Kirjoittaja Aihe: Sekalaiset Disney-julkaisut  (Luettu 223895 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Kääk13

  • Jäsen
  • Viestejä: 951
  • Tripla Kääk!
Vs: Sekalaiset Disney-julkaisut
« Vastaus #555 : 31.05.2023 klo 22:08:42 »
Joo! Toukokuun puolivälissähän tämä Vicar-albumi julkaistiin.

Suomen Egmontin twitter-sivuilla vahvistavat tiedon siitä, että syksyllä julkaistava Arild Midthun-albumi on samaa sarjaa tämän Vicar-alpparin kanssa.
Lieneekö tämä nyt sitten tämän hetkinen versio Ankantekijät-sarjasta ja Roope-sedän Platinanumeroista.

Artikkeleita ja taustamateriaalia, kuten luonnoksia kaipaisin mukaan. Mielestäni muuten ihan kiva julkaisu, vaikkei uusia tarinoita sisälläkään.
Kääk13-kirjoittaa!

Meeza

  • Jäsen
  • Viestejä: 28
Vs: Sekalaiset Disney-julkaisut
« Vastaus #556 : 04.06.2023 klo 19:43:53 »
Toi! Ihmettelen syvästi artikkeleiden ja taustoituksen puutteita.  Toki nykyajan taloudessa ei taida kustantajia kiinnostaa kuin myynnin puskeminen ilman kiinnostavaa lisäsisältöä.

Kääk13

  • Jäsen
  • Viestejä: 951
  • Tripla Kääk!
Vs: Sekalaiset Disney-julkaisut
« Vastaus #557 : 13.06.2023 klo 20:39:25 »
Tämän vuoden 928-sivuinen taskarijärkäle Tiiliskivi juhlistaa sitten 100 vuotiasta Walt Disney yhtiötä. Tai näin mainostetaan uusimmassa Aku Ankka-lehdessä.
Itse kirjassa ei ole halaistua sanaa Disneyn 100 vuotis juhlallisuuksista!
Asian olisi voinut jotenkin mainita, vaikkapa sitten kirjan takakannessa, missä nyt lukee vain, että "Kaikkien aikojen huikeimmat sarjisseikkailut kautta aikojen!"

Koitan nyt kovasti asettua Disney-sarjakuvien satunaisslukijan saappaisin ja pohtia, miten onnistunut pokkari on kyseessä.
Kirjan sisältämä hahmokaarti on ainakin piristävän monipuolinen. Mukana on perinteisten ankkojen ja hiirten lisäksi monta sarjakuvasovitusta Disneyn klassikkoanimaatioista. Sellaisia tarinoita kuin Leijonakuningas, Lumikki ja seitsemän kääpiötä, Kaunotar ja kulkuri sekä Prinsessa Ruusunen ei ihan jokaisessa tämän päivän Disney-julkaisussa enää tule vastaan. Mukana on myös sarjakuvasovitus Ankronikka elokuvasta Kadonneen lampun metsästäjät. Näiden takia kirjasta tulee mieleen taannoinen Aku Ankka Jumbo-pokkarisarja, mitä en valitettavasti osannut sen ilmestyessä arvostaa. Siten tämä Tiiliskivi on oikein tervetullut julkaisu ja tarjoaa varmasti nostalgian nälkäisille Disney-faneille kelpo luettavaa.


Sitten kun alkaa tarkastelemaan kirjaa enemmän Disney-sarjakuvien taustoihin vihkiytyneen silmin, niin valitettavasti valittamisen aihetta löytyy.

Odotetusti kaikki tarinat ovat uusintoja. Sitten kun tarkastelee lähemmin, niin vieläpä sellaisia uusintoja, jotka löytyvät kaikki Digi-Akusta. Lukuunottamatta toki Leijonakuningasta ja Ankronikkaa, mutta nekin ovat julkaistu Jumboissa viimeisen 15 vuoden sisään, joten siihen voi luottaa, että digitaaliset tiedostot näistä kaikista on ollut toimituksen käsillä helposti saatavilla. Eikä siinä muuten mitään, mutta moni tarinoista on alkujaan julkaistu lyhennettynä tai muuten muokattuna. Sensuroitujen versioiden sijasta olisi upea nähdä saksittujen sarjakuvien alkuperäiset, kokonaiset versiot.

Katselin taas Voi mammonaa.
Barksin julkaisemisessa ei tunnu olevan kunnollista suunnitelmaa. Nimittäin tässä olevat tarinat Vanhan linnan salaisuus ja Takaisin Klondikeen olivat myös jo vuosi sitten tulleessa samanlaisessa 928-sivuisessa järkäleessä Juhlanokassa! En ymmärrä tällaista.
Sama toistuu tässäkin. Viime vuoden "Voi Mammona"-kirjassa julkaisu Don Rosan Musta Ritari julkaistaan uudestaan tässä Tiiliskivessä.

Kirjan avaava Barks-klassikko Ovela Roope-setä saa nyt 13. printtijulkaisunsa, vaikka sitä ei aiemmissa järkäleissä onneksi olekaan julkaistu. Näiden lisäksi tarina on julkaistu vielä pari kertaa diginä.

