Kirjoittaja Aihe: Homoseksuaalisuus sarjakuvissa  (Luettu 155266 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Curtvile

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 15 583
Vs: Homoseksuaalisuus sarjakuvissa
« Vastaus #270 : 23.10.2016 klo 11:43:55 »
Lucky Luken alkuperäinen kustantaja Dupuis ei suostunut siihen että sankarit vehtasivat naisten kanssa. Jos naisia oli mukana, niin suhde oli platoninen. Ja sellaisetkin tapaukset olivat harvinaisia.


Tämähön on monen luullun sarjakuva"homouden" taustalla: kustantaja päättelee että kohderyhmä on vain pojat ikäluokkaa 'Tytöt on YÖK!' ja niinpä stilisoidaan pois kaikki naishahmot.
Sarjakuvan lukijakunta säilyy ja kehittyy (sikäli kun kehittyy) ja alkaa ynnäillä Tintti + Haddock ja Batman+Robin+Alfred ja kaikki ovat homoja tyynni.
Ei että siinä ongelmaa olisi mikäli on Wertham tai luiskaotsainen populisti mutta silloin helposti leimailee kansanryhmiä joihin ei kuulu ja joilla ei ole sosiaalista/poliittista valtaa ohjailla yhteiskuntaa.

Tietenkin osa murrosta on se nykyisin ei ole ennakkosensuuriviranomaista ja tekijäkuntakin on monipuolistunut ja osin tullut ulos kaapista, osin on humanistista ihmisyyden ei homogenisen heterouden puolella (kts, Greg Rucka)

Aiemmin ketjussa väitettiin että Batwomanin lesbous on vain heteromiesten kosiskelua josta itse saatoin päätellä vain ettei ko. sarjakuvaa oltu luettu tai sitten Batwomanista on olemassa painos jota en ole saanut käsiini.

Eipä että se olisi ongelmatonta yhteisöillekään, monille Ihmenainen on yksiselitteisen lesbo, biseksuaalisuus "poistetaan" ja nähdään heteronormatiivisuuden tuputtamisena asia josta bi-seksuaalit ottavat hiukan itseensä.

Nykyisessä sarjakuvassa kun seksuaalisuuden monimuotoisuus kukoistaa nykyään. Itsestä oli mielenkiintoista lukea Alters sarjakuvaa jonka päähenkilö ei peittele vain supersanakripersoonaansa vaan omaa trans-sukupuolisuuttaan. Monelle se että sisältää supervoimaisia hahmoja on jo itsellään idiotismiä ja parodiaa ja olen vuosia sitten todennut ettei heitä voi enää auttaa, mutta itselle tässä on raikasta se ettei asiaa käsitellä vitsinä tai pilkkana.

VesaK

 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 15 839
 • Kuka mitä häh?
Vs: Homoseksuaalisuus sarjakuvissa
« Vastaus #271 : 25.10.2016 klo 19:28:03 »
Spiroun Charles Dupuisia ahdisti katolinen sensuuri, joka kohdistui erityisesti tuontisarjakuviin (Belgia -> Ranska). Ei haluttu ottaa mitään riskejä ennen 1970-luvun alkuvaihetta. Tintin-lehdessä taasen Bianca Castafiore oli niin karrikoitu hahmo, että hyvin harva voi kuvitella koruaarian laulaja-tädistä mitään seksuaalisviritteistä, vaikka tämä Haddockia lievästi liehitteleekin.

Varmaan yli 90% Tintti-parodioista keskittyy "heheehe-homojahan ne" -linjaukseen. Poikkeuksen tekee anarkistinen Breaking Free -sarja, jossa "kapteenilla" on vaimo ja Tintti on selvästi heteroseksuaalinen punkkari.
“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama

X-men

 • Jäsen
 • Viestejä: 14 194
 • Comics costs too much, damned!!!
Vs: Homoseksuaalisuus sarjakuvissa
« Vastaus #272 : 25.10.2016 klo 19:41:15 »
Koko Themysciran saari tuntuu olevan täynnä lesboja ainakin Wonder Woman The True Amazon ognssä.

Belladonnassa on myös jokunen lesbo.
There Are Too Many Comics Which Don't Get Published Here.

Jukka Laine

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 37 444
Vs: Homoseksuaalisuus sarjakuvissa
« Vastaus #273 : 25.10.2016 klo 20:01:23 »
Breaking Freen hahmot Tintti ja Kapteeni eivät yhtään muistuttaneet luonteiltaan tai taustoiltaan esikuviaan. Vain ulkonäöltä ja nimiltä. Taisi siinä olla lesbokin, että pysytään ketjun aiheessa. Lontoosta ostin kahdella punnalla.

Kommunistinen vallankumous Britanniassa. Jep jep.

Curtvile

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 15 583
Vs: Homoseksuaalisuus sarjakuvissa
« Vastaus #274 : 25.10.2016 klo 20:27:56 »
Koko Themysciran saari tuntuu olevan täynnä lesboja ainakin Wonder Woman The True Amazon ognssä.

Älä ihmeessä? Vastahan se on ollut kupletin juoni vuodesta 1941.

Tintti &co tosiaan on vain mielletty homoiksi aika ohkaisin perustein. Tinttihän on eniten aseksuaalinen hahmo: aikuinen mutta ikuinen pikkupoika, jonka ihmissuhteet ovat työperäisiä tai platonisia ystävyyssuhteita.

Vaikka tuollaisia henkilöitä oikeastikin on niin kuitenkin niin harvassa että homoseksuaalisuus on nähty luontevampana lähestymiskulmana.
Sinällään Tintti on vain eräässä mielessä ääri-partiolainen (Suomen partiolaisten rakenne ja ideologia ei vastaa brittien, USAn ja ranskan vastaavia)

Itsestä on aina mielenkiintoisempaa lukea toiseudesta ja siinä mielessä nämä "hehehe se/ne on homo(ja)!" tulkinnat ovat kovasti köyhempiä kuin sellaisiksi tietoisesti tehdyt hahmot.
Itse ainakin odotan jo vuotta 2018 jolloin Terry Moore palaa Starngers in Paradisen pariin.

Jukka Laine

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 37 444
Vs: Homoseksuaalisuus sarjakuvissa
« Vastaus #275 : 25.10.2016 klo 20:38:02 »
Tintti on belgialainen partiopoika.

Alkuperäinen katolilainen partioliikkeen lehti halusi jo 1930-luvulla Tintille vanhemmat ja sisaruksia. Hergé sai neuvoteltua diilin että hän tekee sellaisen sarjakuvan, mutta erikseen. Syntyi Veikko, Tette ja Jykke.

Curtvile

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 15 583
Vs: Homoseksuaalisuus sarjakuvissa
« Vastaus #276 : 25.10.2016 klo 20:41:42 »
Tämän tiesin mutta Benelux-ranska akselin partioliike ei ole ihan sama kuin omamme. Sen maailman erittely muistuttaa liikaa Pioneeriliikkeen selittämistä pojan ikäluokalle. vrt. mikä oli faksi/puhelinkoppi.echramath

 • Suomen Hakki Hamsteri -kerhon puheenjohtaja
 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 3 284
Vs: Homoseksuaalisuus sarjakuvissa
« Vastaus #277 : 25.10.2016 klo 20:55:57 »
Tintin suhteen on kyllä onnistuttu saamaan vahingossa turhan onnistunut twink+(meri)karhu-klisee. Asuvat kartanossa pienen valkoisen koiran kanssa ja ainoa nainen mikä siellä on nähty on oopperalaulaja. Siihen nähdenhän useimmat muut sarjakuvat ovat lähinnä homososiaalisia.

Yksi kysymys toki on, onko homous edelleen Anton Tšehovilta lainattu kivääri sarjakuvassa – onko homohahmo mukana sen takia, että tarina käsittelee homoseksuaalisuutta, vai sen takia, että homoja nyt sattuu olemaan ja jos ja kun kustantaja ei sitä vaadi, olisi hölmöä sensuroida ihmissuhteet ja seksuaalisuus pois sarjastaan tai tehdä siitä heteronormatiivista. Webbisarjoissa tällaista normalisointia on näkynyt mukavan paljon.


I've got 99 problems, but luftballons ain't one. // comixblag

Curtvile

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 15 583
Vs: Homoseksuaalisuus sarjakuvissa
« Vastaus #278 : 25.10.2016 klo 21:32:18 »
Samaa vertausta voisi ja on käytettykin Batmanin, Robinin ja Alfredin kartanoelämään jossa Bruce Wayne käyttää seurapiirineitosia "partana". Kumpikaan teoria ei mielestäni pidä vettä.

Normalisointi on mielestäni terve piirre ja se ettei homous automaattisesti lokeroi tiettyyn stereotyyppiin oli hahmo mikä hyvänsä.

Tsehovin kivääri on hyvä lisäys keskusteluun, syy miksi homous on sarjakuvassa. Pyrkiikö se mallintamaan todellisuutta (asia joka ajoittain herättää närää osassa lukijoita) vai ainoastaan herättämään huomiota = lisäämään myyntiä.
Seksuaalisuus ylipäätään fiktiossa, ei yksin sarjakuvissa, on yleensä joko itsetarkoituksellista ja turhan harvoin luonnollinen osa arkea.
Motiivin ollessa joko myynninlisäystempaus tai tiedostavuuden lisääminen eroavat molemmat myös siitä että jotkjin juonikuviot ovat suoraa seurausta hahmojen seksuaalisuudesta.

Tästä voidaan toki johtaa sekin että Tsehovin ase toimii eräänlaisena antiteesinä: jos seksuaalisuus (oli se mikä tahansa) ei vie tarinaa eteenpäin tai ole olennainen osa sitä: sitä ei käytetä. Näin noidankehä on valmis.
Samahan pätee myös Bechdelin testiin osin, sikäli jos seurataan historiallista todellisuutta edes viitteellisesti on tarinoita joissa ei ole jompaa kumpaa sukupuolta lain, se ei tee niistä itsearvoisesti  sukupuolivihamielisiä tai homoudesta kertovia.echramath

 • Suomen Hakki Hamsteri -kerhon puheenjohtaja
 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 3 284
Vs: Homoseksuaalisuus sarjakuvissa
« Vastaus #279 : 25.10.2016 klo 22:52:13 »
Eikä siis vain herättämään huomiota. Tietokonepelien pelaajat, sinällään epäilyttävä ihmisryhmä tietysti kokonaisuutena, ottivat nokkiinsa jo siitä, että eräässäkin tietokoneroolipelissä oli naispuolinen sivuhahmo, jonka varsin vähiin repliikkeihin kuului "kuten vaimoni tapasi sanoa". Tämä ei tuonut hahmoon tietenkään mitään varsinaista ulottuvuutta, joten tämä oli tietysti "itsetarkoituksellista homoagendaa".

Batman on tietysti vertauskuvallisesti aika homo juttu: mies elää kaksoiselämää, päivisin esittää yhteiskunnan normien mukaista mallikansalaista, yöllä lähtee salaidentiteetillä aivan toisenlaiseen yhteisöön (pukeutuneena mustaan nahkaan tai spandexiin). Mutta voisihan se toisaalta olla BSDM-yhteisö tai jotakin muutakin. Mutta Robiniin kohdistuvat pederastia-epäilyt ovat enempi perua jostain 50-luvun "poikia metsästävä homo"-valistusfilmeistä.

(Robin kai on ainakin enimmän aikaa ollut oikeasti alaikäinen ja tarvitsi täten huoltajan toisin kuin iältään epämääräinen mutta yksin ympäri maailmaa työkeikalla ravaava Tintti)

Voisi tietysti toki olla ihan mielenkiintoinen twist, jos Batman ja Robin olisivat molemmat homoja, vaikkei heillä keskenään mitään peliä olisikaan, mutta Bruce voisi toimi mentorina ihmissuhteissakin suojatilleen.
I've got 99 problems, but luftballons ain't one. // comixblag

Jukka Laine

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 37 444
Vs: Homoseksuaalisuus sarjakuvissa
« Vastaus #280 : 25.10.2016 klo 23:04:35 »
Viimeisimmässä Voima-lehdessä on juttua Rex-nimimerkkiä käyttävästä piirtäjästä, jonka hahmot muistuttavat kovasti Tom of Finlandin vastaavia. Oikeaa nimeä ei paljastettu, mutta kerrottiin Rexin olevan pieni hauras ukkeli.

Mambrinon kypäri

 • lukee, myös sarjakuvia
 • Jäsen
 • Viestejä: 596
Vs: Homoseksuaalisuus sarjakuvissa
« Vastaus #281 : 26.10.2016 klo 07:20:38 »
Älä ihmeessä? Vastahan se on ollut kupletin juoni vuodesta 1941.

Tintti &co tosiaan on vain mielletty homoiksi aika ohkaisin perustein. Tinttihän on eniten aseksuaalinen hahmo: aikuinen mutta ikuinen pikkupoika, jonka ihmissuhteet ovat työperäisiä tai platonisia ystävyyssuhteita.

Vaikka tuollaisia henkilöitä oikeastikin on niin kuitenkin niin harvassa että homoseksuaalisuus on nähty luontevampana lähestymiskulmana.

Tämä pani miettimään: onko näin? Minua on välillä mietityttänyt onko tosiaan monet länsimainen fiktion perinteet täysin tekopyhää sievistelyä, vai kuvataanko niissä yksinkertaisesti  sellaista elämää joka vain on meille jostain syystä vieraampaa kuin ennen.

Minusta on ihan mahdollista että aiemmin on ollut, jos ei ehkä yleistä, niin ainakin tarpeeksi tavallista, että jos sosiaalisesti hyväksyttävää mahdollisuutta ei sattunut kohdalle ja uskonnolliset opetukset otti vakavasti kaikenlaisen ei-hyväksyttävän kanssakäymisen suhteen, sitten oli melko runsaasti ihmisiä joilla oikeasti oli hyvin vähän tai ei laisinkaan seksiä (saati sitten homoseksuaalista kanssakäymistä, joka oli usein syvästi rangaistavaa). Luonnollisista syistä menneestä historiasta ei oikein ole tilastollista tutkimusta, mutta nykyään on, ja nekin näyttävät tältä:

Nykypäivän vapautuneina aikoina yhdysvaltalaisten tilastojen mukaan alle kolmikymppisissä on saman verran tai hieman enemmän ihmisiä joilla ei ole koskaan ollut seksiä (20-24 -vuotiaat: n. 13%, 25-29v: 3%) kuin seksiä saman sukupuolen kanssa harrasteneita (naiset n. 10-15%, miehet n. 5% 20-30-v ikäluokassa). Näin siis amerikoissa 2000-luvun alussa; suomalaisista THL:n ja Väestönliiton tilastoraporteista en löytänyt tästä aiheesta oikein mitään lukuja. (Juomisesta, sukupuolitaudeista ja aborteista kylläkin.)

Ja sitten sivumaininta: erityisesti katolisessa kulttuurissa erityisesti on koko pappis-/munkkiselibaatin käsite. Vaikka aiheesta on n+1 vitsiä, minun ei ole mitenkään vaikea uskoa etteikö oikeasti suuri osa papeista olisi todella elänyt valtaosan elämästään selibaattia noudattaen.

Menneinä aikoina ei tuskin ole tarvinnut olla täysin aseksuaali jotta on voinut päätyä sellaiseen aikuiselämään jossa on platonisia ystävyyssuhteita muttei juurikaan minkäänlaisia romanttisia suhteita. Jos ei nyt kovin todennäköisesti, ainakin tarpeeksi todennäköisesti että se on fiktiossa ihan uskottava tarinan asetelma.

Etenkin kun tähän vielä päälle Tintin tapaisessa genressä korostuu vielä jo mainitut ulkoiset syyt: kirjoitetaan "lapsille sopivia" seikkailuja, naimaton ja lapseton seikkailija on juonellisesti helppo protagonisti seikkailusarjakuviin, aikuinen seikkalija yleisesti 'helpompi' kuin lapsi/teini, ja kohdeyleisön iän vuoksi sukupuolielämään ei ole haluttu moralisoivista syistä viitata oli ikä mikä tahansa.
« Viimeksi muokattu: 26.10.2016 klo 07:25:16 kirjoittanut Mambrinon kypäri »

hdc

 • Architectus urbis caelestis
 • Jäsen
 • Viestejä: 2 475
Vs: Homoseksuaalisuus sarjakuvissa
« Vastaus #282 : 26.10.2016 klo 10:05:14 »
En jaksa etsiä tarkempia tilastoja aiheesta mutta kun 1800-luvun naiskirjailijoista on ollut puhetta, niin esiin on noussut maininta että naimattomuus oli kohtalaisen yleistä, puhumme ihan kymmenistä prosenteista. Avoliitotkaan eivät olleet vaihtoehto kuin kaikkein alimmissa yhteiskuntaluokissa...
 

echramath

 • Suomen Hakki Hamsteri -kerhon puheenjohtaja
 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 3 284
Vs: Homoseksuaalisuus sarjakuvissa
« Vastaus #283 : 26.10.2016 klo 13:59:01 »
Niin, jossakin seikkailusarjakuvassa ongelma on se, että siitä seksistäkin tulisi seikkailu, ja se ei enää olisi moraalisesti hyväksyttävää. Hyväksyttävää romantiikkaa ja seksuaalisuutta olisi tapailla jotakuta samanikäistä tyttöstä, tapailusta seuraa avioliitto, avioliitosta heteroseksiä ja heteroseksistä lapsia ja merirosvon aarteen etsinnän sijaan Tintti saisi tehdä paikallislehteen juttua maatalousnäyttelystä tuodekseen elannon perheelleen. Saduissahan (ja niiden samanaikuisissa lapsillekin sallituissa Disney-adaptaatioissa) tämä oli ihan ok, koska kertakäyttösankarin pitkin seikkailla vain kerran ja saada prinsessa ja ehkä joku valtakunnanpuolikaskin.

Tietysti meillä on joku Mustanaamio, joka sukurasitteella onnistuu perustelemaan seikkailemassa ravaamisen.
I've got 99 problems, but luftballons ain't one. // comixblag

VesaK

 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 15 839
 • Kuka mitä häh?
Vs: Homoseksuaalisuus sarjakuvissa
« Vastaus #284 : 26.10.2016 klo 15:23:15 »
Kommunistinen vallankumous Britanniassa. Jep jep.

Pitääkö sarjakuvilla olla jotain tekoa todellisuuden kanssa?

Mämmilässä oli sentään Uffe, kunnon dandyhomo, joka tosin kuitattiin sarjasta pois aika tylysti toteamalla, että ekonomi Ekman oli ollut HIV-positiivinen jo Mämmilässä suhmuroidessaan.
 
No, ei hirveästi taloussakaali-hahmon kohtalo sureta.
“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama