Varmaan kaikissa puhdistusoperaatioissa on omat riskinsä, että kannattaa harjoitella/kokeilla jollain arvottomammalla ekaksi. Itse olen jonkin verran koittanut puhdistella ja etsiä tietoa miten hajuja saisi kätevästi pois.
Puhdistin kirjoja viimeksi ruokasoodalla, eli laitetaan tiiviseen muovipussiin kirja ja ruokasoodaa. Löytämässäni ohjeessa neuvottiin sitten laittamaan ruokasooda/kirja paketti pakastimeen viikoksi. Eli pakastin kirjan ja todella hyvin hajut hälvenivät. Oikein haisevissa tapauksissa operaatio täytyy uusia. Ruokasooda imee hajua Ilman pakastamistakin. Pakastamisen pitäisi eliminoida home ja muita itiöitä. Kovin ja ikävin homma tässä on jauhemaisen ruokasoodan poistaminen.
Joitain vuosia sitten kun luin, että sarjakuvat on painettu hapokkaalle paperille ja ne hajoavat itsestään ajan mittaan. Lueskelin paperinkonservoinnista ja löysin erään artikkelin paperin happojen neutralisoinnista.
http://cool.conservation-us.org/coolaic/sg/bpg/pcc/20_neutralization.pdf . Joitain vuosia sitten kokeilin vanhaa 50-luvun arvotonta ja repaleista aku ankkaa muuttaa hapottomaksi.
Magnesium bicarbonate liuosta pystyy kotioloissa valmistamaan esim. hiilihapotuslaiteella (sodastream). Tai sitten kuten itse tein: Kylmää hiilihapotettua pullovettä ja magnesium carbonate (samaa mitä salimiehet laittaa käsiin) sekoitetaan ilmatiiviissä astiassa voimakkaasti. Sitten liuos kaadetaan astiaan johon hapokas paperi laitetaan lillumaan. Neutralisoinnin jälkeen paperin annetaan kuivaa jonkin verran ja lopullinen kuivatus ja paperin oikaisu tapahtuu imupapereiden välissä painojen alla. Tämä on haasteellisin vaihe ja ilman prässäystä paperi jää ryppyiseksi.
Vesi oli kellertävää mikä tuosta operaatiosta jäi jäljelle, eli se valkaisi kellertäviä lehtiä. Värien en huomannut haalistuneen. Testasin hapokkuuden ennen/jälkeen operaation maa-aineksen mittaukseen käytettävällä testi kitillä ja lakmus-paperilla ja hapokkuus näytti kadonneen. Hajut neutralisoituivat operaatiossa myös todella tehokkaasti.
Aika työlästä hommaahan tuo oli, mutta halusin testata onnistuisiko kotikonstein konservoida...