Kvaak.fi - keskustelu

Sarjakuvanlukijoiden keskustelut => Kotimaiset sarjakuvat => Aiheen aloitti: Lurker - 26.01.2006 klo 07:38:00

Otsikko: Poika Vesanto
Kirjoitti: Lurker - 26.01.2006 klo 07:38:00
Poika Vesanto on hänkin yksi suurista... mutta sille kuululle "kadunmiehelle" hänenkin nimensä on täysin tuntematon.

Kvaakissa hänestä on viestitty keskusteluhaaroissa:

Laikku 05:ssa oli yksi näyte sarjakuvasta Kapteeni ja Ville, joka on mielestäni Vesannon parhaita saavutuksia. Siinä näkyy selvästi amerikkalaisten sarjakuvien vaikutus, mutta hahmot ovat muhevan suomalaisia. Perheen äiti on kyllä ilmiselvä huikenteleva "flapper", joka on jättänyt poikansa kasvatuksen suurelta osin isälleen.
(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=5505.0;id=2024)
Copyright Poika Vesanto, Suomen Kuvalehti 7/1934

Kapteeni ja Ville ilmestyi vain vuoden (-34) ajan Suomen Kuvalehdessä.
Otsikko: Re: Poika Vesanto
Kirjoitti: Lurker - 22.03.2006 klo 14:02:20
Sain vihdoinkin käsiini täydellisen 1934-vuosikerran Suomen Kuvalehteä. Olen nautiskellut Vesannon upeasta sarjakuvasta Kapteeni ja Ville. Mikä lennokas viiva, mikä tyylin varmuus ja letkeä huumorin taju...

Tässä näytteeksi pari kuvaa.

 (http://populaari.blogspot.com/2006/01/poika-vesanto-kapteeni-ja-ville.html)
(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=5505.0;id=2389)

(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=5505.0;id=2390)
[/url]
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Jyrki Vainio - 26.04.2008 klo 22:48:59
Hokasin juuri, että nythän on Poika Vesannon (1908-1950) 100 v. juhlavuosi!
Missä ovat muistopostimerkit, juhlarahat, akateemiset seminaarit ja kansanjuhlat?
Kyllä edes kunnollinen kirja hänen tuotannostaan olisi syytä joskus saada.

Minusta Vesanto on ennen muuta se Suomen sarjakuvahistorian yksi suuri unohdettu mestari. Se yksi, joka teki täällä todella kansainvälistä tasoa olevia kuvia. Voisinpa ajatella, että jos Fogelin sijaan Vesanto olisi päässyt näyttämään töitään Amerikkaan, voisimme nyt muistella kansainvälisesti arvostettua maestroa. Kyllä esim. tuo Kapteeni ja Ville näyttää niin vakuuttavalta tavaralta vuoteen 1934, että se olisi ollut kovaa kamaa maassa missä hyvänsä. (Kunhan olisi löytynyt työpariksi myös parempi kirjoittaja; Vesanto on hyvä tarinankertoja, mutta ei kyllä mikään erikoisen hyvä vitsin kirjoittaja...)
Minäkään en ole hänen töitään lopultakaan montaa sivua nähnyt - ne mitä oli Laikussa ja sitten ehkä puolisen tusinaa muuta. Mutta jokainen uusi vastaan tuleva sivu saa minut innostumaan hänen piirroksistaan yhä enemmän. Tässä todella on suomalaisen sarjakuvan klassikko, joka pitäisi nostaa unohduksen suosta!

Minulla on kolme Vesannon alkuperäissivua kokoelmissani, kaksi Kapteeni ja Villeä ja yksi, jonka oletan olevan Olli. Kaikki kait vuodelta 1934, tai ainakin siltä paikkeilta. Löytyvät täältä (http://www.comicartfans.com/GalleryRoom.asp?GSub=58927).
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 26.04.2008 klo 23:34:32
Tuo Olli sai minut jälleen kerran uskomaan, että Vesannon on täytynyt jostain nähdä reilusti aikansa amerikkalaisia sarjakuvia. Tässä tapauksessa Percy Crosbyn Skippyä.

(http://www.skippy.com/text/cartoons/cartoon7c.gif) (http://www.skippy.com/text/cartoons/cartoon11d.jpg)



Timo
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 26.04.2008 klo 23:41:36
Skippy ilmestyi suomeksikin 30-luvulla, nimellä Eppu. Näin sanoo Kaukoranta-Kemppinen.

No niinpä tietty. Muisti prakaa vanhana. Eli siitä sitten. Ettei olisi ilmestynyt jossain Karjala-lehdessä? Eli samassa lehdessä kuin Vesannon Saku Sämpylä?

Timo
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Jyrki Vainio - 27.04.2008 klo 00:10:28
Tuo Olli sai minut jälleen kerran uskomaan, että Vesannon on täytynyt jostain nähdä reilusti aikansa amerikkalaisia sarjakuvia. Tässä tapauksessa Percy Crosbyn Skippyä.

Minulle tuli sama mieleen. Näkyy minusta selvimmin tuossa toisessa ruudussa, missä komentaa koiraa menemään kotiin.

Sen sijaan se toinen yleensä heitetty vertaus Polly and Her Palsiin... Siitä en tiedä. Nyt kun olen, oikeastaan samaan aikaan, koittanut perehtyä siihen sarjaan, niin sanoisin, että yhteydet ovat lähinnä aika yleisellä asennetasolla. Ne ovat molemmat (tai siis, kaikki) lennokkaasti piirrettyjä, kuvallisesti ansiokkaita huumorisarjoja samalta aikakaudelta, joissa näkyy jokaisessa viivassa iloinen hauskan pitäminen.
Sterrett oli kyllä juuri tuossa kohtaa uransa huipulla, mutta siltikin... varsinaisen piirrostyylin osalta en välttämättä selkeitä yhteyksiä näkisi. Saku Sämpylä silmälaseineen kyllä muistuttaa hiukan Pollyn isukkia (Paw Perkins), mutta muuten siinä sarjassa pistää ensimmäisenä silmään animaatiomainen liike: eiköhän sen esikuvat ole lähinnä Disney-sarjoissa ja Felix-kissassa.

Kuten tuolla gallerian kommentissa sanoin, nyt kun katsoo näitä ja Laikun valikoimaa, on huomion arvoista, että vaikka Vesanto toimi sarjakuva-alalla vain muutaman vuoden (Nuorena! Kapteeni ja Ville on piirretty 25-26 vuotiaana ja Saku Sämpylä jo sitä ennen!) ja ehti käydä läpi monia eri sarjoja, näyttäisi siltä, että hän on tietoisesti koittanut rakentaa jokaisesta sarjasta hiukan eri näköisen. Saku Sämpylä on pitkälti ääriviivapiirrosta ja käyttää rasteria. Kapteenissa ja Villessä päällimmäiseksi nousee tuo hienon menevä kuvallinen rytmitys, joka syntyy Kapteenin muhkeasta mustasta olemuksesta halki sivun. Tuo Olli taas on viivankäytöltään irtonaisempaa ja siinä on enemmän noita liukusävyjä lyijykynällä - ensin ajattelin, että liikaakin, mutta sitten äkkäsin että syynä on tämä sarjojen profiloiminen toisistaan erilleen, joten sitä pitää kyllä yrityksenä kunnioittaa. Laikussa nähtävä Eskon päiväkirja on sitten taas vielä erilainen.

Kiinnostaisi nähdä myös Vesannon kuvituksia, niitähän on paljon kirjankuvituksista postikortteihin - mutta sepä melkein vaatisi, että löytäisi jonkun, joka niitä on varta vasten osannut kerätä talteen...
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: T.Kokkila - 27.04.2008 klo 19:19:17
Keskeltä muuttokiireitä muutama kommentti. Sain kulttuurirahastolta apurahan Vesanto-näyttelyn tekemiseen mediamuseo Rupriikkiin. Se ei valitettavasti ehdi tälle vuodelle, mutta katsotaan jos se olisi 2009 Tampere Kupliissa esillä.

Näyttely toteutetaan näillä näkymin tulostettavina plansseina, eikä originaalinäyttelynä. Alkuperäistöitä toki tulee mausteeksi.

Vesannon postikortteja omistan itse reilut 40 kpl, mutta niitä on toki lisääkin. Varsinkin kun samasta kuvasta on monia korttiversioita. Yritän etsiä avuliaan postikorttikeräilijän. (Sopii ilmoittautua!)

Kirjankansista ja kuvituksista olisi tarkoitus kerätä kohtuullisen kattava listaus, ja valita näyttelyyn edustavia esimerkkejä. Otavan kannet löytynee helpommin, mutta muille kustantajille tehdyt lienee vaikeampia. Tutkikaapa kirjahyllyjänne sillä silmällä.

Sarjakuvista sitten: Saku Sämpylä on ehkä Vesannon päätyö, mutta Viipurissa 1935 julkaistua alpparia ei ole helppo löytää. Ainoa tietämäni kappale on Helsingin yliopiston kirjastossa. Jos joku semmoisen sattuisi omistamaan, niin olisin kovin kiitollinen. Karjala-lehtiä kun on vielä vaikeampi löytää. Myös Vesannon ensimmäinen (?) sarjakuva Eetu ja Riku Aamulehdestä vuodelta 1931 on yllättävän valmista tavaraa.

Muutaman sarjisoriginaalin sijainnin tiedän, mutta Jyrkiltä on pitänytkin kysyä mistä nuo hänen omistamansa ovat peräisin?

