Kirjoittaja Aihe: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja  (Luettu 32676 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

sarja

  • Jäsen
  • Viestejä: 757
Härmän Janne on ruotsalaisen Gösta Gummessonin piirtämä sarja. Löysin kyseisen hahmon Semicin julkaisemasta Sarjakirjasta no: 32. 1976. Muita ruotsalaisia huumori sarjoja olivat Pikku Riku ja Lentosotamies Pommi.

VesaK

  • Jäsen
  • Viestejä: 15 556
  • Kuka mitä häh?
Re: Härmän Janne
« Vastaus #1 : 03.07.2006 klo 13:38:32 »
Huumori sarjoja on todellakin tehty Ruotsissakin urakalla. Lilla Fridolf oli alkujaan tosin radiohupailua varten kirjoitettu hahmo. Rune Moberg ehti tehdä Pikku Rikusta elokuvakäsikirjoituksenkin (1956), ennen kuin Torsten Bjarre ryhtyi piirtämään sarjakuvaversiota. Pikku Rikun kamreerinelämää nähtiin meillä ensin Masin täytesarjana ja sitten omana lehtenään, jonka täytesarja taasen oli Härmän Janne alias Åsa-Nisse (1944-).
Pikku Rikuakin vanhempi ruotsalaishahmo on Kronblom (1927-), jonka voi tietyssä määrin sanoa vastaavan meidän Pekka Puupäätämme.
Mämmilän ja Puupää-meiningin sekoitus on Uti vår hage, jota saa lehtinä ainakin Akateemisesta kirjakaupasta.   
« Viimeksi muokattu: 03.07.2006 klo 13:42:16 kirjoittanut VesaK »
“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama

Kapteeni Kenguru

  • Groupie
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 505
  • ¿Cuándo se come, aquí?
Re: Härmän Janne
« Vastaus #2 : 03.07.2006 klo 23:18:21 »
Mikä ihme on smoolantilaisfarssi ja miten se eroaa tavallisesta farssista? No, ehkä se ei ole kovin kiinnostava lajityyppi, jos viimeinen Osa-Nisse -elokuva on tehty 60-luvulla.

Mulla on ainakin yksi Härmän Jannen oma albumi ja pari Pikku Rikua, jossa Janne myös on. Lisäksi on erittäin hämärä muistikuva että Janne olisi myös ollut jossakin samassa julkaisussa Mokkerin kanssa - siis kakkossarjana, eikä mitään hahmojen yhteisseikkailua - mutta voi olla että muistan väärin. Joskus kersana on tullut nuokin ostettua "ku sain halvalla". Mokkeri taitaa kyllä myöskin olla svenssonisarja, että ei sikäli ihan kaukaa haettu ajatus. Pitää joskus maalla käydessä muistaa tsekata niitä arkistojen pohjamutia.
POLKU PYÖRÄ VARKAAT KURIIN!!1

http://www.youtube.com/user/Satelliittifillari

Kapteeni Kenguru

  • Groupie
  • Jäsen
  • Viestejä: 1 505
  • ¿Cuándo se come, aquí?
Re: Härmän Janne
« Vastaus #3 : 03.07.2006 klo 23:40:50 »
Aa, ettei sen kummempaa. Epäilin että siinä olisi joku sama juttu kuin vaikka Hollywood- ja Bollywood -elokuvilla: Ensinmainituissa on tappeluita, räjähdyksiä ja joku julkkis pääosassa, jälkimmäisissä hassut asut ja lauletaan paljon.

Selvisipä nyt samalla viimeinkin jo lapsesta saakka pohtimani kysymys: Onko tuo Mokkerin asu joku palvelijan tms. vai miksi ihmeessä sillä on noin rumat kuteet.

Vähän sääli ettei enää länsinaapurissamme osata tehdä sarjakuvia. Jos Rocky on parasta mitä sieltä nykyään tulee niin jopa on heikosti asiat. Taito lienee hiipunut Norjaan.
POLKU PYÖRÄ VARKAAT KURIIN!!1

http://www.youtube.com/user/Satelliittifillari

Ainur

  • Jäsen
  • Viestejä: 33
Re: Härmän Janne
« Vastaus #4 : 04.07.2006 klo 01:30:40 »
Vähän sääli ettei enää länsinaapurissamme osata tehdä sarjakuvia. Jos Rocky on parasta mitä sieltä nykyään tulee niin jopa on heikosti asiat. Taito lienee hiipunut Norjaan.

Länsinaapurilaisena voin vain valittaa samaa. Sarjakuvia kyllä osattiin tehdä joskus 1980-1990-luvun vaihteessa (Charlie Christensen, Joakim Pirinen). 90-luvulla tuli vallalle omaelämänkerrallinen trendi, ja Ruotsiin mahtuu ilmeisesti vain yksi trendi kerrallaan. Lopputuloksena oli liuta laiskasti piirrettyjä tekotaiteellisia inhorealistisia sarjoja. Rocky on kai näistä omaelämänkerrallisista sarjoista paras. (Ja omaelämänkerta myy täällä tietysti parhaiten jos siinä ei lue mitään yllättävää. Koulussa kiusattiin jumppatunnilla ja nyt hengaillaan angstisena Söderin indiepop-klubeilla. Kuorsaus.)

Siinä mielessä ihan jännä nähdä että esim. 91:ania (Mokkeri) tai Åsa-Nisseä piirretään yhä. On täysi mysteeri minulle kuka niitä lukee, vaikka itse olen alkujani smoolantilainen...

VesaK

  • Jäsen
  • Viestejä: 15 556
  • Kuka mitä häh?
Re: Härmän Janne, Mokkeri ja muita ruotsalaisia huumorisarjoja
« Vastaus #5 : 04.07.2006 klo 10:09:31 »
Kyllä Martin Kellermanin Rocky on muutaman piirun omaelämäkerrallisempi kuin Aarne Ankka, joka kuitenkin (sarja ilmestyy taas, tauon jälkeen) keskittyy poliittiseen piruiluun boheemielämällisen ilmiasun kautta.
Ei Rockykaan hassumpi ole, mutta sitä pitää seurata aika pitkään sisäistyäkseen koiraskoiran inhorealistiseen eloon.
Ruotsin- ja Myrkyntaidottomille tiedoksi, että Fantagraphics!! on julkaissut albumillisen Rockya englanniksi. Herr Kellermanin elämäkertatiedoista tulee jotenkin kummasti Hannu Esko mieleen...

Uskomatonta se on, mutta Ruotsissakin on ollut pokkaa tehdä sotilassarjakuvia. Torsten Bjarren Lentosotamies Pommi ja Mokkeri, esimerkiksi. Masikin (Knasen) on ollut Svärjeissä kovasti suosittu, Mort Walkkeri on tehnyt useammankin spesiaalikuvan/sarjan vain ruottalaisten ihmeteltäväksi.
« Viimeksi muokattu: 04.07.2006 klo 10:12:28 kirjoittanut VesaK »
“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama

kaltsu

  • Jäsen
  • Viestejä: 1 869
Re: Härmän Janne
« Vastaus #6 : 04.07.2006 klo 10:14:01 »
Mutta koska Uuno Turhapurosta tehdään sarjakuva?

Eiköhä elokuvissakin oo ihan tarpeeksi.

Lainkaan Jipon ja Ainurin asiantuntemusta väheksymättä voisin kyllä optimistisesti uskotella itselleni Ruotsista löytyvän parempaakin sarjakuvaa kuin Rocky. Vaikea uskoa että Pirisen, Anderssonin ja muutamien muiden lahjakkuuksien perintö olisi valunut täysin hiekkaan. Mistä löytyisi uuden vuosituhannen Pauli Kallio ja Suuri Kurpitsa joka sitä parhaimmistoa kaivaisi Ruotsistakin esiin ja jonka näkemykseen tohtisi luottaa?

Ainurilla oli muuten kotisivuilla kivannäköstä sarjakuvaa. Genre ei nappaa ni en jaksanu lukea mut hyvältä näytti. Varsinki jos unohtaa Serugein karmean tietokonevärityksen.

VesaK

  • Jäsen
  • Viestejä: 15 556
  • Kuka mitä häh?
Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita ruotsalaisia huumorisarjoja
« Vastaus #7 : 04.02.2009 klo 10:23:51 »
Ruotsin hannuhanhia voimme kadehtia siinä, että sikäläinen, inhemska sarjakuvalehtituotanto elää varsin vahvasti markkinoilla. Mokkereiden lisäksi Akateemisen lehtihyllystä löytyvät nelivärisinä mm. Uti vår Hage ja toisinaan myös Herman Hedning. Rockylla on oma aikakauslehtensä ja onhan Fantom-lehtikin pitkälti Ruotsalaista tekoa.
Riippumaton ruotsalainen sarjakuva taas... noh, uuden Galago-antologian pohjalta voi sanoa että kaksi juonityyppiä elää hyvin vahvana. Naisilla: "Menin bileisiin ja oli kiva nähdä kavereita, mutta sitten join liikaa ja yks tyyppi yritti lääppiä, heräsin ja menin krapulassa kotiin." Miehillä: "Olin ollut ihastunut yhteen tyttöön jo pitkään, päädyttiin sitten samoihin bileisiin mutta join liikaa ja yritin lääppiä sitä, ei tullut mitään, heräsin ja menin krapulassa kotiin."
“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama

211163

  • Jäsen
  • Viestejä: 486
  • Kvaak!
Vs: Carl Barksin kootut
« Vastaus #8 : 26.04.2009 klo 10:49:51 »
Happi loppuu pierettää

Norjalaiset, tuo vuonojen kansa, eivät kovin mieluusti harrasta postimyyntiä rajojen ulkopuolelle ainakaan sarjakuvapuolella.
Huomasin sen, kun koetin tilata Nr. 91 Stomperud -joulualbumien kokoelmia. Sähköpostiin tuli sinänsä ystävällisesti muotoiltu, mutta yksiselitteinen vastaus: toimitamme vain Norjaan. Muutamalla sikäläisellä dvd-kaupalla näkyi olevan sama juttu, onneksi ei sentään kaikilla.
Harmi, kun ei asu tuttuja Norjassa, jotta voisi pistää asialle.
Eikö se happi muuten lopu varsinaisesti silloin, kun on oikein pierujen keskellä?

h00k00

  • Jäsen
  • Viestejä: 208
Vs: Carl Barksin kootut
« Vastaus #9 : 26.04.2009 klo 23:29:27 »
Huomasin sen, kun koetin tilata Nr. 91 Stomperud -joulualbumien kokoelmia. Sähköpostiin tuli sinänsä ystävällisesti muotoiltu, mutta yksiselitteinen vastaus: toimitamme vain Norjaan.

Ei liity Barksiin, mutta Adlibrisin www.adlibris.com kautta pitäisi onnistua tuon joulualbumin tilaaminen.

211163

  • Jäsen
  • Viestejä: 486
  • Kvaak!
Vs: Carl Barksin kootut
« Vastaus #10 : 27.04.2009 klo 05:58:17 »
Ei liity Barksiin, mutta Adlibrisin www.adlibris.com kautta pitäisi onnistua tuon joulualbumin tilaaminen.
Kiitos sekä Joelle että sinulle avusta.
Adlibriksen kautta näkyi saavan yhden kolmesta julkaistusta kokoelmasta, mikä on ilman muuta parempi kuin ei ollenkaan. Mitä Joen tarjoamaan serkkulinkkiin tulee, niin asiaan pitää palata, jos ei se muuten käänny selälleen.  :D
Eiväthän nuo Stomperudit unohtumattomia ja korvaamattomia elämyksiä ole, mutta huvittaa tuo norjalaisten tapa lämmitellä omiksi versioikseen yhtä sun toista viihdeteollisuuden tuotetta, niin sarjakuvissa, televisiossa kuin elokuvissa.

Timo Ronkainen

  • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 19 279
  • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
« Vastaus #11 : 07.04.2010 klo 22:52:17 »
Ruotsalaisen sarjakuvan historiaan pääsee nyt perehtymään englanniksi Fredrik Strömbergin uutukaisen kirjan myötä! Jee!

Timo

Ördög

  • Jäsen
  • Viestejä: 286
Vs: Re: Härmän Janne
« Vastaus #12 : 04.06.2010 klo 12:00:28 »
Rune Moberg myönsi, että innoittajana oli Vihtori ja Klaara -sarjakuva, vaikka sarjakuvaksi Pikku Rikua ei alunperin suunniteltukaan. Mainitsi myös innoittajakseen toisen (ruotsalaisen) sarjakuvan, jonka nimihahmo oli Fridolf, mutta tästä mulla ei ole mitään hajua.

Kas kas! Arvatenkin inspiraationa toimi Knut Stangenbergin (1871-1955) luomus Fridolf Celinder. Tämä ensimmäinen vakituisilla hahmoilla kansoitettu ruotsalaissarjakuva aloitti vuonna 1912 Allt för alla-nimisessä aikakauslehdessä, siirtyi tämän lakkautuksen jälkeen vuonna 1932 Vårt hem-lehteen, ja loppui vuonna 1940.

Päähenkilönä on pyöreäposkinen tohvelisankari, jonka vaiheita ja perheen kasvamista seurataan kuten myöhemmin Gasoline Alleyssa ja Mämmilässä. Hän tapaa vaimonsa, menee naimisiin, saa kolme lasta, ja ehtii loppuvaiheessa tulla isoisäksikin.

Kuten muissakin varhaisissa sarjakuvissa, FC:ssa ei aluksi ollut puhekuplia, vaan riimiteltyjä tekstejä. Kuplat tulivat kuitenkin kuviin myöhemmässä vaiheessa.



http://sv.wikipedia.org/wiki/Fridolf_Celinder

Lainaus
Serien var en av Rune Mobergs förebilder när han skapade Lilla Fridolf.


Vuonna 1970 ilmestynyt Sture Hegerforsin toimittama Fridolf Celinder-valikoima (PAN/Norstedts) maksaa nettiantikvariaateissa muutaman kympin (kruunuina!) Sarjakuvaa käsitellään myös Bild&Bubblan numeroissa 3/96 ja 2/02.

Puhekuplista puheen ollen, tässä keskustelussa ei ole näemmä vielä mainittu Kronblomia / Lumperia, tuota kaikkein perusruottalaisinta sarjakuvasankaria. Siinä on käytetty kuplia alusta alkaen, ja silloin (vuonna 1927) ne olivat innovaatio jotka saivat sarjakuvan erottumaan muista.

http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,1056.0.html

Kronblomia piirsi ensin Elov Persson (1894-1970), sitten hänen poikansa Gunnar (1933-). Ja nykyään Gunnaria avustaa poikansa Jonas (1968-). Onko olemassa toista sarjakuvaa, jota piirretään jo kolmannen sukupolven voimin?



« Viimeksi muokattu: 04.06.2010 klo 12:24:45 kirjoittanut Ördög »

VesaK

  • Jäsen
  • Viestejä: 15 556
  • Kuka mitä häh?
Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
« Vastaus #13 : 05.06.2010 klo 23:17:22 »
Nyt taas saa! Muhkea, joskin avarasti taitettu kokoelma tuoreinta Arne Ankaa:  Del 8: Rapport från kriget on saatavilla mm. Akateemisesta:

- Arne ottaa kantaa kohta tuleviin, koko Ruåtsin seisauttaviin kuninkaallisiin häihin yrjöilemällä pitkin Tukholman katuja.

- Arne katsastaa Tukholman "kirjalliset nähtävyydet" l. Stieg Larssonin kirjojen tapahtumapaikat.

- Arnea viistottaa vampyyribuumi: Arne: "Miksi naiset innostuu verenjanosta? Onko tää joku menkkajuttu vai?" Krille: "Eeei ...muistatko Juhan ja Åmselemurhat? Se pöpi sai 50 ihailijakirjettä viikossa... tai sitten Charles Manson - enemmän ihailijatttaria kuin George Clooneylla..."

"Juu juu, kohta se on sota täälläkin..."
“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama

VesaK

  • Jäsen
  • Viestejä: 15 556
  • Kuka mitä häh?
Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
« Vastaus #14 : 06.06.2010 klo 12:47:17 »
Christensen (joka on vuodesta 2002 asunut Espanjassa) teki välissä sarjakuvasovituksen mainiosta "Orm Punaisesta" (Röde Orm).

Sitten taas lähti Arnea tulemaan - ja hyvin pysyy kynä kädessä aina vaan, tuntuu että CCn piirros ei kun paranee. Kuvissa on enemmän ilmavuutta kun jaksoja ei ole tarvinnut pakottaa yhden sivun mittaisiksi sarjakuvapakinoiksi. Eivätkä jutut silti ole venytettyjäkään, tilaa on käytetty sen verran mitä idea vaaatii - yhdestä stripistä muutaman sivun tarinaksi.

Tyylistä tuleee mieleen lähinnä Anssi Rauhala, piirrosjäljen lisäksi tuntuu että herroilla on graafisella urallaan enemmänkin yhtäläisyyksiä. Arnen suomentaminen vaatisi jonkin verran toimittamista, mutta kyllä näistä uudemmista jaksoista ainakin pari finska albumia saisi.
“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama