Kirjoittaja Aihe: Tim ja Tom  (Luettu 26916 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Lurker

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 17 040
Vs: Tim ja Tom
« Vastaus #30 : 04.02.2018 klo 12:22:46 »
Pitkät perinteet. Mutta kyllähän jo Kobran uhkassa kaljupää Tom ihastui kreivitär Kikiin. Ruutu 1975.

Äijäparilla en tarkoittanutkaan välttämättä homostelua vaan sitä, että viihdytään kaverin kanssa paremmin kuin kenenkään muun - satunnaisia ihastuksiahan reissuilla sattuu. Bromance on vissiin se nykyaikana paljon käytetty termi.

Ja löytyihän netistä tämäkin kuva, jossa ns. kolmatta pyörää harmittaa...


Dennis

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 752
Vs: Tim ja Tom
« Vastaus #31 : 04.02.2018 klo 16:54:31 »
Joo, muistan tämän sarjakuvan homo-vitsistä minkä kaveri heitti Timistä ja Tomista kun Ruutu-lehteä luettiin ja se meni jotenkin näin: "Kumpi on tässä suhteessa se nainen"?

Ja mainittu Blake & Mortimer herätti myös samantapaisia fiiliksiä jossain kamuissa.
Je suis alle kuuden euron pizza!

hdc

  • Architectus urbis caelestis
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 604
Vs: Tim ja Tom
« Vastaus #32 : 28.03.2018 klo 19:07:56 »
Lainaan itseäni toisesta ketjusta kun tää liittyy myös tänne.

Will & Tillieux - Tif et Tondu: Échec aux mystificateurs

Eli muutaman vuoden takaisen Tim & Tom -integraalisarjan osa 4, joka sisältää sarjan albumit 20: Les ressuscités, 22: Un plan démoniaque ja 25: Le retour de la bête.
Integraalisarja ei siis etene järjestyksessä mutta vähän sen suuntaisesti kuitenkin, eli esim. nämä Tillieuxin kirjoittamat albbarit ovat pääosin omissa niteissään, ja tähän on valikoitunut vähän ufommat jutut jossa yliluonnolliset hirviöt yms vaeltelevat ympäriinsä (ei sarjassa kai missään osassa kuitenkaan harrasteta oikeasti yliluonnollisia juttuja, näissäkin on takana juonivia rikollisia joista osalla on toki käytössään aika korkealentoista teknologiaa).

Les ressuscités oli näistä paras, tunnelmallinen kauhujuttu jossa vaellellaan öisessä ja sateisessa englantilaisessa pikkukylässä jonka kuolleet ovat ryhtyneet kovin levottomiksi...
Un plan demoniaque taas oli kovin happoinen (tai siis peyoteinen), tuntuu että Tillieuxilla ei ollut oikein käsitystä mitä haluaa tässä oikein tehdä ja niinpä heitteli vain eri juoni-ideoita ilmaan ottamatta niitä kunnolla kiinni ja varsinainen pääjuonikin, varsin absurdi sellainen, ratkaistiin ihan suitsait. Mutta absurdiudessa on tietty oma viehätyksensä...
Le retour de la bête päätti kanssa esitellä perusidean ja sitten pääosin jättää sen käyttämättä, mutta ihan ok rikostarina.

Taustoittavissa teksteissä puhuttiin mm. Tillieuxista ja että tämä piti Tim&Tomissa siitä että näiden kanssa saattoi tehdä millaisia juttuja vaan, dekkareita, jännäreitä, seikkailuja, eksoottisia paikkoja, scifiä...
Ja että Natasha oli aikoinaan aikamoinen mullistus Spiroussa ja sen inspiroimana Tim&Tomin seuraksi tuli Kiki d'Yeu (kun Will tykkää enemmän pitkälinjaisemmasta ja aristokraattisemmasta naistyypistä).

smaxx

  • Jäsen
  • Viestejä: 69
Vs: Tim ja Tom
« Vastaus #33 : 12.07.2018 klo 13:59:56 »
Onkohan tämän julkaisuaikataulusta mitään tietoa kellään ?

VesaK

  • Jäsen
  • Viestejä: 15 556
  • Kuka mitä häh?
Vs: Tim ja Tom
« Vastaus #34 : 12.07.2018 klo 14:29:57 »
Onhan tuo ollut myynnissä jo toista viikkoa.
 
https://www.sarjakuvakauppa.fi/tim-ja-tom.html
“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama

Dennis

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 752
Vs: Tim ja Tom
« Vastaus #35 : 12.07.2018 klo 16:34:07 »
Kansi on tyylikkäämpi mitä ennakkomainonnassa oli. Mennee hankintaan.

On myös saatavilla Banana Pressissä ja Adlibriksessä.
Je suis alle kuuden euron pizza!

smaxx

  • Jäsen
  • Viestejä: 69
Vs: Tim ja Tom
« Vastaus #36 : 13.07.2018 klo 08:30:37 »
Onhan tuo ollut myynnissä jo toista viikkoa.
 
https://www.sarjakuvakauppa.fi/tim-ja-tom.html
Oho, kiitos ! Kustantajan sivuilta en tuota kysyessäni huomannut jo julkaistuksi.

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 277
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Tim ja Tom
« Vastaus #37 : 02.10.2018 klo 14:52:08 »
Koskapa tilan puutteen vuoksi uusimmassa Sarjainfossa julkaistu Tim ja Tom -integraalin arvosteluni oli hieman lyhennetty, laitan sen kokonaisena tähän:

Will – Dineur – Rosy: Tim ja Tom • Suomentanut Annukka Kolehmainen • Otava

Viinaa ja vakoilua

Fernand Dineurin luoma Tim ja Tom (Tif et Tondu) on belgialaisen sarjakuvan klassikoita, jos ei aivan kaikkein kirkkainta kärkeä, niin kuitenkin kelpoa viihdettä. Se edustaa Spirou-lehden ymmpärille syntyneen ns. Charleroin koulukunnan tuotantoa. Sarjakuva alkoi Spirou-lehdessä 1938, samaan aikaan kuin Piko ja Fantasio. Timiä ja Tomia helposti pitääkin eräänlaisena köyhän miehen versiona siitä. Molemmat ovat humoristista seikkailua, joissa ystävykset joutuvat ratkomaan outoja rikostapauksia.

Meillä parivaljakon seikkailuja on nähty hieman katkonaisesti. Suomeksi hahmoihin saatiin tutustua ensiksi Semicin Trumf -albumisarjassa 1970-luvun alussa ja hieman myöhemmin Ruutu- ja Non Stop -lehdissä. Sitten Egmont julkaisi 2000-luvun alussa kuusi albumia.

Ensimmäinen tarina on kahta muuta seikkailua melkoisesti vanhempi. Se on sarjan tunnetuimman piirtäjän Willin, eli Willy Maltaiten kolmas Tim ja Tom -tarina ja ilmestyi Spiroussa 1950-51.

Fernand Dineurin kirjoittaman tarinan johdannossa Tom aikoo tarmokkaasti salapoliisiromaaneita ja -oppaita tutkimalla tulla kunnon etsiväksi. Tim ei lämpene ylikierroksilla käyvän ystävänsä suunnitelmille, vaan haluaisi pikemminkin maaseudun rauhaan lomailemaan ja lepäämään. Tim löytääkin jostain Belgian ja Ranskan rajan lähettyviltä pienestä Beconvillen kylästä mukavan näköisen villan, joka on sopivasti vuokralla.

No, tietenkin Villa Virkistyksessä (Villa Sans-souci = ilman huolta - Villa Huoleton) tapahtuu jotain kummaa. Niinpä kaverukset alkavat tutkia huvilan ja kylän outoja tapahtumia. Huvila osoittautuu alkoholisalakuljettajien käyttämäksi lymypaikaksi. Tarinassa suhataan edes takaisin Belgian ja Ranskan rajalla.

Tarinaa olisi ollut hyvä taustoittaa suomalaista nykylukijaa silmällä pitäen. Belgiassa oli pitkään voimassa sosialistipoliitikko, ministeri Emile Vandervelden 1919 asettama osittainen kieltolaki. Väkeviä viinoja ei saanut myydä lainkaan ravintoloissa ja baareissa, alkoholimyymälöistäkin sai kerralla ainoastaan kaksi litran pulloa. Anniskeluravintolat saivat tyytyä myymään olutta.

Kieltolaki johti salakuljetusrinkien syntymiseen ja aivan kirjaimellisesti maanalaisiin tislaamoihin. Luultavasti salakuljettajat käyttivät jopa samantyyppisiä kikkoja, kuin tarinan konnat. Laki oli voimassa aina vuoteen 1984 saakka! Reipas paukkujen naukkailu saattoi olla syynä, että lehdessä ilmestymisensä jälkeen tarina nähtiin albumina vasta 1980-luvulla.

Seikkailu kärsii hiukan huonosta rytmityksestä ja pienistä epäloogisuuksista, välillä on epäselvää, ollaanko Ranskan vai Belgian puolella. Beconville on ilmeisesti Ranskassa. Pienen 1950-luvun maalaiskylän elämää on kylläkin kuvattu siinä määrin mukavan lupsakasti, että tarinan parissa viihtyy.

Kaksi muuta tarinaa, Vihreä ihmeaine ja Kumia kantapäissä ovat 1960-luvun lopulta ja siinä kaverukset ovat selvästi jo isomman luokan tekijöitä. Tarinan alussa viitataan edelliseen seikkailuun Uniin tunkeutuja. Tim ja Tom ovat tulossa presidentilliseltä lounaalta, kiitokseksi maansa hyväksi tekemistään palveluksista. Yllättäen ministeri (ministeriyden laatua ei kerrota) pyytää heitä keksimään käyttötarkoituksia uudelle vastakehitetylle aineelle. Se onkin todellinen ihmeaine, se pomppii, joustaa ja venyy epätavallisen voimakkaasti. Tarinat liittyvät toisiinsa ja onkin hyvä, että ne ovat tässä yhdessä. Vihreä ihmeaine ja Kumia kantapäissä henkivät kylmää sotaa, vakoilua, agenttiseikkailua ja hiukkasen aikansa kukkaismenoakin. Tarinan rytmitys on tässä kohdillaan ja homma kulkee eteenpäin melkein itsestään.

Tim ja Tom ei koreile sivutaitollaan, tai muillakaan sarjakuvallisilla kommervenkeillä. Vakiomuotoiseen 12-ruudukon taittopohjaan perustuva sommittelu ja lähes jatkuva kokokuvan käyttö antaa staattisen ja monotonisen vaikutelman, mutta kuvien sisäinen dynamiikka vetää lukijan viihdyttävän tarinan sisään.

Kokoelmassa on lyhyt, mutta napakka kertaus Timin ja Tomin julkaisuhistoriasta.

Timo

Toni

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 726
  • Tähtivaeltaja Sarjakuvaneuvos Rakkaudesta Kirjaan
Vs: Tim ja Tom
« Vastaus #38 : 11.10.2018 klo 15:10:21 »
Ja nyt myös Tähtivaeltajan Tim ja Tom -arvio blogissa:

https://tahtivaeltajablogi.com/2018/10/11/sarjakuvat-tim-ja-tom/

Hulappaa!
https://tahtivaeltajablogi.com – Ilman on paha elää!

Lurker

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 17 040
Vs: Tim ja Tom
« Vastaus #39 : 20.01.2020 klo 19:10:00 »
--
Siinä, missä Morris kehitti niukkuden ja yksinkertaisuuden iskevyydeksi ja luettavuudeksi, Willin kynästä lähtenyt yksinkertaisuus näyttää ainoastaan tylsältä.
--

On Willillä ansionsa, sujuvaa ja nokkelaa sarjakuvaa. Vaikka ei hän kikkaile, niin jotenkin nämä sivut vain näyttävät niin dynaamisilta, täyttävät tehtävänsä mainiosti!

Kuvan lähde © Dupuis

hdc

  • Architectus urbis caelestis
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 604
Vs: Tim ja Tom
« Vastaus #40 : 01.04.2023 klo 20:52:25 »
Willin Tif et Tonduja on tullut satunnaisesti luettua, ne eivät koskaan nouse oikein suosikeiksi mutta kun ei myöskään varsinaisia huteja tule, niin luotettavaa viihdettä.
Nyt tuli eteen myös pari jatkajien albumia, Sikorskin ja Lapièren ysäri-albbareita L'assassin de trois villes soeurs ja Fort Cigogne...ja taso pysyy, nämä pysyvät tiukemmin dekkari/jännäriformaatissa ja piirrosjälki on modernimpi mutta kyllä näitäkin ihan ilokseen luki vaikkeivät nämäkään suosikeiksi nouse, eli ihan kestävästi on mennyt tekijävaihto...ekasta albumista tuli vähän mieleen JKJ Bloche.