Kirjoittaja Aihe: Ville Ranta  (Luettu 176343 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

JV

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 048
Re: Ville Ranta
« Vastaus #30 : 14.01.2006 klo 15:10:28 »
Joups. Kattelin noita. Aika luonnosmaisella viivallahan tuokin on tehty, mutta toimii. Jos otetaan enklanninkielen termit apuun, niin Ranta on selvästi 'cartoonist' ennemmin kuin illustrator tai artist, jos ymmärrätte mitä tarkoitan - hän piirtää varmasti, mutta luonnostelevasti, karrikoiden.

Mutta se mikä on silmiinpistävää, että hänen kuvien virrassaan on mahtava luontainen flow, silmä kulkee ruudusta ruutuun hyvällä rytmillä ja avainkohdat heti löytäen. Monilla sarjakuvantekijöillä, pitempään tehdeilläkään, ei ole mitään tajua tuolla suunnalla.

Paskat värit kyllä. Vaikka nekin auttaa silmää suunnistamaan, on se lukijoiden aliarvioimista vetästä Illustartorilla täyttöä ja viivaa hiirellä. Joissain jutuissa toimii ( jos ei näy värien rajoja), mutta tässä hiukka häiritsevää. rannan omat vesivärityksetkin on kyllä olleet kaameaa katsottavaa. Toisaalta eipä tuohon tyyliin hirveän pikkutarkkaa väritystä voisikaan ympätä - tyylitajuisesti pitäis se liika tietokonepalikkamaisuus osata välttää.
« Viimeksi muokattu: 14.01.2006 klo 15:14:21 kirjoittanut Veltti »

roju

  • sarjispelle
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 738
Re: Ville Ranta
« Vastaus #31 : 14.01.2006 klo 15:53:56 »
en usko että Ranskanmaalla leipätöitä "sutuilla" riittää.

Ei pidä LAINKAAN paikkaansa. Mistä tämä albumikin on osoitus. Ja jos tietäisitte, mitä mainstream-kustantamojen piirtäjille sivukorvauksina Ranskassa maksetaan vaikka millaisten kurakäsisten piirtämisestä, opettelisitte kaikki sitä ranskaa jo ihan hoona. Tarkoitan ettei hommalla rikastumaan pääse, mutta voi hankkia normaalin, säännöllisen elannon. Mikä on enemmän kuin Suomessa ikinä voi piirtämishommissa haaveilla. Ranskan ja Suomen markkinoiden suurin ero on se että Ranskassa sarjakuvien piirtäminen on ihan oikea, varteenotettava ammatti siinä missä muutkin. Itsensä voi halutessaan elättää piirtäjänä tai värittäjänä eikä kukaan pidä sitä mitenkään omituisena ammatinvalintana. Markkinat ovat niin suuret, että niillä on tilaa monenlaisille tyyleille.

Tuohan ei siis ole millään muotoa alternative- tms. alppari, jos joku sitä vielä luuli. Suomen markkinoillahan Villenkin tuotokset ovat kyllä pienkustannekamaa, johtuen kokonaismarkkinan pienuudesta ja jossain määrin yleisen sarjakuvatietämyksen painotuksista: strippi/huumorisarjakuva rules, länsimaisen sarjakuvan 20 viime vuoden saavutukset ja tyylisuunnat on suurelta osin tuntemattomia, koska niitä on käännetty hyvin marginaalisesti. Lisäksi nostalgia jyllää +30 sarjakuvayleisön joukossa, kuten tälläkin foorumilla usein huomaa, mikä on ihan okei mutta sikäli huolestuttavaa että mangaa lukuunottamatta kustantamot ovat aikalailla epäonnistuneet uusien yleisöjen kasvattamisessa hukkaamalla ainakin kaksi uutta tyylisuuntaa jotka ovat sitten jääneet asiaan vihkiytyneiden alkukieliseksi huviksi. Vieläkin joku jaksaa mulle hehkuttaa miten Bilal on parasta uutta mitä on keski-Euroopasta tullut sarjakuvan saralla... huokaus. Eikä niitä asialle omistautuneita, intohimoisia sarjakuvakauppojakaan liiemmälti ole. Suomi siis on edelleen strippien ja akuankan sekä kioskisarjojen maa. Kyllä pari asialle omistautunutta käännöskamaa julkaisevaa  kustantamoa olisivat mukava lisä tuohon tarjontaan. Vaan hyväntekeväisyyttähän se tämän kokoisilla markkinoilla pakosti on. Suomi on muuten varmaan ainoa maa jossa on onnistuttu tärväämään jopa Persepoliksen markkinointi ::) 

Musta on niin turhauttavaa seurata vuosikymmenestä toiseen tätä teoretisointia vesilasissa siitä miten suomalaisen sarjakuvan markkinaosuus ja sitä kautta koko ala myös ammattillisesti saataisiin nousuun tekemällä ties mitä vippaskonsteja, olevinaan  enemmän "kaupallisesti" (ts. kuten USA:ssa/Japanissa tms. tehtiin joskus pohtijan suosimalla menneellä sarjakuvavuosikymmenellä), vähemmän omaperäisesti jne. kun kyseessä on markkinoiden pienuudesta johtuva väistämätön noidankehä ja ainoa keino sekä taloudelliseen kasvuun että taiteellisen tason nousuun on hakeutuminen suoraan isommille markkinoille. Ns. ammattimaistuminen, joka ei Suomen kokoisten markkinoiden puitteissa ole realistisesti mahdollista.

Ja omaperäisyyteen uskon, en usko että sen kummemmin Ranskassa, USA:ssa kuin Japanissakaan haluataan lisää sitä samaa  mitä heillä on jo tehty vuosikymmenet paremmin ja halvemmin. 

Suomessahan satsataan sarjakuvan tuotekehittelyyn apurahojen muodossa, ja siinä suhteessa OPM voi olla sijoituksiinsa tyytyväinen, minkä näiden suomeksi+englanniksi julkaisevien omaperäisten pienkustantajien ja tekijöiden kansainvälinen menestys osoittaa. Kannattaa tehdä paljon ja taiteellisesti tinkimätöntä, julkaista itse ja käydä maailman festareilla. Niin se käy. Ei se sen kummempaa ole.
Muista poika, että tämän päivän kapinallinen on huomispäivän pieru.

pertti jarla

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 915
Re: Ville Ranta
« Vastaus #32 : 14.01.2006 klo 16:13:28 »
Kannattaa tehdä paljon ja taiteellisesti tinkimätöntä

  Mitä se sitten tarkoittaa? Jos joku haluaa tehdä vaik supersankarointia tai viisastelevia kissoja, niin onko se taiteellisesti tingittyä?
Myötätunto ja huumori pois vakavasta asiasta!
-Huolestunut äiti

roju

  • sarjispelle
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 738
Re: Ville Ranta
« Vastaus #33 : 14.01.2006 klo 17:22:53 »
  Mitä se sitten tarkoittaa? Jos joku haluaa tehdä vaik supersankarointia tai viisastelevia kissoja, niin onko se taiteellisesti tingittyä?

Ei lainkaan. Mietin miten tuon muotoilisin mutten jaksanut jäädä hinkkaamaan. Tuo daide vie sanana aina epäselville vesille.

Tarkoitan jotain sellaista että pysyy valitsemallaan tiellä... jatkaa ja kehittyy siinä sitten sen sijaan että tempoilisi ja riekkuis miettien "mitä KANNATTAIS tehdä", mikä tyyli NYT iskis, miten muualla on tehty ja menestytty = apinoinpa perässä..." tämä siksi, että luulen Suomen sarjakuvamarkkinoiden olevan liian pienet moisella spekulaatiolla pärjäämiselle. Joten ihan sama sitten suoraan tehdä sitä mitä mielii johdonmukaisesti ja pyrkiä mahdollisimman pitkälle. Tämä on ajatus jota en osaa oikein kunnolla muotoilla. Mutta tuntuu että semmoista turhaa, ajanhukkaista pohdintaa siitä mikä myis ja kannattais jossain mystisillä ulkomaan tai miksei kotimaan markkinoillakin on yllättävän paljon ilmassa ja musta se on turhaa laskelmoinnin yrittämistä alalla jolla ei ole vielä kukaan rikastunut. Eli jos raha ei oo optio, paree sit ees pitää hauskaa.

Esim. mainostoimistoalallahan tilanne lienee toinen, ulkomaan ideat voi näppärästi soveltaa käyttöön pikku markkinoillemme, about kukaan ei oo niitä nähny eikä niihin oikeesti luoviin ulkomaan tähti-ad:ihin oo täällä kumminkaan kellään rahaa...  :P

Aivoni ovat tänään styroksia.     
Muista poika, että tämän päivän kapinallinen on huomispäivän pieru.

roju

  • sarjispelle
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 738
Re: Ville Ranta
« Vastaus #34 : 14.01.2006 klo 17:31:53 »
Niijjoo ja tarkennanpa vielä sen verran etten pidä sitä ulkomaille pyrkimistäkään minään itseisarvona. Koko pointtini siis taitaa ollakkin että "jos haaveilet sarjakuvasta ammattina, go west young (wo)man!", sen sijaan että jääpi tänne jurnuttamaan ja kiertämään rundia.

Muahan esim. ei vois tuo studiotyö vähempää kiinnostaa mutta kovasti vaan siellä Angoulemen koulussa oli niitä joiden suurin haave oli päästä disnille tai marvelille tai lähinnä vastaavalle ranskalaiselle huttutehtaalle töihin ja niinpä vaan pääsivät ja asuvat nyt talossa ja syövät ruokaa. Veikkaan, että parin vuoden Ranskanpanostuksen jälkeen voisi asua missä vaan (ts. takas Suomessa) ja lähetellä planssejaan sähköpostilla Dargoolle.

Suomessa paradoksaalisesti huonoiten pärjää just jollain perus-seikkailuhutulla (jos ei oo petrihiltunen) ja semmosen piirtäjille on Ranskassa taas loppumaton tarve.

Okei, toi viimeinen lause oli ristiriidassa sen taiteellisen tinkimättömyyden kanssa. Eiku eipäs ollukkaan. Mut omaperäsyyden kanssa, ehkä.

Mutta en sano etteikö animaatioteollisuuden syntyyn verrattava nousu ois Suomessa sarjakuva-alalla teoriassa mahdollinen. Se edellyttäis koulutusta, valtion satsausta, osaavia ihmisiä (etenkin myyjiä puuttuu!), ja rutkasti onnea ja talenttia. En vaan näe kuka semmosta Suomessa osais ja kykenis alkaa masinoimaan. OPM:hän ei itsessään tiedä mitään.

Edit: vähän tää taitaa olla mun lempiaihe. Sori. Ja off-topikiks män.
Muista poika, että tämän päivän kapinallinen on huomispäivän pieru.

1978 villiä metsää

  • Jäsen
  • Viestejä: 527
Re: Ville Ranta
« Vastaus #35 : 14.01.2006 klo 18:43:02 »
Hyvin ne on piirretty,Villen sinkoilevat viivat tukevat tarinoiden monesti riehakasta tunnelmaa ja niiden huumoria. Ne hetket, jolloin on pysähdytty katsomaan jotain vähän tarkemmin ovat myös sisällöltään rauhallisempia ja tuovat kokonaisuuteen sopivia suvantoja.

Nuo päiväkirjajutut ovat aika ovelia, sana ja kuva menevät paikoin lähes "huulisynkassa" kun vasta tekstiä lukiessa hahmottaa missä ne suu, silmät, kädet ja jalat oikein ovat ja kuinka ne viestivät.Tylsää ja päätä turruttavaa on lukea tarinoita, missä jo ensi silmäilyllä hiffaa koko sivun lataukset. Se on se yllättävyys, kun piirrokset eivät ole niin kutsuvan selkeälinjaisia tai sommittelu totutunlaista. 

Eli onneksi olkoon vaan, paljon annettavaa luulisi olevan. Tuohon valtavirta/vaihtovirta keskusteluun vielä sen verran, että olisi mukavaa jos suomimangaa ja superdupereitakin ym. julkastaisiin antologioina, näkisi vähän niitä vivahteita mitä ne suomalaistuneena tarjoavat. Mustekin taidettiin keksiä ulkomailla.
« Viimeksi muokattu: 14.01.2006 klo 18:46:04 kirjoittanut diego-go:godego,I »

JV

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 048
Re: Ville Ranta
« Vastaus #36 : 14.01.2006 klo 19:41:50 »
Ei pidä LAINKAAN paikkaansa. Mistä tämä albumikin on osoitus. Ja jos tietäisitte, mitä mainstream-kustantamojen piirtäjille sivukorvauksina Ranskassa maksetaan vaikka millaisten kurakäsisten piirtämisestä, opettelisitte kaikki sitä ranskaa jo ihan hoona.

No eihän se ranskan albumi ihan sitä suttua ollkutkaan, johon viittasi, joskin luonnoksenomainen, vai mitä sanaa nyt käyttäiskään. Samankaltaista, joskin graafisesti paljon edistyneempäähän on vaikka Balinilla, ja miksei Sfarillakin, ja mikä nyt olikaan uusimmassa Jysäyksessä helkkarin komeaa jäkeä mies-nais-vonkausdraamakomediapätkä....

Ranskan tunnit minulla sijoittuivat vaikeaan teini-iän jäkivaiheisiin, jolloin opetukseen keskittymistä häiritsivät milloin eksistentiaalinen ja taiteellinen tuska, milloin muutamakin tyttö, sekä aivan käsittämätön eläkeikää lähestyvä opettaja. Kutosiahan sieltä räpsähti perä perää; luettuna jotain varmaan ymmärtää, ja kahvilassa osais ehkä tilauksen tehdä.

Kyllä minä englannin, ja paljon ruotsiakin, opin sarjakuvia lukemalla, miksei sitten ranskankin.

Kovasti käsittämättömältähän nuo juttusi ranskan sarjakuvaskenestä kuulostavat, on kuin kertoisit siitä että siellä ihmiset lentävät ja ruoka nostetaan hatusta. Mutta kai se vaan on pakko uskoa.


Petteri Oja

  • Juudas itselleen
  • Jäsen
  • Viestejä: 8 117
Re: Ville Ranta
« Vastaus #37 : 14.01.2006 klo 20:36:28 »
Itsensä voi halutessaan elättää piirtäjänä tai värittäjänä eikä kukaan pidä sitä mitenkään omituisena ammatinvalintana.

Niin no. Tuosta asiasta olen saanut hieman erilaisen kuvan...



Mutta muuten en rupea väittelemään, sinä tiedät tämän paremmin.

OlliH

  • Luopio
  • Jäsen
  • Viestejä: 414
Re: Ville Ranta
« Vastaus #38 : 14.01.2006 klo 20:53:02 »
Ilmoittaudun myös Rannan kannattajaksi, mutta grafiikkavarauksin eli en minä hänen piirrostyylistä yleisesti ihan hirveästi tykkää. Joissakin tilanteissa se toimii mainiosti (Sade), joissakin se pilaa hyvää tarinaa (Kallion käynti Oulussa Laikussa). Tarinankertojana en montaa enempää arvosta, ja se enemmän kuin paikkaa minulle satunnaiset ärsyttävyydet. Mitä tuohon uutuuteen tulee, niin eihän tuo hirveän edustavalta näytä, ja värit kaikkea muuta kuin tukevat tuollaista tyyliä.

Eikös Ranta ole myös kehittänyt tyyliään suttuisempaan (kai tämä on ihan korrekti sana?) päin, olen joskus bongannut jotain vanhempia tarinoita jotka vaikuttavat paljon puunatuimmilta. Enpä sitten osaa sanoa kumpi on parempi.

Samankaltaista, joskin graafisesti paljon edistyneempäähän on vaikka Balinilla, ja miksei Sfarillakin, ja mikä nyt olikaan uusimmassa Jysäyksessä helkkarin komeaa jäkeä mies-nais-vonkausdraamakomediapätkä....

Sehän oli myös Blainia. Ero Blainiin on minusta kuitenkin se, että vaikka ihmiset näyttävät hassuilta, pistää Blain satunnaisesti ikäänkuin härnätäkseen hienoja maisemia karikatyyrien vastapainoksi. Enpä muista että Ranta olisi mitään kovin fotorealistista yrittänyt tehdä (ei niin että olisin mitenkään erityisen perehtynyt, ja etenkin ei niin että moista miltään sarjakuvalta edellyttäisin). Sfarista en sitten osaa sanoa, kun olen lukenut vain sen Jysäyksen pätkän joka ei minua juurikaan hetkauttanut etenkään taiteellisesti.

JV

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 048
Re: Ville Ranta
« Vastaus #39 : 14.01.2006 klo 21:05:39 »

Sehän oli myös Blainia.

Niin, siis Blain on perkuleen hyvä piirtäjä, eri tavalla kuin Ville, hänellä on anatomian hienovivahteet hanskassa semmoisella realismisperäisemmällä tavalla. Jysäyksessä tarkoitin sitä, jossa kävellään auton seinien läpi, joku muu se tietojen mukaan oli... eikä se oikeastaan mitenkään suttuista ollut, semmoinen hienostuneempi versio Blainista. Kaunista viivaa.

MarkZero

  • Jäsen
  • Viestejä: 688
Re: Ville Ranta
« Vastaus #40 : 14.01.2006 klo 21:22:17 »
Mokomat! Luin tätä keskustelua ja menin lukemaan Rannan luonnoskirjoja. Sitten hypnotisoiduin lukemaan niitä pariksi tunniksi. :P

Jotain maagista Rannan otteessa on. Kadehdin kuin muutamalla viivalla hän tekee persoonallisia ja välillä tunnistettavia ihmisiä. Jos tyylin hätäisyys ärsyttää, niin pitää muistaa, että tuollainen välittömyys katoaisi, jos kuvat vielä ns. puhtaaksipiirrettäisiin.

Kymmenen vuotta sitten olin armottoman yksisilmäinen, värisokeanatsi, mitä tuli piirtämiseen. Rannankin olisin varmaan ampunut heti ja armotta, jos olisin silloin sattunut näkemään. Mut kun vanhenee tajuaa miten vähän itse osaa ja miten paljon muut osaavat. Ja osaa arvostaa asioita vähän laajemmalta pohjalta.


Mut en mä silti ihan tykkää sen piirrosjäljestä. ;) Ja joo, jos sarjiksia vakavasti haluaa ammattina tehdä, ulkomaille kannattaa ja täytyy pyrkiä.


VesaK

  • Jäsen
  • Viestejä: 15 556
  • Kuka mitä häh?
Re: Ville Ranta
« Vastaus #41 : 14.01.2006 klo 21:24:27 »
Celebriz-albbarin väreistä on muuten turha syyttää Villeä, väritys on saneltu ylemmältä tasolta.
“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama

Hege

  • väsähtänyt
  • Jäsen
  • Viestejä: 940
Re: Ville Ranta
« Vastaus #42 : 14.01.2006 klo 21:33:08 »
Koetin kirjoittaa, mutta tässä tapauksessa kuva kertoo mielipiteeni tehokkaammin.



Blainin "suttuisuus" on hyvin kontrolloitua, Sfar on enemmän "antaa mennä" -tyylisuunnan piirtäjä, ja Rannan kuvissa taasen jälki on jo niin rentoa ja nopean oloista että siinä ei enää varsinaisesti erotu "työ", ikäänkuin valmis sivu = se ensimmäinen luonnos. Kuvissa ei ole hinkkaamisen ja nysväysksen tuntua, siinä missä Blainin piirroksista näkee että niitä on "tehty". Virtuoosimaisuutta?

Ja joillekin Blainin tyylin "suttuisuus" on jo liikaa (jysäyksen ketju), vaikkei se oikeasti ole lähelläkään tuhrua, kuten ei ole muillakaan mainituista herroista.

Ja taisinkin juuri käyttää kuukauden annoksen lainausmerkkejä
But pride -  where there is a real superiority of mind, pride will be always under good regulation.

keijoahlqvist

  • Sarjakuvaneuvos
  • Jäsen
  • Viestejä: 3 553
  • -
Re: Ville Ranta
« Vastaus #43 : 14.01.2006 klo 22:30:01 »
Rannan sarjakuva on piirroksin kirjoittamista. Kun pystyy piirtämään yhtä nopeasti kuin ajattelemaan, ei tarvitse enää ikinä ihmetellä "mitä mä piirtäisin". Voi piirtää kaiken.

Ville ei kuohi vivahteita. Kun piirtäessä antaa mennä, kynä pyöräyttelee semmoisiakin vetoja joita ei tietoisuus tulisi ajatelleeksi. Kun tämmöisestä "luonnoksesta" yrittää siistiä puhtaaksipiirrettyä versiota, lopputulos näyttää  köyhältä, viidensentin art directorin karkkimainokselta. Mutta se ei olekaan luonnos. Se on se, mihin pyrittiin, oma piirrostoteutus siitä mitä haluttiin kertoa, se missä on mukana "eiku" ja tauot ja huitaisut ja otsanrypistys ja änkytys ja huokaus ja äänen terävöityminen ja lämmin katse - jos puhe-esitykseen verrataan.

angela

  • Uusi jäsen
  • Viestejä: 9
Re: Ville Ranta
« Vastaus #44 : 14.01.2006 klo 23:28:06 »
Mielestäni Villen piirrosjäljessä/tyylissä on jotain samaa kuin Ben  Katchorin, sillä erotuksella että Ben tekee "viimeistellympää luonnosmaista" jälkeä.