Kirjoittaja Aihe: Star Wars  (Luettu 194445 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Matti Karjalainen

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 1 989
 • Friendly Neighborhood Librarian
Vs: Star Wars
« Vastaus #150 : 04.08.2009 klo 21:41:58 »
Luin Luke Skywalker -kokoelman. Se oli ihan kohtalaista seikkailusarjakuvaa ja ehdottomasti parempi kuin olin etukäteen albumilta odottanut. Star Wars ei ole koskaan oikein iskenyt missään muussa kuin alkuperäisen leffatrilogian muodossa, tosin tulin tilanneeksi Amazonilta äskettäin nelosepisodin mangaversion, jota on muistaakseni kehuttu vähän siellä sun täällä.
"Onneksi kirjastonhoitajat ovat tunnollisia kaikissa tunnetuissa todellisuuksissa" (P.A. Manninen: Kapteeni Kuolio - Tampereen sankari)

Doctor Phantomizer

 • Kesyttämätön outolintu
 • Jäsen
 • Viestejä: 6 591
 • Bite from the dust til the dawn
Vs: Star Wars
« Vastaus #151 : 05.08.2009 klo 10:16:32 »
tosin tulin tilanneeksi Amazonilta äskettäin nelosepisodin mangaversion, jota on muistaakseni kehuttu vähän siellä sun täällä.

Minä en noista hirveemmin pidä. Ehkä jollekin Star warsista sellaisenaan ei pitämättömille saattaa tuo olla toimiva, ja saattaisin suositella. Mutta itselläni on ilmeisesti liian selkeä ja tarkka mielikuva, että miltä kunkin hahmon tulee näyttää.
"Ollie, the only people who have to worry about Big Brother are the people who are doing something wrong."-Green Lantern, Hal Jordan.

Sampsa Kuukasjärvi

 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 4 337
Vs: Star Wars
« Vastaus #152 : 05.08.2009 klo 15:40:34 »
Luonnollisesti kaikki eivät pidä Luke Skywalker – galaksin viimeinen toivo -kokoelmista, mutta kuitenkin kaikki tunnistanevat kirjojen kauneuden ja korkean painolaadun.

Olen ykköskirjasta aivan samaa mieltä kuin Jiksi arvostelussaan täällä (http://kvaak.fi/naytajuttu.php?articleID=1258) ja täydennyksissään tässä ketjussa.

Pitää paikkansa, että kahdessa ensimmäisessä jutussa eli lapsuustarinoissa on epäuskottavia väkisin ympättyjä tapahtumia, jotka muka selittävät Luken kasvua tehtäviinsä. Ensimmäinen stoori on kuitenkin kirjoitettu ja piirretty huomattavasti taitavammin kuin toinen, varsin ärsyttävä mangajuttu.

Kolmas seikkailu ”Päivä kuolontähden jälkeen” on välttävä Carmine Infantinon taiteilema kertomus, jonka lopussa on syvällinen opetus. Jutussa vilahtaa Luken kiusallinen suutelu Leian kanssa, kun heidän sisaruudestaan ei ollut vielä tietoa. Lisäarvoa annan siitä, kun tätä brittien julkaisemaa seikkailua on vaikeata hankkia muualta kuin tästä kirjasta.

Minustakin neljäs, Al Williamsonin piirtämä tarina ”Ben Kenobin paluu” on kokoelman paras. Alkuperäisiä strippisarjoja on muokattu ja paranneltu sydämellä toimimaan lehtiformaatissa, eikä vain leikelty. Luken läheinen suhde Beniin ja Darth Vaderin pelottavuus on käsitelty hienosti.

Viidennessä tarinassa ”Tulikoe” Herb Trimpen piirros on surkeaa, mutta osa ”kunniasta” mennee tussaaja Al Milgromin piikkiin. En olisi valinnut tätä sarjaa kokoelmaan kuten en mangajuttuakaan. Aikanaan vuonna 1978 tässä seikkailussa kerrottiin ensimmäisen kerran Luken elämästä ennen Tähtien sota-elokuvan tapahtumia.

”’Kenraali’ Skywalker” on melko heikko esitys jäykkine taiteineen ja hitaine dialogeineen, mutta taistelun kaaos välittyy realistisesti. Luultavasti seikkailu on valittu mukaan kloonisotilaan kohtaamisen takia.

Pitkä, viiden alkuperäislehden mittainen ”Sodan väärällä puolella” on monilla mittareilla kirjan vasta toiseksi paras tarina, mutta koska olin lukenut ”Ben Kenobin paluun” ennestään, ”Sota” tuntui parhaalta. Elämän sattumat, henkilöiden valinnat, inhimillisyyden teema, juonittelu, armeijayhteisön kuvaus ja kiinnostava Imperiumin näkökulma punoutuvat upeaksi kokonaisuudeksi.

Star Wars -fanikaan ei voi pitää kirjan kaikkia tarinoita Luken historian parhaimpina, mutta niiden valintakriteereinä ovat olleet myös Luken ystävien esittely ja hänen katsomuksensa kehittymisen kuvaaminen. Kaikkiaan kokoelman ostaja voi olla sisältöön tyytyväinen.

Takakannen tekstissä on virheitä: ”Tatoiine”-planeetan pitäisi olla ”Tatooine”, ”linnunrata” on väärin galaksin synonyyminä ja ”Dark Empire” on jätetty kääntämättä. Samat virheet esiintyvät kustantajan nettisivuilla. Sisäsivuilla näitä virheitä ei ole, joten olisivatko nämä mainostoimittajan näppäimistä.

Suomennos on tarkkaa kieltä. Originaalinumerot on merkitty. Kaikkien tarinoiden alkuperäisnimiä ei lue, mikä luksuskirjassa olisi vaatimus. Jiksi oli kaivanut puuttuvat nimet arvosteluunsa.

Veli Loponen

 • Isoveli
 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 11 088
 • <><
Vs: Star Wars
« Vastaus #153 : 06.08.2009 klo 09:26:55 »
Miinuksena se, että tekstaaja on jätetty kummittelemaan tekijätietoihin "teksti"-nimellä. Siitä saa sen käsityksen, että tekstaaja olisi ollut mukana kirjoittamassa tarinaa.
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva

Sampsa Kuukasjärvi

 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 4 337
Vs: Star Wars
« Vastaus #154 : 09.08.2009 klo 15:56:11 »
Aivan. Tuo amerikkalainen tekstaus on merkitty väärin tekstiksi, ja se tieto olisi muutenkin pitänyt jättää pois. Uusi kustantaja ei ole tainnut tietää, mistä on kyse. Toivottavasti vastuuhenkilöt lukevat tätä ketjua.

Nipotetaan vielä vähän pienistä virheistä. Kirjojen etu- ja takakansien tekijä- ja julkaisutiedot puuttuvat. Samat kansikuvat kyllä löytyvät tietoineen myös sisäsivuilta, mutta tiedot pitäisi lukea kirjojen alussa. Info on varmasti jäänyt pois siksi, kun Readme.fi jakoi alkuperäisen jättikokoisen laitoksen kolmeen osaan ja valitsi jokaiseen omat kannet. Amerikkalaisessa laitoksessa kantena oli Adam Hughesin Luke-piirros. Se on suomalaisissa kirjoissa sivulla 2 ja on merkitty kumpaankin suomalaiseen kirjaan muka kannen piirrokseksi. Esipuheeseen on kyllä osattu muuttaa yhdestä teoksesta puhuminen teossarjaksi.

Edelleen ihmettelen, kuinka Suomessa muka on varaa julkaista sama 97-sivuinen seikkailu Splinter of the Mind’s Eye kahdessa eri kokoelmassa saman vuoden aikana. Se siis oli Luke Skywalker -kokoelman toisessa osassa ja on ennakkotiedon mukaan sisällytetty myös marraskuussa ilmestyvään Aikaiset voitot -kokoelmaan. Tuntuu pahalta mokalta. Lähetän sähköpostitiedustelun Readme.fi:lle.

Gothicus

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 846
Vs: Star Wars
« Vastaus #155 : 14.08.2009 klo 07:26:16 »
Lueskelin eilen nukkumaan mennessäni Star Wars -albumia Käärmemestarit. Jälleen kerran tulin vakuuttuneeksi siitä, että Al Williamson on täysin suvereeni ja paras Star Wars -kuvittaja. Hän on niitä ainoita piirtäjiä, joka saa luotua sarjakuviinsa samaa tunnelmaa, jota löytyy alkuperäisistä vanhoista Star Wars -elokuvistakin. Hahmot, alukset ja infrastruktuuri näyttävät juuri sellaiselta kuin pitääkin. Toisaalta avaruusaluksissa, jotka Williamson on luonut valmiin Star Wars -sapluunan ulkopuolelta, on paljon Flash Gordonia. Se nyt ei tietenkään ole mikään ihme.
"Ihminen on ihmiselle kettu."

MTT

 • Jäsen
 • Viestejä: 927
Vs: Star Wars
« Vastaus #156 : 14.08.2009 klo 08:48:43 »
Lainaus
Al Williamson on täysin suvereeni ja paras Star Wars -kuvittaja

Täysin samaa mieltä !!!!

-MTT

Jiksi

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 7 311
Vs: Star Wars
« Vastaus #157 : 02.09.2009 klo 19:34:22 »
Star Wars: Luke Skywalker: Galaksin viimeinen toivo II on arvioitu etusivulla.

Käsitykseni mukaan myös keskimmäinen tarinoista on ennen suomentamaton, kun käytin tukenani listaa ruotsalaisista julkaisuista.

Kaikki kommentit ja kritiikki arvosteluun liittyen on tervetullutta. Arvostelua voi ruotia myös ilman yhteyttä arvosteltavaan teokseen tässä ketjussa.

EDIT: Antti Peltola huomautti viestissään, että suomalaiset lehdetkin on jo indeksoitu, joten sieltäkin on tarkistettu keskimmäisen tarinan jääneen aikanaan kääntämättä.
« Viimeksi muokattu: 03.09.2009 klo 20:02:34 kirjoittanut Jiksi »

Antti Peltola

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 2 989
 • Vol. 4
Vs: Star Wars
« Vastaus #158 : 02.09.2009 klo 21:00:02 »
Imperiumi-kokoelmalle ei muuten kannata enää odottaa jatkoa Readme.fi:ltä, sillä niiden julkaisu on peruttu pari viikkoa sitten (osa 2, osa 3).

X-men

 • Jäsen
 • Viestejä: 14 196
 • Comics costs too much, damned!!!
Vs: Star Wars
« Vastaus #159 : 02.09.2009 klo 21:05:10 »
Imperiumi-kokoelmalle ei muuten kannata enää odottaa jatkoa Readme.fi:ltä, sillä niiden julkaisu on peruttu pari viikkoa sitten .

Mutta Toivo 3 ja Varhaiset Voitot olisivat tulossa vielä. Erikoinen päätös että yksi sarja päätetään mutta ei toista.
There Are Too Many Comics Which Don't Get Published Here.

Antti Peltola

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 2 989
 • Vol. 4
Vs: Star Wars
« Vastaus #160 : 02.09.2009 klo 21:35:51 »
Erikoinen päätös että yksi sarja päätetään mutta ei toista.

Lehtipistesarja loppuu ja kirjakauppajulkaisut saavat jatkaa. Samoin kävi Buffyn kohdalla (tosin ensimmäistäkään kirjakauppajulkaisua ei ole vielä ilmestynyt mutta eipä sitä ole ainakaan vielä peruttu). Nähtäväksi jää miten uusintasarja Simpsonit - Klassikot menestyy lehtipisteessä.

