Äänestys

Eli valitse mielestäsi paras Maxi-Tex

Läpi lyijytuulen ja luotituiskun
Merihevosen mysteeri
Dodge City
Kalmankalinaa Wyomingin luutarhassa
Konfederaattien kulta
Kalkkarot ja pahemmat käärmeet
Rio Hondo
Tuulen poika
Meksikon luotijuna
Pitkäsarvisten surmanajo
Valkoisen biisonin pojat
Kobran Myrkky
Vaarojen Saartamana
Oklahoma
Fort Sahara
Irlannin poika Pat
Paholaisen eskadroona
Texas Bill
Viikatemiehen tiellä
Patakuningatar
Karibian verikoirat
Vuoren vartija
Verilöylyn hetki
Vaarojen Panama
Oikeuden mies
Kadonnut poliisipäällikkö
Alaskan ihmissyöjät
Keltainen koira
Luopioiden etuvartio
Cheyenne Club
Lakia ja oikeutta
Kit Carsonin menneisyys
Taistelujen silta
Mefiston varjo
Nueces Valley
Kultasola

Kirjoittaja Aihe: Maxi-Texit & paras Maxi-Tex- äänestys  (Luettu 228250 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Sika

 • Jäsen
 • Viestejä: 763
Re: Paras Maxi-Tex- äänestys
« Vastaus #60 : 03.12.2006 klo 14:52:43 »
Lainaus
Mikä vika loppuratkaisussa? Shocked

Minusta aika älyttömän kiiruhtaen vetäisty se loppu pakettiin, johtuen tietysti siitä että täytynyt saaha mahtumaan tiettyyn sivumäärään.Hyvä tarina siltikin ja ortiz on minun mielestä  yksi parhaista piirtäjistä. Käsikirjoittajasta en sano mitään, kun en ole perehtynyt.

Dakota

 • Tutkija (Pohjois-Amerikan intiaanihistoria)
 • Jäsen
 • Viestejä: 255
Re: Paras Maxi-Tex- äänestys
« Vastaus #61 : 04.12.2006 klo 16:04:09 »
Olen muuten aivan samaa mieltä "Luotijunan" loppuratkaisusta,jossa liika kiire on onnistunut vesittämään tarinaa. Butt Sullivanin haavoittumista ei näytetty,hän vain muuttui yhtäkkiä viittä vaille vainajaksi. Muutenkin lopusta jäi hieman väkisin väännetty maku. Hieno tarina silti. Erityiskehut lankeaa piirtäjä Ortizille,joka hallitsee oman alansa mestarin ottein. Kuva Texin ampumasta sotilaasta,jota korpit ovat tulleet nokkimaan,on kaikessa karmeudessaan yksi Ortizin ikimuistettavista piirroksista. Hän ja Font ovat molemmat "kauhun Mestareita",joille voisi kirjoittaa selkeitä kauhukertomuksia. Yliluonnollisissa asioissahan Letterikin mielellään liikkui ja Ortiz ja Font kyllä loisivat tunnelmaa vaikkapa manalan maisemiin.

Mr. Font

 • Jäsen
 • Viestejä: 493
Re: Paras Maxi-Tex- äänestys
« Vastaus #62 : 04.12.2006 klo 16:39:27 »
Fontko piirtää julmasti, niinkuin Ortiz? Ei minusta...

