Nostetaanpa tämmöinenkin vanha ketju henkiin
Lähikuukausina kaikki suuralbumit uudelleen läpiluettu, ja vielä tarinatkin suhteellisen tuoreessa muistissa; omasta mielestä suurin osa suur-albumeista on juurikin Texien parhaimmistoa sekä tarinoiden että taiteen osalta, toisaalta taas jotkut enimmäkseen juuri taiteen puolesta ei oikein itselle iske. Silti virkistävää nähdä erilaisia tulkintoja vaikka juuri näin yhden kerran kokeiluina ja iso sivukoko tekeekin oikeutta tälle piirtäjille omistetulle sarjalle!
Puhtaasti taiteen puolesta kärkiviisikon taitaa muodostaa Villan albumit Armoton ja Kadonnut laiva, Laura Zuccherin Doc! ja Civitellin Kuoleman ratsumies sekä Pasquale Frisendan Patagonian Rangerit.
Myös tarinan osalta kaikki edellämainitut keikkuvat kärkisijoilla, mutta lisäksi lisäisin soppaan vielä ainakin Finneganin rangerit (myös muita hyviä tosi paljon, hankalia päätöksiä, joten taidan vain jättää tältä osin tähän. Sanotaan bonuksena vielä, että Vanhan vihan loppuratkaisu oli erilaisuudessaan virkistävä, kaksintaistelussa aidosti jännitystä kun se tapahtuu kahden sivuhahmon välillä, eikä mitään muistikuvaa ollut edellisestä lukukerrasta miten käy).
Sitten "heikompien" teosten osalta täytyy sanoa sen verran että henkilökohtaisesti en niin kovasti ylistetyn Pueblon (ja Ticcin ylipäänsä) suosiota ihan ymmärrä. Omasta mielestä etenkin henkilöiden kasvot on "sotkuisia" ja silmätkin vaan jotkut kiemurat tai viivat.
Myöskään Kaksipäisessä käärmeessä ja pitkään alkupään peruswillereissä edustanut alkuperäispiirtäjä Galep, vaikkakin kaikki kunnia herralle urastaan Willerin parissa, ei ole omia suosikkejani. Epäilen että osaksi Galepin suosio johtuu vanhojen lukijoiden nostalgiasta kun varmaan Galep ollut ensikosketus Texiin
.
Captain Jackista ja Enrique Brecciasta täytyy sanoa sen verran, että muuten komeaa jälkeä mutta välillä kasvot tosi omituisia. Ivo Milazzon tyyli Coloradon kaivoskahakassa ei myöskään omia suosikkejani, kuten ei Corrado Mastantuonon jotenkin "töksähtävä" tyyli. Aina kun sitä näkee perustexissä on vähän semmoinen tämmöstä nyt tällä kertaa-fiilis.
Tarinan osalta täytyy vielä sanoa, että Cochisen kultakanjonissa eri tahojen toistuva vangiksi ja ilman hevosia yms. jääminen tuntui jo koomiselta, sama kuvio toistui koko ajan
. Ei suosikkejani, vaikka Cochisea onkin aina mukava nähdä.
Laitetaanpas nyt loppuun vielä yksi kysymys; mikäs juttu tämä Villan ylimääräinen Kadonnut laiva -albumi on? Villan "varsinainen" albumihan on tuo tuoreempi Armottomat. Laiva ilmeisesti vain normisarjasta poimittu tarina, joka ei muutamasta muusta vastaavasta tapauksesta poiketen ole alunperinkään (Italiassa) julkaistu albumina...?