Kirjoittaja Aihe: Valvojien toiminta  (Luettu 175650 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Raaka

 • Jäsen
 • Viestejä: 74
Valvojien toiminta
« : 09.11.2005 klo 11:14:34 »

PTJ-edit: Pätkitty hieman luettavuuden lisäämiseksi, korjattu kirjoitusvirheitä ja lisätty linkki. (Jonkun verran viitseliäisyyttä pitää olla.)

Öhmm... Ei kai ylläpidon nimissä sentään pidä mennä muuttelemaan toisten tekstejä?

Minusta ylläpito voi aivan hyvin poistaa viestin, joka ei noudata tämän foorumin sääntöjä. Mutta toisen kirjoittaman viestin muuttelu oman maun mukaiseksi ei tunnu sopivalta.

Anonyymi

 • Jäsen
 • Viestejä: 37 602
Vs: Valvojien toiminta
« Vastaus #1 : 09.11.2005 klo 11:31:23 »
Öhmm... Ei kai ylläpidon nimissä sentään pidä mennä muuttelemaan toisten tekstejä?

Minusta ylläpito voi aivan hyvin poistaa viestin, joka ei noudata tämän foorumin sääntöjä. Mutta toisen kirjoittaman viestin muuttelu oman maun mukaiseksi ei tunnu sopivalta.


Olet oikeassa jos viesti ei sisällä muuten mitään asiaa. Tuossa tapauksessa kyllä sisälsi.

On parempi että foorumi on luettavassa kunnossa, kuin että joku loukkaantuu siitä että hänen virheitään on korjattu.

PTJ Uusitalo

 • Mediaholisti
 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 916
Vs: Valvojien toiminta
« Vastaus #2 : 09.11.2005 klo 13:06:44 »
Mainittakoon, että ilmaus "pätkitty" tarkoittaa tässä yhteydessä tekstin jakamista kappaleiksi enter-näppäimellä. Se yhtenäinen obeliski oli aika raskaan näköinen ja vaivalloisesti luettava.

Raaka

 • Jäsen
 • Viestejä: 74
Vs: Valvojien toiminta
« Vastaus #3 : 10.11.2005 klo 07:37:55 »
Tänne kirjoitettujen viestien korjailu, muuttelu ja parantelu ei minusta oikein sovi keskustelufoorumin ideaan. Vai katsooko ylläpito tämän foorumin olevan jonkunlainen nettilehti, jonka "artikkelien" luettavuudesta se - lehden toimituksen ominaisuudessa - huolehtii? Tämä voi päteä Kvaakin muihin osastoihin, mutta kai tämä keskustelufoorumi on eri asia?


J.Salo

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 987
 • ..ja valmis!
Vs: Valvojien toiminta
« Vastaus #4 : 10.11.2005 klo 09:59:02 »
Tämänkin keskustelun voisi kohta kahtia, jos tämä vielä jatkuu.

Oma mielipiteeni (ei siis ylläpidon linja tms). Keskustelualueen idea on ajatusten ja tiedon jakaminen. Ylläpidon tehtävänä on mahdollistaa ja parantaa ajatusten ja tiedon jakoa. Tämä tarkoittaa onelinereiden poistoa (eivät lisää uutta tietoa; häiritsevät keskustelun lukua yms), käyttäjien oikaisua (että osaavat säännöt), viestien muokkausta luettavaksi (hymiölitanian poistoa, värien vähentämistä viestissä yms).

PTJ otti hyvän viestin, jossa kuitenkaan ei ollut entteriä käytetty. Hän hajoitti viestin useampaan kappaleeseen, lukemisen helpottamiseksi. Lisäksi hän etsi käsiinsä Tekno-Kekon kirjoittaman artikkelin, jonka kirjoittaja - erittäin laiskasti, kuten PTJ asian mainitsi - oli jättänyt antamatta, mutta oletti että lukija käy lävitse.

PTJ ei koskenut viestin sanomaan millään tavalla. Päinvastoin, tekemällä nämä muutokset hän mahdollisti että viestin kirjoittaja saa sanomansa LÄVITSE. Lisäksi hän vielä alle kirjasi tekemänsä muutokset, jotta lukija ei kuvittele että kirjoittaja oli tekstistä yksin vastuussa - viestissä nyt oleva virhe saattoi olla valvojan vika...

Valvojan työn voi rinnastaa kustantamon editorin työhön; hän tekee tekstistä lukukelpoista. Kokonaisuudessaan. Olen ymmärtänyt, että keskustelun kokonaisuus on tärkein, jotta lukija, oli hän kuka tahansa, pystyy nopeasti käymään pitkänkin keskustelun lävitse. Onko tärkeämpää että keskustelu on täynnä kiireessä kirjoitettuja viestejä, joissa ei ole käytetty isoja alkukirjaimia, pisteitä, välilyöntejä, entteriä, mutta sen sijaan paljon hymiöitä? Että näiden "möhkäleiden" välissä olisi "Hyvä jesh!" viestejä "ja samaa mieltä!" viestejä? Kuka sellaista keskustelua jaksaa lukea? Kuka sellaiseen keskusteluun haluaa osallistua? Onelinerit poistetaan ja möhkäleet korjataan. Ja ihmiset jaksavat kirjoittaa uusia viestejä keskusteluihin, jotka ovat jopa lukukelpoisia. Keskustelut pysyvät luettavina. Joskus yksittäiselle viestille käy tässä köpelösti, mutta uskon että suurin osa käyttäjistä hyväksyy ja pitää toimintatapaa parhaana.

On kirjailijoita, jotka antavat julkaistavaksi pitkän pötkön tekstiä, täynnä kirjoitusvirheitä ja ilman minkäänlaista muotoilua. Editori sitten lukee tekstin lävitse, korjaa löytämänsä virheet ja jäsentelee tekstin helppolukuisemmaksi. Tuskin kirjailija tässä tuntee oikeuksiaan loukatuksi. Aika useassa kirjassa kirjailija myös kiittää editoria tämän tekemästä arvokkaasta työstä.

Tiedän että tämä on hieman isku vyön alle, mutta oletko tutustunut  Demin keskustelualueeseen? Siellä ei viestejä poisteta tai ulostuloon vaikuteta, ja käyttäjäryhmä siellä ja mangafoorumilla on osittain sama. Se on toinen linja mitä ylläpito voisi noudattaa - ja luulen että olemme kummatkin sitä mieltä, että tämä on näistä kahdesta se parempi.

Voisimme tietenkin vain poistaa kaikki viestit jotka eivät ylitä "standardia" sellaisenaan. Mutta tuskin käyttäjät pitävät siitä, että viesti mitä he kirjoittivat puoli tuntia poistetaan vain koska entteriä ei ollut käytetty (ja painotan että valvojalle on paljon helpompaa poistaa viesti kuin korjata se). Siksi viestien asuun (ei siis sisältöön) kosketaan. Koska uskomme että kirjoittaja mielummin pitää viestin näkyvissä (vaikka useammalla entterin iskulla kuin julkaistavissa) kuin menettää työnsä tulokset kokonaan.

Mutta tämä on oma mielipiteeni, jonka uskon että PTJ allekirjoittaa. Muista valvojista en voi sanoa mitään.
« Viimeksi muokattu: 10.11.2005 klo 10:04:56 kirjoittanut iJusten »

PTJ Uusitalo

 • Mediaholisti
 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 916
Vs: Valvojien toiminta
« Vastaus #5 : 10.11.2005 klo 11:13:49 »
Oi, kyllä allekirjoitan.

Tänne kirjoitettujen viestien korjailu, muuttelu ja parantelu ei minusta oikein sovi keskustelufoorumin ideaan.

Kvaakin keskustelufoorumin vai yleisesti keskustelufoorumeiden?

Vai katsooko ylläpito tämän foorumin olevan jonkunlainen nettilehti, jonka "artikkelien" luettavuudesta se - lehden toimituksen ominaisuudessa - huolehtii?

Minä en katso tämän olevan nettilehti, jonka luettavuudesta valvonnan tulisi huolehtia. Minä katson tämän olevan keskustelufoorumi, jonka luettavuudesta valvonnan tulisi huolehtia.

Mutta mitä minä tässä ranttaan, iJusten sanoi jo kaiken tarpeellisen. Ja jos jollakulla on vielä jotain sanottavaa asiaan, tämän ketjun voisi kyllä tosiaan jakaa.

Raaka

 • Jäsen
 • Viestejä: 74
Vs: Valvojien toiminta
« Vastaus #6 : 11.11.2005 klo 07:15:54 »
Viestin kappalejako ei ole pelkkää ulkoasua. Kappalejako on ajatusten ryhmitystä. Jos kappalejakoa muutetaan, viestikin muuttuu, koska ajatukset ryhmittyvät eri tavalla.

Vertaus kustantajaan ja kirjailijaan ontuu, koska kustantaja ja kirjailija neuvottelevat muutoksista ja kirjailijan hyväksyntä vaaditaan, ennenkuin lopputulos julkaistaan. Tätä neuvotteluvaihetta ei Kvaakissa ole.

Eikä sitä ole muissakaan nettifoorumeissa. Juuri sen takia tapa onkin, että viestejä voidaan ylläpidon toimesta poistaa. Mutta niitä ei muuteta.

Anonyymi

 • Jäsen
 • Viestejä: 37 602
Vs: Valvojien toiminta
« Vastaus #7 : 11.11.2005 klo 09:29:41 »
Tämä ketju on jäänyt torsoksi, koska alkuperäinen korjattu ketju on toisaalla.

Minä näen asian niin että kun opettaja korjaa koululaisen ainetta, ei koululaisen asia ole ottaa puheeksi kielen ja ilmaisun huoltoa, jota myös poikain tuossa puolustama kappalejaotus ja luettavuus selkeästi ovat.

Who watches the Watchmen, mutta mihin raja vedetään? Olen nähnyt ulkomaisia foorumeita joilla annetaan arvosana keskustelijoille. Olisiko sellainen teistä sitten hyvä idea?

Veli Loponen

 • Isoveli
 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 11 117
 • <><
Vs: Valvojien toiminta
« Vastaus #8 : 11.11.2005 klo 09:57:56 »
Mielenkiintoinen tilanne. Tähän asti on ollut tapa se, että valvojat ovat voineet käydä koskemassa viesteihin (poistetaan hymiöitä, korjataan linkkejä ja lainauksia, lisätään linkkejä, muutetaan otsikkoja tai vain pistetään huomautus käyttäjälle) ja tästä on maininta Netiketissäkin. Tietääkseni ei olla paljoa lähdetty korjailemaan kirjoitusvirheitä (mutta sitäkin on kai tehty).
Normaalitilanteessa valvoja tietenkin voisi kehottaa käyttäjää lisäämään tekstiin kappalejaon tai parantamaan kirjoitustaan (näin on tehty ja se on toiminut). Tässä tapauksessa kuitenkin kirjoittaja on vierailija, eikä voi mitenkään muokata viestiään jälkeenpäin, joten valvojan olisi pitänyt tehdä se joka tapauksessa. Toinen mahdollisuus on se, että koko viesti poistetaan. Se tuskin palvelee ketään.
Tietenkin paras ratkaisu olisi se, että mainitun viestin kirjoittaja kommentoisi itse tehtyä muutosta esim. tähän ketjuun.
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva

haddokki

 • Jäsen
 • Viestejä: 136
Vs: Valvojien toiminta
« Vastaus #9 : 11.11.2005 klo 12:36:23 »
Munkaan mielestä ei valvojalla ole oikeutta muokata toisten viestejä sen suuremmin, kuin poistaa ne suurimmat virheet tai muut kohdat mitä säännöissä sanotaan. Kappalejaosta yms. voisi nimenomaan huomauttaa, tosin tässä tapauksessa jos kirjoittaja on vieras, niin huomautuksesta ei ole mitään apua. Tapaus on siinä rajoilla.

Mutta yleisesti PTJ Uusitalon valvontatoimista sen verran, että jätä muiden mielipiteille vapaus. Aina kun joku on sun mielipidettäs vastaan, niin se toinen on väärässä.

Esim. tuolla "Haetaan ja tarjotaan ammattitaitoa" Esa ettii pienlehteensä piirtäjiä ja sarjakuvia, eikä halua siihen manga-tyyli edustajia. Sun mielestä se on väärin ja on pitäny mennä köhisemään sinne?

Toisessa tapauksessa meikäläinen anto mielipiteeni kopiosuojauksesta, ni sinä tulit sinne innoissas pätemään:

Lainaus käyttäjältä: PTJ Uusitalo
Ilmeisesti sisälukutaidossasi on häikkää. Ehkä viesti menee paremmin perille jos asia esitetään kuvin?

Lainaus käyttäjältä: PTJ Uusitalo
...tapauksessa käy näin (Käytän taas kuvia, että varmasti ymmärrät)

Oikeasti pistää vituttamaan, kun ihan asialliseen kommenttiin viitaten vielä valvoja alkaa paasaamaan omien mielipiteidensä oikeellisuutta ja toisen keskustelijan tyhmyyttä.

No, mangapuolta sut on tänne kait otettu valvomaan, sen homman taidat osata.

Rauha maassa ja ihmisillä hyvä tahto.

Rami Rautkorpi

 • Siirtäjä ja vääntäjä
 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 4 060
Vs: Valvojien toiminta
« Vastaus #10 : 11.11.2005 klo 13:51:50 »
Oikeasti pistää vituttamaan, kun ihan asialliseen kommenttiin viitaten vielä valvoja alkaa paasaamaan omien mielipiteidensä oikeellisuutta ja toisen keskustelijan tyhmyyttä.

Valvojilla on oikeus mielipiteisiinsä ja niiden esittämiseen parhaaksi katsomallaan tavalla, siis siinä missä muillakin käyttäjillä. Valvojan valtuuksien käyttäminen aseena väittelyssä eri asia, ja siihen PTJ ei nähdäkseni ole syyllistynyt. Retoriset aseet kuten pisteliäisyys ja alentuvaisuus ovat kaikkien vapaasti käytettävissä.
"Vaikka onhan joukossa Anssi Rauhalaa ja Rami Rautkorpea, jotka ovat paremmasta päästä verrattuina tekijöihin, joiden taso olisi jokin aika sitten supistunut omakustanteisiin ja sarjakuvaseurojen julkaisuihin." -- Kari T. Leppänen (https://tinyurl.com/ycbb3cw2)

Anonyymi

 • Jäsen
 • Viestejä: 37 602
Vs: Valvojien toiminta
« Vastaus #11 : 13.11.2005 klo 10:37:32 »
Avaan jälleen tämän. Valvojien toimia saa arvostella julkisestikin, mutta mieluummin sitten tässä ketjussa. Muualta arvostelut siirretään tänne.

Eli kolme mahdollisuutta:

1. Jos haluatte kaikkien käyttäjien näkevän arvostelun valvojista/valvojasta niin viesti tänne. Asiallinen kielenkäyttö suotavaa.

2. Jos haluatte että kaikki valvojat, mutta eivät muut käyttäjät, saavat kritiikin tietoonsa, klikatkaa "ilmoita valvojille" -linkkiä.

3. Jos haluatte pitää krittikin itsenne ja yhden valvojan välisenä, lähettäkää yksityisviesti.

Toinen "häröilyä" sisältänyt ketju pysyy lukittuna. Jatkakaa täällä.

« Viimeksi muokattu: 13.11.2005 klo 10:41:59 kirjoittanut Surfin Joe »

tompelo

 • Jäsen
 • Viestejä: 385
 • Fakta on vain jähmeä mielipide.
Vs: Valvojien toiminta
« Vastaus #12 : 13.11.2005 klo 12:15:25 »
Ketjun sulkeminen vaikuttikin aika perustelemattomalta teolta.

Itse näkisin valvojat eräänlaisina foorumin edustajina, joiden suuhun ei sovi edellämainittu vit***lu ja muiden käyttäjien älynlahjojen halventaminen kun omat sanat eivät muuten luovuuden puutteessa riitä aseiksi. Vai ovatko valvojat ns. "vain töissä täällä" ja voivat siten kettuilla muille käyttäjille jos mieli tekee?

Itse en ole muita esimerkkejä tällaisestä käytöksestä nähnyt kuin mitä edellä on sanottu, mutta kai valvojilla on omat pelisääntönsä? Valvojista Veli Loposen mielipiteille ja uskolle on kettuiltu oikein olan takaa eräässäkin Sekalaisen osaston ketjussa eikä valvoja-setä ole edes provosoitunut... PTJ:kin näyttää poistaneen turhan kommenttinsa Esan lehtiketjusta.

Anonyymi

 • Jäsen
 • Viestejä: 37 602
Vs: Valvojien toiminta
« Vastaus #13 : 13.11.2005 klo 14:38:27 »
Tuli väärinkäsitys turhasta ketjusta valvojien puolella. Minä luulin että se on tämä joka pitää lukita, samoin luuli eräs toinenkin valvoja.

Se olikin siis tuo "häröilyä". Valitan sekaannusta. Minä olin sillä kannalla koko ajan että pidetään tämä auki.

Reima Mäkinen

 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 9 753
Vs: Valvojien toiminta
« Vastaus #14 : 13.11.2005 klo 15:16:11 »
VIelä seikka joka ei ole tullut tässä ilmi. PTJ U on uusi näissä valvojapiireissä, eli suotakoon hänelle mahdollisuus maksella hieman oppirahoja. Valvojien neuvojiahan meillä on kyllä riittänyt aika mukavasti, mutta harva uskaltaa tai haluaa kokeilla hommaa käytännössä.
Tarkoitukseni ei ole siis puolustella ajattelemattomuutta vaan todeta, että tekevälle sattuu - varsinkin siinä tekemisen alkuvaiheessa.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson