Kirjoittaja Aihe: Fingerpori ja muut Pertti Jarla -sarjakuvat  (Luettu 1740734 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Reima Mäkinen

 • Jäsen
 • Viestejä: 9 825
Vs: Fingerpori ja muut Pertti Jarla -sarjakuvat
« Vastaus #4710 : 08.09.2020 klo 13:49:54 »
Tämähän oli monella tapaa ajankohtaisempi kuin äkkiseltään arvaisi:

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006615983.html
No, niinpäs onkin. Perustuu siis ihan oikeaan uutiseen jota en vain itse ollut nähnyt. Ja pilakuva toimii tietenkin vaikka ei tuota uutista tuntisikaan. Kyllä tässä kuitenkin vahvana on taustalla myös se pahkasian lopettamiseenkin aikanaan liittynyt (ja uudeksi normaaliksi muodostunut) ilmiö, että monet vaikkapa poliitikkojen ulostulot ovat helposti hassumpia kuin niistä tehdyt pilakuvat.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Pelkone

 • Uusi jäsen
 • Viestejä: 9
Vs: Fingerpori ja muut Pertti Jarla -sarjakuvat
« Vastaus #4711 : 14.11.2021 klo 13:18:02 »
Hei, en keksinyt parempaakaan triidiä tämän kysymyksen esittämiselle, joten laitetaan tänne.

Fingerporia on julkaistu useamman eri alasarjan nimikkeillä, ja varmasti näissä formaateissa väkisin esiintyy jonkin verran päällekkäisyyksiä. Jos haluaisi lukea ns. "koko helahoidon", niin voiko yhtäkään julkaisua rajata pois sillä perusteella, että stripit on koottu kokonaan aiemmista julkaisuista? Vai onko jokaisessa albumissa (formaatista riippumatta) ainakin jotakin uutta materiaalia?
Kvaak eli sinne ja takaisin.

Reijo Valta

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 2 188
 • Haddadaa
Vs: Fingerpori ja muut Pertti Jarla -sarjakuvat
« Vastaus #4712 : 14.11.2021 klo 14:35:22 »
Ymmärtääkseni Koko kuva -sarjassa on kaikki stripit aikajärjestyksessä.

Sillä pääsee varmaan lähimmäksi "kaikkea".

Argonnessen

 • Jäsen
 • Viestejä: 77
Vs: Fingerpori ja muut Pertti Jarla -sarjakuvat
« Vastaus #4713 : 14.11.2021 klo 15:09:58 »
Näin minäkin olen ymmärtänyt. Käsittääkseni 'koko kuva' -sarjassa ilmestyy nyt sitten ihan kaikki stripit. Olen keskittynyt keräämään sitä.

hdc

 • Architectus urbis caelestis
 • Jäsen
 • Viestejä: 2 586
Vs: Fingerpori ja muut Pertti Jarla -sarjakuvat
« Vastaus #4714 : 14.11.2021 klo 20:30:22 »
Sitten päälle Pikku-Fingerporien ei-strippimuotoiset pitemmät tarinat (löytyneekö niitä jossain muussa julkaisumuodossa?)

Janne

 • Tex-fanaatikko sekä muun lännen viihteen suurkuluttaja!
 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 6 795
 • Hornan kekäleet!
Vs: Fingerpori ja muut Pertti Jarla -sarjakuvat
« Vastaus #4715 : 01.07.2022 klo 21:04:54 »
Elokuun puolivälissä avautuu Karkkilan museossa Tex Willer & Fingerpori -yhteisnäyttely. Kaikenlaista keräilykamaa, aiheeseen liittyviä pelejä, originaaleja, taidetta ja tietoa on esillä. Jotkut originaalit ovat myös myynnissä. Myös oheinen juliste on myynnissä. Siitä on otettu rajoitettu 80 kpl painos.
"Tex-tieteen yli-morisco"

Saapas

 • Jäsen
 • Viestejä: 115
Vs: Fingerpori ja muut Pertti Jarla -sarjakuvat
« Vastaus #4716 : 05.07.2022 klo 09:32:53 »
Sitten päälle Pikku-Fingerporien ei-strippimuotoiset pitemmät tarinat (löytyneekö niitä jossain muussa julkaisumuodossa?)

Fingerpori Juhlakunnossa kirja sisältää myös kaikki pitkät Fingerpori-tarinat Pikku-Fingerpori -lehdistä sekä aivan uuden seikkailun.

Janne

 • Tex-fanaatikko sekä muun lännen viihteen suurkuluttaja!
 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 6 795
 • Hornan kekäleet!
Vs: Fingerpori ja muut Pertti Jarla -sarjakuvat
« Vastaus #4717 : 12.08.2022 klo 12:11:12 »
TEX WILLER & FINGERPORI YHTEISNÄYTTELY – TEX WILLER KOHTAA HEIMO VESAN

Suomen valimomuseon Galleria Bremerissä, Karkkilassa avautuu perjantaina 19.8. klo 18.00 Tex Willer & Fingerpori yhteisnäyttely. Avajaiset ovat kaikille avoimet. Näyttelyn avaa kirjailija Ville Hänninen. Avajaisissa on tavattavissa myös Fingerporin luoja Pertti Jarla. Avajaisten jälkeen näyttely on avoinna viikonloppuisin klo 12-15 aina 6.11.2022 asti.

Tex Willer on Suomen yksi pitkäikäisimmistä ja suosituimmista käännössarjakuvista. Se sijoittuu 1800-luvun lopun Villiin länteen. Fingerpori puolestaan on suosituin kotimainen sarjakuva. Se sijoittuu nykyajan kuvitteelliseen Fingerporin kaupunkiin. Näyttelyidea lähti liikkeelle kahdesta eri aihiosta, mutta lopulta yhteneväisiä piirteitä kahden erilaisen sarjakuvan välillä löytyi riittävästi yhteisnäyttelyä varten. Näyttelyssä on esillä luonnollisesti itse sarjakuvataidetta, originaalipiirustuksia, keräilyesineitä, tietoa sekä lautapelejä, joista osa on vapaasti pelattavissa.

Vesa Kataisto on haastatellut Pertti Jarlaa näyttelyn teemoista ja sen liepeiltä:

Fingerpori on sarjakuvien villi länsi ja viidakko

Aivan ensimmäinen Pertti Jarlan sarjakuvahahmo oli Tex Tiili, stetsonpäinen tiiliskivi.
”Meillä kotona oli 1970-luvulla Tex Willer -pokkareita, tarkemmin sanottuna koko kämppä oli täynnä sarjakuvia. Siskoni harrasti piirtelyä ja maalaamistakin. Hän piirsi ehkä vuonna 1976 tällaisen stetson-tiilihahmon jolla oli pyssyjä. Nappasin hahmon ja piirtelin siitä sarjakuvia. Olin itse niihin aikoihin oppinut kirjoittamaan ja tein sarjan kerran päivässä. Niissä oli lännenteemoja aika usein. Leikkikouluikäisenä kun en osannut teoksiani arvostaa, ei niitä ole säilynyt ainuttakaan”, Jarla muistelee.

”Laitoin itseni piirtämään ihan päivittäin. Teeveestä tuli silloin jotain lännenjuttuja, esimerkiksi Veljekset-niminen sarja ja Alias Smith & Jones. Tykkäsin niistä, joten piirtelin silloin aika paljon lännenjuttuja. Lapsena ei joutunut miettimään, mikä menisi kaupaksi yleisölle. Opettelin piirtämään Tex Tiili -jutuilla. Muistan yhden tarinan juonen, koska olen jälkikäteen miettinyt, mitä ihmettä mahdoin silloin ajatella.”
”Siinä tiilihahmot ajelevat jeepillä erämaassa ja näkevät pyramidin. Hahmot ihmettelevät: ”Pyramidi Suomessa, mitä ihmettä?” Sieltä löytyy roistoja, joten tiilet menevät ampumaan ja tappamaan ne. En tiedä mitäköhän olen sillä jutulla halunnut sanoa, mutta vähän samankaltaisia ne kaikki olivat. Joudutaan konflikteihin pahojen ihmisten kanssa ja ammutaan ne. Varmaan television pahaa vaikutusta.”

”Luin kyllä myös oikeita Tex Willereitä ja muita sarjakuvia mitä meillä oli. Paitsi Frankenstein ja ihmissutta, jota ei suositeltu minun luettavakseni, mutta tutkailin sitäkin. Se ei pelottanut, varmaan koska tarinoiden ymmärtäminen oli aika vaikeaa. Hirveästi tekstimassoja ja yllättävän hapokkaita juonia. Eipä kuusivuotiaana tajunnut Tex Willeristäkään varmaan puoliakaan. Riitti, että siinä ratsasteltiin ja ammuskeltiin. Lähinnä Willereistä on jäänyt mieleen mustaa magiaa harjoittanut Mefisto. Luin silloin niin paljon kaikkea, löysin lähikirpparilta Diabolikkeja ja sellaista, joten jutut ovat menneet muistoissa sekaisin.”

