Kirjoittaja Aihe: Sarasvatin hiekkaa  (Luettu 43873 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

PetriT

 • Jäsen
 • Viestejä: 68
Vs: Sarasvatin hiekkaa
« Vastaus #75 : 13.09.2008 klo 19:18:52 »
Sarjavakuvan nettisivuille www.sarasvatinhiekkaa.fi on kaivattu piirrosnäytteitä, joten laitoimme neljä ensimmäistä sarjakuvasivua katseltavaksi Esittely-sivulle.

Ekstrat / Linkit -sivulta löytyy nyt myös muutama aiheeseen liittyvä linkki. Ehkäpä jotakuta kiinnostaa lukea Platonin Timaios englanninkielisenä...

Jyrki Vainio

 • Mielikuvittelija
 • Jäsen
 • Viestejä: 1 609
 • Kvaak!
Vs: Sarasvatin hiekkaa
« Vastaus #76 : 27.09.2008 klo 02:12:59 »
Albumi lähti kaupasta mukaan (ihan laillisin keinoin) heti kun se vastaan tuli, mutta nyt vasta ehdin lukemaan. Selailun peruseella jo näytti lupaavalta, enkä todellakaan pettynyt nyt kun tutustuin tarkemmin. Mainstream-taustaisena sarjakuvaharrastajana olen nyt valmis julistamaan, että minun makuuni tässä on paras Suomessa tähän mennessä tehty sarjakuva-albumi. Tekijöille oikein isot kiitokset ja onnittelut!!

En ollut lukenut Isomäen kirjaa, enkä seurannut sarjan lehtiversiota, joten tarina tuli minulle täysin uutena. Sen takia en kokenut sellaisia ongelmia tarinan karsimisen ja tiivistämisen suhteen kuin muut ovat täällä kertoneet. Minusta tarina oli kerrottu erinomaisen jouhevasti, faktat tuotiin esille sopivan tasaisena virtana niin, ettei missään kohtaa tapahtunut liikaa tukkiutumista. Vaikka suuri osa tarinasta on periaatteessa puhuvia päitä, upea kuvitus hienoine maisema- ja tilakuvauksineen kantaa hyvin näidenkin läpi.

Pistin merkille, kuinka usein paikasta toiseen siirryttiin sivulta toiselle käännettäessä: tämä lienee lehtijulkaisun tuoma rakenne, mutta toimii minusta yhtäjaksoisessa tarinassakin hyvin.
Sivujen tila on minusta myös käytetty tehokkaasti: muut ovat toivoneet täällä lisäsivuja, mutta minä sanoisin että olin yllättynyt, kuinka hyvin annettu tila oli käytetty. Että kaiken sen informaation ja tarinan kertomiseen sujuvasti ei ollutkaan tarvittu sivuja kuin 72! Sanoisin, että hyvin taloudellista kerrontaa.

Ja sitten Kaakisen kuvat - kyllä ne ovat aivan mahtavia. Aluksi selaillen ajattelin, että selvästi eurooppalaista tyyliä, mutta nyt tarkemmin katsellessa näen amerikkalaisiakin vaikutteita. Oikeastaan niinhän se Suomessa sopii ollakin, meillä on luettu tasaisesti molempia.
Täällä on kritisoitu sarjan ihmiskuvausta, mutta ei se minua kyllä kauheasti haittaa. Vaikka piirrokset loistavatkin aivan erityisesti paikkojen ja laitteiden kuvauksessa, se on kyllä totta. Uskomatonta, kuinka vakuuttavasti ja rohkeasti on kuvattu monimutkaisia ja työläästi piirrettäviä tilanteita: ilmakuvia laivoista ja helikoptereista, autoja, sukellusveneitä, kaupunkimaisemia... todella, todella vaikuttavaa. Moni piirtäjä olisi moisen käsikirjoituksen saadessaan varmasti voinut purnata edessä olevaa työtaakkaa, mutta tässä kaikkea tätä on lähdetty hyvin ennakkoluulottomasti toteuttamaan.
Minusta piirroksissa on hienointa tyylin yhtenäisyys: ihmiset, paikat, laitteet, tekstuurit, vaatteiden laskokset - kaikki on oikeastaan kuvattu samalla pelkistyksen tasolla. Sangen realistisesti, mutta kuitenkin tietyllä rentoudella. (Erityisesti tämä tekee vaikutuksen mm. noissa kaupunkimaisemissa ja laivoissa: vaativia, yksityiskohtaisia kuvia, mutta lähempää katsottuna niissä on kuitenkin käytetty aika rentoa vapaalla kädellä piirrettyä viiva. Miten sillä tavalla saakaan tehtyä noin vakuuttavan näköisen realistisia kuvia? Kunnioitusta herättävä temppu).

Värejä täällä on jo kehuttukin ja minä yhdyn kuoroon. Todella näyttävän näköistä ja tasalaatuista jälkeä. Värit sointuvat hienosti yhteen viivapiirroksen kanssa, niin että tulee hallitun ja tasapainoisen näköinen kokonaisuus.

Ainoa seikka, josta voisin antaa albumille moitteita, on sen kansi. Se ei tee minusta teoksen muulle sisällölle ollenkaan oikeutta, vaan on toteutukseltaan paljon sisäsivuja heikompi. Asetelmakin on niin staattinen, sukellusvene vaan mollottaa siinä keskellä.

Mutta kaiken kaikkiaan en voi muuta sanoa, kuin että olen oikein ilahtunut ja hyvin vaikuttunut luettuani tämän albumin. Kun suomalaisen miehen on niin vaikea antaa positiivista tunnustusta toisille miehille, on minunkin nyt pakko turvautua perinteiseen voimasanojen käyttöön: Jumalauta jätkät, mikä saavutus!!

Tammi ei ole julkaissut paljoa sarjakuvia, mutta sieltä on nyt tullut Ville Tietäväisen Linnut ja Meret ja Isomäki-Tolppanen-Kaakisen Sarasvatin hiekkaa.
Kaksi kovan kansainvälisen tason suomalaista mainstream-sarjakuva-albumia.
Vasta kaksi, mutta hitaasti mutta varmasti edeten siitä on hyvä jatkaa.
Ei voi muuta kuin todella toivoa, että nämä saavat lisää tasoistaan seuraa.
Ja luonnollisesti, että Sarasvati saadaan mitä pikimmin Tietäväisen ja taidesarjakuvaväen seuraksi Ranskaan!
« Viimeksi muokattu: 27.09.2008 klo 02:19:51 kirjoittanut Jyrki Vainio »

Petteri Oja

 • Juudas itselleen
 • Jäsen
 • Viestejä: 8 203
Vs: Sarasvatin hiekkaa
« Vastaus #77 : 27.09.2008 klo 02:54:06 »
Tää oli hyvä. Kirjaa en ole lukenut, mikä varmaankin ei haitannut, ei tarvinnut harmitella mitään poisjättämisiä tai tiivistämisiä. Albumi toimi itsenäisenä teoksena erinomaisesti.

Joitakin epäuskottavia juttuja mukana oli kuten vaikkapa rannikoilla sijaitsevien ydinvoimaloiden sulkeminen mutta eipä ne häirinneet. Ihmiskuvaus oli onttoa mutta ei se ollutkaan tämän teoksen keskiössä. Ja kansi on epäonnistunut, ei yhtään houkuttele ostamaan. Cousteau-mielikuvan joku jo mainitsikin.

Puutteistaan huolimatta erittäin suositeltava ostos on tämä. Harvinaisen hyvä kotimainen realistisen tyylin seikkailualbumi! Toimii kuin junan vessa enkä tarkoita InterCityä. Mukavaa että Tammi julkaisi albumin myös englanniksi.

Curtvile

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 15 658
Vs: Sarasvatin hiekkaa
« Vastaus #78 : 06.10.2008 klo 18:22:50 »
Turun kirjamessuilla ollut näyttelyosasto oli hieno.
Oli upeaa nähdä ammattimainen prosessin kuvaus: lyijäriluonnos, tussattu, värit erikseen ja lopputulos.
Mustavalkoiset sivut olivat likimain hienompia kuin väritetyt.
Harmi etten bongannut tekijöitä mistään sillä tässä jos jossain on malliesimerkki miten se kuuluu tehdä:
ei oiota mutkia suoriksi tai oteta taiteellisia vapauksia, jälki on rentoa mutta teknisesti mestarillista ja tarkkaa ja kuljettaa tarinaa eteenpäin.
Tätä ei tarvitse koti- tai ulkomaisiin verratessa hävetä pätkääkään.

Toivottavasti tekijäkaksikko palaa pian sorvin ääreen.
« Viimeksi muokattu: 06.10.2008 klo 21:37:43 kirjoittanut Curtvile »

Ossi Hiekkala

 • Archipictor
 • Jäsen
 • Viestejä: 1 761
 • archipictor.com
Vs: Sarasvatin hiekkaa
« Vastaus #79 : 06.10.2008 klo 19:17:22 »
Turun kirjamessuilla ollut näyttelyosasto oli hieno.

Erittäin hieno. Oli ilo nähdä, kuinka eri jutut oli ratkaistu eri vaiheissa. Toivon kirjan myynnin saavan tuulta purjeisiinsa myös ulkomailla.

Lurker

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 16 996
Vs: Sarasvatin hiekkaa
« Vastaus #80 : 20.10.2008 klo 09:34:22 »
Hesarissa (11.10.) hiekka jäi vettyneeksi... Arvostelija oli Jussi Ahlroth.
Sarasvatin hiekkaa -sarjakuva ei tavoita romaanin voimaa
Toiminnan kuvitus on kankeaa. Jotenkin Kaakisen eurooppalainen tyyli jähmettää liikkeen.

Amerikkalainen tai japanilainen tyyli olisi tässä paljon vahvemmilla kuin eurooppalainen hillittyys.

Ympäristökatastrofi maistuu mämmilältä, kun ruuduilla ei uskalleta välittää liikettä. Kuvakulmat pysyvät sovinnaisina, eikä tunnetta luoda lähikuvilla.Timo Ronkainen

 • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 19 015
 • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Sarasvatin hiekkaa
« Vastaus #81 : 20.10.2008 klo 11:49:42 »
Jaa, pitääkin muistaessaan kehua. Jos ei tietäisi että on kirjan pohjalta tehty, niin eipä tuota huomaisi. Homma toimii oikein hyvin. Ehkä olisi toisin, jos olisin lukenut alkuperäisen kirjan (jonka lukeminen on toki ollu agendassa pitkään, mutta aina on jotain muuta ja seliseli), en tiä. Jääjärvirailokohtaus oli varsin intensiivinen, ei tosiaankaan mitenkään staattinen ja jähmeä. Toisaalta lopun katastrofit pienenevät jotenkin oudosti, se vaan tapahtuu hyvin vähäisellä dramatiikalla (tarkoituksellako?) ja sitten ollaankin jo postdiluvian-tunnelmissa. Sinällään hienot värit menevät vähän tukkoisiksi tällä paperilla, tumman pään kontrasti olematon.

Timo

tertsi

 • Vieras
Vs: Sarasvatin hiekkaa
« Vastaus #82 : 20.10.2008 klo 11:54:46 »
Hesarissa (11.10.) hiekka jäi vettyneeksi... Arvostelija oli Jussi Ahlroth.
Sarasvatin hiekkaa -sarjakuva ei tavoita romaanin voimaa

Amerikkalainen tai japanilainen tyyli olisi tässä paljon vahvemmilla kuin eurooppalainen hillittyys.

]

Minusta olis parempi, etta arvostelijat ei ehdottelisi omia ideoitaan.  Ilmeisesti kyseisella tyypilla on aika suppea nakemys japanilaisesta ja eurooppalaisesta tai amerikkalaisesta "tyylista".
Aika karkeaa yleistysta.
« Viimeksi muokattu: 20.10.2008 klo 12:17:14 kirjoittanut Tertsi »

Lurker

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 16 996
Vs: Sarasvatin hiekkaa
« Vastaus #83 : 20.10.2008 klo 12:23:16 »
Minusta olis parempi, etta arvostelijat ei ehdottelisi omia ideoitaan.  Ilmeisesti kyseisella tyypilla on aika suppea nakemys japanilaisesta ja eurooppalaisesta tai amerikkalaisesta "tyylista".
Aika karkeaa yleistysta.

Arvostelijan on aika vaikea arvostella, jos hän ei saa esitellä omia ideoitaan (=ajatuksiaan)!  ;-) Arvostelija voi toki olla välillä vähän joron jäljillä, kuten tässäkin tapauksessa, jos joutuu oman mukavuusalueensa ulkopuolelle.


Ahlroth on populaarikulttuurin moniottelija ja -osaaja.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Jussi_Ahlroth

tertsi

 • Vieras
Vs: Sarasvatin hiekkaa
« Vastaus #84 : 20.10.2008 klo 12:25:57 »
Arvostelijan on aika vaikea arvostella, jos hän ei saa esitellä omia ideoitaan (=ajatuksiaan)!  ;-)
Okeiokei.
Esitelkoon ajatuksiaan, mutta neuvomisen voisi unohtaa...

Grezen

 • Jäsen
 • Viestejä: 1 876
 • ¡Viva Zapata!
Vs: Sarasvatin hiekkaa
« Vastaus #85 : 20.10.2008 klo 12:32:54 »
Samaa mieltä Hesarin arvostelijan kanssa siitä, että sarjakuvaversio lässäytti pahasti juonen kohokohdat. Kirjaa en malttanut laskea käsistäni ja loppuratkaisusta näin jopa painajaisia seuraavana yönä - eli aika dramaattisesti kerrottu. Nyt jäi vaan semmoinen olo, että "aha, tässäkö tämä olikin". En sitten tiedä, mikä olisi auttanut. Sarjakuvassa jännityksen luominen on kuitenkin paljon vaikeampaa kuin romaanitekstissä. Ehkä ruutujen kokojen vaihtelu olisi tosiaan voinut pelastaa osan tunnelmasta.

Piirrosjäljestä ja värityksestä tykkäsin.


tertsi

 • Vieras
Vs: Sarasvatin hiekkaa
« Vastaus #86 : 20.10.2008 klo 12:36:57 »
Sarasvati ei uponnut muhun yhtaan. Annoin albun heti pois. Turhaa hyllyntaytetta.

Varitys oli parasta.
« Viimeksi muokattu: 20.10.2008 klo 12:42:39 kirjoittanut Tertsi »

Lurker

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 16 996
Vs: Sarasvatin hiekkaa
« Vastaus #87 : 20.10.2008 klo 12:42:47 »
Romaanin (hyvinkin tarkkaan ja innoissani) lukeneena tunsin, että tämä sarjakuva-albumi antoi minulle ikään kuin toisen version samasta tarinasta. Kirja ei ollut mielestäni sabluuna, jonka mukaan sarjakuva olisi pitänyt tehdä.

Ja tätähän ei ole suoraan tehty albumiksi vaan muutamaa lisäsivua lukuun ottamatta sanomalehtisarjakuvaksi. Paljon on siis pitänyt kertoa suht' pienellä sivumäärällä.

SH on ammattimaista ja tosissaan tehtyä kansainvälisen luokan suomalaista sarjakuvaa!

Jarkko Sikiö

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 7 911
Vs: Sarasvatin hiekkaa
« Vastaus #88 : 20.10.2008 klo 19:42:01 »
Luin sarjakuvasovituksen heti seuraavana päivänä, kun olin ehtinyt vasta edellisenä laskea Isomäen kirjan käsistäni.

Yhteisarvostelussa Lurkerin kanssa tulikin jo sanottua kaikki oleellinen, mutta korostan vielä ettei sarjakuva jättänyt kirjan jälkeen itsestään latteaa vaikutelmaa.

Lurkerin tavoin koen tämän olevan poikkeuksellisen upea sarjakuva - eikä tähän tarvita sinivalkoisia laseja. On kuitenkin hienoa kuulla eriäviä mielipiteitä, erityisesti siltä osin millaisia tuntemuksia opus on herättänyt.

Timo Ronkainen

 • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 19 015
 • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Sarasvatin hiekkaa
« Vastaus #89 : 23.10.2008 klo 23:55:43 »
Kaikki tuo (sarjakuvakerronnallisuus-teoria) on loppuin lopuksi turhaa (jos maailma tulvii).

Lainaus
Kuin olisi pureskellut jotakin ala-asteen maantiedon oppikirjaa. Tai jotakin EU-rahoitettua teosta ilmastonmuutoksesta


Paitsi jos se on totta. Kukaaan meistä ei sitä tiedä. Mutta luulisin että ilmastonmuutos ei ole eu-rahoitettu.

Timo