Kirjoittaja Aihe: Mustanaamio  (Luettu 714911 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Jamoz

 • Jäsen
 • Viestejä: 147
Vs: Mustanaamio
« Vastaus #1965 : 17.01.2014 klo 09:37:09 »
Tais myös lopettaa ennätysmäärän??  ::)

Lienee kuitenkin selvää et suunta on alaspäin ja tulevaisuudessa kirves heiluu vain lisää. Tosin eipä tuolla enää paljon ole teilattavaa, Hämis kuitenkin lienee seuraavaa.

Lurker

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 17 070
Vs: Mustanaamio
« Vastaus #1966 : 17.01.2014 klo 09:50:28 »
Tais myös lopettaa ennätysmäärän??  ::)

Lienee kuitenkin selvää et suunta on alaspäin ja tulevaisuudessa kirves heiluu vain lisää. Tosin eipä tuolla enää paljon ole teilattavaa, Hämis kuitenkin lienee seuraavaa.

Sarjakuvalehtien taru alkaa olla Suomessa loppu. Totta. Se ei tosin mitenkään ole Egmontin syy, joka varmasti mielellään näki innokkaat ostajoukot tönimässä toisiaan sarjakuvahyllyn edessä...

Koipeliini-äänestyksessä puolet (11 kappaletta!) äänestettävistä sarjakuvista oli Egmontin julkaisemia.

Mustanaamio on joutunut vähentämään sivujen määrää Ruotsissakin, jossa Fantomen on pitkään ollut huippusuosittu.

Jamoz

 • Jäsen
 • Viestejä: 147
Vs: Mustanaamio
« Vastaus #1967 : 17.01.2014 klo 10:21:38 »
Mielenkiintoista kyllä miten kakarat ei enää lue. Perhepiiristä löytyy toistakymmentä nuorta ja ikähaarukka on sen 15-20+ ja noista yksikään ei lue sarjakuvia. Mullakin hyllyt notkuu sarjakuvaa ja mun 17v sälli ei edes vilkaise niitä, ei ennen eikä nyt.

Jotkut ihmiset sanoo et muu viihde tekee sen ja osittain niin ehkä onkin, mut kyl sitä viihdettä oli jo silloin ku mä olin kakara/teini eli 80 luvun lopussa ja 90 luvun alussa. Silti luettiin sarjakuvaa konsoli ja tietokonepelien ohessa.

Vielä huolestuttavampaa on se, miten kakrut ei osaa enää kirjottaa tai kait lukeakkaan ku eivät kerran lue  ::) Silloin kun tälläisen kouluja käymättömän möllin kirjoitus/lukutaito on parempi ku tulevaisuuden toivojen, niin mä alan jo huolestua  ;D

Timo Ronkainen

 • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 19 249
 • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Mustanaamio
« Vastaus #1968 : 17.01.2014 klo 10:45:15 »
Viime vuoden keväänä tapahtunut Egmontin organisaatiomuutos ei ole ollut hyvä Suomen Egmontille. Porukkaa on heitetty ulos ja yleispohjoismainen johto on bisnesorientoitunutta.

Egmontin konsernitiedote (boldaukset minun):
Lainaus
Organisaatiomuutos Egmont Kustannuksessa
Egmont Kustannus Oy Ab tiivistää yhteistyötään Egmont Kids Media Nordicin kanssa vastatakseen kuluttajien mediankäytön muutokseen.

Egmont Kids Media Nordic ottaa vahvemman vastuun Suomessa toimivan Egmont Kustannuksen toiminnasta ja kehityksestä. Egmont Kids Media Nordicin toimitusjohtaja Jannicke Haugen on nimitetty myös Egmont Kustannuksen toimitusjohtajaksi 1.3.2013 alkaen. Suomen lisäksi hän vastaa Egmont Kids Media Nordicin toiminnasta myös Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Nykyinen toimitusjohtaja Jaana Lindvall-Harki jättää yhtiön 31.3.2013.

Jukka Torvinen on nimitetty 1.3.2013 alkaen Egmont Kustannuksen julkaisujohtajaksi ja Egmont Kids Media Nordicin johtoryhmän jäseneksi.
Egmont Kustannus Oy Ab on Egmontin ja Sanoman Magazines Finlandin puoliksi omistava yhteisyritys.

Helsingissä, 13. helmikuuta 2013

Median käytön muutos tarkoittanee sitä että sarjakuvalehtiä ei lueta.

