Kirjoittaja Aihe: Kvaakin porukka ja sisältö  (Luettu 55073 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Hege

 • väsähtänyt
 • Jäsen
 • Viestejä: 950
Re:Kvaakin porukka ja sisältö
« Vastaus #15 : 02.03.2004 klo 11:36:12 »
Kirjoittaessani paikan kulttuurista en tarkoittanut että täällä pitäisi alkaa ruuanlaitosta ja autonrenkaista keskustelemaan. (En toki ole sitä kieltämässäkään.) Tarkoitin sitä miten urautuneesti sarjakuvista keskustellaan.

4) ononon!!! niinkuin mistä vaan aiheesta! tosin vierastan tota henkevä-sanaa... mutta vierastan myös sitä että aina ikäänkuin asetetaan kärjistäen vastakkain kaksi asiaa, vaikka nyt "henkevyys" vs. "lulleroinen mainstream".

Henkevä-sana tuli nyt vain valittua kun en parempaa siihen hätään keksinyt, en tarkoittanut keskustelun tason nostoa sivistyssanoilla vaan tuotanoin… syvällisempää, analyyttisempää ja monipuolisempaa keskustelua ja aiheiden käsittelyä. En voi sanoa että laadukkaampaa keskustelua, sitä voi syntyä aiheesta riippumatta.

Mutta aika harvoja täällä on joilla esim olisi samansuuntainen sarjakuvamaku kuin mulla. Mistäpä siinä sitten keskustelemaan kun ei olla edes luettu samoja kirjoja. :/

Jokainenhan voi edistää oman sarjakuvamakunsa leviämistä Ajankohtaista-ketjuissa, jossa on mahdollista sekä antaa että harjoitella arvioiden kirjoittamista lukemistaan teoksista. Mielelläni lukisin siitä muualla mainitusta Blankets sarjakuvasta enemmänkin kuin että ”hyvä on, lukekaa pois”. Jos onni on myöten voi löytyä toinenkin teoksen lukenut, tai mahdollisesti antaa lukijalle sysäyksen ko. teoksen hankintaan. Ei näistä ei-valtavirran teoksista niin paljoa mainosmateriaalia jaeta että ne olisivat yleisessä tiedossa edes Kvaakissa kävijöiden keskuudessa.

Siitä kyllä olen yhtä mieltä muidenkin kirjoittajien kanssa, että Kvaakin ilmapiiri on lämmin, täällä harvemmin käydään ensimmäiseksi/aiheetta tylyttämään. Positiivista on myös se että asioista keskustellaan, eli vastaukset ovat yleensä muutakin kuin kahden rivin (jos sitäkään) tokaisuja.

Enemmän ja vähemmän henkevissä ketjuissa mellastaminen johtuu kaiketi siitä että halukkaat kommentoijat keskustelevat omien kykyjensä mukaan. Mielipide tuodaan esille. Pidemmissä ketjuissa tämän seurauksena aletaan kommentoida näitä mielipiteitä eli syntyy väittelyä (pahimmillaan inttämistä ja kinastelua). Muutaman sivun jälkeen kukaan ei enää keskustele alkuperäisestä asiasta ja se voi tuntua hieman turhauttavalta, varsinkin keskustelun avaajasta.

There goes the original topic, flying out the window like Superman.

But pride -  where there is a real superiority of mind, pride will be always under good regulation.

Timo Ronkainen

 • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 19 049
 • "Ja rangaistus on greippi!"
Re:Kvaakin porukka ja sisältö
« Vastaus #16 : 02.03.2004 klo 12:00:50 »
Tämmöisessä itseorganisoituneessa (liekö oikea termi) ryhmässä kuin Kvaak-foorumi on hyviä ja huonoja puolia. Varmasti ryhmänmuodostuksen dynamiikasta ja sun muusta tämmöiseen liittyvästä on olemassa älykkäitä kirjoja ja tutkimuksia, mutta niihin perehtymättäkin voi sanoa että omalla aktiivisuudella voi paljonkin vaikuttaa siihen mitä täällä keskustellaan ja miten.

