Kirjoittaja Aihe: Sillage  (Luettu 104717 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

M. K. Saarelainen

 • Jäsen
 • Viestejä: 108
 • Kahvia? Missä!
Vs: Sillage
« Vastaus #315 : 10.01.2016 klo 14:21:24 »
Kylläpä on harmillista, että suomennetun Sillagen julkaiseminen on lopetettu. :( Itse olen ahkerasti kerännyt kaikki tähän mennessä ilmestyneet albumit ja pitänyt sarjasta.

Nyt alkaa kuitenkin näyttää siltä, että mitään useampiosaista käännössarjakuvaa (albumeja) ei kannata enää ryhtyä keräämään, koska on varmaa, ettei kustantajilla riitä pitkäjännitteisyyttä hoitaa hommaa loppuun asti. Eurooppalaisen (ranskankielisen) sarjakuvan kohdalla tämä on erityisen harmittavaa.

Englannista käännettyjen sarjakuvien myyntiä syö se, että kaikki osaavat englantia (lähes) ja uutuudet tulee ostettua alkukielisinä heti niiden ilmestyttyä. Tuottakaa suomeen levitykseen niitä sarjakuvia englanninkielisina ja siirtäkää käännös- ja kustannuspainopiste ranskankielisiin sarjakuviin (miel. albumikoosteisiin). Koska en osaa ranskaa, en myöskään tilaa ranskankielisiä albumeja hyllyyni, vaikka kuvat miten kauniita olisi. Käännettynä niitä kyllä ostaisin, jopa suosikkiaihepiirieni ulkopuolelta.

Toivon kyllä Sillagen kohdalla, että joku muu kustantaja ottaisi pallon haltuun. Eikä haittaisi, vaikka albumien hinta olisi hitusen korkeampi ja ilmestymistahti nopeampi. Tai vaikka kaikki loput albumit julkaistaisiin kerralla niteenä tai parina.

Lurker

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 17 089
Vs: Sillage
« Vastaus #316 : 10.01.2016 klo 14:35:54 »
--
Nyt alkaa kuitenkin näyttää siltä, että mitään useampiosaista käännössarjakuvaa (albumeja) ei kannata enää ryhtyä keräämään, koska on varmaa, ettei kustantajilla riitä pitkäjännitteisyyttä hoitaa hommaa loppuun asti. Eurooppalaisen (ranskankielisen) sarjakuvan kohdalla tämä on erityisen harmittavaa.
--

Ei kai se täyden sarjan kerääminen ole pääasia vaan hyvän sarjakuvan saaminen suomeksi -  ja tässä tapauksessa peräti 10 kovakantisen albumin verran! ;-)

Kyllä ne sarjat ennenkin kesken jäivät, Blake ja Mortimerit, Yoko Tsunot, Bob Moranet, Alixit, Punaparrat sun muut. Silti hienoa, että niitäkin  suomeksi saatiin. Joitakin on saatu vuosikymmeniä myöhemmin sitten lisää.

Petteri Oja

 • Juudas itselleen
 • Jäsen
 • Viestejä: 8 213
Vs: Sillage
« Vastaus #317 : 10.01.2016 klo 15:45:48 »
Nyt alkaa kuitenkin näyttää siltä, että mitään useampiosaista käännössarjakuvaa (albumeja) ei kannata enää ryhtyä keräämään, koska on varmaa, ettei kustantajilla riitä pitkäjännitteisyyttä hoitaa hommaa loppuun asti.

Kustantajia on helppo syyttää, mutta todellisuudessa ongelma on kyllä ostajissa... tai siis niiden vähenemisessä. Työkseen sarjakuvia julkaiseva firma ei jätä huvikseen kesken kannattavia sarjoja, luulisi sen olevan itsestään selvää. Tappiolla voi ehkä joskus julkaista jonkun yksittäisen kulttuuriteon mutta ei pitkiä sarjoja, jotka eivät edes alkuperämaassaan osoita loppumisen merkkejä.

Anonyymi Jaarittelija

 • Jäsen
 • Viestejä: 1 227
 • "I hate Mondays!"
Vs: Sillage
« Vastaus #318 : 10.01.2016 klo 16:53:21 »
En ole Egmontilta, mutta kyllä Sillage ja Wd loppuvat. Käsittääkseni alun hyvät myynnit ovat laskeneet melkoisesti.

Jos sarjasta on kuusi albumia julkaisematta, niin nehän pitäisi ehdottomasti julkaista kahtena integraalina. Like sitä tuskin tekee, vaikka Sillage taitaakin olla Ruokosenmäen löytöjä. Apollon Samille taas julkaistun sisällön taso on tärkeää ja ilmeisesti näissä Sillageissa se laskee loppua kohden?

Hei, mutta onhan meillä aina tuo pieniin painoksiin luottava RW Kustannus! :laugh:

Sillage 01

Sillage 02

Sillage 03

No, ei tuo todellakaan ole niin yksinkertaista! Hommassa olisi takuuvarmasti monta monituista mutkaa matkassa, eivätkä italialaisetkaan ole ilmeisesti julkaisseet uutta materiaalia sitten vuoden 2014. Eli eipäs innostuta!

"Kill one man, and you are a murderer.
Kill millions of men, and you are a conqueror.
Kill them all, and you are a god."
Jean Rostand (1894 - 1977)

KaiketsuZ

 • Jäsen
 • Viestejä: 187
Vs: Sillage
« Vastaus #319 : 10.01.2016 klo 17:25:26 »
Tappiolla voi ehkä joskus julkaista jonkun yksittäisen kulttuuriteon mutta ei pitkiä sarjoja, jotka eivät edes alkuperämaassaan osoita loppumisen merkkejä.
Sanoin tämän jo toisessa ketjussa, mutta siirtyminen lyhyempien kokonaisuuksien julkaisemiseeen ja integraaleihin pidempien vanhojen sarjojen osalta olisi toivottavaa. Kirjastolla lukijasta tulee helpommin ostaja, kun ei tarvi arvuutella sitä että saadaanko tämä tarina julkaistua kokonaan vai ei.

Egmontin Jodorowsky/Moebius -sarja oli hyvä kokonaisuus: Incal ja Edeltävien aikojen kirjat julkaistiin kokoelmina, yhden albumin mittaiset Kissan silmät ja Cigurin mies taas yksittäin. Arzak toki jäi kesken, mutta siitä ei voi Egmontia syyttää. Rankasta löytyy paljon uusia & vanhoja sarjoja, joiden pituus on yhdestä neljään albumia. Niiden julkaiseminen olisi mielestäni huomattavasti mielekkäämpää kuin Sillagen kaltaiset ikuisuusprojektit.

Lainaus käyttäjältä: Lurker
Ei kai se täyden sarjan kerääminen ole pääasia vaan hyvän sarjakuvan saaminen suomeksi
Täysin subjektiivinen mielipide, jota en itse allekirjoita ainakaan jatkuvajuonisten sarjojen kohdalla. Olen kyllä joskus ostanut kirpputorilta vahingossa kirjoja, joista joku idiootti on kadottanut viimeiset sivut enkä ole sitä ennen sinne asti lukemista huomannut. Reaktio tuossa vaiheessa ei todellakaan ole "onneksi sentään 90% kirjasta oli hyvää luettavaa, toivottavasti loppukin oli mielenkiintoinen".

Lurker

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 17 089
Vs: Sillage
« Vastaus #320 : 10.01.2016 klo 17:33:28 »
-- Rankasta löytyy paljon uusia & vanhoja sarjoja, joiden pituus on yhdestä neljään albumia. Niiden julkaiseminen olisi mielestäni huomattavasti mielekkäämpää kuin Sillagen kaltaiset ikuisuusprojektit.
Täysin subjektiivinen mielipide, jota en itse allekirjoita ainakaan jatkuvajuonisten sarjojen kohdalla. Olen kyllä joskus ostanut kirpputorilta vahingossa kirjoja, joista joku idiootti on kadottanut viimeiset sivut enkä ole sitä ennen sinne asti lukemista huomannut. Reaktio tuossa vaiheessa ei todellakaan ole "onneksi sentään 90% kirjasta oli hyvää luettavaa, toivottavasti loppukin oli mielenkiintoinen".

No, omia kokonaisuuksiaan nämä Sillaget ovat olleet, vaikka se pitkä tarinan kaari sarjasta löytyy  myös. Joten ei voi verrata yksittäiseen dekkariin, josta viimeiset sivut on revitty pois. Sillage oli ainakin omakohtaisesti erittäin tutustumisen arvoinen sarja.

Ymmärrän toki harmistumisen siitä, että albumeja jää julkaisematta, totta kai.

Curtvile

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 15 800
Vs: Sillage
« Vastaus #321 : 10.01.2016 klo 21:51:55 »
Vastaus molempiin sekä ketjun aiheeseen että siitä rönsynneeseen keskusteluun.

Sillagen etu on sen laaja scifi-miljöö ja hämmentävä harvinaisuus ymmärtää ettei maailma ole homogeeninen massa. Sillagen tähtiradoilla ja planeetoilla ollaan useamman eri tieteiskirjallisuuden miljöissä ja tunnelmissa avaruusoopperasta, kyberneettiseen ja höyrypunkkiin.
Kirjoittajalle ja piirtäjälle tämä on voimavara ja sellainen jota on verrattaen vähän käytetty vaikka omakin reaalinen maailmamme on kulttuurisesti ja teknologisesti eri tasoilla tälläkin hetkellä.

Toinen Sillagen iso etu on juuri se: se on scifisarjakuva.
Toki on Valerian jota ilmestyy satunnaisesti ja Incal tuli hiljan ja sitä ennen ilmestynyt incal oli----koska?
Ei Dreddeja aikoihin, Star Warsin saatavuus niin sun näin.... Tämänkaltaisella sarjakuvalla olisi tilausta, ihan selvästi.


Ongelma on juuri virenneen keskustelun puolella
 
Minkäs sille voi, ellei osteta.

Taisivat sitten jo ne viimeiset albumit mennä kulttuurityön puolelle.

ja
Tänään luen sarjakuvat pääsääntöisesti sähköisenä, jolloin koko omistamisen käsite on abstrakti. Tässä mallissa rahat kulkevat harvojen, ulkomaisten toimijoiden käsiin.

Jos pysytään tässä fyysisessä maailmassa, niin kulutuskäyttäytyminen vain edustaa hieman toista koulukuntaa.

Kirjastosta on ollut mukava tutustua moneen sarjaan, olen sitten saattanut ostaa kerran lukemani ja näin aloittanut keräämisen ensin sarjaan tutustuttuani.

Toisaalta olen myös aloittanut sarjojen keräämisen ja moni sarja on jäänyt sitten keräämättä täyteen, on sitä tullut vaikka luettua kirjastosta loput kun suurin into jo olisi karissut.

sen enempää Jiksiä demonisoimatta: ei näin.

Suomalaisista kustantamoista harva edustaa julkeinta riistokapitalismia(jos yksikään sen verran marginaalissa sarjakuva on) mutta jos jokin kiinnostaa edes vähän siihen kannattaa ne roponsa lyödä kiinni ja hankkia omistukseensa.

Kirjastolaitos on hyvä instituutio muttei pidä pitkää (yli kaksi osaa) sarjaa hengissä saatii edes lyhyitä kannattavina.

Miljoonannen kerran itsestääönselvyys:Sarjakuva ON taidetta, myös se jota ei viihteenä ja käyttösarjakuvana arvosteta, mutta apurahojen ja kulttuurituen puolella sen on aika lähellä katuojassa pillittävää orpolasta jonka vanhemmat poliisi tappoi ja kun alkoi itkeä sai monosta.

Toisin kuin jossain ilmastonmuutoksessa jossa yksittäisten ihmisten panos on laskennallisesti mitätön(jos maapallon kaikki yksityisihmiset eläisivät kestävien periaatteiden mukaan ilmastosopimuksen tavoitteista saavutettaisiin vain 10% mikäli valtiot ja suuryritykset eivät ole mukana ja ei: se EI riitä) niin pienessä marginaaliryhmässä tilanne on käänteinen.

Suomen kokoisessa kielialueessa kirjastokorvaukset eivät riitä kompensoimaan niitä jotka "lainaavat sitten sieltä" jotta sarjakuvaa saataisiin laajemmalla otannalla.
Vrt Sillage.

Saa lajityypistään ja tasostaan vetoapuja mutta se ei yksin riitä.

Taso oli minustakin ajoittain vaihteleva mutta Sillagen etuna oli juuri vaihtelevuus "ehkä seuraava on parempi" ja usein olikin.

Itse en usko että nyt nakattiin kirves kaivoon. Toinen matemaattinen kuvio on ne jotka eivät ole ensimmäisessä aallossa tai trendin ykköshipstereitä, ne jotka odottavat, joskus vusoikymmeniä (Alix, Punaparta,Comanche, Bruno Brazil, Mustat Sivut jne)
 ja siinä kirjastojärjestelmä ja antikvariaattien laarit haalivat näitä muutamia ja ehkä jonain päivänä saadaan täysi integraali silloin mahdollisesti täyttä Sillagea.

Ei siis nakata vielä  kirvestä kaivoon. Se olisi tyhmää. Kirves kuuluu lyödä vihollisen kalloon pystyyn.

M. K. Saarelainen

 • Jäsen
 • Viestejä: 108
 • Kahvia? Missä!
Vs: Sillage
« Vastaus #322 : 11.01.2016 klo 14:28:45 »
Lainaus
Ei kai se täyden sarjan kerääminen ole pääasia vaan hyvän sarjakuvan saaminen suomeksi -  ja tässä tapauksessa peräti 10 kovakantisen albumin verran! ;-)

Eihän sitä hyvää sarjakuvaa nyt sitten enää saada suomeksi.

Minua kiinnostaisi lukea ne loputkin albumit, keräämisen lisäksi. Valerianin ja Incal-sarjan jälkeen Sillage oli ensimmäinen todella kiinnostava scifi-sarjakuva. Nyt tuntuu siltä kuin romaanista olisi käännetty kymmenen ensimmäistä lukua ja jätetty loput ranskankielelle.

Sarjan lopettamisen ymmärrän, jos sen tuotto ei kata paino-, käännös- ja muita kustannuksia, mutta ei kai myynti sentään niin huonoa ole ollut?

Jarkko Sikiö

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 8 171
Vs: Sillage
« Vastaus #323 : 11.01.2016 klo 15:53:18 »
sen enempää Jiksiä demonisoimatta: ei näin.

Hyvä, sillä se olisikin mennyt fingerporiksi: "Kirjastonkäyttäjä demonisoitiin."

En näe asiaa niin, että jokainen Sin City olisi väkisin ostettava hyllyyn. Ei myöskään ensimmäisen arvo ole vähäisempi vaikka jatko-osia ei jatkeena olisikaan.

Tämä suhtautuminen kuluttamiseen periytyy ajalta, kun rahat olivat tiukassa.

Tätä nykyä se on kuitenkin aika, mitä on niukimmin käytössä. Siten myös heräteostokset korostuvat, vaikka kyse olisi digisarjakuvasta. On mukavampi käyttää aika lukemiseen, kun sen selvittämiseen mikä on lukemisen arvoista.

Sillagesta en olisi tiennyt mitään ellei sitä olisi käännetty suomeksi. On tässä sekin näkökulma, että haluan lukea sarjakuvani suomeksi. Kynnys tarttua käännösjulkaisuihin on matala.

Wotan

 • Jäsen
 • Viestejä: 16
Vs: Sillage
« Vastaus #324 : 17.01.2016 klo 12:09:01 »
Harmi jos loppuu, mutta kiitokset Egmontille tähän asti julkaistuista albumeista.
Sillage on mielestäni varsin mukava sarja, mutta ostajakohderyhmiltään (keski-ikäiset ja mangalapset) ja levitystavoiltaan (kirjakauppamyynti) hankala yhtälö.

Itse näin Sillagen albumeita ensi kertaa Pariisissa, mutta harmikseni en niitä mukaani ostanut. Kaikkea ei vaan voi kantaa matkassa. Onneksi niitä sitten käännettiin suomeksi. Ehkäpä jatkoa tulee suomeksi jossain vaiheessa, vaikkakin vasta vuosien päästä. Itse  kuitenkin ajattelin lukea (tosin hitaammin  :)  ) seuraavat osat ranskaksi.

Alixin nuukahdettua 70-luvulla asia harmitti siihen malliine, että sittemmin ranskaa opiskeltuani hankin puuttuvat albumit alkuperäiskielellä. Sittemmin ostin kyllä Apollon hienot alpparit myös suomeksi. Jos ei muuten, niin ehkäpä kannatuksen vuoksi. Ongelma tietenkin tulevaisuuden kannalta on, ostanko minä ja muut kaltaiseni enää tulevia julkaisuja, kun alkuperäiset ovat jo hyllyssä. Periaatteessa kannatan kuitenkin suomenkielisiä julkaisuja sarjakuvista.

tmielone

 • Il Dille
 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 2 667
Vs: Sillage
« Vastaus #325 : 18.01.2016 klo 14:37:20 »
On tosiaan harmi, kun Sillage (ja Walking dead) loppui mutta ei kai tässä auta muu kuin purra hammasta ja sijoittaa säästyneet rahat muihin sarjakuviin. Mielelläni olisin jatkanut Sillagen lukemista Suomeksi, ulkomaalaisia laitoksia en viitsine alkaa tilailla.
"Now there's only two things in life but I forget what they are"

Lurker

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 17 089
Vs: Sillage
« Vastaus #326 : 03.02.2018 klo 19:07:41 »
On tosiaan harmi, kun Sillage (ja Walking dead) loppui mutta ei kai tässä auta muu kuin purra hammasta ja sijoittaa säästyneet rahat muihin sarjakuviin. Mielelläni olisin jatkanut Sillagen lukemista Suomeksi, ulkomaalaisia laitoksia en viitsine alkaa tilailla.

Sama täällä. Sillagen ohella kovin vähän ollaan saatu uutta eurooppalaista scifi-sarjakuvaa suomeksi. Mutta ehkä joku toinen kustantamo tämänkin poimii julkaisuohjelmaansa, toivottavasti.

Suomalainen Wikipedia-sivu on hyvä!

Näytteitä: Sillage 11. Monde flottant

« Viimeksi muokattu: 03.02.2018 klo 19:40:47 kirjoittanut Lurker »

ekku

 • Kitchen Bitch - Lähihoitaja ent Butcher
 • Jäsen
 • Viestejä: 483
Vs: Sillage
« Vastaus #327 : 03.02.2018 klo 19:37:26 »
No voi prkl. Ja mie kun Olin varma että raina jatkuu. Mutta onhan kaikki vielä mahdollista. Tämä vuosi ainakin näyttää hyvältä kun uusia kustannuksia kun löytyy.

Ekku

Clavia Z

 • Kummajainen
 • Jäsen
 • Viestejä: 802
Vs: Sillage
« Vastaus #328 : 03.02.2018 klo 19:42:41 »
No, minä olen jatkanut Sillage-albumien haalimista ranskankielellä, ja kaikki julkaistut ovat nyt koossa. Paitsi... onko albumi numero 20 jo ilmestynyt... ei, viime vuonna ei tullutkaan uutta Sillagea, eikä 20. osasta ole tietoa vielä. No, jään odottelemaan.

STD

 • Jäsen
 • Viestejä: 497
Vs: Sillage
« Vastaus #329 : 03.02.2018 klo 20:31:36 »
Clavia Z: Sillagestahan vosi tehdä artikkelin Kvaakin Eurooppalaisiin sarjoihin.  :)