Kirjoittaja Aihe: Lastensarjakuva - mitä se on?  (Luettu 35793 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Matti Karjalainen

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 931
  • Friendly Neighborhood Librarian
Lastensarjakuva - mitä se on?
« : 23.08.2007 klo 23:45:27 »
Lapsille suunnatusta sarjakuvasta syntyi työpaikalla taannoin keskustelua kun mietimme, mille osastolle Juban "Kukkia tohtori Kääkälle" oikeastaan pitäisi sijoittaa. Lopputulos oli kompromissi eli niin aikuisten kuin lasten ja nuorten osastotkin saivat oman kappaleensa, mikä pisti miettimään lastensarjakuvan määritelmää ylipäätään. Minne kuuluisi esimerkiksi uusi Valerian, jos sitä saataisiin kirjastoon vain yksi kappale?

Joku Maus tai Lost Girls on ihan selvästi aikuislukijoille suunnattua tavaraa, siinä missä Nalle Puh ja Bamse kulunevat lasten käsissä. Sen sijaan Tintistä voivat kai nauttia kaikenikäiset, kiitos tarinan lukuisten tasojen.

Missä oikeastaan kulkee "lastensarjakuvan" ja "aikuisille suunnatun sarjakuvan" välinen raja vai onko tämäntapainen jako keinotekoinen jo syntyessään? Missä mennään nykyisin? Millainen on hyvä lastensarjakuva? Löytyykö täältä kotimaasta yhtään tekijää, jonka kohderyhmä olisi ensisijaisesti muksuissa?

Ja ennen kaikkea, mikä on mielestänne laadukasta ja etunenässä lapsille suunnattua sarjakuvaa?

Keskustelua, kiitos!
"Onneksi kirjastonhoitajat ovat tunnollisia kaikissa tunnetuissa todellisuuksissa" (P.A. Manninen: Kapteeni Kuolio - Tampereen sankari)

keijoahlqvist

  • Sarjakuvaneuvos
  • Jäsen
  • Viestejä: 3 553
  • -
Vs: Lastensarjakuva - mitä se on?
« Vastaus #1 : 24.08.2007 klo 00:01:02 »
Jos sarjakuva tuntuu aikuisesta typerältä, se tuntuu lapsestakin typerältä vaikkei tämä sanoisi sitä.

Jos typerä sarjakuva kelpaa aikuiselle, se kelpaa myös typerälle lapselle, mutta koska sellaista ei kukaan vilpitön sarjakuvantekijä suostu toteuttamaan, sellaisia tekevät vain typerät sarjakuvantekijät.

Taannoinen iso lastensarjakuvakilpailu tuotti hävettävän surkean albumin koska tekijät olivat yrittäneet tehdä sarjakuvaa jollekin itseään tyhmemmälle, mikä on yleensä mahdottomuus.

Ja hamarapuolella sitten, kiitos. ::)

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 15 777
Vs: Lastensarjakuva - mitä se on?
« Vastaus #2 : 24.08.2007 klo 01:17:03 »
toinen kerta toden sanoo....

niin Minnan viesteistä paistaa läpi että sielläkin omakohtaista kokemusta lastensarjakuvista.
Omalle pojalle luettu niin kirjoja kuin sarjakuvia viikon vanhasta tähän päivään. Molemmat ovat ilokseni kiinnostaneet ja 6-vuotiaan omissa töissä on kuvakerronta pelottavassa määrin hallussa.
Sivu-ja ruutujakoa myöten.
Pojan suosikkeja ovat mm. Pikot ja Fantasiot, marsupilami, valikoidut Aku Ankat(pojan, ei minun), Tintit, Asterixit,  Hämähäkkimiestä ja TMNT:tä unohtamatta.

Toisin kuin yleensä luullaan ei lasten suosima sarjakuva ole kukkahattutätikommandon suosimaa hajutonta ja mautonta kevyttä höttöä. Lapsille ei voi valehdella.
Neil Gaimanin Coraline kirja on hyvä esimerkki, se mitä monet aikuiset pitävät kirjassa jo kauhuna on lapsista vain asiaan kuuluvaa tarinankerrontaa.
Lasten kykyä eritellä tosi ja fantasia toisistaan aliarvioidaan pahasti. Sisällöllisesti tarinan on oltava tosi.
Tässä kohtaa tuo Natasha ja dinosaurukset tulee kuvaan.
Siinä ei ole lähdetty tekemään sarjakuvakerrontaa mullistavaa taiteellista merkkipaalua, mutta puutteistaan huoklimatta on selvää että tämän sarjakuvan tekemisestä tekijät ovat pitäneet.
tekemisen ilo paistaa vaikka tarina onkin kevyt.

nämä :
Jos sarjakuva tuntuu aikuisesta typerältä, se tuntuu lapsestakin typerältä vaikkei tämä sanoisi sitä.

Taannoinen iso lastensarjakuvakilpailu tuotti hävettävän surkean albumin koska tekijät olivat yrittäneet tehdä sarjakuvaa jollekin itseään tyhmemmälle, mikä on yleensä mahdottomuus.
ovat totta, mutta lapsi sanoo jos jokin on tyhmää, siitä riippumatta miten hienona ja taiteellisena aikuiset sitä pitävät.

Siinä onkin yksi mikä erottaa lastensarjakuvat jos jokin. Niissä on oltava jotain sisältöä: hahmojen aitoja, teemojen ja subtekstin uskottavia.
Ajatuksenvirran ja taiteellisen angstin voi suosiolla unohtaa.

Lurker

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 17 040
Vs: Lastensarjakuva - mitä se on?
« Vastaus #3 : 24.08.2007 klo 10:09:12 »
Se kyllä harmittaa, että Yakareita, Smurffeja ja Marsupilameja saa metsästää divareista. Eurooppalaista lastensarjakuvaa antaisi mielellään lastensa luettavaksi, kunhan sitä vain jostain löytäisi... Ja Pikku vampyyrinkin julkaisutahti on sen verran hidas, että lapset ovat kohta lukiossa ennen kuin kakkososa ilmestyy!

Pikku vampyyrista on muuten lapsillemme jäänyt käyttöön lentävä lause: "Vie kakkaa. Se on aina hyvää."

Lasten sarjakuvakasvatuksesta juteltiin jossain aikaisemmassa ketjussa, mutta en sitä tähän hätään löytänyt.

jyrki68

  • Jäsen
  • Viestejä: 140
Vs: Lastensarjakuva - mitä se on?
« Vastaus #4 : 24.08.2007 klo 11:02:22 »
Dinosaurusten lisäksi olen huomannut että lapset pitävät viihteestä, jossa lapset ovat aktiivisia ja aikuiset askeleen jäljessä.

Yksi Barksin ankkaseikkailujenkin salaisista aseista...

matti

  • Lukiolainen
  • Jäsen
  • Viestejä: 107
Vs: Lastensarjakuva - mitä se on?
« Vastaus #5 : 24.08.2007 klo 11:12:32 »
Kuten lapsille kuuluvissa elokuvissa ja kirjoissakin. Olen sitä mieltä että hyvä lasten sarjakuva tarjoaa jotain sekä lapselle että aikuiselle. Lasta ei tarvitse pitää tyhmänä, vaan voi saada lapsi miettimään vaikkapa outoja aikuisten termejä. :)
Hyvää sarjakuvaa etsimässä...

Curtvile

  • Ylläpitäjä
  • ****
  • Viestejä: 15 777
Vs: Lastensarjakuva - mitä se on?
« Vastaus #6 : 24.08.2007 klo 11:14:01 »
Dinosaurusten lisäksi olen huomannut että lapset pitävät viihteestä, jossa lapset ovat aktiivisia ja aikuiset askeleen jäljessä.
...
Hämähäkkimiehen alkuaikojen vetovoima oli, että Hämis on itse teinipoika, ja viholliset keski-ikäisiä. Nykyisessa Ultimate Spider-Manissa on tajuttu pitää Hämis teininä, mutta vihollisistakin on tehty nuoria, ainakin osittain.

Tuosta taas aikuinen kritisoija saattaa päätellä, että lapsia käännetään aikuisia vastaan tms.

Tämä on vain plussaa. Hämähäkkimiehen vetovoimasta osa on juuri tuota. Minusta alan firmat ovat ymmärtäneet juuri tuon väärin, eivät lapset halua olla Robineita vaan Batmaneja.

Tietty anarkistisuus kuuluu asiaan. Mitä olisi Peppi pitkätossu ilman kapinaa ja tylsiä aikuisia? (paitsi moraalisesti arveluttava)
Mihale voi myös kertoa terveisiä että hengentuote uppoaa ainakin omaan kuusivuotiaaseen allekirjoittaneen lisäksi.

Doc Lomapäivä

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 807
Vs: Lastensarjakuva - mitä se on?
« Vastaus #7 : 24.08.2007 klo 11:17:47 »
Hyvää, aikuisten mielestäkin hauskaa kotimaista lastensarjakuvaa:
Markus Majaluoma: Kapteeni Castello ja perämies Åberg matkaavat etelään

Tarkkis

  • Kirjastotätisetä
  • Jäsen
  • Viestejä: 435
Vs: Lastensarjakuva - mitä se on?
« Vastaus #8 : 24.08.2007 klo 11:27:16 »
En tiedä vielä miten se on mennyt läpi. Koululaisen foorumilta tullut negatiivinen palaute huolestutti hetken, kunnes huomasin, että 99.9% negatiivisen palautteen antajista oli 12-13 vuotiaita tyttöjä. Sitä nuoremmat tuskin nettiä edes hirveästi käyttävät. Pienet pojat eivät kirjoita foorumeille ollenkaan - he vain pelaavat pleikkarillaan.

Noh noh, nyt tuli aikasmoisen karkeaa stereotypiaa. Foorumeista en tiedä, mutta pienet pojat ovat usein hyvinkin paljon kriittisempiä ja tarkempia siitä mitä lukevat (ja tekevät muutakin kuin pelaavat pleikkarilla...), kuin vastaavan ikäiset tytöt. Tytöt tapaavat usein lukea ahmimisiässä lähes mitä tahansa, kunhan aihe on edes jotenkin lähellä sydäntä. Tästä esimerkkinä vaikkapa varmastikin maailman tuotteliaimman lastenkirjailijan Merja Jalon suosio.

12-13 vuotiaita paljonkin alemmat tytöt kyllä viihtyvät nykyisellään tietokoneella, usein meidän kirjaston koneet on täysin varattuja n. 9 vuotiaiden tyttöjen toimesta.

Mutta palataanpa aiheeseen. Meilläkin on kirjastonhoitajan kanssa ollut vähän kädenvääntöä  mm. Spider-manin ja Tex Willerin sijoituspaikoista. Texiä meillä ei lapset lainaile juuri ollenkaan, ja hämis on nykyisellään sen verran rankka, etten sitä viitsisi ihan koululaisen ja karvisten viereen sijoittaa. Kompromissinä lehdet siirtyivät sitten nuorten osastolle, ja lasten osastolle päätettiin tilata uutuutena Hämähäkkimies seikkailee. Tintit, Lucky Luket ja Asterixit haluan pitää lastenosastolla ihan siksi, että näin niistä ei kerry kenellekään sakkomaksuja ;)
When the going gets weird, the weird turn pro! H.S.T

JanneT

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 125
Vs: Lastensarjakuva - mitä se on?
« Vastaus #9 : 24.08.2007 klo 11:47:05 »
Meilläkin on kirjastonhoitajan kanssa ollut vähän kädenvääntöä  mm. Spider-manin ja Tex Willerin sijoituspaikoista. Texiä meillä ei lapset lainaile juuri ollenkaan, ja hämis on nykyisellään sen verran rankka, etten sitä viitsisi ihan koululaisen ja karvisten viereen sijoittaa.

Vein pari päivää sitten aidan päältä pudonnutta tytärtäni hammaslääkäriin (jo toinen ylähammas samalla tekniikalla -nyt tiedän miksi lapsilla on maitohampaat!). Alueen hammaslääkäri sijaitsee samassa rakennuksessa paikallisen ala-asteen kanssa. Odotus kävi pitkäksi ja tytär alkoi selailemaan odotustilan sarjakuvatarjontaa ja mikäs sieltä käteen sattuikaan -tietysti Batman-klassikko vuosien takaa, jossa sarjamurhaaja pelottelee uhrinsa hengiltä ja keittää heidän adrenaliinilla kyllästetyt sydämensä palauttaakseen hormonitasapainonsa. Onneksi löytyi myös Aku Ankka, joka herätti suuremman kiinnostuksen.
Kuvitukset       Sarjakuvat         Animaatiot       Käsikirjoitukset                 http://www.jannetoriseva.fi

Pässi

  • Jäsen
  • Viestejä: 3 096
Vs: Lastensarjakuva - mitä se on?
« Vastaus #10 : 28.08.2007 klo 12:24:54 »
Perinteisesti lastenkirjallisuudeksi on mielletty kirjallisuus, joka on suunnattu lapsille tai jota lapset itse valitsevat luettavakseen. Nuo kriteerit tosin ovat ongelmallisia. Lienee varsin tavallista, että aikuisetkin saattavat innostua lapsille suunnatusta kirjallisuudesta ja lasten kirjavalinnat puolestaan voivat olla hyvinkin yllättäviä ja aikuismaisia. Eipä taida näistä kriteereistä olla siis apua lastensarjakuvienkaan rajaamisessa.
Vaikka aikuinen kiinnostuisi jostakin selkeästi lapsille suunnatuista sarjakuvista, niin ei se sarjakuva muutu siitä aikusten sarjakuvaksi. Eihän aikusten sarjakuviakaan pidetä lasten kamana, jos lapsetkin sattuvat niitä lukemaan.

Asterixit ja Barksin ankat ovat lasten ja nuorten sarjakuvia vaikka niitä vääntäisi miten päin tahansa. Aikuislukijat näillä sarjakuvilla ovat vain lisäarvo, ei mikään lajityypin uudelleenmäärittely. Minä taas lueskelin pienenä Bretécherin Turhaa joukkoa, mutta lasten sarjakuvana en pitänyt sitä hetkeäkään.

Duck-King

  • Jäsen
  • Viestejä: 65
Vs: Lastensarjakuva - mitä se on?
« Vastaus #11 : 09.09.2007 klo 11:26:20 »
No tällaiset pikku-lapset varmaan lukee aikas paljon muumeja, ja tällaiset eka-luokkalaiset ja muut ala-asteen ikäiset lukevat varmasti Aku Ankkaa taikka Asterixeja ja sen tapaisia sarjakuvia.
Ira furor brevis est.
(Uka Ankka Ankkis.netissä)

Antti Värtö

  • Jäsen
  • Viestejä: 86
Vs: Lastensarjakuva - mitä se on?
« Vastaus #12 : 09.09.2007 klo 14:29:24 »
Muumi-sarjakuva on mielestäni todella hyvä esimerkki tähän lasten ja aikuisten sarjakuvien erottelemisen vaikeuteen. Itse luin Tove ja Lars Janssonin Muumi-sarjakuvia jo ala-asteiässä, jolloin muumien elämänmyönteinen asenne ja hauska hahmosuunnittelu tuntuivat mukavilta. Kun luin Muumi-sarjakuvia uudestaan joskus lukioikäisenä niin ne avautuivat aivan uudella tavalla ja viehättivät anarkistisuudellaan ja jopa avantgardismillaan. Nyt luen edelleen muumeja mielellään, sillä ne ovat loistavaa sarjakuvaa kaikin puolin.

Onneksi en ole kirjastossa töissä, sillä mihin osaisin vaikka Muumit sijoittaa? Vaarana on, että jos jotain laittaa lastenosastolle, saa se negatiivisen stigman. Sitten teinit eivät suo sille vilkaisuakaan, eivätkä löydä siitä niitä uusia ulottuvuuksia, mitä hyvällä "kaikenikäisille" suunnatussa sarjakuvassa aina on.
« Viimeksi muokattu: 09.09.2007 klo 17:04:00 kirjoittanut Antti Värtö »

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 277
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Lastensarjakuva - mitä se on?
« Vastaus #13 : 09.09.2007 klo 15:59:34 »
Muumeja pitää olla väh. yhdet kappaleet kaikilla osastoilla! Samaten Tenavia, Barksia (Juhlasarjoja etc.), vanhempia Asterix-alppareita (ehkä näitä kokooma-kirjastokirjoja) jne. Kallistahan se on mutta palvelee yleisöä oikein.

Timo

Lurker

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 17 040
Vs: Lastensarjakuva - mitä se on?
« Vastaus #14 : 14.03.2008 klo 15:26:24 »
Lapset eivät hylänneet sarjakuvaa vaan sarjakuva hylkäsi lapset, sanoo Gravett. No, ei ehkä niin totta täällä akuankka-maassa, mutta totta toinen puoli.