Kirjoittaja Aihe: Mika Lietzén (sarjakuvat ja kuvitukset)  (Luettu 49087 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

JV

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 048
Vs: Mika Lietzén (sarjakuvat ja kuvitukset)
« Vastaus #45 : 02.11.2007 klo 17:53:32 »
Millään toisella taiteenlajilla ei ole niin surkeaa ja matalamielistä perintöä kannettavanaan kuin sarjakuvalla.
...

Jos verrataan elokuvaan, sarjakuvassa ollaan vielä vaiheessa, jossa mustavalkoisella mykkäfilmillä pieni pukumies kompastelee hatun ja kepin kanssa, ja joku kankaan edessä paukuttaa epävireistä pianoa taustamusiikiksi.

Millaisia kokeiluja sinä sarjakuvaan kaipaat, Ville? Minun nähdäkseni sarjakuva on täynnä kokeilevuutta! Yleisesti ottaen sarjakuva tekijöiden ilmaisu on paljon heterogeenisempaa kuin elokuvakerronta, joka useimmiten pyrkii olemaan mahdollisimman huomaamatonta - palvelemaan tarinaa. On elokuvataiteessa toki suuret mestarinsa, ja kokeellisen elokuvan piirinsä - mutta kysehän on aivan nanopromilleista audiovisuaalisen tuotannon meressä, jossa ymmärtääkseni pornoteollisuus johtaa tanko pystyssä nimikemäärissä.

On paljon sarjakuvaa, joka on tietyn elokuvallisen tai eurooppalaisen pallopää-kerronnan konventioilla rakennettua - samasta syystä kuin elokuvakerronnassakin, lähtökohta on helpossa ymmärrettävyydessä, mutta silti, kuten totesin, siinä on enemmän liikkumavaraa kuin audiovisuaalisessa kerrontaperinteessä - ja kliinisen kamerakuvan sijaan kuvallisuus on toteutettu yksilöllisellä kädenjäljellä.

Amerikkalainen viihdesarjakuva tuottaa paljon epäpersoonallisia tusinatekijöitä, mutta sen siipien alla on myös kehittynyt liuta huikeita taiteilijoita, joiden arvo on ymmärretty myös muiden taiteen ja viihteen alueiden puolella. Jos kaipaat kokeellisuutta, tsekkaa Sienkiewiczin Stray Toasters, David Mackin Kabuki, Alan Mooren ja J.H. Williams III:n Promethea. Vasemman laidan artsukokeelliset Kramer's Ergotit saattaa ollakin tuttuja.

TImolle taasen:

Oli kyse tietystä modernin taiteen kehitysvaiheesta, jossa Joycen, Beckettin, John Cagen, Picasson ja kumppanien repäisyt olivat akuutteja syntyäkseen. Sarjakuva ei siinä vaiheessa kuulunut kovien taiteiden joukkoon, jotka kulkivat vääjäämätöntä itse-evaluaation polkuaan - se säilyi neitseellisenä tietystä nihilismistä, joka (post)modernismin summana oli.

Ylipäänsä voisi heittää kysymyksen siitä, onko enää mahdollista tehdä Suurta Taidetta - syntyykö enää uutta Karamazovin veljeksiä, tehdäänkö uutta Stalkeria. Jos tehdäänkin, on epätodennäköistä, että ne keräävät merkittävää, kulttuurin läpileikkaavaa, huomiota osakseen - viihdekulttuurin markkinamelun alta.

Tässä ajassa sarjakuva on mitä relevantein ilmaisumuoto esittämään henkilökohtaisia visioita, olivat ne viihde/taide-spektrissä millä kohtaa tahansa.

