Tuoreimmat viestit

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 10
21
Lännensarjakuvat / Vs: Hopeanuoli -lehti
« Uusin viesti kirjoittanut Sampsa Kuukasjärvi 18.07.2024 klo 19:43:20 »
Vuosi 1976 on vaikea, mutta nyt minulla on siinä selvittämättä enää kaksi tarinaa yhdestätoista. Löysin ihan ensimmäisen suomalaisen Hopeanuoli-tarinan (julkaistu numerossa 1/76) onnella saksalaisten lehtien joukosta ilman kantta. Täten näin sarjakuvan alkusivun. Liitän oheen kuvan. Tarinaa ei voinut jäljittää nimen perustella, koska se on suomeksi ”Sotarummut kumisevat” ja saksaksi ihan muuta, ”Kuunsäteen suurin uroteko”.

Tuossa ensimmäisessä tarinassa kiowat myllyttävät pawneita pahasti. Pawneet saavat kiowilta kyytiä aika monessa seikkailussa – nopeasti plaratessa osuvat käsiini myös numerot 26/77, 4/79 ja 5/81. Nämä kaikki ovat minusta laadukkaita juttuja taiteeltaan.

Saksalaisista lehdistä näkee ihan kiinnostavia asioita. Erään seikkailun alkusivu julkaistiin Suomessa peilikuvana. Liitän oheen kuvan saksalaisesta julisteesta, jossa on poikkeuksellisesti kaupunkinäkymä sekä kuvan Ayak-sarjasta, joka varmaan jäi lukijoille mysteeriksi lehden viimeisenä vuonna (sitä siis mainostettiin joissakin kansissa).

Näyttää siltä, että suomalainen lehti alkoi julkaista saksalaista lehteä noin numerosta 89 alkaen, mutta hyvin monia numeroita jäi välistä ennen numeroa 147. Sitten alkoi säännöllisempi julkaiseminen noin numeroon 420 saakka. Sitten jäi noin sata alkuperäistä numeroa välistä ennen suomalaisen lehden loppuaikoja.
22
Aku Ankka ja kumppanit / Vs: Don Rosa
« Uusin viesti kirjoittanut Timo 18.07.2024 klo 11:16:29 »
Tämän viestin olisi voinut laittaa monenkin otsikon alle, mutta tämä Don Rosa -keskustelu taisi olla tuoreimpana esillä.
Satuin vilkaisemaan ensimmäisen kerran tällä vuosituhannella Disneyn ns. jättikirjoja. Minä Hessu -kirjassa (painettu vuonna 1977) oli Horst Schröderin esipuhe, jonka yksi kohta kiinnitti huomioni. Kopioin sen tähän (boldaus minun).
Tähän kirjaan kootut sarjakuvat ovat toista maailmansotaa edeltäneeltä kaudelta. Sen jälkeen on tapahtunut melkoisia muutoksia, kuten esimerkiksi amerikkalaisen leiman omaavan vanhoilllisen vapaamielisyyden suhteen, jonka Gottfredson epäilemättä tunsi sitovan itseään. Olisi väärin sulkea silmät näiden sarjakuvien sen aikaisilta, nykyään piinallisen liikuttavilta aineksilta. Tämä pätee ennen kaikkea – ei kuitenkaan yksinomaan – kaikkiin alati mongertaviin kiinalaisiin kokkeihin, temperamenttisiin italialaisiin kauppiaisiin, tyhmänystävällisiin mustiin hotellipoikiin tai ihmisiä syöviin alkuasukkaisiin – mainitaksemme vain muutamia vanhoja esimerkkejä, jotka nykyään vaikuttavat rotuvieroksunnalta. Tätä yritetään yleensä puolustella sillä, että humoristisessa sarjakuvassa tarvitaan voimakaspiirteisiä tyyppejä ja että kaikki karrikoidaan ja siten väärien karikatyyrien kesken vallitsee tasa-arvoisuus. Tätä seikkaa emme voi lähemmin tarkastella, voimme vain todeta, että vaikka keskiluokan tyypillisiä edustajia karrikoidaan, toisinaan jopa arvostellaankin, he ovat silti vain ihmisjoukko, jonka tasolle muut eivät yllä. Olisi väärin olettaa, että kysymyksessä olisi tietoinen rotusorto, propaganda tai vastenmielisyyden osoitus. Päinvastoin! Suhtautuminen on pikemminkin alentuvan hyväntahtoista. Tämä oli tyypillistä sotaa edeltävälle ajalle ei ainoastaan sarjakuvissa, vaan myös elokuvissa ja kirjallisuudessa. Nykyisen lukijan pitäisi tietää nämä, kuten muutkin ajalle tyypilliset ilmiöt, mutta ei liioitella niitä. Niiden tietämisen ja historiallisen arvostuksen ei pitäisi vääristää mielikuvaa sarjakuvista, vaan päinvastoin helpottaa pääsyä sarjakuvamaailman suurenmoiseen kauneuteen ja elävään välittömyyteen.
23
Toimintasarjakuvat / Vs: Kerrassaan merkillisten herrasmiesten liiga
« Uusin viesti kirjoittanut Janne 17.07.2024 klo 21:20:34 »
Kiitos kovasti!
24
Toimintasarjakuvat / Vs: Korkeajännitys
« Uusin viesti kirjoittanut Kujis 17.07.2024 klo 17:25:26 »
Viittaakohan nimi Klassisten tarinoiden Korkeajännitys juurikin uusintoihin. Jokin merkintä kyllä saisi olla tosiaan, että jos tarina on uusinta. 70-luvun läpyskät, nyt on hieman rosoista luettavaa välillä.
25
Toimintasarjakuvat / Vs: Kerrassaan merkillisten herrasmiesten liiga
« Uusin viesti kirjoittanut TOSA 17.07.2024 klo 01:12:13 »
Luulisin että suomentamatta on kolme:
Nemo the roses of berlin
Nemo river of ghosts
The tempest

Edit kaikki kolme löytyvät kovakantisina adlibrikseltä yhteensä 57€

Täytyy laittaa itsellekin harkintaan noiden hommaaminen
26
Toimintasarjakuvat / Vs: Kerrassaan merkillisten herrasmiesten liiga
« Uusin viesti kirjoittanut Janne 16.07.2024 klo 22:33:06 »
Osaisikos joku luetella suoralta kädeltä kaikki liigat, joita ei ole suomennettu? Kai niitä voisi yrittää eglanniksi alkaa haalia, kun suomeksi jäi kesken. Törmäsin muuten Ranskassa valtavaan liiga-koosteeseen. Ilmeisesti siinä oli yksissä kansissa kaikki tarinat. Hinta oli vähän yli 90 euroa, ja teki kyllä mieli ostaa, mutta ei se ranska mulla likimainkaan riittävästi moiseen urakkaan taivu. Onkohan sellaista englanniksi saatavilla?
27
Eurooppalaiset sarjakuvat / Vs: Alix - Jacques Martinin antiikin sankari
« Uusin viesti kirjoittanut Janne 16.07.2024 klo 22:24:03 »
Ranskanmaalla havaitsin, että oli julkaistu uusi Alix, joka sijoittui antiikin olympialaisiin ainakin kansikuvasta päätellen. Oli aika hyvin esillä monesssakin paikassa. En ostanut enkä edes selannut, mutta kansikuva näytti ihan Martinin tekemältä, mutta tuskin oli, koska kannessa oli ihan eri tekijöiden nimet.
28
Toimintasarjakuvat / Vs: Korkeajännitys
« Uusin viesti kirjoittanut Janne 16.07.2024 klo 22:19:44 »
Kyllä vain oli. Pikaisen selaamisen perusteella en kaupassa tunnistanut tarinoita, enkä tällaista osannut oikein odottaakaan. Tosin viimeisin Livingstonelta julkaistu tarina oli myös uusinta, mutta oletin ja toivoin sen olleen lipsahdus toimitukselta. Vasta kotona selvisi ikävä totuus. No, ei siinä mitään, että vanhoja tarinoita uusitaan, mutta kyllä se pitäisi merkitä selvästi. Ja tietenkin pitäisi ensisijaisesti julkaista niitä tarinoita, joita ei samoilta tekijöiltä aiemmin ole julkaistu.
29
Aku Ankka ja kumppanit / Vs: Aku Ankan parhaat -pokkarisarja
« Uusin viesti kirjoittanut Reima Mäkinen 16.07.2024 klo 19:31:58 »
Iloinen yllätys tämän 1954:n ilmestyminen - vihdoin. Ja lähti heti mukaan kaupasta.
30
Strippi- ja sanomalehtisarjakuvat / Vs: Scorchy Smith projekti
« Uusin viesti kirjoittanut Timo Ronkainen 16.07.2024 klo 18:02:37 »
Mikko Ponteva! Hoh, olinpa unohtanut. Mutta ilmeisesti nähty suomeksi myös alkuperäisellä nimelläänkin?

Timo
Sivuja: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 10