Kouvalaisen Juhalta voi pyytää mainoksia, flyereita joita voi levittää kirjastoihin, yliopistojen ilmoitustauluille (taiteen ja kirjallisuuden tutkimuksen puolella luulisi kiinnostuneita löytyvän), ja vaikka minne. Kavereille voi kertoa, lisätä linkin omille kotisivuille. Eri lehdillekin voi vihjaista juttuvinkkinä, että tämmöinen nettiportaali on olemassa.

Voi aloittaa omista kiinnostuksen kohteista keskusteluja Niiden ylläpito aiheeseen fokusoituna voi olla vaikeaa, mutta ei kai ylipääsemätöntä. Viime kädessä voi liittyä sisällöntuottajaksi ja kirjoittaa etusivulle juttuja itseään kiinnostavista aiheista, jolloinka muutkin ko aiheista kiinnostuneet saapuvat sivuille.

Ehkä foorumin ja koko portaalin ulkoasu karkottaa joitakin ihmisiä? Mikä ihmeen kvaak? Ankkajuttujako täällä vaan on? Vai onko tämä pelkästään lapsille? Kaikkea täällä olevaa pääsee kehittämään ihan ilmoittamalla itsensä ylläpitäjille. Niin helppoa se on.

Timo

tolppis

 • Jäsen
 • Viestejä: 4 410
 • Viinissä totuus
Re:Kvaakin porukka ja sisältö
« Vastaus #17 : 02.03.2004 klo 12:16:02 »
Ja sitten on niitä jotka selailevat näitä juttuja tylsistyneinä kun ei ole muutakaan tekemistä  ;D

(ja yllättyvät iloisesti kun n. kerran kymmenestä käynnistä on jotain todella kiinnostavaa kirjoitettu tai n. kerran kahdessakymmenessä kerrassa saa tietää jotain todella uutta)

Tero Mäntylä

 • Peliohjelmoija?
 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 1 102
Re:Kvaakin porukka ja sisältö
« Vastaus #18 : 02.03.2004 klo 12:23:59 »
Kyllähän tämän suuntaista muutkin sanoivat, mutta Roju hyvä tuo enemmän esiin sarjakuvamakuasi. Voihan täällä olla piilossa vaikka kuinka paljon ihmisiä, jotka omaavat samanlaisen sarjakuvamaun kuin sinä ja ainakin itse olisin kaikki ruokaisena sarjakuvanlukijana tutustumaan niihin sarjakuviin, mitkä vielä jäävät lukematta. Eteenkin laadukas eurooppalainen sarjakuva jää ohitse ja välillä tuntuu, että tehdäänkö euroopassa enää muuta sarjakuvaa kuin jo aikoja sitten kuolleiden viihteellisempien sarjakuvien uusia numeroita, jotka jatkavat samaa kaavaa mihin alkuperäiset tekijät jäivät. Niin ja enemmän kuin tarpeeksi Aku Ankkaa. Kun kuitenkin käsitykseni mukaan tunnet esim. ranskalaista nykytuontantoa niin suosittele sieltä jotain. Itseäni todella kiinnostaa wannabe eurooppalaisena sarjakuvantekijänä huomattavasti eurooppalainen sarjakuva mutta käsiini asti ei tunnu eksyvän kuin Enki Bilalia ja erinäistä suomalaista sarjakuvaa jonka hankkimiseksi ei tarvitse nähdä liikaa vaivaa kuten tilata sarjakuvaa jostain.

[kivi]

 • Jäsen
 • Viestejä: 1 570
 • Akvaarious.
Re:Kvaakin porukka ja sisältö
« Vastaus #19 : 02.03.2004 klo 13:35:16 »
Kyllähän tämän suuntaista muutkin sanoivat, mutta Roju hyvä tuo enemmän esiin sarjakuvamakuasi. Voihan täällä olla piilossa vaikka kuinka paljon ihmisiä, jotka omaavat samanlaisen sarjakuvamaun kuin sinä

Ei oikein voi. Niitä on tässä maassa metsurin sormin luettava määrä, ja Roju tuntee jo ne kaikki
:-)

Henk koht kaipaisin lisää keskustelua sarjakuvanteon filosofis-esoteerisistä puolista ym. tämän duunimme rajatiedosta. Mielelläni näkisin sellaisen tilanteen, jossa Kvaakin eri alueet olisivat selvästi eri lukijakunnalle - toisilla olisi ihan okei keskustella "jos Hulk ja Godzilla tappelis, Akkari on paras" -tyyliin ja toiset jo ihan vaikean sävynsä puolesta karkottaisivat amatöörit paremmin heille sopiville alueille.

Ja nyt ennen kuin mua syytetään elitismistä ja epäoikeudenmukaisuudesta, sanon, että nähdäkseni se on ainoa tapa pitää asiantuntevat keskustelijat paikalla vielä senkin jälkeen, kun Kvaakista joskus tulee suosittu. Tämän olen oppinut eräältä toiselta keskustelupalstalta, jossa tilanne on tullut ajankohtaiseksi noin 20 000 rekisteröityneen kävijän myötä.

Reima Mäkinen

 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 9 755
Re:Kvaakin porukka ja sisältö
« Vastaus #20 : 02.03.2004 klo 13:54:01 »
Weltzu esitti tulkintoja Top 5 kirjoittajista. En nyt jaksa selvittää miten asiaan vaikuttaa Ylläpidon osio. Haluan kuitenkin muistuttaa, että siellä on nyt liki 1000 viestiä (noin 8% kokonaismäärästä), jotka näkyvät myös tuossa Top5:ssä. Tästä metakeskustelusta vastaa lähinnä noin 5:n hengen porukka. Ylläpidon poppoo painottuu todellakin inasen sinne käyttäjähaitarin vanhempaan päähän.

Rojulle ja Hansille sanoisin edelleen, että korkealentoiset keskustelut pitää itse aloittaa, jos sellaisia kaipaa. On totta, että tähän asiaan on vaikutettu jo eri Keskustelualueiden nimeämisellä, analysoivalle ja vakavan henkevälle kirjoittamiselle ei ole omaa soppea. Sellainen juttu tuli mieleen, että ehkä yksi henkevän keskustelun peruslähtökohdista voisi olla keskittyminen (aluksi) johonkin yhteen mahdollisimman tarkkaan rajattuun aiheeseen. Tiedän, että täällä kyllä pyörii muitakin ihmisiä, jotka kaipaavat analyyttisempaa otetta, se tila sille vain on itse raivattava!
Tai sitten pitää hyväksyä se, että hyvä kun edes on tämä Kvaak! Roju, jos kuka tietää, miten "helppoa" on järjestää kaikkea kivaa muille.

Mitä tulee suomalaisen sarjakuvan kuppikuntaisuuteen, uskallan pitää itseäni siinä joltisenkin moisena asiantuntijana. Sen verran moneen kuppikuntaan olen pyrkinyt ja päässyt. Useamman kerran olen myös jäänyt rannalle (ja jopa Rannalle) ruikuttamaan. Yli 20 vuoden kokemuksien valossa Kvaak ei ole tässä suhteessa ainakaan pahimmasta päästä.
Jos nyt jotain negatiivista Kvaakista pitäisi sanoa, niin kai tämä on sitten liian demokraattinen systeemi. (Useinhan demokratia toimii parhaiten silloin, kun toiset ovat demokrrattisempia kuin toiset  :)) Muiden juttuja lukiessa "joutuu" jatkuvasti tarkistamaan omaa kantaansa asioihin.

Piirtäjät tuntuvat Suomalaisen sarjakuvan historiassa olleen aina se aktiivisin porukka perustamaan ja touhuamaan kaiken laista. Muutamia loistavia poikkeuksiakin tästä on, kuten esim. Suuri Kurpitsa ja Arktinen Banaani. Sellaiset suuruudet kuin Pahkasika tai Suomen Sarjakuvaseura ovat olleet karkeasti yleistäen puoliksi sarjakuvapiirtäjien moottoroimia. Tämä johtuu nähdäkseni siitä, että piirtäjillä on ns. oma lehmä ojassa. Vaahtoaminen eri kaukaloissa on meille edunvalvontaa.
Enemmän kaivattaisiin kuitenkin juuri lukija-, keräilijä- ja fani-pohjalta ponnistavia puuhaihmisiä. He eivät tee itsestään numeroa. Siitäkään huolimatta, että loppupeleissä juuri nämä hiljaiset pitävät koko tätä orkesteria hengissä.

Mielenkiitoisia ajatuksia näyttää suorastaan pursuavan ainakin tähän säikeeseen. :)
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Veli Loponen

 • Isoveli
 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 11 118
 • <><
Re:Kvaakin porukka ja sisältö
« Vastaus #21 : 02.03.2004 klo 14:03:53 »
En nyt jaksa selvittää miten asiaan vaikuttaa Ylläpidon osio.
Niin. Se turkasen ylläpito ja sen osio. Ilman sitä olisin jo varmaan aika päiviä sitten kömpinyt Ronkaisen ohitse foorumin pälättävimpänä sällinä. Nyt pitää tuskaisesti haroa tuota reilun sadan viestin etumatkaa umpeen tällaisilla joutavilla viesteillä.
Sangen ilahduttavaa on kuitenkin se, että peräti yksi top viitosesta on "vain" sitä Reiman peräänkuuluttamaa fani/keräilijä/lukija -porukkaa.
Mutta itse asiaan muut ovat antaneet niin hyviä vastauksia ja kommentteja, että jätän siihen puuttumatta.
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva

VesaK

 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 15 912
 • Kuka mitä häh?
Re:Kvaakin porukka ja sisältö
« Vastaus #22 : 02.03.2004 klo 14:09:18 »
Hämmästyttävän hyvin ja asiallisesti on kvaak.fi toiminut tähän asti. Saas nähdä koska tulee vallankumous...
“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama

Leo

 • Jäsen
 • Viestejä: 1 303
Re:Kvaakin porukka ja sisältö
« Vastaus #23 : 02.03.2004 klo 15:55:53 »
Hämmästyttävän hyvin ja asiallisesti on kvaak.fi toiminut tähän asti. Saas nähdä koska tulee vallankumous...
Sitten lentää sisällöntuottajat, ylläpitäjät ja modet aidan yli ;D Ei vaineskaan... Onhan niillä kaikenmaailman sensuurioikeudet (ehkäpä ne tämänkin viestin poistaa kansankiihotukseen vedoten :-X ).

Yksi iso mullistushan oli kun tähdet ja tittelit poistettiin ;)

tolppis

 • Jäsen
 • Viestejä: 4 410
 • Viinissä totuus
Re:Kvaakin porukka ja sisältö
« Vastaus #24 : 02.03.2004 klo 16:02:13 »
"sarjakuvanteon filosofis-esoteerisistä puolista"  ???

Olette hauskaa porukkaa mutta lievästi sisäsiittoista (excuse me language) mutta sekin lienee ihan "normaalia" näissä keskustelupalstajuitsuissa, I presume.

Minä ainakin seuraan tätä palstaa ihan vaan huvikseni ja kirjoittelen niitä näitä suolenpäitä ilman sen kummempaa punaista lankaa.

Mistäköhän muuten LÖYTÄISI noita eurooppalaisia sarjakuvia joista toitotatte? No, tietysti GF:stä ja Fennicasta mutta aika jenkkipainotteista niissäkin on. Nykyisin myös paljon mangaa josta en liiemmin kyllä välitä.

