Kvaak.fi - keskustelu
Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Kotimaiset sarjakuvat => : Lurker 01.07.2008 klo 15:22:51
-
Taasen löytyi sitä vähän vanhempaa suomalaista sarjakuvaa, vuodelta 1919!
Piirtäjänä oli L. Vickberg, ja sarjakuvan nimi oli Kalle Kekselijään seikkailut. Yllättävän "modernia" sarjakuvaa aikaansa ajatellen.
Sattumoisin osui käteen divarissa Suomen Kuvalehti 41/1919, josta tämä löytyi. Tietääkö joku, onko Kalle seikkaillut keksintöjensä kanssa enemmänkin?
Vickberg kaiketi tunnettiin paremmin poliittisena pilapiirtäjänä, mutta muuten hän on minulle tuiki tuntematon nimi.
-
Kummasti tuo toi mieleen Frederick Burr Opperin And Her Name Was Maud samoilta ajoilta. Olisiko tekijä nähnyt niitä? Nimi"henkilö" oli farmari Si Slocumin potkuherkkä muuli. Toonopedian (http://www.toonopedia.com/maud.htm) artikkeli.
http://www.stwallskull.com/blog/?cat=98
Timo
-
Vai voisiko tekijän inspiraatio tulla Rube Goldbergin vempelesarjoista?
-
Kummasti tuo toi mieleen Frederick Burr Opperin And Her Name Was Maud samoilta ajoilta.
Niin toi. Ja aasin nimi oli Liisa (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,6130.msg102216.html#msg102216) -sarjakuvaa julkaistiin vasta 30-luvulla Suomessa "Kerron sinulle" -lehdessä. Tosin ruotsalaisissa aikakauslehdissä, ja tietty sanomalehdissä, julkaistiin niissäkin hyvin paljon amerikkalaista sarjakuvaa - sieltähän niitä vaikutteita helpoiten sai.
Goldbergin sarjat alkoivat ilmestyä 1915, joten hänkin voisi olla inspiraation lähde.
Jännää, että Suomessa ilmestyi kansainvälisiä vaikutteita saaneita sarjakuvia jo 10-luvulla. Siinä sitä olisi vakavammallekin tutkimukselle sarkaa. Itikainen vei kuitenkin Kallesta voiton, sillä se ilmestyi jo vuonna 1911. Tosin en usko, että se koko sivun kuvia sisältänyt albumi olisi ollut eka Itikais-versio, sillä Pääskynen julkaisi niitä kyllä ihan sarjakuvamuodossa (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,6745.msg118653.html#msg118653).
(Nyt sainkin hyvän tekosyyn linkittää vanhoihin viesteihini... heh, heh.)
-
(Miten olinkin niin puusilmä että en ole huomannut tätä ketjua!)
En usko että Vickbergin esikuvana on ollut sen paremmin Opperin kuin Goldberginkaan jutut. Ne kaksi muuta sarjaa ovat nimittäin tyystin toisen moisia. Tässä vielä näytti SK:n numerosta 36. Siinä kolmannessa Kalle lähtee kotoa maalta kaupunkiin, joutuu pidätetyksi ja päätyy putkaan.
Itse lähinnä ihmettelen Kallen takalistoa, ehkä naismaisella muodolla haetaan huvittavuutta? Entäs nuo käpristyvät takinliepeet. Chapeltako ne on peritty? Joka tapauksessa toisella isopakarisella, Puupäällä, liepeet alkoivat törröttää vasta ajan myötä, lähemmäs 10 vuotta Kalle Kekselijään jälkeen. Oletettavasti Fogeli kuitenkin nämä oli nähnyt kun kerran samalle lehdelle samaan aikaan teki töitä.
"Hauska" yksityiskohta on sekin, että Viherjuuri (tai joku) kierrätti sarjakuvia, julkaisten samoja juttuja useammassa lehdessä. Kuten nyt vaikka tuo Lurkerin postaama Kalle SK:n numeroissa 20 ja 41 (v.1919)
-
Itse lähinnä ihmettelen Kallen takalistoa, ehkä naismaisella muodolla haetaan huvittavuutta? Entäs nuo käpristyvät takinliepeet. Chapeltako ne on peritty?
Wilhelm Busch. Katso Maxin ja Morizin "Veli myllär, käykö päin jauhaa nämä heti näin" ja kanttori herra Killin kilometrihännykset.
-
Kappas kappas. Kuvakaappaus Huudosta. Sitkeässa eli tuo Kalle kun kerran vielä vuonna 1949:kin esiintyi!
EDIT: Moogin arkistosta (http://www.antikvariaattimakedonia.fi/moog/index.php?sivu=lehti&moog_lehti_id=2607) selviää että kyse on tuossa ihan eri hahmosta. Eli Kalle Kekselijäs on Vickbergin ja Kalle Kekseliäs jonkun ulkomaisen piirtäjän. Aika samanlaiset nuo logotkin kyllä...