Jutellaanpa hieman siitä mitä tarinoita julkaistaan noissa "huipputarinamaxeissa".
Minusta olisi hyvä jos koottaisiin useampi lyhkäinen huippustory samaan Maxiin, tyyliin Kalkkarot ja pahemmat käärmeet/Leppymätön viha. Tarinasta pitäisi yhdistää kuitenkin joku yhteinen tekiä, kuten tarinoissa esiintyvä hahmo. Esim. Mestari tarinat Shanghai ladyn tragedia ja Mestarin paluu samassa niteessä. Olisi hienoa lukea Texin arkkivihollisten kaikki esiintymiset samoissa kansissa. Mestari ykkösen pituus on 181 ja toisen 268 sivua eli yhteensä 449 sivua. Olisihan se paksu, mutta suosio olisi kyllä varmasti suuri. "Molemmat Mestari tarinat samassa niteessä". Sama koskee Proteuksia. Proteus 2 ja 3 samaan niteeseen niin oijoijoi... Mainokseksi: Kronikassa 14 esiintynyt konna Proteus mr. P esiintyi vielä myöhemmin kaksi kertaa. Nyt konnan molemmat ilmestymiset on koottu samaan niteeseen. kakkos Proteus ("Pidättäkää Tex Willer" alkaen 1/78)on pitkä 109 sivua ja Proteus kolme ("Kit Carsonin rikos" alkaen 8/89)on pitkä 142 eli yhteensä 251. Pienen maxin määrä. Yksittäisenähän noita todella loistavia Proteuksia ei voi julkaista, pienen sivu määrän vuoksi. Mahd. vielä Mefisto tarinoita (nekin ovat tosi LYHYITÄ) samoihin kansiin, niin vot. Muita konnia: Pedrosa tarinoissa 11-13/86 (197 sivua) ja 8/90 alkaen "Rajaseudun rosvot" (264 sivua). Siitä tulisi yli 400 sivun nide tuostakin. Sitten yksinään julkaistaan sellaisia tarinoita jotka ovat niin saamarin pitkiä: Suuri vehkeily, Mies ilman menneisyyttä, Paluu Pilaresiin ym. 400-500 sivuiset. Mitäs mieltä muut? Haluaisitteko pahis niteitä? Proteukset ja Mestarithan ovat todellisia huipputarinoita...

EDIT: Ja mitä mieltä on paikalla oleva herra päätoimittajuutenne Asko?
« Viimeksi muokattu: 04.12.2006 klo 16:59:35 kirjoittanut Mr. Font »

VilleM

 • Jäsen
 • Viestejä: 799
Re: Paras Maxi-Tex- äänestys
« Vastaus #63 : 04.12.2006 klo 18:28:02 »
Onhan Mr. Fontin idea hyvä, mutta tällaisiin koottuihin 'pahis-maxeihin' liittyisi joitakin ongelmiakin. Jos Proteuksesta tehtäisiin Maxi, niin mielestäni siinä pitäisi sitten olla kaikki kolme P-tarinaa. Ja ensimmäinenhän tuli juuri hiljattain kronikassa. Mestarissa taas jälkimmäinen tarina kärsii Letterin huonontuneesta taiteesta eikä Maxien uusintatarinoissa mielellään näkisi keskinkertaista kuvitusta. Mutta myönnän, että minullakin on eräs salainen haave, joka koskee tuota Nolittan ja Letterin mammuttitarinaa Paluu Pilaresiin. Sen kun joskus saisi huippulaatuisena Maxipainoksena, jylhät 586 sivua tuhtia toimintaa yksissä kansissa, niin olisi se hienoa!

Kuva Texin ampumasta sotilaasta,jota korpit ovat tulleet nokkimaan,on kaikessa karmeudessaan yksi Ortizin ikimuistettavista piirroksista.

Tästä Dakotan pätkästä tuli jotenkin mielleyhtymä yhteen Teatterimurhan kohtaukseen, jossa eräs 'vasikka' salamurhataan ikkunan läpi Texin ja Carsonin hotellihuoneessa kesken kuulustelun. Juuri luin tätä tarinaa ja oikein hätkähtäen pysähdyin tässä tietyssä kohdassa. Harvinaisen raa'asti kuvattu murha, ei tule heti mieleen toista vastaavaa Texin historiassa. Kyseinen ruutu ompi liitteenä.

Dakota

 • Tutkija (Pohjois-Amerikan intiaanihistoria)
 • Jäsen
 • Viestejä: 255
Re: Paras Maxi-Tex- äänestys
« Vastaus #64 : 04.12.2006 klo 18:41:51 »
Viitaten mr. Fontin edellisen istunnon ensimmäiseen lauseeseen: En sanonut,että Alfonso Font piirtää julmasti. Käsitit väärin. Tarkoitin,että jos tarve vaatii,niin hän pystyy nostamaan kauhun esiin pelkistä kulisseista. Metsät,talot ja muut maisemat ovat hänen vahvoja alueitaan,joita hän käsittelee taiturin elkein. Tihkusateen keskellä kyyhöttävä "Coloradon saluuna" nostattaa jo ulkonäkönsä puolesta varsinkin perheen pienimmäisiin painajaismaisia tunnelmia. Niin että pysyn sanojeni takana. Ortiz ja Font kykenevät luomaan todellista kauhua.

Lurker

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 16 985
Re: Paras Maxi-Tex- äänestys
« Vastaus #65 : 04.12.2006 klo 18:42:27 »
Jos nyt ei tapettaisi kultamunia munivaa "hanhea" tuuppaamalla liikaa tavaraa markkinoille.

Texejä ilmestyy nyt neljässä (!) formaatissa. Eikös se oli aika sopivasti?

Sen sijaan muitakin italialaisia lännensarjoja on olemassa...

Janne

 • Tex-fanaatikko sekä muun lännen viihteen suurkuluttaja!
 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 6 780
 • Hornan kekäleet!
Re: Paras Maxi-Tex- äänestys
« Vastaus #66 : 04.12.2006 klo 19:26:32 »
Olen Lurkerin kanssa samaa mieltä. On tosiaan vaara, että homma ryöstäytyy käsistä. Ehkä niillä kootuilla mefisto-jutuilla voisi kokeilla kepillä jäätä, jos siltä tuntuu. Tulisi vain riivatun paksu nide, jos Yama-tarinatkin otetaan mukaan.

Mielestäni se Askon ehdottama maxi-kronikka olisi tähän rakoon sopivan hillitty juttu.  Se ei tarjoaisi mitää uutta formaattia, mutta palvelisi kahta herraa: niitä, jotka eivät ole lukeneet vanhempia tarinoita ja niitä, jotka toivoisivat näkevänsä suosikkinsa mahtikuosissa.
"Tex-tieteen yli-morisco"

VilleM

 • Jäsen
 • Viestejä: 799
Re: Paras Maxi-Tex- äänestys
« Vastaus #67 : 04.12.2006 klo 20:25:14 »
Itse en pelkää yhtään 'hanhemme' puolesta. Huipputarinoiden uusintajulkaisuja Maxeina tulisi varmaan yksi tai korkeintaan kaksi skipaletta per vuosi, joten eiköhän homma pysyisi hanskassa.

Ja lisäksi suhtaudun varauksella tuohon kronikka-maxi yhdistelmäratkaisuun. Selkeyden vuoksi olisi ehkä viisainta pitää molemmat sarjat erillään. Niillä on toisiinsa nähden aika erityyppiset lähtökohdat ja funktiot, joten niiden sekoittaminen keskenään voisi hämmentää formaattisoppaa liiaksi, ja hämmentää tavallisia rivilukijoita.

Janne

 • Tex-fanaatikko sekä muun lännen viihteen suurkuluttaja!
 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 6 780
 • Hornan kekäleet!
Re: Paras Maxi-Tex- äänestys
« Vastaus #68 : 04.12.2006 klo 21:43:09 »
Ei minun mielestäni, jos se kulkee tosiaan kronikka numeroinnin alla. Tietyt tarinat vain poimitaan välistä yksiin kansiin, ja mainostetaan: Lukijoiden pyynnöstä, Texin huippuklassikko yksisisssä kansissa ja huippukuvanlaadulla! tms. Sitten huipputarinan jälkeen kronikkasarja jatkuisi ihan normaalisti, tosin ehkä vaihtelevan paksuisena, mutta samassa järjestyksessä kuin alunperit tarinat on Suomessa julkaistu. Tässä olisi kustantajan kannalta melko vaivaton temppu lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla.
"Tex-tieteen yli-morisco"

Asko AA

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 677
 • "I Lost My Heart In A Drive-In Movie"
Re: Paras Maxi-Tex- äänestys
« Vastaus #69 : 04.12.2006 klo 21:48:14 »
Jos nyt ei tapettaisi kultamunia munivaa "hanhea" tuuppaamalla liikaa tavaraa markkinoille.
Texejä ilmestyy nyt neljässä (!) formaatissa. Eikös se oli aika sopivasti?
Sen sijaan muitakin italialaisia lännensarjoja on olemassa...

Hanhensuojeluohjelmasta keskustelun edellisellä sivulla:
http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=7219.msg133700#msg133700
Maxien seuraavia materiaalitilauksia aletaan SUUNNITELLA  aikaisintaan loppupuolella kesää ja valintoja julkaista aikaisintaan 2008 keväällä - todennäköisimmin "Oklahomasta" liikkeelle lähtien.

Neljä vakituista formaattia on tarpeeksi. Maxit ja suuralbumit ovat jo harventuneet, eivätkä päässeet menekin suhteen ryöstäytymään käsistä, vaikka tulinkin intomielisesti toimittaneeksi koko back-kataloogin alta pois.

Maxi/kronikka -risteytys on parempi vaihtoehto kuin julkaista laatuseikkailutkin pelkästään Kronikassa vanhoina näköisversioina. Näin tulee käymään, jos sarjat pidetään visusti erillään. Kahdessa formaatissa näitä ei kannata painaa uusiksi. Sellainen hämmentäisi rivilukijoita taatusti vieläkin enemmän.

Voihan tällaisen yksittäisen valioseikkailun julkaista oikeassa kronologisessa välissä myös pelkällä Kronikka-nimikkeellä, kunhan jotenkin saadaan parhaat jutut parhaaseen painokuosiin.
Asko A. Alanen
Sarjakuvatoimittaja
Sarjakuvaneuvos
Akolinna, Tampereen Tammela

VilleM

 • Jäsen
 • Viestejä: 799
Re: Paras Maxi-Tex- äänestys
« Vastaus #70 : 04.12.2006 klo 22:27:57 »
Maxi/kronikka -risteytys on parempi vaihtoehto kuin julkaista laatuseikkailutkin pelkästään Kronikassa vanhoina näköisversioina. Näin tulee käymään, jos sarjat pidetään visusti erillään. Kahdessa formaatissa näitä ei kannata painaa uusiksi. Sellainen hämmentäisi rivilukijoita taatusti vieläkin enemmän.

Kun kerran formaatit eivät ole pyhiä, niin voisiko harkita kronikka-sarjan perusteellista uudistamista? Eikö niitä voisi kaikkia alkaa julkaista mahdollisimman hyvälaatuisesta materiaalista, eikä pelkkinä kopioina vanhoista versioista? Vaikka vuodesta 1974 tai 75 lähtien, jolloin tarinatkin alkoivat jo olla kauttaaltaan tosi laadukkaita. Aika monella harrastajalla taitaa nimittäin olla melko kattavat kokoelmat noista vuosista eteenpäin (ovathan vuodet 1971-73 hankalimmat keräilyn suhteen). Siten ei varmaan heitä houkuttaisi ostaa uudelleen samoista tarinoista aivan samanlaatuisia vedoksia. Tehtäisiin tavallaan kronikka-sarjasta sellainen hiottu timantti, ensimmäisten vuosien rumasta ankanpoikasesta kuoriutuisi lopulta hieno joutsen. Mielestäni 70-luvun kultavuodet ansaitsisivat parhaimman mahdollisen kohtelun.

Asko AA

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 677
 • "I Lost My Heart In A Drive-In Movie"
Re: Paras Maxi-Tex- äänestys
« Vastaus #71 : 04.12.2006 klo 23:06:22 »
Kun kerran formaatit eivät ole pyhiä, niin voisiko harkita kronikka-sarjan perusteellista uudistamista? Eikö niitä voisi kaikkia alkaa julkaista mahdollisimman hyvälaatuisesta materiaalista...

On peräti harkittukin.

Kronikka-sarja pantiin alkuun helppona ja huokeana kokeiluna, kun pelastin Semic-varaston tyhjennyksestä kuusi ensimmäistä pokkari-Texiä. Hyvän vastaanoton turvin ja Jannen avulla kokeilua on voitu jatkaa, mutta kynnys vaihtaa kansien väliin kokonaan uusiksi työstettyä tavaraa on aika korkea.
 
Materiaali pitäisi lunastaa uusiksi normaaliehdoin, skannata (ei löydy digimuodossa), putsata kuplat, tarkistaa käännökset, asemoida ja taittaa sivut, latoa suomenkieliset tekstit, teettää kannet ja painaa arvonsa mukaisesti. Ja markkinoida ihan eri voimalla kuin nykyiset.
Kulut ja työpanos moninkertaistuisivat, mikä vaatisi ohuempia tai selvästi kalliimpia opuksia, harvempaa ilmestymistä, pienempiä painosmääriä, valikoituneempaa kuluttajakuntaa ja muita jälkisäätöjä.

Kumpaankaan suuntaan ratkaisu ei ole kiinni formaatin pyhyydestä, vaan muista realiteeteista. Tosin nykyiset formaatit toimivat kustantajan kannalta oikein tyydyttävästi. Tavallaan harmi, että sekä varhaisimpia liuskaseikkailuja että pokkariseikkailuja on uusittu rinnakkain ja kronologisesti viime vuosina, mikä pistää myös empimään laatusarjan aloittamista. Uudestaan alusta (1953 tai 1971) ei juuri nyt kannata käynnistellä eikä siirtymä kesken kaiken ole kovin hyvää pitkän tähtäimen toimintaa.

Italiassa on menossa jo neljäs uusintakierros. Jos joskus yhtenäistä laatusarjaa tehtäisiin, sen pitäisi sitten alkaa alusta.

Parhaiden 1970- ja 1980-luvun seikkailujen julkaiseminen Kronikan sisällä laadukkaampina versioina on edelleen houkuttelevin kompromissi tässä tilanteessa.
Asko A. Alanen
Sarjakuvatoimittaja
Sarjakuvaneuvos
Akolinna, Tampereen Tammela

VilleM

 • Jäsen
 • Viestejä: 799
Re: Paras Maxi-Tex- äänestys
« Vastaus #72 : 05.12.2006 klo 08:55:53 »
Money talks, niinhän se menee. Tuollainen Askon mainitsema laatusarja kuulostaisi kyllä aika hienolta. Alusta saakka kaikki Tex-seikkailut kronologisessa järjestyksessä, hiottuna loistokuntoon niin toimituksellisesti kuin painoteknisesti, siitä tulisi upea sarja! Vähän kuin Carl Barksin kootut. Ja mukaan voisi tietysti uittaa kaikenlaisia kiinnostavia tausta- ja oheisjuttuja. Toivottavasti joskus hamassa tulevaisuudessa olisi resursseja käynnistää tällainen haasteellinen ja kunnianhimoinen projekti. Mutta nyt on varmaan parasta taas kaataa jäitä - no, tiedätte minne, ja olla tyytyväinen tämänhetkisiin Texin erikoisjulkaisuihimme.

Janne

 • Tex-fanaatikko sekä muun lännen viihteen suurkuluttaja!
 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 6 780
 • Hornan kekäleet!
Re: Paras Maxi-Tex- äänestys
« Vastaus #73 : 05.12.2006 klo 09:33:02 »
Totta! Nälkä kasvaa syödessä. Vaatimuksemme ylittävät kohtuuden rajan ennen kuin huomaammekaan  :).
"Tex-tieteen yli-morisco"

Mr. Font

 • Jäsen
 • Viestejä: 493
Re: Paras Maxi-Tex- äänestys
« Vastaus #74 : 05.12.2006 klo 16:48:38 »
Viitaten mr. Fontin edellisen istunnon ensimmäiseen lauseeseen: En sanonut,että Alfonso Font piirtää julmasti. Käsitit väärin. Tarkoitin,että jos tarve vaatii,niin hän pystyy nostamaan kauhun esiin pelkistä kulisseista. Metsät,talot ja muut maisemat ovat hänen vahvoja alueitaan,joita hän käsittelee taiturin elkein. Tihkusateen keskellä kyyhöttävä "Coloradon saluuna" nostattaa jo ulkonäkönsä puolesta varsinkin perheen pienimmäisiin painajaismaisia tunnelmia. Niin että pysyn sanojeni takana. Ortiz ja Font kykenevät luomaan todellista kauhua.
Anteeksi väärinkäsitystä. Tottahan tuo on joka sana. Luulin sinun tarkoittavan että Fontin jälki on sinusta jotenkin "karski" tai "julma" vaikka se on aika "pehmeää". Mutta pehmeällä jäljellä voi toki saada kauhua aikaan. Ja kyllähän Font osaa kuvittaa kaiken oikein siedettävästi. Lumiset vuoret (Lyijytuulessa), Pimeän, rapaisen sateen (Colorado Belle), Isot, autiot preeriat (Punaiset sudet), Suurkaupungit (Verisillä jäljillä) ja muutkin maisemat ovat huippu luokkaa. Tosin ei niin yksityiskohtaista jälkeä kuin esim. Villalla tai Civillä, mutta minua (ja ilmeisesti Dakotaa) jälki miellyttää. Cheyenne kommentoi jälkeä naiselliseksi ja sellaistahan se tietystä näkökulmasta onkin, mutta... äh vaikea selittää. Kuitenkin, kukaan tuskin kaikkia miellyttää.

Maxi juttuun kommenttia:
Minustakin sarjat pitäisi pitää selvästi erillään. Yksi vaihtoehtohan on että julkaistaan MAXI-TEX sarjassa vaan kylmästi niitä huipputarinoita ja annetaan kronikoiden olla entisensä, ja edetä omaa tahtiaan, oikeassa järjestyksessä. Kun sitten kronikassa tulee tarinan julkaisu vuoro, niin hypätään vaan yli. Itse kannatan tätä<<
Sarjojen sekoittaminen olisi viho viimeinen virhe.