Kirjoittaja Aihe: Sytyke  (Luettu 5391 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

ToNy

 • Jäsen
 • Viestejä: 18
 • JOIN THE MOBILE INFANTRY AND SEE THE UNIVERSE!
Sytyke
« : 26.09.2006 klo 02:35:25 »
Sarjakuvafestareille saatiin kuin saatiinkin valmiiksi Lecture-tiimin pläjäys nimeltä Sytyke. Tätä ensimmäistä Sytykettä punnerrettiinkin lähes vuoden verran ulos. Sinänsä hauskaa, että ensimmäiset ennakkotilaukset oli tehty jo viime vuoden marraskuussa. Pahoitteluni odottajille. Tällä viikolla lähetän heille omat kappaleensa.

Tuskaisaa oli taittaminen ja myös sopivan painotalon löytäminen. Saimme ensimmäiseen Sytykkeeseen mielestämme sen verran hyvää sisältöä eri tekijöiltä, että halusimme kunnioittaa tätä mahdollisimman hyvälaatuisella painotyöllä. Lisäksi lehden ulosmyyntihinta piti yrittää saada mahdollisimman alas, koska monelle juuri hinta saattaa määrätä lopullista ostopäätöstä. Saimme sitten lopulta mielestämme hyvän hinta-/laatusuhteen. Lehti on käsituntumaltaan oikein hyvä. Paperi on vahvaa ja kestää pläräämistä. Lisäksi B5-koko sopii mukavasti käteen. Käytännössä lehteä myytiin omakustannehintaan ja sen menekki yllätti Lecture-tiimin täysin.

Nyt olisikin mukava saada palautetta lukijoilta. Mietin ensin, että jääväisinkö itseni aluksi kommentoimasta lehteä, koska olen osallistunut itse sen tekemiseen. Ehkä siitä tulisi kuitenkin imelä myyntipuhe. :)

Alkuperäinen tarkoituksemme oli tarjota lehdestä tilaa muullekin kuin sarjakuvataiteelle. Ensimmäinen Sytyke on selkeästi sarjakuvalehti. Sivuilta löytyy myös mietelauseita ja pin up-taidetta sekä jopa mokkapala-ohje. Häiritsikö lehden ei-sarjakuvallinen sisältö vai oliko se hyvä lisä? Pitäisikö jatkossa pidättäytyä puhtaasti sarjakuvissa? Festareilla tuli myös kommentti liittyen teemoittamiseen. Sytykkeessä ei ole kantavaa yhteistä teemaa (Sarjarin malliin). Mitä mieltä olitte tästä? Ja tietysti haluamme palautetta lehden sarjakuvista. Mistä tykkäsitte erityisesti?

Mikko A

 • Jäsen
 • Viestejä: 356
 • ostan omakustanteita - uudet & vanhat - tarjoa!
Re: Sytyke
« Vastaus #1 : 26.09.2006 klo 09:35:21 »
Hyvä lehti. Voisin lähinnä vain todeta samat tosiasiat kuin tuo esipuhe. Kyllä se sarjakuvalehtenä minulle toimii parhaiten. Muu taide vielä ok, mutta ruokaohjeet yms. löytyy vaikka pirkka lehdestä, heh.. Ei tarvitsisi olla pienlehden sivuilla tilaa viemässä.


Nimi on muuten jo käytetty vuosia sitten, mutta tuskin tuo sekoittuu jo edesmenneeseen Sytyke lehteen enää tässä vaiheessa...

ToNy

 • Jäsen
 • Viestejä: 18
 • JOIN THE MOBILE INFANTRY AND SEE THE UNIVERSE!
Re: Sytyke
« Vastaus #2 : 26.09.2006 klo 12:38:14 »
Taisi olla niin, että mokkapalat päätyivät lehteen sivujako-ongelman vuoksi, jollen ihan väärin muista. :)

Tuota lehden nimeä pohdittiin pitkään ja lopulta (tietämättä siitä entisestä) nimeksi tuli Sytyke. Ajateltiin sen ikään kuin toimivan jonkinlaisena inspiraation lähteenä - sytykkeenä. Ja jos ei inspiroi, niin kai se ihan sytykkeenäkin toimii. Edelleen julkaistaan tietääkseni useampaakin Sytyke-lehteä, mutta ne eivät ole sarjakuvalehtiä. Jos olisi ollut tietoa aikaisemmasta Sytyke-sarjakuvalehdstä, niin nimeä olisi harkittu tarkemmin.

Mikko A

 • Jäsen
 • Viestejä: 356
 • ostan omakustanteita - uudet & vanhat - tarjoa!
Re: Sytyke
« Vastaus #3 : 26.09.2006 klo 12:47:34 »
itseassa aiempi Sytyke oli enemmän sellainen punk/d.i.y sekasotku julkaisu, joten ei se ole ihan samaa genreä, mutta varmaan useampikin lehteen ehkä törmännyt.

Petteri Oja

 • Juudas itselleen
 • Jäsen
 • Viestejä: 8 181
Re: Sytyke
« Vastaus #4 : 27.09.2006 klo 18:19:26 »
Mun mielestäni Sytyke on ulkoasultaan erittäin houkuttelevan näköinen lehti. Kannet ovat kauniit, ja hinta kohillaan.

Sisältö sen sijaan on hyvin epätasaista. Mua huvitti älyttömästi Janne Lassilan ja Tony Vuoren Jägermaister Fritz Kennell eli JFK! Tarinan loppuhuipennus oli kerrassaan riemastuttava.

Myös Tuukka Sinisalon Cthulhu-jutusta tykkäsin. Muitakin vähintäänkin ok-tason juttuja oli mukana, mutta myöskin aika kehnoja. Milla P:n juttujen kehno resoluutio kummaksutti. Oliko ne netistä otettu vai...?

Mokkapalat taas olisivat sopineet paremmin Pirkkaan.

Mutta ainakin esipuheen perusteella lehden tarkoituskin on olla kokeileva. Mikä tässä tapauksessa tarkoittanee myös linjattomuutta. Ehkä kuitenkin itse pitäisin parempana jos yhteen lehteen yritettäisiin poimia edes jollain tapaa samanlaisia juttuja. Nyt tässä oli vähän turha suuri vaihtuvuus huumorin, söpöilyn, miekkafantasian ja ruokaohjeiden kesken.

Joka tapauksessa: hyvä alku. Toivottavasti seuraavaa numeroa ei tarvi odottaa kokonaista vuotta...

Esa

 • Jäsen
 • Viestejä: 731
Re: Sytyke
« Vastaus #5 : 27.09.2006 klo 20:04:41 »
En ihmettele yhtään lehden menekkiä, sillä se on todella houkutteleva paksuine papereineen ja komeine värikansineen vain kolmen euron hintaan. Tällaista hintamenettelyä suosittelisin monille muillekin kotimaisille sarjakuvalehdille ja antologiolle. Mulla ainakin jää ostamatta yleensä kaikki kalliit albumit ellen niitä ehdottomasti halua.

Sisältö on varsin monipuolinen. Eniten pidän JFK:sta, Cthulusta ja Auran jutusta. Siitä jänis -aiheisesta johtosarjasta en pitänyt. Netti on pullollaan tuollaista sarjakuvaa ja siellä pysyköönkin. Tai itseasiassa toivoisin, että nämä hopeanuoliwannabe sarjakuvien ja muiden mangatyylisten sarjakuvien tekijät julkaisisivat omia pienlehtiään, joita voisivat toisiltaan ostaa ja vaihtaa. Itseäni ei vain hirveästi liikuta jänisten väliset suhteet.

Teemallisuus saattaisi olla hyvä vaihtoehto tulevaisuudessa. Muutakin saa olla, mutta toivoisin että lehden pääpaino pysyy edelleen sarjakuvissa. Novellit voisi olla kivoja, runoista en pidä. Toivottavasti tulevaisuudessa lehti pysyy myös monipuolisena ja ottaa vastaan paljon uusien tekijöiden tuotoksia. Loistava aloitusnumero uudelle lehdelle!

Petteri Oja

 • Juudas itselleen
 • Jäsen
 • Viestejä: 8 181
Re: Sytyke
« Vastaus #6 : 27.09.2006 klo 20:14:39 »
Itseäni ei vain hirveästi liikuta jänisten väliset suhteet.

Äläs nyt...  ;D  Kyllähän jänistenkin suhteet saattaa olla mielenkiintoisia. Mua ainakin kiinnostais vaikkapa Jussi Jäniksen ja Pupu Tupunan suhde. Tai Pupu Pirteän ja Veli Kanin. Tai Nalle Puhin Kanin ja Pyynö-Jäniksen. Tai...

Joo, mutta ei ehkä runoja ja ruokaohjeita seuraavaan Sytykkeeseen, jos saa toiveen esittää.

ToNy

 • Jäsen
 • Viestejä: 18
 • JOIN THE MOBILE INFANTRY AND SEE THE UNIVERSE!
Re: Sytyke
« Vastaus #7 : 27.09.2006 klo 21:07:52 »
Kiitos kommenteistanne. Katsotaan kuinka ne vaikuttavat seuraavaan lehteen. En uskalla luvata mitään vielä sisällöstä enkä aikataulusta. Arvaan, että jonkinlainen linjattomuus tullee vielä seuraavassa numerossa jatkumaan, koska nykyisiä sisällöntuottajia ei ole ohjeistettu millään tavalla. Koitamme jatkossakin pitää mahdollisimman hyvän hinta-/laatusuhteen. Aikataulullisesti olisi hienoa, jos saataisiin seuraava numero valmiiksi maaliskuuhun mennessä. Eikös silloin ole sarjakuvatapahtumaa Tampereella?

Ja kiva, että tykkäsitte Jägermeisteristä. :)

Veli Loponen

 • Isoveli
 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 11 047
 • <><
Re: Sytyke
« Vastaus #8 : 27.09.2006 klo 21:20:25 »
Aikataulullisesti olisi hienoa, jos saataisiin seuraava numero valmiiksi maaliskuuhun mennessä. Eikös silloin ole sarjakuvatapahtumaa Tampereella?
Kyllä. 31.3. eli tervetuloa tänne vaan uuden Sytykkeen kanssa.
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva

Aura

 • Wannabe
 • Jäsen
 • Viestejä: 2 457
Re: Sytyke
« Vastaus #9 : 27.09.2006 klo 21:27:06 »
Netti on pullollaan tuollaista sarjakuvaa ja siellä pysyköönkin. Tai itseasiassa toivoisin, että nämä hopeanuoliwannabe sarjakuvien ja muiden mangatyylisten sarjakuvien tekijät julkaisisivat omia pienlehtiään, joita voisivat toisiltaan ostaa ja vaihtaa.

Se kanijuttuhan oli pikemminkin jotain animaatiovaikutteista tyyliä (jota näkee paljon, kyllä) kuin mangaa. Oma juttuni oli paljon mangavaikutteisempaa.

Esa

 • Jäsen
 • Viestejä: 731
Re: Sytyke
« Vastaus #10 : 28.09.2006 klo 13:36:58 »
Se kanijuttuhan oli pikemminkin jotain animaatiovaikutteista tyyliä (jota näkee paljon, kyllä) kuin mangaa. Oma juttuni oli paljon mangavaikutteisempaa.

Joo, eihän siitä voi sanoa että se olisi suoraan mangaa ollut, kun ei siinä näkynyt ihmisiä. Heti sellainen mielikuva kuitenkin tuli ja kun kävin taiteilijan kotisivuilla niin siellä oli paljon juuri näitä koirapiirroksia. Piirrostyöhän oli ihan taitavaa ja oli siinä jonkinlainen tarinakin, itse en vain pidä tuollaisista jutuista missä eläimet ovat olevinaan niin ihmismäisiä.

Kyllähän sunkin tyyli on hyvin mangavaikutteista, varsinkin nämä elämäkerralliset jutut, kuten tuossa se esipuhe. Sulla on kuitenkin selkeästi oma tyyli ja tarinat ovat hyviä. Tosin tämä juttu ei ollut ihan niitä parhaita, mutta hyvä kuitenkin.

Reima Mäkinen

 • Avustava toimittaja
 • *
 • Viestejä: 9 500
Re: Sytyke
« Vastaus #11 : 28.09.2006 klo 22:34:41 »
Pari nopeeta kommenttia. Kannessa hämäs se mainosteksti joka lupasi jotain aivan muuta kuin mitä sisältö oli. Myöskään kansimaalarin nimeä en löytänyt.
Tarinoista pidin eniten Auran jutusta vaikka se alku oli niin pöheikköistä että meinasi jäädä kesken (ja jäikin ekalla lukukerralla). Millan sarjat oli tuttuja netistä. Runot ja muun vastaavan säätämisen vois mun puolesta jättää pois. Sisällön hajanaisuus (hyvin eri tyylisiä juttuja ja melko eri tasoisia tekijöitä) tekee sen että mielikuvakin  lehestä on hiukka hajanaisen oloinen. Noin muuten ihan OK ensimmäinen numppa. Hinta/laatu -suhde kohdallaan.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

lassila

 • Uusi jäsen
 • Viestejä: 9
Re: Sytyke
« Vastaus #12 : 28.09.2006 klo 23:52:30 »
Kiitos myös minun puolestani kaikille kommenteista, risut ja ruusut ovat tervetulleita. Suuri kämmi meidän osastolta, unohdimme laittaa kansitaiteilijan nimen lehteen, voi meitä, antakee anteeksi! Pitänee nyt mainita herran nimi, eli Tuomas Korpi tämän taiteili, ja hänen töitään pääsette tarkastelemaan osoitteessa
http://www.creperum.com/?p=etusivu

Kaikki tämä kritiikki ja kehitysideat otetaan todellakin vastaan. On toivottu että runot sun muut jätettäisiin pois. Saattaapi olla, saattaapi olla, mutta voisiko olla myös näin että jos lehti olisi ikäänkuin tasapuolisemmin puolet sarjakuvaa ja toinen puoli kaunokirjallisuutta, novelleja ja runoja, löytäisi se myös lukijakuntaa kvaakin ulkopuolelta? Tämähän kuitenkin ON sarjakuvafoorumi, joten voidaan olettaa varmasti että täälläpäin sarjikset on in.
Mutta keskustelua aiheesta toivon, sekä mahdollisesti mielipiteitä teemaan/teemattomuuteen, rajoittaako vai rikastaako?

Aura

 • Wannabe
 • Jäsen
 • Viestejä: 2 457
Re: Sytyke
« Vastaus #13 : 29.09.2006 klo 09:32:48 »
Jos samojen kansien välissä on sekä sarjakuvaa että paljon tekstiä, käy helposti niin että yleensä kirjoja lukevat ihmiset yhtäkkiä skippailevatkin tekstiosuuksien yli ja lukevat vain sarjakuvat. Tai en tiiä.

Rami Selin

 • Jäsen
 • Viestejä: 558
 • Uskon kaiken
Vs: Sytyke
« Vastaus #14 : 08.10.2007 klo 17:25:23 »
Muistini väitti, että tokalle numerolle olisi perustettu oma ketju. En sellaista kuitenkaan nyt löytänyt, joten kirjoitanpa tänne.

Rami Rautkorven arvostelu Sytyke #2:sta on luettavissa täältä. Arvosteluun oli sijoitettu yksi ruutu omasta jutustanikin, mutta jos se ei vielä riitä, niin omilta sivuiltani voitte käydä lukaisemassa neljä ensimmäistä sivua.

Kommenttia. Monet varmasti näkevät minun kävelevän useinkin rannalla, mutta itseäni ei häiritse hyödyntää hyväksi toteamaani polkua, jonka varrella ranta sijaitsee. Meri on vieressä ja ehkä joskus löydän hylätyn paatin, johon päätän hypätä kyytiin ja purjehtia suuremmille vesille.
Tajunnanvirtamaisuudesta sanon vain sen, että itse tarinaa tuli jopa oudon pitkään pyöriteltyä mielessä ennen kuin päätin iskeä sen paperille. Itse asiassa koko hommaan meni  alun ideasta viimeisen sivun piirtämiseen pari kuukautta eli mistään vartin intensiivisestä rupeamasta ei ole kysymys. Selkeä kerronta ja viihdyttävyys ovat toivottavasti sarjakuvassani vahvasti esillä.
Hyvä arvostelu kaikin puolin.