Homma on vielä pahasti levällään, mutta toivon mukaan asiat alkavat loksahdella paikoilleen kesän ja syksyn kuluessa. Kaikki tiedonmurut Vesannon elämästä, hänen julkaistuista töistään ja mahdollisista originaaleista ovat hyvin tervetulleita. Vaikkapa osoitteeseen tkokkila miukumauku yahoo.com
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 27.04.2008 klo 19:58:47
Saku Sämpylä on ehkä Vesannon päätyö, mutta Viipurissa 1935 julkaistua alpparia ei ole helppo löytää. Ainoa tietämäni kappale on Helsingin yliopiston kirjastossa.

On se Turun yliopistonkin kirjastossa. Tietenkään sitä ei saa lainaan. Valokopiot rikollisesti otin Laikkuun. Hyi mua.

Timo
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Ainur - 13.05.2008 klo 20:44:28
Hienoa, Poika Vesanto-ketju! Kiitos kaikesta lisätiedosta. Valmistelen juuri historiallista tutkimusta jonka materiaalina on paljon pilakuvia ja muuta mukavaa vuosilta 1918-1939, muun muassa Suomen Kuvalehdestä. Näin Poika Vesanto tuli tutuksi. Tutkimuksissani valitettavasti vain sivupolku - eikä minulla oikeastaan muuta lisättävää ole kuin tämä, Suomi-Ruotsi-aiheinen "ikuinen maaottelu" vuodelta 1934, joka myös kuvaa väitöskirjani aihetta. Harmi vain että kopio on noin epäsiisti. Hevosista tulee mieleen varhainen Jolly Jumper, ja eikös Morris käynyt 1940-luvulla USA:ssa tutustumassa animaatioon?
 (http://i76.photobucket.com/albums/j18/tumultenoir/ikuinen_maaottelu_p-vesanto.jpg)

Onkohan noita Laikku 05-volyymejä enää saatavilla?
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 13.05.2008 klo 21:18:45
Kyllä Laikkua (http://www.hs.fi/kirjat/artikkeli/Kurkistus+suomalaisen+sarjakuvan+ensimm%C3%A4iseenkukoistuskauteen/HS20061001SI1KU041qt) näemmä löytyy Aseman kaupasta (http://www.asemakustannus.com/kirjat/laikku05.html).
Jep Morris kävi USAssa juuri 1940-luvun lopulla.

Timo
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: T.Kokkila - 21.08.2008 klo 08:48:32
 Veli Giovanni (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,5171.0.html)-säikeessä on keskusteltu mm. Herra Kerhonen-sarjakuvasta. Göstä Thilénin lisäksi sarjaa piirsivät ainakin Olavi Vikainen ja Asmo Alho. Myös Vesanto mainitaan piirtäjänä, ja olen etsiskellyt hänen tekemiään Kerhosia. Sarja siirtyi Suomen Kuvalehdestä Uuden Suomen Sunnuntailiitteeseen vuoden 1936 lopulla, ja varsinkin siellä on joitakin signeeraamattomia jaksoja, joita pitäisin Vesannon tekeminä. Tässä yksi aika selkeä esimerkki, vai mitä mieltä olette?

(http://img237.imageshack.us/img237/9905/ke5336yo5.gif)

Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Lurker - 21.08.2008 klo 09:11:53
Valokuvauskoje on piirretty tarkkaan ja hienosti! Muuten vähän kömpelön oloinen kuva. Onks' varmaan Vesantoo?

Poika näyttää ihan Tintiltä. Hän oli vakiohahmo, mutta nimeä en ole koskaan saanut selville. Ao. esimerkissä (Thilén) ollaan taidenäyttelyssä. Onko hän Kerhosen oma poika?
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: T.Kokkila - 21.08.2008 klo 09:24:30
Onks' varmaan Vesantoo?

Siinäpä se, kun en ole varma. Nuo on piirretty aika suurpiirteisesti ja ilmeisen nopeasti. Mikäli tekijä on Vesanto, tuntuu ettei hän ole noihin paljon panostanut, tai sitten on tietoisesti vähän häivyttänyt omaa tyyliään. Tekstaus, kädet, vaatteiden laskokset... jotain Vesantomaista siinä on, mutta koska en itse ole varma, muiden mielipiteitä halusinkin.
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Lurker - 03.09.2008 klo 10:51:00
Poika Vesanto näyttää piirtäneen myös Viikkosanomiin 40-luvulla. Sarjakuva ohessa.

Numerosta 14/1945 löytyi muutakin Vesannon kuvitusta.
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: VesaK - 03.09.2008 klo 12:16:04
Nippelitiedon ystäville, Galleria Rotundassa 2.10 - 15.11.1981 pidetyn näyttelyteoksen "Junnu - aikansa kuvastin" mukaan Suomen Kuvalehdessä julkaistiin Poika Vesannon ensimmäinen piirros 3.9.1932 - siis tasan 76 vuotta sitten...

Tuota näyttelykatalogia muuten löytyy - tosin ruotsinkielisenä "Junnu - Sin tids spegel" -  muutama kappale Sarjakuvaseuran arkistosta.   
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 27.09.2008 klo 19:03:56
Siinäpä se, kun en ole varma. Nuo on piirretty aika suurpiirteisesti ja ilmeisen nopeasti. Mikäli tekijä on Vesanto, tuntuu ettei hän ole noihin paljon panostanut, tai sitten on tietoisesti vähän häivyttänyt omaa tyyliään. Tekstaus, kädet, vaatteiden laskokset...
Välinekin vaikuttaa. Tuo tehty aika tasapaksua jälkeä tuottavalla kynällä kun Vesannon ominta oli kuitenkin elävämpi viiva. Minäkin kiinnitin huomioni ensin laskoksiin (kyynärtaipeessa ja kainalossa) Kerhosen käsiin ja kuvattavan pojan jalkoihin. Siis näin jo ennen kuin luin Timon vastaavat huomiot. Lisäksi Kerhosen jalat on lyhennetty/tyylitelty mielenkiintoisesti, tavalla joka mielestäni kertoo Vesantomaisen hyvästä muototajusta. Eiköhän tuon voisi suht turvallisesti Vesannon piikkiin laskea.
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Lurker - 09.10.2008 klo 12:47:21
Kappas, Poika Vesanto piirsi Kertomuksia (aik. Tosikertomuksia) lehteen Nuorenparin elämää -sarjakuvaa, joka yleensä oli Eeli Jaatisen piirtämä (http://farm1.static.flickr.com/148/337115637_66c8efdf68_b.jpg). Vesantohan tuurasi muidenkin sarjakuvia, kuten Tawitzin Junnua Suomen Kuvalehteen.

Ao. näyte on numerosta 51/1933. Riitelyä, lastenhoitoa ja syrjähyppyjen pelkäämistä - ihan oikeaa nuorenparin elämää...
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: T.Kokkila - 10.10.2008 klo 00:26:07
Lopulta pientä väliaikaraporttia Poika Vesanto-näyttelyn tiimoilta.

Näyttely on näillä näkymin aukeamassa Tampereelle, Mediamuseo Rupriikkiin helmikuun puolivälin 2009 nurkilla. Näyttelyn pitäisi olla esillä vielä Tampere Kuplii-festivaaleilla. Paikka on sama sali, missä Kupliin myyntipöydät olivat edellisillä festivaaleilla, ja ilmeisesti ovat ensi vuonnakin. Salissa on pieni näyttelytila parvella, jonne tämä pystytetään.

Keväällä 2008 Rupriikissa oli harjoittelijana historian opiskelija Toni Järvinen. Hän käytti suuren osan ajastaan Vesannon henkilöhistorian selvittämiseen. Arkistojen penkominen ja tiedonjyvästen metsästäminen oli melkoista salapoliisityötä, johon kului yllättävän paljon aikaa. Vesannon elämästä saatiin selville jonkin verran, mutta paljon jäi vielä hämärän peittoonkin. Pari sukulaista löytyi, mutta ei ketään ihan lähipiiristä. Vesanto on kuitenkin kuollut jo vuonna 1950, ja syntymästä tulee siis tasan 100 vuotta, joten ikätovereitakaan ei juuri liene elossa.

Johtolankoja on etsitty vieläkin, mutta itse olen nyt keskittynyt enemmän kuvamateriaalin etsimiseen ja skannaamiseen. Ville Hänninen on tekemässä näyttelyyn oheisjulkaisua, ja hän on osaltaan auttanut myös materiaalin jäljittämisessä.

Vielä on kaikki pahasti levällään, mutta eiköhän tämä tästä. Harmi kyllä, työt haittaavat välillä pahasti tätä projektia, johon näköjään saisi uppoamaan aikaa määrättömästi. Lurker, Reima Mäkinen, Timo Ronkainen, Jyrki Vainio ja moni muu ovat auttaneet erittäin paljon. Ja piirroksia löytyy koko ajan lisää, joten materiaalin valinta on käymässä vallan mahdottomaksi!

Lokakuun 20. päivä 2008 tulee siis kuluneeksi tasan sata vuotta Eijo “Poika” Vesannon syntymästä. Sukuhauta, johon hänetkin on haudattu, löytyy Kalevankankaan hautausmaalta Tampereelta. Vain muutama hautarivi eteenpäin Juice Leskisen paadesta.

(http://img442.imageshack.us/img442/8007/ejarhn3.gif) (http://imageshack.us)
Eetu ja Riku-sarjakuva Aamulehdessä sunnuntaina 18. tammikuuta 1931
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 17.10.2008 klo 00:21:04
Poika Vesannon komia kansi Seurasta 37/1935. Ostin nipun Seuroja kirpparilta 4 eurolla (6 kpl), vuosilta 1935-36. Olipa muutamia Vesannon kuvituksiakin novelleissa. Skannailen niitäkin ehkä jossain välissä.
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Jari Lehtinen - 17.10.2008 klo 15:00:34
Uuden Suomen viikkolehti 26.2.1950.

Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 19.10.2008 klo 17:55:02
Ja tässä Vesannon komeasti hienoin värein toteuttama novellin kuvitus vuodelta 1935. huh...
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Jyrki Vainio - 19.10.2008 klo 18:08:34
Huh huh, tuo Seuran kansi on kyllä hieno. Siinäpä meillä suomalainen vastine J.C.Leyendeckerille tai varhaiselle Norman Rockwellille Saturday Evening Post -lehdessä. Mihin olisikaan päässyt, jos olisi saanut tarpeeksi arvoisiaan töitä tehdä...
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Lurker - 20.10.2008 klo 09:29:48
Tai siis kyllä Poika Vesanto jonkun Norman Rockwellin tasolle yltää, helpostikin. Ongelma on vain siinä, että Poika on unohdettu - vaan nyt hänet sieltä unohduksen suosta nostetaan, pirskatti!

Suomen Rockwell on ollut nainen, suomalaisuuden kiteyttäjä Kotilieden kansissa: Martta Wendelin.

Vesanto on ollut (aikanaan) suomalaiseen makuun ehkä liian kansainvälinen ja moderni...
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: T.Kokkila - 20.10.2008 klo 09:33:27
Tänään maanantaina 20.10.2008 tuli kuluneeksi tasan sata vuotta Eijo Ilmari "Poika" Vesannon syntymästä. Juhlikoon kukin tahollaan parhaaksi katsomallaan tavalla.

Syntymäpäivänä voi tietysti pohtia unohdetun mestarin elämää, jossa sota näytteli varsin suurta osaa. Kymmenvuotiaana koululaisena Vesanto kävi Tampereella Tammelan kansakoulua, joka kärsi pahasti kansalaissodan ryskeissä, samoin kuin koko kaupunginosa. Armeija Hämeenlinnassa 20-luvun lopulla kesti kai puolisentoista vuotta. Talvisodassa Vesanto oli mukana rintamalla monessa paikassa, ja haavoittui ihan loppuvaiheessa. Jatkosodassa hän toimi tiedotuskomppaniassa piirtäjänä sodan loppuun asti.

Vesanto kuoli jo 4.12.1950 eli vain 42-vuotiaana. Tiiviiseen ja tuotteliaaseen noin 20 vuoden piirtäjänuraan mahtui siis melkoinen määrä dramatiikkaa. Piirroksissaan Vesanto kuitenkin säilytti koko ajan humoristisen otteen, ja sota-ajan piirroksissakin on lopuksi vain muutama synkempi taistelukuva.

Vesannon vaimo ja poika ovat kumpikin kuolleet jo vuosia sitten, eikä jäämistöstä ole tietoa. Lähin elossa oleva sukulainen on Vesannon veljen tytär joka hänkin on syntynyt vasta vuosia Eijon kuoleman jälkeen.

Edelleen olen kiinnostunut, jos joku sattuu tietämään jotain Vesannon elämästä, omistaa jonkin hänen piirroksensa tms. Postia voi lähettää vaikka tuonne: tkokkila (ät) yahoo.com
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 22.10.2008 klo 15:11:17
Kyllä edes kunnollinen kirja hänen tuotannostaan olisi syytä joskus saada.
Hieman ihmetyttää että postikorttikerääjät eivät ole laatineet Vesannon tuotannosta kirjaa. Eikä Vesannon työt ole muutenkaan vaikkapa Koivun, Wendelinin ja Jaatisen veroisia keräilykohteita. Siis arvostukseltaan. Vielä. Vesannolla kun ei ollut em. tekijöiden tapaan minkäänlaista taiteilijastatusta, eli oli selkeästi vain käyttögrafiikan tekijä.

Kuitenkin noissa töissä jaksaa jatkuvasti innostaa Vesannon huikea muototaju ja valo-varjokontrastit sekä kyky kuvata asioita vähäeleisesti muta silti lennokkaasti.
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Jyrki Vainio - 27.10.2008 klo 04:07:46
Sijoitin kirjamessuilla joukkoon Vesannon postikortteja sota-ajalta:

(http://img300.imageshack.us/img300/9544/postikortit1cf0.jpg)

(http://img20.imageshack.us/img20/4668/postikortit3on9.jpg)

(http://img75.imageshack.us/img75/8791/postikortit4ao3.jpg)

(http://img75.imageshack.us/img75/5300/postikortit5pi4.jpg)

Tässä viivapiirroksessa näkisin tyylillisiä yhtäläisyyksiä Russell Pattersoniin. (Vertaa esim. vasemmanpuoleisen kuvan vaatteiden laskoksia tähän (http://www.comicartfans.com/GalleryPiece.asp?Page=1&Order=Date&Piece=406237&GSub=15740&GCat=0&UCat=0)).
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Jyrki Vainio - 27.10.2008 klo 04:15:21
Ja edelleen:

(http://img300.imageshack.us/img300/8193/postikortit2do0.jpg)

(http://img20.imageshack.us/img20/5133/postikortit6ug9.jpg)

(http://img300.imageshack.us/img300/9485/postikortit7co2.jpg)

Ajatella, että kun jenkeillä ja briteillä oli pin-up tyttöjä, Patterson piirsi söpöläisiä ja Vargas maalasi loppumattomia sääriä, meillä Suomessa unelmien tyttö on kansallispukuinen vieno hahmo heinäpellolla...
Sokeriksi pohjalle jätin tämän kaikkein uskalletuimman - tällä asteikollahan tämä on jo puhdasta seksiä  >:D:

(http://img75.imageshack.us/img75/4474/postikortit8bp3.jpg)
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 27.10.2008 klo 14:48:25
Kiitokset, Jyrki. Upeeta taidetta. Huh...

Timo
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: T.Kokkila - 04.12.2008 klo 15:25:56
Parnassossa nro 7/2008 on Ville Hännisen kolmisivuinen juttu Vesannosta. Kuvituksena valokuva 40-luvun lopulta ja kahdeksan kansikuvaa Otavan julkaisemista kirjoista. Kuvista voisi mainita, että kahta ensimmäistä lukuunottamatta ne on skannattu Otavan kuva-arkiston alkuperäistöistä, mitä ei jutussa mainita.

Kovin paljon uutta tietoa juttu ei tarjoile, mutta hienoa että arvovaltainen kirjallinen aikakauslehti Vesannon noteerasi.
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: T.Kokkila - 13.02.2009 klo 10:05:55
Avasin Vesanto-näyttelylle oman ketjun Tapahtumat, näyttelyt ja koulutus -osioon:
http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,10987.0.html (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,10987.0.html)
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Lurker - 26.03.2009 klo 09:48:51
Seuran 20/1941 kannessa on juliste, jossa on Tarzanin tapainen hahmo. Hauska kansikuva Vesannolta. Kansi oli niin iso, ettei se mahtunut kokonaan skanneriin, mutta yläreuna oli rajattu juuri noin. Sankarihahmon nimi ei näy kokonaan.
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: T.Kokkila - 26.03.2009 klo 10:37:13
Hieno kansi taas kerran! Vesanto-näyttelyssä nuo Seuran kannet jäi valitettavasti liian vähälle huomiolle. Joku päivä vielä täytyy vielä tehdä kunnon luettelointi ja kooste niistäkin (voihan sitä haaveilla).
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Lurker - 01.04.2009 klo 10:05:13
Vesanto oli tosiaankin käyttötaiteilija ja työ tehtiin tilauksen mukaan. Mutta tämä Meripoika-kansi on kyllä jo aika lähellä "taidetta"...

(http://lh3.ggpht.com/_TK37yqhXA6E/SdIEPHEA6xI/AAAAAAAAC5c/2eITBSq-_NE/s400/Westerman-Meripoika.jpg)
Copyright Poika Vesanto

Seuraan Vesanto teki erityisen paljon kansia 1941. Ohessa pari näytteeksi (A4-skannerilla, johon ei lehden lakanakoko kokonaan mahdu).

Näyttelykataloogin tiedot Vesannon sotavuosilta olivat todella mielenkiintoisia - ja hyvää salapoliisityötä.
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Jari Lehtinen - 16.05.2009 klo 15:28:43
Hyllyistäni löytyy jatkuvasti sellaista mitä en tiennytkään täällä olevan.

Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: T.Kokkila - 04.06.2009 klo 09:13:48
Missourin uudisasukkaiden kansi on yksi omia suosikkejani myös.

Vesannon kansikuvalla varustettu kirja ilmestyi muuten ihan hiljattainkin. BTJ-kustannus on kierrättänyt alunperin Peter Cheyneyn "Naiset eivät välitä"-dekkarin (Lehtiyhtymä Oy, 1947) kansikuvaa. Kirja on Tiina Torpan "Murha naisen käsin - 25 naisdekkaristia". Erittäin tyylikäs kuva:

http://www.btj.fi/?file=653 (http://www.btj.fi/?file=653)
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Jora - 18.06.2009 klo 22:22:20
Ostin hetken mielijohteesta Ruudinsavu-lehden, jossa oli juttu Vesannosta. Ajattelin, että jukran pimpulat, hienoa jälkeä! Tietysti Kvaakissakin näyttää olevan ollut ketju aiheesta jo kohta vuoden :P Harmi, että minulta jäi näyttely väliin.

Jos lehtipisteessä olisi nykypäivänä näin hienosti taiteiltuja lehtiä, niin ostaisin jokaisen!
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Jyrki Vainio - 10.08.2009 klo 17:22:49

Onko kellään pistää näytettä tuosta Hippasen perheestä, joka näyttäisi olleen Vesannon myöhäisin sarjakuva?

Nuo Seuran kannet ovat kyllä aivan mahtavia, niitä kiinnostaisi nähdä lisää.
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: T.Kokkila - 11.08.2009 klo 00:45:10
Jossakin kotikoneen uumenissa on pari näytettä Hippasen perheestä, koetan etsiskellä, mutta juuri nyt olen muualla. Toinen niistä oli kyllä Käyttökuvan mestari-kirjassakin.

Päivitän Vesanto-näyttelyn tilannetta sitä käsittelevään säikeeseen pikapuoliin, mutta täälläkin voisi mainita että näyttely loppui juuri Kemissä, ja seuraavaksi on vuorossa Lahden radio- ja tv-museo 17.9.2009 alkaen.
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: T.Kokkila - 12.08.2009 klo 09:38:42
Tässä yksi näyte Hippasen perheestä. Sarja ilmestyi alunperin Ilta-Sanomien ensimmäisenä kotimaisena sarjakuvana vuosina 1936-37.

Salaperäiseksi jäänyt varhainen syndikaatti Tekijätoimisto levitti sarjaa myöhemmin 1940-luvulla maakuntalehtiin, mutta minulla ei ole tietoa missä lehdissä sitä ilmestyi. Jos törmäätte siihen jossakin, niin ilmoitelkaa. Luultavasti sarjat olivat samoja kuin Iltiksessä, mutta siitäkään ei ole varmuutta.

Oheinen näyte on Hämeen Sanomista 6.7.1946. Ilpo Lagerstedtille kiitos löydöstä ja skannauksesta. Strippi on aika huonolaatuinen, sillä se on skannattu naarmuiselta mikrofilmiltä, eikä painolaatukaan ollut sanomalehdissä kovin kummoinen sotien jälkeisinä vuosina. Tuotakin olen jo vähän siistinyt. Oikeassa alakulmassa erottuu heikosti teksti Tekijätoimisto. Helsinki.

Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Jyrki Vainio - 04.09.2009 klo 00:08:02
Kiitokset näytteestä.

Kävin ensimmäistä kertaa itse selailemassa vanhoja Suomen Kuvalehtiä Kansalliskirjastossa. Se osoittautui häkellyttävän helpoksi - SK:n KAIKKI vuosikerrat ovat suoraan saatavilla avohyllyssä kirjaston lehtisalissa, sen kun vaan kävelee sisään ja rupeaa pläräämään.
Tässä vaiheessa olen lehteillyt läpi vuosikerrat 1933 ja -34, sekä ensimmäisen puoliskon vuodesta -35. Vesantoon liittyviä havaintoja:

- Kapteeni ja Ville ilmestyi numeroissa 7/34 - 35/34. Pidin vain hiukan epävarmaa tukkimiehen kirjanpitoa, mutta minä laskin 27 jaksoa. Tämän jälkeen Junnu herätettiin henkiin "yleisön pyynnöstä" uudelleen muutaman jakson ajaksi, jotka piirsi A.Tilgmann. Kapteeniin ja Villeen verrattuna tuntuu suorastaan skandaalimaiselta ratkaisulta - vähän niin kuin jos Fingerporin tilalle olisi vuoden jälkeen tuotu Hesariin takaisin Tiikeri, eikä edes alkuperäisen taiteilijan tekemänä!

- Junnun uudelleenlämmittely kuihtui muutamaan jaksoon. Sen jälkeen ilmestyi "Olli" - mutta sitä tuskin edes voi nimittää varsinaiseksi sarjaksi, sillä sitä ilmestyi vain kaksi ainokaista sivua. (Vertautuu vuoden 1933 "Kuninkalan Eenokkiin", jota ilmestyi muutama yksittäinen sivu. Osassa niistä "päähenkilö" Eenokki on jopa selvästi erinäköinen muihin jaksoihin verrattuna, ja yksi sivu kertoo puolestaan Eenokin nuoruudesta.)

- Eskon päiväkirja alkaa numerossa 3/35.

- Gösta Thilénin Herra Kerhoset loppuvat suunnilleen numerossa 45/34 tekijän kuoleman takia. Minun nähdäkseni Vesanto valikoitui heti hänen tuuraajakseen. Vuodenvaihteen 1935 jälkeen Vesannon tyyli sarjassa on aika selvästi erotettavissa, mutta vuoden 1934 viimeisissä numeroissa hän on tehnyt siihen jonkinmoista pehmeää laskua: ensimmäiset jaksot on tehty enemmän Thilénin tyyliä jäljitellen, mm. hänen lyijykynävarjostustaan tavoitellen. Minun nähdäkseni siirtymä tapahtuu näin: 45/34, viimeinen Thilénin signeeraama jakso; 46/34, ensimmäinen Vesannon tekemä jakso - itse piirroksessa ei signeerausta, mutta otsikossa lukee yhä Thilénin nimi; 47/34, Thilénin nimi poistettu, piirtäjää ei mainita missään.

- vuosien -33-34 Suomen Kuvalehdissä on Vesannon piirroksia muodossa tai toisessa kuta kuinkin jokaisessa numerossa. Ensin yhden kuvan pilapiirroksia, sitten myös sarjakuvia. Nämä yhden kuvan pilakuvat jatkuvat siinä ohella hyvin vaihtelevissa formaateissa, joskus isoina, joskus hyvinkin pieninä, joskus useampi samassa numerossa. Vuonna 1935 niille sitten vakiintuu vähän pysyvämpi formaatti, yksi ei-ihan-pieni pilakuva ajanvietesivulla. Minun omaan makuuni näiden piirrostyyli uppoaa ihan kympillä - minusta Vesanto on tehnyt ehkä jopa parhaita humoristia viivapiirroksiaan juuri tässä formaatissa. (Kun vielä saisi jostain skannattua joitain näytteitä tänne!)

- vuonna 1935 Vesanto siis teki (ainakin niissä alkuvuoden numeroissa, jotka olen nähnyt) Suomen Kuvalehteen viikoittain kahta sarjakuvaa (Eskon päiväkirja ja Herra Kerhonen) SEKÄ yksiruutuista pilakuvaa. Hurja tahti, aivan mieletön laatu.

MUOK: Herra Kerhosta käsittelevää kappaletta tarkennettu.
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Jyrki Vainio - 04.09.2009 klo 20:02:14

...jatkoa edelliseen, jatkoin lehtien selailua eteenpäin.

- Vesanto jatkoi Herra Kerhosen piirtäjänä läpi kevään 1935, nähdäkseni ensimmäinen jonkun muun piirtämä jakso on numerossa 44/35. Oletan, että kyseessä on alusta lähtien Olavi Vikainen, sillä vuoden vaihteen 1936 jälkeen hänen tekemissään jaksoissa on hänen pöllö-monogramminsa. Läpi vuoden 1936 hän kuitenkin vuorottelee sarjassa Vesannon kanssa ilman mitään selvää kavaa. Joskus he ovat vuorottaisissa numeroissa, joskus tekevät useamman jakson peräkkäin. Vesanto vaihtelee tyyliään sarjassa aika paljon, jotkut jaksot ovat hyvin pelkistettyjä (ja niissä tosiaan tunnistaminen uhkaa käydä hiukan vaikeaksi), toiset taas ovat selkeämmin hänen "omalla" tyylillään tehtyjä. Riittääkö selitykseksi kiire + ehkä taiteilijan kokeilunhalu, kyllästyminen rutiiniin?

- Ajanvietesivujen pilakuvaformaatti muuttuu vuoden 1935 lopulla taas, yhden kuvan sijaan Vesanto alkaa tehdä muutaman numeron verran kolmea pilakuvaa per numero. Ja sen jälkeen vielä vaihtelevammin taas erilaisia juttuja.

- Eskon päiväkirja jatkuu yli vuoden -35, mutta muuttuu paikoin epäsäännölliseksi. Väliin tulee muutamia numeroita, joissa ei ole sarjakuvaa ollenkaan. Muutamassa numerossa on myös Vesannon koira-aiheinen sarja nimeltä "Popi ja Pipi".

- Vuoden 1936 viimeisissä numeroissa on pari yksittäistä Vesannon koko sivun sarjaa. Vuoden 1937 alusta Vesanto ja Vikainen ovat poissa ja sarjat on korvattu toisilla.

Yhteenvetona voisi todeta, että hyvin vaihtuvaiselta näyttävät nuo Suomen Kuvalehden ajanvietesivut. Kokeillaan erilaisia sarjoja ja pilakuvaformaatteja - ikään kuin että pyrkimystä tietynlaiseen jatkuvuuteen olisi - mutta mikään niistä ei kyllä kovin montaa numeroa jatku koskaan samanlaisena, vaan uudet muutokset seuraavat toisiaan nopeaan tahtiin.
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Jari Lehtinen - 17.09.2009 klo 20:41:04
Terveisiä Radiomäeltä. Näyttelyn avajaispippaloissa puhui Timo Kokkila, eikä ollenkaan eksynyt asiasta, vaikka muuta yritti jälkeenpäin selittää. Lahden näyttely on osin erilainen kuin Tampereella: aineistoa on hankittu Hiihtomuseosta, Sotamuseosta, Julistemuseosta, sekä lainaksi antikvariaateista ja yksityisiltä. Missourin uudisasukkaat pääsi vitriiniin, vaikka olin onnistunut toimittamaan kirjan Helena Peipolle lähes liian myöhään.

Jos joku eksyy paikalle, muistakaa vilkaista myös alakerran radiomuseon kokoelmat Nipkowin levyineen. Sisäänkäynti etuovelta katsottuna vasemmanpuoleisen radiolähettimen kuorien sisältä.
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: T.Kokkila - 18.09.2009 klo 09:44:37
Vesanto-näyttely on siis esillä Lahden radio- ja tv-museossa 18.9.2009-3.1.2010.

Heh, kun julkisesti yrittää puhua niin muisti jotenkin kummasti pyyhkiytyy, eikä muista mitä oikein tuli sanoneeksi. Mutta hyvä jos pysyin enimmäkseen aiheessa.

Hra Lehtinen lainasi ystävällisesti yhden kirjan näyttelyyn, ja kuten totesit, moni muukin taho osallistui. Erityiskiitos paikalliselle antikvariaatille joka oli myös antanut kirjoja lainaksi.

Jokainen näyttely on ollut hivenen erilainen. Perusnäyttely on sama, mutta kirjavalikoima vaihtelee joka kerta, samoin muu tavara. Lahdessa on aika mukavasti kirjoja, postikortteja ja pelikorttejakin esillä. Julistemuseon kokoelmista oli löytynyt Otavan mainosjuliste, joka oli minullekin uusi. Lisukkeena on myös neljä sota-ajan piirrosta, jotka löytyi valokuvattuna Lahden taidemuseon arkistosta. Lahdessa on ollut sotakuvittajien näyttely 1970-luvulla, ja työt on silloin kuvattu. Jyrki Vainion kokoelmista on mukana kaksi sarjakuvaoriginaalia.

Laitan pari valokuvaa pikapuoliin esille näyttelyn omaan viestiketjuun.
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Jyrki Vainio - 23.10.2009 klo 03:40:21
Kirjamessuilla oli yhdessä divarissa isot läjät vanhoja Suomen Kuvalehtiä, joten poimin niistä muutamia. Skannailin niistä nyt tähän näitä Vesannon yksiruutuisia, kun semmoisista ei täällä vielä ole näytteitä näkynyt:

(http://img98.imageshack.us/img98/4378/vesantokolme4.jpg)

(http://img198.imageshack.us/img198/1016/vesantokolme3kvaak.jpg)

(http://img198.imageshack.us/img198/8416/vesantokolme2kvaak.jpg)

(http://img5.imageshack.us/img5/1192/vesantokolme1kvaak.jpg)

(http://img8.imageshack.us/img8/2317/vesantoruutukoulu2.jpg)

(http://img5.imageshack.us/img5/1202/vesantoruutukoulu3.jpg)

(http://img97.imageshack.us/img97/327/vesantoruutupomo.jpg)

(http://img196.imageshack.us/img196/1373/vesantoruuturavintola.jpg)

Tykkään etenkin näistä kahdesta alimmasta ihan älyttömästi. Kun piirrokset saivat hiukan ilmaa ympärilleen, niin toimivat aivan mahtavasti.
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Lurker - 23.10.2009 klo 08:53:53
Vesanto on tykännyt käyttää, niin näissä pilakuvissa kuin sarjakuvissaankin, mustaa pintaa. Se antaa hienon kontrastin kuvasommittelulle ja saa kuvan "näkymään" isoltakin sivulta. Samaten varjostuksen käytössä Poika on ihan mestari!
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 23.10.2009 klo 09:59:16
Hienoa Jyrki. Varsinkin tuon valokuvaajakoulu-kuvan perusteella voisi letkauttaa että PV oli yksi ensimmäisistä ligne clairé -piirtäjistä. Siitä tulee vahvasti mieleen jotkut Ever Meulenin 80-luvun työt. Toki esim. Cliff Sterrett (joka lienee mainittu ketjussa) teki vähän samaa aikaisemmin. Mutta kyllä tuo Vesannon sivellin/teräviiva on notkeudessa ja (selkeydessä) ihan omaa luokkaansa.
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: T.Kokkila - 23.10.2009 klo 11:44:13
Hienoja ovat, juu. Varhaisimmissa kuvituksissaan vuosina 1932 ja 1933 Vesanto käytti paljon ihan lyijykynävarjostusta tussipiirroksissa. Suomen Kuvalehti painettiin vähän ruskehtavalla musteella kellertävälle paperille, eikä painojälki ollut aina ihan skarppia. Joskus kuvat näyttävät lehdessä vähän suttuisilta. Tyyli yksinkertaistui ja varjostukset jäivät välillä kokonaan pois. Tuo pelkällä tussiviivalla tehty jälki on kyllä komeaa. Varmaan kiireestä johtuen tyyli pelkistyi toisinaan vähän liikaakin.

Tuota yksinkertaisempaa viivapiirrostyyliä Vesanto käytti vuoden 1935 paikkeilla myös Elokuva-Aitan kuvituksissa. Tosin on niissäkin välillä varjostuksia.

Sitten on vielä tämä ilmeisesti ajan tapaa nuodatteleva kirjojen kuvitusten tyyli... Ääriviiva on toisinaan jätetty kokonaan pois, ja piirros muodostuu varjostusten lyhyistä tussiviivoista. Tämä näyte on Josef Kaartisen matkakirjasta Kimalaisen lento, WSOY 1945. Esim. Ami Hauhio teki kirjakuvituksia hyvin samantapaisella tyylillä.

(http://img24.imageshack.us/img24/396/klpv.jpg)
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: T.Kokkila - 24.10.2009 klo 17:41:24
Kari Suomalaisen ketjussa ( http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,6696.30.html (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,6696.30.html) ) mainitsin Seura-lehdessä 41/2009 olleen artikkelin Karista Seuran avustajana.

Samaisessa artikkelissa mainitaan Karin arvostaneen kotimaisista piirtäjistä eniten Poika Vesantoa. Tämä oli ainakin minulle ihan uusi tieto.
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Jyrki Vainio - 25.10.2009 klo 01:57:29

Nämä isommat, yksittäin julkaistut vuoden 1935 yksiruutuiset olivat niin mahtavia, että oli pakko mennä hakemaan vielä toinen satsi. Kuten jo aiemmin sanoin, minusta näissä on eräitä Vesannon hienoimpia piirroksia. Ja - mikä ilahduttava yllätys - näissä on vieläpä sangen onnistuneita vitsejäkin.

(http://img88.imageshack.us/img88/4349/vesantoruutuautoajo.jpg)

(http://img199.imageshack.us/img199/1663/vesantoruutusielu.jpg)

(http://img10.imageshack.us/img10/5388/vesantoruuturahaa.jpg)

(http://img200.imageshack.us/img200/3382/vesantoruutucowboyt.jpg)

(http://img88.imageshack.us/img88/4862/vesantoruututatuointi.jpg)
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Jyrki Vainio - 25.10.2009 klo 02:07:53

...ja vielä erityisesti nämä:

(http://img10.imageshack.us/img10/1285/vesantoruutujohtaja.jpg)

(http://img12.imageshack.us/img12/2886/vesantoruutupenkki.jpg)

(http://img199.imageshack.us/img199/5079/vesantoruututestamentti.jpg)

(http://img196.imageshack.us/img196/8963/vesantoruututanssi.jpg)

Viimeisen kuvan pullean hahmon viivat ovat lennokkuudessaan aivan hillittömän hienoja.

Okei. Nyt huutakaa kaikki mukana: Kirja!! Kirja!! Vesannosta kirja!!
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: T.Kokkila - 02.11.2009 klo 10:04:22
Juuri ilmestyi Juri Nummelinin kokoama kirja "Tankki palaa!" suomalaisista sotanovelleista. Kirjassa on Poika Vesannon tk-piirros kansikuvana, Sotamuseon kokoelmista. Nummelinin blogissa tietoa kirjasta englanniksi ja linkkejä lisätietoon. Kannattaa klikata ainakin Vesannon länkkärikansiin: http://pulpetti.blogspot.com/2009/10/cover-for-my-war-book.html (http://pulpetti.blogspot.com/2009/10/cover-for-my-war-book.html)

Kustantaja Turbatorin sivuilla ei näytä tätä kirjoittaessani olevan kirjasta vielä mitään tietoa, mutta eiköhän sitä sinne ilmesty: http://www.pelipeitto.fi/kirjat.htm (http://www.pelipeitto.fi/kirjat.htm)

(http://2.bp.blogspot.com/_NxeEkP67pFs/SutCUlTOWLI/AAAAAAAABVs/YzjQciwpN8o/s320/tankkipalaa-kansi.jpg)

Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Lurker - 26.11.2010 klo 10:56:21
Netissä törmäsin Roy Nelsonin pilakuviin 30-luvulta. Ovatpa poikavesantomaisia!

http://cartoonretro.blogspot.com/2009/03/roy-nelsons-giddy-gallery-1936.html

Liekö Poika saanut vaikutteita?
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: haplo - 15.09.2011 klo 16:14:21
Toisaalla Kvaakissa (http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,13803.msg338311.html#msg338311) todetaan, alkoi Vesannon Eetu ja Riku Aamulehdessä vuonna 1931. Ja taas Kvaakin ulkopuolelta (http://rupriikki.tampere.fi/kuukauden-sarjakuva/) selviää tarkempi päivämäärä, 11.1.

Sama päivämäärä, sama vuosi sekä sama aloitus, joka näkyy Kvaak-linkin takana, koskee myös Kalevaa. Eli 11.1.1931 Eetu ja Riku aloitti seikkailut lehden sunnuntainumeroissa. Myöhemmin on tarkoitus selvittää, kaunko sarja lehdessä jatkoi, tänään en ehtinyt.

Sarja myös esiteltiin samaisessa Kalevassa asianmukaisesti. Kerrottiin sen olevan ensimmäinen lehden suomalainen sarjakuva, mutta tämä tarkoittaa vain tasaisesti julkaistua sarjaa, ainakin joitain yksittäisiä tapauksia on lehdessä ollut jo aiemmin. Esittelyssä myös vihjailtiin siihen suuntaan, että ulkomaisia sarjoja olisi ollut jo aiemmin, mutta ainakaan vuoden 1930 lopulta niitä ei löytynyt.

Mutta se mielenkiintoinen kysymys, johon en vastausta huomannut: Kuinka Eetu ja Riku on päätynyt molempiin lehtiin alkamaan aivan identtisesti? Onko asialla ollut Vesanto itse vai jotkin hänen taustavoimansa?
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 15.09.2011 klo 16:37:43
Levittäjänä oli varmaan Tekijätoimisto.

Timo
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: T.Kokkila - 15.09.2011 klo 20:09:40
Hieno löytö, Haplo!

Tosiaan, Eetu ja Riku aloitti Aamulehdessä 11.1.1931. Jatkoi sen vuoden, ja 1932 alussa pienen tauon jälkeen aloitti Saku Sämpylä, joka jatkoi suunnilleen vuoden loppuun. Tarkatkin päivämäärät minulta löytyy, mutta nyt en ehdi etsiä.

Kiinnostavaa tässä on se, että myös Karjala-lehdessä molemmat sarjat pyörivät tasan samaan tahtiin.

Oliko salaperäinen Tekijätoimisto tuolloin jo olemassa? Tekijätoimiston merkintää sarjoissa ei ainakaan ole. Vesanto asui tuolloin luultavasti vielä Tampereella. Sekä Aamulehdessä että Karjalassa sarjikset ilmestyivät viikonloppuliitteissä, joka oli molemmissa sunnuntaisin ilmestyvä osa lehteä. Olisiko tuolloin jo ollut jonkinlaista yhteistyötä lehtien kesken, kuten nykyäänkin? Varsinkin tuommoisen ei-niin-ajankohtaisen materiaalin kanssa se olisi mahdollista.

Sekä Aamulehdessä että Karjalassa ilmestyi jo aikaisemmin ja samaan aikaan epäsäännöllisesti myös ruotsalainen Adamson. Jokuhan sitäkin lehtiin kai välitti. Ja Aamulehti julkaisi edellisenä vuonna Mikki Hiirtä, joka loppui ennen Eetua ja Rikua. Tämähän tavallaan vahvistaa vitsinä esittämääni teoriaa siitä että Vesanto syrjäytti Aamulehdestä Mikki Hiiren kun Eetu ja Riku noinkin vahvasti lähti liikkeelle.
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: haplo - 16.09.2011 klo 15:29:33
No niin, nyt on tiedossa Eetun ja Rikun ilmestyminen Kalevassa. Jatkoi alkamisestaan joka sunnuntai vuoden 1931 loppuun saakka, ainoa havaittu poikkeus oli viimeisen ilmestymisen kohdalla. Tuolloin periaatteessa sunnuntaille 20.12. kuulunut jakso julkaistiin jouluaattona eli torstaina 24.12. Osa liittyi joulukuusen ostamiseen, mikä saattoi vaikuttaa julkaisupäivän siirtymiseen.

Eetun ja Rikun loppumisen jälkeen myös Kalevassa tuli tauko, jonka aikana ei käytännössä sarjakuvaa julkaistu. Kun sarjakuvaa taas lehteen tuli, kyseessä ei enää ollut Aamulehdessä ja Karjala-lehdessä julkaistu Saku Sämpylä, vaan minulle tuntemattoman tekijän "Mikko Matinpojan matka maailmalle". Kaleva siis putosi Vesanto-kelkasta ennen kahta muuta lehteä.
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 14.02.2012 klo 18:46:09
Joulukuun alussa oli Hesarissa juttu, jonka kuvitusta jäin miettimään (lehti vähän kärsi muutossa, sori...).

Kun niitä Poika Vesannon esikuvia on joskus haettu jopa merta edempää, niin tämän perusteella myös H.S. olis mielestäni yksi aika hyvä, ja kotimainen ehdokas siihen kategoriaan.
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: JanneT - 14.02.2012 klo 19:55:35
Sitten on vielä tämä ilmeisesti ajan tapaa nuodatteleva kirjojen kuvitusten tyyli... Ääriviiva on toisinaan jätetty kokonaan pois, ja piirros muodostuu varjostusten lyhyistä tussiviivoista. Tämä näyte on Josef Kaartisen matkakirjasta Kimalaisen lento, WSOY 1945. Esim. Ami Hauhio teki kirjakuvituksia hyvin samantapaisella tyylillä.

(http://img24.imageshack.us/img24/396/klpv.jpg)

Näiden mahtavien ääriviivattomien kuvitusten työvälineitä olen välillä pohtinut. Siveltimestä selvästi ei ainakaan ole kysymys. Tietoa Poika Vesannon työvälineistä ei varmaan enää ole olemassa?
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 14.02.2012 klo 20:14:40
Näiden mahtavien ääriviivattomien kuvitusten työvälineitä olen välillä pohtinut. Siveltimestä selvästi ei ainakaan ole kysymys. Tietoa Poika Vesannon työvälineistä ei varmaan enää ole olemassa?

Eiköhän tuo hiusterä liene.

Timo

Edit. lisäsin lainauksen, kun jäi viesti ed. sivulle.
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: JanneT - 14.02.2012 klo 21:14:00
Eiköhän tuo hiusterä liene.

Timo

Luultavasti. Viiva näyttää vain niin tasalevyiseltä, että tänä päivänä olisi voinut epäillä kyseessä olevan tussikynänkin. Ehkä ei kuitenkaan vielä tuolloin.
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Jyrki Vainio - 14.02.2012 klo 21:45:39
Luultavasti. Viiva näyttää vain niin tasalevyiseltä, että tänä päivänä olisi voinut epäillä kyseessä olevan tussikynänkin. Ehkä ei kuitenkaan vielä tuolloin.

Niin, siis tussikynähän se on - metalliterä, joka kastetaan tussipulloon - mutta jos tarkoitat HUOPAkynää (anteeksi pedanttisuus, mutta tämä on minulle 'pet peeve'), niin niitä ei Vesannon elinaikana liene ollut käytössä. Rapidografitkin tulivat käyttöön vasta sen jälkeen, joten ei siihen aikaan tainnut olla oikein muuta vaihtoehtoa tuommoiseen kuin hiusterä.
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: T.Kokkila - 15.02.2012 klo 08:58:00
Kyllä nuo on piirretty juuri tuolla hiusterällä. Termit on vähän vaihtelevia, mutta englanniksi Nib Pen tai Dip Pen (http://en.wikipedia.org/wiki/Dip_pen). Oli varmaan tuohon aikaan yleisin piirustusväline siveltimen ohella. Teriähän saattoi sitten olla erilaisia, hiusteristä tasakärkisiin tekstausteriin.

Tässä muuten detalji tuosta piirroksesta vähän isompana, kirjasta skannattuna eli ei toki originaalin veroisena. Tämän tyyppisissä Vesannon originaaleissa joita olen nähnyt, on haaleita lyijykynä-luonnosviivoja, osa varmaan myös kummattu pois.

Reiman heittämään Helene Schjerfbeck -ajatukseen täytyy palata tuonnempana.
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: JanneT - 15.02.2012 klo 09:16:14
Niin, siis tussikynähän se on - metalliterä, joka kastetaan tussipulloon - mutta jos tarkoitat HUOPAkynää (anteeksi pedanttisuus, mutta tämä on minulle 'pet peeve'), niin niitä ei Vesannon elinaikana liene ollut käytössä. Rapidografitkin tulivat käyttöön vasta sen jälkeen, joten ei siihen aikaan tainnut olla oikein muuta vaihtoehtoa tuommoiseen kuin hiusterä.

Aiheellinen korjaus, vaikka itseasiassa en aivan huopakynää tarkoittanutkaan, nämähän taisivat tulla vasta joskus 60-luvulla - vaan juuri rapidografin kaltaista tasaista viivaa tarjoavaa säiliöllistä tussikynää. Säiliöllisiä tussiteriähän taisi tulla kokeiluun jo
tussiterien massavalmistuksen alkuaikoina 1800-luvulla, vaikka yleisyydestä/toimivuudesta en tiedäkään, mutta tasaista viivaa tarjoavista mustekyniä ei vielä 1900-luvun alkupuolellakaan tainnut juuri olla. Ehkäpä noihin aikoihin ei sellaisille vaan nähty tarvetta.

Kyllä nuo on piirretty juuri tuolla hiusterällä. Termit on vähän vaihtelevia, mutta englanniksi Nib Pen tai Dip Pen (http://en.wikipedia.org/wiki/Dip_pen). Oli varmaan tuohon aikaan yleisin piirustusväline siveltimen ohella. Teriähän saattoi sitten olla erilaisia, hiusteristä tasakärkisiin tekstausteriin.

Tässä muuten detalji tuosta piirroksesta vähän isompana, kirjasta skannattuna eli ei toki originaalin veroisena. Tämän tyyppisissä Vesannon originaaleissa joita olen nähnyt, on haaleita lyijykynä-luonnosviivoja, osa varmaan myös kummattu pois.

Edit: Kiitos, Timo, tiedosta. Hauskasti näkyy kuinka paksut viivat on Vesanto vetänyt kahteen otteeseen  ja muutenkin viivan tasapaksuudesta voisi ajatella Vesannon käyttäneen melko jäykkiä teriä.
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: T.Kokkila - 16.02.2012 klo 09:36:36
Poika Vesannon esikuvia on joskus haettu jopa merta edempää, niin tämän perusteella myös H.S. olis mielestäni yksi aika hyvä, ja kotimainen ehdokas siihen kategoriaan.

Esikuvia, ajan henkeä, vaikea sanoa. Mikä kenenkin tyyliin sitten lopuksi vaikuttaa? 1920-luvulla ja 1930-luvun alussa kun Vesannon tyyli oletettavasti muotoutui, kuvamateriaalia oli paljon niukemmin tarjolla kuin nykyään. Vaikutteita varmaan tuli haalittua kaikesta omaa silmää miellyttävästä materiaalista mitä näki. Vesannon kohdallahan ei ole mitään viitteitä taideopinnoista, mutta kirjapainossa töissä ollessakin varmaan näki kaikenlaista. Ja Tampereellakin oli toki taidenäyttelyitä.

Schjerfbeckillä oli kyllä upeita piirroksiakin, ja monissa tauluissa on suorastaan pilapiirrosmaista tyylittelyä. Wendelinkin tuli joistakin mieleen kun googlailin.

Google tuotti muuten tämmöisenkin osuman. Äkkiseltään Schjerfbeckin varhainen mainoskuva (http://www.hel2.fi/kaumuseo/kokoelmat/suomi/taide/taide07.html) näyttää ihan sarjakuvasivulta, mutta ei noissa kuvissa ihan tarinajatkumoa taida olla?
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 16.02.2012 klo 09:45:48
Äkkiseltään Schjerfbeckin varhainen mainoskuva (http://www.hel2.fi/kaumuseo/kokoelmat/suomi/taide/taide07.html) näyttää ihan sarjakuvasivulta, mutta ei noissa kuvissa ihan tarinajatkumoa taida olla?

No eipä taida olla. Vaan tuli tuosta mieleen, että mitenkä hyvin nuo xylografit ja muut kaivertajakäsityöläiset pystyivät aikoinaan jäljentämään originaalin henkeä? Sehän oli aikoinaan usein ainoa keino tehdä kuvasta painokuva. Esim. Töpfferin sarjakuvat ovat kaiverrettuina aika erinäköisiä kuin ne käsin piirretyt originaalit. Oliskohan muuta referenssiä moisesta olemassa jossain netissä?
(No vähän OT tuli nyt.)

Timo
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Mobo - 16.02.2012 klo 10:05:54

Schjerfbeckillä oli kyllä upeita piirroksiakin, ja monissa tauluissa on suorastaan pilapiirrosmaista tyylittelyä. Wendelinkin tuli joistakin mieleen kun googlailin.

Google tuotti muuten tämmöisenkin osuman. Äkkiseltään Schjerfbeckin varhainen mainoskuva (http://www.hel2.fi/kaumuseo/kokoelmat/suomi/taide/taide07.html) näyttää ihan sarjakuvasivulta, mutta ei noissa kuvissa ihan tarinajatkumoa taida olla?


Ainakin Schjerfbeckin myöhemmästä tuotannosta voi kai (jos haluaa) löytää yhtymäkohtia Vesannon vauhdikkaaseen tyyliin, mutta tämä nuoruudenkuva on kyllä aika eri maailmasta. Pakko kuitenkin kehaista kuvan tekohetkellä vasta 17 vuotiaan Schjerfbeckin lahjakkuutta. Todella kaunis kipale.
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Lurker - 15.06.2013 klo 23:54:22
Moogin arkistoihin on ilmestynyt myös kirjankansia. Poika Vesannon inkkarikirjakannet ovat klassisen upeita. (http://www.antikvariaattimakedonia.fi/moog/index.php?sivu=lehti&moog_lehti_id=12738)
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: T.Kokkila - 16.06.2013 klo 18:35:05
Huuto aavikolta-kansi on Aarne Nopsasen, mutta hyvin Vesantomainen kyllä.

Kirjassahan on samoissa kansissa kirjat Hyppivä huuli ja Vasenkätinen kummitus, joissa molemmissa oli Vesannon kansikuvat alunperin. Kokoomakirjaan haluttiin varmaan uusi kansi, mutta Vesanto oli kuollut juuri edellisenä vuonna 1950. Sisäsivuilla on kuitenkin Vesannon kuvituksia noista vanhemmista kirjoista
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Lurker - 16.06.2013 klo 19:31:39
Huuto aavikolta-kansi on Aarne Nopsasen, mutta hyvin Vesantomainen kyllä.

Kirjassahan on samoissa kansissa kirjat Hyppivä huuli ja Vasenkätinen kummitus, joissa molemmissa oli Vesannon kansikuvat alunperin. Kokoomakirjaan haluttiin varmaan uusi kansi, mutta Vesanto oli kuollut juuri edellisenä vuonna 1950. Sisäsivuilla on kuitenkin Vesannon kuvituksia noista vanhemmista kirjoista

No niinhän se tuttu kiemura (tyylitelty n?) näyttää kannessa olevan.
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Anssi Rauhala - 29.05.2014 klo 21:20:38
Voi jukranpujut. Tajusin nyt senkin, että kymmenvuotiaan minun suosikkikirjan kansi oli Vesantoa. Luen heti uudestaan tuon ranskalaisen tieteiskulttuurin helmen vuodelta 1945 (minun E. Ismalan suomentama kappaleeni on vuodelta 1947, Kustannus Oy Mantere).
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 19.02.2015 klo 19:46:15
Kirjaston ilmaislaatikosta löytynyt Louis Bromfieldin (aikoinaan huikean suosittu kirjailija) Sateet tulivat osa II. Hieno hieno kansi.

Timo
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Lurker - 22.02.2015 klo 11:46:38
--Sateet tulivat osa II. Hieno hieno kansi.

Tuossa kannessa on jopa sellainen "hergemäinen" siirtymä hahmoilla ajallisesti, vaikka kyseessä ovatkin siis eri hahmot, siis, no, tajuatte kyllä. Hyvä, Poika Vesanto!
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: T.Kokkila - 07.03.2017 klo 20:50:34
Poika Vesannon sarjakuvista vuosilta 1931 ja 1932 on tulossa kirja! Saku Sämpylä, Eetu ja Riku -niminen teos sisältää kaikki vuoden 1931 Eetu ja Riku -jaksot, sekä vuoden 1932 Saku Sämpylät.

Kulttuuriteon takana on Pertti Jarla, ja itsekin olen muutaman muun Vesanto-entusiastin kanssa ollut hanketta toteuttamassa. Timo Ronkainen vastaa teoksen taitosta.

Jarla ja minä olemme Ilpo Koskelan haastateltavina kirjahankkeesta Tampere Kuplii  (https://2017.tamperekuplii.fi/)-sarjakuvafestivaaleilla la 18.3.2017 klo 16. Kirja ei harmi kyllä ehdi vielä festareille, vaikka se oli alunperin tarkoitus. Tulee kyllä sitten pikapuoliin saataville.

Sinänsä Tampere-talo on sopiva paikka puhua Vesannosta. Hänet on haudattu vain muutaman sadan metrin päähän Kalevankankaan hautausmaalle.
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Lurker - 07.03.2017 klo 20:54:55
Poika Vesannon sarjakuvista vuosilta 1931 ja 1932 on tulossa kirja! Saku Sämpylä, Eetu ja Riku -niminen teos sisältää kaikki vuoden 1931 Eetu ja Riku -jaksot, sekä vuoden 1932 Saku Sämpylät.
--

Tämä on niin tärkeätä kulttuurityötä suomalaisen sarjakuvan puolesta, ettei sanotuksi saa - muuta kuin että KIITOS!
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 26.03.2017 klo 13:53:53
Kansikuva tulevasta oobuksesta.
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Lurker - 26.03.2017 klo 14:03:15
Onnea ja menestystä uuden kustantajan julkaisuille: Täysi Käsi Oy (http://www.kauppalehti.fi/yritykset/yritys/taysi+kasi+oy/23921267).

EDIT: Vaikka näyttää tuo perustetun jo muutama vuosi sitten.
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: J Lehto - 05.04.2017 klo 09:51:14

En muista pitkään aikaan olleeni näin innoissani
mistään uudesta sarjakuvajulkaisusta kuin tästä
Vesanto-kokoomasta.

Tiesin tekijän maineesta "hyvänä piirtäjänä". Mutta
hän onkin ihan hiivatin ässä!
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Lurker - 18.04.2017 klo 17:52:02
Saku Sämpylä sekä Eetu ja Riku palaavat suomalaisen sarjakuvan iloiselta 1930-luvulta nykyaikaan etsiytyen – upouutena albumijulkaisuna.
 (http://www.kvaak.fi/index.php?articleID=2424)

Vapun tunnelmiin virittäydyttäessä...

(http://www.kvaak.fi/images/articles/18042017171648-3.jpg)
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Sampsa Kuukasjärvi - 26.08.2017 klo 14:23:09
Poika Vesannon albumi oli minulle todella myönteinen yllätys sisällöltään. Piirrosjälki on notkeaa ja huumori ajatonta. Vanha kielikin naurattaa. Restaurointia ei olisi voinut tehdä paremmin.

Esipuhe ja jälkisanat (Ville Hänninen ja Timo Kokkila) ovat huippukiinnostavat ja muutoin erinomaiset, mutta ne saisivat mainita, että kirjassa on kaikki aikoinaan julkaistut sivut näistä sarjoista. Tämä tieto lukee vain takakannessa.
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Lurker - 14.02.2018 klo 18:53:24
On kyllä suomalaisen sarjakuvahistorian yksi kovimpia tekijöitä kautta aikain tämä Poika Vesanto.

Paitsi että tyyli on taiturillista, vitsit ja slapstick toimivat hyvin.

(https://pbs.twimg.com/media/DV8Q4v7W4AEoS-M.jpg)

Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Lurker - 12.08.2018 klo 10:28:35
Tekijätoimistossa on keskusteltu Kvaakissa eri ketjuissa, laitetaan nyt vaikka tähän Vesanto-ketjuun tämä tieto...

Mitä ihmettä? Perustiko Tekijätoimiston Yrjö Soini eli pakinoitsija Agapetus?

Twitterissä (https://twitter.com/kaikkikuvat/status/1028438443020431360) tuli vastaan tämä Museoviraston arkistokuva.
https://finna.fi/Record/musketti.M012:HK19670603:26558 (https://finna.fi/Record/musketti.M012:HK19670603:26558)


Suomalaisille lehdille runoja, novelleja, pakinoita ja sarjakuvia välittävän Tekijätoimisto-syndikaatin konttori
Pietinen, kuvaaja 1936
Museovirasto - Musketti
oikealla Tekijätoimiston perustaja, kirjailija Yrjö Soini vaaka, mustavalkoinen


(http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=5505.0;attach=37777;image)
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 12.08.2018 klo 16:12:57
Tekijätoimistossa on keskusteltu Kvaakissa eri ketjuissa, laitetaan nyt vaikka tähän Vesanto-ketjuun tämä tieto...

Mitä ihmettä? Perustiko Tekijätoimiston Yrjö Soini eli pakinoitsija Agapetus?

Perustipa kyllä. Ks. Laikku 05, s. 96. Sen kun vielä tietäisi miten pitkään tuo Tekijätoimisto toimi.

Heh:

suomalaisille lehdille runoja, novelleja, pakinoita ja sarjakuvia välittävän Tekijätoimisto -syndikaatin ulko-ovi (http://www.omnia.ie/index.php?navigation_function=2&navigation_item=%2F2021009%2FM012_HK19670603_26557&repid=1)

EDIT: No voihan vee...  :-[ mä oon ihan itte kirjoittanut (http://www.kansalaistalo.fi/josase/images/striptyykki.artikkeli.pdf):

Lainaus
Suomalaistakin syndikointia yriteltiin jo melko varhain.
Yrjö Soini, humoristisista ja viihteellisistä kirjoistaan
tunnettu nimimerkki Agapetus perusti vuonna 1935
Tekijätoimiston välittämään lehdille runoja, novelleja, pakinoita
ja sarjakuviakin. Tarvittaessa Tekijätoimisto teetti
juttuihin valmiin kuvituksen. Levikkipäällekkäisyyksiä
vältettiin sillä, että kukin juttu myytiin yhdelle lehdelle
kullakin paikkakunnalla. Suomen Kirjailijaliitto, jonka
puheenjohtajana Soini juuri tuolloin toimi, avitti siis myös
sarjakuvantekijöitä, sillä Tekijätoimisto perustettiin liiton
aloitteesta. Ikävä kyllä Tekijätoimisto kohtasi loppunsa jo
huhtikuussa 1938 (Kaupparekisterinumero 78.224, lakkautuspäivä
12.04.1938).

Timo
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Lurker - 12.08.2018 klo 18:08:14
Kiitos, Timo, tiedosta ja artikkelista! Olin tuon varmaan joskus lukenutkin, ja unhoittanut...
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 12.08.2018 klo 19:47:09
No heh, minä taasen olin KIRJOITTANUT, ja unhoittanut.  :P

Timo
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 22.09.2018 klo 14:19:56
Tekijätoimiston levittämää sarjakuvaa nähtiin vielä 1947 Sisämaa-lehden (aiem. Laatokka) sivuilla. Mitähän kautta lienee tullut vielä 9 vuotta lakkautuksen jälkeen? Piirtäjä lienee tuntematon, eikä kovinkaan hyvä. Leikkeistä taasen kiitos Ilpo Lagerstedtille.

Timo
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Lurker - 22.09.2018 klo 16:32:23
Tekijätoimiston levittämää sarjakuvaa nähtiin vielä 1947 Sisämaa-lehden (aiem. Laatokka) sivuilla. Mitähän kautta lienee tullut vielä 9 vuotta lakkautuksen jälkeen? Piirtäjä lienee tuntematon, eikä kovinkaan hyvä. Leikkeistä taasen kiitos Ilpo Lagerstedtille.

Timo

Nimiruudun alareunassa lukee "selvästi", siis äärimmäisen epäselvästi, arvatenkin että piirtänyt. Mutta taiteilijan nimi on mustaantunut.
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 22.09.2018 klo 20:00:51
Niinpäs onkin. Pitäis nähdä alkuperäinen lehti. Nämä mikrofilmit on huonoja.

Timo
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Jyrki Vainio - 23.09.2018 klo 09:06:03
Myös stripin oikeassa yläkulmassa on signeeraus ja päiväys -45.
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Lurker - 23.09.2018 klo 10:12:04
Myös stripin oikeassa yläkulmassa on signeeraus ja päiväys -45.


Olisiko

A K-la
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 23.09.2018 klo 11:17:20
Myös stripin oikeassa yläkulmassa on signeeraus ja päiväys -45.

Perhana, niinpäs onkin. Tekijätoimistoa ei kuitenkaan enää tuolloin ollut olemassa. Mitähän tämä meinaa?

Timo
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 23.09.2018 klo 11:25:15
Kattelin vähän huterasti näitä Lagerstedtin lähettämiä kuvia. Toisessa näytteessä erottuu tekijän nimi Olavi Karjala.

Timo
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 29.09.2018 klo 03:38:57
Mistähän mää olen saanut ton vuosiluvun 1938? Olisiko oikea sittenkin 1948. Oheiset leikkeet saatu jälleen Lagerstedtilta. Huom tuo Tekijätoimisto myyty (1948).

Timo
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 06.10.2018 klo 16:37:03
Tuossa isossa leikkeessä lukee alareunassa "Sähköos.:TEKITO". Varsin edistyksellinen firma kun on ollut  :)sähköpostiosoite jo tuohon aikaan. :)
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 12.10.2022 klo 21:36:21
Poika Vesanto Pääskynen -lastenlehdessä. Tuossa 1935 vuosikerrassa melkein kaikki kannet taitavat olla Vesantoa.
Edit: linkki kansalliskirjaston digitoituihin aineistoihin Pääskynen 1935. (https://digi.kansalliskirjasto.fi/aikakausi/titles/fk09461?display=THUMB&year=1935)


Timo
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Timo Ronkainen - 12.10.2022 klo 22:23:49
No laitetaan vielä pätkä tota juttua, johon kansi viittaa. Onpa jännä tarina, joo.

Timo
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Reijo Valta - 22.05.2023 klo 15:22:43
Mistähän mää olen saanut ton vuosiluvun 1938? Olisiko oikea sittenkin 1948.

Taannoin saattoi vapaasti tehdä hakuja kaupparekisteriin, luulen että sieltä on 1938 peräisin.

Lainaus
Suomen Kirjailijaliitto, jonka puheenjohtajana Soini juuri tuolloin toimi, avitti siis myös sarjakuvantekijöitä, sillä Tekijätoimisto perustettiin liiton aloitteesta. Ikävä kyllä Tekijätoimisto kohtasi loppunsa jo huhtikuussa 1938 (Kaupparekisterinumero 78.224, lakkautuspäivä 12.04.1938).

Mutta aie oli kertoa, jos ette ole etusivulta huomanneet, että Tekijätoimiston levittämiä Poika Vesannon Hippasia olen koostanut yhtenäisiksi pdf-dokumenteiksi:

– Hippasten elämän vaiheita Kalajokilaaksossa (https://drive.google.com/file/d/14XDvkTT-4Puzu-FnOy1GHnwFkuN3mEOo/view)

– Herrasväki Hippanen Kaiku-lehdessä (https://drive.google.com/file/d/1KAK3_Ajs8XN-iMJB4jV5_9gxbYhdf6je/view)



Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 13.06.2023 klo 21:29:34
Mutta aie oli kertoa, jos ette ole etusivulta huomanneet, että Tekijätoimiston levittämiä Poika Vesannon Hippasia olen koostanut yhtenäisiksi pdf-dokumenteiksi:

– Hippasten elämän vaiheita Kalajokilaaksossa (https://drive.google.com/file/d/14XDvkTT-4Puzu-FnOy1GHnwFkuN3mEOo/view)

– Herrasväki Hippanen Kaiku-lehdessä (https://drive.google.com/file/d/1KAK3_Ajs8XN-iMJB4jV5_9gxbYhdf6je/view)
Eikö näistä nyt voisi printtijulkaisunkin tehdä?
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Lurker - 13.06.2023 klo 21:33:15
Eikö näistä nyt voisi printtijulkaisunkin tehdä?

Eipä taida laatu riittää printtiin. Mutta kulttuuriteko, hienoa päästä lukemaan näitä. Vesanto oli taituri!

(https://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=5505.0;attach=43851;image)
Otsikko: Vs: Poika Vesanto
Kirjoitti: Reima Mäkinen - 14.06.2023 klo 09:34:40
Eipä taida laatu riittää printtiin. Mutta kulttuuriteko, hienoa päästä lukemaan näitä. Vesanto oli taituri!

(https://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?action=dlattach;topic=5505.0;attach=43851;image)
Retusointia vaan kehiin!  :) En kyllä vielä lukenut tai perehtynyt että onko näistä olemassa printit, joista voisi kuvata. Tuollainen digitoitu suhero ei kyllä ole käyttistä. (Siis harmaasävymatalaresoluutio)