Kirjoittaja Aihe: Uusi termi: kertomasarjakuva (?)  (Luettu 3432 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 9 936
Uusi termi: kertomasarjakuva (?)
« : 11.12.2005 klo 15:56:00 »
Taas näitä termiasioita.
Pohjustus: Jaottelu ja nimeäminen voi perustua
1. ulkoiseen olemukseen (ulkonäköön/formaattiin, tms.)
2. sisältöön (lajityyppi, aihe, teema, tms.)
3. assosiaatioon (esim. edellisten yhdistelmästä tulee mieleen jokin asia, toisesta yhteydestä, joka antaa osuvan nimen)

Kohdan 1. mukaan meillä on nimetty strippisarjakuva, joka ei terminä puutu sisältöön (strippi voi olla esim. huumoria tai vakavaa), mutta joka on riittävän tarkka useimmissa tapauksissa. Sen lisukkeena, johtona tai jatkona voidaan käyttää sitten vaikkapa jatkosarjaa, sunnuntaisarjaa tai sanomalehtisarjaa. Täten (tämän termin avulla) esimerkiksi on kätevää puhua strippisarjakuvien piirtäjistä tai strippisarjakuvien käsikirjoittamisesta.

Sarjakuvahan on monille tavallisille tallaajille lähes tulkoon strippisarjakuvan synonyymi. Mutta entäs kun puhutaan siitä muusta sarjakuvasta joka ei ilmesty srippeinä (sanomalehdessä)?! Minusta olisi kätevää jos olisi joku termi jolla voisin kuvata esim. omaa tuotantoani vähän tarkemmin. Nyt kun sarjakuva on mitä on, ei oikein voi puhua sarjakuvalehtien sarjakuvista tai seikkailusarjakuvista minään yleisterminä. Pitkä tai pidempi sarjakuva kuulostaa kököltä. Ainakaan itse en jaksaisi olla piirtäjä joka tekee "muita kuin strippisarjakuvia".
Meillä on toki termistössä novellisarjakuva mutta sekään ei oikein riitä kuvaamaan esim. yhden sivun sarjakuvia, lehtimuotoisia projekteja tai toisaalta sarjakuvaromaaniuteen pyrkiviä tekoksia, yms. Moniruutuinen sarjakuva ja strippi ovat kumminkin molemmat tavallaan omia ilmaisun lajejaan, vai olenko väärässä?

Kirjallisuuden termistöstä lainasin tuon "kertoman". Hyvänä puolena tässä voisi olla se, että "kertoma" voi olla sisällöltään ja lajityypiltään lähes mitä hyvänsä, vrt kertomakirjallisuus Toinen tuoltajohdettu voisi olla sarjakuvataide (vrt. sanataide), mutta se kuulostaa aika juhlalliselta ja tuo ainakin minulle mieleen jaottelun jonka mukaan sarjakuva joka jaettaisiin strippisarjakuvaan ja sarjakuvataiteeseen, ei sitten strippien osalta olisi taidetta, jne.
« Viimeksi muokattu: 12.12.2005 klo 11:30:17 kirjoittanut Petteri Oja »
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

O.K.

  • Jäsen
  • Viestejä: 528
Re: uusi termi: kertomasarjakuva (?)
« Vastaus #1 : 11.12.2005 klo 22:03:07 »
Tämä on ihan oikea ongelma, jonka huomaa kun tietämättömien tallukoiden kanssa yrittää sarjakuvan hienoudesta keskustella. Itse kun on automaattisesti tottunut siihen että on Sarjakuvaa ja sitten "jotain strippisarjakuvaa".  8]

Proosa tulee ensimmäisenä mieleen; proosasarjakuva vai sarjakuvaproosa? Mutta kuten YSAssa mainitaan, kertomakirjallisuus korvaa proosa-sanan (kotimainen vastine voittaa vierassanan?), joten siltä osin se ei toimi.

Analogia: tietokirjallisuus -- tietosarjakuva, sillä tietosarjakuviahan on myös! Tietokirjallisuus on kuitenkin kaunokirjallisuuden rinnakkaistermi, joten silloin pitäisi käyttää kaunosarjakuva-termiä, joka ensinnäkin kuulostaa hilpeältä (kaunosarjakuvapiirtäjä?) ja toisaalta laajuudessaan varmasti sisältäisi strippisarjakuvan.

PTJ Uusitalo

  • Mediaholisti
  • Jäsen
  • Viestejä: 910
Re: uusi termi: kertomasarjakuva (?)
« Vastaus #2 : 12.12.2005 klo 02:45:20 »
Toisaalta, eivätkö strippisarjakuvat - ainakin jatkuvajuoniset sellaiset - olisi myöskin kertomasarjakuvaa ? Ja toisaalta taas ne voisi rinnastaa myös vitseihin, jotka eivät ainakaan kertomakirjallisuutta ole.

Proosa-termiä en pidä tässä yhteydessä kovin hyvänä, koska ainakin kirjallisuudesta puhuttaessa se sisältää oletuksen selkokielisyydestä (vrt. runomuotoinen), ja monessa näin proosasarjakuvan piiriin kuuluvassa teoksessa käytetään kerrontatapana lyriikkaa tai sitten ei sanallista kerrontaa ollenkaan. Ja eittämättä ne kertovat silti tarinoita. (Petri Hiltunen: Lady Isabel, Masashi Tanaka: Gon)

Toistaiseksi paras ehdotus on kertomasarjakuva.

keijoahlqvist

  • Sarjakuvaneuvos
  • Jäsen
  • Viestejä: 3 553
  • -
Re: uusi termi: kertomasarjakuva (?)
« Vastaus #3 : 12.12.2005 klo 08:31:15 »
Toisaalta, eivätkö strippisarjakuvat - ainakin jatkuvajuoniset sellaiset - olisi myöskin kertomasarjakuvaa ? Ja toisaalta taas ne voisi rinnastaa myös vitseihin, jotka eivät ainakaan kertomakirjallisuutta ole.

Proosa-termiä en pidä tässä yhteydessä kovin hyvänä, koska ainakin kirjallisuudesta puhuttaessa se sisältää oletuksen selkokielisyydestä (vrt. runomuotoinen), ja monessa näin proosasarjakuvan piiriin kuuluvassa teoksessa käytetään kerrontatapana lyriikkaa tai sitten ei sanallista kerrontaa ollenkaan.

Tuossa ei taida olla ristiriitaa. Strippi viittaa julkaisumuotoon, siihen ulkoiseen olemukseen, kertomasarjakuva sisällön luonteeseen.

Proosa ei toki tarkoita "selkokielistä". Proosa voi olla perin lyyristä - tai tolkutonta.

Kertomasarjakuva toimii, myös tarvittaessa proosasarjakuva menee perille.

Pikemminkin strippisarjakuvalle olisi tervetullut löytää suomenkielinen termi, esimerkiksi julkaisumuotoon perustuva 'pätkäsarjakuva'  ::) erotuksena sisällön suppeuteen viittaavasta termistä  'lyhytsarjakuva'.

Reima Mäkinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 9 936
Re: uusi termi: kertomasarjakuva (?)
« Vastaus #4 : 12.12.2005 klo 20:52:16 »
Pikemminkin strippisarjakuvalle olisi tervetullut löytää suomenkielinen termi, esimerkiksi julkaisumuotoon perustuva 'pätkäsarjakuva'

Miksi? Sanomalehtistrippi on käsittääkseni vakiintunut kieleen ja strppi on siitä toimiva lyhenne.

Viehättävä tuo O.K:n ehdotuskin. Lyhyt ja naseva. Kaunis. Kaunosarjakuva viittaisi tai assosioituisi jotenkin myös estetiikkaan eli taiteeseen, erotuksena kaupallisesta strippimuodosta. Todellisuudessa jako ei tietenkään mene ihan noin selkeästi. Kaunosarjakuvan huonompi konnotaatio liittää sen kaunokirjoitukseen ja sitä kautta dekoratiiviseen. Hmm.
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson