Kunnas sanoi, että hän pilaisi kansalliseepoksen, jos Tuntemattoman murren väsäisi. Onhan Mare tehnyt myös Kalevalasta. Sekö ei ole kansalliseepos?
Olisikohan tässä semmoinen idea, että Kalevala ei mennyt pilalle. Sehän on tarukokoelma, tarinoita, jotka ovat kiertäneet suusta suuhun (ja joista Lönnrot kehitti edes jotenkin koherentin kokonaisuuden) ja jos sitä alkaa kuvittamaan, joutuu joka tapauksessa luomaan oman näköisensä teoksen. Se on kirjoitettukin "kalevalamitassa", joka nykylukijalle, ainakin minulle, tuo vähän koomisen yleisvaikutelman.
Tuntematon sen sijaan, se on realistista proosaa edustava romaani lähihistorian ajalta, niin läheltä, että edelleen elää ihmisiä jotka muistavat nämä tapahtumat. Kaiken lisäksi se sijoittuu sotaan, jota ainakin yleensä pidetään aika traagisena tapahtumana, jos kohta jo ekaluokkalaisetkin yritetään saada täälläpäin uskomaan, että isänmaan puolesta kuoleminen olisi oikeasti ns. "kova juttu".
Saan aika häiritseviä visioita, kun yritän miettiä, miltä näyttäisi, jos Kunnas tosiaan lähtisi Linnan jalanjäljille kuvatessaan suomalaisten historiaa. Ensin Koiramäen Kille osallistuu sisällissotaan punaisten puolella, myöhemmin hänet ammutaan järven jäälle. Sitten seurataan koirakomppanian matkaa jatkosodassa.
Kranaatit sinkoilevat ympäriinsä, irtonaisia käsiä ja jalkoja tippuu juoksuhautoihin, mutta herra Hakkarainen kävelee ympäriinsä vahingoittumattomana. Kunnaksen tavaramerkkihämähäkki kurkistelee ruumiskasasta ja muutenkin sattuu hassua. "Sotamies Tossavaisena päivä ei alkanut parhaalla mahdollisella tavalla", toteaa lakoninen kuvateksti, kun vihollinen (jota kuvattaisiin kissoilla? karhuilla? krokotiileillä?) losottaa miehen läpi Degtjarevillä.
Äärimmäisen mustan huumorin vaihtoehtona olisi tietenkin pehmentää sotaa niin, että kukaan ei sitten kuolekaan. Tämä onnistuu vanhojen tarujen kanssa ihan hyvin ja merirosvoistakin on aika romanttinen kuva jo seikkailuelokuvien myötä, mutta toinen maailmansota on "vähän eri juttu". Olen tosin kuullut, että Titanicistä on tehty lastenanimaatio, jossa kukaan ei hukkunut laivan mukana, mutta...
Kummastakin versiosta olisi kyllä mielenkiintoista nähdä näyte. Ehkä voisi käydä katsomassa löytäisikö tuon kuukausiliitteen jostakin.
Seitsemän veljestähän on semmoinen aika lämminhenkinen ja koominen tarina vähän hölmöistä veljeksistä ja sen vuoksi taipui Kunnas-muottiin kerrassaan hyvin.