Kirjoittaja Aihe: Tuomari tulee tuomitsemaan  (Luettu 67414 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Lurker

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 17 116
Vs: Tuomari tulee tuomitsemaan
« Vastaus #210 : 22.07.2017 klo 23:39:21 »
Jossain suomeksikin julkaistussa Tuomari-tarinassa muistaakseni miehen piilopaikkaan johtavan kiviportaikon syvennyksessä oli pääkallo. Häiritsi vähän.

Ted Bundy -dokumentti oli hiljan tullut televisiosta, ja kyseinen sarjaamurhaaja siis piti ihmispäitä keräilykohteina - sen jälkeen aina yhdistin nämä kaksi murhamiestä toisiinsa, toinen tosi, toinen fiktiivinen.

Noh, myin Marvel-lehteni suurelta osin pois halpaan kilohintaan Kvaakin-myyntipalstalla, joten en pääse tarkistamaan, onko kyseessä valemuisto...

Netflixin Punisher-sarja oli kyllä hyvä, hurja ja hikinen.

Curtvile

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 15 872
Vs: Tuomari tulee tuomitsemaan
« Vastaus #211 : 24.07.2017 klo 17:15:14 »
Oikein tiedä mistä aloittaa, mutta yritetään
Sääntönsä ne on sodankäynnilläkin, vaikka niitä rikotaankin. Kyllähän Tuomari enemmän tällaiselta järkkyneeltä sielulta kuin sotilaalta vaikuttaa Vietnam-kokemuksistaan huolimatta. Armeijan kaltainen yhteisö puuttuu Tuomarin taustalta.

EDIT: Siis tarkoitan, että huolimatta Tuomari-juttujen runsaasta sotaretoriikasta ja Vietnam-takaumista hahmo on kuitenkin tämmöinen enemmän tämmöinen höyrähtänyt yksinäinen susi ja siinä mielessä enemmän velkaa "Väkivallan viholliselle" kuin jollekin James Bondille tai vastaavalle.


Sotilas ei tarkoita mallina varuskuntahenkilöstöä, varusmies ei ole sotilas.
Sodankäynnissä on säännöt ja niitä rikotaan kaikkien osapuolten toimesta solkenaan. Mutta kun rinnastus ei toimi.
Hyvä ja tehokas sotilas ei ole se joka tottelee uskollisesti ja nielee propagandan. Tehokas sotilas on se joka surmaa vihollisen.
Tässä monilta hämärtyy ero poliisin ja sotilaan välillä ja poliittisesta kannastaan riippuen eroa eiedes haluta  nähdä.
 Tarpeeksi vasemmalle ja esikuntakirjurikin on sadisti joka raiskaa ja surmaa vain tappamisen ilosta kun taas tarpeeksi oikealle ja lasten seivästäminen pistimiin on vain oikeutettua ennaltaehkäisevää sodankäyntiä.

Tehokas sotilas on yhtä kuin tehokas tappaja ja tähän sotilaskoulutus varsinkin suurvalloissa on pyrkinyt ehdollistamisen kautta heti kun tajusivat suurimman osan ensimmäisessä ja toisessa maailmansodassa ampuneen tarkoituksella ohi, ilmaan jne.

Vietnamin aikoihin oli jo ehdollistava, epäinhimillistävä koulutus jossa opetetaan tappamaan kohde, vihollinen. Tämä yhdistettynä sodankäynnin traumatisoivaan luonteeseen johti osaltaan PTSD väkivallan nousuun Korean ja Vietnamin sotien jälkeen.
Tämähän on osa ongelmaa nyky-yhdysvalloissakin PTSDn seuramukset ja ehdollistettu vastetoiminta ynnä olematon psyykkinen terveydenhuolto on yhtä kuin ongelmia.

Tämän kuvauksessa (edes subtekstina) Tuomarin/Rankaisijan sarjakuvat ovatkin parhaimmillaan olleet, eivät siinä tusinarytinätoiminnassa.

Höyrähtänyt yksinäinen susi vertaus ontuu minusta tuossa pahemmin. James Bond on salamurhaaja, hallituksen palkkamurhaaja kun taas Brian Garfieldin kirja sukeltaa oman käden oikeuden problematiikkaan Paul Benjaminin kautta. Charles Bronsonin tähdittämät toimintaelokuvat ovat kirjasta kaukana, mutta niidenkin Paul Kersey on tasapainoisempi kuin nollanollatappajan moraaliton ote.


Jossain suomeksikin julkaistussa Tuomari-tarinassa muistaakseni miehen piilopaikkaan johtavan kiviportaikon syvennyksessä oli pääkallo. Häiritsi vähän.

Ted Bundy -dokumentti oli hiljan tullut televisiosta, ja kyseinen sarjaamurhaaja siis piti ihmispäitä keräilykohteina - sen jälkeen aina yhdistin nämä kaksi murhamiestä toisiinsa, toinen tosi, toinen fiktiivinen.


jos fiktiivisyys ei sotke niin erot ovat selkeät:
Frank Castle on lähempänä reaalimaailman sotilaita jotka ovat liian hyviä tappamaan kanssaihmisiään, mutta Bundysta eroten ei ole raiskaajamurhaaja. Tuomarin metodologia ei pohjaa seksuaaliseen palkitsevuuteen.
Tuomarilla on moraali, joka pohjaa drakoniseen oikeuskäsitykseen, ei seksuaalipatologiaan.

Itse en pysty suhtautumaan pääkalloihin reaalimaailmassakaan mitenkään ihmeellisesti, tutuilla kun ihmistenkin sellaisia hyllyissään on. Toki ovat arkeologeja ja lekureita, mutta pääkallossa ei ole ihmeempää ole kuin luuta.
Asiaan voi vaikuttaa oma luonnontieteellis-ateistinen maailmankuvakin.

Aika on muuttunut toki. Frances Larsonin oiva Severed: History of heads lost and heads found käy juuri irtopäiden kulttuurista taustaa ja nykyhetkeäkin läpi.

Toisen maailmansodan USAn veteraanithan lähettivät verrattain usein sydänkäpysilleen irtihakatun japanilaisen pään josta keiteltiin lihat pois kuten tässä toukokuun 1944 Life lehden kuvassa jossa daami kirjoittaa kiitoskirjettä.


Pääkallohan symboloi, mielestäni toisin kuin Les Daniels Marvel-teoksessa rinnastaa (ulkomuistista mukaellen ”Kapteeni Amerikan tähtilipun idealismin sijaan Tuomari käärii itsensä piraattien kyyniseen pääkallolippuun...”), kuolemaa jonka lähettiläs Castle on kaikille rikollisille jotka vaanivat viattomia.

Gothicus

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 861
Vs: Tuomari tulee tuomitsemaan
« Vastaus #212 : 25.07.2017 klo 07:45:07 »
... varusmies ei ole sotilas.
...
Hyvä ja tehokas sotilas ei ole se joka tottelee uskollisesti ja nielee propagandan. Tehokas sotilas on se joka surmaa vihollisen.
Curtvile tykkää romantisoida asioita ja muodostaa kuvan sotilaasta sellaisena Sven Tuuva & John Rambo -tyyppisenä taruhahmona. Sellainen sopii tietysti sarjakuviin ja Punisheriin täydellisesti.

Oikeasti hyvä sotilas osaa antaa tarkoituksenmukaisia käskyjä, mutta myös itse toteuttaa saamiaan sellaisia halutunlaisesti. Hyvältä sotilaalta vaaditaan lisäksi taitoa toimia osana ryhmää tietyn valmiin strategian mukaisesti, jonka välitön suora seuraus ei aina välttämättä edes ole joukko tuhottuja vihollissotilaita.

Varusmies pukeutuu univormuun ja tunnuksiin ja on tietysti siten ehta sotilas. Sotimistaidot ja muu siihen liittyvä riippuu sitten saadusta koulutuksesta ja jopa henkilökohtaisesta asenteesta. Varusmieskommentti herättää kysymyksen kirjoittajan omasta suhtautumisesta varusmiespalvelukseen, mutta tähän ei tarvitse vastata mitään, sillä kyseessä on tänä päivänä jo niin henkilökohtainen asia.
"Ihminen on ihmiselle kettu."

Curtvile

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 15 872
Vs: Tuomari tulee tuomitsemaan
« Vastaus #213 : 25.07.2017 klo 09:48:43 »
Enemmänkin reaalimaailman vainajia Lauri Törni ja Chris Kyle jotka ovat myös ongelmaisia tapauksia, ketjuun sopivalla tavalla.

tarkoituksenmukainen käsky on muuten erinomaisen kuvaava ja toimiva fraasi. Kiitos. Hyvä lisäys.

Sotilaan idea on virallisesti  laillistettu voimankäyttö ja siihen Gothicuksen ilmaus sopii täysin, malliesimerkillisesti.
Surmaaminen ja pysyvä vammanaiheuttaminen kun ovat silti yhteiskunnalllisesti ikäviä asioita mietittäväksi ja vastoin muun yhteiskunnan pelisääntöjä. Ne ovat kuitenkin sodankäynnin normia.
Toki kiertoilmausten kautta.
(ne ovat myös siinä vaikeita että ovat vain tehokkaimpien keinojen joukossa nujertaa vastustaja, eivät ainoa.  Mutta tässä fiktiossa on tarkoituksella keskitytty huumekaupan/kieltolain metodeihin: eniten äärimmäistä keinoa)

Itse varusmiespalveluksen käyneenä en pysty identifioitumaan sotilaaksi enkä näkemään omaa ja suurinta osaa edeltävistä ja seuranneista vuosikursseista sotilaina.
Haluamatta arvottaa ketään tyyliin "ei näillä kavereilla olisi Talvisodassa pärjätty" siitä ei ole kyse.
Sama kuin millä tahansa alalla: on terveydenhoitajia, timpureita, maanviljelijöitä ja akateemikkoja jotka vain ovat alalla tai heillä on alan peruskurssitus ilman että kyseessä olisi identifiova määräävä piirre.

Ongelma on että armeijan, laillistetun tai yhden miehen, toimintatapa eroaa sovituista pelisäännöistä muun yhteiskunnan kanssa ja sotilaan on siis saatava legitimisointi. Tätä Frank Castlella ei ole, vaan toimii moraalinsa mukaan ei yhteiskunnan lainkirjaimen antamilla valtuuksilla.

Castlen sarjakuvissa käyttämä malli ei ole poliisin vaan lähinnä sotilaan. Se on lain ulkopuolella ja siksi monia häiritsee termin käyttö.
muistetaan että reaalisessakin maailmassa, oli siihen katetta tai ei, rikollisjärjestöt järjestäytyneet ja vähemmänkin sellaiset ylläpitävät armeijoitaan ja sotilaitaan.
Näillä sotilailla on omat univormunsa ja omat lakinsa ja omat sääntönsä joita noudattaa, oli kyse sitten liivijengeistä pikkugangstereista tai uhmakkaista pikkukaupungin häiriköistä jotka ovat katsoneet Natural born Killersin tai Scarfacen pari kertaa liikaa.

Malli on sama.

Häiriintynyt ja traumatisoitunut hahmo on kyseessä, mikä onneksi isoimmasta osasta sarjakuviaan (nykyään ainakin) käy ilmi.
Toimintasarjakuvien saralla on huomattavasti nyrjähtäneemmässä valossa esitettyjä monikertaisia murhaajia, joiden toimintaa ei edes ehdoteta arvosteltavaksi omassa kontekstissaan.
Sankari saakin voimalla nujertaa. koska voi ja on absoluuttisen oikeassa.

Oikeastihan yhteiskunnallisesti tehokkain tapa ehkäistä rikollisuutta lieveilmiöineen on ennaltaehkäisevä työ, sosiaaliturva, psykiatrinen apu, turvaverkot.
Kyseessä olevan sarjakuvan kotimaassa tämä ei toteudu, moninaisista poliittisista syistä.
Sarjakuvan tekeminen aiheesta ei sekään ole mahdotonta, saati automaattisesti tylsää.


Lurker

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 17 116
Vs: Tuomari tulee tuomitsemaan
« Vastaus #214 : 25.07.2017 klo 09:55:40 »
Jos Punisher olisi oikeasti sotilas, hän olisi sotarikollinen.

Sinänsä kyllä viihdyttävä hahmo, josta on monta "versiota".


Marj

 • Vieras
Vs: Tuomari tulee tuomitsemaan
« Vastaus #215 : 25.07.2017 klo 14:15:24 »
on koko ajan niin briteissä kuin amerikoissakin Tämä ketju:http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,5595.0.html
nyt tarkkana siellä.
Frank Castle ei kyllä täytä määritettä supersankari

En niin kauhean tarkasti seuraa sarjisskeneä.

Jarkko Sikiö

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 8 223
Vs: Tuomari tulee tuomitsemaan
« Vastaus #216 : 25.07.2017 klo 18:43:42 »
Castle on ollut sotilas, mutta Tuomari on puolestaan rikollinen, antisankari tai sankari, riippuen mistä kulmasta kirjoittaja ja lukija sen tahtovat nähdä.

Sodan romantisointiin liittyen aikanaan lukionopettaja antoi havainnollisen esimerkin kysyessään luokkamme tytöiltä, mitä kävisi jos nämä meidän pojat lähtisivät sotaan. Hymyt hyytyivät hänen jatkaessaan, että isoisämme olivat samanlaisia poikia, kun heidät lähetettiin rintamalle.

Sotilas se on myös kotikylästään ryöstetty 15-vuotias poika, joka lähetetään rynnäkkökivääri kädessä ja pää huumattuna Afrikassa tekemään ne hirmutyöt, joista ei elokuvia juuri tehdä.

Sota on viihdettä, kun se on tarpeeksi kaukana.

trendkiller

 • Jäsen
 • Viestejä: 385
 • Kvaak!
Vs: Tuomari tulee tuomitsemaan
« Vastaus #217 : 31.07.2017 klo 17:51:07 »
Tuomaria tullut luettua pitkät pätkät mutta Franken-Castle oli jäänyt välistä. Olihan se melko hirveää sontaa. Ihan kuin olisi lukenut Wolverinen soolosarjaa. Ei napannut yhtään. Ja mukaan oli tungettu juurikin Wolverine ja hänen täysin turha poikansa Daken kaupan päälle. Nyt voin siirtyä uuden Tuomarin pariin, sillä tämmöistä höpötystä ei ole luvassa.
Welcome back, Frank.

Curtvile

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 15 872
Vs: Tuomari tulee tuomitsemaan
« Vastaus #218 : 27.12.2017 klo 00:02:40 »
Missäs vaiheessa Castle tuomaroi Warmachinelta pöllityssä(?) haarniskassa?
Nyt. Eli Punisher #218.

Vasta tämän numeron lukeneena idea ei ole ollenkaan niin typerä kuin miltä kuulosti.
Rosenbergin teksti on pätevää, lähellä Ennista mutta kuitenkin sivuten aina problemaattista supersankarigenreä. Hämähäkkimies alustaan ja skismasta Daredevilin kanssa huolimatta Castle sopii genreen hankalasti.
Se neliskanttinen pala pyöreästä reiästä-malli.
Vaikkakin Enniksen Kills the Marvel Universe ja Ruckan juoksun Tuomari vastaan Kostajat olivatkin kerrassaan mainioita.

Konseptin alku ei onnu ja Netflixin ystäville Frank näyttää tavallistakin enemmän Jon Bernthalilta.
Pitää lukea jatkokin, mutta ei vaikuta Enkeli-tuubalta kättelyssä.

Curtvile

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 15 872
Vs: Tuomari tulee tuomitsemaan
« Vastaus #219 : 07.01.2018 klo 23:11:19 »
Hiljalleen iltasella ehtinyt jatkaa. #219 parantaa tahtia.
Rosenberg osaa vääntää fiktiiviseen itä-euroopan chernayaan sijoittuvaa tarinaansa näppärästi.
En millään ilveellä osaa kuvitella tämän olevan pysyvä status quo, mutta Frank Castlen, Vakhan ja haarnsikan tekoälyn keskustelut ja tietty kyynisyys asettavat tämän jo ennakko-odtusten yli.
Koko "Tuomari huipputeknisessa taisteluhaarniskassa" ei kyllä antanut syytä laittaa rimaa kovin ylös.

Mutta jos kotimaassa jokin pitäisi kääntää se on Punisher: Platoon.
jestas

X-men

 • Jäsen
 • Viestejä: 15 099
 • Comics costs too much, damned!!!
Vs: Tuomari tulee tuomitsemaan
« Vastaus #220 : 09.04.2018 klo 20:38:21 »
Tuli tuota Punisher-leffaa silmäiltyä parin minuutin ajan ja yhdessä kohtaa tämä leikki Hawkeyetä ja käytti jousipyssyä kun taas sarjakuvissa lyijyllä hoituu kaikki eli onkos tuolla jousen käytöllä sen kummempia sarjakuvaperusteita?
There Are Too Many Comics Which Don't Get Published Here.

Curtvile

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 15 872
Vs: Tuomari tulee tuomitsemaan
« Vastaus #221 : 09.04.2018 klo 21:07:13 »
Tuli tuota Punisher-leffaa silmäiltyä parin minuutin ajan ja yhdessä kohtaa tämä leikki Hawkeyetä ja käytti jousipyssyä kun taas sarjakuvissa lyijyllä hoituu kaikki eli onkos tuolla jousen käytöllä sen kummempia sarjakuvaperusteita?

että meinaat hahmon joka on tappanut paitsi paljain käsin myös mm karhunraudoilla, jääkarhulla,hailla, lekalla, autoilla, moottoripyörillä, hapoilla, huvipuistolaitteilla ei olisi surmannut jousella ja nuolella?
oikeasti.

X-men

 • Jäsen
 • Viestejä: 15 099
 • Comics costs too much, damned!!!
Vs: Tuomari tulee tuomitsemaan
« Vastaus #222 : 10.04.2018 klo 19:58:40 »
että meinaat hahmon joka on tappanut paitsi paljain käsin myös mm karhunraudoilla, jääkarhulla,hailla, lekalla, autoilla, moottoripyörillä, hapoilla, huvipuistolaitteilla ei olisi surmannut jousella ja nuolella?
oikeasti.

On toki tappanut vaikka millä mutta yleensä tappoväline on ruutia ja lyijyä käyttävä vehje.
There Are Too Many Comics Which Don't Get Published Here.

Anonyymi Jaarittelija

 • Jäsen
 • Viestejä: 1 230
 • "I hate Mondays!"
Vs: Tuomari tulee tuomitsemaan
« Vastaus #223 : 19.04.2018 klo 21:30:27 »
Hoh hoh hoijaa! Onpas tämäkin taas uutinen! Tuomarin nimikkolehti "käynnistetään" uudelleen, vaikka käsikirjoittaja pysyykin aivan samana! Mutta toisaalta muun muassa Brian Woodin luotsaamaa DMZ-sarjakuvaa ansiokkaasti piirtänyt Riccardo Burchielli vaikuttaa ihan nappivalinnalta Castlen yhden miehen sodan kuvittajaksi...

PUNISHER #1 Relaunch in August 'Back to Basics - But on a Bigger Scale'

"Kill one man, and you are a murderer.
Kill millions of men, and you are a conqueror.
Kill them all, and you are a god."
Jean Rostand (1894 - 1977)

Laine, Jukka

 • Jäsen
 • Viestejä: 37 308
Vs: Tuomari tulee tuomitsemaan
« Vastaus #224 : 30.04.2018 klo 14:10:42 »
Punisheria on ollut ennenkin aika monta numero ykköstä. Ei jatkumo tälläkään kertaa miksikään muutu. Samanlaiselta tuo kuulostaa, vaikka onhan tuossa vähän kaikkea.

Mutta on nähty ennenkin kuinka Frank tekee likaisia hommia New Yorkin kadulla, välillä menee ulkomaille listimään pahiksia ja saa muut Marvel-sankarit kimppuunsa.

Hahmo muuttuu yleensä jonkin verran silloin kun kirjoittaja vaihtuu.