Kvaak.fi - keskustelu

Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Manga ja anime => Aiheen aloitti: Antti Valkama - 03.08.2020 klo 15:16:17

Otsikko: One-Punch Man
Kirjoitti: Antti Valkama - 03.08.2020 klo 15:16:17
Supersankarihupailu One-Punch Man ilmestyy suomeksi. Eka osa lehtipisteissä 18.8. alkaen.

Jos vertailukohdaksi ottaa toisen sankariteemaisen sarjan eli My Hero Academian, niin OPM:ssa on kaunistettu piirrosjälkeä ja nostettu hölmöilyprosenttia roimasti. Oikeastaan kaikki vakava meno tähtää komiikan korostamiseen. Lysti sarja, jota silmäilin jo kun oli vasta muutamian osia julkaistu, ja toivoin, että voisi joskus tehdä suomeksi...

Mikäli jotakuta kiinnostaisi arvioida ykkösosaa johonkin, vaikka tänne Kvaakiin, sopii ilmoittautua. Voin lähettää arvostelukappaleen.
Otsikko: Vs: One-Punch Man
Kirjoitti: Vincent - 03.08.2020 klo 20:51:20
Hmm... Vois olla ihan hauskaa, laitoin yv:tä asiasta.
Otsikko: Vs: One-Punch Man
Kirjoitti: Hege - 04.08.2020 klo 10:55:29
Tämähän on hieno uutinen, sarja vielä petraa piirrosjäljessä edetessään niin että on laadultaan jo ihan  :o tai pikemminkin  :o :o , tarinakin pitää hyvin otteessaan yksinkertaisesta pohjaideasta huolimatta.

Otsikko: Vs: One-Punch Man
Kirjoitti: Vincent - 15.08.2020 klo 10:53:51
Pidetäänpäs nyt meteliä, kun arvostelukappaleen satuin saamaan. OPM on varmaa jo pelkästään tämän ekan pokkarin perusteella hauskimpia parodioita joita on tullut pitkään aikaan koettua. Jos olet supersankari ja/tai shonen sarjisten fani, täällä tulee olemaan sinulle kohdistettuja vitsejä, mutta huumori on myös tarpeeksi "leveää", että lukijat noitten genrejän ulkopuolellakin varmasti viihtyvät.

Kuvitushan tässä on nerokkaan liioiteltua, pääsankarin näyttäessä täysin hömelöltä ja yksinkertaiselta yksityiskohtaisemmin ja dramaattisemmin piirrettyn miljöön ja pahisten keskellä. Lyönneissä on on sitä todellista iskuntuntua, että voi uskoa, että niillä menee isoinkin örkki kerrasta laakiin, mutta niitä sitten seuraa yliampuvimpia reaktioilmeitä.

Jos pitäisi löytää tälle jokin vertailukohde, tämä on kuin japanilaisen mangan mausteilla marinoitu versio Ben Edlundin Tickistä ja tämä on kehu.

Pientä kritiikkiä pitää antaa tästä suomipainoksesta, sillä välillä sivun reunalle sijoitetut tekstit katkeavat. Esimerkiksi, mikä oli luultavasti alunperin "se oli unelmani" on nyt "se oli nelmani."

Jos tätä lukee joku joka vielä fiilistelee alkaako itse mangaa lukemaan, niin minun puolestani iso suositus. Supersankari buumin ollessa edelleen voimissaan, tämä saattaa olla juuri se pieni kevennys, jota välissä kaipaa.
Otsikko: Vs: One-Punch Man
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 15.08.2020 klo 17:23:12
Vicent: Mihin mediaan tai mille sivustolle ajattelit laatia arvostelun?
Otsikko: Vs: One-Punch Man
Kirjoitti: Vincent - 16.08.2020 klo 15:50:41
Sovittiin, että yksittäisen arvostelun sijaan levittäisin pokkaria vastaan mielipidettäni ympäri nettiä.
Otsikko: Vs: One-Punch Man
Kirjoitti: Hege - 17.08.2020 klo 10:57:56
Tässä on myös semmoinen moderni piirre että hyvistiimin hyvikset ei välttämättä ole sen parempia kuin pahikset, ovat vain eri puolilla.
Supersankarien ja vihulaisten voimakatalogi on kyllä monipuolisin näkemäni.
Otsikko: Vs: One-Punch Man
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 18.08.2020 klo 10:55:18
Asia selvä, Vincent. Sarja vaikuttaa innostavalta. Tästä mangasta on tulossa lähiaikoina arvostelu Kvaakiin (ei minulta).

Kuka tahansa muuten voi hakea Kvaakissa arvostelujen kirjoittajaksi kunhan pystyy esittämään näyttöä kirjoitustaidostaan ja ottaa yhteyttä sisällöntuottajiin.
Otsikko: Vs: One-Punch Man
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 19.08.2020 klo 11:23:17
Ei löydy vielä Lehtipisteen sivuilta. Harmi, piti tarkistaa että missä kaupassa olisi tätä...
Otsikko: Vs: One-Punch Man
Kirjoitti: Antti Valkama - 19.08.2020 klo 12:50:31
Tänä aamuna selvisi, että jakelussa on mokattu ja kirja tulee lehtipisteisiin vasta perjantaina.

Ei riemastuta, kun oli (pieni) kampanjakin varta vasten ostettu.
Otsikko: Vs: One-Punch Man
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 25.08.2020 klo 12:40:50
Sain tuon nyt vihdoin käsiini ja luettuakin. Suurine selkeine kuvineen ja niukkoine teksteineen oli poikkeuksellisen nopea/helppolukuinen. Ja pettymys. Voin kyllä kuvitella että animena tämä saattaa olla hyvä, tai sillä lailla jos on alusta asti seurannut netissä homman kehittymistä. Tai mistä sitä tietää vaikka homma alkaisi seuraaavassa osassa hieman kypsyä.
Piirrokset olivat toki hyviä, mutta sillä ei sarjakuvassa tunnetusti aivan podiumille ponnisteta.

Sisällön suhteen ihmettelen kovasti 12+ -suositusta. Mahdollisesti sarja muuttuu aikuisemmaksi myöhemmin, mutta tämmöisenään vaikea kuvitella että tuo sisältö kovin moneen yli 12 vuotiaaseen vetoaisi.
Toki huumorin toimivuus riippuu aina lukijastakin, mutta mulle tää ei toiminut ja tiedän jopa miksi. Supersankari-genre on semmoinen että se saattaisi vedota niihin, jotka eivät pahemmin ole mangaa harrastaneet, mutta ensimmäiseksi mangaksi en kyllä tätä kenellekään suosittelisi missään nimessä. Mieluummin kannattaa kokeilla vaikka My Hero Academiaa. Tasoero huumorissa ja kässäreissä muutenkin on näissä mielestäni aika huima.

Lähinnä tuli mieleen markkinoiden karut lainalaisuudet. Parempia tai laadukkaampia sarjoja ei kannata suomeksi julkaista, vaan niitä trendaavia mistä pyörii samaan aikaan animaatiosarja jossain. Arvailen jopa että kenties One Punch Manin suosio perustuu siihen että nuoret vain eivät tiedä paremmasta (kun eivät tunne historiaa) ja samalla toivon että tämäkin sarja tästä petraisi.
Monestihan Sangatsu on lähtenyt liikkeelle parilla pokkarilla, mutta nyt jatkoa saadaan odottaa (ne jotka ovat tähän jostain syystä ihastuneet).
Otsikko: Vs: One-Punch Man
Kirjoitti: Hege - 25.08.2020 klo 14:38:41
Ainakaan animen varaan en laskisi, sitä on ilmestynyt 2 kautta, eka 2015 ja toka 2019.
Wikipedialunttauksella tämän painosmäärät (in print?) ovat noin 2/3 My hero academian luvuista.

Tämä on mielenkiintoinen sarja koska lähtökohtaisesti sarjan nimihenkilö selviää aina, kuten nyt vaikka teris tai bättis selviävät. Teris ja bättis kokevat sarjoissaan haasteita, mutta Saitama ei koe mitään haasteita pl. oma tyhmyys, kaupassa käyminen ja asun ehjänä pysyminen. Ja tästä täydellisestä ylivoimaisuudesta tehdään kiinnostavaa/hauskaa sarjakuvaa vaikka lukija tietää että aina periaatteessa yksi lyönti riittää.
Otsikko: Vs: One-Punch Man
Kirjoitti: Antti Valkama - 26.08.2020 klo 08:26:16
Sisällön suhteen ihmettelen kovasti 12+ -suositusta. Mahdollisesti sarja muuttuu aikuisemmaksi myöhemmin, mutta tämmöisenään vaikea kuvitella että tuo sisältö kovin moneen yli 12 vuotiaaseen vetoaisi.

Onneksi ainakin maailmalla sangen moni yli 12-vuotias on eri mieltä... Menestys Suomessa toki jää vielä nähtäväksi. Ainakin minä tykkään kovasti. Mutta tarkoititko tuon vain kritiikiksi tarinaa kohtaan? Kuvamateriaalihan on minusta vähän väliä aika selvästi sellaista, jota ei oikein voi perheen pienimmille (ainakaan julkisesti) suositella.

Otsikko: Vs: One-Punch Man
Kirjoitti: Antti Valkama - 26.08.2020 klo 08:28:51
Ai juu. Mangakartta-podcastissa (https://www.mangakartta.net/jaksot/32) on äskettäin analysoitu One-Punch Mania varsin perusteellisesti. Tuli runsaasti sekä kehuja että moitteita.
Otsikko: Vs: One-Punch Man
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 26.08.2020 klo 11:19:29
Onneksi ainakin maailmalla sangen moni yli 12-vuotias on eri mieltä... Menestys Suomessa toki jää vielä nähtäväksi. Ainakin minä tykkään kovasti.
Menestystä toki toivotaan. :-) Mielipide siis ekan pokkarin perusteella. Katselin nyt Crunchy Rollista (vai mikä se on?), lienee laillinen paikka, yhteenvedon animen ekasta kaudesta ja se toimi minusta kohtuullisen hyvin. Sitten kun tokan kauden eka jakso alkoi pyöriä jätin sen puoleen väliin. Oli toki jo myöhä ja väsytti. Mutta tuon perusteella ymmärsin että kyse ei ole niinkään supersankaritarinasta tai -parodiasta vaan anime/shonenmanga -parodiasta. Mikä jo selittää suosiota. Animessa myös oli sellaista mikä tuosta ekasta pokkarista puuttui.

Mutta tarkoititko tuon vain kritiikiksi tarinaa kohtaan?
Juu. Tai sisältöä ylipäätään. Mutta ajattelin että en viitsi alkaa spoilata ja haukkua tässä julkisesti.  :) Ja tosiaan animen perusteella vika hieman korjaantuu kun päästään eteenpäin. Olen vain tottunut mangapuolella enemmänkin siihen että alku saattaa olla todella hyvä ja kiehtova ja sen jälkeen ideat hetkeksi saattavat hiipua, mikä jälkeen huippusarjat parantavat juoksuaan ja rupusarjat karsiintuvat pois. Näin käy Japanin lehtisysteemistäkin johtuen. Mutta tämähän aloitti käsittääkseni nettisarjana, missä lainalaisuudet saattavat olla hieman toiset.

Kuvamateriaalihan on minusta vähän väliä aika selvästi sellaista, jota ei oikein voi perheen pienimmille (ainakaan julkisesti) suositella.
Täytyy myöntää että olen onnistunut tai joutunut erkaantumaan jo todella kauas lapsien ja lapsuuden maailmasta, mutta sittenkin, nykymaailman kuvavirrassa (ja entisaikainkin) mustavalkoinen piirros, joka ei edes ole kovin naturalistinen, järkyttääkö semmoinen tosiaan lasta? No, eipähän nuoriso välttämättä noita suosituksia orjallisesti noudata. Tuohan voi olla vain just hyvä suositus kymmenvuotiaille tarttua sarjikseen. :-) Niin juu ja Anttikin tuossa totesi:
Lainaus
(ainakaan julkisesti)

Täytyykin kuunnella mitä Petteri ja kumppanit puhuvat tästä mangakartalle.
Otsikko: Vs: One-Punch Man
Kirjoitti: Antti Valkama - 26.08.2020 klo 12:13:37
Joskus ikäsuositus on tarkoitettu enemmän periaattelliseksi kuin käytännölliseksi. Kun kerran silmiä ja sisäelimiä lentää ja homma kuvataan varsin tarkasti (paljon tarkemmin kuin sarjiksissa tällainen yleensä), niin eipä sitä oikein voi sijoittaa kategoriaan "Ei ikäsuositusta" eli "Kaikenikäisille". Toisaalta meno ei ole niin pelottavaa, että Titaanien sodan tai edes Weedin, Last Warsin ym. ikäraja olisi tarpeen.

Siksi nätti ja usein käytetty 12.
Otsikko: Vs: One-Punch Man
Kirjoitti: Markku Myllymäki - 27.08.2020 klo 20:57:07
Tämä yhden iskun hemmo onkin yllättävän hauska. Lakoninen tyyppi.  ;D
Otsikko: Vs: One-Punch Man
Kirjoitti: haplo - 05.09.2020 klo 13:06:28
Kvaakin arvio sarjasta on nyt julkaistu. Löytyy täältä. (http://www.kvaak.fi/index.php?articleID=2674)

Hauska sarja, jota olen lukenut jonkun verran pidemmällekin englanniksi. Saitaman hahmollahan tämä pyörii täysin, hän kun on yksistään se parodiaosuus, jota sarjassa on havaittavissa.

"Harjoittelin niin ankarasti, että kaljuunnuin, mutta sain vihdoin haltuuni ylivertaiset voimat.

Paras syntytarina sankarille ikinä.
Otsikko: Vs: One-Punch Man
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 07.09.2020 klo 12:45:28
"Harjoittelin niin ankarasti, että kaljuunnuin, mutta sain vihdoin haltuuni ylivertaiset voimat.

Paras syntytarina sankarille ikinä.
Sikäli kun muistan mitään syntytarinaa ei ekassa pokkarissa esitetty. Muistelen että mainittiin vain jotain sarjan lakoniseen tyyliin, että: "harjoittelin kovaa ja sain huippuvoimat".
Tämäkin oli yksi syy pettymykseeni sarjaan. Kirjoitit myös:
Lainaus
Pian ensimmäisten lukujen jälkeen Saitaman aisapariksi tuodaankin toinen hahmo, kyborgi Genos,
Tätäkään en jaksa tarkistaa, mutta minusta tuon aisaparin ilmaantuminen ja hänen roolinsa vakiintuminen (jota ei muistaakseni vielä ekassa kirjassa tapahdu) kesti luvattoman kauan.
Tiedä sitten miten meni animessa. Crunchy rollin ekan kauden tiivistyksestä tätä ei voi oikein päätellä. Animaatiossa myös parodiaulottuvuus poikien voimafantasia-animeihin tuli hyvin äkkiä ilmeiseksi ja toimi hyvin.
Otsikko: Vs: One-Punch Man
Kirjoitti: haplo - 07.09.2020 klo 14:15:40
Niin, lyhyt ja mitäänsanomaton, toteava Saitaman tarina on se vitsi. Verrokkina tietysti pidemmät, traagisemmat ja muutoin koukuttavasti kerrotut syntytarinat eri sankareille. Onneksi vitsiä ei vesitetty pitkällä kaavalla.
Otsikko: Vs: One-Punch Man
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 07.09.2020 klo 21:59:11
Niin, lyhyt ja mitäänsanomaton, toteava Saitaman tarina on se vitsi. Verrokkina tietysti pidemmät, traagisemmat ja muutoin koukuttavasti kerrotut syntytarinat eri sankareille. Onneksi vitsiä ei vesitetty pitkällä kaavalla.
Kaljun kanssa se toteamus olisi/on tarina ja vitsi, ei ilman kaljua.  :)
Otsikko: Vs: One-Punch Man
Kirjoitti: Antti Valkama - 08.09.2020 klo 09:40:04
Genos ilmaantui ykköspokkarin sivulla 105 ja pyysi päästä Saitaman oppilaaksi sivulla 136. Sitten hän on kaksi lukua Saitaman mukana, ensin selostamassa taustatarinaansa tämän kotona ja seuraavaksi taistelussa (näkyvyyden kannalta) tasaveroisesti päähenkilön kanssa. Varsinainen vakiintuminen tietenkin vie enemmän aikaa ja sivuja, mutta se ei liene mitenkään moitittava juttu vaan ihan perusjuttu missä tahansa tarinassa.

Saitaman toteamus kuului: Harjoittelin niin ankarasti, että kaljuunnuin, mutta sain vihdoinkin haltuuni ylivertaiset voimat.
Otsikko: Vs: One-Punch Man
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 08.09.2020 klo 11:11:34
Kiitos Antti. Saatiin selvyys tähänkin!
Kirjoitin mielikuvan pohjalta eli vastoin parempaa tietoa. Ilmeisesti olin jo ehtinyt jossain määrin leipiintyä ennen tuota sivua 136. On totta että hahmon ns. vakiintuminen vie aina aikaa, mutta tässä tapauksessa en lukijana myöskään voinut arvata - edes päästyäni ekan pokkarin loppuun, että kyseessä olisi muutos sarjan "alkuasetelmaan", siis siihen mihin olin leipääntynyt. Mistä päästäänkin ihmettelyyni:

Monestihan Sangatsu on lähtenyt liikkeelle parilla pokkarilla, mutta nyt jatkoa saadaan odottaa
Joskus, mutta ei aina mangat käynnistyvät omaan makuuni liian hitaasti. Ehkä se johtuu siitä että en lue sarjiksia kuluttaakseni aikaa.
Otsikko: Vs: One-Punch Man
Kirjoitti: Antti Valkama - 09.09.2020 klo 08:58:50
Kiitos Antti. Saatiin selvyys tähänkin!

On ilo palvella.

Mutta en, kovin suuresti, paheksu sitä, että jokin sarja ei innosta kaikkia. Monipuolisuus on yksi mangan suurista avuista. Itsekin kyllä pidän My Hero Academiaa koukuttavampana. (Toisaalta haen näistä kahdesta sarjasta hiukka eri asioita.)
Otsikko: Vs: One-Punch Man
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 27.09.2020 klo 09:37:45
Kyllä tämän sarjan huumori ainakin hetken viihdyttää, mutta en ole varma miten monta pokkaria tätä jaksaa lukea.

Tarinoiden rakenne on, että ilmaantuu uhoava pahis, sankari kohtaa pahiksen ja sankari vetää tätä turpiin. Päähenkilö lyö supervoimakkaita lyöntejä, loikkii kymmenien metrien loikkia ja on myös superkestävä kestäen muun muassa moukaroinnin asfalttiin. Nämä kyvyt kuitataan toteamuksella kolmen vuoden omatoimisesta harjoittelusta.
Otsikko: Vs: One-Punch Man
Kirjoitti: haplo - 27.09.2020 klo 14:42:02
Kieltämättä One-Punch Manin pituus arveluttaa. Japanissa on julkaistu jo yli kaksikymmentä pokkaria.

Pian sarjaan lisätään yksi elementti lisää, mutta ei sekään ehkä noin pitkälle kanna. Seitsemän osaa olen lukenut ja sen jälkeisistä tapahtumista en tiedä mitään, kun animekin on katsomatta.

One-Punch Man lienee pidemmän päälle parhaimmillaan luettuna luku kerrallaan sitä mukaa kuin niitä julkaistaan.
Otsikko: Vs: One-Punch Man
Kirjoitti: Hamilkar - 30.09.2020 klo 18:09:25
Mutta...tämähän oli tosi hyvä! Nauratti ainakin minua kyllä...
Otsikko: Vs: One-Punch Man
Kirjoitti: Hamilkar - 21.10.2020 klo 16:49:31
Osa 2 on ilmestynyt.
Otsikko: Vs: One-Punch Man
Kirjoitti: Hege - 16.12.2020 klo 10:43:12
Kolmas osa on jo kaupasta kotiin kannettu ja mukavasti ensi vuodelle lupaillaan kuutta pokkaria lisää, kyllä kelpaa.