Sampsa Kuukasjärvi

 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 4 337
Vs: Star Wars
« Vastaus #161 : 02.09.2009 klo 22:13:15 »
Jiksi, kaikki Star Warsin suomalaiset Semic-julkaisut ovat jo Comic Book Databasessa. Eli myös sieltä olisit voinut tsekata ne. Peltolan Antti potki minua laittamaan Star Wars -tietoja sinne ja tein niin. Yhtyneitten Kuvalehtien SW-lehtien tiedot puuttuvat vielä suurimmaksi osaksi.

Täällä on Semicin julkaisujen, siis muidenkin kuin Star Warsien, tietoja:
http://www.comicbookdb.com/publisher.php?ID=1365

Ja täällä Egmontin julkaisujen tietoja:
http://www.comicbookdb.com/publisher.php?ID=2691

Ja täällä on Yhtyneiden Kuvalehtien osasto aloitettuna:
http://www.comicbookdb.com/publisher.php?ID=3195

Ja Jiksi, arviosi Luke 2:sta oli jälleen mainio.

Harmi kun Imperiumit peruutettiin. Kustantajien on vaikea saada näkyvyyttä tuotteilleen. Kun googlaa eri nimikkeitä, niin näkee, että eipä asiallisia sarjisarviointeja ole netissä juuri muualla kuin Kvaakissa. Sanomalehdissäkin arvioinnit, jos niitä edes on, jäävät kovin lyhyiksi ja vähäinformatiivisiksi ja painottaen merkillisiä sivupolkuja.

Doctor Phantomizer

 • Kesyttämätön outolintu
 • Jäsen
 • Viestejä: 6 591
 • Bite from the dust til the dawn
Vs: Star Wars
« Vastaus #162 : 02.09.2009 klo 22:24:36 »
Harmi kun Imperiumit peruutettiin.

Eipä tuo ensimmäinen minusta suoraan sanoen kovin tasokas ollut. Vaikka ensi lukukerralla tuo tuntui ihan mukiinmenevältä.

Kustantajien on vaikea saada näkyvyyttä tuotteilleen.
Kun googlaa eri nimikkeitä, niin näkee, että eipä asiallisia sarjisarviointeja ole netissä juuri muualla kuin Kvaakissa.

No, itse luen Star wars aiheisia teoksia aika satunnaisesti, ja/tai jälkijunassa.
Mutta se mitä olen huomannut, on se, että minun blogini tulee aika usein vastaan monessakin sarjakuvatapauksessa. Ensimmäisestä Luke Skywalkerista kirjoitan jossain vaiheessa ajatuksiani, niin voi olla että tuon jälkeen saa enemmän näkyvyyttä tuokin kokoelma kolmikko.
"Ollie, the only people who have to worry about Big Brother are the people who are doing something wrong."-Green Lantern, Hal Jordan.

Chemo

 • Jäsen
 • Viestejä: 643
Vs: Star Wars
« Vastaus #163 : 03.09.2009 klo 13:42:15 »
Imperiumi-kokoelmalle ei muuten kannata enää odottaa jatkoa Readme.fi:ltä

Tällainen on TODELLA valitettavaa. Kustantajan pisteet tippuvat moisen johdosta ropisten ainakin meikäläisen silmissä.
Päätän raporttini ulkoavaruudesta tähän.

Veli Loponen

 • Isoveli
 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 11 088
 • <><
Vs: Star Wars
« Vastaus #164 : 03.09.2009 klo 15:21:43 »
Tällainen on TODELLA valitettavaa. Kustantajan pisteet tippuvat moisen johdosta ropisten ainakin meikäläisen silmissä.
Ai miksi? Ei se kai kustantajan syy ole, että ei ole kannattavaa julkaista jotakin.
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva