Kirjoittaja Aihe: Mustanaamio  (Luettu 686137 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Jukka Laine

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 37 276
Vs: Mustanaamio
« Vastaus #1020 : 11.01.2011 klo 15:27:09 »
Heti muistin että kuningatar Samaris kuoli Mustiksessa, ja sarja oli 60-luvun alusta.

Sampsa Kuukasjärvi

 • Avustava toimittaja
 • *
 • Viestejä: 4 306
Vs: Mustanaamio
« Vastaus #1021 : 12.01.2011 klo 14:22:08 »
Piti etsiä tuo Samaris-seikkailu. Ehkä tuo tarina on vain satu, koska joku heimolainen kertoo sen leiritulella. Jutussa on sadunomaisia elementtejä: kuningatar on elänyt 300 vuotta nuorena loitsun ansiosta ja muuttuu tuhkaksi loitsun päättymisen takia. Samassa tarinassa muuten Samaris myös murhauttaa noitia, mutta ehkä sekin on sadun osa. (Huvittaa, kun jutussa Bill Lignante piirtää hämmästyvälle Mustikselle aina silmät näkyviin.)

Tarkemmin kun mietin, niin totta, että kuolemaa on välillä esiintynyt Falkin tarinoissa myös 30- ja 40-luvun rankemman Mustiksen jälkeen. Muistan Wilson McCoyn piirtämän 50-luvun tarinan, jossa merivartiosto ampui roistoja. 70- ja 80-luvun seikkailuissa Kula-Kun kuningatar Karola murhasi ja täytti aviomiehensä (monta kappaletta), kun kyllästyi heihin (murhaamista tosin ei koskaan näytetty). Varisliiga saattoi surmata ihmisiä 70-luvulla (en ole varma). 1994 Sy Barryn viimeisessä päivälehtitarinassa seikkailu alkoi, kun kapakkatappelussa kuoli joko wambesi tai llongo. Muitakin kuolintapauksia varmasti löytyy. Mutta mielestäni Falkin kirjoittamissa tarinoissa ei ollut viattomien massamurhia. Lukija uskoi, että terroristit olivat terroristeja, vaikka heidän tuhoisat suunnitelmansa eivät toteutuneet.

Sekä ensimmäinen osa viisiosaista tarinasarjaa, jossa Chatu tekee vankilasta käsin terrori-iskun YK:n Bengalin-toimistoon. Kuolleita on satuja mutta Dianaa ei löydy mistään. Parasta amerikkalaista Mustista pitkään aikaan.

Minua vaivaa, kun uusissa stripeissä on usein vain kaksi puhekuplaa. Olen arvostellut Paul Ryanin puisevia hahmoja aiemmin tässä ketjussa. Kertoisitko Kahkonen miksi Dianan kuolema -tarina on sinusta niin hyvä? Kuvataanko esim. Mustiksen synkkiä tunteita hyvin, kun hän uskoo vaimonsa kuolleen? Onko poikamies-Mustiksella romanttista säpinää? Myönnän, että tässä tarinassa on kyllä yritetty jotain uutta. Kalju Diana on poikkeuksellista ja järkyttävääkin. Tarinan kokonaispituus tulee olemaan jopa vuosi ja kahdeksan kuukautta, 510 strippiä.

Phantomwiki muuten kertoo, että Fantomeniin 2-3/11 on koostettu viisiosaisen tarinan kaksi ensimmäistä osaa D227 ja D228. Viides osa alkoi vasta äsken joulukuussa amerikkalaisessa päivälehdistössä.

Kahkonen

 • Avustava toimittaja
 • *
 • Viestejä: 660
Vs: Mustanaamio
« Vastaus #1022 : 12.01.2011 klo 17:31:00 »
Kertoisitko Kahkonen miksi Dianan kuolema -tarina on sinusta niin hyvä? Kuvataanko esim. Mustiksen synkkiä tunteita hyvin, kun hän uskoo vaimonsa kuolleen? Onko poikamies-Mustiksella romanttista säpinää? Myönnän, että tässä tarinassa on kyllä yritetty jotain uutta. Kalju Diana on poikkeuksellista ja järkyttävääkin. Tarinan kokonaispituus tulee olemaan jopa vuosi ja kahdeksan kuukautta, 510 strippiä.


Se tuntuu paremmalta kuin aiemmat pliisut Ryan–DePaul-tarinat, ei sen kummempaa.

No, Chatu on varteenotettava vastustaja, joka saa järkytettyä Mustanaamiota. Mustis ei vain kulje voitosta voittoon ja kukista lopulta vastustajaa, vaan matkalla on takapakkia.

Mustiksen tunteita nyt ei sen kovin laajasti kuvata, mutta onhan hän ihan hukassa, ei oikein tiedä mitä tekisi. Mitä nyt muutaman merirosvon ja terroristisolun siinä sivussa kukistaa. Vasta neljännessä osassa tulee varsinaiseen Diana-juttuun suuntaa ja viimeisessä päästään tuohon voitosta voittoon kulkemiseen (siis napsitaan vastustajia konna kerrallaan, siltä ainakin näyttää tässä vaiheessa).

Romanttista säpinääkin on, toispuoleista, ja huvittavasti se kilpistyy Mustanaamiosta: "Niin, on parempi ettemme kerro kaksosille meistä vielä." "Meistä? Ei ole mitään meitä, Savarna."

Phantomwiki muuten kertoo, että Fantomeniin 2-3/11 on koostettu viisiosaisen tarinan kaksi ensimmäistä osaa D227 ja D228. Viides osa alkoi vasta äsken joulukuussa amerikkalaisessa päivälehdistössä.

Ei varmaan kaikkia 204 strippiä ole mukana, vaan tarinaa on luultavasti pätkitty. Mikä ei ole aina huono asia. Sen mitä muistelen vanhoista Sy Barryn sarjoista sanomalehdissä (ja lehdessäkin), niin ensimmäinen ruutu oli kertausta edellisestä stripistä (jopa kopioruutu), keskimmäisessä todettiin nykytilanne ja viimeisessä kerrottiin, mitä seuraavaksi.

Olen lukenut "Dianan kuolemaa" strippeinä netistä ja minun täytyy sanoa, että en pidä siitä. – – Mitä tulee terrori-iskuun, en pidä siitä, kun viattomia ihmisiä kuolee lapsille tarkoitetussa sarjakuvassa. Lee Falkin aikana niin ei olisi kirjoitettu; Mustiksen alkuaikojen jälkeen hän ei kirjoittanut tarinoihin edes konnien kuolemaa.

Sama särähti itselläkin. Se on muutenkin kirjoitettu kehnosti. Muutaman ruudun ajan iskua päivitellään mutta sitten se jää sivuun. Tai sitten se on tarkoituksellista, että häivytetään tarinasta väkivaltaa.

Fantomen-lehden versiossa on piirretty tarinan ruutuja uusiksi, koska presidentit menevät eri lailla Fantomenissa ja sanomalehtistripeissä:
 
http://latestphantomnews.blogspot.com/2011/01/sandal-singh-in-chatu-storyline.html

Mustanaamion on Fantomen-versiossa epäiltävä myös Sandal Singhiä, muuten lukijat menevät sekaisin: ainahan Sandal sekaantuu kaikkeen. Jos tämä ominaisuus puuttuu Fantomen-versiosta, niin editointi on jäänyt puolitiehen.
« Viimeksi muokattu: 12.01.2011 klo 17:55:14 kirjoittanut Kahkonen »

Sampsa Kuukasjärvi

 • Avustava toimittaja
 • *
 • Viestejä: 4 306
Vs: Mustanaamio
« Vastaus #1023 : 15.01.2011 klo 17:25:02 »
Kiitos vastauksesta. Hyvä että jotain hivenen uutta kuviota on saatu aikaiseksi. Myös alun oikea selvänäkijä, joka näkee Mustiksen perhesuhteet, on minusta kiinnostava. Luin noita strippejä välillä, mutta useampi viikko sieltä täältä jäi välistä. Virallisissa paikoissa netissä voi yleensä lukea vain viimeisen viikon taikka korkeintaan viimeisen kuukauden aikaiset stripit. Aion etsiä ja lukea tarinan fanisivuilta.

Terroristi Chatu, kapteeni Savarna ja presidentti Sandal Singh eivät ole monien tuntemia, koska he ovat niin uusia hahmoja.

Kahkonen

 • Avustava toimittaja
 • *
 • Viestejä: 660
Vs: Mustanaamio
« Vastaus #1024 : 15.01.2011 klo 23:15:51 »
Myös alun oikea selvänäkijä, joka näkee Mustiksen perhesuhteet, on minusta kiinnostava.

Onko nähty missään tarinassa ennen? Pääkallomerkki leuassa. Phantomwiki ei nyt aukea eikä voi sieltä tarkistaa.

Entä onko Moz ollut selvänäkijä? Yleensä hän on vain sadunkertoja ja tarinantuntija, jolta Mustanaamio voi kysyä neuvoja.

Aion etsiä ja lukea tarinan fanisivuilta.

Vaihtele tuosta päivämäärää, ensimmäinen strippi on
http://content.comicskingdom.net/Phantom/Phantom.20090824.gif (tai _small, _large, _hires)

Sampsa Kuukasjärvi

 • Avustava toimittaja
 • *
 • Viestejä: 4 306
Vs: Mustanaamio
« Vastaus #1025 : 16.01.2011 klo 19:07:38 »
Suurkiitos! Tarkka resoluutio noissa stripeissä. Päivämääriä on vähän työläs rukata, mutta kunhan ne on syöttänyt, seikkailun voi lukea nopeasti uudestaan selaimen nuolinäppäinten avulla.

Itse löysin paikan, johon on koottu kaikki Mustiksen päivä- ja sunnuntaistripit cbr-tiedostoina, mutta en linkitä sinne, kun samassa paikassa harrastetaan lehtipiratismia.

Totta, että pommiräjähdys sivuutettiin liian nopeasti. Mustis on yllättävän passiivinen terrori-iskun jälkeen – ehkä se on kirjoitettu tahallaan niin. Tarinassa on kyllä pahana kusuna se, miten helposti terroristit löytävät Dianan kohteekseen.

Käsittääkseni sokeaa selvänäkijää ei ole nähty ennen, mutta pääkallomerkki varmaan selitetään, kun hän lopulta kohtaa Mustiksen tässä jutussa. Moz (päivälehdissä Mozz) on tosiaan ollut aiemmin vain tarinankertoja, mutta hänellä on joskus ollut joitakin aavistuksia. Tässä Diana-tarinassa hänen selvänäkökykynsä otetaan itsestään selvänä niin kuin se olisi ollut aina.

EDIT. Selvennän henkilöitä strippinäytteiden avulla. Ensimmäisessä stripissä tarinakertoja Mozz koettaa selvänähdä Dianan kuolemaa. Toisessa liuskassa kapteeni Savarna ja Mustis taistelevat merirosvoja vastaan ja Savarna on kiinnostunut Mustiksesta.
« Viimeksi muokattu: 17.01.2011 klo 23:56:49 kirjoittanut Satunnainen kävijä »

Jukka Laine

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 37 276
Vs: Mustanaamio
« Vastaus #1026 : 18.01.2011 klo 22:44:26 »
Savarnasta on selvästi tehty vakiohahmo. Aina ennen Mustiksesta kiinnostuneet naiset ovat löytäneet toisen miehen tai kuolleet.

MTT

 • Jäsen
 • Viestejä: 924
Vs: Mustanaamio
« Vastaus #1027 : 28.01.2011 klo 09:58:27 »

Hermeksen Phantom kirjaa osa 2 alustavasti selattu, jälki näyttää itse asiassa paljon paremmalta kuin ensimmäisessä osassa. Kirkkaampaa ja selkeämpää kuvaa tällä kertaa (rastereita en ole etsinyt).

Kirjassa peräti mainitaan lyhyesti materiaalista käyty keskustelu ja sanotaan myös että kun osassa 1 jouduttiin käyttämään kunnostettuja "tear-sheetteja" niin tässä kakkosessa on voitu käyttää lähdemateriaalina etupäässä King Featuresin proofeja.

Timo Ronkainen

 • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
 • Toimittaja
 • **
 • Viestejä: 18 805
 • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Mustanaamio
« Vastaus #1028 : 18.02.2011 klo 13:32:02 »

Ördög

 • Jäsen
 • Viestejä: 190
Vs: Mustanaamio
« Vastaus #1029 : 18.02.2011 klo 18:40:21 »
Heei!! Mustanaamio täytti eilen vähin äänin 75 vuotta!

Timo

Norjalainen Aftenposten on näemmä ainoa valtamedia missä merkkipäivää on huomioitu. Lyhyitä blogi- ja foorumimainintoja löytyy sieltä täältä, omani mukaan luettuina.

http://www.aftenposten.no/fakta/innsikt/article4032127.ece

No, kajauttakaamme sankarin kunniaksi kolminkertainen urjAA, urjAA, urjAA! (Tai guRAAn, guRAAN, guRAAN! )

"Kun Mustanaamio täyttää vuosia, juhlitaan". (Uusi viidakon sananlasku).

Nikopol

 • Jäsen
 • Viestejä: 251
Vs: Mustanaamio
« Vastaus #1030 : 05.03.2011 klo 01:24:27 »
Suosittelisin kyllä tuohon ruotsalaisen Fantomenin lukijakuntaan liittymistä. Lueskelin juuri uusimman numeron 5/2011 Mustistarinan, joka jäi vielä kesken, mutta teki kuitenkin vaikutuksen. Historiallinen seikkailu Ranskan vallankumouksen ajoilta "Giljotiinin varjossa", oli täyttä rautaa ja valtaapitävä Mustis jopa kuolee tarinassa. Oikeudenmukaisuus väärässä kohtaa aiheuttaa kahden hyvän miehen kuoleman ja toimii introna aatelisten massateloituksiin vallankumouksen tiimellyksessä. Itse kirjoitin aikanaan ruotsista B:n, mutta kyllä tuo melko helppolukuista kuitenkin oli. Tottakai, kun asiakaspalvelutehtävissä on, niin ei kielitaito ainakaan rapistumaan pääse, mutta väittäisin kylläkin melko helpoksi kielirakenteeltaan.

Jukka Laine

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 37 276
Vs: Mustanaamio
« Vastaus #1031 : 02.04.2011 klo 10:28:09 »

Kahkonen

 • Avustava toimittaja
 • *
 • Viestejä: 660
Vs: Mustanaamio
« Vastaus #1032 : 04.04.2011 klo 11:19:59 »
Mutta jos mietitään tuota julkaisuformaattia, mitä se kustantaisi?

Oikeudet? Kääntäjän palkkio? Toimitustyö? Ipad/Android-jakelu? Verotus? Mikä pitäisi olla hinta, jotta saisi panostuksen takaisin? Tai kuinka rikas pitäisi olla että tekisi hommaa hyväntekeväisyydestä?

X-men

 • Jäsen
 • Viestejä: 14 076
 • Comics costs too much, damned!!!
Vs: Mustanaamio
« Vastaus #1033 : 04.04.2011 klo 20:06:54 »
Oikeudet? Kääntäjän palkkio? Toimitustyö? Ipad/Android-jakelu? Verotus? Mikä pitäisi olla hinta, jotta saisi panostuksen takaisin? Tai kuinka rikas pitäisi olla että tekisi hommaa hyväntekeväisyydestä?

Jos lehtiä aletaan muuntaa IPad/Android muotoon niin ei se hinta kovin korkeaksi voi nousta eli vaatisi kohtuuison lukijakannan että tulisi muutakin kuin persnettoa. Aloituskustannukset vaatinevat lottomiljonäärin pankkitilin.
There Are Too Many Comics Which Don't Get Published Here.

OM

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 307
Vs: Mustanaamio
« Vastaus #1034 : 04.04.2011 klo 22:50:23 »


Enpä tiedä osaako kukaan kvaakin viisaista vastata. Nyt on ilmestynyt ainakin 2 Hermes Press kustantamon The Phantom: The Complete Newspaper Dailies Volume kirjaa. Osa kolme on kait tulossa piakkoin. Kysymkseni koskee Sy Barryn piirtämiä jaksoja. Mihin opuksen numeroon ja minähän vuonna voimme odottaa, että Sy Barryn jaksot tulevat julkaisuun?