Kirjoittaja Aihe: Mikä ärsyttää sarjakuvissa?  (Luettu 22714 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

pkaa

 • Uusi jäsen
 • Viestejä: 7
 • Ammattitrolli
Re:Mikä ärsyttää sarjakuvissa?
« Vastaus #15 : 07.10.2003 klo 16:59:22 »
......se viimmeinen numero joka ei löydy mistään divarista tai se yksi albumi jonka muistat harmaasti omistavasi jonka haluisit lukea mutta et löydä.

missing/in/action/pkaa

Foxtrot

 • Jäsen
 • Viestejä: 380
Re:Mikä ärsyttää sarjakuvissa?
« Vastaus #16 : 07.10.2003 klo 21:33:17 »

Foxtrot

 • Jäsen
 • Viestejä: 380
Re:Mikä ärsyttää sarjakuvissa?
« Vastaus #17 : 07.10.2003 klo 21:50:42 »
Mutta lisää ärsyttäviä asioita sarjakuvissa: kiiltävä paperi. Inhoan sitä.
Kuin myös. Tai ainakaan en pidä siitä.

Niin ikään en pidä nykyteknologian mahdollistamasta värityksestä, poikkeuksia toki on. Pelkistetyt wanhanaikaiset väritykset toimivat paremmin, luettavuus on niissä huippuluokkaa. Tosin vanhojen sarjisten millin kokoiset värirasteripilkut tökkivät nykyään silmään. Samoin luettavuutta haittasivat varsinkin takavuosien tuhottoman lukuisilla yksityiskohdilla ja vauhtihässäköillä täyteen ahdetut ruudut. (Puhun siis lähinnä suomessa julkaistuista supersankari/antisankari-lehdistä) Eikä sivuilla juuri muunlaisia ruutuja ollutkaan. Liiat poseerauskuvat ovat myös ärsyttäviä. Samoin tarinat tai kokonaiset lehdet, joissa ei tapahdu oikeasti juonellista etenemistä.

Mielestäni esimerkiksi Spawnissa yhdistyi moni mainitsemistani ärsyttävistä seikoista. Aluksi lehti näytti oikeinkin korealta, mutta alkoi kyllästyttää muutaman numeron jälkeen. Käsittääkseni Toddilla oli Spawnin suhteen aika vapaat kädet, toisin kuin Marvelin leivissä. Ehkä hieman ikävästi sanottu, mutta usein syntyy mielenkiintoisempaa ja oikeasti luovaa jälkeä, jos taiteilijalla on jotkin rajat, sen sijaan että hänellä ei ole mitään rajaa. Rajat mahdollistavat useita asioita, kuten esimerkiksi niiden rikkomisen.

thepanu

 • Jäsen
 • Viestejä: 361
huuto.net kohteeni

isokana

 • Psykopehmo
 • Jäsen
 • Viestejä: 429
 • Carpe canem!
Re:Mikä ärsyttää sarjakuvissa?
« Vastaus #19 : 08.10.2003 klo 00:08:15 »
Mikäs oli se mikkijuttu, jossa Mikki Hiiri käy 'mehu'panimolla maistelemassa tuopeista huurteista vaahtoavaa 'mehua' ja sitten liiasta 'mehusta' väsyneenä sammuu autoonsa ?

Tarina on Mikki pelastaa korallikengurun taskarista 29. Ei sentään lähtenyt 'väsyneenä' ajamaan, siinä olisi ollut roolimallia kerrakseen.

Lainaus
Ja sitten oli niitä Roopen itsemurha-aikeita, joista oli lakattu musta yli. Mutta väreistä vielä näki , että "keppi" olikin kirves jolla piti lyödä pää poikki.

Tämä puolestaan löytyy tarinasta Aku Ankka höyryjyrärallissa taskarista 4.

Sensuroinneista ja yleensä alkoholin/huumavien aineiden esiintymisestä Disney-sarjakuvissa täytyy suositella Ankkalinnan pamauksen numeroa 11, jossa asiaa käydään läpi. Lisäksi saksaa osaaville löytyy Der Donaldist Sonderheft 34 "Ehapa durchleuchtet", jossa on lähes 200 sivun edestä asiaa ja esimerkkejä tarinoiden muokkauksesta. Sitä saattaapi vielä löytyä (varma en ole), jos kyselee Saksan ankistiyhdistykseltä.
http://www.donald.org/de/

Justus

 • Jäsen
 • Viestejä: 926
 • Ralf on Kuningas
Re:Mikä ärsyttää sarjakuvissa?
« Vastaus #20 : 08.10.2003 klo 09:49:07 »
Yksi pieni asia Aku Ankassa, kun Veli Nalle kurmottaa Sepeä kun tämä jahtaa possuja, mutta toisissa tarinoissa sitten taas Veli Nalle onkin jahtaamassa Veli Kania pataan Mikko Repolaisen kanssa. Aika paradoksi! Uudemmissa sarjoissa hommaa on vielä sekoitettu, Veli Kani käy munavarkaissa ja niinpäin pois.

Kuka muuten on se piirtäjä joka piirtää/piirsi todella taidokkaasti Sepeä? En muista näissä uudemmissa joissa on nimet kerrottu sen piirtäjän töitä nähneeni. Todella yksityiskohtaista ja siistiä jälkeä ohuella viivalla, jälki erottuu kyllä muista suttaajista kuin yö päivästä.

Taskareissa muuten vielä, joskus näkee kesken sarjaa että sinne on täydennetty jotain ruutuja, ihan eri heikkolaatuinen piirtäjä on piirtänyt jotain väliin. Onko kyse sensuroinnista vai siitä, että on haluttu selventää jotain?

Esi- ja välinäytökset ovat taas luku sinänsä... Niistä voi lukea Taskaritietokannassa:
http://www.perunamaa.net/taskarit/esinaytokset.html
..jossa muuten ovat kaikki taskarit ja hahmot jne.

Mia

 • Jäsen
 • Viestejä: 20
Re:Mikä ärsyttää sarjakuvissa?
« Vastaus #21 : 08.10.2003 klo 10:20:47 »
Enpä ole tullut lukeneeksi Akkareita lapsena yhtä tarkasti kuin te. Aku Ankan viisikymmentäluvun vuosikertojen näköispainoksissa ärsyttää kyllä todella huonosti piirretyt juonettomat pikkustripit. Välillä käy mielessä, että silloinen kotimaan toimitus on lisännyt tällä tavalla aineistoa suomalaisiin Akkareihin.

Eniten kai ottaa päähän sarjakuvissa huono piirrosjälki (suttuinen, hakeva piirrostyyli on ihan toinen asia). Juonta voi lukea vähän "toisella korvalla", mutta visuaalinen ulkoasu pomppaa silmään.

Huonoimpia piirtäjiä löytyy japanilaisesta sarjakuvasta. Piirtäjät eivät näytä hallitsevan ihmiskehon mittasuhteita, mutta ovat oppineet piirtämään niitä kosteita teevadinkokoisia silmiä ja vellovaa tukkaa. Taustaa on myös minimoitu äärimmilleen, niin että seikkailut näyttävät tapahtuvan jonkinlaisessa tyhjiössä. Tuskallista katsottavaa.

Samaa taidottomuutta oli joskus X-men lehdissä (sori, en lue niitä niin aktiivisesti, että osaisin nimetä mitään tarkemmin). Hahmot näyttivät siltä, että niitä oli piirretty harpin ja viivottimen kanssa. Autot koostuivat lähinnä laatikoista ja ympyröistä. Mutta hei, ainakin jälki oli siistiä (joo, varsinaista "ligne clairea").
« Viimeksi muokattu: 08.10.2003 klo 10:22:42 kirjoittanut Mia »

Wilpuri

 • Vellihousu
 • Jäsen
 • Viestejä: 1 279
 • Jaa kuka?
Re:Mikä ärsyttää sarjakuvissa?
« Vastaus #22 : 08.10.2003 klo 12:49:58 »

Huonoimpia piirtäjiä löytyy japanilaisesta sarjakuvasta. Piirtäjät eivät näytä hallitsevan ihmiskehon mittasuhteita, mutta ovat oppineet piirtämään niitä kosteita teevadinkokoisia silmiä ja vellovaa tukkaa. Taustaa on myös minimoitu äärimmilleen, niin että seikkailut näyttävät tapahtuvan jonkinlaisessa tyhjiössä.

Huonoimpia? Saanko nimiä? Oman kehnohkon mangan tuntemukseni perusteella väitän, että paria poikkeusta lukuun ottamatta japanilaiset sarjakuvataiteilijat ovat erittäin pätevää väkeä. Kyllä surkeita piirtäjiä yhtä lailla löytyy euroopasta ja amerikastakin (lue USA).

Akiraa, Appleseediä ja muita vastaavia lukevana olen sitä mieltä, että myös yksityiskohtaisimmat ja realistisimmat taustat ovat usein japanilaisten taiteilijoiden tekemiä. Mitä ihmiskehon mittasuhteisiin tulee, niin kuuluuko sarjakuvassa kaikkien aina olla oikeassa mittasuhteessa? Eikö sarjakuvassa saa liioitella esim. silmien, pään, nyrkkien tai vaikka rintojen kokoa? Minun mielestäni saa.

En minä mikään mangafani ole, mutta mielestäni japanilaiset sarjakuvat ovat keskimäärin yhtä laadukkaasti taiteiltuja, kuin länsimaisetkin. Ainoa häiritsevä seikka on mielestäni se, että värien puuttuminen on sääntö, jota ei juurikaan vahvisteta edes poikkeuksilla.
"Someday I will be so powerful that secretaries will HAVE to explain why they laugh at me" - Asok the Intern

Justus

 • Jäsen
 • Viestejä: 926
 • Ralf on Kuningas
Re:Mikä ärsyttää sarjakuvissa?
« Vastaus #23 : 08.10.2003 klo 13:38:08 »
Mikäs se yksi mangapiirretty oli, tuli vuosia sitten, missä oli sellaisia tyyppejä millä ei ollutkaan niitä isoja akuankkasilmiä vaan ihoa sen kohdalla ja siinä kohdassa missä olisi kuulunut olla kulmakarva, olikin pienenpieni silmä. En ymmärtänyt koko juttua. Tämä oli siis ennen Pokemoneja.

Sarjakuvissa saa liioitella, mutta kyllä se voi piirtäjän anatomian tuntemustakin heijastaa jos ei osaa oikein kunnolla piirtää.

Wilpuri

 • Vellihousu
 • Jäsen
 • Viestejä: 1 279
 • Jaa kuka?
Re:Mikä ärsyttää sarjakuvissa?
« Vastaus #24 : 08.10.2003 klo 14:33:16 »
Sarjakuvissa saa liioitella, mutta kyllä se voi piirtäjän anatomian tuntemustakin heijastaa jos ei osaa oikein kunnolla piirtää.

Samaa mieltä. Jonkin asian liioittelu ei kuitenkaan liity piirustustaitoon. Kyllä sen näkee onko joku tahallaan tehnyt hahmosta isopäisen, vai onko se taidottomuuden seurausta. Mangassa nämä "anatomiset mahdottomuudet" ovat lähes poikkeuksetta tahallisia.

Minusta esim. Don Rosa ei ole huono piirtäjä, vaikka hänen ankkansa poikkeavat jonkin verran perinteisistä Disney-ankoista eivätkä ole anatomisesti lähelläkään oikeata ankkaa.
"Someday I will be so powerful that secretaries will HAVE to explain why they laugh at me" - Asok the Intern

V3§a V1tikain3n

 • Jäsen
 • Viestejä: 1 009
 • kersanttinapalm.com/
Re:Mikä ärsyttää sarjakuvissa?
« Vastaus #25 : 08.10.2003 klo 15:03:39 »
Byrne on käsittääkseni ainakin pyrkinyt ottamaan kunniaa Claremontin aikaisista tarinoista, sanoen että hänen lähdettyään Chrisu olisi kaivanut esiin hänen hylkäämiään juoni-ideoita ja teettänyt niitä myöhemmillä piirtäjillä. Itse tosin tykkäsin enemmän juuri 86-88 vuosien tarinoista, ehkä se oli se että ne eivät olleet NIIN hyvin ja selkeästi piirrettyjä, että ne tuntuivet jotenkin arkisemmille, ei supersankaristisille, niissä oli tuntu että hahmoille saattoi oikeasti sattua jotakin. Ja niillehän sattui.

Byrne on ainakin väittänyt CC:n ajatelleen jättää Wolverinen alun jälkeen vähän syrjemmälle, kun hänellä ei ollut oikein käyttöä hahmolle, mutta Byrnen ansiosta hahmo löysi paikkansa ja tuli kuuluisaksi ja suosituksi. Kuulostaa hiukan itsekehulle.
 
 
Hmm. Mistähän olet kuullut näitä? Ainakin nykyään Byrne ihan julkisesti sanoo pyrkineensä toppuuttelemaan Claremontin juoniratkaisuja, joita mies sitten Byrnen lähdettyä alkoi toteuttamaan.
>>>
"hylkäämiään" / "toppuuttelemaan" kuulostaa minusta aika samalle, viittaamme ilmeisesti jokseenkin samaan lausuntoon, en muista tarkkaan mistä sen luin. Ja tottahan moisesta pitää Byrnen jo ottaa hiukan kunniaa itselleen, kun on ollut vaikuttamassa suosituimman jenkkilehden tarinakulkuun.

Ei sillä että minulla olisi mitään Byrneä vastaan, nautin kovasti hänen Ihmenelosistaan ja  Teriksestä.
« Viimeksi muokattu: 08.10.2003 klo 15:05:20 kirjoittanut Vesa Vitikainen »

V3§a V1tikain3n

 • Jäsen
 • Viestejä: 1 009
 • kersanttinapalm.com/
Re:Mikä ärsyttää sarjakuvissa?
« Vastaus #26 : 08.10.2003 klo 15:08:53 »
Tässä keskustelussa on muuten viuhahtanut monta hauskaa juoni-ideaa, jota Claremeont on jättänyt/joutunut jättämään käyttämättä, kuten Mystikon ja Painajaisen isä/poikasuhde.

Miltä sivulta näitä löytyy lisää, kiinnostaisi kovasti?

Otto Sinisalo

 • Jäsen
 • Viestejä: 1 292
Re:Mikä ärsyttää sarjakuvissa?
« Vastaus #27 : 08.10.2003 klo 15:19:36 »
Miltä sivulta näitä löytyy lisää, kiinnostaisi kovasti?

Google-taikasana on "plot danglers". Ensimmäinen linkki on tämmöinen, vaikuttaa kattavalta:http://www.geocities.com/Area51/Rampart/8644/dangler.html


Esa

 • Jäsen
 • Viestejä: 712
Re:Mikä ärsyttää sarjakuvissa?
« Vastaus #28 : 08.10.2003 klo 16:13:30 »
Mua ärsyttää Non stopeissa ja Ruuduissa sun muissa jatkosarjalehdissä just nää jatkosarjat. Pitäis olla kaikki et pystyis lukemaan...........

Foxtrot

 • Jäsen
 • Viestejä: 380
Re:Mikä ärsyttää sarjakuvissa?
« Vastaus #29 : 09.10.2003 klo 01:50:31 »
Ei ärsytä mua kun mulla on ne kaikki. Anteeksi, olen vanha.
Eikö edes se ärsytä, että tarinaa ei voi lukea yksissä kansissa, vaan pitää olla lukuisia läpysköjä? :D