Kirjoittaja Aihe: Haisevat keräilylehdet.  (Luettu 63320 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

VesaH

 • Jäsen
 • Viestejä: 576
Vs: Haisevat keräilylehdet.
« Vastaus #75 : 14.07.2015 klo 18:22:00 »
Minä en kyllä laittaisi kirjaa tai lehteä pakastimeen.??? Ainakin se pitää säilyttää pussissa jonkin aikaa pakastimesta ottamisen jälkeenkin, muuten se kostuu huoneilman vesihöyryistä.

mcdonut43

 • Jäsen
 • Viestejä: 76
Vs: Haisevat keräilylehdet.
« Vastaus #76 : 14.07.2015 klo 19:33:26 »
Kyllä nämä ebaysta ovat. Ovat Briteistä hieman halvempia kuin Jenkeistä tilattuna kun säästää postikuluissa plus tullit/alvit. Kärsivällisyyttä siinä vaaditaan toki että ei tule ostettua liian kalliilla, ja tarjonta on luonnollisesti heikompi, mutta aina välillä onnistaa. Kannattaa myös pitää silmällä lukeeko ilmoituksessa "from smoke-free home", minä unohdin ja tässä sitä ollaan..

En muista juuri koskaan nähneeni ilmotuksessa että lukee savuttomasta kodista mutta vielä ei ole tullut röökiltä haisevia lehtiä. Tiedän kyllä mitä tarkoitat kun satun omistaa kolikkopelin joka sisältä haisee röökiltä. Ei tarvitse kun avata kolikko ovi ja sieltä se haju tulee. Pari vuotta ollut jo eikä haju vaan hävii minnekkään :D
Ebaysta täytyy myös sanoa että ihan paria kertaa lukuunottamatta lehdet on tulleet tosi hyvin pakattuina toisin kun Suomesta ostettaessa.

Ps. Laita YVtä jos sulla on lehtii jotka haisee liian pahalle ja haluut myydä/vaihtaa pois :)

Torstai

 • Jäsen
 • Viestejä: 68
 • Unessa omistin härän, joka karkasi posliinkauppaan
Vs: Haisevat keräilylehdet.
« Vastaus #77 : 15.07.2015 klo 20:29:58 »
Minä en kyllä laittaisi kirjaa tai lehteä pakastimeen.??? Ainakin se pitää säilyttää pussissa jonkin aikaa pakastimesta ottamisen jälkeenkin, muuten se kostuu huoneilman vesihöyryistä.

Eikös paperi huokoisena sido itseensä ilman vesihöyryä muutenkin ja paperin kosteus muuttuu huoneen ilmankosteuden mukaan, jos sitä ei ole johonkin erilliseen hallittuun tilaan sulljettu.

Vaikka kylmemmistä olosuhteista tuotu kirja jäähdyttää ilmaa ja nostaa ympäröivää suhteellista ilmankosteutta hetkellisesti. Niin hydroskooppisena materiaalina se pyrkii sitten taas kosteustasapainoon ympäröivän ilman kanssa, kun ilma kuivaa. Tältäkin säästyy kun tosiaan antaa kirjan lämmetä huonelämpöön, ennen pussista pois ottoa.

Itse sulatin kirjaa jääkaapissa ennen huonelämpöön ottoa ja huoneenlämmössäkin sai lämmetä ennen pussista pois ottoa. Mutta ei tuo pakastaminen varmaan ole tarpeellista. Vaikka minulle ei mitään vaurioita tullutkaan, niin omalla vastuulla voi homeisia kirjoja tällä tapaa yrittää pelastaa. Pelkkien hajujen poistoon ei tarvitse pakastaa.
« Viimeksi muokattu: 15.07.2015 klo 20:33:04 kirjoittanut Torstai »

VesaH

 • Jäsen
 • Viestejä: 576
Vs: Haisevat keräilylehdet.
« Vastaus #78 : 04.10.2016 klo 22:49:36 »
Sitruuna on avuksi monessa paikassa:

http://www.lansivayla.fi/kumppanit/loistovinkki/43806-sitruuna-puhdistaa-koko-kodin

http://www.voice.fi/koti/sitruunasta-on-moneksi-katso-kahdeksan-hedelmaista-siivousvinkkia-58350

Tuota voisi kokeilla lehtiinkin. Lehdet komeroon, pari kolme paloilteltua sitruunaa komeron lattialle ja sitten annetaan sitruunan tuoksun levitä komeroon ja raikastaa lehdet.

willeristi

 • Jäsen
 • Viestejä: 276
Vs: Haisevat keräilylehdet.
« Vastaus #79 : 27.01.2020 klo 18:08:32 »
Puhdistin kirjoja viimeksi ruokasoodalla, eli laitetaan tiiviseen muovipussiin kirja ja ruokasoodaa. Löytämässäni ohjeessa neuvottiin sitten laittamaan ruokasooda/kirja paketti pakastimeen viikoksi.

Testasin ruokasoodalla hajun poistamista. Laitoin ruokasoodaa albumin jokaiselle aukeamalle ja suljin albumin kannelliseen muovilaatikkoon. Annoin jauheen vaikuttaa 2 vrk. Ei poistanut kokonaan hajua, kuitenkin haju heikkeni. Hankalaa puhdistaa albumi jauheesta, taisi jäädä jonnekin ratinasta päätellen.  Kaikkea sitä tekee sarjakuvan vuoksi.  :-[

Jarkko Sikiö

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 8 081
Vs: Haisevat keräilylehdet.
« Vastaus #80 : 24.07.2023 klo 09:04:05 »
Hauska ketju. Kylmässä ulkovarastossa säilytettyjä lehtiä voi enää lukea pihakeinussa ja ulkohuusissa.

Jos lehti on suhteellisen hyvää paperia ja sitä on säilytetty pinossa (painossa), voi lehti vaikuttaa hajuttomalta jos avaa lehden ja työntää nenänsä kiinni syvemmälle. Sen sijaan lehden plärääminen kavaltaa homeen tuoksun.

Sen sijaan aika tujua täytyy painomusteen tai paperin sisältämien kemikaalien ennen wanhaan, sillä esimerkiksi homeeton Intiaanipäällikkö haisee siltä kuin siitä saisi arsenikkimyrkytyksen. Huvittaisi melkein kuulla, mistä se johtuu.

(Tällaisiakaan en tahtonut lasteni terveyttä pilaamaan, joten ne päätyivät asuntoni sijasta suureen vihreään säilytyslaatikkoon, jossa oli pyörät alla. Siitä ne ystävälliset herrasmiehet kävivät ne suurella rekalla noutamaan varmaankin samana Aleksandrian kirjastoon, jonne arkistoidaan ilmaisjakelut ja mainokset.)