Talousuutinen:
Lainaus
05.11.2013 | Lähde:Balance Consulting / PRH Kaupparekisteri

Egmont Kustannus Oy:n liikevaihto oli 15.0 miljoonaa euroa ja se laski kohtalaisesti edellisestä vuodesta. Laskua edelliseen vuoteen kertyi 1.1 miljoonaa euroa eli -6.6 prosenttia. Edellisenä vuonna yhtiön liikevaihto oli 16.1 miljoonaa euroa.

Liikevaihdon kohtalaisen laskun myötä myös Egmont Kustannus Oy:n tulos painui tappiolliseksi. Tappiota tilikaudelta kertyi 545 tuhatta euroa, kun edellisenä vuonna tulos oli vielä 411 tuhatta euroa voitollinen. Tulos heikkeni edellisestä vuodesta 956 tuhatta euroa.

Vaikka Egmont Kustannus Oy:n tulos oli tappiollinen, niin vakavaraisuus omavaraisuusasteella mitattuna oli edelleen erinomainen.

Näyttää siltä että pientäkään tappiota ei hyväksytä(?).

Minähän en mistään mitäään tiedä, mutta meneekös tämä siihen, että Suomen Egmontilla on kohta vain pieni konttori, jossa on yksi ihminen ja puhelin?  :(

Tätä taustaa vasten tuntuu ihmeelliseltä että viime vuonna ilmestyi kaikkea sitä mitä tuli, integraalit ja isot kovakantiset muut, näköispainoskokoelmat yms. Useimmissa toimittajana oli Ruokosenmäki. Miten nyt kun Jouko on ...öööh... joukosta poissa?  >:(

Tuleeko Mustista enää edes näköispainoksina? (Ne ekat mustikset 1968 olivat kyllä aika kehnoja). Sarjakuvalehtien aika on ohi. Ihan pienille lapsille on sentään:

- Bamse,

- Karvinen,

- Autot -sarjakuvalehti

- Tom ja Jerry

- Villivarsa

- Top Model (Muotipaperinukkeja, sarjakuvia. Ripaus kauneutta, glitteriä ja kimallusta nuorille tytöille sopivaan tyyliin.)

- Monster High (Lehti kertoo teinimostereista, jotka käyvät Monster High high schoolia. Jokaisessa lehdessä mukana myös tyttömäinen yllätyslahja.)

- Muumi (Pienten lasten oma lehti, jossa seikkailee koko Muumilaakson väki. Puuhaa ja tehtävää, sarjakuvaa ja tarinaa sekä kiva palkintokilpailu joka kuukausi.)

Aikuisemmille lukijoille lehtipisteestä näyttävät pokkarit lähtevän paremmin mukaan. Mutta eipä kyllä niistäkään kaikki. Eikä Mustis taivu pokkarikokoon.

Timo

OM

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 341
Vs: Mustanaamio
« Vastaus #1969 : 17.01.2014 klo 10:59:59 »

Missäs Jouko Ruokosenmäki on? Eikö olekkaan enää Egomontilla...?!

Onko siellä enää ketään henkilöä vastaamassa sarjakuvajulkaisuista joka tietäisi jotain sarjakuvakentästä ja mitä kannattaisi julkaista jne...siis täällä Suomen päässä? Tuntuu jotenkin aika hurjalta nämä dramaattiset kehitysvaiheet tuon konsernin eli Egomontin yllä.
Nähtäväksi jää parin vuoden sisällä, julkaistaanko tosiaan enää  mitään aikuisten sarjakuvaa lehti muodossa. Ehkä Tex joo...mutta kuinka kauan sekin jaksaa sinnitellä.. Ehkä sitä nyt kuitenkin ostetaan ja luetaan. Mutta minusta senkin tulevaisuus lepää varttuneempien aikuisten varassa siis heidän, jotka ovat eläneet nuoruutensa sarjakuvien runsaassa maailmassa.
Mustanaamio meni lopullisesti. Näin on nakkisormet.

Nykynuorile riittää tietsikat, oheislaitteet ja pelit + muut tuevaisuuden hienot keksinnöt.
Kyllä monet seikat vaikuttavat tänä päivänä ihmisten lukemiseen noin yleensä. Kuinka helppoa onkaan aamulla lukea uutiset netistä ja katsoa samalla uuden aamun strippi sarjakuvat tai tilata suoraan tietsikalle tai äly-puhelimeen jokin uusi sarjakuva albumi. Elämä on tehty niin helpoksi nykyaikana.

 Lapsille tarkoitettuja lehtiä varmasti julkaistaan, koska kauppamatkoilla pitää aina vinkua jotain lehteä tai värityskirjaa.  Albumi puolella en usko viikatteen käyvän niin säälimättömästi, mutta vaikutukset ovat jo kuitenkin näkyvissä. Mielenkiintoista millainen on tämän vuoden julkaisujen kavalgaadi suurella Egomontilla!
« Viimeksi muokattu: 17.01.2014 klo 11:10:14 kirjoittanut Orjan May »

Sampsa Kuukasjärvi

 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 4 582
Vs: Mustanaamio
« Vastaus #1970 : 17.01.2014 klo 11:58:51 »
En kyllä tykkää pätkääkään noista nykyaikaisista kansista. Kansitaide oli eniten miun maun mukkaa 70- ja 80-luvuilla. Jälki oli silloin niin sanotusti graafisempaa. Nää uudet vaikuttaa aika pilipalimeiningiltä. Eivät ole kovin omaperäisiä. Puuttuu kaikki mystiikka, omaperäisyys, jämäkkyys, iskevyys...

Samaa mieltä. Nykyään noissa on liian usein vain Mustiksen muskelien esittelyä. Rolf Gohsin poistuminen kansikuvia maalaamasta oli iso menetys.

KTL vetää taas blogissaan mutkat suoriksi ja kertoo miten "kvaakin porukasta (tästä nimenoaisesta ketjusta) löytyy vain Egmontin ymmärtäjiä jotka vain  kuorossa hurraavat nykyiselle business-politiikalle."
 
Eihän täällä nyt kukaan Egmontin sarjakuvalinjan alasajolle mitään hurraa! "Tehostamis-", irtisanomis- ja lopetuskuvio on vain niin tuttu muista yhteyksistä, että sitä vastaan taisteleminen tuntuu lähes mahdottomalta. Ymmärrän miksi kirves heiluu ja päitä putoaa, mutta ei se silti tarkoita sitä että hyväksyisin sen.

Minustakin me vain esitimme ymmärrystä realiteeteille, jotka ovat lakkauttamisen takana ja sitä, että kustantajan on vedettävä raja johonkin. Kyllähän Mustis olisi imagosyistä tärkeä sarjakuva mille tahansa kustantamolle, ja Egmontilla olisi varaa julkaista sitä siirtämällä siihen rahaa muista toiminnoista, mutta mikä kustantamo julkaisee kauan tappiollisia lehtiä ja spesiaaleja?

Sampsa Kuukasjärvi

 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 4 582
Vs: Mustanaamio
« Vastaus #1971 : 17.01.2014 klo 12:06:46 »
Lienee kuitenkin selvää et suunta on alaspäin ja tulevaisuudessa kirves heiluu vain lisää. Tosin eipä tuolla enää paljon ole teilattavaa, Hämis kuitenkin lienee seuraavaa.

Lehdissä kirves huojuu varmasti lähimpänä Bamsea (painos vain 2 500). Hämis (painos 5 000) on sitten melkein seuraava.

Tätä taustaa vasten tuntuu ihmeelliseltä että viime vuonna ilmestyi kaikkea sitä mitä tuli, integraalit ja isot kovakantiset muut, näköispainoskokoelmat yms. Useimmissa toimittajana oli Ruokosenmäki. Miten nyt kun Jouko on ...öööh... joukosta poissa?  >:(

Aikuiset ostavat kovakantisia sarjakuvakirjoja, joista voidaan ottaa täsmäpainoksia. Toivotaan, että Mustis ilmestyy esim. kovakantisena kirjana tai diginä, jos ei muuten. Mutta jos tuota onnetonta nimeä ”Egmont Kids Media Nordic” ja lastenkrääsää painotetaan, voivathan nuo kirjat tippua pois...

Tuleeko Mustista enää edes näköispainoksina? (Ne ekat mustikset 1968 olivat kyllä aika kehnoja). Sarjakuvalehtien aika on ohi.

Olisikos esim. Eetulla varmaa tietoa Mustis-näköispainoksista? Kirjakaupassa kehuivat niiden myyntiä ja uskoivat vakaasti niitä tulevan jatkossakin.

EetuT

 • Jäsen
 • Viestejä: 401
Vs: Mustanaamio
« Vastaus #1972 : 17.01.2014 klo 12:15:00 »
Olisikos esim. Eetulla varmaa tietoa Mustis-näköispainoksista?

Egmontin kevään listat ilmestyvät tässä kuussa. Käsittääkseni niiden sisältö ei aiheuta surua ja murhetta.
E.T

Gothicus

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 861
Vs: Mustanaamio
« Vastaus #1973 : 17.01.2014 klo 12:22:30 »
Samaa mieltä. Nykyään noissa on liian usein vain Mustiksen muskelien esittelyä...
Ja nekin vielä häiritsevästi anatomialtaan pielessä, kuten tässä viimeiseksi jääneen Mustis-spesiaalin kannessa. Ei silmää hivele.
"Ihminen on ihmiselle kettu."

Reima Mäkinen

 • Jäsen
 • Viestejä: 9 751
Vs: Mustanaamio
« Vastaus #1974 : 17.01.2014 klo 12:23:16 »
Oli KTL:llä pikku faktavirhekin: Spesiaali ilmestyi kuudesti vuodessa eikä neljästi.
Epäilen että KTL on tuossa käyttänyt lähteenä tätä:
Jos firman vuosivaihto on sanotaanko lonkalta parikymmentä miljoonaa euroa tai enemmän tai vähemmän, on ihmeellistä ettei voida ylläpitää vain neljästi vuodessa ilmestyvää MUSTANAAMIO SPECIAALIA jolla on jo status arvoa Suomalaisessa kulttuurissa.
;D

Mielenkiintoinen tieto tuolla sen sijaan oli se että Ulf Granberg oli vielä eläkkeellä ollessaan toimittanut noita spessuja. Ja nyt siellä Ruotsissa ei ole töissä ketään joka homman osaisi tehdä, tai jolle se olisi jyvitetty. Eiköhän se Fantomen myös kohta lopeteta. Sivumäärän pudottaminen on aika epätoivoinen temppu, eihän se ole mikään kovin halpakaan lehti nimitäin. (mistä päästään taas siihen että tekijöille pitää tietenkin maksaa!) Muistelee vaan miten kun takavuosina muutokset oli siihen suuntaan että lisätään sivumäärää, lisätään värejä. Niin siis tuolla sivumäärän pudottamisella ei kyllä enää lisää lukijoita voiteta, kun kakkossarjojen julkaisemisen kanssakin alkaa sitä myöten olla nihkeätä.

Itse toivoisin et koko Egmont kuolisi suomesta pois ja tilalle tulisi jokin järkevä pulju julkaisemaan sarjakuvia! Tosin pahoin pelkään et nyky maailmassa ja ahneuden keskellä tuo lienee aivan mahdoton juttu.
Suomessa firma on puoliksi Helsinki Median omistama. Ja pahin kilpailija lienee juuri Hesarin Akkaribrändi. Sille ei todellakaan ole lehtipisteissä enää mitään/ketään haastajaa, nyt kun mangakin meni pois muodista.
Ronkaisen lehtilistasta unohtui muuten Hevoshullu. Kyllähän Egmont/Semic aikanaan ideoi aktiivisesti uusia tuotteita, kuten nyt vaikka nämä hevos ja koira-sarjikset taikka Tumacin. Mutta näiden keskustelujen paikka taitaisi olla joku muu, kuten vaikka Egmont vähentää rajusti- ketju.

Ero nykytouhussa ja wanhassa on se et nykyään pyritään maksimoimaan voitot, ei vain saamaan voittoa. Touhu on häikäilemätöntä ihan kaikessa ja tämä koskee kaikkea bisnestä nykyään.
Sanoisin että tämä ei ole mikään uusi trendi. Muutos (tehostaminen ja voiton kyttääminen) alkoi 90-luvun laman jälkeen kun alettiin muutenkin huolestua huoltosuhteesta. Tietenkin se on vain pahentunut 2000-luvulla. Mutta selvähän se on että globaalissa markkinataloudessa (jossa on ollut perinteisesti aika kova inflaatiokin) raha hakee aina sitä parasta tuottoa. Sen pitäisi olla mielellään 10-20%. Yleisesti ottaen kustannusala oli ennen nettiä hyvä bisnes. Ei ole enää.

Olisipa muuten mielenkiintoista tietää miksi te aikuiset ihmiset luette/ostatte Mustanaamiota? Onko tästä keskusteltu tässä ketjussa jo? Onko kyseessä nostalgia, enemmänkin keräilyä, vanhaa tottumusta ja tapaa, vai ovatko tarinat todella mielestänne mielenkiintoisia ja jännittäviä (hyvää viihdettä)?
Leppänenhän viittasi tuossa kirjoituksessa hauskasti myös siihen, miten Egmont julkaisee lehtiä vain ääliöikäisille (mitähän tuo sitten tarkoittaakaan). Itsekin olen sitä mieltä että niittiselkälehti on sarjakuvalle paras julkaisumuoto.
« Viimeksi muokattu: 17.01.2014 klo 12:29:53 kirjoittanut Reima Mäkinen »
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Lurker

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 17 070
Vs: Mustanaamio
« Vastaus #1975 : 17.01.2014 klo 12:47:15 »
Olisipa muuten mielenkiintoista tietää miksi te aikuiset ihmiset luette/ostatte Mustanaamiota?

Muodikas vastaus oli ainakin ennen: kakkossarjojen takia (Thorgal, Jerome K. Jerome jne.) Vrt. Playboyn lukeminen hyvien artikkelien takia.

Historialliset seikkailut ovat Mustanaamion suola. Niissä on sitä vanhan ajan pulp-henkeä, joka ainakin itseäni kiehtoo.
« Viimeksi muokattu: 17.01.2014 klo 13:02:12 kirjoittanut Lurker »

Gothicus

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 861
Vs: Mustanaamio
« Vastaus #1976 : 17.01.2014 klo 13:03:38 »
Muodikas vastaus oli ainakin ennen: kakkossarjojen takia (Thorgal, Jerome K. Jerome jne.) Vrt. Playboyn lukeminen hyvin artikkelien takia.
Juuri niin ja telkkarista katson vain uutiset ja dokumentteja. Niinhän se menee. Nuorena poikana kakkossarjat olivat minulle täysin toisarvoisia. Mustista luettiin pelkästään Mustanaamion vuoksi. Vanhemmiten kakkossarjojen merkitys tietysti kasvoi.
Historialliset seikkailut ovat Mustanaamion suola. Niissä on sitä vanhan ajan pulp-henkeä, joka ainakin itseäni kiehtoo.
Samoin, aivan ehdottomia suosikkeja ja sieltä pienestä pojasta asti ne ovat sellaisia kohdallani olleet.
"Ihminen on ihmiselle kettu."

Timo Ronkainen

 • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 19 249
 • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Mustanaamio
« Vastaus #1977 : 17.01.2014 klo 13:09:19 »
Kyllä ne kakkossarjat oli ennen vanhaan paljon pääsarjaa huonompia B-tuotantoja. Sittemmin meinasi mennä kokonaan toisinpäin.

Timo

Curtvile

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 15 773
Vs: Mustanaamio
« Vastaus #1978 : 17.01.2014 klo 13:13:40 »
Muodikas vastaus oli ainakin ennen: kakkossarjojen takia (Thorgal, Jerome K. Jerome jne.) Vrt. Playboyn lukeminen hyvien artikkelien takia.


Itsellä oli kakkossarjojen takia lähinnä koska tästä maasta ajettiin muut jatkosarjakuvaa julkaisevat lehdet alas.
Silloinkin valikoiden.
Ajoittain mustanaamiokin koukutti, lähinnä jos piirtäjä oli Lindahl tai Leppänen.

Vrt.Playboyssa on päätäkynä ne artikkelit ja valokuvaus.

Mutta kun lukee kaikkea niin lukee Mustanaamiotakin, totta kai jos on tarjolla vain Mustanaamio sitten sitä. Vähän sama kuin jos ei kerran ole Hustleria niin Playboy.

Oma pulppini vaatii enemmän lihaa ja verta, sydäntäkin. Seikkailullisuutta koko perheelle sopien Mustanaamio toki tarjoaa.

Kahkonen

 • Jäsen
 • Viestejä: 720
Vs: Mustanaamio
« Vastaus #1979 : 17.01.2014 klo 14:22:41 »
Kakkossarjat Thorgalia lukuun ottamatta ovat nyky-Fantomenissa huonoja. Itse Mustanaamiossa nykyjatkumo (Bengalin ja lähialueiden tilanteen kehittyminen) ja historiasarjat ovat yleensä hyviä tarinoiltaan, ja niiden takia lehteä tilaan.

Miksi aikuinen lukee sarjakuvaa? Miksi aikuinen lukee?