Kirjoittaja Aihe: Raamattusarja  (Luettu 22723 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Petteri Oja

 • Juudas itselleen
 • Jäsen
 • Viestejä: 8 227
Raamattusarja
« : 08.10.2005 klo 18:22:47 »
Osuipa näppeihini oivallinen itsensä sivistämisen väline: Raamattu sarjakuvana.
Piirrostyyli on ihan ok, realistista ja kivan näköistä, tosin selityslaatikoita on aika paljon.

Ilmeisesti albumi on jonkinlainen kokooma, koska muutaman sivun välein tulee "jatkuu ensi viikolla" -lupaus. Tämä kirja voisi olla osa numero kaksi, koska se sisältää jaksot 40-76. Olisi loogista että edellisessä osassa olivat jaksot 1-39. Yhteensä osia voisi olla neljä, jos kyse on vain Uuden Testamentin kuvittamisesta.

Albumin on kustantanut Credo Pietarsaaresta vuonna -71.

Onko muilla havaintoja sarjasta?

Veli Loponen

 • Isoveli
 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 11 164
 • <><
Re: Raamattusarja
« Vastaus #1 : 08.10.2005 klo 18:29:21 »
Se on tosiaan kokoelma. Alunperin sarja on tehty pyhäkouluja varten ja yksi jakso oli aina yhdelle pyhäkoulutunnille (mukana oli kai lisänä jotain tehtäviä yms.).
Sarja on tullut suomeksi parikin kertaa, värillisenä ja mustavalkoisena.
Piirtäjänä on jo kuollut Andre leBlanc, joka piirsi muistaakseni hiukan jotain tunnetumpaakin (en muista tähän hätään, että oliko se Mustanaamio vai Hämähäkkimies).
Kokonaisuudessaan sarja käsittää sekä Vanhan että Uuden testamentin ja sivuja on yhteensä semmonen 800 (hiukan vähemmän kuin Raamatun mangaversiossa!).
Tämän sarjan lisäksi WSOY julkaisi 80-luvulla 8-osaisen Raamatun kertomuksia -sarjan, joka käsitti Vanhan ja Uuden testamentin sekä apokryfikirjat kovakantisina albumeina. Tekijöinä oli moni eurooppalainen tyyppi, mm. Druunastaan tunnettu Serpieri.
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva

Kivik

 • Paha Kissa
 • Jäsen
 • Viestejä: 895
Re: Raamattusarja
« Vastaus #2 : 08.10.2005 klo 19:17:34 »
Onkohan kyseessä sama sarjakuva joka ilmestyi aikoinaan Hyvä paimen -lehdessä (tuli minulle muistaakseni joskus 1968-70 tienoilla). Vai mikähän siinä ilmestyi. Mieleenjäävin juttu oli se missä tyypit menivät tuleen seisomaan eivätkä palaneet.  Siitä kai syttyi innostus supersankareihin.
"Sata taiteilijaa aikoo kiertää kymmenen päivää ympäri maata puhumassa rauhan puolesta. Jos siinä junassa säilyy rauha ja kaikki sata tulevat elävinä takaisin,ei kenenkään pitäisi enää epäillä rauhan mahdollisuutta."
(Henrik Tikkanen:Henrikinkatu)

Laine, Jukka

 • Jäsen
 • Viestejä: 37 308
Re: Raamattusarja
« Vastaus #3 : 08.10.2005 klo 19:45:05 »
Mulla on muhkea kovakantinen Sarjakuvaraamattu - Graphic Bible. 256 sivua, kustantaja Aika Oy. Piirtänyt britti Jeff Anderson ja kirjoittanut entinen Amazing Heroesin päätoimittaja Mike Maddox. Ei siinä tietenkään kaikkia Raamatun kirjoja ole. Ostin pari vuotta sitten parilla eurolla poistokorista. Aika painava se on, kun just tarkistin noita tietoja.

Ihan näyttävä opus.

devilis6

 • Mr.Devilish
 • Jäsen
 • Viestejä: 610
 • To Live Is To Die...
Re: Raamattusarja
« Vastaus #4 : 08.10.2005 klo 20:11:21 »
Kuinka hel***** paljon tollasista Raamattukirjoista tai lehdistä
pitää maksaa tai saako noita edes mistään millään hinnalla enää?

Veli Loponen

 • Isoveli
 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 11 164
 • <><
Re: Raamattusarja
« Vastaus #5 : 08.10.2005 klo 20:40:58 »
Onkohan kyseessä sama sarjakuva joka ilmestyi aikoinaan Hyvä paimen -lehdessä (tuli minulle muistaakseni joskus 1968-70 tienoilla).
Jonkun verran olen Hyviä paimenia nähnyt tuoltakin ajalta, enkä muista, että olisi tuota sarjaa ollut. Tietenkin on mahdollista, että se pyhäkoululipare on ilmestynyt siinä jostakin syystä liiteosana.
Mutta ei se välttämättä sama ole, sillä Raamatusta tehtyjä sarjakuvaversioita on melkoinen määrä. Onhan peräti Juba kuvittanut sitä.

Mulla on muhkea kovakantinen Sarjakuvaraamattu - Graphic Bible. 256 sivua, kustantaja Aika Oy. Piirtänyt britti Jeff Anderson ja kirjoittanut entinen Amazing Heroesin päätoimittaja Mike Maddox.
Löytyy täältäkin. Tuo oli semmoinen teos, että sen "ansiosta" ei sitten varmaan ainakaan Ajalta nähdäkään muuta kristillistä sarjakuvatuotantoa aikoihin. Ainakin tuntui myyneen aika nihkeästi, mihin vaikutti varmasti hervoton hinta. Jos olisivat julkaisseet edes normaalin albumin kokoisena, niin olisi mennyt paremmin. Ehkä ne aatteli tossa semmosta, että jos ihmiset ostaisivat lahjaksi sitä tms., mutta lapsillehan niitä sarjakuvia useimmiten lahjaksi ostetaan eikä silloin välttämättä mikään valtava kovakantinen järkäle ole se paras vaihtoehto. Mutta Englannissa tuo oli melkoinen myyntimenestys. Siksi se kai täälläkin julkaistiin.

Kuinka hel***** paljon tollasista Raamattukirjoista tai lehdistä pitää maksaa tai saako noita edes mistään millään hinnalla enää?
Aina silloin harvoin kun niitä divarissa vastaan tulee ne ovat aika halpoja. Divareita kannattaa siis koluta. Tietenkin jos vaikkapa tuon Petterin löytämän version haluaa kokonaisuudessaan, niin se löytyy helpoiten englanninkielisenä versiona. Kovakantinen 12 dollaria, pehmeäkantinen 10 dollaria ja erikoisempi nahkakantinen versio vain 13 dollaria Christianbookista.

Tässä mainittujen lisäksi pitää vielä mainita Kariston julkaisema Sarjakuvaraamattu. Se on oikein nelivärinen 260-sivuinen pikakelaus Raamatun läpi. Sen on tehnyt lastenkirjakuvittaja Rob Suggs.
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva

Laine, Jukka

 • Jäsen
 • Viestejä: 37 308
Re: Raamattusarja
« Vastaus #6 : 08.10.2005 klo 23:18:05 »
Onhan raamattusarjiksia jumalaton määrä jos sanonta sallitaan. Itsellenikin on viime aikoina tullut vastaan DC:n Picture Stories from the Bible:n pari numeroa 40-luvulta. Semmoista Kuvitettujen Klassikkojen tapaista.

Ja Kyle Bakerin paksu albumi King David oli aika kova juttu, vaikkei oikeastaaan sarjakuva-albumi olekaan, vaan kuvakirja. Eikä lasten kuvakirja vaikka kuvat näyttävätkin vähän kuin Disney-leffasta leikatuilta. On sen verran verinen.

Veli Loponen

 • Isoveli
 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 11 164
 • <><
Re: Raamattusarja
« Vastaus #7 : 08.10.2005 klo 23:37:14 »
Onhan raamattusarjiksia jumalaton määrä jos sanonta sallitaan.
Joo, näin on. Mutta suomalaisia vähän listasin. Onhan muuten Chickin traktaateissakin yksi sarja (sisältää toistakymmentä traktaattia) raamattusarja. Erinomaisesti piirrettyjä. Lisäksi Chick on teettänyt kaksi sarjakuvalehteä. Toinen Joonasta ja toinen koko Raamatusta. Ängetty n. 60 sivuun.

Lainaus
Itsellenikin on viime aikoina tullut vastaan DC:n Picture Stories from the Bible:n pari numeroa 40-luvulta.
Onkohan tää se, mikä mullekin on tullut vastaan. Semmonen, missä on monta tarinaa yhdessä lehdessä ja piirtäjinä aika tunnettujakin tyyppejä? Ei, mutta sehän tais ilmestyä loppujen lopuks aika vähän aikaa ja saatto olla Timelyn kustantama.

Lainaus
Ja Kyle Bakerin paksu albumi King David oli aika kova juttu, vaikkei oikeastaaan sarjakuva-albumi olekaan, vaan kuvakirja.
Siitä olikin aika paljon puhetta kristillisissä sarjakuvapiireissä sen ilmestymisen aikaan. Ja pari vuotta sitten American Tract Society perusti oman haarafirman, Metron Press, sarjakuva-albumien tekemiseen. Niiltä ilmesty sarjakuvasovitus Simsonista ja semmonen kokoelma nimeltä Testament, jossa oli paljon kovia nimiä (mm. Sienkiewicz). Sitten siellä tuli vähän erimielisyyksiä ja pääkäsikirjoittaja lähti kävelemään ja perusti oman kustantamon. Siltä tulee sitten kanssa albumeita. Semmosia nykyaikaan sijoitettuja Raamatun kertomuksia, jos oikein olen käsittänyt.
Sitten myös Christian Comic Arts Society (johon minäkin muuten kuulun) on julkaissut Proverbs and Parables -kokoelman, jossa melkoinen määrä kristittyjä sarjakuvantekijöitä kuvitti Raamatun Sananlaskuja ja Psalmeja. Siinä mukana on sellaisia ammattilaisia kuin mm. Christine Kerrick, Randy Emberlin, Kathleen Webb, Sergio Cariello (voitti muuten juuri kansainvälisen kristillisen sarjakuvakilpailun), Alec Stevens, Mike S. Miller ja Danny Bulanadi.
Toi Mike S. Millerhän pyörittää nykyisin Aliasta, joka julkaisee paljon kristillistä sarjakuvaa (mm. Pakkins Land) ja myös Raamatun sarjakuvasovituksia (esim. David's men).

Edit: Eikä pidä tietenkään unohtaa 90-luvun alun Marvel-Nelsonin yhteistyörupeamaa, jonka aikana taisi ulos tulla pari Raamatun kertomustakin sarjakuvana.
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva

Laine, Jukka

 • Jäsen
 • Viestejä: 37 308
Re: Raamattusarja
« Vastaus #8 : 09.10.2005 klo 11:55:32 »
PSftB ilmestyi 1942-47 ja numerointi oli vähän epämääräistä. Paul Sassienen Comic Book -kirja tietää sitä olevan seitsemän eri volumea tai nimeä. Jotkut saattavat olla brittipainoksia, niin en noista yhteismäärää mene sanomaan. Pari numeroa olen lukenut. Timelyllä en tiedä olleen vastaavaa, mutta ei se sitä sano etteikö olisi ollut.

Petteri Oja

 • Juudas itselleen
 • Jäsen
 • Viestejä: 8 227
Re: Raamattusarja
« Vastaus #9 : 09.10.2005 klo 14:46:03 »
Se on tosiaan kokoelma. Alunperin sarja on tehty pyhäkouluja varten ja yksi jakso oli aina yhdelle pyhäkoulutunnille (mukana oli kai lisänä jotain tehtäviä yms.).
Sarja on tullut suomeksi parikin kertaa, värillisenä ja mustavalkoisena.
Piirtäjänä on jo kuollut Andre leBlanc, joka piirsi muistaakseni hiukan jotain tunnetumpaakin (en muista tähän hätään, että oliko se Mustanaamio vai Hämähäkkimies).

Andre LeBanc -niminen piirtäjä on tehnyt ainakin Taika-Jimiä, Spiritiä ja Quality Comicsin Plastic Mania. En ihmettele, Raamattusarjan jälki on ihan pätevää.

Kokoomassakin on niitä tehtäviä mukana, ristisanoja ja puuttuvien sanojen täydentämisiä yms.

Tekijöinä oli moni eurooppalainen tyyppi, mm. Druunastaan tunnettu Serpieri.

Voin kuvitella: päivisin piirsi Raamattua ja öisin Druunaa...

Timo Ronkainen

 • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 19 434
 • "Ja rangaistus on greippi!"
Re: Raamattusarja
« Vastaus #10 : 10.10.2005 klo 01:35:19 »
Tässäpä Marvelin (tai Atlaksen/Timelyn) Raamattu-sarjaa:
http://www.comicartville.com/esotericatlas.htm
Tekijöinä oli mm. eräs Joe Sinnot.
Sitten muuan ilmeisesti suomalaiset sukujuuret omaava kaveri John Lehti teki sanomalehtisarjaa Tales From the Great Book. Ihan mukavan näköistä seikkailutyyppistä sunnuntaisarjaa. Yksi näyte on Hornin 100 years -kirjassa.

Timo

Laine, Jukka

 • Jäsen
 • Viestejä: 37 308
Re: Raamattusarja
« Vastaus #11 : 10.10.2005 klo 09:50:10 »
Eikös se ollut Jack Lehti? Vai oliko Johnkin olemassa?

Jack oli Eisnerillä töissä. Netistä ei liiemmälti tietoja Lehdestä löydy. Jos jollakin on tietoa niin infotkaa foorumille.

Veli Loponen

 • Isoveli
 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 11 164
 • <><
Re: Raamattusarja
« Vastaus #12 : 10.10.2005 klo 10:04:04 »
Tässäpä Marvelin (tai Atlaksen/Timelyn) Raamattu-sarjaa:
No toihan se oli, minkä minä muistin.
Perry Rhodan ei polta tupakkaa!
http://www.veliloponen.com/sarjakuva

VesaK

 • Jäsen
 • Viestejä: 15 915
 • Kuka mitä häh?
Re: Raamattusarja
« Vastaus #13 : 13.10.2005 klo 17:35:20 »
Sitten ovat vielä Chester Brownin tulkinnat Matteuksen ja Markuksen evankeliumeista:

Lainaus
Chester Brown: Yeah, when I was doing Mark and Mathew, certainly at the beginning, it was a matter of trying to figure out what I believed about this stuff. I had been reading books about it, and reading the Bible, and it just made sense to take it over into my comic books and do an adaptation of the Gospels. It looked like a good way to figure things out.

THM: So has the experience of repeatedly drawing the face of Jesus brought you any closer to him?

CB: It wasn't a matter of trying to get closer to him. It was a matter of trying to figure out whether I even believed the Christian claims—whether or not Jesus was divine, all that.

THM: Do you feel like you're getting anywhere with that?

CB: Not really. I'm as confused as ever.

Brownin mielenkiintoinen haastattelu kokonaisuudessaan:
http://www.twohandedman.com/Interviews/Chester/Index.html

Niin, ja eikös Frank Millerin pitänyt tehdä sarjis Jeesuksen elämästä? Sin City -tyylillä tehtynä olisi mahtava...


“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama

Curtvile

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 15 910
Re: Raamattusarja
« Vastaus #14 : 13.10.2005 klo 17:45:47 »

Niin, ja eikös Frank Millerin pitänyt tehdä sarjis Jeesuksen elämästä? Sin City -tyylillä tehtynä olisi mahtava...

Haluamatta rienata ketään tai mitään, tämä olisi hienoa nähdä. Temppeli tulisi siivottua vauhdilla rahanvaihtajista ja via dolorosa saisi ihan uuden sisällön.
Hetkinen, eikös Mel Gibson tehnyt tämän jo? Elokuvana.