Kvaak.fi - keskustelu

Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Toimintasarjakuvat => Aiheen aloitti: Jussi Tyni - 29.10.2005 klo 16:33:37

Otsikko: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Jussi Tyni - 29.10.2005 klo 16:33:37
Kirjoititteko koskaan Mail-Manin palstalle? Minkälaisista asioista puritte sydäntänne ja pääsivätkö kirjeenne usein palstalle?

Itse tapasin kirjoittaa parhaimmillaan 4-5 kertaa vuodessa. Kirjeissä ruodin murrosikäisen varmuudella ilmestynyttä Marvel-satoa pyrkien perustelemaan kritiikkini tai kehuni. Julkaisuehdotuksia myös puottelin, käsiini saamien jenkkisarjiksien perusteella.
Kirjeistä paisui yleensä aika pitkiä, joten usein en palstalle päässyt. Myöskin hävettää myöntää, että pyrin matkimaan muutamien palstan vakiokasvojen hullunhauskaa tyyliä, ja se ei minulta onnistunut kovin hyvin.

Palstan luin aina ensimmäisenä, kun lehti postilaatikosta kolahti. Mielestäni Mail-Man sai parhaimmillaan aikaan todella hauskaa jälkeä, ja sopi sekavaan Marvel-meininkiin kuin rynkky Tuomarin käteen.

Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: J.Salo - 29.10.2005 klo 19:19:16
Itse en koskaan kirjoittanut, mutta luin aina palstan ensimmäisenä, koska pidin kirjoitusjäljestä ja viesteistä. Mail-Manin jälkeen minua vaivasi jonkin aikaa Rmäen palstat, jotka olivat aika... kuivaa.. verrattuna MM:ään, vaikka olen varma että hän yritti. Viimeiset Rmäen palstat mitä luin, olivatkin sitten jo oikein hyvää tavaraa.

Sittemmin kun aloin kirjoittaa viestejä foorumeille, niin olen varma että palstan tyyli näkyi viesteissäni. Todennäköisesti aika huonolla menestyksellä, mutta yritin. En ole varma olenko kasvanut siitä vieläkään yli. Enkä ole varma haluanko. Mutta olisi se kirjoitustapa kiva oppia, niin ei näyttäisi niin säälittävältä.

Mail-Manista puhuttaessa. Sitä piti aikoinaan hirveästi hänen käännöksistään, mutta nyt myöhemmin sitä tuijottaa jotain outoa käännöstä hyvinkin pitkään. File->faili, eikä "tiedosto", ei edes tietokoneen ruudulla, vaikka käännökselle olisi tilaa. Ja osa nimikäännöksistä oli aika outoja. Ja osa hahmonimistä oli aika mielenkiintoisia, ja aiheutti myöhemmin ongelmia. Luulen että hän nimesi ainakin kolme hahmoa Painajaiseksi.

Nyt myöhemmin olen miettinyt, että miltä herrasta tuntui hehkuttaa Hämähäkkimiestä loppuaikoina palstalla, alkaen numerosta 2/1996 (ensimmäinen tilaamani numero ja Kloonisaagan lähtölaukaus), kun varmasti seurasi amerikkalaista materiaalia ja tiesi millaiseen syöksykierteeseen tarina joutui moneksi vuodeksi. Kai se kuului työhön. Eikä vaihtoehtoista materiaalia oikein ollut mitä tarjota.

Hyvää työtä kuitenkin teki, tuntui aina että tiesi missä ollaan menossa, vaikka välillä hypättiin kymmenenkin numeroa eteenpäin. Jälkikäteen olen näitä uudestaan käynyt englanniksi, niin osa hypätyistä jutuista oli kanssa oikein hyvää kamaa, myös kuvitukseltaan vaikka palstalla sanottiin toista. Olisi kiva puhua herran kanssa edes kerran, kun tämän tekstien parissa sitä aika pitkälti varttui aikuiseksi, ja kysyä tehdyistä käännöksistä ja materiaalivalinnoista.

Herra teki hemmetin hyvää työtä. Kuitenkaan käännökset eivät olleet aivan niin maanmainioita kuin sitä muisteli, ja olen varma että Rmäki sai kuulla vertauksia edeltäjäänsä, jotka eivät olleet kovin positiivisia. Ja kuitenkin näistä kahdesta Rmäki oli ja on varmasti se parempi kääntäjä.

Mutta ne palstat olivat jotain ihan ikimuistoisia.

Mail-Manin mukana meni varmaan myös mahdollisuus valita julkaistava materiaali itse.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Rac - 29.10.2005 klo 19:29:52
Kuitenkaan käännökset eivät olleet aivan niin maanmainioita kuin sitä muisteli, ja olen varma että Rmäki sai kuulla vertauksia edeltäjäänsä, jotka eivät olleet kovin positiivisia. Ja kuitenkin näistä kahdesta Rmäki oli ja on varmasti se parempi kääntäjä.

Juu. Mail-Manin käännöksissä ärsytti/ärsyttää Suomen työntäminen tekstiin. Esimerkiksi DD sanoo eräässäkin Marvelin numerossa olevansa Hesasta/stadilainen ja Tuomari suositteli jollekin lomakohteeksi Suomea. Minä en käsitä miksi näin piti tehdä. Typerää. Kuten myöskin kirosanojen sensurointi. Esim. Hulk: Epätäydellinen tulevaisuus; klötti sitä ja klötti tätä. Arrgh! Mikä vitun klötti?! Olinkin oikein iloinen kun Topi Makkonen uskalsi käyttää ihan oikeita kirosanoja viimeisimmässä Megassa. Rami saisi myös (vinkki vinkki). Hämiksessä kun näkee niitä himputteja ja rähmiä tjsp.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Jarkko Sikiö - 29.10.2005 klo 20:06:00
Mail-Manin palsta oli aikanaan hauskaa luettavaa, tosin en koskaan ole lukenut yhtään palstaa kahta kertaa, luulen että kymmenen vuotta sitten huumorintaju oli sen verran erilainen, ettei niitä enää arvostaisi. Voin tietysti olla väärässäkin.

Mail-Manin mukana tuntui katoavan suurin uskallus ja riskinottokyky, nyt olisi vaikea uskoa, että kokeilun vuoksi normaalijulkaisuohjelmaan heitettäisiin vaikkapa numeron verran Hopeasurffaria. Vaikka aikanaan olinkin tyytyväinen siihen, että ajoittain lehtipisteeltä sai lähteä neljän lehden kanssa, olen nykyisin suht tyytyväinen lehtihyllyjen suhteen, koska nyt sieltä saa mm. DC-Spesiaaleja ja ElfQuestia. Olisiko näin, jos vannoutunut marvelisti Mail-Man olisi yhä ratissa, mene ja tiedä.

Eikä Mail-Manillakaan kaikki ollut aina kohdallaan, erityisesti hyppiminen ja tarinoiden leikkely rasittivat. Toisaalta kiitettävän usein Marvelin puolella täydennettiin mutanttien maailmaa Tekijä-X:n, Cablen jne. avulla. Infernon kaltaiset kokonaisuudetkin mentiin johdonmukaisesti läpi niin, että Sarjakuvalehden puolella Daredevil ja omassa lehdessään Hämis kurmottivat pahiksia, kun Marvel ja Ryhmä-X yhdistettiin palvelemaan perustarinaa.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Petteri Oja - 29.10.2005 klo 20:13:50
Vaikka aikanaan olinkin tyytyväinen siihen, että ajoittain lehtipisteeltä sai lähteä neljän lehden kanssa, olen nykyisin suht tyytyväinen lehtihyllyjen suhteen, koska nyt sieltä saa mm. DC-Spesiaaleja ja ElfQuestia. Olisiko näin, jos vannoutunut marvelisti Mail-Man olisi yhä ratissa, mene ja tiedä.

Tätä en oikein ymmärrä, olihan ennenkin Marvel-lehtien rinnalla DC-lehtiä ja kaikkea muuta. Ei kai Mail-Man koskaan vastannut Semicillä/Egmontilla muusta kuin Marvel-tarjonnasta. Eikä siitäkään ihan loppuun asti kun vastuu valinnoista annettiin myyntilukujen pudottua Tanskaan.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Veli Loponen - 29.10.2005 klo 20:22:33
Ei kai Mail-Man koskaan vastannut Semicillä/Egmontilla muusta kuin Marvel-tarjonnasta.
Eikä vastannutkaan. Ainoa Mail-manin toimittama DC-julkaisu taitaa ollakin Legendoja. Kirjepalstallakin aina kehotti DC:stä kysyviä kääntymään Teräsmiehen ja Batmanin toimittajien puoleen.

Edit: Ja Mail-manin valtakaudellahan me saatiin aika paljonkin laadukasta DC-matskua, kuten Thriller ja Kalma ja tulihan Batmaniltakin pari mustavalkoista sarjakirjaa. Joten ei se Mail-man hirveästi tuntunut estävät DC-sarjojen rantautumista Suomeen.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Jarkko Sikiö - 29.10.2005 klo 20:42:10
Ei kai Mail-Man koskaan vastannut Semicillä/Egmontilla muusta kuin Marvel-tarjonnasta.

Tosiaan, näinhän se olikin. Ja olihan DC-lehtiä silloin 80-luvulla ihan mukavasti, kun Teriksen ja Hämiksen lisäksi hyllyiltä löytyi samaan aikaan vielä Kalmakin. Näin se muisti valikoi asioita.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Veli Loponen - 29.10.2005 klo 20:46:21
Tosiaan, näinhän se olikin. Ja olihan DC-lehtiä silloin 80-luvulla ihan mukavasti, kun Teriksen ja Hämiksen lisäksi hyllyiltä löytyi samaan aikaan vielä Kalmakin. Näin se muisti valikoi asioita.
Kalma oli 90-lukua. Thriller tuli vuosikymmenen vaihteessa. Teris ei välttämättä ilmestynyt enää Kalman aikoihin tai ainakin loppui niillä tienoin.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: TeroH - 29.10.2005 klo 20:49:58
Kalma ilmestyi 90-92, eli loppui vuosi myöhemmin kuin Teräsmiehen oma lehti (-91). Tosin vuonna -92 tuli Terikseltä erikoisjulkaisuja. Thriller ilmestyi 89-90.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Jarkko Sikiö - 29.10.2005 klo 21:11:19
Muistin kyllä, että Kalma tuli kehiin vasta 90-luvulla (ainakin ne DC-tarinat, Kalmassahan oli jotain kauhutarinoita sitä ennen, mutten niitä koskaan omistanut), mutta Batmanin takia ajattelin vuotta 1987 niin voimakkaasti, että menivät ajatukset sekaisin.

Thrilleriäkään en muistanut lainkaan, vaikka kaikki numerot löytyvät hyllystä.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: X-men - 29.10.2005 klo 23:13:13
Olen lukenut Mail-Manin palstan aina en nyt ekana ellei ole ollut lehden alussa ja kun olen lukenut lehtiä uudelleen niin olen lukenut myös palstan, itse en koskaan kirjoittanut palstalle (en viitsinyt tuhlata vähiä pennosia postimerkkiin) vaikka mieli teki ns. tuhat kertaa.

Olen kerran kirjoittanut R-X:n palstalle viime vuonna mutta sitä ei ole julkaistu vissiin pituutensa takia (n. 50 kysymystä ja liuta arvosteluja ja ehdotuksia ja sun muuta).
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Petteri Oja - 29.10.2005 klo 23:17:58
Minä kirjoitin Mail-Manille pari kertaa ja toinen julkaistiin, muistaakseni Sarjakuvalehdessä 9/93. Rmäelle oon kirjoittanut muutaman kerran, ja ainakin kaksi tai kolme kertaa pääsin palstalle. Viimeisin kirje tais olla 2001. Edelliset kolme vuotta on aina pitänyt kirjoittaa vähän palautetta, mutta koskaan en ole saanut kirjettä valmiiksi.

Nythän näitä mielipiteitä tulee heiteltyä täällä netissä, varmaan ihan tarpeeksi.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Anonyymi - 30.10.2005 klo 10:49:47
Pari kolme kertaa kirjoitin Marveleihin ja kerran Batmaniin. Kaikki julkaistiin. Sen sijaan yhden kerran kirjoitin Ruudun Pulinastrumffi-palstalle eikä sitä julkaistu.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Taavi Suhonen - 30.10.2005 klo 19:13:27
Varmaan aina kerran pari per vuosi tuli 90-luvun puolivälissä kirjoiteltua. Joskus jopa julkaistiinkin. Yleensä taisin käyttää erinäisiä nimimerkkejä, mitkä jotkut hyperfanittavimmat viestini huomioiden oli oikea ratkaisu. Kerran taisin ihan nimellänikin tulla julkaistuksi, joskin se saattoi olla jo Rmäen kautta.

Minä muuten olen se, joka keksi Megan (olikohan se silloin Marvel vai Mega-Marvel?) kirjepalstan nimeksi Kosmoksen postilaatikko. Palkinnoksi sain hienon Tohtori Outo-julisteen ja Wolverine-pinssin (pinssiä ei tunnu etsinnöistä huolimatta löytyvän enää mistään).
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Foxtrot - 30.10.2005 klo 19:19:32
Silloin kun Hämähäkkimies sai uudet supervoimat, jotka myöhemmin paljastuivat Kapteeni Universumin voimiksi, tuli kirjoitettua Mail-Manille ja kirjoitus myös julkaistiin.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Veli Loponen - 30.10.2005 klo 20:41:23
Olen tässä jo pidempään miettinyt, että kirjoitinko Mail-manille vai en. En ihan varma ole, mutta taisin tosiaan kirjoittaa. Sen sijaan epävarmempaa on se, että julkaistiinko mitään. Yhdessä tapauksessa on hämärä mielikuva, että olisi julkaistu, mutta tarkastaa en voi, kun en yhtään muista, että mikä lehti se edes olisi ollut. Nimimerkkiä taisin käyttää.
Sen sijaan omalla nimelläni kirjoittelin Teräsmieheen ja kerran tai ehkä parikin niitä julkaistiinkin. Nyt ne tuntuvat aika noloilta purkauksilta, mutta sitähän se nuoruus on... Conaniinkin lähettelin ahkerasti piirroksia, mutta koskaan ei mitään julkaistu, vaikka hienojakin kuvia lähettelin. Olin katkera. Pitääkin pistää tähän näytille jotain, kun vaan löydän.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Curtvile - 30.10.2005 klo 23:35:53
Kirjoitin herralle yhden ainoan kerran ja sepustus jopa julkaistiin tosin kovalla kädellä lyhennettynä. Vuosi oli muistaakseni 1983. on se lehti jossain.
Mail-man oli kyllä oman alansa käsite. Rmäki, Rautkorpi ja kumppanit tekevät vähintään yhtä hyvää työtä. Ei se kääntäminen helppoa ole. Ei, jos sen aikoo hyvin tehdä.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Rami Rautkorpi - 31.10.2005 klo 15:11:36
Kirjoitin yhden kirjeen Mail-Manille. Mukana taisi mennä piirros Hämis 2099:stä. Ei julkaistu. Totesin kirjeiden lähettelyn postimerkkien ostamisineen ja postilaatikkoon kiikuttelemisineen olevan liian vaivalloista hyötyyn nähden. Rmäkeä ryhdyin sitten myöhemmin pommittamaan sähköpostilla.

Mail-Manin käännöksissä ärsytti/ärsyttää Suomen työntäminen tekstiin. Esimerkiksi DD sanoo eräässäkin Marvelin numerossa olevansa Hesasta/stadilainen ja Tuomari suositteli jollekin lomakohteeksi Suomea. Minä en käsitä miksi näin piti tehdä.

Vastausta valaisisi ehkä Jouko Ruokosenmäen pro gradu -työ "Kotouttaminen ja vieraannuttaminen käännössarjakuvissa", mutta Tampereen yliopisto ei tarjoa sitä elektronisessa muodossa. Pitäisiköhän pyytää sitä kirjoittajalta itseltään.

Minunkin ensimmäisissä Hämis-suomennoksissani on ainakin yksi törkeä suomettamisrikos, Mail-Manin vaikutusta epäilemättä. Tuntui vain niin nokkelalta löytää sellaisia rinnakkaisuuksia. Nykyään ajattelen paljon enemmän sitä, että Hämis on eräänlainen ikkuna amerikkalaiseen kulttuuriin, eikä sitä halua vääntää suomalaiseksi, vaikka se olisi kuinka hassua. Se on tullut mieleen etenkin Ihmesarjoja kääntäessä, koska ne ovat kaiken lisäksi ikkunoita toisen aikakauden amerikkalaiseen kulttuuriin.

Kuten myöskin kirosanojen sensurointi. Esim. Hulk: Epätäydellinen tulevaisuus; klötti sitä ja klötti tätä. Arrgh! Mikä vitun klötti?!

Se on hyvä kysymys. Mikä oli alkuperäistekstissä käytetty sana? Peter Davidin taipumukset sanaleikkeihin tuntien veikkaisin, että kyseessä oli alunperinkin tekaistu "tulevaisuuden kirosana". Ei kai edes Mail-Man olisi niin kiero, että keksisi uuden sanan pelkästään sensuroimistarkoituksessa?

Olinkin oikein iloinen kun Topi Makkonen uskalsi käyttää ihan oikeita kirosanoja viimeisimmässä Megassa. Rami saisi myös (vinkki vinkki). Hämiksessä kun näkee niitä himputteja ja rähmiä tjsp.

Alkuperäisteksti on ohjenuorani. Koska niissä vältetään "oikeita" kirosanoja, minäkin teen niin. Se mihin raja vedetään tietenkin muuttuu koko ajan, mutta asiasta voidaan tarvittaessa keskustella erillisessä aiheessa.

Mutta otsikkoon palatakseni, palstanpitäjänä Mail-Man on esikuvani, koska Rmäki vain neuvoo olemaan kohtelias kirjoittajille, ja kaikkea sellaista ihan tyhmää. Tietysti voi olla, että aika on kullannut muistoni Mail-Manin terävästä kielestä, ja minä olen itse asiassa kaikkien aikojen sarkastisin Hämiksen palstanpitäjä. Millaiseksi te muistatte Mail-Manin tyylin vastata kirjeisiin?
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: J.Salo - 31.10.2005 klo 15:52:57
Mulla on Imperfect Future TPB, ja ainakin pari kertaa kommentti on "Flark you!" ja "Who the flark is that?!"

Mail-Manin kirjoitukset olivat jotenkin... sanailua lukijoiden kanssa. Tuntui että se olisi istunut siinä vieressä ja keskustellut sun kanssa. Esitti koko ajan kysymyksiä lukijoille, ja vastasi kirjeisiin kuin keskustellen - ei niin kuin kirjeenvaihdossa, vaan kuten suullisesti. Pienet kiertoilmaisut ja itsestä puhuminen kolmannesta persoonasta olivat jotain joka jäi mieleen ja josta itse piti. Tosin ei varmaan toimisi jos Rami tossa alkais niin puhumaan. Tulis vaan mieleen että "selkeetä jäljittelyä!" nuoremmat eivät huomais mitään ja saattaisivat hyvinkin tykätä.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Jarkko Sikiö - 31.10.2005 klo 16:23:32
Millaiseksi te muistatte Mail-Manin tyylin vastata kirjeisiin?

Humoristiseksi. Tosin itse olen aina ollut niin tosikko, että nokkela sanailu sinänsä ajaa asian paremmin, aina ei kannata harrastaa sitäkään. Toisaalta jokaisella on oma tyylinsä, joka hioutuu, joten mitään kultaista ohjenuoraa palstanpitämiseen ei tarvitse ollakaan.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: J.Salo - 31.10.2005 klo 16:44:59
Laitetaan viel, että kun on noita palstoja lukenut, ni huonoimmat palstanpitäjät ovat ne jotka haluavat saada vain monta kirjettä esille tai iskevät nopeasti ympäripyöreän ja kohteliaan vastauksen. Vrt. Ranman palstanpitäjä, joka varsinkin ekoissa kirjoissa jäi aika persoonattoman oloiseksi.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Kapteeni Kenguru - 31.10.2005 klo 17:09:43
Mail-Man oli ainakin omissa mielikuvissani kova jätkä.

Ensimmäsen kerran taisin huomata ko. nimimerkin olemassaolon Hulkista, tai olisiko ollut Hämäri. No, samantekevää, varsinkin muutaman vuoden päästä hänen kirjepalstansa saattoi olla lehden parasta antia, varsinkin Marvelissa kaivoin sen yleensä ensimmäisenä esiin. Lystimpää oli lukea Mail-Manin sujuvaa sanailua teinipoikien kirjeisiin, kuin lukea että ketkä naamiosankarit sillä kertaa ottivat yhteen.

Kehitin mielessäni Mail-Manin hahmosta kaksi erilaista variaatiota:
- Joko hän oli "kierrätettävä" nimimerkki, eli lehteä käänsi ja kirjeisiin vastasi eri toimittajia sen mukaan kenellä vain oli luppoaikaa tai tarvetta pieniin lisätuloihin.

- Tai sitten hän oli James Hetfieldin näköinen hemmo, joka teki sarjakuvien toimitustyötä sivubisneksenä silloin kuin ehti rekkakuskin tai sähköinsinöörin ammattinsa ohessa. Sitten aamuyön tunteina kun uusi Hämis oli käännetty, niin hän otti pullon kaljaa, kourallisen lukijakirjeitä ja huvitti itseään lukemalla ihailijapostia. "Taas joku kysyy että kumpi vai kampi voittais tappelussa ja paljonko Teris jaksaa nostaa, voi jeesus mistä näitä oikein riittää, jaa mutta tänhän vois laittaa oikein lehteen."

Itse en koskaan viitsinyt lähettää hänelle postia, tuumin että tuskinpa keksisin kuitenkaan mitään mitä ei olisi jo kysytty. Sitä paitsi kirjepalstan taso tuntui olevan sen verran korkea, että tyydyin sivustakatsojaksi.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: X-men - 01.11.2005 klo 04:17:09
Tietysti voi olla, että aika on kullannut muistoni Mail-Manin terävästä kielestä, ja minä olen itse asiassa kaikkien aikojen sarkastisin Hämiksen palstanpitäjä. Millaiseksi te muistatte Mail-Manin tyylin vastata kirjeisiin?

Kärsivällinen koska aika usein tuli noita ns. tyhmiä kysymyksiä ja sitten oli sellaisia kysymyksiä joihin ei oikeastaan edes ollut vastausta. vastaukset tuntui olevan aina pilke silmäkulmassa tehtyjä ja usein myös aika tyhjentäviä ja pitkiä kun nykyään tuntuu että 5 sanaa on maksimi. Kun luki vastauksia niin tuntui kuin Mail-Man olisi tiennyt kaiken mahdollisen Marvel-maailmasta.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Jussi Tyni - 03.11.2005 klo 14:39:11
Tietysti voi olla, että aika on kullannut muistoni Mail-Manin terävästä kielestä, ja minä olen itse asiassa kaikkien aikojen sarkastisin Hämiksen palstanpitäjä. Millaiseksi te muistatte Mail-Manin tyylin vastata kirjeisiin?

Olen viimeaikoina harrastanut aika laajamittaista suomennettujen marvel-lehtien uudelleen lukua ja sen valossa ainakin voin allekirjoittaa Mail-Manin sanavalmiuden.

