Kirjoittaja Aihe: Vartijat (Watchmen)  (Luettu 203710 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Urosliftari

  • UrL
  • Jäsen
  • Viestejä: 56
Vs: Vartijat (Watchmen)
« Vastaus #495 : 17.05.2009 klo 10:48:31 »
Vähän vanha mutta kommentoin kuitenkin:
Lainaus
Päivää. Silläkin ehdolla että saan niskaani hyvin paljon paskaa, on minun pakko esittää yksi kysymys.

Olenko ainoa, jonka mielestä Alan Moore on yliarvostettu ja Watchmen on tylsä?

Et ole ainoa. Meitä on monta ja me olemme oikeassa. Se on just noin ja voimakkaamminkin asian voisi sanoa. Sorry fanit, mutta keisarilla ei ole vaatteita, melkeinpä ei edes aatteita. Watchmen on oivaltava ja nokkela monin kohdin mutta ei ainakaan mulle mitenkään nerokas tai edes hyvä. Ylipitkä. Yhden perusidean läpipieraisema, monipuolisesti toki tätä yhtä ideaa ja siitä kiitos. Sankarien inhimillistäminen ja "myyteistä riisuminen" (Entmythologisierung) olisi toiminut paremmin jos kaveri olisi tiivistänyt ja karsinut kässäriään.

Erityisen ongelmallista mulle on se että alkaa lukiessa arvaamaan jatkoa ja juonenkäänteitä jota tapahtui tässä sarjiksessa paljon. Ja älylliseksi nautinnoksi ei riitä se että kuvakerronta (vai miten te enemmän harrastaneet sen sanottekaan) äh, esmes liukumat kappaleesta toiseen sommitellaan assosiaatioketjujen varaan. Tai että käytetään hauskoja verbaalivastaavia tyyliin "sinisiirtymä hahhah". Se ei tee sarjakuvaa älykkääksi, mutta antaa varmaan kiksejä nuoremmile kun niitä tunnistaa.

Näin koki viittäkymppiä lähestyvä ja niin paljon enemmän teitä nuorempia kokenut ja lukenut.

(Joko verenpaine alkoi jollain jo nousemaan? Kannattaa kuitenkin muistaa että minä ja samalla tavalla ajattelevat olemme oikeassa.)
« Viimeksi muokattu: 17.05.2009 klo 10:53:29 kirjoittanut Urosliftari »
*******************************
"We are such stuff
As dreams are made on;
and our little life Is rounded with a sleep."  (Shakespeare, the Tempest)

J.Salo

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 909
  • ..ja valmis!
Vs: Vartijat (Watchmen)
« Vastaus #496 : 17.05.2009 klo 13:35:09 »
Olen tietenkin vasta lähestymässä 25v:ttä ikävuottani, mutta tartun haasteeseen!

Yhden perusidean läpipieraisema, monipuolisesti toki tätä yhtä ideaa ja siitä kiitos.
Niin, yleensä tarinoissa on vain yksi perusidea. Ei nyt kovin montaa tarinaa tule mieleen, jossa olisi ollut useita perusideoita. Mooren ajatus jossa suhteellisen 2D-hahmoista tehdään flashbackeillä  oikeita ihmisiä, tavalla jolla heidän aiemmat kokemuksensa linkittyivät ratkaisuiksi nykyhetkessä oli ja on edelleen suhteellisen originelli.

Tietenkin tarinan tylsyys on helposti tarkistettavissa yhdellä tapaa; jos sinusta sarjakuvan pointti oli pahiksen pysäyttäminen, niin totta hitossa se oli tylsä. Juonihan katkesi sadoiksi sivuiksi kun mietittiin Manhattanin, Silkkiaaveen ja muiden taustakertomuksia.  Toisaalta, jos ajattelee että koko mysteeri oli vain Mooren idea luokkakokouksesta - saada vanhat tuttavat läpikäymään menneitä ja miettimään omaa historiaansa.. niin tarinassa ei ollut oikeasti yhtään ilmaa.

Sankarien inhimillistäminen ja "myyteistä riisuminen" (Entmythologisierung) olisi toiminut paremmin jos kaveri olisi tiivistänyt ja karsinut kässäriään.
Se sankareiden inhimillistäminen oli oikeasti vain sivujuonne. Tarina olisi toiminut yhtä hyvin jos se olisi kertonut konkurssin partaalla olevasta firmasta tai palomiehistä. Se oli kertomus ihmisistä, siitä miten historiamme vaikuttaa nykyhetkeen ja tekemiimme päätöksiin.

Tarinan (sen nykypäivä-osion) olisi voinut kertoa parilla ruudulla flashbackejä siellä täällä, mutta sitten kysymyksessä olisi ollut kuin Indiana Jonesin origin-stoori; koko miehen elämä johtuu yhdestä sunnuntaista jolloin tapaa joukon rikollisia..

Erityisen ongelmallista mulle on se että alkaa lukiessa arvaamaan jatkoa ja juonenkäänteitä jota tapahtui tässä sarjiksessa paljon.
Viitannet ainakin Silkkiaaveen sukutaustaan? Tietenkin se oli selvää jo etukäteen. Sehän oli koko Manhattanin pointti, kun hän keskustelee naisen kanssa Marsissa. Moore käytännössä tavasi asian muutamaankin kertaan tarinan aikana. Se oli yllätys vain Silkkiaaveelle. Kaikki muut tiesivät.

Ja älylliseksi nautinnoksi ei riitä se että kuvakerronta (vai miten te enemmän harrastaneet sen sanottekaan) äh, esmes liukumat kappaleesta toiseen sommitellaan assosiaatioketjujen varaan.
Sen ei ollut tarkoitus luoda älykkyyttä, sen oli tarkoitus todistaa mitä sarjakuvalla voidaan tehdä kun käsikirjoittaja tietää kuvittajan rajat ja hommaa ei ole yksinkertaisesti kirjoitettu ikuisesti jatkuvaksi saippuaviihteeksi, jota kukaan ei muista kahden vuoden päästä. Ei siis niinkään "maailman paras" vaan lähinnä "standardi johon kaikkien pitäisi pystyä, jos tavoitteena ei ole vain seuraava palkkashekki".

Tuohon maailmanaikaan oli yleistä, että käsikirjoittaja ei tiennyt kuka sen sarjakuvan lopulta piirtää ja tussaa. Sitten voi tapahtua noloja juttuja, kun käy ilmi että käsikirjoituksessa on paljon vaikkapa hevosia mutta kuvittaja osaa piirtää vain koiria. Se että Moore vaivautui kuvailemaan ja miettimään kaiken hyvin yksityiskohtaisesti, ja että hän teki sen tavalla jonka Gibbons pystyi toistamaan, ei ollut itsestäänselvää.

Näin koki viittäkymppiä lähestyvä ja niin paljon enemmän teitä nuorempia kokenut ja lukenut.
Kokeneisuus ja lukeneisuus eivät ole iästä kiinni. Mutta tietenkin vanhempana sinulla on ollut potentiaalisesti enemmän mahdollisuuksia kerätä sitä; toinen asia on kuinka paljon olet tähän mahdollisuuteen tarttunut.
(Joko verenpaine alkoi jollain jo nousemaan? Kannattaa kuitenkin muistaa että minä ja samalla tavalla ajattelevat olemme oikeassa.)
Miljoonat kärpäset eivät voi olla väärässä jne. Tietenkin kummallakin puolella aitaa on uskomattomasti porukkaa, mutta pidän merkitsepantavana että et vaivautunut tai kyennyt viittamaan mihinkään tarinan yksittäiseen kohtaan, päättäen sen sijaan kirjoittaa pitkähkön viestin joka tiivistyi "mä en tykännyt tästä lol ihan paska".
« Viimeksi muokattu: 17.05.2009 klo 13:39:59 kirjoittanut J.Salo »

Petteri Oja

  • Juudas itselleen
  • Jäsen
  • Viestejä: 8 151
Vs: Vartijat (Watchmen)
« Vastaus #497 : 17.05.2009 klo 17:30:06 »
Tietenkin kummallakin puolella aitaa on uskomattomasti porukkaa, mutta pidän merkitsepantavana että et vaivautunut tai kyennyt viittamaan mihinkään tarinan yksittäiseen kohtaan, päättäen sen sijaan kirjoittaa pitkähkön viestin joka tiivistyi "mä en tykännyt tästä lol ihan paska".

Hän ei varmaan kokenut sitä tarpeelliseksi koska tiesi olevansa oikeassa. Useinhan ehdoton varmuus omasta tietämyksestään liittyy teini-ikään mutta kaikilla se ei mene koskaan ohi.

VesaK

  • Jäsen
  • Viestejä: 15 556
  • Kuka mitä häh?
Vs: Vartijat (Watchmen)
« Vastaus #498 : 17.05.2009 klo 18:00:20 »
Watchmeniä tehtäessä Moore oli 32 v. ja Gibbons 35 v. Jos se nyt mitään merkitsee.
“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama

puro

  • Multirajoitteinen
  • Jäsen
  • Viestejä: 2 261
  • Ei se siitä suttaannu.
Vs: Vartijat (Watchmen)
« Vastaus #499 : 18.05.2009 klo 09:22:45 »
Olen tietenkin vasta lähestymässä 25v:ttä ikävuottani, mutta tartun haasteeseen!

Helpolla sai trolli fleimilleen polttopuuta.  ;D

J.Salo

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 909
  • ..ja valmis!
Vs: Vartijat (Watchmen)
« Vastaus #500 : 18.05.2009 klo 12:08:27 »
Helpolla sai trolli fleimilleen polttopuuta.  ;D
Asia kävi kyllä mielessä, mutta pitää hyvä yritys palkita.

jinroh

  • Rocket Scientist
  • Jäsen
  • Viestejä: 964
  • Myöhäistä! Isin Shinjit ovat jo täällä!
Vs: Vartijat (Watchmen)
« Vastaus #501 : 18.05.2009 klo 12:30:08 »
Noin lussun ois voinu jättää väliin. Mutkin toi löi niin flegmaattiseksi ettei jaksanu ees vattuilla. Eli parempaa fleimausta, trollit!
@--`-,-- Zettai unmei mokushiroku

Doctor Phantomizer

  • Kesyttämätön outolintu
  • Jäsen
  • Viestejä: 6 253
  • Bite from the dust til the dawn
Vs: Vartijat (Watchmen)
« Vastaus #502 : 19.05.2009 klo 04:33:28 »
Noin lussun ois voinu jättää väliin. Mutkin toi löi niin flegmaattiseksi ettei jaksanu ees vattuilla. Eli parempaa fleimausta, trollit!

Noh noh. Olihan tuo kuitenkin parasta pitkään aikaan. Ehkä vähän kärjistetty. Pidin kuitenkin tuosta "Koska minä olen oikeassa, te väärässä!" jutusta. Koska niin hän se on.
"Ollie, the only people who have to worry about Big Brother are the people who are doing something wrong."-Green Lantern, Hal Jordan.

jinroh

  • Rocket Scientist
  • Jäsen
  • Viestejä: 964
  • Myöhäistä! Isin Shinjit ovat jo täällä!
Vs: Vartijat (Watchmen)
« Vastaus #503 : 19.05.2009 klo 10:59:12 »
Noh noh. Olihan tuo kuitenkin parasta pitkään aikaan.

Oli se parasta tässä ketjussa noin kuukauteen.
@--`-,-- Zettai unmei mokushiroku

Urosliftari

  • UrL
  • Jäsen
  • Viestejä: 56
Vs: Vartijat (Watchmen)
« Vastaus #504 : 05.06.2009 klo 10:29:19 »
Nythän on niin että kiitos kommenteista joita monet ovat antaneet. Kaikki ovat olleet ehdottoman oikeita. Aina sitäkin kommenttia myöten jossa viitattiin kirjoittajan teini-ikään, joka ei liene mennyt ohi päätellen epäkypsästä absoluuttien viljelemisestä. Kukaan ei kuitenkaan kunnolla lytännyt asianomaista maan rakoon joten täytyypä yrittää tehdä se itse:

Lainaus
Watchmen on oivaltava ja nokkela monin kohdin mutta ei ainakaan mulle mitenkään nerokas tai edes hyvä. Ylipitkä. Yhden perusidean läpipieraisema, monipuolisesti toki tätä yhtä ideaa ja siitä kiitos. Sankarien inhimillistäminen ja "myyteistä riisuminen" (Entmythologisierung) olisi toiminut paremmin jos kaveri olisi tiivistänyt ja karsinut kässäriään.

Käsittämätöntä potaskaa. Kirjoittaja ei ole selvästikään tutustunut tarkemmin sarjakuvan syntyhistoriaan. Sarjakuva luotiin 1986, ei eilen. Se pohjautuu sen ajan historialliseen tilanteeseen maailmalla täysin uskottavalla tavalla. Sarjakuva itse nojaa toisaalta amerikkalaiseen seikkailu/toimintasarjakuvan perinteeseen, kuitenkin irtautuen siitä tietyllä tasolla täysin ja toisaalta luoden siitä jotain täysin uutta. Sarjakuvan vaikutus on ollut huomattava, mm. Gaiman (siunattu olkoon hänen nimensä) on perustavalla tavalla tullut vaikutetuksi juuri tämän sarjakuvan kautta. Jo se että Vartijat on myös ainoa sarjakuva, joka on mukana Time-lehden ”100 parasta romaania vuodesta 1923 nykyaikaan” -listauksessa pitäisi antaa aihetta hieman tutustua tarkemmin sarjakuvaan kuin että mitä selvästikin kertalukeman perusteella yritetään mestaroida mielipiteitä joissa ei ole päätä eikä häntää, pohjaa eikä perustetta. "Yhden perusidean läpipieraisema"? Jos lukija ei tunnista kuin yhden perusidean niin kyseessähän on lukijan oma rajoittuneisuus. Tässä loistavassa sarjakuvassahan on tasoja vaikka toisille jakaa. Jos on lusikalla annettu niin ei voi kauhalla vaatia. Avuton sivistyssanojen käyttökin on p*****stä. "Entmythologisierung"? Voi itku. Säälittävää.

Lainaus
Se ei tee sarjakuvaa älykkääksi, mutta antaa varmaan kiksejä nuoremmille kun niitä tunnistaa.

... siis nimenomaan tämä sarjakuva on huomattavan älykäs ja sitä alleviivaa tekijäkaksikon nuoruus sarjakuvaa luotaessa. Uskomatonta että on niin kuin VesaK edellä huomautti "Moore oli 32 v. ja Gibbons 35 v." Jotain vastaavaa voidaan suomalaisen kirjallisuuden puolelta tunnistaa esmes Waltarin joka kaksikymppisenä kirjoitti Suuren Illusionin tai Härkösen joka lukion tokalla kirjoitti Häräntappoaseen. Tai sarjakuvan puolelta Matti-Pekka Ratia joka parikymppisenä kirjoitti/piirsi Levottomat Nuket -sarjakuvan.

... lisääkin olisi voinut hutkia mutta paremmalla ajalla. Mutta rehellisesti sanoen v***ttaa tuollaiset puolivillaiset tekeleet. Trolli mikä trolli. Ja huono sellainen.

Eli tiivistetysti: Viittäkymppiä lähestyvä Vartijoita köykäisesti muka-arvostellut Urosliftari (mistä lie nimensäkin kyhännyt) ansaitsee ehdottomasti raskaimman henkilökohtaisuuksiin käyvän kritiikin leiman minkä sarjakuvia lukeneet tunnistavat kyllä seuraavasta:
Hän on amaootta.

 
« Viimeksi muokattu: 05.06.2009 klo 10:37:05 kirjoittanut Urosliftari »
*******************************
"We are such stuff
As dreams are made on;
and our little life Is rounded with a sleep."  (Shakespeare, the Tempest)

tertsi

  • Vieras
Vs: Vartijat (Watchmen)
« Vastaus #505 : 08.08.2009 klo 15:47:53 »
Ei...  Ei tätä tylsyyttä pysty lukemaan loppuun.

Tarina on keskinkertainen. Visuaalinen toteutus köyhää.
Jäykkää ja hengetöntä piirustelua.

hohhoijaa...

Antti Vainio

  • Karpaattien nero
  • Jäsen
  • Viestejä: 4 164
Vs: Vartijat (Watchmen)
« Vastaus #506 : 08.08.2009 klo 16:46:06 »
Olet tottunut vaan Bede-osastolla liian hyvään. Verrattuna keskivertokauraan Amerikassa se on joka osastolla loistava sarjakuva. TOTU HUONOON!
"This country sucks. It's all about the nature and who the fuck cares about the nature".

tertsi

  • Vieras
Vs: Vartijat (Watchmen)
« Vastaus #507 : 08.08.2009 klo 16:51:05 »
Jaksoin sentään sinnitellä sellaiset reilut 70 sivua.

 En ole muistaakseni osunut lukemaan yhtään mielenkiintoista amerikkalaista sarjakuvaa, joka olisi tehty 70-luvun jälkeen.

EDIT:
Paitsi Lassi ja Leevi
« Viimeksi muokattu: 08.08.2009 klo 16:56:02 kirjoittanut Tertsi »

MarkZero

  • Jäsen
  • Viestejä: 688
Vs: Vartijat (Watchmen)
« Vastaus #508 : 08.08.2009 klo 20:02:09 »
Jaksoin sentään sinnitellä sellaiset reilut 70 sivua.

 En ole muistaakseni osunut lukemaan yhtään mielenkiintoista amerikkalaista sarjakuvaa, joka olisi tehty 70-luvun jälkeen.

Tästä on taitettu peistä ennenkin, mutta onko se amerikkalaista sarjakuvaa, jos sen on tehnyt kaksi englantilaista artistia?

Urosliftari

  • UrL
  • Jäsen
  • Viestejä: 56
Vs: Vartijat (Watchmen)
« Vastaus #509 : 08.08.2009 klo 21:23:35 »
Leffakin oli ihan riittävän hyvä, by the way!
*******************************
"We are such stuff
As dreams are made on;
and our little life Is rounded with a sleep."  (Shakespeare, the Tempest)