Kvaak.fi - keskustelu

Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Eurooppalaiset sarjakuvat => Aiheen aloitti: seppo-setä - 16.05.2006 klo 22:25:47

Otsikko: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: seppo-setä - 16.05.2006 klo 22:25:47
Kun täällä on viime aikoina keskusteltu mm. Yoko Tsunosta ja Natashasta ajattelinpa viritellä keskustelua yhdestä suurimmasta suosikistani jo Ruudun ajoilta eli Sammy Daysta. Minusta olisi kyllä korkea aika saada albumina luettavaksi noita vanhojakin eikä vaan näitä uudempia, jotka suurimmaksi osaksi ovat aivan kauheaa kuraa. Rommihomma tai Kahdeksanjalkainen gorilla tai Gorillat hulluttelevat..., aijai ihan vanha herkistyy
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: tertsi - 16.05.2006 klo 22:52:56
Noissa varhaisissa Sammyissä oli semmoista suoraviivaista hurttia huumoria. Ihan pöhköä, mutta ei liian pöhköä. Ja kaikki henkilöt tavoittelivat yleensä vain omaa etuaan. Raadollista, mutta totta. Ja hauskaa.

Gorillojen samba räjäytti tajunnan silloin joskus, kuten Niilo Pielinen, Kosmostrumffi, Jerry Spring jne...

Jotenkin omalla kohdallani Sammy Day on jäänyt muiden Ruudun/Non Stopin sarjakuvasankareiden varjoon. En ole ostanut yhtään Sammyä millään kielellä Non Stopin jälkeen.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Curtvile - 17.05.2006 klo 00:11:54
Tämä oli kieltämättä aikoinaan kova juttu.
Sammy Day oli minusta jo silloin hämmentävä sekoitus, piirros on lennokasta eurotyyliä ja sisältökin pääosin, mutta ne aiheet. Lyijyä lentää enemmän kuin Chandlerillä konsanaan, rahalla saa ja naiskuvaus ei ole mitään Tinttiä.
Raadollisen hauska on tosiaan sopiva termi. Muutama uudempi albumi on tullut hankittua. Tavallaan sääli että mustan huumoritoiminnan helmi jää niin harvojen herkuksi.

Tässäkin nimihahmo on se tylsin ja sankarimaisin. Henkilögalleria on silti vertaansa vailla. Oli kyseessä Jack Attaway, hänen äitinsä, kuka tahansa gorilloista, El Presidente tai peruspalkkatappaja kaikilla on luonnetta. Jotain aitoa ja sympaattista.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Laine, Jukka - 17.05.2006 klo 08:45:43
Minusta Sammyssä on ollut hyviä ja huonoja jaksoja sekä 70-luvulla että myöhemmin julkaistuissa albumeissa.

Gorillat tyttökoulussa tuntui silloin aikoinaan hyvältä kun siinä oli niitä typsyjä. Mutta ihan onnetonhan se on nyt luettuna.

Myöhemmin albumeina tulleissa on monta parempaa.

Seppo-setä luetteli siinä parhaat. Joskin Gorillat hulluttelevat meni liikaa farssin puolelle, mutta kyllä se kovasti nauratti.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Laine, Jukka - 17.05.2006 klo 09:04:12
Sammy oli suosikkini Ruudun ja Non Stopin sarjoista, mutta Unettomia öitä oli mielestäni jo pohjanoteeraus. Mutta olinkin silloin jo 15.

Lapsiinhan tuollainen vetoaa. Onhan jossakin osissa jonin verran aikuiseen lukijaan vetoavaa historiankuvausta ja satiiria. Mutta eipä Cauvin mikään Goscinny ole. Tosin aivan älyttömän tuottelias. Suomeksi ei ole tullut kuin Sammyä ja pari Sinitakkia. Viime vuosituhannen lopulla kun luin Spirouta, niin puolet sarjoista oli Cauvinin kirjoittamia. Ja yhdessä numerossa vielä oli äijän naama koko kannen leveydeltä.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Anssi Rauhala - 17.05.2006 klo 12:02:37
...eipä Cauvin mikään Goscinny ole. Tosin aivan älyttömän tuottelias.
... Viime vuosituhannen lopulla kun luin Spirouta, niin puolet sarjoista oli Cauvinin kirjoittamia. Ja yhdessä numerossa vielä oli äijän naama koko kannen leveydeltä.

Raoul Cauvin on Spiroun toimituksessa virallisesti, vakituisesti töissä vieläkin. Toimituksen "kesy vanha ukkeli" on toiminut keulakuvana kerran jos toisenkin, kun sukupolvien välistä kuilua on luodattu. Nyt, kun Spiroun nettisivuilla on jopa webcam ("la rédak en vrai", "toimitus todella" tai sinnepäin), on mahdollista jopa sattumalta nähdä byroon ovesta vilahtava valkoinen hiuskuontalo.

Ennen niillä oli maskottina nuori Niilo Pielinen, nyt vanha Rauli Cauvinen.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Petteri Oja - 17.05.2006 klo 21:14:20
Etenkin Unettomia öitä -albumi oli lapsena kova juttu.

Mullekin se kolahti lapsena. Tykkäsin myös niistä uudemmista Neiti Kay -jutuista. Mutta eipä oo tullut enää myöhemmin palattua Sammyn pariin.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Laine, Jukka - 05.07.2008 klo 04:00:49
Rommihomma rupesi kummittelemaan mielessä, ja oli pakko kaivaa Ruudut esiin. Paras Sammy mitä on.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Fever - 27.07.2008 klo 00:50:46
Rommihomma rupesi kummittelemaan mielessä, ja oli pakko kaivaa Ruudut esiin. Paras Sammy mitä on.

Rohkenen olla eri mieltä. Kaivoin kokoelmista esiin "Asiakas tuonpuoleisesta"-albumin, joka kolahti jo pikkupoikana (taisi muuten olla eka Sammy, jonka luin), ja edelleen se iskee. Musta huumori kaikkine luun paljasteluineen on aivan mahtavaa.

Muistanko muuten väärin, mutta eikö Cauvin ollut tekemässä myös Viliä ja Billiä?
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Laine, Jukka - 27.07.2008 klo 06:02:06
Cauvin on kirjoittanut Viliä ja Billiä sivut 694, 695, 790, 792, 793, 794 ja 795.
http://bdoubliees.com/journalspirou/auteurs1/cauvin.htm
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: tertsi - 21.09.2008 klo 18:37:47
Berckin näyttely Galerie Thierry Groossensissa. Näkyy myös tietsikalla netitse. Ei tarvii matkustaa paikan päälle:
http://www.cedimho.be/galerietg/expo04/index.html
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Hui_hai - 21.09.2008 klo 18:49:27
Sammy Day oli kyllä niitä nuoruuden hienoja hetkiä, mutta kuulunkin niihin wanhoihin pieruihin jotka oppivat lukemaan Aku Ankan ja Ruudun avustuksella. Olen joskus palannut noihin vanhoihin albumeihin ja keräillyt jo suurimman osan Ruuduista ja Non Stopeista ja onhan noiden sarjojen, Sammy Daynkin kanssa kiva nostalgisoida. Aivan sama, että ne eivät mitään maailman parasta sarjakuvaa olekaan. Aina niitä lukiessa palaa mieleeni, kun hieman hämyisässä mummolan vintissä istuin sahanmuhakasassa jotain seitsemän vanhana ja tavasin vuorotellen 60'.70'-lukujen taitteen Akkareita ja vuoroin enon vanhoja Ruutuja läpi. Silloin jopa hieman korni Benjamin oli Taidetta :p

Aaaah, nostalgia. Mikä ihana mauste soppaan kuin soppaan! :)
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Lurker - 21.09.2008 klo 18:55:11
Aina niitä lukiessa palaa mieleeni, kun hieman hämyisässä mummolan vintissä istuin sahanmuhakasassa jotain seitsemän vanhana ja tavasin vuorotellen 60'.70'-lukujen taitteen Akkareita ja vuoroin enon vanhoja Ruutuja läpi.

Taas yksi sarjakuvanystävä, joka on viettänyt osan lapsuuttaan vintillä vanhoja lehtiä lukemassa. Tervetuloa joukkoon!
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Hui_hai - 21.09.2008 klo 19:02:43
Kiitos kiitos. Pahat kielet väittävät tosin, että pimeässä vintissä istuminen pimensi järkeni valon, mutta mitäpä tuosta. Hulluilla on hauskempaa ;)
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Lurker - 21.04.2009 klo 12:53:27
Sammy Day heittää konepistoolin nurkkaan ja rupeaa eläkepäiville. (http://www.kvaak.fi/naytajuttu.php?articleID=1227) Ehkä oli jo aikakin...
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 21.04.2009 klo 14:02:49
Mitähän lopetusalbumissa tapahtuu? Ilmeisesti suojellaan pikkupoikaa "Boy". Viimeisessä albumissa olis ollu hauska jos kieltolaki loppuisi.

Timo
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Laine, Jukka - 21.04.2009 klo 14:51:24
Kieltolaki loppui jo Rommihommassa.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 21.04.2009 klo 15:03:01
Kieltolaki loppui jo Rommihommassa.

Ah!? Kas, ei oo tullu luettua viime aikoina. Pitää kaivaa jostain.
IMO Viimeisessä Asterixissa pitäisi tappaa Caesar. Eli siirrytään vuodesta 50 ekr vteen 44. Tosin viimeistähän ei nyt sitten pitkään aikaan tule.

Timo
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Lurker - 21.04.2009 klo 15:07:27
Jossain Sammy Day -tarinassa konna selaili Playboyta. Ei ollut lehteä vielä Sammyn aikaan. Saattoi kyllä olla ihan tahallinenkin anakronismi-vitsi.

En tasan muista tarinaa, taisi olla kyllä jo Non Stopissa.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: sarja - 21.04.2009 klo 15:51:48
Pidin Sammy Dayn huumorista aikoinaan paljon. Vahinko, ettei kukaan ole keksinyt julkaista sarjaa nykyisin.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Laine, Jukka - 21.04.2009 klo 16:16:06
Nykyisin niin. Onhan viimeisimmästä suomennoksesta jo melkein viisi vuotta.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Dennis - 21.04.2009 klo 17:17:50
Sd kuului lapsuuden sarjakuviin, aika ajoi ohitse siitä jo aikaa sitten, kepeet mullat!
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Jyrki Vainio - 21.04.2009 klo 18:54:22

Franquinin ja Peyon mestaritason jälkeen seuraava suosikki Non Stop -sarjani. Eniten pidin silloin siitä sarjasta, missä ollaan sairaalassa. Hyvä huumoriseikkailu. Nyt katsoen kuvallisesti ykköseksi noussee Kuningas Dollari, vai mikä sen nimi nyt olikaan. Berckin sivellinkauden (ja samalla uran, IMO) paras työ.
90-luvulla julkaistut terällä piirretyt sarjat eivät nousseet samalle tasolle sisällöllisesti eivätkä kuvallisesti.
(Jos ihmetyttää tämä sivellin/terä-saivartelu, niin kaivakaa esiin Sarjainfo, jossa kirjoitin tapaamisestani Berckin kanssa. Silloin keskusteltiin näistä asioista ja niiden syistä).

