Kirjoittaja Aihe: Hevoset sarjakuvissa  (Luettu 55501 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Darzee

 • Valistunut arvailija
 • Jäsen
 • Viestejä: 2 309
 • Me likes prairie dogs!
Vs: Hevoset sarjakuvissa
« Vastaus #15 : 13.11.2013 klo 15:32:45 »
KTL:n vieraskirjassa olikin jo mainittu Willerin Dynamiitti. Ja Bamsen Billy Boy. Ja nyt on bloki-kirjoituksessakin.

Hortensiasta oli joku jopa Wikipedia-artikkelin väsännyt mutta varsin nopeasti se poistettiin: http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Hortensia&oldid=2230624

Billy Boy muistuttaa Peppi Pitkätossun Pikku-Ukkoa. Kenties se on ollut tarkoituskin. Hortensia on Don Rosalta ihan hauska oivallus, joskin äksystä hummasta olisi luullut irtoavan vielä enemmänkin pikkuvitsejä. Disney-sarjakuvien hevosista harva kahdella koivella kulkevaa Polle Koninkaulusta lukuun ottamatta on päässyt parrasvaloihin, mutta Panchito-kukon Señor Martinez nyt ainakin tulee mieleen. Piirroselokuvissa komeita ratsuja on nähty paljon, mutta pysytään sarjakuvissa.

Pystyasentoisia hevoseläimiä ovat myös Hanna-Barberan Salama-Santeri (Quick Draw McGraw) ja Baba Looey, jotka lienevät vilahtaneet Retu ja kumppanit -lehdessä. Akukin on toki koetellut hevosurheilua sen verran moneen otteeseen, että yhden teemanumeron tämän alan edesottamuksista Ankkalinnassa varmaan voisi halutessaan koota.

Reima Mäkinen

 • Jäsen
 • Viestejä: 9 908
Vs: Hevoset sarjakuvissa
« Vastaus #16 : 13.11.2013 klo 16:49:38 »
John Byrne sanoi että hevosia on vaikea piirtää. Varmasti ainakin sellaisilla joiden sarjakuvissa ei yleensä ole juuri hevosia.
Sama juttu on koirien kanssa. Kun niitä heppoja harva pääsee "luonnossa" luonnostelemaan tai katselemaan. Ja mallihan ei pysy paikallaan. Pari vuotta sitten yritin piirtää, ja kiusallisen tietoisia konit olivat siitä että niitä tuijotin, pakenivat. Enste pitäisi kai tutustua että malli rentoutuisi. Ja sitten niillä on ne lihakset, ihan niin kuin ihmisilläkin. Eli muoto muuttuu asennon mukaan, ikäviä lyhennyksiä syntyy aina kun hepo on muuten kuin sivuprofiilikuvassa, ja ne pitäisi hallita. Kaupan päälle tulee sitten vielä ns. hevosrekvisiitta, loimet, satulat, suitset, päitset, riimut, länget, kärryt ja kuolaimet... kaikki nää pitäisi tuntea. Useimmat piirtäjät kai kopsaavat toisiltaan, sillä harva noitakaan on päässyt näkemään tai koeajamaan. (huhuu! missä Nuora?)

Uljas Musta (Black Beauty) oli muuten eri heppa kuin Fury eli Musta ori.
No niinpä. Menee mustit sekaisin.

Entäs sitten Hopeanuolen ratsu? Siis sen inkkarin. Peppi Pitkötossun hevonen taisi seikkailla ilman nimeä. Eikä ollut nimeä Tezukan sukkanauharitarin Sapphiren hevosellakaan (Ribon no Kishi -mangassa). Siinä sarjassa on kyllä kaiken kaikkiaan paljon hevosia. Tezukahan kehitti hepojen piirtämiseen ihan oman, yksinkertaistetun tyylin, pitäisi oikein tarkistaa missä määrin se malli on kopioitu vaikkapa Prinsessa Ruususen ritarilta?

Keitaro Arima kertoi suomessa ja Egmontilla käydessään, että Japanissa vähät nykysarjat, mitä hevosteemalla on väsätty, on suunnattu pojille. Siksi pohjoismainen heppatyttömeiniki vaikutti hänestä oudolta. (No, onhan se Hopeanuoli koramangakin poikain sarja) 50-luvulla sielläkin kyllä tehtiin enemmän länkkäreitä, realistisia ja vähemmän realistisia... (Täytyy laittaa kuvia näistä kunhan kerkiän)

Nimekkäistä auteureista ainakin Hugo Pratt voidaan nimetä taitelijana, jonka tuotokset usein sijoittuvat aikakauteen, jolloin hevoset olivat nykyistä suuremmassa roolissa useampien ihmisten arjessa. Prattin hepat eivät kuitenkaan ole erityisesti jääneet mieleeni. Piirsikö se niitä yhtä hyvin kuin kaikkea muutakin?
Nii, ehkä ei jaksanut tai halunnut? Muistellaan vain Manaralla piirrätettyä Intiaanikesää. Manarallahan on myös Paperimies , jonka omistan vain ruotsiksi nimellä Resan till Gwendoline.

Edit: Mitäs ihmettä, ihan kuin tuo Bamsen Billy Boy olis kopsattu Pippi Långstrupilta?

Ja tadaa: Lista över hästar i serier
« Viimeksi muokattu: 13.11.2013 klo 17:02:18 kirjoittanut Reima Mäkinen »
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Kahkonen

 • Jäsen
 • Viestejä: 759
Vs: Hevoset sarjakuvissa
« Vastaus #17 : 13.11.2013 klo 17:10:52 »
Molemmat pilkullisia ja vaaleaharjaisia ja hevosia, ei sen kummempaa yhdennäköisyyttä. Nallessa on myös pari muuta hevosta: Polle ja Pikku-Polle.

Lurker

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 17 068
Vs: Hevoset sarjakuvissa
« Vastaus #18 : 13.11.2013 klo 18:39:31 »
Peppi Pitkötossun hevonen taisi seikkailla ilman nimeä.

Se oli Lilla Gubben.


Reima Mäkinen

 • Jäsen
 • Viestejä: 9 908
Vs: Hevoset sarjakuvissa
« Vastaus #19 : 13.11.2013 klo 20:57:32 »
Marvelin puolella ritariteemaisilla hahmoilla on ollut polleja, siivekkäillä ratsuilla ovat taistoon käyneet ainakin yksi (ehkä useampikin) Mustan Ritarin nimeä käyttänyt sekä Rautamiehen vihollinen Kauhuritari (Dreadknight). Myös Asgardiin sijoittuvissa Thor-tarinoissa hevosia vilahtelee.
Tässä näyte DC:n Shininig Knightista (vuodelta 50 tai 51). Frazettan piirtämä, kuten näkyy ja sarjassa oli tuon lehden perusteella muutenkin paljon hevosia. Myös siivettömiä. Eipähän nuo Adventure Comicsissa ilmestyneet lyhyet stoorit häikäise, muuten kuin paikoitellen piirroksillaan.

Peppisarjiksiakin mulla on vain yksi alppu (P pitää kutsut) siinä hän kutsuu kolmesti hevosta vain hevoseksi vaikka Tossavainen on Tossavainen. Enkä nopealla vilkaisulla löytänyt hevon nimeä suomenkielisistä Peppi-kirjoistakaan. Tiedä sitten miten asia on uudessa, vastailmestyneessä sarjakuvalaitoksessa hoidettu? Lilla Gubben muistui kyllä heti mieleen tv-sarjasta, nyt kun asian mainitsit.

Molemmat pilkullisia ja vaaleaharjaisia ja hevosia, ei sen kummempaa yhdennäköisyyttä. Nallessa on myös pari muuta hevosta: Polle ja Pikku-Polle.
No, siis valkoisia papurikkoja molemmat, sitä tarkoitin. Hassua tuokin, että Nallen hepoille on annettu Suomessa sama nimi kuin Hevoshullun suosituimmalle sarjalle.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Doctor Phantomizer

 • Kesyttämätön outolintu
 • Jäsen
 • Viestejä: 6 253
 • Bite from the dust til the dawn
Vs: Hevoset sarjakuvissa
« Vastaus #20 : 13.11.2013 klo 23:02:30 »
Byrnen Next Men: Aftermathissa oli hevosia mutta Byrne fuskasi. Oheisessa kannessa on hevonen, mutta sisäsivuilla näkyy vain osa kun roomalainen istuu sen selässä tai niitä näkyy siluettina.

