0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.
Älkää nyt hyvät ihmiset luulko että USA:n lainsäädäntö on voimassa täälläkin. Suomessa saa käyttää toisen teosta omansa lähtökohtana
Eli: oletetaan, että tekisin nettisarjakuvaa ja julkaisisin sitä jossain ulkomaisessa blogipalvelussa, vaikkapa wordpressissä tai blogspotissa. Minkä maan tekijänoikeus- sun muun lainsäädännön piiriin sarjakuva kuuluu, ja onko sillä mitään käytännön merkitystä?
Useimmissa maissa on samanlainen tekijänoikeus kuin suomessa. Mielestäni ei merkitystä.
(Olen kiinnostunut näistä asioista erityisesti siinä mielessä, että miten ne voisivat vaikuttaa valokuvista sun muusta epätavallisesta sälästä koostuvien kollaasisarjakuvien tekemiseen.)
eri maiden tekijänoikeuskäytäntöjen eroista, ja sain vastaukseksi, ettei merkittävää eroa ole. Mutta onko kuitenkin? Vai puhutaanko tässä ihan eri asioista ja olen vaan itse sekaisin?
Tekijänoikeusluennolla Sanomatalossa taannoin sanottiin juur varta vasten esimerkkinä että kollaasiin saa liittää toisten valokuvanpalasia. Kollaasi on uusi teos.
Ameriikassa on eri tavat. Siellä voi yrittää varastaa tekijänoikeuden. Toivottavasti sekä valokuvan ottaja että Obama-julisteen tekijä pääsevät rauhaan tekijänoikeusgangstereista.
riitapukarit sopivat kiistan keskenään summalla, jota ei kerrottu julkisuuteen, mutta pysyivät kannoissaan. Fairey lupasi kuitenkin olla jatkossa käyttämättä uutistoimisto AP:n kuvia ilman lupaa.
Mielenkiintoista on, että uutistoimisto AP:n välittämässä uutisessa kiistan ratkaisusta ei kertaakaan mainita Hope-teoksen pohjana olleen alkuperäisen valokuvan ottaneen ammattivalokuvaajan nimeä. Silloisen senaattori Barack Obaman kuvasi 27. huhtikuuta valokuvaaja Mannie Garcia.
Et silviisiin. Kuvan ottaja sai jonkun kertakorvauksen, eikä saa nyt mistään mitään. Tekijänoikeuden nimellä vielä näistä puhutaan.
Vuonna 2006 otetun valokuvan tekijänoikeuden kuuluminen uutistoimisto AP:lle ei kuitenkaan ihan selvä asia. Kuvan ottanut Mannie Garcia sanoo, että hän oli vain kuuden viikon tilapäiskeikalla AP:lla eikä hänellä ollut yhtiön kanssa minkäänlaista sopimusta. Hän ei ollut suostunut allekirjoittamaan uutistoimiston freelancesopimusta, koska hän ei hyväksynyt sen ehtoja.
Tekijänoikeuden raukeamisesta ainakin säädetään aivan erilaisin ehdoin. Lisäksi muiden teosten käyttöön Yhdysvalloissa sisältyy käsite "fair use", jolle taas ei ole suoraa vastinetta suomalaisessa lainsäädännössä.Eli käytännössä, ymmärtääkseni tämä video, joka demonstroi fair usea, on laillinen Yhdysvaltain, mutta ei eurooppalaisen, tekijänoikeuskäytännön mukaan.
Eikö olisikin reilua?
Mikä ihme siinä on, että taiteilijat, kirjailijat, muusikot ynnä muut huithapelit ovat muuta väestöä paremmassa oikeuden turvassa?Nämä 50, 70 ja jopa sadan vuoden määräajat ovat ihan naurettavia. Mallia tulisi ottaa patenttilaista. Tekijänoikeus tulisi raueta 20 vuoden kuluttua teoksen syntymästä ja sillä sipuli. Jos tekijä ei ehdi kahdessakymmenessä vuodessa rahastaa tarpeeksi, se olkoon hänen häpeänsä ja tappionsa.
Sana "rahastaa" on myös aika törkeä tuossa, kun sentään puhuytaan esim säveltäjien ja sanoittajien ainoasta korvauksesta jonka he työstään saavat.
Nyt on joku taas lukenut isojen firmojen lobbauspropagandaa. Miten niin "paremmassa" - jos teet fyysisen teoksen, sen omistusoikeus on kiistämättä sinulla kunnes päätät sen myydä, miksi immateriaalinen teos pitäisi saada ottaa ilmaiseksi minkään määräajan kuluttua.