Kirjoittaja Aihe: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja  (Luettu 30540 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Jukka Laine

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 37 171
Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
« Vastaus #45 : 22.02.2016 klo 20:21:29 »
Rudolf Peterssonin Mokkerit näyttivät vähän jäykiltä vuonna 1956. Sivun mittaiset sarjat ovat tuossa selkeästi viikkolehdistä. Netistä löytyy sutjakkaampaakin näytettä.

Työtaakka kasvoi kovasti uuden lehden myötä, ja vaimon kuoltua 1959 Petersson luovutti sarjan vähän päälle kolmikymppiselle Nils Egerbrandtille, joka teki hyvää jälkeä kuolemaansa asti vuoteen 2005.

Petersson kuoli vuonna 1970 eikä ollut julkisuudessa viimeisen 10 vuotensa aikana, paitsi kävi pokkaamassa ensimmäisen Adamson-palkinnon vuonna 1965.

Tilasin vuoden 1961 näkkärin jossa on jo Egerbrandtia. Osa näistä onkin myyty loppuun.

VesaK

 • Avustava toimittaja
 • *
 • Viestejä: 15 817
 • Kuka mitä häh?
Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
« Vastaus #46 : 23.03.2017 klo 13:08:39 »
Ruottalaiset ne tykkää kun saavat lukea sotasarjakuvia joissa ei koskaan sodita. Masi on tietty ykkönen, mutta että vielä vuonna 2017 Sverigessä ilmestyy KOLME lehteä joissa 91:an eli Mokkeri törmäilee!
“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama

Jukka Laine

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 37 171
Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
« Vastaus #47 : 09.09.2017 klo 09:59:00 »
Korkkareita ei tainnut Ruotsissa ilmestyä ollenkaan siinä määrin kuin Suomessa. Serkkupoika kun kävi 70-luvulla kyläilemässä Ruotsista, osti hän divarit tyhjiksi korkkareista, erityisesti lentsikkasarjoista. Siivet ja Ilmojen korkeäjännitys etupäässä.

Clavia Z

 • Kummajainen
 • Avustava toimittaja
 • *
 • Viestejä: 804
Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
« Vastaus #48 : 23.10.2017 klo 06:09:14 »
Ostin eilen Bokförlaget Semicin ja Egmontin julkaiseman albumin Uti vår hagen 2017. Olen tätä Uti vår hagenia aina välillä ihmetellyt Keravan City-marketin hyllyssä, joskus sen ottanut käteeni ja sitä silmäillyt ja sitten, oudon vastentahtoisuuden vallassa laittanut takaisin telineeseen. Nyt sitten viimein annoin periksi ja ostin itselleni, minkä lienee vuosialbumin.

Kovinkaan pitkälle ei minun tarvinnut teosta lehteillä tajutakseni että tämä on sarjakuvaa sellaisena kuin minusta sen luoja on tarkoittanut olevan: ensiluokkaisesti piirrettyä, sujuvasti kulkevaa perinteistä ja silti ajassa kiinni olevaa huumorisarjakuvaa.
Tarinoissa on juuri oikeantuntuinen sekoitus keveää satiiria ja ihastuttavaa absurdismia, ja hahmot tuntuvat luonnollisilta ja todellisilta. Ja se kerronta, sikäli kun minä mitään ymmärrän, sarjakuva on oma kielensä, jolla on omat perinteensä ja konventionsa jotka palvelevat omalla rytmisellä tavallaan kerrontaa. Ajan mittaan on syntynyt eräänlainen "best practices" joiden päälle voidaan rakentaa, ja mikäli osaamista riittää, niitä voidaan luovasti myös rikkoa ja soveltaa.

Kääntelen albumia ihmeissäni. Joku kai tätä Suomessakin ostaa, koska kaupassa sitä myydään. Nyt itsellänikin on sellainen. Ja harmittelen kaikkia niitä vuosia jolloin olen jättänyt sikseen tähän tutustumisen. Mitään tämän kaltaista ei Suomessa tehdä, vaikka toisin voisi olla. Tunnistan sarjakuvan hahmot ympärilläni, ne eivät kerro mistään marsilaisista vaan pohjoismaisista ihmisistä. Maisemat, ajatukset, eleet kaikki ovat hyvin tuttuja ja herkullisesti tavoitettuja. Ainoa joka pääsee lähelle on Mämmilä, ja sekin on mennyttä.

Ajatella että tuossa ihan länsinaapurissa joku osaa, ja ilmeisesti saattaa itsensä elättääkin todellisella sarjakuvalla, ei millään tuetulla terapiapuuhastelulla, rampautuneella sinnepäin vetämisellä tai vetelän yliampuvalla mukaparodioinnilla, höpötaiteilulla ja justiinsa-juu-yhteiskunnallisuudella. Mihin kaikkeen olen itsekin syyllistynyt. Taannoin taisin itsekin heitellä ivallisia kommentteja Kari Leppäsen avautumisille täällä Kvaakissa, yhtenä muiden joukossa. Pyydän anteeksi sitä.

Ajatus siirtyy suomalaisen sarjakuvan status quohon, johon ei liene muutosta odotettavissa. Vai onko? Voinko minä, jo kohta ikäihminen jotain asialle tehdä? Itse ehkä koetin joskus, omalla nololla, kömpelöllä tavallani, tavoitella jotain Uti vår hageniin rinnastettavaa mutta kun tuntui siltä että jengille upposi ennemminkin pierevä ilves ja irvistävä porsas... En halua lähteä sille linjalle, miettimään missä vikaa on, omassa päässä vai pääomassa, perinteissä, resursseissa sitä on vatvottu ilman tulosta ihan riittävästi muutenkin. Jäänpä vain funtsimaan. Että voisiko sitä sittenkin jotain tehdä ja olla. No jos ei muuta niin suosittelen lukemaan tätä tyylikästä, kuitenkin jollain lailla ei-rakettitieteellisen nöyrää, ihastuttavaa sarjakuvaa jota piirtää ruotsalainen Krister Peterson, mikäli ruotsintaidot riittävät. ja hei, on tässä sana suomeakin, puistokemistin suusta.


Tämä kuuluisi kyllä tähän sveduhuumorisarjaketjuun, joten laitan tänne.

Lapsena sain aina erään tuttavapariskunnan luona käydessäni lukea mielin määrin kaikkia noita perinteisiä, pitkään jatkuneita ruotsalaisia huumorisarjoja, kuten Kronblomia (Lumperi), 91:ania (Mokkeri), Åsa-Nisseä (Härmän Janne) ja satunnaisempia tuttavuuksia kuten Flygsoldat 113 Bom ja Frisk och Rask - flottans hopp. He tilasivat kaikkia Allerseja ja Året runt -viikkolehtiä joissa joitakin näistä sarjoista julkaistiin ja jostain löytyi vielä läjät 91:an-lehtiäkin joissa julkaistiin kakkos-, kolmos- etc. sarjoina noita muitakin.

Myöntää täytyy, että sain ehkä pienen yliannostuksen noita ruotsalaissarjiksia, sillä en ole enää aikuisena pitänyt niitä tarpeeksi särmikkäinä jotta jaksaisin enää lukea niitä. Semmoista aika harmitonta meininkiä niissä kuitenkin lopulta oli, ja tässä iässä sitä kaipailee vähän anarkistisempaa, yllätyksellisempää kamaa.

91:an-lehdessä näkyi silloin tällöin myös Uti vår hage -sarjaa, mutta se oli sen verran harvinainen ilmestys, etten päässyt koskaan kunnolla sisälle sarjan maailmaan. Se vähä mitä Uti vår hagea näin ei ollut koskaan kuin miedosti huvittavaa. Kolme vitsiä jäi mieleeni. Aina silti toivoin 91:an-lehtiä selaillessani löytäväni jakson Uti vår hagea, jaksoin tsempata sarjaa ja toivoa että se onnistuisi naurattamaan kunnolla.

Täällä Kvaakissa on aiemminkin kehuttu tuota sarjista, joten pitäisikö antaa sille kunnon mahdollisuus ja ostaa jokin isompi pumaska?

J Lehto

 • Ulvova molopää
 • Jäsen
 • Viestejä: 1 736
Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
« Vastaus #49 : 23.10.2017 klo 17:53:19 »
Tämä kuuluisi kyllä tähän sveduhuumorisarjaketjuun, joten laitan tänne.


No ei itse asiassa muuten kuin että

Ruotsin hannuhanhia voimme kadehtia siinä, että sikäläinen, inhemska sarjakuvalehtituotanto elää varsin vahvasti markkinoilla.

jonka vertaaminen kotimaiseen tilanteeseen oli kirjoituksen pointti.
Vaikka vierastan tuota hannuhanhivertausta jonka avuin meilläpäin niin helposti turrutellaan mieltä kun vertailua tehdään. Ikään kuin se olisi kaikki vain onnesta kiinni ja me kuitenkin ollaan loppupeleissä moraalisesti korkeammalla olevia akuankkaparkoja.

Mutta kiitos kuitenkin ketjun nostosta. Ostinpa tänään sitten uusimman 91anin ja en voi ihmetellä miten sokea olen ollut kaikki nämä vuodet. Ja samalla onnellinen että tällaisia sarjakuvia vielä tehdään ja niitä luetaan.


VesaK

 • Avustava toimittaja
 • *
 • Viestejä: 15 817
 • Kuka mitä häh?
Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
« Vastaus #50 : 24.10.2017 klo 13:57:59 »
No ei se pelkästään ole hannuhanheilua, Ruotsissa on myös kaksi kertaa suuremmat sarjakuvamarkkinat kuin meillä. Suurin osa suomalaisten sarjakuvaan kohdennetuista "taskurahoista" uppoaa Aku Ankan taskukirjoihin (yli 500000 kpl myyty vuonna 2016).

Jos suomalainen sarjakuva olisi yhtä tuottoisaa kuin ruotsalainen sarjakuva Ruotsissa, niin vuosien varrella meillä olisi taatusti julkaistu esimerkiksi "Spede-sarjoja", ynnä muita multimediajohdannaisia.

Uti vår hage on tietyllä tapaa kuin päivitetty versio Åsa-Nissestä, modernia buskis-komiikkaa pikkukylässä. Sellainen Mämmilän ja Fingerporin diskuteeraava risteytys. Hyvin piirrettyä, helppolukuista, mutta joku vinkkeli siinä tökkii finska ögöniin.

Pohjoismaiset sarjakuvalliset maut ovat melko samanlaisia mutta eivät kuitenkaan ihan natsaa keskenään. Norjalaiset ovat kenties lähimpänä suomalaisia, siellä on tykätty niin Fingerporista kuin Kamalasta luonnostakin. 
“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama

Jukka Laine

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 37 171
Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
« Vastaus #51 : 25.10.2017 klo 19:09:14 »
Uti vår hagea löytyy täkäläisenkin Prisman lehtihyllystä. Mutta vaikka uutta suomennettua Lucky Lukea ei näy, tai kaikki ovat jo menneet. Uusintapainos Arizona on, eikä kukaan osta.

J Lehto

 • Ulvova molopää
 • Jäsen
 • Viestejä: 1 736
Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
« Vastaus #52 : 25.10.2017 klo 21:09:33 »

Kävin katsomassa Keravan prisman lehtihyllyä, siellä ei ollut ainuttakaan ruotsalaista.

K-Citymarketista löytyy 91:an, Åsa-nisse, ja vuosikirjat kanssa, näköjään ne on tällaisia joulujuttuja aivan kuten muinoin Puupää-kokoelmat meillä.

Saattaa olla että Keravan sittarin K-kauppias on omanlaisensa, siellä sarjahyllyssä muutenkin välillä aika eksoottisia ilmestyksiä.

Dennis

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 813
Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
« Vastaus #53 : 25.10.2017 klo 21:25:16 »
Jos puhutaan varsinaisista sarjakuvalehdistä niin täällä on enemmän ruotsinkielisiä lehtiä myynnissä Ärrällä ja marketeissa.

Ei ole Ankkaa, ei ole  Tex-pokkaria, ei ole Roopea, ei sitä sun tätä. Mangaa löytyy mutta lasken  ne enemmän kirjoiksi/pokkareiksi ja tietty AA-taskareita, mutta niidenkin määrä on vähentynyt paljon.

Ja sitten niitä härpäkelehtiä löytyy ::)
Je suis alle kuuden euron pizza!

J Lehto

 • Ulvova molopää
 • Jäsen
 • Viestejä: 1 736
Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
« Vastaus #54 : 25.10.2017 klo 21:40:47 »

Niin vielä Keravalta, Uti vår hagenit oli jo toissapäivänä kaikki menneet.
Ehkä paikalliset ruotsinkieliset niitä ostavat?

Hyvin piirrettyä, helppolukuista, mutta joku vinkkeli siinä tökkii finska ögöniin.

Pohjoismaiset sarjakuvalliset maut ovat melko samanlaisia mutta eivät kuitenkaan ihan natsaa keskenään. Norjalaiset ovat kenties lähimpänä suomalaisia, siellä on tykätty niin Fingerporista kuin Kamalasta luonnostakin. 

Haluaisin tietää mitä tuo merkitsee kylminä numeroina. Myyvätkö
nuo Norjassa.

Finska ögon my ass.

Curtvile

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 15 524
Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
« Vastaus #55 : 25.10.2017 klo 22:07:34 »
Veikkaan että VesaK pohjaa kylmiin faktoihin tässä, norjalaisilla kun on muutenkin enemmän yhteisiä piirteitä suomalaisten kuin ruotsalaisten kanssa omien mutukokemusten mukaan.

Tästä:
Jos suomalainen sarjakuva olisi yhtä tuottoisaa kuin ruotsalainen sarjakuva Ruotsissa, niin vuosien varrella meillä olisi taatusti julkaistu esimerkiksi "Spede-sarjoja", ynnä muita multimediajohdannaisia.

taas on näyttöjä: Kumman kaa sarjakuva, Pasila sarjakuva, Me Valtiaat sarjakuva. Myönnettäköön poikkeamia normista mutta yrityksiä suuntaan kuitenkin.

Keravaa taas auttaa mm. Sipoo jossa asuu merkivässä määrin toista kotimaista puhuvia yhä vaikka suhdeluku onkin muuttunut.
Sama täällä varsinaisessa suomessa: Paraisten ja kumppanien läheisyys lisää sevnsk språk lehtine myyntiä (vaikka lehti kuulemma kuollut muoto onkin).

Itse yleensä etsin enemmän toiminta/scifi/kauhuosaston lehtiä mutta Åsa Nisset ja Serieparadiset osuu melkein aina haaviin jos oikein hyvin käy niin Fantomen tai Agent X-9. Nemejä äärimmäisen harvoin.

Timo Ronkainen

 • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
 • Toimittaja
 • **
 • Viestejä: 18 765
 • "Ja rangaistus on greippi!"
Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
« Vastaus #56 : 25.10.2017 klo 23:37:28 »
Kumman kaat ja Me valtiaat yms. ovat yksittäisiä albumeita ja vastaavia. Ei ole kerran kuussa ilmestyvää Pekka Puupää -lehteä, tai Herra Kerhonen -viikkojulkaisua. Muumi oli, mutta ei ole enää (kai?). Ruotsalaisilla on Bamset ja nuo 91:nit yms. (ja eihän se Muumikaan ollut kokonaan suomalainen). Angry Birdsejakin tekee vain suomalaisista vain Kari Korhonen.

Timo

J Lehto

 • Ulvova molopää
 • Jäsen
 • Viestejä: 1 736
Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
« Vastaus #57 : 26.10.2017 klo 00:30:08 »

Tästä:
taas on näyttöjä: Kumman kaa sarjakuva, Pasila sarjakuva, Me Valtiaat sarjakuva. Myönnettäköön poikkeamia normista mutta yrityksiä suuntaan kuitenkin.

Ah, kiitos muistutuksesta... Googlasin läpi. Nämä ovat anomalioita. Ponkaisevat jostain, katoavat saman tien. Pasila/Me Valtiaat vissiin ihan ruutukaappauksia, nopea tehdasoperaatio, Wallu siinä jotain tekemässä. Pieni kuopaisu, kokeillaan tuleeko hiluja. Tiedä sitten tuliko.

Media-assari-opiskeluaikana tehtiin ekskursio tiloihin jossa Valtiaita tehtiin, jäi tunne että siellä vaan tehtiin jotain kun oli alettu tekemään jotain, ja oli vähän semmonen hermostuneen huvittunut ilmapiiri että eihän tää nyt kovin kummosta ole mutta... näin täs on käyny ja tää mahdollisuus tuli ja siksi tehdään näill vehkeill juttuja hei.

Kumman kaa. Mahtaiskohan kirjastosta löytyä? Täältähän piirtäjää rekryttiin ja oli ilmeisen valmiit kuviot siis jo tuotannon puolelta että se oli sitä viimeistä silausta vailla..

Vaan mitenköhän noiden Nopolan siskosten, Havukaisen & Toivosten tuotosten kanssa.. Risto Räppääjä, Heinähattu, Vilttitossu, Tatut, Patut...


« Viimeksi muokattu: 26.10.2017 klo 00:34:17 kirjoittanut J Lehto »

Jukka Laine

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 37 171
Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
« Vastaus #58 : 26.10.2017 klo 16:02:53 »
Kummastelin Kvaakissa joskus miksei Suomessa ole kukaan tehnyt Uuno Turhapuroa sarjakuvaksi. Sarjakuvantekijäjäsenet nyrpistivät nokkaansa. Sepä se, ei Suomessa silloin tehty puhtaasti kaupallisia sarjakuvatuotteita.

Kumman kaa, Itse valtiaat ja Pasila ovat tulleet telkasta tuon kummasteluni jälkeen.

Ruotsalaiset sarjakuvahitit Rikut, Jannet ja Mokkerit ovat peräisin ajalta ennen telkkaria, ja olleet Ruotsissa läsnä aina. Monet sukupolvet ovat niitä lukeneet.

Pekka Puupään suhteen tehtiin täällä virhe, kun Toto Kailan saatua Puupäästä tarpeekseen, sarjakuva vain lopetettiin. Olisi pitänyt samantien hankkia uudet tekijät. Nyt henkiinherättäminen tuskin onnistuisi.
« Viimeksi muokattu: 26.10.2017 klo 16:08:56 kirjoittanut Jukka Laine »

Jukka Laine

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 37 171
Vs: Härmän Janne, Mokkeri ja muita pohjoismaisia huumorisarjoja
« Vastaus #59 : 26.10.2017 klo 16:06:00 »
Angry Birdsejakin tekee vain suomalaisista vain Kari Korhonen.

Kirjoittajina on useampikin. Kaikki ovat tietääkseni Kvaakin jäseniä, joten valistamaan Timoa vaan.