No, ihan hyvin se Byrne näyttää kuitenkin hevosen piirtävän.
Toisaalta, lapsen isänä olen tottunut tulkitsemaan lauseen "En osaa piirtää sitä ja tätä" muodossa "Osaan ihan hyvin piirtää sen, mutta se on vaikeaa."
"Ollie, the only people who have to worry about Big Brother are the people who are doing something wrong."-Green Lantern, Hal Jordan.

Kahkonen

 • Jäsen
 • Viestejä: 759
Vs: Hevoset sarjakuvissa
« Vastaus #21 : 13.11.2013 klo 23:36:53 »
Prinssi Rohkean hevosen nimi ei ollut muistissa, mutta googlaamalla löytyi Arvak. Hevosenpää on myös vaakunassaan.

Darzee

 • Valistunut arvailija
 • Jäsen
 • Viestejä: 2 309
 • Me likes prairie dogs!
Vs: Hevoset sarjakuvissa
« Vastaus #22 : 14.11.2013 klo 14:43:09 »
Minun hevossuosikkini on Mikki Hiiren Luuskakoipi. Se ilmeikkyys ja luonteikkuus ovat jotain täysin ylittämätöntä, vaikka se ei edes puhu.

Luuskakoipi on kieltämättä hauska. Vaikeuksien kautta voittoon -tematiikka miellytti ilmeisesti Gottfredsonia, koska vain pari vuotta myöhäisemmät "Pluto, kilparadan sankari" ja "Suuri kamelikurkikilpailu" ovat juoneltaan hyvin samankaltaisia.

Eräässä sarjakuvassani esiintyi Eero-hevonen johon taisin ottaa mallia Aku Ankasta Paul Murryn piirtämistä hepoista.

Paul Murry piirsi hevosia myös lyhytikäiseksi jääneessä Buck O'Rue -lännensarjassaan. Hevosista sen helposti Murryn jäljeksi tunnistaakin.

Hiljattain edesmennyt Stan Lynde oli ainakin oman rajallisen ymmärrykseni mukaan ihan kelvollinen hevospiirtäjä, eikä väistellyt heppain kuvaamista lännensarjoissaan. Vaan onko Rick O' Shayllä tai Latigolla vakioratsua?


tertsi

 • Vieras
Vs: Hevoset sarjakuvissa
« Vastaus #23 : 14.11.2013 klo 14:46:40 »
Red Dustilla on Palominonsa.

Reima Mäkinen

 • Jäsen
 • Viestejä: 9 908
Vs: Hevoset sarjakuvissa
« Vastaus #24 : 14.11.2013 klo 15:42:02 »
Mun mielestä parhaat realistisesti toteutetut ratsukot, hevoset ja ratsastukset löytyvät Pecos-Billeistä ja Blueberryistä. Monet muutkin on hyviä, mutta näkemistäni nuo miellyttää eniten.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

OM

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 331
Vs: Hevoset sarjakuvissa
« Vastaus #25 : 14.11.2013 klo 15:56:17 »
Minusta ehdottomasti parhaat hevoset löytyvät Blueberryistä ja Comanche alppareista. Ja Frank Sels piirsi taidokkaasti heppoja Hopeanuoli-sarjakuvalehdissä aikoinaan. Ja monet muutkin jotka on tällä mainittu.
Minä vierastan kovasti Pecos-Billin piirtäjän hevosia.  Niissä on jokin juttu jota en osaa selittää. Hienoja toki, mutta niissä on sellaista erikoista taiteellista tatsia ehkä joskus hieman hyberboloivaa otetta. Ne vaikuttavat välillä hieman liioitellusti piirretyiksi. Ei toki kaikki sarjan hevoset.
« Viimeksi muokattu: 14.11.2013 klo 16:04:16 kirjoittanut Orjan May »

Darzee

 • Valistunut arvailija
 • Jäsen
 • Viestejä: 2 309
 • Me likes prairie dogs!
Vs: Hevoset sarjakuvissa
« Vastaus #26 : 14.11.2013 klo 15:57:12 »
Mun mielestä parhaat realistisesti toteutetut ratsukot, hevoset ja ratsastukset löytyvät Pecos-Billeistä ja Blueberryistä..

Giraud oli ilahduttavan hyvä eläinpiirtäjä. Hevosten ohella muistettaviin eläinvetoisiin kohtauksiin kuuluu Blueberryn kotkajahti Tsi-Na-Pah -albumissa.

Kari Leppänen -ketjussa mainitussa Mustanaamio-ekstrassa 2/1991 on pieni kuvanäyte Leppäsen hevosen esi-isiä käsittelevästä sarjakuvasta, joka on julkaistu Hevoshullussa vuonna 1981. Tämä Leppäsen pitäisi päivittää nykytutkimuksen mukaiseksi ja julkaisuttaa uudestaan, vaikuttaa kiinnostavalta. Aiemminkin olen Kvaakissa tämmöistä ehdottanut.

EDIT: Kahkonen mainitsi Prinssi Rohkean aiemmin tässä ketjussa, ja tämä johti ajatukseni muutamiin muihin sanomalehtisarjakuvan suuriin nimiin, joiden luulisi joskus hevosiakin paperille saattaneen. Millaista jälkeä saivat aikaan tällä saralla esimerkiksi Tarzan-kuvittajat Burne Hogarth ja Russ Manning? Tarzan toki tapaa enemmän viidakon eläimiä, mutta silti.
« Viimeksi muokattu: 14.11.2013 klo 16:09:31 kirjoittanut Darzee »

CryingBlueRain

 • Jäsen
 • Viestejä: 940
 • "Rapistuva natsikolossi etsii pelastajaa"
Vs: Hevoset sarjakuvissa
« Vastaus #27 : 14.11.2013 klo 16:35:33 »
Siskolleni tuli 80-luvun alkupuolella Hevoshullu-lehti, ja luinhan sitä minäkin. Siellä oli kaikenlaisia hevosia hyvin ja välillä vähän huonommin piirrettynä. Darzeen mainitseman hevosen evoluutiota ja esihistoriaa esittelevän sarjakuvankin muistan. Tosin oma muistini väitti, että sen piirtäjä olisi ollut Hevoshullun vakioporukkaan kuulunut Lena Furberg. Niin sitä erehtyy, mutta olikohan juttu sitten Furbergin käsikirjoittama tai jotain...?

Kyllä se näemmä oli Leppäsen itse kässäämä. Niin, Hevoshullun parhaita sarjakuvia olivat mielestäni juuri ne historialliset tarinat, joita myös Furberg tapasi piirtää. Kovin rajuja ne eivät toki yleensä olleet, kun lehti oli kuitenkin pikkutytöille suunnattu.

(Trivia: Yhdessä 1800- ja 1900-lukujen taitteeseen sijoittuvassa Furbergin tarinassa esiintyi retku hevoskauppias, jonka ulkonäkö oli mielestäni lainattu Blueberry-albumissa Ruumiskirstun balladi kohdatulta puoskari Hieronymukselta).
« Viimeksi muokattu: 14.11.2013 klo 16:54:12 kirjoittanut CryingBlueRain »
Ilman kielioppia ja historiankirjaa
ei ole mitään,
yksitoista tyttöä, yksitoista pensasta
ei ole mitään.

OM

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 331
Vs: Hevoset sarjakuvissa
« Vastaus #28 : 14.11.2013 klo 17:08:43 »

Kari Lepänen piirsi useita Hevoshullu tarinoita nimellä Oskari. Hassu nimi.... ??? ::) Kari ilmeisesti ei voinut vaikuttaa tuohon Oskari nimeen mitenkään.
Mutta minulla on noita Hevoshullu irtonumeroita, jossa on sitten ihan omalla nimelläkin tehtyjä tarinoita.

CryingBlueRain mainitsema Lena Furberg on vallan mainio piirtäjä ja tehnyt todella monta piirrostarinaa. Hän on toteuttanut kuuluisista hevosista mielenkiintoisia tarinoita vuosien saatossa.
« Viimeksi muokattu: 14.11.2013 klo 17:12:40 kirjoittanut Orjan May »

Doctor Phantomizer

 • Kesyttämätön outolintu
 • Jäsen
 • Viestejä: 6 253
 • Bite from the dust til the dawn
Vs: Hevoset sarjakuvissa
« Vastaus #29 : 14.11.2013 klo 17:18:20 »
Lista Marvelin hevosista.

http://marvel.wikia.com/Category:Horses

Mikä minua on aina hämännyt, on että miksi Sleipnir ei ole esiintynyt Thor sarjakuvissa?

Comet the Superhorse, Supergirl's pet horse lienee kaikkien aikojen näkyvin superheppa.
"Ollie, the only people who have to worry about Big Brother are the people who are doing something wrong."-Green Lantern, Hal Jordan.