Kvaak.fi - keskustelu
Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Strippi- ja sanomalehtisarjakuvat => Aiheen aloitti: JanneT - 29.12.2008 klo 15:40:02
-
Comics.comissa lähiaikoina vierailleet ovatkin tämän ilouutisen lukijoille huomanneet. Valitettavasti se kertoo samalla yhä vaikeutuneesta sanomalehtisarjakuvantekijöiden asemasta.
http://www.taloussanomat.fi/media/2008/12/29/sarjakuvajatti-avasi-arkistonsa/200833179/135?pos=29 (http://www.taloussanomat.fi/media/2008/12/29/sarjakuvajatti-avasi-arkistonsa/200833179/135?pos=29)
-
Valitettavasti se kertoo samalla yhä vaikeutuneesta sanomalehtisarjakuvantekijöiden asemasta.
Mitenkäs niin? Eikös tuossa ennemmin ole tarkoitus rahastaa mainoksilla ja oheistuotteilla vielä hiukan lisää normaalin sanomalehtilevityksen lisäksi. Toivottavasti tekijät saavat osansa näistä tuloista, mikä voi olla mainostulojen kohdalla aika hankalaa.
-
Ainakin tuossa sanomalehtisarjakuvan rahansaantijärjestelmä muuttui täysin. Mitenköhän tuo tuntuu/näkyy suomalaisessa sarjakuvassa? Miten suomalaisiin sarjakuviin vaikuttavat syndikaatit, esim PIB reagoivat? Joutuvatko toimimaan samalla tavalla?
Selväähään tuossa on, että strippien julkaisuhinnat ja sitä kautta luultavasti myös taiteilijapalkkiot putoavat rajusti. Mitään lisäarvoa ei brändi saa, joka vaikka netissä haluaisi julkaista sarjakuvaa, kun kaikki on saatavilla joltain comics.com -sivustolta, ja vielä se huomisen strippi.
Aika huolestuttavalta näyttää, ja kun ajatellaan suomalaisia menestyviä strippejä Oswald, VW, Fingerpori. Amerikka toimii - halusimme tai emme - maailman peilinä. Ja sieltä varmaan valitettavasti tullaan peilaamaan tuo syndikaattitoiminta meille pohjoismaihin. Mutta toivottavasti ei.
-
Mitenkäs niin? Eikös tuossa ennemmin ole tarkoitus rahastaa mainoksilla ja oheistuotteilla vielä hiukan lisää normaalin sanomalehtilevityksen lisäksi.
Kyse ei taida olla lisäkuorrutuksesta kakun päälle vaan yrityksestä löytää korvaavia tulonlähteitä vanhojen ehtyessä.
Ennen voitot käärittiin myymällä strippi mahdollisimman moneen sanomalehteen, nykyään oheistuotteilla.
Etenkin Yhdysvalloissa sanomalehtien kehno taloustilanne on johtanut siihen, että entinen kultakaivos – ja ainoa tapa saada hyvä toimeentulo sarjakuvastripeistä – on kuivunut kasaan
Sarjakuvantekijän kannalta on huolestuttavaa, mikäli sarjakuva ei löydä uusia julkaisijoita ja homma pyörii pehmolelutuotannon varassa.
Ainakin tuossa sanomalehtisarjakuvan rahansaantijärjestelmä muuttui täysin. Mitenköhän tuo tuntuu/näkyy suomalaisessa sarjakuvassa?
Tietysti kyse on yhdysvaltalaisesta syndikaatista ja Yhdysvallat ovat juuri nyt laman kovimmassa ytimessä. Aika näyttää.
Mitään lisäarvoa ei brändi saa, joka vaikka netissä haluaisi julkaista sarjakuvaa, kun kaikki on saatavilla joltain comics.com -sivustolta, ja vielä se huomisen strippi.
Sanoisin että sivusto saa aina lisäarvoa sarjakuvasta, vaikka se olisi luettavissa muuallakin internetissä. Matin maapallo on ollut suosittu portaali, vaikka se tarjoaa käytännössä pelkästään sarjakuvia, jotka on luettavissa muualtakin internetistä. Näppituntumalta väittäisin että samalla periaattella sarjakuvan julkaiseminen kannattaa sivustoille, jotka tarjoavat myös muuta sisältöä sarjakuvan lisäksi - sivusto kykenee tarjoamaan käyttäjilleen keskitetysti mielenkiintoisen paketin, joka houkuttelee palaamaan sivustolle yhä uudestaan. Arska voi lukea televisio-ohjelmat telkku.comista, mutta Rockyn ja Nemin ystävänä hän tahtoo lukeekin ne suomi24.fi:stä. Vastaavasti Jaska pitää strippisarjakuvista, muttei etsi niitä aktiivisesti internetistä. Kun kiva sarjakuva löytyy kuitenkin sivustolta, joka tarjoaa myös muuta Jaskaa kiinnostavaa materiaalia hän lukee sen mielellään sieltä. Ja palaa yhä useammin myös sivustolle kun siellä on se kiva strippikin.
Sarjakuvan julkaiseminen kannattaa aina ;)