Doc Lomapäivä

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 807
Vs: Mika Lietzén (sarjakuvat ja kuvitukset)
« Vastaus #46 : 02.11.2007 klo 19:14:30 »
Kotimaisessa sarjakuvassa on vielä paljon kehittämistä. Tarinoita lännestä on yksi uudenlainen avaus. Karamazovin veljeksiä ja Stalkeria tuskin tehdään uudelleen, mutta kotimaisen sarjakuvan kentässä molemmat on vielä tekemättä. Minä teen sarjakuvia koska se tarjoaa yhä haasteita ja kehittämistä, enemmän kuin kirjallisuus ja elokuva.


Irene

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 812
Vs: Mika Lietzén (sarjakuvat ja kuvitukset)
« Vastaus #48 : 20.11.2007 klo 18:33:23 »
Luin tämän kirjastossa (löytyi uusien kirjojen "esittelyhyllystä") ja tykkäsin! Varsinkin ensimmäinen tarina oli vinkeän vinksahtanut ja puhutteleva, muut ehkä hieman heppoisampia. Mutta tarina kulki vetävästi ja pelkistetty, grafiikanlehtimäinen tyyli oli oikein nättiä katseltavaa!
Lukupäiväkirjani: http://sbrunou.blogspot.com

villeranta

  • Jäsen
  • Viestejä: 65
Vs: Mika Lietzén (sarjakuvat ja kuvitukset)
« Vastaus #49 : 21.11.2007 klo 12:34:36 »
Millaisia kokeiluja sinä sarjakuvaan kaipaat, Ville? Minun nähdäkseni sarjakuva on täynnä kokeilevuutta! Yleisesti ottaen sarjakuva tekijöiden ilmaisu on paljon heterogeenisempaa kuin elokuvakerronta, joka useimmiten pyrkii olemaan mahdollisimman huomaamatonta - palvelemaan tarinaa.

On näköharha, että perinteinen kerronta palvelisi tarinaa paremmin kuin kokeileva. Asia ei ole päinvastoinkaan, mutta kyse on siitä, että näköharhoja alkaa syntyä heti, kun erotetaan toisistaan tarina ja kerronta. Tai yhdistetään laji ja sisältö, kuten sarjakuvan kohdalla tapahtuu useammin kuin muiden taiteenlajien (tarkoitan siis tätä, ahaa, sarjakuva, mille hahmolle tämä perustuu, missä lehdessä tämä ilmestyy, missä on vitsi?).

Mutta varsinaiseen vastaukseen. Olen ehkä siinä mielessä epäoikeudenmukainen, kun lyttään sarjakuvaa verrattuna muihin taiteenlajeihin, kun muutkin taiteenlajit on täynnä paskaa. Mun näkökulmani sarjakuvaan on ihan eri kuin esim. elokuvaan. Ja elokuvan tekijäthän valittavat nykyään sitä, että kaikki elokuva on samanlaista (mm. Roy Andersson), eikä kokeiluja ole.

Mutta BERGMANIA TAI JOYCEA EI SARJAKUVASSA OLE! Enkä tarkoita, että jonkun pitäisi tehdä samanlainen sarjakuva kuin Odysseus on, vaan että kukaan ei ole vienyt sarjakuvaa yhtä kauas (eteenpäin) sen syntymäkehdosta kuin mitä Joyce on vienyt romaanin tai Bergman tai Fellini elokuvan.

Ja siihen syynä on vain se, ettei kukaan ole osannut tai viitsinyt.

Millaisia kokeiluja kaipaan? No esim. sellaisia kuin Mikan Tarinoita lännestä.

VesaK

  • Jäsen
  • Viestejä: 15 556
  • Kuka mitä häh?
Vs: Mika Lietzén (sarjakuvat ja kuvitukset)
« Vastaus #50 : 07.12.2007 klo 13:32:10 »
[Tässä City-lehden haastattelussa mollaan paitsi Turkua myös Aku Ankkaa, Teräsmiestä ja Batmaniä, ja totean miellyttävän ylimielisesti ja ykskantaan: "mainstream-sarjakuva on ihan kuollutta".

Höh, etkö morkkaa lainkaan kotimaista "tv-draamaa" ? Tallo kotimaista "proosaa" jalkoihisi?  No, sehän nyt on vaan Kitu-lehti, ei siihen kaikkea kannata ladata.
“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama

Antti Vainio

  • Karpaattien nero
  • Jäsen
  • Viestejä: 4 164
Vs: Mika Lietzén (sarjakuvat ja kuvitukset)
« Vastaus #51 : 09.12.2007 klo 10:52:53 »
Nämä sotkuiset vänkäämiset hyvästä, huonosta, viihteellisestä, taiteellisesta sarjakuvasta ovat erityisen sotkuisia siksi, että sarjakuvalla on vankka maine ala-arvoisena pikkupoikien viihteenä. Ja maine on erittäin ansaittu, koska 99% maailman sarjakuvista 1900-2007 on sitä.

Luin sitten lopulta itsenäisyyspäivänä Lutesin Berliinin alusta loppuun kun oli sopivaa luppoaikaa moiseen. Ei tule mieleen tältä vuodelta kirjaa tai elokuvaa joka olisi minulle ollut yhtä iso kokemus. Tarina  on vielä kesken joten en tiedä miten hieno teos tämä on sitten valmiina mutta onhan Berliini ja vaikka Spiegelmanin Maus taideteoksina paljon kiinnostavampia kuin Bergmanin huonoimmat elokuvat. Ruotsalainen hyvintoimeentuleva sivistyneistö kaivaa napaansa ja lopulta itkee kun ymmärtää miten paljon  nöyhtää on tässä vuosien varrella kerääntynyt
siihen yläpoimuun
"This country sucks. It's all about the nature and who the fuck cares about the nature".

Ossi Hiekkala

  • Archipictor
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 735
  • archipictor.com
Vs: Mika Lietzén (sarjakuvat ja kuvitukset)
« Vastaus #52 : 18.12.2007 klo 22:08:23 »
Olen jotenkin karsastanut Lietzenin tuotantoa viime aikoina. Lukemistani Kukkakauppias oli pettymys, joskaan ei pääasiassa piirtäjän vuoksi, tarina vain oli niin ankea eikä sopinut lainkaan siihen K&N -jatkumoon, josta itse pidin. Toisaalta Lietzenin hahmot eivät myöskään olleet sympaattisia, kun Nuutinen on aina ollut kuitenkin minulle se krampein nyrjähdys, niin lähtökohta on alusta alkaen ollut vastatuulista Kukkakauppiaan kohdalla. Ylioppilaslehden omituisesti kallonkutistajalla käyneet filosofit diipadaapahölynpölyineen sen sijaan ärsyttivät suuresti.

Juuri noiden takia kesti kauan tarttua Tarinoita lännestä -albumiin. Odotukset eivät olleet korkealla mutta yllätyin ilokseni suuresti. Pidin albumista hyvinkin paljon. Tarinat olivat pieniä ja lyhyitä mutta niiden kautta pääsi hyvin sisälle henkilöihin. Lisäksi huolimatta taustojen äärimmäisen vähäisestä käytöstä, oli helppo nähdä mielessään sijaintipaikka kadunnimen perusteella.
Minua ei häirinnyt lainkaan monotoninen ruutusommittelu, olisin ainoastaan kaivannut hieman ronskimpaa mustan käyttöä piristämään kuvia.
Tuli hyvä mieli tämän albumin luettuani.

Jäin vain miettimään, missä Ruissalossa tarkalleen on ollut se nudistiranta?

AVOK

  • Uusi jäsen
  • Viestejä: 8
Vs: Mika Lietzén (sarjakuvat ja kuvitukset)
« Vastaus #53 : 19.12.2007 klo 08:58:28 »
Tarinoita lännestä kirja-arvostelu löytyy myös Parnassosta (6/2007, se jossa on Hannu Väisänen kannessa). Jos ei löydy kirjastosta voin yrittää jossain vaiheessa skannata.

Doc Lomapäivä

  • Jäsen
  • Viestejä: 2 807
Vs: Mika Lietzén (sarjakuvat ja kuvitukset)
« Vastaus #54 : 19.12.2007 klo 16:31:18 »
Lukemistani Kukkakauppias oli pettymys, joskaan ei pääasiassa piirtäjän vuoksi, tarina vain oli niin ankea eikä sopinut lainkaan siihen K&N -jatkumoon, josta itse pidin.
Näin on, paitsi jos tuntee Paulin. Juttu on niin ankea että se tuntuu keksityltä, mutta...

mlietzen

  • Jäsen
  • Viestejä: 527
Vs: Mika Lietzén (sarjakuvat ja kuvitukset)
« Vastaus #55 : 11.09.2008 klo 13:09:45 »


Toinen kirjani Elegia on tullut painosta ja on myynnissä Helsingin Sarjakuvafestivaaleilla. Festarihinta on edulliset 18 euroa (ovh 22,50). Joistain ennakkotiedoista poiketen en puhu siitä sen enempää Sarjakuvafestivaaleilla kuin Kirjamessuillakaan, mutta kirjasta tuli kaunis ja hieno, käykää toki selailemassa. Lisätietoa Aseman sivuilta.

Elegia on siis sarjakuvan muodossa toteutettu näytelmäkäsikirjoitus ja muutenkin hyvä, kaunis ja koskettava juttu.

Antti Vainio

  • Karpaattien nero
  • Jäsen
  • Viestejä: 4 164
Vs: Mika Lietzén (sarjakuvat ja kuvitukset)
« Vastaus #56 : 13.09.2008 klo 02:15:20 »


Toinen kirjani Elegia on tullut painosta ja on myynnissä Helsingin Sarjakuvafestivaaleilla. Festarihinta on edulliset 18 euroa (ovh 22,50). Joistain ennakkotiedoista poiketen en puhu siitä sen enempää Sarjakuvafestivaaleilla kuin Kirjamessuillakaan, mutta kirjasta tuli kaunis ja hieno, käykää toki selailemassa. Lisätietoa Aseman sivuilta.

Elegia on siis sarjakuvan muodossa toteutettu näytelmäkäsikirjoitus ja muutenkin hyvä, kaunis ja koskettava juttu.

Vesa vilautti  tuota, pelkästään esineenä aivan ihastuttava.
"This country sucks. It's all about the nature and who the fuck cares about the nature".

Jarkko Sikiö

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 8 083
Vs: Mika Lietzén (sarjakuvat ja kuvitukset)
« Vastaus #57 : 17.09.2008 klo 19:02:29 »
Elegia: Yksinäytöksinen uninäytelmä on arvosteltu etusivulla.

Kaikki kommentit ja kritiikki on tervetullutta. Tekstiä ja sen kirjoittajaa voi ruotia myös ilman yhteyttä käsiteltävään sarjakuvaan täällä.

Lurker

  • Valvoja
  • ***
  • Viestejä: 17 041
Vs: Mika Lietzén (sarjakuvat ja kuvitukset)
« Vastaus #58 : 17.09.2008 klo 20:14:35 »
Kuvanäytteistä tuli mieleen mustavalkoisen elokuvan hämärää hehkuvat ruudut.

MarkZero

  • Jäsen
  • Viestejä: 688
Vs: Mika Lietzén (sarjakuvat ja kuvitukset)
« Vastaus #59 : 17.09.2008 klo 20:51:36 »
Kuvanäytteistä tuli mieleen mustavalkoisen elokuvan hämärää hehkuvat ruudut.
Vaikutelma voi tulla myös siitä, että silloin sata vuotta sitten ei vielä oltu keksitty eri kuvakokoja. Myöskin dialogi esitettiin kuivakkana tekstinä.