Kirjoittaja Aihe: Vartijat (Watchmen)  (Luettu 203715 kertaa)

jackhutton ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Lättä

  • Innostunut sonni
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 007
  • Ei ole yhtään hyvä tämä.
Vs: Vartijat (Watchmen)
« Vastaus #315 : 15.06.2007 klo 12:56:30 »
Mutta kun sitä on muuallakin, ja se voisi vaikuttaa jotain. No nyt sanoin sen kuitenkin. Antaa olla, kokeilin vain spoilausta. :-P

Doc Lomapäivä

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 813
Vs: Vartijat (Watchmen)
« Vastaus #316 : 15.06.2007 klo 14:10:18 »
Leffojen värisymboliikasta en ehkä vetäisi ihan niin yleispäteviä linjauksia..
 --
Ja elokuvassahan värinmäärittely on jo ihan pakollinen perusjuttu jolla selkiytetään kokonaisuutta ja rakennetta
 --
Symboliikkaa ja merkityksiähän voi tietysti löytää ihan mistä tahansa kuinka paljon tahansa, niinhän tekee mm. uskovaiset hihhulit tai tärkeilevät elokuvakriitikot.
Tarkoitan nimenomaan tekijän tarkoituksella luomia merkityksiä. Joka tapauksessa tekijän ei pidä missään nimessä yrittää hallita kaikkia merkityksiä, vaan antaa tarinan elää omaa elämäänsä. Symbolien lisääminen antaa syvyyttä ja luo toisen maailman näkyvän maailman taakse, mikä on edellytys tarkoituksettomien merkitysten syntymiselle, mikä taas synnyttää tulkintoja.

K.Huitula

  • Jäsen
  • Viestejä: 177
  • Mutta huumori - se se vasta hauskaa on.
Vs: Vartijat (Watchmen)
« Vastaus #317 : 16.06.2007 klo 13:34:47 »
Tässä onkin mielenkiintoista, onko taideteoksessa symbolia/merkitystä, jos taiteilija (tekijä) ei ole sellaista siihen sisällyttänyt? Vastaanottajahan ei voi tietää yksiselitteisen tarkasti mitä merkityksiä tekijä on tietoisesti luonut. (Ellei sitten esim. jostakin haastattelusta ym. ole sellaista ilmennyt, mutta tämähän on ulkokohtaista, minkä ei pitäisi periaatteessa vaikuttaa teoksen kokemiseen itsenäisenä kokonaisuutena..). Ja esim. jo kuolleelta tekijältä ei voi kysyä mitä hän on teoksellaan tarkoittanut, vaan kaikki tulkinnat on vastaanottajan/kriitikoiden/tutkijoiden ym. "vastuulla".

Toisaalta jokainen taideteoshan lopulta syntyy vasta vastaanottajan mielessä, ja jokainen vastaanottaja tulkitsee viitteet eri tavoin, pohjautuen omaan kokemusmaailmaan ja ymmärryksen tasoon.. siinä mielessä jokainen taideteos alkaa elää omaa elämäänsä luomisen jälkeen, eikä siihen voi sen jälkeen enää vaikuttaa. Siten ajatellen toisaalta tekijänkään luomilla merkityksillä ei silloin ole merkitystä, vaan tärkeintä on teoksen "kokeminen"..(ainakin jos puhutaan toissijaisista piilomerkityksistä joiden tulkintavirheillä ei ole teoksen olennaisen perussanoman tulkinnalle haittaa). Jos teoksesta löytää symbolin, sille on aina jokin löydettävissä oleva merkitys, mutta silloinhan kyse on vain tulkinnasta, eikä yksiselitteisestä merkityksestä, merkitys ja tulkintahan ovat taas kaksi eri asiaa..

Siksi mielestäni hyvä taide sisältääkin useita tasoja, joista jokainen vastaanottaja voi löytää omaa ymmärrystasoaan vastaavan tulkinnan tason (tai merkityksen, kokemuksen..). Ja myös saman teoksen voi löytää myöhemmin aivan uudella tasolla, oman ymmärrystason laajennuttua käsittämään asioita eri tavalla. teos itsessään pysyy samana, mutta sen voi kokea aivan eri teoksena..
www.huitula.com - Sarjakuva, animaatio & visual design
Facebook: Fantacore
Instagram: @fantacoremedia
Instagram: @kristian.huitula_guitar

Doc Lomapäivä

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 813
Vs: Vartijat (Watchmen)
« Vastaus #318 : 18.06.2007 klo 11:31:16 »
Vastasit itse omaan kysymykseesi, mutta jatkan.

Epäsuora lainaus Jyrki Kiiskiseltä: tekijän vaarallisin erehdys on pitää kiinnostavana tietoisia pyrkimyksiään, omaa ymmärtämistään ja osaamistaan.

Tekijän tehtävä ei ole rakentaa valmiita vastauksia vaan kuvata aihettaan tarkasti ja osuvasti, kirjallisuuden tutkimus etsii vastaukset. Koko ajan rakennetaan uusia välineitä tutkimukselle, freudilainen näkökulma painottaa samasta teoksesta eri näkökulmia kuin naistutkimus. Tietysti voi kysyä mitä hiton hyötyä on penkoa vanhoja teoksia uudelleen ja uudelleen. Tähän voisi vastata joku kirjallisuudentutkija, Minnaaaaa!

Kirjallisuuden opettamisessa painotetaan usein sitä, ettei tekijä saa tietää mitä hän on tekemässä. Tässä mennään metsään silloin kun se otetaan kirjaimellisesti, meillä on ihan liikaa "kunhan kirjotin"-kirjailijoita. Tekijän täytyy sisällyttää teokseensa useita eri teemoja (Hotakaisen mukaan vähintään viisi) ja Mooren mallissa jokaiselle teemalle valitaan oma toistuva visuaalinen symbolinsa. Monikerroksisuus syntyy kun eri teemat ja symbolit törmäävät toisiinsa. Watchmen on tästä mainio esimerkki koska siinä on niin paljon eri teemoja ja symboleja. Moorella on varmasti hallinnassaan nostalgia-teema ja sen symboli hajuvesipullo, mutta kun ne yhdistyvät lasi- ja peiliteemaan, loppuvat Moorenkin kyvyt pitää langat hallinnassaan. Tästä syntyy tulkinta ja tulkintoja on yhtä paljon kuin niiden tekijöitä.

Tekijän pitää luoda olosuhteet erilaisten tulkintojen syntymiselle. Rikas teos ei väitä mitään, se vain esittää erilaisia näkökulmia.

Anssi Rauhala

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 816
  • Aces High!
Vs: Vartijat (Watchmen)
« Vastaus #319 : 18.06.2007 klo 12:35:56 »
... Moorella on varmasti hallinnassaan nostalgia-teema ja sen symboli hajuvesipullo ...

Ja Nostalgia -parfyymin julistemainoksessa näkyy laulunsanat "Oh, how the ghost of you clings" (...these foolish things remind me of you)*, Holt Marvellin sanoitusta wanhaan, hienoon iskelmään 1930-luvulta. Intertekstuaalisesti silleen. Halutessaan voi lukija eksyä vaikka kuinka määrättömän kauas harhapoluille sarjakuvan pintakerroksen tuolle puolen.

(* En kylläkään ole nähnyt suomennettuna, olisiko siellä sitten jotain vastaavaa suomeksi?)
"The ukulele army grows larger and larger, and soon we will dominate all media. Then you will all pay." (Jonathan Coulton)
http://anssirauhala.blogspot.com/

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 088
Vs: Vartijat (Watchmen)
« Vastaus #320 : 18.06.2007 klo 19:36:01 »
Epäsuora lainaus Jyrki Kiiskiseltä: tekijän vaarallisin erehdys on pitää kiinnostavana tietoisia pyrkimyksiään, omaa ymmärtämistään ja osaamistaan.

Nimenomaan. Tästä hyvä esimerkki ovat fanikulttuurin tuotokset vaikkapa Lost-tv-sarjan ympärillä. Kuluttajat löytävät merkityksiä itsekin, usein sellaisistakin asioista, joita tekijät eivät ole tulleet ajatelleeksi.

OlliH

  • Luopio
  • Jäsen
  • Viestejä: 414
Vs: Vartijat (Watchmen)
« Vastaus #321 : 27.06.2007 klo 01:33:48 »
(Tämä siis jatkoa sekalaisten filosofiakeskustelusta.)

Niin siis ajattelin, että Yöpöllö ja Rorssi torjuvat siten samalla tavalla rikollisuutta, että pyrkivät kukistamaan yksittäisiä pahantekijöitä, Ozy taas näkee asian eri tavalla.

Haluatko avata tätä vähän lisää, eli siis mitä tarkoitat tuolla Ozyn eri tavalla näkemisellä. En tosin muista kovin tarkkaan mitä noista aktiivisemmista rikoksentorjunta-ajoista kerrotaan, mutta itse vetäisin sen viivan mielummin vaikka Musteläiskähäiskän maanisen ristiretken ja Yöpöllön ja Ozyn toiminnan taustojakin pohdiskelevan meiningin välille. Mutta vähän lisäselvennystä jos saisi.

Lurker

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 17 060
Vs: Vartijat (Watchmen)
« Vastaus #322 : 27.06.2007 klo 09:27:08 »
Adrian Veidt ei ymmärtääkseni taistellut rikollisuutta vastaan...
(klikkaa näyttääksesi/piilottaaksesi)

Ja mikään ei koskaan pääty, kuten tohtori M. sanoi... mikäli oikein ymmärsin loppuruudut. Gordionin solmun avaaminen väkipakolla on oikotie, joka ei viekään perille. Maailman viisain mies taisikin olla maailman tyhmin.

Lättä

  • Innostunut sonni
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 007
  • Ei ole yhtään hyvä tämä.
Vs: Vartijat (Watchmen)
« Vastaus #323 : 27.06.2007 klo 12:20:13 »

Veidtillä oli mielestäni kuitenkin hyvät mielessä. Eikö hän sanonut näkevänsä asian Koomikon tavoin avarakatseisemmin? Pahan poistaminen oli tavoitteena, ja tarkoitus pyhitti hänen mielestään keinot.

Lurker

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 17 060
Vs: Vartijat (Watchmen)
« Vastaus #324 : 27.06.2007 klo 12:40:46 »
Pahan poistaminen oli tavoitteena, ja tarkoitus pyhitti hänen mielestään keinot.

Niin pyhitti Hitlerilläkin... ja Stalinilla.

pertti jarla

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 915
Vs: Vartijat (Watchmen)
« Vastaus #325 : 27.06.2007 klo 12:46:06 »
Minusta ei tarvitse välttämättä mennä zyvällisempiin eettisiin kysymyksiin, jos mietitään, mikä toimii käytännössä. Kova linja vai jutteleva korttelipoliisi-meininki? Sopii esimerkiksi katsoa miten amerikkalaisten tiukka meininki Bagdadissa on rauhoittanut tilannetta.
Myötätunto ja huumori pois vakavasta asiasta!
-Huolestunut äiti

Lurker

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 17 060
Vs: Vartijat (Watchmen)
« Vastaus #326 : 27.06.2007 klo 12:56:21 »
Sopii esimerkiksi katsoa miten amerikkalaisten tiukka meininki Bagdadissa on rauhoittanut tilannetta.

Irakissa ei auta mikään. Britit ottivat aluksi rennon ystävällisen asenteen ja kulkivat paikallisten joukossa jopa ilman kypäriä omilla alueillaan. Alun arkailun jälkeen irakilaiset aloittivat kuitenkin näiden korttelipoliisien apuharvennukset... toki siellä enimmäkseen tapetaan omia ns. "pehmeitä maaleja".

Watchmen on silti hyvä sarjakuva.

OlliH

  • Luopio
  • Jäsen
  • Viestejä: 414
Vs: Vartijat (Watchmen)
« Vastaus #327 : 27.06.2007 klo 13:44:05 »
Adrian Veidt ei ymmärtääkseni taistellut rikollisuutta vastaan...

Kyllähän se uransa alkupuolella sitäkin teki kunnes huomasi että maailmassa on pahempiakin ongelmia ja alkoi sitten hommailla niiden parissa. Ei mikään tyhmä veto sinänsä jos metodit olisivat olleet vähän paremmat.

Ehkei Vartijat ole jääneet maailmanhistoriaan syvällisten ajatustensa takia, mutta ihan hyvin se silläkin saralla potkii.

Doc Lomapäivä

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 813
Vs: Vartijat (Watchmen)
« Vastaus #328 : 28.06.2007 klo 10:15:32 »
Moore ei osoita oikeita ja vääriä tapoja suhtautua rikosten torjuntaan, vaan erilaisia toistensa kanssa ristiriidassa olevia tapoja. Watchmenin pääväittämä on että ainoa tapa edetä kohti rauhaa on luopua blokkiutuneesta idealismista ja opetella antamaan anteeksi.

Ehkei Vartijat ole jääneet maailmanhistoriaan syvällisten ajatustensa takia, mutta ihan hyvin se silläkin saralla potkii.
Puhutaanko me varmasti samasta sarjakuvasta?

OlliH

  • Luopio
  • Jäsen
  • Viestejä: 414
Vs: Vartijat (Watchmen)
« Vastaus #329 : 28.06.2007 klo 12:29:50 »
Puhutaanko me varmasti samasta sarjakuvasta?

Kuvittelisin. Kyllä minä sen ajatuksellisesta sisällöstäkin tykkään, paljonkin, mutten pidä sitä mitenkään ainutlaatuisena sarjakuvan kentälläkään. Sen sijaan minusta koko teos on rakennettu niin loistavasti tavalla jotka ovat parhaimmillaan nimenomaan sarjakuvailmaisussa, että tässä en löydä Vartijoille varteenotettavaa kilpailijaa mistään.