Tex Willer-jutut puhuttelivat suorasukaisuudessaan alakouluikäistä ja vähän nuorempaakin Perttiä.
”Kun ryhdyin tekemään Fingerporia, Willer ja muut kumpusivat aika luonnostaan alitajunnasta. Willerin seuraamisessa tuli pitkä tauko, mutta sitä on tullut luettua niin herkässä iässä, että jutut palaavat mieleen. Laittaessani Tex Willerin Fingerporiin mietin sitäkin, mitkä jutut hahmosta tulevat kaikkien mieleen. Sama pätee muihinkin Fingerporin cameorooleihin, kuten Mustanaamioon.”

”Kun olen piirtänyt Fingerporin karttaa, olen miettinyt, että kaupungin ulkopuolella alkavat myyttiset alueet, kuten Mordor ja Mustanaamion sekä Tarzanin viidakot, kaikenlainen örkkien kansoittama erämaa. Niistä voisi ehkä piirtää enemmänkin, viedä Fingerporia fantasian suuntaan, tai ainakin sarjan kontekstissa kuvata niitä alueita, se on kiinnostava ajatus. Ettei aina vain oltaisi kaupunkimaisemassa. En ole koskaan ajatellut selittää, miten Heimo Vesa ja Aku Ankka voivat elää samassa todellisuudessa. Näin se vain menee. En ole mikään Don Rosa, joka pyrkii selittämään hahmojen historiat ja suvut.”

”Yhtenäiskulttuurista on ollut se hyvä puoli, että kaikki ovat lukeneet samoja sarjakuvia. Voi luottaa siihen, että lukijat ymmärtävät, jos mieleeni tulee tehdä jokin Tex Willeriin liittyvä vitsi. Ja yleensä, jos strippi on viitannut johonkin populaarikulttuuriseen hahmoon, lukijat innostuvat ja alkavat tarjota omia, samantyylisiä vitsejään. Esimerkiksi suosituimmat Mustanaamio-Fingerporit on tehty enimmäkseen lukijoiden jutuista”, Jarla paljastaa.
"Tex-tieteen yli-morisco"

Snpp

 • Jäsen
 • Viestejä: 56
Vs: Fingerpori ja muut Pertti Jarla -sarjakuvat
« Vastaus #4718 : 30.09.2022 klo 18:45:53 »
Onko tietoa onko Pertti Jarla signeeraamassa Turun kirjamessuilla 2022 lauantaina tai sunnuntaina?

Tänään perjantaina päivällä näemmä olisi ollut.

Jari Lehtinen

 • Jäsen
 • Viestejä: 3 947
 • Itsevalaiseva myyrä joka selvittelee kurkkuaan
Vs: Fingerpori ja muut Pertti Jarla -sarjakuvat
« Vastaus #4719 : 11.09.2023 klo 16:53:57 »
Taas on ollut hieman väkisinväännetty vaihe Fingerporissa, ja tämänpäiväinen esitys oli pohjamutaa. Se ei ollut minkäänlainen vitsi, vaan yleisönosastokirjoitus ja sellaiseksikin se oli hölmö.

Kyllä, Hymyssä oli paljaita tissejä. Kekkosta ei nähty munasillaan, mutta sen sijaan Vip-lehdessä Kekkonen poseerasi punaiset balettitossut jalassa.
Olennaista on, että 1970-luvulla tälle aineistolle oli ihan omat lehtensä. Hymyä ja Nyrkkipostia eivät sen tekijät ikinä kutsuneet laatulehdeksi. Se olisi vaikuttanut haitallisesti levikkiin.

Tänä päivänä ollaan siinä pisteessä, että "laatulehti" Helsingin Sanomat julkaisee vitunkuvia. Pääministerin edesottamuksista puolestaan raportoi kaikkein aktiivisimmin 7 päivää.
« Viimeksi muokattu: 12.09.2023 klo 10:29:06 kirjoittanut Jari Lehtinen »
”Yhdysvalloissa vuosittain julkaistaan 720 miljoonaa kappaletta »C o m i c s» sarjakuvia … joista ei vain puutu kaikki kasvatuksellinen arvo, vaan jotka ovat suorastaan vahingollisia.” Lastemme puolesta, Kansainvälisen lastensuojelukonferenssin Suomen päätoimikunta 1952.

J4N1

 • Jäsen
 • Viestejä: 176
Vs: Fingerpori ja muut Pertti Jarla -sarjakuvat
« Vastaus #4720 : 12.09.2023 klo 18:04:41 »


"Fingerpori-sarjakuvista tutun fiktiivisen Stalin 1000-auton esikuva lienee neukkujen Invalidka, Serpuhovin moottoritehtaan (SMZ) tuotos, joita myönnettiin itäonnekkaille liikuntarajoitteisille ja sotasankareille".

Mobilisti Senior 3/2023