Meinaan vaan että esim. aiemmin jossain kun oli juttua Blacksadista niin en minä olisi ikinä edes kuullut kyseisestä sarjakuvasta ilman teidän "toitotustanne". Which was nice. Kiitos. Eli toitottakaa vapaasti.

(hmmm...mikä olikaan tämän aihelman varsinainen aihe...)

Kaikki myös jauhavat "analyyttisesta otteesta"  ???

Senkuin kirjoitatte! Siitähän se on kiinni. Ja toki voitte alkaa seunsuroida "ei-analyyttisia" juttuja mutta olisikohan tämä enää KESKUSTELUpalsta whatever?

Kuten olen jossain muuallakin joskus maininnut, netti ja nämä foorumit EIVÄT ole sama asia eivätkä millään voikaan olla kuin esim. elokuva-aiheiset lehdet tms. joihin voi kirjoittaa analyyttisia kirjoituksia eri aiheista. Toki voi harjoittaa yhdistelmää "ajattelutyö-kirjoitustyö-copy-paste" mutta se vaatii jo melkoisesti aikaa ja vaivaa. Etenkin kun foorumeille tullaan ehkä käväisemään luppoajalla tai kahvitauoilla tms.

Äsh. Minä osaa selittää...kuten sanottua, lämpimikseni jauhan.

PS: Mistä ihmeen top-5:stä te jauhatte. Ja mitäkööhän vikaa on "fani/keräilijä/lukijoissa"  ??? Ilman näitä "vain" ihmisiä teillä ei tule olemaan ikinä lukijoita sarjakuvillenne...ihan vaan tiedoksi...Kai tei "tekijät" kuitenkin teette sarjakuvia siksi että joku lukisikin niitä? Ehe? No offense.

tertsi

 • Vieras
Re:Kvaakin porukka ja sisältö
« Vastaus #25 : 02.03.2004 klo 16:14:48 »
Kai tei "tekijät" kuitenkin teette sarjakuvia siksi että joku lukisikin niitä? Ehe? No offense.


Joo, asiaa!
Taitaa vaan joskus tuo tärkeä seikka päästä joiltain unohtumaan, MUTTA ei Minulta, ei!!

Esa

 • Jäsen
 • Viestejä: 731
Re:Kvaakin porukka ja sisältö
« Vastaus #26 : 02.03.2004 klo 16:17:36 »
Täällä Kvaakissa on sellaisia johtohahmoja, joita ilman foorumi ois paljon tylsempi. (esimerkiksi yksi tapaus, jonka nikki alkaa H:lla ja loppuu t:hen..) On myös sellaisia hiljaisia sivustaseuraajia jotka kirjoittavat harvoin viestejä, mutta kun kirjoittavat niin kirjoittavat harkitusti, harkitusta aiheesta. Ja sitten on myös sellaisia, kuten minä jotka kirjoittavat vaikka ei tiedä asiasta yhtään  mitään, mutta on vain pakko kirjoittaa! Tämäkin viesti täysin turha!

 ::)

Tuuk42

 • Jäsen
 • Viestejä: 1 239
 • "En pidä minään"
Re:Kvaakin porukka ja sisältö
« Vastaus #27 : 02.03.2004 klo 16:30:43 »
Mutta eppu eikö juuri monipuolisuus olekin se miksi näitä foorumeita jaksaa seurata?
Aina on kivaa kun joukossa on niitä pelkkää asiaa kirjoittavia ja sitten muutama "koominen sivukevennys"
kuten nämä minunkin viestini tuppaavat olemaan.
Tämänkin kirjoitan vain jotta viesti laskuri nousee.. Heh heh.


Ei mutta asiaa puhutte, on erittäin hyv äettä on EDES tämä yksi suomenkielinen foorumi jossa ihmiset tietävät mistä puhuvat ja tekevät sen kuitenkin asiallisesti sekä selväsanaisesti turhaan "elitismiin" sortumatta."Art Kills Creativity." - Douglas Adams Paint it Black!