Sarjan lopettaminen on sikäli outo ratkaisu, että eurooppalaisittain poikkeuksellisesti Berck myi kokonaan sarjansa oikeudet kustantajalle ja jäi itse eläkkeelle. Kun firmalla siis kerrankin olisi täysi lupa rienata, repiä ja rahastaa, niin sarja lopetetaan. (Onko myynyt sitten niiiiin huonosti?) Mutta kun se kerran oikeudet omistaa, niin eiköhän tämäkin sarja vielä jollain yllättävän mauttomalla tavalla jossain vaiheessa herätetä henkiin.
Ehkä Berck tekikin sitten lopulta aika nokkelan siirron, kun itse mittasi sarjasta rahat ulos silloin kun vielä kelpasi?
(Nimimerkillä "ajoi isolla mersulla silloin kun hänet tapasin"  >:D)

OT:nä on pakko tarttua tähän:

Silloin jopa hieman korni Benjamin oli Taidetta

Peyon itse piirtämät Benjaminit OVAT suurta sarjakuvataidetta. Ykkösalbumin alku, mm. Benjaminin voimien esittely, on selkeydessään aivan nerokasta sarjakuvakerrontaa.
(Sitten kun sarja jäi muiden käsiin, tilanne onkin sitten ehkä toinen).
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Johannes - 22.04.2009 klo 20:10:35
Sammy Dayn seikkailuiden ajoituksessa askarruttaa yksi juttu. Senhän pitäisi oleman USA:n kieltolain tienoo.

Kun Non Stop -lehti muuttui albumimuotoiseksi, niin julkaistiin sellainen albumi kuin Aavikon öljypohatat. Tarinan alkupuolella esintyy auto, joka muistuttaa jotakin brittiläistä maaimansota kakkosen jälkeistä kulkinetta, joka on kaukana kantti kertaa kantti -korimalista.

Muuten albumista löytyy ihan ajankuvaan sopivat kantikas Rolls Royce ja Junkers Ju kolmimoottori -matkustajakone.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Laine, Jukka - 22.04.2009 klo 21:03:14
Sammy Day, kuten vaikka Lucky Lukekin, viittaa joskus historiallisiin tapahtumiin ja henkilöihin, mutta ne eivät ilmesty välttämättä kronologisesti.

Kieltolaki loppui jo toisessa albumissa, mutta sen jälkeen on monesti mainittu elettävän kieltolain aikaa.

Uusimmassa Lucky Lukessa tavataan USA:n presidentti Rutherford B. Hayes ja tämän vaimo Lucy, jotka Luke tapaa tässä ensimmäisen kerran, vaikka tapasi heidät jo 80-luvun Sarah Bernhardt -alpparissa.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Laine, Jukka - 06.09.2010 klo 12:59:38
Kahta ensimmäistä Spiroussa julkaistua Sammya (suomeksi myös) ei julkaistu ensimmäisenä albumina. Syy oli että asetelma oli näissä eri. Jack Attaway oli suht pienessä roolissa ja Sammy oli selvästi päähenkilö. Albumina nuo tulivat myöhemmin osana 11.

Sammyhan oli nimihenkilö koko ajan. Kustantaja ehdotti jossain vaiheessa nimenkin muutosta, mutta jostain syystä sitä ei toteutettu. Ehdotuksia olivat "Jack Attaway & Sammy Day" tai "Gorillat" (Les Gorilles).

Kuningas Dollaria ei saanut julkaista Ranskassa vuonna 1977. Virallista syytä ei kerrottu, mutta ilmeisesti syynä oli liika ajankohtaisuus Ranskassa, moni poliitikko oli syytteessä korruptiosta. No, mikään ei estänyt tuomasta albumeja Belgiasta. Myynti tapahtui sitten tiskin alta. Panna kesti seuraavaan painokseen.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Laine, Jukka - 19.10.2010 klo 22:47:42
Olen nyt lukenut kahdeksan 70-80-luvun albumia, jotka sijoittuvat Non Stopin ja Semicin albumisarjan väliin. Noiden lisäksi on suomentamatta Berckin kaksi viimeistä albumia ja niiden lisäksi koko sarjan yhdeksän viimeistä, jotka piirsi Jean-Pol.

Suosituksia niille, jotka ovat harkinneet puuttuvien hankkimista alkukielellä:
Parhaat ovat 12, 13, ja 15. Jos haluaa pari lisää, niin 16-18. Numero 17 on itsenäinen jatko albumille numero 12. Siinä kyllä selviää mitä albumissa 12 on tapahtunut, joten se ei ole välttämätön.

Näiden väliin tehty jalkapalloaiheinen numero 14 on huomattavan epäonnistunut. Aihe on ilmeisesti annettu ylemmältä taholta, koska kumpikaan tekijöistä ei tunnu innostuneen aiheesta. Eivätkä Sammy ja Jack todellakaan ole elementissään jalkapalloilijoina.

Muissa taso vaihtelee normaalisti, kuten suomeksikin tulleissa. Albumissa numero 19 ovat samat konnat kuin edellisessä osassa, mutta pienemmässä roolissa. Ihan kuin niistä olisi päätetty luopua kesken tarinan. Albumit 14 ja 19 tuntuvat olevan suunnattuja muita nuoremmalle yleisölle.

Huomioitava on vielä, että kahdessa näistä on lähes sama loppuruutu kuin Gorillat hulluttelevat -tarinassa. Jotkut joutuvat suihkuun ja vanhoja tuttuja nähdään pöpilän pihalla. Kolmannessakin joudutaan hullulaan, mutta siinä ei ole käytetty tuota samaa lopetusta, mutta tuttu tohtori ja karski hoitaja esiintyvät.

Se hullu on muuten karikatyyri-Cauvin, joka haluaa ampua kaikki.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Laine, Jukka - 12.01.2011 klo 18:04:29
Sammya on luettu lisää. Egmont hyppäsi yli kaksi Berckin viimeistä albumia ja julkaisi Jean-Polin yhdeksästä albumista kaksi ensimmäistä.

Berckin viimeiset työt eivät olleet yhtään hullumpia. Varsinkin T30, josta kerroin jo enemmän "Homot sarjakuvissa" -ketjussa on aika hulvaton.

Jean-Pol ei piirtäjänä vetänyt vertoja Berckille, mutta piirtäjän vaihduttua heikkenivät tarinatkin. Olisiko Berck osallistunut käsikirjoitustenkin laadintaan. Aika samanlaista huumoria oli Berckin yksintekemä Lou-sarjakuva 70-luvulla.

Viimeiseksi suomennetuksi tällä erää jäänyt Apinat ja gorillat, jossa Jack muuttuu apinaksi, on sinänsä mielenkiintoinen tapaus. koska myöhemmissä albumeissa apinuus puskee yhä esiin. Jackista tulee nyt aina stressin alla enemmän tai vähemmän karvainen. Täydellistä metamorfoosia ei lukemissani albumeissa tapahdu, mutta ainakin kolmessa eri albumissa karvoitus kasvaa. Siinä on myös lukijalle jännättävää että tuleeko Jackista taas apina.

Sarja päättyi numeroon 40, kahta viimeistä en ole saanut vielä käsiini. Muuten tuntuu siltä, että sarja olisi pitänyt lopettaa jo kun Berck jäi eläkkeelle.

Jossain Sammy Day -tarinassa konna selaili Playboyta. Ei ollut lehteä vielä Sammyn aikaan. Saattoi kyllä olla ihan tahallinenkin anakronismi-vitsi.

En tasan muista tarinaa, taisi olla kyllä jo Non Stopissa.

Tuo oli Kuningas Dollarissa joka tuli Non Stopissa. Kieltolain aikahan siinä oli, kun konna oli juuri tislaamon pomo.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: VesaK - 20.02.2011 klo 20:01:36
Ranskasta tuli poimittua matkaan kaksi Sammya, L'elixir de jeunesse (osa 12) ja Ku-klux-Klan (osa 16).

"Nuoruuseliksiiri" oli parempi, höpsä miljardööriukko saa rahanhimoisen Jackin ja kyynisen Sammyn mukaansa sukellusretkelle etsimään laivanhylystä nuorentavaa taikajuomaa. Mukaan sekoittuu ukon ahne perillinen ja tämän kätyrit. Kas, lopussa ollaan taas sairaalassa.

Ku-Klux-Klan on jotensakin hutaistu, kyllä kaapuveikkojen ja gorillojen kohtaamisesta olisi pitänyt saada muutakin irti kuin typerää rakennusten räjäyttelyä sarjassa. Koko rasismimotiivi jää sivuseikaksi. Kas, lopussa ollaan taas sairaalassa.   

Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Laine, Jukka - 20.02.2011 klo 20:31:25
Nuoruuseliksiiri on koko sarjan parhaita ja hauskimpia. Sille on jatko-osakin, albumi nro 17.
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Ördög - 09.04.2012 klo 10:21:57
Tuo oli Kuningas Dollarissa joka tuli Non Stopissa. Kieltolain aikahan siinä oli, kun konna oli juuri tislaamon pomo.

Unettomissa öissä mallivankilan asukki lukee sellissään Playboyta (molemmat kädet näkyvissä), ja tirkistelijä-Sammy valvoo hänen harrastustaan tarkkailureiän kautta.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Laine, Jukka - 03.05.2016 klo 22:13:54
Juu se myös.

P&F-ketjusta liukui keskustelu Sammyyn ja Cauviniin. Mutta samat asiat on jo kerrottu tässä.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: J Lehto - 06.05.2016 klo 23:54:00

Luinpa NonStopeja uudelleen ja "Kahdeksanjalkaisen gorillan"
yhteydessä herää kysymys että minkä takia hämähäkki lähetettiin
maailman toiselle puolelle alunperinkään?
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Laine, Jukka - 07.05.2016 klo 09:31:46
Lähinnä ihmettelin että karakurtesta ei enää kuulunut. Jack luultavasti astui sen päälle.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: VesaK - 10.05.2016 klo 17:35:33
"Kahdeksanjalkaisen gorillan" yhteydessä herää kysymys että minkä takia hämähäkki lähetettiin maailman toiselle puolelle alunperinkään?

Cauvinin käsikirjoitus huojahtelee, mutta ei niin pahasti kuin joissakin myöhemmissä, selkeissä välityö-Sammyissa. Hämähäkki oli varsin täydellinen "MacGuffin". Konnat kai luulivat rasiaa suureksikin aarteeksi. Se oli vastajuoni "Mustalle kädelle", joka oli tapattanut Catamonten kylän miehet koska - niin, miksi?
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: J Lehto - 10.05.2016 klo 18:39:18
Cauvinin käsikirjoitus huojahtelee, mutta ei niin pahasti kuin joissakin myöhemmissä, selkeissä välityö-Sammyissa. Hämähäkki oli varsin täydellinen "MacGuffin". Konnat kai luulivat rasiaa suureksikin aarteeksi. Se oli vastajuoni "Mustalle kädelle", joka oli tapattanut Catamonten kylän miehet koska - niin, miksi?

Yhtenä selityksenä voisi olla se, että Lucia (hämis)
tosiaan täyttää gorillan roolin Catamonten ainoalle
eloonjääneelle miehelle, joka tarinan alussa marssii
Attawayn toimistolle. Rasia kun tuntuu kiehtovan kaikkien
mieltä määrättömästi. Toisaalta ehkä Lucia olisi voinut
näin ollen hoidella pahikset majan majoille ihan jonkun
paikallisenkin paimentamana.

Varmaan kylän leskillä oli paljon fyrkkaa, koska kahden
erityisasiantuntijan rekryaminen Uudelta mantereelta
saakka ei varmaan ole siitä halvimmasta päästä.

Tai no, saahan Jack pusun poskelle siinä jutun lopussa,
onhan sekin jonkin arvoista.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Laine, Jukka - 30.06.2016 klo 22:03:28
Gorilloja ja nyrkinpuintia -sarjassa (Non Stop 10-11/1976) jotkut varmaan bongasivat aloitusruudussa Kippari Kallen ja Olkan.

Mutta kuka tunnisti saman sarjan kuudennelta sivulta C. D. Russellin Pete the Trampin kavereineen sillan alta? Kyllä minä tajusin jo vuonna 1976, että kyseessä on samanlainen kameoesiintyminen kuin Kallella ja Olkalla, mutta en tunnistanut hahmoja. Nyt vasta tuli mieleen ottaa selvää.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Laine, Jukka - 30.06.2016 klo 23:09:21
Ruudussa tulleessa Gorilloja ja ikämiehiä -tarinassa kääntäjä oli käyttänyt luovuutta parin hahmon liikanimissä. "Ruotsalainen" olikin alunperin "Belgialainen", joka murti ranskaa flaamilaisittain. Kai siinä oli ajateltu että kun Suomikin on kaksikielinen maa, niin tehdäänpäs tästä ruotsalainen.

Taskuvaras "Ranskalainen" taas oli alunperin "Marseillelainen".

Mutta Cauvinin moka oli että kiinalainen on huippu karatessa, ja että siinä pitää vielä olla isot kädet.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: J Lehto - 30.06.2016 klo 23:20:49
Mutta kuka tunnisti saman sarjan kuudennelta sivulta C. D. Russellin Pete the Trampin kavereineen sillan alta? Kyllä minä tajusin jo vuonna 1976, että kyseessä on samanlainen kameoesiintyminen kuin Kallella ja Olkalla, mutta en tunnistanut hahmoja. Nyt vasta tuli mieleen ottaa selvää.

Oliks nää ne partatyypit siinä kuvassa kun se auto
vyöryy jokeen? Kiinnittivät kyllä huomion, mutta ei koskaan
tullut ajatelleeksikaan että kyseessä on cameo. Ja tuo Pete
the Trampkin on ihan outo meikäläiselle.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Laine, Jukka - 30.06.2016 klo 23:28:26
Just siinä kohdassa. Tanskalaisessa Skipper Skraek -lehdessä on tullut nimellä Peter Vagabond. Olisko ollut suomalaisessa Kippari Kallessakin 50-luvulla?
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Laine, Jukka - 17.08.2016 klo 05:10:44
Heh, Sammy # 38:ssa (2004) poikamme seikkailevat Euroopassa ja kotiinpäin matkustavat lopuksi Titanicilla. Matkanteon ongelmat lienevät monelle tutut.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: J Lehto - 17.08.2016 klo 08:23:15

Sammy ja Jack taisivat olla aika nuoria
siinä tarinassa?
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Laine, Jukka - 17.08.2016 klo 10:26:10
Sammy ja Jack taisivat olla aika nuoria
siinä tarinassa?


No eivät.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Laine, Jukka - 06.09.2017 klo 19:45:24
Nyt sit vain ootellaan jotain ennenjulkaisematonta matskua. Ja alkupään Sammy Daytä. ;)

Kaikkein paras Sammy on Nuoruuden eliksiiri, joka olisi tullut Non Stop -albumina vuonna 1980, ellei albumisarjaa oltaisi lopetettu.

Yhtaikaa hauska, jännittävä ja mukana on Tintti-viittauksia.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: ekku - 06.09.2017 klo 19:55:20
Nyt sit vain ootellaan jotain ennenjulkaisematonta matskua. Ja alkupään Sammy Daytä. ;)

Sammy Day Sammy Day Sammy Day Sammy Day!

Ekku
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Laine, Jukka - 06.09.2017 klo 21:00:12
Koitin joskus tilata ranskankielisiä Sammy-intergraaleja Suomalaisesta kirjakaupasta. Tyttö tiskin takana oli ihan innoissaan että pääsee testaamaan ranskan taitojaan. Ei siitä tullut mitään. Hän kertoi pitävänsä sarjakuvista erityisesti Ryhmä-X:stä.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Lurker - 06.09.2017 klo 21:04:29
Koitin joskus tilata ranskankielisiä Sammy-intergraaleja Suomalaisesta kirjakaupasta. Tyttö tiskin takana oli ihan innoissaan että pääsee testaamaan ranskan taitojaan. Ei siitä tullut mitään. Hän kertoi pitävänsä sarjakuvista erityisesti Ryhmä-X:stä.

Les X-Men en français.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Laine, Jukka - 06.09.2017 klo 21:09:36
Est-ce que ce sont les X-hommes?
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Curtvile - 06.09.2017 klo 21:16:34
Oui.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: VesaK - 07.09.2017 klo 12:28:01
Ostin alkupään Sammyt ranskakielisinä ja kolme euroa kappaleelta Oranssilta planeetalta: http://www.oranssiplaneetta.fi/

Samaan saaviin jäi vielä muutama jotka minulla jo oli. Hurjia juttuja omassa lajissaan, ja vielä melko kekseliäitäkin, ennen kuin sarja vajosi omiin maneereihinsa kuten tapana on. "Kahdeksanjalkainen gorilla" on yhä ihan silkkaa mustaa riemua.

Benjaminissa "Lady D´Olfina" on aivan mahtavaa menoa alusta loppuun. Parasta B-sarjaa. 

Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: hdc - 07.09.2017 klo 12:53:29
Ostin alkupään Sammyt ranskakielisinä ja kolme euroa kappaleelta Oranssilta planeetalta: http://www.oranssiplaneetta.fi/


Hain pari päivää sitten ne jäljellä olleet suomeksi julkaisemattomat. Muutama Nonarissa ja Ruudussa ollut jäi vielä sinne.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: hdc - 08.09.2017 klo 09:40:12
Äkillisestä romahduksesta en osaa sanoa mutta alaspäin liukumista kyllä tapahtui, ovat ne Nonarin ja Ruudun Sammy Dayt tasoltaan parempia kuin myöhemmät suomeksi tulleet albumit (ja niissä albumeissakin muistelen viimeisten olleen keskimäärin heikompia kuin alkupää)
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: J Lehto - 08.09.2017 klo 12:44:59

Subjektiivinen juttu, mutta kyllä ne tuntu toimivan paremmin
pieninä annoksina (vaikkapa Kuningas Dollari)..

Sen sijaan Lucky Luke ja Tintti tuntuivat ihan pakkopullalta
ja tilan anastajilta. Jännä homma.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Jyrki Vainio - 08.09.2017 klo 13:44:47
Piirtämisessä tapahtuu Non Stopin ja Semicin albumien välissä selkeä tekninen muutos: Berck vaihtoi siveltimestä tussiterään. Non Stopin sarjat tehtiin siveltimellä ja ne on tarkemmin ja jotenkin elävämmin piirretty.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Laine, Jukka - 08.09.2017 klo 17:00:15
Sammy Dayn taso vaihteli aika paljon. Tarinoissa ei menty mitenkään tasaisesti alaspäin, vaan oli hyviä ja vähemmän hyviä ihan sekaisin. Minulta on lukematta vain muutama ihan viimeisimpiä.

EDIT: Tai oikeastaan piirtäjän vaihduttua tarinoidenkin taso laski. Olisiko Berck osallistunut tarinoidenkin laatimiseen. Hänellähän oli Sammyn kanssa yhtä aikaa kokonaan oma sarja nimeltä Lou.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Laine, Jukka - 08.09.2017 klo 17:19:07
Oisko antaa vinkkiä muutamasta hyvästä Non Stopin jälkeisestä Sammy Day -albumista? Vois kattoo jos niitä sais kirjastosta.

Viesti # 26 tässä ketjussa.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Laine, Jukka - 08.09.2017 klo 20:11:03
suomennetuissa albumeissa joku erinomainen

Kolme ensimmäistä ovat Semic-albumeista parhaita. Ei niissä muissakaan mitään vikaa varsinaisesti ole, ainakin jos Berck on piirtäjä. Ensimmäinen Semic-albumi sisältää lyhyitä tarinoita, joista ainakin viimeiset ovat alkusoittoa seuraavalle albumille. Yksi sivu on selvästi tuossa ekassa tehty samoihin aikoihin kuin Gorillojen samba.

Joo, älkää vaivautuko kertomaan missä vaiheessa kustantajan nimeksi tuli Egmont tai Carlsen. Ei sillä ole väliä.
http://sarjakuvat.eurocomics.info/sammy_day.html
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Petteri Oja - 09.09.2017 klo 23:18:19
Ennakkovuotona: Zoom Teufel julkaisee ensi vuonna kaksi ennen suomentamatonta Sammya:

30. Les gorilles portent jupons
31. Alcool aux pruneaux

Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: ekku - 09.09.2017 klo 23:38:20
Ennakkovuotona: Zoom Teufel julkaisee ensi vuonna kaksi ennen suomentamatonta Sammya:

30. Les gorilles portent jupons
31. Alcool aux pruneauxKiitos Petteri.

Ekku
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Jyrki Vainio - 10.09.2017 klo 00:28:45
Olitkohan se sinä Jyrki kun kerroit, että Dupuisin piirtäjät huomasivat, että heidän käyttämänsä sivellinmerkki oli vaihtanut harjaksien materiaalin uuteen ja tuntuma oli eri kuin ennen?

Liittyköhän tuo Berckin siveltimen hylkäys ja terään vaihtaminen tähän tapaukseen?

Juu, Berck tämän itse kertoi. (Meinasin sanoa, että silloin Franquinkin vaihtoi, mutta senhän on kyllä täytynyt tapahtua jo aiemmin). Etsin albumeita selaamalla sen kohdankin joskus, jossain niistä Non Stopin ja Semicin väliin jääneissä albumeissa se oli, muistelisin vielä, että kesken albumin.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Lurker - 10.09.2017 klo 10:13:29
Ennakkovuotona: Zoom Teufel julkaisee ensi vuonna kaksi ennen suomentamatonta Sammya:

30. Les gorilles portent jupons
31. Alcool aux pruneaux


Oo! Kolminkertainen eläköönhippihurraahuudahdus Zoom Teufelille.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Laine, Jukka - 10.09.2017 klo 10:45:44
Eli Egmontin ylihyppäämät Berckin kaksi viimeistä albumia. Otsikoksi sitten tuolle T30:lle "Gorillat hepenissä". Ihan tuo on kuin Ralf Königiä.

Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: ekku - 10.09.2017 klo 12:00:26
Ennakkovuotona: Zoom Teufel julkaisee ensi vuonna kaksi ennen suomentamatonta Sammya:

30. Les gorilles portent jupons
31. Alcool aux pruneauxToivotaan näiden menevän kuin kuumille kiville. Sittenhän voisi paikata Ruudun/Non Stopin  ja Semicin väliin jääneiden suomentamattomien aukon(nrot 12-19). Vai oliko niissä alunperinkin joku validi syy jäädä pois esim hirveetä huttua tms?

Ekku
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Laine, Jukka - 10.09.2017 klo 13:45:31
Toivotaan näiden menevän kuin kuumille kiville. Sittenhän voisi paikata Ruudun/Non Stopin  ja Semicin väliin jääneiden suomentamattomien aukon(nrot 12-19). Vai oliko niissä alunperinkin joku validi syy jäädä pois esim hirveetä huttua tms?

Ekku

Eiköhän syy ollut että Suomi ei lähtenyt ajoissa yhteispainatuksiin. Olihan siellä pari heikompaakin joukossa, mutta vanhin suomeksi julkaisematon (nro 12) on minusta kaikkein paras Sammy. Se on myös ainoa jolle on tehty jatko-osa (nro 17).
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: ekku - 10.09.2017 klo 13:52:21
Kiitti.

Ekku
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Illodiini - 13.09.2017 klo 17:08:14
Vanhat Sammyt julki albbuina(ne jotka tuli aikanaan jatkiksina tai jäi suomentamatta), prkl! Muistan nauraneeni ääneen monille silloisille tarinoille. Mutta sitten lääkitykseni täsmentyi...
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Petteri Oja - 07.03.2018 klo 16:54:02
Kaupoissa loppuviikosta!
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Janne - 08.03.2018 klo 14:13:08
Mahtavaa! 8]
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: VesaK - 09.03.2018 klo 12:28:15
Eli Egmontin ylihyppäämät Berckin kaksi viimeistä albumia. Otsikoksi sitten tuolle T30:lle "Gorillat hepenissä". Ihan tuo on kuin Ralf Königiä.

Naisten päivän kunniaksi luin "Gorilloja hepenissä". En nyt Königiin vertaisi. Kieli keskellä suuta mennään, ja pitkälti yhden, kierroksia toki ottavan vitsin varassa.
Jos homppeliviitteitä hakee, niin ne on varsin hyvin kätketty.

Ilo oli taas Sammya lukea, ja Anssi Rauhalan suomennos on hyvä.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Laine, Jukka - 09.03.2018 klo 12:36:29
Gorillat Hollywoodissa sitten suomeksi. Siinä on ainakin homppeliviitteitä.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: VesaK - 09.03.2018 klo 12:46:54
Onhan niitä Cauvinilla toki useinkin, mutta koska hän kirjoittaa "lapsille" ja alkuperäinen julkaisuympäristö on mikä on, homppelivitsit useimmiten jäävät tasolle  "Hihii, sänkinen äijä käyttäytyy naismaisesti."
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Petteri Oja - 17.04.2018 klo 14:49:36
Tosiaan, arvostelu:

http://www.kvaak.fi/index.php?articleID=2528
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Illodiini - 17.04.2018 klo 20:42:29
Muuten olen sitä mieltä että kaikki Sammyt pitäisi saada albumimuodossa, myös jatkosarjoina ilmestyneet.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Laine, Jukka - 17.04.2018 klo 21:07:01
Suosikkialbumiani "Nuoruuden eliksiiri" odotellessa. Olisi tullut seuraavaksi, jos Non Stop olisi jatkunut.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Janne - 17.07.2018 klo 23:43:45
Nyt on sitten taas uusi Sammy ilmestynyt.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Janne - 19.07.2018 klo 23:55:48
Uuden albumin nimi on siis Viinaa ja paukkuja.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Laine, Jukka - 20.07.2018 klo 09:52:37
Ei minusta niin hyvä kuin edellinen, mutta on kehnompiakin Sammyjä olemassa.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Lokkiparvi - 29.06.2020 klo 01:15:39
Tietääkö kukaan täällä onko Berckin "Rataplan" ikinä ilmestynyt Suomessa? Olen viime päivinä etsinyt lisää inspiraatiota FrancoBelgiaisten piirtäjien joukosta ja Berckin aikaisempi tyyli iski lujaa, siinä hänen hahmot on hieman pelkistetympiä ja "geometrisimpiä"/kulmikkaampia.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Ördög - 28.12.2020 klo 17:31:18
(https://www.2dgalleries.com/planches/2017/321/strzelecki-copie-de-la-parution-en-album-dupuis-2s5r.jpg)

Arthur Berckmans 3.5.1929-27.12.2020
https://actualitte.com/article/98095/vie-litteraire/deces-du-dessinateur-de-bandes-dessinees-berck

Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Laine, Jukka - 15.03.2021 klo 08:13:21
Piti ilmestyä suomeksi Sammyt nro 35 ja 36 vuonna 2019. Mutta ei tainnut tulla. Eli Gorillojen tanssiinkutsu ja Pappa Day. Viimeksi tulivat albumit 31 ja 32. Väliin sijoittuvista kaksi on tullut jo vuonna 2004.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Janne - 15.03.2021 klo 13:41:03
Ehkä juuri nuo tulevat Egmontilta.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Laine, Jukka - 16.03.2021 klo 14:48:38
Oliks nää ne partatyypit siinä kuvassa kun se auto
vyöryy jokeen? Kiinnittivät kyllä huomion, mutta ei koskaan
tullut ajatelleeksikaan että kyseessä on cameo. Ja tuo Pete
the Trampkin on ihan outo meikäläiselle.

Hahmot ovat myös Viinaa ja paukkuja -albumin aloitusruudussa.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: psalonen - 17.03.2021 klo 12:18:38
Hienoa!

Onko tuo Sammy Day: Ikämiehiä ja robotteja kenties uusintapainos ensimmäisestä albumista:

1. Bons vieux pour les gorilles

    Sisältää tarinat:
    Bons vieux pour les gorilles - 1970 --- Gorilloja ja ikämiehiä - 1974 / Ruutu 20-24 -- (22 s.)
    Alkuteos julkaistu ensimmäisen kerran jatkosarjana Spirou-lehden numeroissa 1702-1711 vuonna 1970.
    Robots pour les gorilles --- Gorilloja ja Robotteja - 1974 / Ruutu 38-42 -- (22.s )
    Alkuteos julkaistu ensimmäisen kerran jatkosarjana Spirou-lehden numeroissa 1763-1771 vuonna 1972.

Vai onko tuo kenties albumi #11, jolloin sitä voisi seurata kaikki suomentamattomat klassiset Sammyt?

Voi sitä autuutta jos näin olisi!

    11. Deux histoires de Gorilles = Vanhimman albumin uusintapainos.
    12. L'elixir dejeunesse - Ei suomennettu
    13. Le grand frisson - Ei suomennettu
    14. Les gorilles marquent des buts - Ei suomennettu
    15. Les gorilles a Hollywood - Ei suomennettu
    16. Ku-Klux-Klan - Ei suomennettu
    17. Les bebes flingueurs - Ei suomennettu
    18. Panique au Vatican - Ei suomennettu
    19. En piste, les Gorilles! - Ei suomennettu
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Laine, Jukka - 17.03.2021 klo 13:56:22
Albumi numero 11 sisältää kaksi ensimmäistä 22-sivuista Sammyä, joista Gorillojen samba tuli Ruudussa kahden sivun pätkissä numeroissa 1-11/1973. Gorilloja ja tyttölapsia ilmestyi Ruudussa kerralla numerossa 4/1974. Ei siihen numeroon paljon muuta mahtunutkaan.

Alkukielellä nuo ilmestyivät albumimuodossa vasta Unettomien öiden jälkeen.

Ensimmäinen ranskankielinen albumi oli tämä nyt ilmestyvä. Sisältää Ruudussa vuonna 1974 jatkosarjoina ilmestyneet sarjat Gorilloja ja ikämiehiä sekä Gorilloja ja robotteja.

Toinen albumi oli Rommihomma, eli täyspitkä tarina, joka tietääkseni oli varsinainen läpimurto.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: seppo-setä - 22.03.2021 klo 18:44:58
Mulle kelpaisi kyllä kaikki nuo Ruudussa ja Non Stopissa ilmestyneet tarinat albumimuodossa, kiitos!
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Lurker - 25.08.2021 klo 21:45:13
Egmontin blogissa juttua ja kuvanäytteitä: Sammy Day on täällä taas. (https://storyhouseegmont.fi/2021/08/25/sammy-day-on-taalla-taas/)
BD-sarjalla on ilo julkaista ensimmäistä kertaa albumimuodossa Sammyn varhaiset seikkailut “Gorilloja ja ikämiehiä” sekä “Gorilloja ja robotteja”. Nämä tarinat ilmestyivät aikanaan Ruudussa vuonna 1974, mutta aiemmin niitä ei siis ole albumiksi Suomessa koottu.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: Illodiini - 28.08.2021 klo 23:49:39
Egmontin blogissa juttua ja kuvanäytteitä: Sammy Day on täällä taas. (https://storyhouseegmont.fi/2021/08/25/sammy-day-on-taalla-taas/)
BD-sarjalla on ilo julkaista ensimmäistä kertaa albumimuodossa Sammyn varhaiset seikkailut “Gorilloja ja ikämiehiä” sekä “Gorilloja ja robotteja”. Nämä tarinat ilmestyivät aikanaan Ruudussa vuonna 1974, mutta aiemmin niitä ei siis ole albumiksi Suomessa koottu.
Kyllä tämä on hienoa!
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: VesaK - 29.08.2021 klo 13:48:08
Kyllähän näitä riittäisi, sillä näistä 15 alkupään tarinasta on tätä ennen meillä tullut albumeina vasta kaksi. Tässä kuvassa olevien joukosta, kokonaan suomentamattomista jutuista ainakin 12: Nuoruuden eliksiiri ja 15: Gorillat Hollywoodissa ovat oikein hyviä.
Otsikko: Vs: Sammy (Sammy Day)
Kirjoitti: hdc - 30.08.2021 klo 10:48:40
Jep, lehdissä julkaistut alkupään tarinat ovat kyllä hienoja ja albumeiksikin soisi päätyvän, ja Nuoruuden eliksiiri mainio kanssa (Grand frissonin olen kanssa lukenut, ihan ok joukon jatkoksi muttei mitenkään välttämätön)