Mies vastasi kirjeisiin välillä napakasti, välillä laveammin, mutta jokaiselta palstalta löytyy vähintäänkin yksi (usein moniakin) heittoja, jotka pistävät vieläkin naurattamaan. Omia suosikkejani olivat aina Mail-Manin totaaliset "hallinnasta riistäytymiset", kun heppu jauhoi rivikaupalla jostakin täysin toisarvoisesta ja mitenkään mihinkään liittymättömästä asiasta (ennen oli palstatilaakin näköjään tuhlattavissa reilummalla kädellä...).

En ole kyllä törmännyt tapauksiin, että Mail-Man olisi varsinaisesti ilkeillyt jollekin kirjoittajalle, vaikka varsinkin Sarjakuvalehden ja Ryhmä-X:n loppuaikoina paskaa on näköjään lentänyt niskaan ravakasti. Häpeäkseni myönnän itsekin tähän osallistuneeni. Sarkasmia ja kieroa huumoria kyllä vastauksissa viljellään.

Justen tiivisti asian hyvin, Mail-Man tuntui kuin juttelevan koko kirjepalstan läpi.

Myös minä hajosin välillä noihin Mail-Manin nimisuomennoksiin. Niissä ei tuntunut olevan välillä mitään linjaa. Joskus englanninkielinen nimi jäi voimaan, ja joskus taas se väkisin väännettiin tönkköön suomalaismuotoon. Pahimpia olivat sitten puolivillaiset välimuodot, kuten Gambiitti, tai täydelliset muutokset, kuten Apocalypse = Tuho ja Death's Head II = Terminaattori. Näistä tuli annettua palautetta.


Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Anonyymi - 03.11.2005 klo 15:49:31
Gambiitti (engl. gambit) on shakkitermi, joten kyllä se on oikein käännetty. Lisäksi noissa muissa esimerkeissä suora käännös ei kuulosta yksinkertaisesti hyvältä. Tosin olisihan noissa voinut miettiä toisenkin kerran.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Jussi Tyni - 03.11.2005 klo 18:00:07
Gambiitti (engl. gambit) on shakkitermi, joten kyllä se on oikein käännetty. Lisäksi noissa muissa esimerkeissä suora käännös ei kuulosta yksinkertaisesti hyvältä. Tosin olisihan noissa voinut miettiä toisenkin kerran.

Tiedän kyllä shakin ystävänä tuon gambiitti-sanan pelillisen merkityksen, mutta se on anglismi ja sopii huonosti suomalaiseen suuhun. Itse olisin jättänyt alkuperäiseen muotoon (kuten vaikka Cablen tapauksessa) tai sitten kääntänyt joksikin Peluriksi tjsp. jos kerran suomentamaan on pakko lähteä. Tuhoa ja Terminaattoria olisi voinut tosiaan miettiä toisenkin kerran, mutta en kyllä itsekään niitä suoraan kääntäisi.

Mutta Terminaattori, ei jumalauta...

Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: J.Salo - 03.11.2005 klo 18:07:05
Terminaattori oli vielä yksi. Mutta miten Longshotista saadaan Onnenpoika ja Hurjapää?
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Lurker - 03.11.2005 klo 18:18:00
Terminaattori oli vielä yksi. Mutta miten Longshotista saadaan Onnenpoika ja Hurjapää?

Eikös longshot tarkoita onnenkantamoista tai hurjapäisen riskin ottamista... käytetään usein negaationa: "Not by a longshot."
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Veli Loponen - 03.11.2005 klo 18:23:06
Eikös longshot tarkoita onnenkantamoista tai hurjapäisen riskin ottamista... käytetään usein negaationa: "Not by a longshot."
Kyllä munkin mielestä. Ja se, että sillä on kaksi nimeä tulee kai siitä, että Longshotillakin oli niitä alussa kaksi. Ainakin semmoinen muistikuva mulla on, että ensiesiintymisen jälkeen nimi vaihdettiin. Ja ilmeisesti tämä on väärä muistikuva, koska mitään mainintaa ei googlella tästä löytynyt.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: J.Salo - 03.11.2005 klo 18:26:31
Eikös longshot taivu ennemminkin epätodennäköiseksi?  Ja täytynee myöntää että nimenä "onnenpoika" ei ole kovin onnistunut. Ei vaikka hahmo olisi 14-vuotias teini. Hurjapää nimenä on kenties hieman parempi, mutta ei liity kovinkaan paljoa hahmoon.

Katoin nettisanakirjasta. Tarjosi vain yhden määritelmän;
Lainaus
Noun   1.   longshot - a photograph taken from a distance
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Veli Loponen - 03.11.2005 klo 18:32:13
Katoin nettisanakirjasta. Tarjosi vain yhden määritelmän;
Google (http://www.google.fi/search?hl=fi&q=define%3A+longshot&btnG=Google-haku&meta=lr%3Dlang_en%7Clang_fi) sen sijaan antaakin aika monta:
Horse paying good odds (usually 10-1 or better).
Sama tarkemmin:
LONGSHOT refers to a horse that appears not to have a good chance to win a race. When the LONGSHOT wins it usually pays very well.
Ja vielä
A team or contestant given a small chance to win in the wagering.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: J.Salo - 03.11.2005 klo 18:35:32
Kiitoksia, hämmensi vähän kun tarjosi vain yhtä vaikka olin kuullut sen muuallakin. Kuitenkin, vaikuttaa edelleen oudolta ja ontuvalta käännökseltä.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Anonyymi - 03.11.2005 klo 21:33:16
Heh, meikä kirjoitti Mail-Manille kun Ihmenelosissa esiintyi jazzklarinetisti "Likööri" Calhoun. Alunperin nimi oli "Licorice" joka tarkoittaa lakritsia. Kerroin Mail-Manille että lakritsi muusikon lempinimessä tulee klarinetista jota kutsutaan lakritsikepiksi jatsimiesten keskuudessa.

Mail-Man vastasi että "Kiitos" Jukka, mutta mistä lähtien klarinetisteilta on kielletty rakkaus likööriin?

Triviakysymys: Kuka toinen Marvelin hahmo on ollut suomennoksissa "Hurjapää"? Vihje: Kyseessä on Longshotia tunnetumpi hahmo ja suomennos oli ennen Longshotia.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Veli Loponen - 03.11.2005 klo 21:36:23
Triviakysymys: Kuka toinen Marvelin hahmo on ollut suomennoksissa "Hurjapää"? Vihje: Kyseessä on Longshotia tunnetumpi hahmo ja suomennos oli ennen Longshotia.
Mun muistaakseni Daredevil.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Anonyymi - 03.11.2005 klo 21:47:19
Saat tuossa entisiä VesaK:n pisteitä, ole hyvä: .....

Kysy käyttöohjeet Vesalta.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Petteri Oja - 04.11.2005 klo 11:34:47
Eikös Hurjapään nimi muuttunut Onnenpojaksi jonkun lukijakirjeen takia? Joku ehdotti että Onnenpoika olisi paljon osuvampi nimi, ja Mail-Man vastasi että no, ei se nimen muuttaminen niin ihmeellisiä toimenpiteitä vaadi, olkoot Hurjapää tästä lähin Onnenpoika. Vaan aika pian taidettiin palattiin takas Hurjapäähän.

Onkohan Gambiitti edes Mail-Manin käännös? Eikös Ryhmä-X:ää kääntänyt v. -92 M.Kinnunen, vai mikä sen Letter-Ladin oikea nimi olikaan. Joku motkotti joskus mm. Falanxin väärästä käännöksestä (oikea olisi ollut Falangi), ja Mail-Man totesi että käännös oli suomentajan tekemä eikä hänen.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Anonyymi - 04.11.2005 klo 11:37:44
Mutta Kari Peitsamo Revivalin "Onnenpoika" oli Suomen singleykkönen 80-luvun alussa. Käännös CCR:n "Fortunate Sonista".

Tämä ei kuulu sarjakuva-aiheisten laulujen ketjuun joten sen on oltava täällä.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Rac - 04.11.2005 klo 15:45:27
Oli miten oli, Onnenpoika on erittäin typerä nimi supersankarille. ::)
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Anonyymi - 04.11.2005 klo 18:23:26
Hä? Just hyvä.

Triviakysymys: Mistä Marvel-suomennoksesta tuo kuittini oli?
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: X-men - 04.11.2005 klo 19:59:24
NYt kaikki kertoo nämä asiat!!

elikkä:
kuka oli afrikan bengalin pressa?
missä urheilulajissa mustanaamio on ollut maailman mestari?
missä lajisan vaimo diana on olympia tasoa

ois tosi tärkeetä et joku vastais jo tänään : ))

Vastaukset löytyy Mustanaamio-ketju(i)sta.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Jarkko Sikiö - 04.11.2005 klo 20:10:35
Onkohan Gambiitti edes Mail-Manin käännös?

Mieleen on jäänyt, että Mail-Man ainakin kovasti puolusti tuota väännöstä, liekö sitten ollut innokas puolustamaan toisen työtä, ei kuulostaisi lainkaan epäuskottavalta sekään.

Minusta luova käännös Longshotille olisi ollut onnenkantamoinen tai tuurilaukaus, jälkimmäinen jopa sopisi sarjakuvahahmolle.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Petteri Oja - 05.11.2005 klo 11:55:50
tuurilaukaus

Liian kaksimielistä.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: J.Salo - 05.11.2005 klo 12:35:23
Tuurilaukaus kuulostaa oikeasti hyvältä. Eikä se nyt niin kaksimielinen ole - multaki meni hetki yrittää kehittää sanasta mitään kaksimielistä sen jälkeen ku Petteri asian ilmaisi.

"My name is Superman. Super, as in "Im better than you"".
-Austen, suuri sarjakuvakirjoittaja.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Jarkko Sikiö - 05.11.2005 klo 13:27:12
Liian kaksimielistä.

Ne eivät kumpikaan olleet tarkoitettu sellaisiksi. Muistelinpa vain aikanani Hurjapään nimenvaihdoksen yhteydessä miettineeni, että mikä olisi ollut parempi suomennos.

Mutta kun kerran Daredevil jätettiin suomentamatta, mikset sitten Longshot.

EDIT: Justenin Teräsmies-viittaukseen liittyen, kyllähän supersankarit ovat jossain määrin ärsyttäviä. Minusta olisi piristävää nähdä useamminkin, kun sankareita vedettäisiin oikein kunnolla turpaan, enkä nyt tarkoita sitä kun Daredevil tai Hämis rönyävät Bruce Willis ja Die Hard -tyyliin, vaan siten kuin mm. Ikuisuuden rautahanska -jutuissa, tosin realistisemmin ja paremmalla juonella höystettynä.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Lurker - 05.11.2005 klo 13:37:52
<snip>"My name is Superman. Super, as in "Im better than you"".
-Austen, suuri sarjakuvakirjoittaja.

Superman pitäisikin kääntää uudelleen ja oikein: "Yli-ihminen".  ;-)
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Anonyymi - 05.11.2005 klo 13:44:23
Ei taida Teris olla saksaksi "Übermensch"...
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Jarkko Sikiö - 05.11.2005 klo 14:16:51
Ei taida Teris olla saksaksi "Übermensch"...

Sehän vasta hienovarainen käännös olisikin. Ei, kyllä Teris seikkailee nimellä Superman saksaksi: http://de.wikipedia.org/wiki/Superman
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: simsim - 05.11.2005 klo 14:49:42
Itse kysyin aikanaan palstalla, "johtuuko wolverinen lyhyys hänen luistaan. Adamantiumihan ei kasva?"

Vastaus oli jotain "wolverine sai adamantiumin aikuisiällä, joten ei"

JA.

Minun piirustus on ollut Trans Formerssissa. Jopa niin omaperäinen, kuin optimus prime.

EN ole laittanut portfolioon :D
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Anonyymi - 05.11.2005 klo 14:57:53
Mikä ihmeen musta kryptoniitti tuolla Jiksin linkissä mainitaan? En ole ikinä kuullutkaan. Kaikkea ne sakemannit keksivät.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Jarkko Sikiö - 05.11.2005 klo 15:13:15
Mikä ihmeen musta kryptoniitti tuolla Jiksin linkissä mainitaan? En ole ikinä kuullutkaan. Kaikkea ne sakemannit keksivät.

En minäkään ole kuullut, mutta se ei ole saksalaisten keksintöä, vaan Smallville-sarjasta: http://en.wikipedia.org/wiki/Kryptonite
josta se sitten löysi tiensä sarjakuviin.

Saadaan kun laitetaan vihreää kryptoniittia liedelle lämpiämään: http://www.kryptonsite.com/blackk.htm
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Anonyymi - 05.11.2005 klo 15:27:13
Ai noin tuore juttu. Ilmankos ei ollut tuttu.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Mr.Sinister - 08.11.2005 klo 14:29:26
Itse kyselin kysymyksistä typerintä eli Mail-Manin oikeaa nimeä.Eihän supersankarilehden palstanpitäjä voi paljastaa henkillöllisyyttään, vaikka viimeisellä palstallaan sen sitten paljastikin.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Anonyymi - 08.11.2005 klo 16:04:34
Vielä Mail-Man Ky:n lehdessä Narinen yritti väittää että Lauri Narinen on hänen pomonsa...
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: J.Salo - 08.11.2005 klo 16:23:49
Asia olisi ehkä toiminut, ellei paria numeroa myöhemmin Narisen nimi olisi kadonnut lehdestä ja Mail-Manin nikki ilmestyny tilalle.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Antti Peltola - 08.11.2005 klo 17:23:59
Ilmeisesti Mail-Mania ei sitten koskaan näkynyt esim. sarjisfestareilla (ainakaan julkisesti)? Tai sitten näkyi, mutta kukaan ei vaan tunnistanut?
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Anonyymi - 08.11.2005 klo 18:33:59
Henkilöllisyys kuvan kanssa paljastettiin Sarjainfossa ennen kuin viimeisellä palstalla.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Veli Loponen - 08.11.2005 klo 18:34:35
Ilmeisesti Mail-Mania ei sitten koskaan näkynyt esim. sarjisfestareilla (ainakaan julkisesti)? Tai sitten näkyi, mutta kukaan ei vaan tunnistanut?
Ei kai ainakaan Mail-manina. Narisena saattoi siellä olla, sillä käänsihän se muitakin kuin Marvelin tuotantoa, joten on voinut olla siellä edustamassa Semiciä. Mutta en tiedä. Ja oishan se voinu pistää päähänsä ison kirjekuoren tms. Naamioitua. Sehän olis sopinu oikein hyvin meininkiin.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: koivumäki - 12.11.2005 klo 14:11:25
Naamioitumiseen liittyen - eikös Mail-Man ollut aikoinaan vallan televisiossa sarjakuvista puhumassa? Muistaakseni aurinkolasien taakse kätkeytyneenä...
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Veli Loponen - 12.11.2005 klo 14:18:31
Naamioitumiseen liittyen - eikös Mail-Man ollut aikoinaan vallan televisiossa sarjakuvista puhumassa?
Joo, nyt kun sen sanot, niin tosiaan taisi jossakin ohjelmassa olla. Olisko ollu peräti se suomalainen sarja sarjakuvista, joka tuli koulu-tv:stä tms.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: X-men - 13.11.2005 klo 01:32:06
Joo, nyt kun sen sanot, niin tosiaan taisi jossakin ohjelmassa olla. Olisko ollu peräti se suomalainen sarja sarjakuvista, joka tuli koulu-tv:stä tms.

Juu siellä se nuori mies makoili sarjksien päällä ja puhui puuta heinää.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Boyard - 13.11.2005 klo 22:15:46
.
Alkuperäiseen kysymykseen palatakseni: itse muistan lähetelleeni piirustuksia, Conanissa taisi ollakin sivun kokoinen Red Sonja -räpellys.

Jonkinmoinen itsekontrollin puutteen ennätys taisi kumminkin olla se kun lähetin Mail-Manille usean sivun mittaisen näytesuomennoksen The Mighty Thorin siekailuista. En kyllä enää edes (onnekseni) muista kuinka muka tulkitsin ukkosen jumalan pseudo-arkaaista englantia.

"Thou art a fool, methinks!", tuo sarjakuvamagnaatti miettine siitäkin kirjeestä.

.
 
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Anonyymi - 14.11.2005 klo 09:20:52
Thorin suomennokseen pitäisi ottaa mallia Paavo Cajanderin Shakespeare-suomennoksista ja vanhasta raamatunkäännöksestä.

"Totisesti, pelle olet".
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: J.Salo - 27.03.2006 klo 11:35:30
Mail-Man taisi lopettaa vuonna 1998, varmaan kesän alkaessa, jos oikein muistan. Pian tämän jälkeen hänen nimimerkkiään näkyi vähän aikaa mm. MTV3:lla Hämähäkkimiehen suomentajana.

Tuossa vuosi sitten, kun juhlittiin Hämähäkkimiehen 300 numeroa, Mail-Man kirjoitti siihen tervehdyksen. Ilmeisesti herra toimii nyt jonkin sortin konsulttina, sellaisen kuvan ainakin sain. Kai hän vielä sarjakuviakin silloin tällöin kääntää, mutta harvoin ja lähinnä harrastusmielessä.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: W - 27.03.2006 klo 13:02:36
Mail-Man palsta loppui siis jo 1997 kevään Megamarvelissa.
Kun lehdet on muutaman kilometrin päässä maanalla, en ala sitä tarkistamaan.Kääntämistä hän jatkoi sitten vai vielä vuoden?

Taisin muutaman kirjeen aikoinani kirjoittaa hänelle. Yhtään ei julkaistu. Pää-asiassa minun palautteeni ovat olleet tulikivenkatkuista paasausta, jota ei sensuroitunakaan voi pistää julkisuuteen. Pyydän erityisesti RMäeltä anteeksi hurjien teiniangstivuosieni tuotoksia.

Mail-Man palstat pitäisi koota koviin kansiin, koska ne ovat yksi pää syistä, minkä takia en ole hankkiutunut eroon marvel kokoelmastani.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: J.Salo - 27.03.2006 klo 15:04:13
Ai, se oli 1997. Luulen että Mail-Man kirjoitti ne käännökset aina vuotta aikaisemmin. Oliko se päätös muuten aika äkkinäinen, se päätös lopettaa? Koska Hämähäkkimiehessä luki "Niin, nyt kun olen menettänyt voimani*" "*Katso palsta!" Olisiko ollut jopa "katso Mail-Manin palsta"? kuka muistaa? Mutta palstalla ei ollut sitten voimien menettämisestä sanaakaan. Kyllä kismitti.

Mutta osa niistä palstan vitseistä oli aika aikaan sidottuja. Mutta kontekstiin nähden ne olivat äärettömän hauskoja. Akkarissa oli todella epäsäännöllinen lukijapalsta jossa vain referoitiin viestejä (ei hauska!) ja Semicin DC-lehdissä vastaava toimittaja (Detective C.?) tuntui olevan hyvinkin persoonaton henkilö. Ja Detective C.tä edeltävä kirjoitti sitten Muksuluurin kohderyhmälle. Siihen verrattuna Mail-Man tuntui "aikuiselta" ja lukijaa kunnioittavalta, kun jaksoi puhua ku ihmiselle ja oli iha asialline.
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Petteri Oja - 27.03.2006 klo 20:13:44
Semicin DC-lehdissä vastaava toimittaja (Detective C.?) tuntui olevan hyvinkin persoonaton henkilö. Ja Detective C.tä edeltävä kirjoitti sitten Muksuluurin kohderyhmälle. Siihen verrattuna Mail-Man tuntui "aikuiselta" ja lukijaa kunnioittavalta, kun jaksoi puhua ku ihmiselle ja oli iha asialline.

Muksuluurin jälkeen DC-lehtien palstaa piti Riku Perälä (ilman mitään nimimerkkiä tai allekirjoitus), jonka lähdettyä Aku Ankan toimitukseen (muistaakseni) paikan sai Detective C. eli Esa Toivonen. Omasta mielestäni parhaat palstat kautta aikojen on Suomessa tehnyt Toivonen. Esa jaksoi kaivaa esille tarinoiden taustoja valottavia faktoja ja muutenkin teki homman niin täydellä sydämellä kuin mahdollista. Ei sillä etteikö Mail-Man olisi tehnyt, mutta mahdollisesti DC-lehtien vähäisempi määrä antoi Toivoselle mahdollisuuden paneutua niiden toteuttamiseen enemmän.

Olen muuten usein miettinyt kuka piti Teriksen palstaa 80-luvun alussa eli vastaili Teriksen puolesta. Perälä? Tietääkö joku?
Otsikko: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: J.Salo - 27.03.2006 klo 23:14:12
No okei, olin unohtanut että DetectC teki niitä hienoja kuvittaja/kirjoittaja-introja, ne olivat hyviä. Mutta hänellä ei ollut kovin persoonallista kirjoitustapaa.
Otsikko: Vs: X-Men ja muut mutantit
Kirjoitti: Jamoz - 05.04.2012 klo 07:47:20
Mun mielestä suomalaisen X-Menin kyydissä pysyy helposti..

Ostan  lehteä (Ken Parkerin ohella ainoa suomalainen sarjis, jota olen uskollisesti lukenut)juuri sen tähden, ettei tarvitse Jenkeistä haalia kaikkia mutanttilehtiä.(Itse asiassa ostan X-men-tavarasta jenkkiversiot vasta, jos suomiversio puree) Juuri crossover tarinat ovat nannaa. Hyvin toimitettu lehti: kunnia niile, joille se kuuluu.

Olen aina halunnut kysyä: kumpi nostaa enemmän: Kmäki vai Rmäki.

Mail-man on kaikkein vahvin!!  ;)
Otsikko: Vs: X-Men ja muut mutantit
Kirjoitti: hatinufer - 05.04.2012 klo 13:34:07
Oolrait.
Heti, kun saan numeron neljä käsiini. Eli 11.päivä tai siinä main.

Kirjoittelin muuten aikoinani jo Mail-Manin, tuon Wanhan Kieron kirjepalstalle.
Otsikko: Vs: X-Men ja muut mutantit
Kirjoitti: Tina DeMona - 05.04.2012 klo 20:20:28
Itseäni kaduttaa, että en ikinä saanut kirjoitettua Mail-Manille. Tosin olin niihin aikoihin niin nuori (juuri Mail-Manin lopetellessa aloitin ekan kerran Marveleita lukemaan) että jos olisin, jotain todella noloa olisin varmaan kirjoitellut. Mutta mutta. Voisi ehkä itsekin rustata lukijakirjeen ensi numeron jälkeen.
Otsikko: Vs: X-Men ja muut mutantit
Kirjoitti: koivumäki - 05.04.2012 klo 21:18:35
Muistaakseni Mail-Man julkaisi aikoinaan palstoillaan jopa kaksi meikäläisen kirjettä. Tämä tietenkin aikana ennen internetiä ja muita nykyajan humputuksia... Mutta kirjepalstoihin on siis syvä kiintymys, joten toivon sen jatkuvan kunnialla.

En tiedä, mikä nykyään on tilanne, mutta muutama vuosi sitten kuulemma esim. Ruotsin lehdissä oli kirjepalstan tilalla vain mainontaa, koska siellä ei ole tätä perinnettä lukijakirjeiden lähettämisestä.
Otsikko: Vs: X-Men ja muut mutantit
Kirjoitti: Doctor Phantomizer - 05.04.2012 klo 22:00:43
Juuri tuossa jokin aika sitten keskusteltiin siitä kuinka tärkeä kirjepalsta on. No, ei meistä kumpikaan osannut perustella siitä muulla kuin että se on hyvä perinne. Mutta kumpikin olimme sitä mieltä että se on tärkeä.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Petteri Oja - 06.04.2012 klo 01:05:50
Mun kirje oli ekan kerran Mail-Manin palstalla muistaakseni -93. Oi niitä aikoja.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Anonyymi - 27.04.2012 klo 19:31:30
Mail-Man kertoo Ylelle nykyisen näkemyksensä Marvelin supersankareista, ja erityisesti elokuvissa.

http://yle.fi/uutiset/mail-manin_lista_supersankarien_parhaat_seikkailut/6075461

Ehkä silti en menisi sanomaan Hämähäkkimiehen seikkailuja "klassisiksi rikostarinoiksi New Yorkin kaduilla". Onhan sitä reippaasti höysteenä, mutta pääasianahan tuossa on aina ollut nuoren miehen kasvaminen ja itsenäistymisen vaikeus, aikuisten maailman kanssa yhteentörmääminen sekä suoraan (May-täti, Jonah) että symbolisella tasolla (superkonnat) ja ylikorostunut vastuuntunto, saippuaoopperamaisesti liioitellen.

Vahva samaistumiskohde nuorille on se, joka Hämiksessä on vedonnut. Klassiset rikostarinat vetoavat aivan eri porukkaan.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Tina DeMona - 28.04.2012 klo 00:06:48
Ihan mielenkiintoisia mietteitä Mail-Manilla tuossa. Itse en ole Iron Mania enkä (vielä) Avengersiakaan nähnyt, jälkimmäistä odotan kyllä kovasti.

Daredevilista olen täysin samaa mieltä, minusta Millerin Daredevilit ovat sinänsä ehkä elokuvaksi taipuvaisinta materiaalia, mitä Marvelilta löytyy, mutta ykköselokuva onnistui kyllä tuhoamaan kaiken potentiaalinsa kiitettävästi muutamilla todella, todella tökeröillä tempauksilla ja käsikirjoituksen aivottomuudella.

Warlock olisi myös mielenkiintoinen, mutta tuskin kyllä tulee tapahtumaan. Mielestäni myös 90-luvun Aaveajajasta saisi oikeasti kovan leffan. Ei vaan menisi varmaan läpi näinä Nicholas Cageisina aikoina.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Lönkka - 28.04.2012 klo 13:30:02
Ihan mielenkiintoisia mietteitä Mail-Manilla tuossa. Itse en ole Iron Mania enkä (vielä) Avengersiakaan nähnyt, jälkimmäistä odotan kyllä kovasti.
Ei varmaan Iron Mania tarvitse nähdä jotta Avengers avautuisi, mutta suosittelisin että katsoisit ainakin ekan Iron Manin ennen Avengersia. Kaupasta pitäisi irrota uutena noin 6-10 egellä ja on kevyesti sen arvoinen.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Tina DeMona - 28.04.2012 klo 19:53:25
Juu, kyllä se on pitänyt jo jonkin aikaa katsastaa. Jahka saa aikaiseksi.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: hatinufer - 30.04.2012 klo 12:53:44
Ei tainnut Wanha Kiero puhua pukaista mitään X-Menistä!

Itse kirjoitin pikkupoikana Mail-Manin palstalle; Luoja kiitos nimimerkin tai kerhon jäsennumeron suojassa... Kun lehti oli kolahtanut postilaatikkoon, tai tullut ostettua, luin aina ekana Mail-Manin palstan. Varmaan siksi, että oli mukava tuntea olevansa samassa junassa kuin moni muukin?
Kuinka moni muuten kuului Hämähäkkimies- tai Hulk- kerhoon? Itselläni on (jos ja kun muisti ei petä) aika pieni jäsennumero Hämiskerhoon...Diplomi ei ole tallella enää, mutta muistan yhä aika satavarmasti  sekä Hämis- että Hulk-kerhon jäsennumeroni.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: koivumäki - 30.04.2012 klo 15:05:50
Mihin aikaan noi kerhot oli olemassa? Ainakin Vihreä Mies Hulk -lehden julkaisuvuodet menevät just sopivasti parilla vuodella alle siitä, kun itse innokkaammin aloitin lehtien seuraamisen, eli ei ole ollut varmaan edes mahdollisuutta kerhoon liittyä.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: X-men - 30.04.2012 klo 20:32:57
Kultaisella (enemmän tai vähemmän) 80-luvulla oli jokaisella lehdellä omat kerhonsa (ja kerholaisten omia kuvia jne julkaistiin palstalla, jotkut voivat ehkä olla hieman häpeissään että on esiintynyt esim. Teriksen asussa) mutta muut kuolivat n. 1983/84 paitsi Mustis-kerho.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Doctor Phantomizer - 30.04.2012 klo 21:23:05
Ehkä silti en menisi sanomaan Hämähäkkimiehen seikkailuja "klassisiksi rikostarinoiksi New Yorkin kaduilla". Onhan sitä reippaasti höysteenä, mutta pääasianahan tuossa on aina ollut nuoren miehen kasvaminen ja itsenäistymisen vaikeus, aikuisten maailman kanssa yhteentörmääminen sekä suoraan (May-täti, Jonah) että symbolisella tasolla (superkonnat) ja ylikorostunut vastuuntunto, saippuaoopperamaisesti liioitellen.

Vahva samaistumiskohde nuorille on se, joka Hämiksessä on vedonnut. Klassiset rikostarinat vetoavat aivan eri porukkaan.

No minä olen tuosta sinänsä erimieltä. Ja ilmaisin asian Wikipediassa kun keskusteltiin tuosta tulkinnasta. Hämiksen ainoa valtti ei ole tuo, vaan se että se on moniulotteinen. Ja Hämis ei ole pitkään aikaan ollut omassa lehdessään teini, mutta USM:ssä on. Minä olen kirjoittamassa aiheesta hieman pidempää tekstiä Wikipediaan.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: hatinufer - 01.05.2012 klo 12:39:55
Mail-Maniin liittyy sellainenkin muitsto, että jos voitti miehen toimittaman  lehden järjestämässä arvonnassa, sai palkintonsa, jonka liitteenä  oli pikkuinen käsinkirjoitettu paperilappu, jonka Mail-Man oli itse kirjoittanut ja allekirjoittanut. Yksi tuollainen on näet vielä tallella! Monellako teistä on Mail-Manin nimmari 1980-luvun alusta, kysyn vaan.
Mail-Man oli taitava markkinamies. Ei ihme, että Marvelin lehdet menestyivät Suomessa 1980-luvulla.
Tuohon Hämis-kerhoon liityin heti, kun kerhon perustamisilmoituksen näin. Ihan kympin sakkiin en päässyt, mutta liki. Kaiketi se oli vuosi 1980! Jonkinlainen menestystae kerhojen järjestäminen oli, koska Mail-Man otti saman jujun käyttöön Mail-Man ky:n lehdissä. Kerhojen järjestäminen oli Suomessa tuttu juttu; niitä olivat lehdet pullollaan 1970-luvulla. Kivaa oli moiseen kuulua. Nykyäänhän tämä netti hoitaa moista hommaa.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: X-men - 21.06.2012 klo 21:57:59
Tuli lueskeltua Hämiksen näkkäreitä ja hauskojen sankarien (mm. Hyönteistyttö eli Ampiainen (Janet Pym)) ja ryhmien (esim. Seikkailijat eli Kostajat) käännösvirheiden ja väärien alkuperien (Epäinhimilliset avaruudesta kotoisin) lisäksi silmiin pisti M-Mn virhe että Liekehtijän 80-luvun alun esiintyminen olisi TASM 181-182 kun oikeastaan se oli TASM 171-172.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Anonyymi - 07.10.2012 klo 23:32:47
Eikös jo 70-luvun Kostajat-lehdessä Ampiainen ollut Hyönteistyttö?
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Miqz - 18.02.2013 klo 09:44:17
Onko muuten missään selvitetty näitä 80-luvun Marvel julkaisupäätöksiä ja julkaisijoita? Muistan ihmetelleeni miten Mail-Man pitää yllä myös kilpailijan lehden kirjepalstaa. Miten Oy Lukemisto Ab sai Hulkin ja Ihmenelosten + x-miesten oikeudet, miten Lauri Narinen liittyi Lukemistoon, miksi Lukemisto muuttui yhtäkkiä Mail-Manin lehdiksi (menikö Lukemisto konkurssiin) jne? Sitten iso Semic "söi" kaikki, lopetti pari lehteä ja aloitti pari uutta lopettaakseen ne taas? Vai mitä oikein tapahtui? Muistan ihmetelleeni kovasti miksi Hulk ja IN lopetettiin yhtäkkiä...

Onko jossain Sarjainfossa tms. käyty näitä vaiheita läpi? Mitä Mail-Manille muuten kuuluu?

T. Hulk-kerhon jäsen 297 (muistaakseni)
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Anonyymi - 18.02.2013 klo 09:54:09
Mail-Man (s. 1965) oli 15-vuotias kun aloitti palstanpitäjänä Hämiksessä vuonna 1980. Vihreä mies Hulkin kustantaja oli alunperin Oy Lukemisto Urkki Lektyr Ab ja nimi vaihtui tuossa muutamaankin kertaan.

Lektyr oli ruotsalainen kustantamo jonka nimikkolehti oli nk. käsityölehti. Suomalaisen version nimi oli Urkki. Logo lehdillä oli samanlainen. Nimenmuutokset johtuivat hyvin todennäköisesti yhtiön omistajanvaihdoksista Suomessa. Käsittääkseni Mail-Man oli siinä vaiheessa osakas kun lehtien julkaisija oli Mail-Man Ky.

Ky on siis kommandiittiyhtiö jossa on äänettömiä osakkaita, jotka rahoittavat yhtiötä. Ilmeisesti Mail-Manin suku oli avustamassa pojan harrastusta. Tämä on siis minun spekulointiani.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 18.02.2013 klo 10:11:21
Mail-Man (s. 1965) oli 15-vuotias kun aloitti palstanpitäjänä Hämiksessä vuonna 1980. Vihreä mies Hulkin kustantaja oli alunperin Oy Lukemisto Urkki Lektyr Ab ja nimi vaihtui tuossa muutamaankin kertaan.

Yritysrekisteristä hakeminen tuotti tällaisia tuloksia:

Nimi    Nimen tyyppi       Kielikoodi        Nimen alupvm          Nimen loppupvm
Oy Lukemisto Urkki Lektyr Ab Päätoiminimi Suomi 23.08.1974 - 09.02.1983
Lukemisto Omnia Oy, Ab Päätoiminimi Suomi 10.02.1983  - 11.06.1986
Gimceche & Saloni Oy - Finland Päätoiminimi Suomi 12.06.1986 - 01.05.1990
G & S International Oy - Finland Päätoiminimi Suomi 02.05.1990 - 12.06.2000
G & S International Ab - Finland Päätoiminimi Suomi 13.06.2000 - 22.05.2001
Aller International Ab - Finland Päätoiminimi Suomi 23.05.2001 - 01.02.2010

Lakkaamissyy:  selvitystila

Timo
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Curtvile - 18.02.2013 klo 11:19:12
Mail-Man (s. 1965) oli 15-vuotias kun aloitti palstanpitäjänä Hämiksessä vuonna 1980. Vihreä mies Hulkin kustantaja oli alunperin Oy Lukemisto Urkki Lektyr Ab ja nimi vaihtui tuossa muutamaankin kertaan.

Lektyr oli ruotsalainen kustantamo jonka nimikkolehti oli nk. käsityölehti. Suomalaisen version nimi oli Urkki. Logo lehdillä oli samanlainen.Tämä muuten sitten selittääkin pari asiaa, on näet sellainen hatara muistikuva että niissä muutamassa varhaisimmassa Hulkissa olisi ollut mainontaa joka viittasi tuohon suuntaan .
Täytyisi kaivaa ne lehdet esiin ja tarkistaa asia.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Miqz - 18.02.2013 klo 12:06:12
Tämä muuten sitten selittääkin pari asiaa, on näet sellainen hatara muistikuva että niissä muutamassa varhaisimmassa Hulkissa olisi ollut mainontaa joka viittasi tuohon suuntaan .
Täytyisi kaivaa ne lehdet esiin ja tarkistaa asia.

Juu kyllä niissä oli hieman rohkeampia mainoksia, jenkkityyliin kesken tarinan... Onko lisää historiikkia tiedossa kenelläkään? Tuo Jukan spekulaatio vaikuttaa ihan järkevältä, mutta olisi mielenkiintoista tietää minkälaiset levikit oli noilla lehdillä, kun Mail-Man uskalsi ottaa riskin alkaa itse julkaista sarjiksia ilman taustalla olevia käsityöalan julkaisuja (joilla oli muuten ainakin omien muistikuvien mukaan kova penetraatio lehtipisteiden ylähyllyillä)...
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: VesaK - 18.02.2013 klo 12:22:17
Aiheesta löytyy muutama artikkeli Sarjainfoista.

http://www.sarjakuvaseura.fi/fi/sarjainfo/arkisto/search_result

Esim. Sarjainfo 64 - 3/1989
Toni Jerrman: Lauri Narinen valitsee Semicille
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Anonyymi - 18.02.2013 klo 13:26:57
Tuo Lukemisto Omnia Oy oli myös julkaisutiedoissa apinalaatikossa jossain välissä. Mutta Mail-Man Ky vaihtui julkaisijaksi jo ennen vuotta 1986 jolloin Omnia on lopettanut.

Lektyr on Wikipedian mukaan ilmestynyt Ruotsissa jo vuodesta 1923. Ohoh. Sisälsi aluksi nuorille miehille suunnattuja seikkailutarinoita. Tissejä ja pimppoja siihen tuli vasta 60-luvulla. Ilmeisesti ilmestyy yhä.

Jonkinlainen Aller-kustantamo on edelleen Suomessa. Julkaisee Seiskaa.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Miqz - 18.02.2013 klo 15:17:02
Aiheesta löytyy muutama artikkeli Sarjainfoista.

http://www.sarjakuvaseura.fi/fi/sarjainfo/arkisto/search_result

Esim. Sarjainfo 64 - 3/1989
Toni Jerrman: Lauri Narinen valitsee Semicille


Mielenkiintoisia artikkeleita, kiitos Vesa pointtereista. Tuossa Tonin jälkikäteen kiistämässä leikellyssä

Sarjainfo 64 3/1989: Lauri Narinen valitsee Semicille (Jerrman, Toni)

kirjoituksessahan ei kaiketi "vielä tiedetä" että Lauri on Mail-Man, mutta silti se tietää/kertoo Semicin tulevasta Marvel-tarjonnasta kaiken :)
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Petteri Oja - 18.02.2013 klo 21:31:23
Muistaakseni Mailamiehen lopettaessa hommiaan Sarjainfossa oli pitkähkö haastattelu.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Miqz - 18.02.2013 klo 21:46:52
Muistaakseni Mailamiehen lopettaessa hommiaan Sarjainfossa oli pitkähkö haastattelu.

Juu se löytyi noista VesaK:n linkkien arkistoista. Hyvä tarina ja vastasi lähes kaikkiin kysymyksiin, paitsi siihen mitä Mail-Man nykyään puuhailee?
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 18.02.2013 klo 22:16:42
Hän taitaa kääntää Egmontille sarjakuvia ranskasta. Ainakin Sillagessa on nimi osunut silmiini.

Mail-Man (s. 1965) oli 15-vuotias kun aloitti palstanpitäjänä Hämiksessä vuonna 1980.
(SAKS)
Ky on siis kommandiittiyhtiö jossa on äänettömiä osakkaita, jotka rahoittavat yhtiötä. Ilmeisesti Mail-Manin suku oli avustamassa pojan harrastusta. Tämä on siis minun spekulointiani.

Oho, en aavistanutkaan, että Mail-Man oli Marveleissa aloittaessaan noin nuori! Kyllä hän varmasti sai apua.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Petteri Oja - 19.02.2013 klo 01:24:20
Ryhtyi johonkin aivan eri hommiin, on sekin jossain kerrottu mutten enää muista missä. Enkä muista mitä ne hommat oli.

Ilmeisesti sivutöinään suomentelee edelleen jotain, viimeksi Cigurin miehen.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Anonyymi - 19.02.2013 klo 10:24:06
Stakesin julkaisuissa 90-luvun lopulla näkyi Lauri Narisen nimi aina silloin tällöin (http://lib.thl.fi:2345/http:/lib.thl.fi:2345/lib4/src?PBFORMTYPE=01001&AUTHOR=%22Narinen,%20Lauri%22&SQS=1:FIN:1::6:50::HTML&PL=0).
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Miqz - 19.02.2013 klo 13:18:20
Ryhtyi johonkin aivan eri hommiin, on sekin jossain kerrottu mutten enää muista missä. Enkä muista mitä ne hommat oli.

Ilmeisesti sivutöinään suomentelee edelleen jotain, viimeksi Cigurin miehen.

Menee jo vähän ohi aiheen, mutta mitäs The Metsänen touhuaa nykyään...?
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 19.02.2013 klo 13:59:29
Eikös tuo ole sama Lauri Narinen lehtorina Metropoliassa (http://www.metropolia.fi/koulutusohjelmat/hyvinvointi-ja-toimintakyky/sosiaaliala-yamk/henkilosto/)?

Sarjainfo 94 1/1997 Voittamaton Mail-Man tunnustaa ansionsa (http://sarjakuvaseura.fi/fi/component/search/?searchword=Mail-Man&searchphrase=all&Itemid=305)

Timo
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Miqz - 19.02.2013 klo 17:01:48
Eikös tuo ole sama Lauri Narinen lehtorina Metropoliassa (http://www.metropolia.fi/koulutusohjelmat/hyvinvointi-ja-toimintakyky/sosiaaliala-yamk/henkilosto/)?

Sarjainfo 94 1/1997 Voittamaton Mail-Man tunnustaa ansionsa (http://sarjakuvaseura.fi/fi/component/search/?searchword=Mail-Man&searchphrase=all&Itemid=305)

Timo

Näyttää samalta kaverilta. Toi sun linkkaama artikkeli on hyvä, se kertoi kaiken mitä oikeastaan halusinkin tietää.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: koivisto - 20.02.2013 klo 13:38:19
Mail- Man syntynyt 1965?
Muistan lukeneeni joko vuoden 1972 tai 1973 Mustista, jossa L. Narinen osteli Ihmesarjoja. Eli veikkaisin Narista vanhemmaksi, ehkä vuosien 1960-1962 tienoilla syntyneeksi.
Mutta: kauan eläköön Mail-Man!
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Petteri Oja - 20.02.2013 klo 13:50:49
Mail- Man syntynyt 1965?
Muistan lukeneeni joko vuoden 1972 tai 1973 Mustista, jossa L. Narinen osteli Ihmesarjoja. Eli veikkaisin Narista vanhemmaksi, ehkä vuosien 1960-1962 tienoilla syntyneeksi.

Nuorena aloittanut sarjakuvien keräilyn kuten jutustakin kävi ilmi. Kyllä tuo 1965 paikkansa pitänee.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Anonyymi - 20.02.2013 klo 14:40:13
Sarjainfon 1/1997 jutussa Narinen on 31-vuotias. Yhtä nuorena minäkin aloitin.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: hatinufer - 21.02.2013 klo 11:25:25
Mail- Manin ikä sopii omiinkin ihmettelyihini. Ostin näet 1980-1985 kaikki Suomessa, suomeksi ilmestyneet Marvel-lehdet, ja palasin suomeksi asiaan vasta 2001 Tuomarin Megaan. 1990-luku varsinkin solahti keräilyn taholla  älppäreiden keräilyyn. Jos alkukuussa oli rahaa, ostin käytettyjä jenkkisarjiksia nipuittain...
Mainittakoon, että kun joskus 1990-luvun lopulla tai 2000-luvun alussa näin kirppareilla hyllyissä Megoja, luulin niitä aina ruotsalaisiksi julkaisuiksi...ja kävelin ohi.
Ostin joskus 2000-luvulla noita välissä ilmestyneitä Sarjakuvalehti- ja Marvel- ynnä Megajulkaisuja, ja lueskellessani palstoja pähkäilin, oliko Mail-Man jossain välissä vaihtunut. Mies oli kuitenkin vain muuttunut: alkuaan hän vain vastaili, ja sitten oli 1990-luvulla alkanut heittää levotonta läppää...
Pikkupoikana luin aina ekana suomalaisten Marveleiden palstasivut, ja sitten vasta sarjiksen kuvallisen sisällön. 2000-luvulla en olisi pysynyt lehtien ostajana (  varsinkin Ultimate Spider-Man oli nannaa supersankarisarjakuvaksi), jos tarinat ja kuvat eivät olisi kiinnostaneet. Palstat olivat muuttuneet mulle täytteeksi. Se oli kai se oma muutokseni.
Mahtoi Mail-Manilla olla 1980-luvulla hommaa, kun vermeet olivat mitä olivat, ja mies (tai poika...) piti vielä kerhotomintaakin yllä kai kolmannella kädellään.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Gothicus - 21.02.2013 klo 13:02:36
Pikkupoikana luin aina ekana suomalaisten Marveleiden palstasivut, ja sitten vasta sarjiksen kuvallisen sisällön...
Sama täällä. Minulla tuo tapa on säilynyt näihin päiviin saakka, eli edelleen luen suomalaisten Marveleiden kirjepalstat ensimmäisenä. Pieni spoilautumisen riski tuossa on olemassa, mutta eipä tuo kauheasti haittaa..
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Jarkko Sikiö - 21.02.2013 klo 16:51:19
Kiitos Timo linkeistä, en muista tuota Narisen haastattelua aiemmin lukeneeni.

Mail-Manin palsta oli tosiaan tietolaari aikana ennen internetiä, ja sen kautta sai käsityksen tapahtumista, joita ei täällä esitetty.

Erityisen tarkkaan sieltä luettiin kuitenkin kaikki mahdolliset viitteet tulevista julkaisuista. Jännää oli.

Ei niitä toki enää toiste luettu, mutta kieltämättä tärkeä lisä tuo palsta oli ja kuluihan sen kanssa hetki jos toinenkin.

Jälkikäteen kyllä hymyilytti, että peräti kanteen painettiin usein mainosteksti siitä, montako sivua palstaa lehti sisälsi. Tästä näkökulmasta katsoen Mail-Man teki itsestään varsin onnistuneesti brändin. Nokkela jannu.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: hatinufer - 22.02.2013 klo 13:31:37
Juu: kiitos Timolle linkeistä täältäkin.
Mutta oliko muilla mielikuvaa siitä, miltä Mail-Man oikeasti näytti?
Jos olisin pikkupoikana, eli 1980-luvun alussa tiennyt, että hän oli vain 1965 syntynyt, olisikohan osa taiasta hävinnyt jäljettömiin? Kyllä Mail-Man kuulosti miehen ikäiseltä, olihan hän Mail-Man eikä Mail-Boy. Varmaan kuvittelin MM:n olevan ainakin 25, eli ikäloppu...
Vaan hauskaa oli palstoja lukiessa. Olin ihan tohkeissani saadessani nähdä jonkun kysyvän, paljonko Hulk nostaa. Ja vähintään yhtä tohkeissani Mail-Manin vastatessa. Ei hän voinut olla väärässä. Vaikka ehkä olikin.
Miksei noita pölhöjä lukijakirjeitä julkaista enää? Ovatko lukijat liian vanhoja, palstalle pääsevät kirjeet liian pitkiä, jotta moisia pölhöyksiä  nassikat eivät enää tohdi kysyä. Vai hankkivatko pojat kaikki tiedot nykyään netistä?
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Anonyymi - 22.02.2013 klo 13:34:28
Me pölhöt kirjoittajat olemme täällä Kvaakissa.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 22.02.2013 klo 13:44:33
Jos Semic... ööö siis Egmont olis ollu noheva, niin se olis perustanu jo vuosia sitten keskustelupalstan elikäs foorumin sivuilleen, Mail-Manin keskustelufoorumin.

Timo
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Anonyymi - 22.02.2013 klo 13:49:48
Olihan siellä jotkut "sarjispulinat", mutta se loppui jo ennen kuin Kvaak alkoi.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: koivumäki - 22.02.2013 klo 13:59:10
Miksei noita pölhöjä lukijakirjeitä julkaista enää?

Koska niitä lähetetään niin turkasen vähän.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: X-men - 22.02.2013 klo 21:02:17
Mail-Man näkyi tvssä joskus ~80-luvun lopulla kun oli joku sarjakuvaan liittyvä ohjelma ja näytti nuorelta mutta kiitos aurinkolasien ei häntä välttämättä olisi kadulla tunnistanut.

Ei nykypalstoille kovin paljoa mahdu ja ne ovat korvautuneet foorumeilla kuten Kvaak jne. Jos joku asia askarruttaa niin sen tiedon saa selville kun netistä hakee sen eikä tarvitse kirjoittaa kirjettä lehden palstalle.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: X-men - 16.06.2013 klo 20:49:45
1983 Hämiksen palstoilla oli aikalailla spoilereita kun kerrottiin mm. että Phoenix on kuollut (ja se nähtiin täällä vasta 2 vuotta myöhemmin) eli aikalailla linja muuttui sitten vuosien saatossa.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Tatu Junni - 03.01.2014 klo 15:11:41
Kvaakkaajia saattaa kiinnostaa, että julkaisimme tänään Dome.fi:ssä Mail-Manin haastattelun:

Haastattelu: Marvel-maestro Mail-Man vaihtoi supersankarit perheeseen (http://dome.fi/viihde/haastattelut/haastattelu-marvel-maestro-mail-man-vaihtoi-supersankarit-perheeseen)
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Miqz - 03.01.2014 klo 19:51:15
Kvaakkaajia saattaa kiinnostaa, että julkaisimme tänään Dome.fi:ssä Mail-Manin haastattelun:

Haastattelu: Marvel-maestro Mail-Man vaihtoi supersankarit perheeseen (http://dome.fi/viihde/haastattelut/haastattelu-marvel-maestro-mail-man-vaihtoi-supersankarit-perheeseen)

Olipas kiva lukea Mail-Manin nykykuulumisia. Harmi etteivät supersankarit enää miestä innosta. Mun oman Marvel-tauon aikana 1993-2010 mies oli hävinnyt ja uudet miehet ottaneet ohjat palstojen ja blogien pidossa. Harmi ettei heistäkään taida olla kohta montaa jäljellä...
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Tina DeMona - 03.01.2014 klo 21:02:56
Kiva tietää, että Mail-Manilla menee hyvin. Äijä on elävä legenda.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 03.01.2014 klo 22:09:10
Kvaakkaajia saattaa kiinnostaa, että julkaisimme tänään Dome.fi:ssä Mail-Manin haastattelun:

Haastattelu: Marvel-maestro Mail-Man vaihtoi supersankarit perheeseen (http://dome.fi/viihde/haastattelut/haastattelu-marvel-maestro-mail-man-vaihtoi-supersankarit-perheeseen)

Kiitos. Juttu on aiheeltaan kiinnostava ja uutta tietoa antava ja hauskakin kun siinä puhutaan vain Mail-Manistä! Kuitenkin ehkä taustoja olisi voinut valottaa enemmän - onhan sanottu, että sukulaiset auttoivat hyvin nuorta M-M:ää hommassa?
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Tina DeMona - 03.01.2014 klo 22:39:47
Joo, Mail-Manin omasta firmasta ei tuossa vissiin puhuttu ollenkaan.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Jarkko Sikiö - 04.01.2014 klo 04:17:54
Onhan se sääli, ettei Mail-Manin taustaa aikanaan valotettu.

Toimeliaana ja yrittäjähenkisenä nuorena miehenä Narinen olisi ollut esikuva palstan lukijoille. Mies oli kuin ängry böörds ennen ängry böördsejä.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 06.01.2014 klo 16:34:47
Joo, Mail-Manin omasta firmasta ei tuossa vissiin puhuttu ollenkaan.

Firmahan oli Mail-Man Ky, jonka M-M kai perusti heti kun täytti 18. Mail-Man oli kyseisessä ky:ssä vain äänetön yhtiömies. Joku muu siis hoiti taloudellisen vastuun ja paperien pyörittämisen. Jos hän tai he eivät olleet M-M:n sukulaisia, niin todennäköisesti ainakin läheisiä tuttuja.

Täällä (http://www.haastattelut.com/mail-man) on Mail-Manista samantapainen tuore juttu kuin tuo äsken linkattu Tatun tekemä haastattelu. Siinä mainitaan auttajana joku Fjalar, mutta oudosti sukunimi puuttuu.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Miqz - 06.01.2014 klo 17:05:52
Firmahan oli Mail-Man Ky, jonka M-M kai perusti heti kun täytti 18. Mail-Man oli kyseisessä ky:ssä vain äänetön yhtiömies. Joku muu siis hoiti taloudellisen vastuun ja paperien pyörittämisen. Jos hän tai he eivät olleet M-M:n sukulaisia, niin todennäköisesti ainakin läheisiä tuttuja.

Täällä (http://www.haastattelut.com/mail-man) on Mail-Manista samantapainen tuore juttu kuin tuo äsken linkattu Tatun tekemä haastattelu. Siinä mainitaan auttajana joku Fjalar, mutta oudosti sukunimi puuttuu.

Hauska haastattelu. Viimeinen kyssäri pikauusintana:

"28. Kuka jaksaa nostaa eniten: Koivumäki, Ruokosenmäki vai Mail-Man?
Minä. Se nimittäin selviää ensi viikolla kun tapaan Ruokosenmäen kasvotusten ensi kertaa. Lupasin nostaa laskun pöydältä."

:)
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Tina DeMona - 06.01.2014 klo 18:52:29
Ihan loistava haastattelu tuokin. Ja vaikuttaa siistiltä hommalta tuo muinainen Mail-manin meininki - itse en omistanut avoautoa 18-vuotiaana enkä reissannut ympäri maailmaa. Saatan olla hiukan kateellinen.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 06.01.2014 klo 22:31:31
Kyllä tässä tekee mieli kaivaa vanhat Marvel-lehdet kaapista. Hmmm.... kyssäri 5  "Vuodesta 1975 lähtien..."? Mail-Manin kykyihin kuului myös ajassa hyppiminen.  ;D

Timo
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Petteri Oja - 06.01.2014 klo 22:36:32
Kyllä tässä tekee mieli kaivaa vanhat Marvel-lehdet kaapista. Hmmm.... kyssäri 5  "Vuodesta 1975 lähtien..."? Mail-Manin kykyihin kuului myös ajassa hyppiminen.  ;D

Eiks se oo ihan oikein? 10-vuotiaana arkistoja järjestämään ja 15-vuotiaana palstanpitäjäksi.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 07.01.2014 klo 13:13:14
Eiks se oo ihan oikein? 10-vuotiaana arkistoja järjestämään ja 15-vuotiaana palstanpitäjäksi.

En huomannu missä sanottaisiin 10v.
M-M aloitti Hämähäkkimiehessä palstanpitäjänä vuonna 1980 15-vuotiaana. ja sitte:

Lainaus
Ostin Suomen sarjakuvaseuran huutokaupasta noin 12-vuotiaana englantilaisen Hulkin. [...] huomasin että painettu Suomessa. [...ja...] että Helsingissä on Marvelin "edustaja". ---[Ulla D.] lupasi minulle amerikkalaislehtien kaksoiskappaleet, jos pidän heidän arkistonsa järjestyksessä.

Kun Semic alkoi 1980 julkaista Hämähäkkimiestä,[...] jonkun pitäisi alkaa pitämään lehdessä lukijapalstaa, [...] Ja tietysti lisäsin että minä voisin alkaa pitää tuota palstaa

jos on vuonna 1980 15 v. ---> 12-vuotias pitäisi olla 1977 ei 1975

Tai sitten en huomannut jotain.

Timo
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 09.01.2014 klo 22:42:25
En huomannu missä sanottaisiin 10v.
M-M aloitti Hämähäkkimiehessä palstanpitäjänä vuonna 1980 15-vuotiaana. ja sitte:

jos on vuonna 1980 15 v. ---> 12-vuotias pitäisi olla 1977 ei 1975

Tai sitten en huomannut jotain.

10-vuotiaasta pojasta puhuttiin tuossa ensiksi linkitetyssä, Tatu Junnin tekemässä haastatuksessa. Mutta joo, senkin mukaan M-M tuli arkistoijaksi "vasta" 12-vuotiaana eikä 10-vuotiaana. Joka tapauksessa melkoista yrittäjähenkisyyttä!
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 10.01.2014 klo 19:31:44
Joka tapauksessa melkoista yrittäjähenkisyyttä!

Ilman muuta! Ei niistä M-M:n teksteistä tajunnu että ihan teini on asialla. Asiaansa innostunut ihminen kylläkin.

Timo
Otsikko: Legendaarien Mail-Manin tuore haastattelu!
Kirjoitti: HenkkaH - 23.01.2014 klo 11:21:12
Marvel-sarjakuvien palstanpitäjien kuningas ja legendaarinen postimies Mail-Man tuoreessa haastattelussa. Lue mistä mies on supervoimansa hankkinut ja mitä miehelle nykyisin kuuluu:

http://www.haastattelut.com/mail-man
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Anonyymi - 23.01.2014 klo 13:12:48
Tuo olikin tänne jo linkattu, ja nyt oli postitettu ihan väärään osioonkin, eli kotimaisiin sarjakuviin.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: HenkkaH - 23.01.2014 klo 13:35:15
Kiitos palautteesta :)
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Lurker - 20.03.2014 klo 10:29:22
(http://www.kvaak.fi/images/articles/15032014221117-0a.jpg)Tämä ketju on kai lähinnä sitä Marvel-ennen-fiilistelelyä...

Muistutettakoon, että Marvelit, muutokset ja minä (http://www.kvaak.fi/naytajuttu.php?articleID=2069) -esseessä muistellaan Mail-Mania ja Marvel-lehtien julkaisukaarta kotomaassamme - osana kasvukertomusta.

Kvaakin sarjakuvaesseille on oma ketjunsa (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,16022.30.html), mainostettakoon sitäkin, jos on joltakulta ohi mennyt.

Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Doctor Phantomizer - 20.03.2014 klo 11:55:38
"Mahtaako nykyajan digitaalisessa maailmassa elävällä ihmisellä olla mahdollisuutta vastaavanlaiseen löytöretkeilyyn?"

Kyllä on. Nykyäänhän moiseen on parhaat edellytykset kun Kulkukatinpojassa yritetään päästä eroon Marveleista suurinpiirtein siihen malliin että ihme etteivät länttää niitä syliin, heitä pakun takakonttiin ja käske ajaa Turkuun.

Good Fellows, Fantasiapelit, Turun Sarjakuvakauppa, divarit ja Rosebudin ihme valikoima. Kyllä minulla ainakin on säilynyt karkkikauppa fiilis.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Tina DeMona - 20.03.2014 klo 18:47:17
Kyllä on. Nykyäänhän moiseen on parhaat edellytykset kun Kulkukatinpojassa yritetään päästä eroon Marveleista suurinpiirtein siihen malliin että ihme etteivät länttää niitä syliin, heitä pakun takakonttiin ja käske ajaa Turkuun.

OK - pitääpä vierailla sielläkin siis joskus. Jos vaikka löytäisi puuttuvia helmiä.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Jarkko Sikiö - 03.12.2014 klo 16:12:45
Mail-Man vastaa yhä vain... nyt Twitterissä (https://twitter.com/MailMan_vastaa).

(Kiitos Kvaakin Twitter-tili, kiitos!)
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Lurker - 03.12.2014 klo 16:35:19
Mail-Man vastaa yhä vain... nyt Twitterissä (https://twitter.com/MailMan_vastaa).

(Kiitos Kvaakin Twitter-tili, kiitos!)

"Onko Kykloopilla, Kapteeni Amerikalla ja Spritellä samanlaiset kengät?"

Vastaus on, että...
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: X-men - 03.12.2014 klo 19:38:36
"Onko Kykloopilla, Kapteeni Amerikalla ja Spritellä samanlaiset kengät?"

Vastaus on, että...

Ei.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Jarkko Sikiö - 03.12.2014 klo 21:23:20
luulen että kymmenen vuotta sitten huumorintaju oli sen verran erilainen, ettei niitä enää arvostaisi.

Kyllä niitä nyt arvostaa aivan uudella tavalla:

Mail-Man vastaa yhä vain... nyt Twitterissä (https://twitter.com/MailMan_vastaa).

Muistan vieläkin, että Mail-Manilta sittemmin tivattiin, miten X-miehet muka olisivat suositumpia kuin Aku Ankka.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Anonyymi - 04.12.2014 klo 11:26:49
Oli vielä vuoden 1985 lehdessä ja sinä vuonna ei rapakon takana ilmestynyt Disney-lehtiä ollenkaan.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Miqz - 07.05.2015 klo 08:35:50
"Mail-man suorittaa pienimuotoisen paluun ensi syksyn julkaisussa, siitä lisää myöhemmin..."

Lainaus on Egmontin sivuilta Tex Willerin tilausta mainostavasta päivityksestä. Mielenkiinnolla jäämme odottelemaan minkälainen paluu on kyseessä! Todennäköisesti esipuhe johonkin kirjaan, Hämiksen näkkäriin, Wolverinen kadonnut maailma -seikkailuun, tai johonkin muuhun...?
Otsikko: Vs: Hahmojen copyrightit
Kirjoitti: Lurker - 31.07.2015 klo 10:09:32
Uppista. Kerran sekoitin Warren Ellisin ja Garth Ennisin... onneksi se ei ole tallessa missään. Ellei Mail-Man ole tallettanut kaikkein typerimpiä lukiokirjeitä ja julkaise niitä muistelmissaan.

Twitterissä julkaistaan hauskoja Mail-Manin palsta -makupaloja: https://twitter.com/MailMan_vastaa
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Anonyymi - 31.07.2015 klo 10:41:21
Eikä ollut minun besserwisseröintiäni yhtään. Kerroin että 'Likööri' Calhoun oli käännetty väärin, ja Mail-Mani kuittasi sen klarinetistin viinanhimolla.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Anonyymi - 23.03.2019 klo 08:13:51
Se kuudes oli nimeltään Mikko Kautto. Taisi esiintyä palstoilla ihan ilman mitään nimimerkkiä.

Kyseessä on sama Mikko Kautto joka on valittu Eläketurvakeskuksen uudeksi toimitusjohtajaksi.
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006044717.html?ref=rss

Mail-Manilta kysyttiin mihin Mikko on kadonnut. Vastaus oli jotain että hän kulkee nykyään Hakaniemessä ympyrää. Tarkoitti taloa jota sanotaan Ympyrätaloksi.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ympyr%C3%A4talo

Mikko Kautto oli siis Hämähäkkimiehen toimittaja 1983-1984 ennen kuin Mail-Man palasi.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Anonyymi - 10.03.2020 klo 08:48:54
Hulkiin piirroksen Ihmenelosista lähettänyt Jyrki Linnankivi on ilmeisesti Jyrki 69.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Miqz - 10.03.2020 klo 08:58:16
Hulkiin piirroksen Ihmenelosista lähettänyt Jyrki Linnankivi on ilmeisesti Jyrki 69.

Kaveri oli tekemisissä Jyrkin kanssa 69-aikoina, ja oli maininnut asiasta jonka Jyrki vahvistanut.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: VesaK - 11.03.2020 klo 00:22:09
Jyrki 69 vaikutti aikoinaan myös Suomen sarjakuvaseuran hallituksessa, ja sanoi Ilta-Sanomain haastattelussa taannoin ehdottaneensa Touko Laaksosta eli Tom of Finlandia Puupäähatun saajaksi.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Toni - 11.03.2020 klo 02:59:58
Hulkiin piirroksen Ihmenelosista lähettänyt Jyrki Linnankivi on ilmeisesti Jyrki 69.

No tuohan ei ole enää vuosikymmeniin ollut mikään salaisuus.

Ja kaikkihan tietenkin omistavat Jyrkin upean kokoelma-sarjakuva-albumin: Zombie Love - Vampires, Ghosts and The 69 Eyes (2006).

Joku tuttu hyypiö teki kyseiseen teokseen myös Jyrkin sarjakuviin liittyvän artikkelin...

"Mukana Toni Jerrmanin tekemä 14-sivuinen englanninkielinen haastattelu. Sarjakuvat englannin- ja suomenkielisiä. Nidottu.

Vaikka Jyrki Linnankivi on piirtänyt goottipunk-henkisiä kulttisarjakuviaan aina 1980-luvun puolivälistä alkaen, hänet tunnetaan parhaiten The 69 Eyes -yhtyeen laulajana ja keulahahmona. Zombie Love tarjoaa harvinaisen katsauksen myös Helsingin vampyyri-idoleiden tuntemattomampaan puoleen, mutta ennen kaikkea se on kauan kaivattu kunnianosoitus Jyrkin kauhu- ja scifi-elokuvista ammentaville, graafisuudessaan omaa luokkaansa oleville sarjakuville, joiden pääosassa esiintyvät gootit, rock'n'roll-vampyyrit, fetissifriikit ja mustat muovityrkyt – koko 1980-luvun maanalainen Lepakko-skene. Zombie Love kokoaa ensimmäistä kertaa yksiin kansiin alun perin pienipainoksisissa fanzineissa ja omakustannesarjakuvalehdissä yli vuosikymmen sitten julkaistun grafiikan ja sarjakuvien parhaat palat.

Popkulttuurin pimeämpi puoli kätkee varjoihinsa jatkumon The Doorsista Lords of the New Churchin ja Smackin kautta The 69 Eyesiin, ja tuskin missään se on niin selvästi havaittavissa kuin tämän kirjan sivuilla. Vampyyrien verenperintö ei vanhene, vaikka Lepakkoluolan päälle rakennettiin toimistokompleksi. Sen vieressä sijaitsevalta hautausmaalta Jyrki 69:n tie on kulkenut suurkaupunkien goottiklubien kautta voodoon mustalle mantereelle. Nyt on koittanut aika avata arkistot..."

Ja johan Wikipediakin sen kertoo:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Jyrki_69 (https://fi.wikipedia.org/wiki/Jyrki_69)
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Anonyymi - 12.03.2020 klo 13:44:16
Jyrki 69 vaikutti aikoinaan myös Suomen sarjakuvaseuran hallituksessa, ja sanoi Ilta-Sanomain haastattelussa taannoin ehdottaneensa Touko Laaksosta eli Tom of Finlandia Puupäähatun saajaksi.

Leeku Kimmel ehdotti ensin Sarjainfossa, mutta ei hän tainnut olla sarjakuvaseuran hallituksessa.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Toni - 12.03.2020 klo 14:45:59
Jyrki 69 vaikutti aikoinaan myös Suomen sarjakuvaseuran hallituksessa, ja sanoi Ilta-Sanomain haastattelussa taannoin ehdottaneensa Touko Laaksosta eli Tom of Finlandia Puupäähatun saajaksi.

Noin siis lukee jutussa:

"Artisti palasi Suomeen ja aihe nousi esille Linnankiven ollessa paikalla Sarjakuvaseuran hallituksen pohtiessa vuoden 1990 Puupää-palkinnon voittajaa.

- Puupää-palkinnon oli siihen mennessä saanut Kari Suomalainen, Tarmo Koivisto, sekä Tove Jansson ja tilaus kansainväliselle nimelle oli kova. Siinä puolivakavissani nostin esiin Tom of Finlandin nimen. Yllätyksekseni raati päättikin sitten antaa palkinnon Tom of Finlandille, Linnankivi kertaa."

Linkki: https://www.iltalehti.fi/viihde/a/201703142200082537 (https://www.iltalehti.fi/viihde/a/201703142200082537)
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Anonyymi - 13.01.2021 klo 22:22:30
Ja onkohan entinen Viron-suurlähettiläs Kirsti Narinen sukua. Nykyisin kiertävä Etelä-Kaukasian maiden suurlähettiläs.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: X-men - 14.01.2021 klo 19:40:37
Ja onkohan entinen Viron-suurlähettiläs Kirsti Narinen sukua. Nykyisin kiertävä Etelä-Kaukasian maiden suurlähettiläs.

Aviomiehen puolelta voi olla.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Anonyymi - 14.01.2021 klo 22:36:33
Aviomiehen puolelta voi olla.

Ykkösaamussa oli haastateltavana 13.1. Mielenkiintoinen juttu noista kiertävistä suurlähettiläistä. Asemapaikka on Helsingissä, mutta Kirsti käy silloin tällöin kierroksella Armeniassa, Azerbaidzanissa ja Georgiassa. Kolme muuta kiertävää Suomella on, mutta lisää on tulossa.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Anonyymi - 11.04.2021 klo 12:24:00
Kvaakissa on kyllä näkynyt monta nimeä jotka kirjoittivat ennen sarjakuvalehtien sivuille.

Aivan toisaalla törmäsin erääseen tuttuun nimeen jolta piti kysellä että etkös sä kirjoittanut ennen Conaniin roolipelijuttuja. Tunnusti, että joo, mutta on siitä jo aikaa. Ei halunnut jatkaa aiheesta.
Otsikko: Vs: Re: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Anonyymi - 11.04.2021 klo 12:26:05
Pari kolme kertaa kirjoitin Marveleihin ja kerran Batmaniin. Kaikki julkaistiin. Sen sijaan yhden kerran kirjoitin Ruudun Pulinastrumffi-palstalle eikä sitä julkaistu.

Yhden kerran vain Aku Ankan omaan nurkkaan. Olen siitä maininnut Kvaakissa Aku Ankan yhteydessä.
Otsikko: Vs: Mail-Manin palsta
Kirjoitti: Miqz - 11.04.2021 klo 13:44:19
Aivan toisaalla törmäsin erääseen tuttuun nimeen jolta piti kysellä että etkös sä kirjoittanut ennen Conaniin roolipelijuttuja. Tunnusti, että joo, mutta on siitä jo aikaa. Ei halunnut jatkaa aiheesta.

Töissä on kaveri, jonka niminen oli kirjoittanut Conanin palstalle 1985. Kysyin asiasta mutta kiisti sen. En uskonut, koska nimi ei ole mikään yleinen, ja muuten kaveri on varmasti Conaninsa lukenut ja iän puolesta juuri kohderyhmää sekä julkaistun kirjeen kirjoittajaksi sopiva.