Hege

 • väsähtänyt
 • Jäsen
 • Viestejä: 950
Re:Kvaakin porukka ja sisältö
« Vastaus #28 : 02.03.2004 klo 17:38:11 »
Henk koht kaipaisin lisää keskustelua sarjakuvanteon filosofis-esoteerisistä puolista ym. tämän duunimme rajatiedosta.

Minulla ei ole aavistustakaan mistä on kyse. Kuitenkin puhtaasta tiedonhalusta lukisin aiheesta.
Kenties oma keskustelualue sarjakuvan kovassa ytimessä olevien ajatuksille olisi hyvä asia. Se estäisi myös sen, että aiheet eivät valuisi viestipinossa niin nopeasti pois seuraaville sivuille. Kvaakissahan ei ole mitään estoja tyyliin tänne osastolle saat kirjoittaa vasta jos olet kirjoittanut 100 viestiä muualle ja olet ainakin 20-vuotias ja omistat puolimetriä eurooppalaista ei-valtavirta sarjakuvaa. Jos alueen keskustelu lähtisi alusta asti tuolle Kiven linjalle, se hyvinkin jo itsenään suodattaisi pois hälyjä. Kirjoituskynnys nousisi, sillä jos et ymmärrä mistä puhutaan, niin hankala sinne on omia kommentteja sekaan laittaa. Kuitenkin näiden ketjujen ollessa luettavissa voisi tieto ja ajatus levitä laajemmallekin. Eli saataisiin aikaiseksi aiemmassa viestissäni mainitsemani klassisen musiikin osion kaltainen alue. Varsinkin jos alkuvaiheessa ylläpito ruoskisi aiheista ylimääräiset hälyt pois.

Keskustelujen tason nostaminen (en tarkoita että nykyinen taso olisi erityisen syvältä) vaatii kyllä kirjoittajiltakin tekstin ”toimittamista”, eli lisää työtä ilman palkkaa. Samalla myös vähenevät keskustelunomaisuus ja välittömyys. Voimme tietysti huomioida, että puolet normaalista keskustelusta on vain ”hmm”, ”joo”, ”kyllä” ja ”ai että” -sanojen toistelua joilla saadaan toinen osapuoli jatkamaan juttuaan. Joten kaikkien ”puheenvuorojen” ei tarvitse olla niin loppuun asti mietittyjä.

Eli mitä tehdään, uusi osio vai vanhaan malliin, kyllä, ei? Tietysti, koska käymme demokraattisessa foorumissa, voitaisiin aiheesta pistää pystyyn galluppi. Tosin vasta sitten kun kaikki puheenvuorot on käytetty (eli tämä ketju ei erikoisemmin kasva), näinhän se menee oikeissakin kokouksissa.
But pride -  where there is a real superiority of mind, pride will be always under good regulation.

Veli Loponen

 • Isoveli
 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 11 118
 • <><
Re:Kvaakin porukka ja sisältö
« Vastaus #29 : 02.03.2004 klo 21:24:28 »
PS: Mistä ihmeen top-5:stä te jauhatte. Ja mitäkööhän vikaa on "fani/keräilijä/lukijoissa"  ??? Ilman näitä "vain" ihmisiä teillä ei tule olemaan ikinä lukijoita sarjakuvillenne...ihan vaan tiedoksi...Kai tei "tekijät" kuitenkin teette sarjakuvia siksi että joku lukisikin niitä? Ehe? No offense.

Lähinnä kai minä. Innostuin vain laskeskelemaan noita foorumin tilastoja kun joku sen maagisen sanan heitti tuolla alkupäässä. Ja tilastothan löytää tuolta foorumin alapäästä...
Ja "fani/keräilijä/lukijoissa" ei ole yhtään mitään vikaa. Päinvastoin. Heikäläisiä olisi hyvä olla paljon enemmänkin.
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva