Kirjoittaja Aihe: Plagiointi sarjakuvissa  (Luettu 19225 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Ville Ranta

 • Uusi jäsen
 • Viestejä: 2
Re:Plagiointi sarjakuvissa
« Vastaus #30 : 24.07.2003 klo 08:31:35 »
Nyt muuten kiinnostaisi tietää, mistä Lietzenin sarjakuvasta Marko puhuu. Eihän Mikalta ole julkaistu mitään Talviomenien jälkeen.

Lainaus: "Ja vielä omituisemmalta kuulostaa Lahden Ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin sarjakuvalinjan pääopettajan mielipide, ettei persoonalla ole merkitystä. Ihmettelen minkälaisia sarjakuvan tekijöitä linjalta on tarkoitus valmistua?"

Hi hi hi. Keksisinpä jotain hauskaa sanottavaa tästä aiheesta. Kannattaa käydä joskus tutustumassa Limingan taidekoulun sarjakuvalinjaan, jos ahdistaa. Siellä nimittäin vain persoonalla on väliä, muulla oikeastaan ei.

marko turunen

 • Vieras
Re:Plagiointi sarjakuvissa
« Vastaus #31 : 24.07.2003 klo 09:27:44 »
Moralisoinnista. Minä en ole ainoa keskusteluun osallistuneista joka on ensimmäisiä kiviä heitellyt. Tulee heti mieleen nuorehko aseman edustaja joka suureen ääneen oli ensimmäisten joukossa tuomitsemassa Kolibrin kömmähdystä, vaikka mitään raskauttavaa syytä ei ollut vetää Dragon Ballia markkinoilta. Sarjassa ei ollut mitään sellaista mitä ei jo kauppojen hyllyiltä tai kirjastoista löytyisi. Kustantaja olisi tarvinnut sarjakuvaväeltä, jos ei muilta, täyden tuen. Toisin kävi. Ja jos se pelätty, älytön lakiehdotus saa tuulta alleen ja meneekin läpi, toivon piston tuntuvan eräidenkin sydämissä. Kasvotonta suuryritystä vastaan joukon mukana on helpompi hyökätä kuin tutuja kasvoja. Luultavasti Lietzen ei puhu tai edes katso minuun päin ikinä, mutta voin sanoa olleeni rehellinen enkä syyllistyneeni selän takana kyräilyyn ja sokeaan mielistelyyn. Samaa toivon muiltakin, jopa ystäviltäni.
   Luulin olleeni selväsanainen. Olen puhunut Lietzenin koko tuotannosta, teoksista joista olen tietoinen. Sillä ei ole merkitystä olenko pitänyt niistä vai en. Ja näissä persoonnallisuus kysymyksissä järki käteen. Kenenkään etua ei aja turha viisastelu.

MarkoT

marko turunen

 • Vieras
Re:Plagiointi sarjakuvissa
« Vastaus #32 : 24.07.2003 klo 11:06:24 »
Duchamp toi galleriaan pullonkuivaajan. Onko nykysarjakuva menossa vastaavanlaisen suuntaan? Haluammeko sitä? Divarista voi ostaa Bamsen tai vaikkapa halutessaan pikku pulun, vetää ruksin tekijän nimen yli ja kirjoittaa omansa tilalle.

MarkoT

Reima Mäkinen

 • Jäsen
 • Viestejä: 9 912
Re:Plagiointi sarjakuvissa
« Vastaus #33 : 24.07.2003 klo 12:38:41 »
Joudun lainaamaan itseäni, kirjoitin:
"persoonallisuudella ei itseisarvona ole  niin kauheasti merkitystä"

Yritin sillä sanoa, että loppupeleissä on turhaa hommaa yrittää säätää tyylinsä niin taiteelliseksi, ettei siitä vain kenellekään koskaan tule kenekään toisen työt mieleen. Oleellinen sana "itseisarvo" oli jäänyt Markolta huomaamatta.

Kulttuuri on kerroksellista. Vanhan päälle ja vanhoista aineksista rakennetaan uutta. Myös on sangen outoa rinnastaa taiteilijan arvo yksilönä ja hänen töidensä yksilöllisyys, niin kuin ehkä hieman väärin ymmärrän Markon tekevän. Henkilö voi olla hyvä tyyppi, mukava ja persoona olematta äkkivilkaisulla persoonallinen. Tähän liittyy mm. se, että miljoonat keräävät populaarikulttuurista kitsiä ja kokevat sen olevan muhevassa dialogissa juuri itsensä ja omien tuntojensa kanssa.

Ja vielä aiheesta: tyylilainahan luokitellaan pastissiksi, ei plagiaatiksi. Sitä on siis jonkun aikakauden tai taiteilijan tyylin käyttö. Ilmeisesti tarkoituksellinen käyttö. Onko se vahingossa samaan suuntaan kehittyminen sitten mitä? Joka tapauksessa tämä on kulttuurissa aivan normaalia. Samaa kuin ideoiden kertautuminen ja nouseminen esiin eri paikoissa samaan aikaan.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

marko turunen

 • Vieras
Re:Plagiointi sarjakuvissa
« Vastaus #34 : 24.07.2003 klo 14:51:42 »
Tunnustan. En ymmärrä Reiman viestien sisältöä. Usein ei auta vaikka lukisin moneen kertaan. Ne ovat minulle enigma. Ilmeisesti minun ja Reiman energiat eivät kohtaa millään tasolla. Tästä seuraa väistämättä väärinkäsityksiä. Silti tuntuu, että Reima yrittää vesittää jokaisen mielipiteeni lauseella mikä ei tarkoita mitään tai tarkoitus on kuopattu niin syvälle ettei sitä jaksa kaivaa ylös kuin isolla kaivinkoneella. " Persoonallisuudella ei itseisarvona ole niin kauheasti merkitystä". "Loppupelissä on turhaa hommaa yrittää säätää tyylinsä niin taiteelliseksi, ettei siitä vain kenellekään koskaan tule kenenkään toisen työt mieleen". Tarkoittavatko nuo lauseet todella aivan samaa? Jälkimmäiseen voin yhtyä.
   Pastississa tehdään tietoisesti tyylilaina. Lietzen ei ole tunnustanut, päinvastoin, hän on kieltänyt lainan. Ja se, että hän olisi vahingossa kehittynyt samaan suuntaan kuin Crane, ei ole enää uskottavaa, koska hän on jo useasti kehittynyt vahingossa jonkun toisen taiteilijan kanssa identtiseen suuntaan.

MarkoT

Reima Mäkinen

 • Jäsen
 • Viestejä: 9 912
Re:Plagiointi sarjakuvissa
« Vastaus #35 : 26.07.2003 klo 12:11:43 »
Minua viehättää tässä koko jutussa myös Mikan traaginen kohtalo. Olettaen, että hän ei ole tosiaan nähnyt Toivosen ja Kallion Kissasarjakuvaa "The Kazenjammer Kids" (kokoelmasta "Ihmisen Riittämättömyydestä") tai tietoisesti plagioinut Cranea.

Ajatelkaa taiteilijaa joka pyrkii hyvään, koskettavaan ja kauniiseen. Onnistuen ainoastaan saamaan aikaan kopioita toisten töistä... ja syytöksiä osakseen!

Pahoittelen, epäselvyyttäni. Mutta  korostan vielä, että tyylin tai ideoiden lainaaminen ei ole tekijänoikeuslain vastaista. Juonen tai kuvien suora kopioiminen on. Sen sijaan kollegat puuttuvat näihin tyylilainoihin (ja jopa oletettuihin sellaisiin) kovalla kädellä.

Vielä yksi kysymys. Voiko joku tällä tavalla omia jonkun tietyn ilmaisutavan tai tarinatyypin? Siis voiko Ghostworldin jälkeen kukaan tehdä enää suht realistisesti piirrettyä kaupunkijuttua nuorista tytöistä tai Mämmilän jälkeen kuvausta pienestä paikkakunnasta ja sen ihmisistä? Herge muuten kuvasi pikkupoikien elämää ligne-clairena Quick & Flupke sarjassaan jo joskus 40-50 luvulla... Musiikissa tälläinen vertaaminen toiseen on ollut pitkään jo kovin tavallista. Mutta sarjakuvaan se näyttää tulleen vasta tässä taidesarjakuvan myötä.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

marko turunen

 • Vieras
Re:Plagiointi sarjakuvissa
« Vastaus #36 : 27.07.2003 klo 01:51:51 »
Tuntuu kuin eräät eivät edes haluaisi uskoa henkilökohtaiseen tai muiden tekijöiden kykyyn luoda omalla tavalla uutta. Parisuhdesarjakuvaa on tehty Oton ja Annan olohuoneesta Beyerin Amyyn ja Jordaniin. Ja väliin mahtuu monenlaista. Ei ole estettä miksei pienen paikkakunnan ja sen ihmisten elämästä tai kaupungin nuorista tytöistä voisi useampikin tekijä tehdä omaleimaista ja näkemyksellistä sarjakuvaa. Ihmisten kokemukset ja tuntemukset elämästä poikkeavat toisistaan.
   Asetetaan plagiointi tragedia oikeaan perspektiiviin. Tämä on kvaak.fi. Kyse on sarjakuvista, ei joukkomurhista. Tämä ei ole Kymmenen uutiset, eikä edes Comics Journal missä taannoin mm. eräs nuori herra Nissen toimi esimerkkinä plagioinnista. Herra Nissen selvisi hengissä maailmanlaajuisesta huomiosta ja tekee tänä päivänä elämänsä parasta ja omansa oloista materiaalia. Ja voin rehellisesti sanoa ettei tältä pallolta löydy montaa kyvykkäämpää sarjakuvavaikuttajaa.

MarkoT

Reima Mäkinen

 • Jäsen
 • Viestejä: 9 912
Re:Plagiointi sarjakuvissa
« Vastaus #37 : 27.07.2003 klo 15:45:10 »
Kyky, tahto, motiivit. Kaikki lienevät kytköksissä omaleimaisuuteen ja omaperäisyyteen. Ja niistähän tässä on yritetty miettiä selvää.

Muuten, missä Comics Journalin nummerossa, ja ketä, Nissenin väitettiin kopioivan?
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Reima Mäkinen

 • Jäsen
 • Viestejä: 9 912
Re:Plagiointi sarjakuvissa
« Vastaus #38 : 27.07.2003 klo 15:50:29 »
>plagiointi tragedia oikeaan perspektiiviin
Sitä piti vielä sanoa, että perspektiivi voi tässä olla myös hyvinkin pieni. Yhden ihmisen maailman kokoinen. Kukaan tuskin toivoo kohdalleen ikäviä syytöksiä, sitä tarkoitin.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

Veli Loponen

 • Isoveli
 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 11 054
 • <><
Re:Plagiointi sarjakuvissa
« Vastaus #39 : 27.07.2003 klo 20:55:08 »
Selailin tässä Byrnen Next Menien kirjepalstaa ja silmiini sattui lainaus Wally Woodilta, kun Byrneä oli syytetty siitä, että hän kopioi omia töitään(!?!).

"Never draw what you can swipe, never swipe what you can trace, never trace what you can Xerox and paste in, and never do any of that if you can hire people to do it for you."

Lainausta selittääkseen Byrne kertoi, että Wally tokaisi tämän uransa loppupuolella, kun hän oli jo jossakin määrin pottuuntunut koko hommaan ("feeling non too kindly toward an industry that had ground him almost to paste").
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva

Juha Kouvalainen

 • Jäsen
 • Viestejä: 1 516
Re:Plagiointi sarjakuvissa
« Vastaus #40 : 27.07.2003 klo 22:06:40 »
Lainaus
Lainausta selittääkseen Byrne kertoi, että Wally tokaisi tämän uransa loppupuolella, kun hän oli jo jossakin määrin pottuuntunut koko hommaan
Wally taisi loppuaikoinaan pottuuntua muuhunkin kuin pelkkään sarjakuvaan. Eikös Wallace lähtenyt oman käden kautta täältä laveammille julkaisualustoille joskus 80-luvun alussa?

Veli Loponen

 • Isoveli
 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 11 054
 • <><
Re:Plagiointi sarjakuvissa
« Vastaus #41 : 28.07.2003 klo 00:24:21 »
Juu, eikä tainnut olla edes kauhean vanha...
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva

kärpänen

 • Vieras
Re:Plagiointi sarjakuvissa
« Vastaus #42 : 28.07.2003 klo 13:18:55 »
mikä juttu tämä on joku dejavu vai mikä koska luulin että tämä wally wood jutska käsiteltiin jo tässä keskustelussa ihan sanatarkasti samalla tavalla aiemmin vai onko minulla vikaa päässä?

Veli Loponen

 • Isoveli
 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 11 054
 • <><
Re:Plagiointi sarjakuvissa
« Vastaus #43 : 28.07.2003 klo 13:43:58 »
Wally on päästellyt suustaan niin monia viisauksia, että niitä riittää. Aiemmassa lainauksessa (ketjun ekalla sivulla) oli puhetta siitä, miten Wally opetti kopioimaan sarjakuvia. Tässä lainauksessa on vähän sama ajatus, mutta pidemmälle vietynä (never do any of that if you can hire people to do it for you). Ehkäpä ovat saman lausunnon muunnelmia?
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva

VesaK

 • Jäsen
 • Viestejä: 15 556
 • Kuka mitä häh?
Re:Plagiointi sarjakuvissa
« Vastaus #44 : 29.07.2003 klo 20:44:46 »
Wood ampui itsensä mieluummin kuin antautui hivuttavan syövän uhriksi. Aiheesta lisää Mannisen Sarjainfo-artikkelissa sekä Comics Journalissa n:o... (muisti palaa, ATK-osaston musta päivä - täytyy tsekata myöhemmin)
Hän oli muuten suomensukuinen, ehkä siitä tuo taipumus synkkyyteen ja jurnutukseen... (Lue: Kari Suomalainen: Löysin lännen)
“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama