin, pikkuruiseen A5-kokoon) ja suurentaa luonnokset sitten kopiokoneella isommiksi, vaikka A2-kokoon, kahdeksi A3:ksi, ja piirtää niistä valopöydällä puhtaaksi. Tätä metodia suosittelen kaikille, joilla luonnos- ja puhtaaksipiirtojälki eivät kohtaa.
Kivi
-
Tee sen kokonen kuin itse haluat. Ihan sama teetkö A4 paperille vai A3 paperille. Kun on vesivärityö niin kannattaa tehdä A3:lle.
-
Tee sen kokonen kuin itse haluat. Ihan sama teetkö A4 paperille vai A3 paperille. Kun on vesivärityö niin kannattaa tehdä A3:lle.
No oikeastaanhan se ei mene ihan noin. A3:lle mahtuu huomattavasti enemmän yksityiskohtia ja muutenkin ruutualaa on enemmän, painettuna näyttää ilmavammalta sekä vähemmän tukkoiselta kuin A4:lle tehty sivu.
-
En nyt haluaisi loukata mutta kyllä Hopilla on hieman matkaa puhtaaseen orginaalivedokseen.(Eli paperin koolle,paksuudelle yms ei ole vielä väliä) Eihän asia minulle kuulu millaiselle paperille piirrät ja painatat mutta tuppauduinpa nyt tähän keskusteluun.
Pyydän anteeksi, jos loukkasin.
-
A4 on sinänsä onnistunut pitämään tyylin yksinkertaisempana, kuin mitä luonnollisesti tekisi, mutta taas sitten skannaamisen jälkeen saa kyllä korjailla photarilla viivoja ihan kiitettävästi, kiitos pienimuotoisen piirtämisen.
A3:sta olisi tarkoitus lähteä kokeilemaan jossain vaiheessa.
-
Olen jo jokusen vuoden piirrellyt B4-arkeille. Mangapaprua johon on painettu apuviivat valmiiksi. Eihän se tehokas ala siinäkään ole kuin suurin piirtein A4 mutta tarvittaessa voi laajentaa sen ulkopuolelle. :)
Pieni originaalikoko säästää piirtämisessä. Ei tarvi niin pitkiä viivoja. :) Mutta eppäilemättä jossain vaiheessa, kun silmät sanoo poks, täytyy siirtyä A3:een.