Minusta on huomattavissa, että kirjan sisältöä suunnitellessa on ollut jonkinlaista ihan järkevääkin ajatusta mukana. Olisin ollut pettyneempi, jos Disney-animaatioiden sarjakuvaversioita ei olisi ollut mukana ollenkaan. Valitettavasti silti tuntuu, että lopullinen toteutus on jäänyt puolitiehen. Ehkä sitten sen resurssipulasta johtuvien kiireiden takia.

Siksi 2 euron hinnan korotuskin tuntuu hieman isohkolta, kun aiemmat uusintoja sisältävät 928-sivuiset pokkarit sai 10,90 ja pari ensimmäistä niistä sisälsi jonkin verran artikkeleitakin. Mutta ollaan sen verran rehellisiä, että kun 928 sivua luettavaa maksaa nyt 12,90€, on se silti sivuhinnaltaan todella edullinen verrattuna ihan mihin tahansa muuhun sarjakuvajulkaisuun.
Kääk13-kirjoittaa!

Iivari2019

  • Jäsen
  • Viestejä: 44
Vs: Sekalaiset Disney-julkaisut
« Vastaus #558 : 13.06.2023 klo 21:10:16 »
"Sensuroitujen versioiden sijasta olisi upea nähdä saksittujen sarjakuvien alkuperäiset, kokonaiset versiot."
Ai ne ovat lyhennettyjä ja useimmat vielä aika uusia.

Kääk13

  • Jäsen
  • Viestejä: 951
  • Tripla Kääk!
Vs: Sekalaiset Disney-julkaisut
« Vastaus #559 : 13.06.2023 klo 22:06:09 »
Useimmat ovat itse asiassa aika vanhoja.
1930-1950-luvuilta. Ne on tehty elokuvien ensi-iltojen aikaan.

Ankronikka ja Leijonakuningas ovat 1990-luvulta ja näistäkin vain jälkimmäinen on julkaistu meillä kokonaisena.

Pääset tarkastelemaan tarinoiden valmistumisvuosia Inducks-tietokannasta, kunkin sarjakuvan kohdalle lisäämästäni linkistä.
Sivua alas päin rullaamalla voit katsoa, missä ja minkälaisena versiona tarina on julkaistu Suomessa.
Kääk13-kirjoittaa!

Sampsa Kuukasjärvi

  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 4 824
Vs: Sekalaiset Disney-julkaisut
« Vastaus #560 : 21.06.2023 klo 21:05:03 »
Selasin Tiiliskiveä kioskilla. Ensivaikutelma oli, että pokkarissa on monia hyvin pitkiä tarinoita eli että se ei ole mitään lyhyttä sälää. Näkyi jotakin Scarpaa ja Castyä, mitä en ole nähnyt aiemmin.

Huomiotani kiinnitti nelirivisten sarjojen valtava määrä. Jopa taskukirjoista tuttujen italopiirtäjien töitä oli neli- eikä kolmirivisinä. Toivottavasti tarinat eivät ole muokattuja.

Joo, on laiskaa toimintaa julkaista filmisovituksista aina sama muokattu tai lyhennetty versio. Esimerkiksi Kadonneen lampun metsästäjien suomalaista versiota on lyhennetty jopa 16 sivua.

Ovela Roope-setä ja etenkin Musta Ritari olisi saanut jättää julkaisematta!

Kyllä tämä julkaisujen löytäminen Lehtipisteen sivulta muuten on taas liian vaikeaa – homma siellä ei ole hoidossa. Kun hakee tätä Tiiliskiveä sieltä eli täältä, sitä ei löydy hakusanoilla ”Tiiliskivi”, ”taskukirja”, ”Disney”, ”Aku Ankka” ja ”Aku Ankan”. Se löytyy sanoilla ”taskari” ja ”taskarin spesiaali”.

Sampsa Kuukasjärvi

  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 4 824
Vs: Sekalaiset Disney-julkaisut
« Vastaus #561 : 23.06.2023 klo 17:18:02 »
Ostin lopulta Tiiliskiven, koska sen taide miellyttää minua. Tämän suhteen heikkoja lenkkejä ei oikeastaan ole. Mielestäni viimevuotinen Voi mammona! oli paljon keskinkertaisempi, jopa heikko julkaisu.

Melkein kaikki sarjat sivulle 630 saakka ovat nelirivisiä. Viimeiset 300 sivua ovat kolmirivisiä. Neliriviset italosarjat eivät onneksi ole muokattuja.

Mustan Ritarin julkaiseminen heti uudestaan seuraavassa 928-sivuisessa järkäleessä on käsittämätöntä ja anteeksi antamatonta.  >:( On myös harmi, että tässä on mukana peräti neljä tarinaa, jotka julkaistiin vuosina 2015–16 Roope-sedän platinanumeroissa. Scarpalta, Cavazzanolta, Carpilta ja Castyltä on jokaiselta yksi tarina. Tämä syö platinoiden arvoa.

Voi kyllä hyvin kyseenalaistaa sen että sopivatko neliriviset sarjat ja etenkin Rosan työt näin pieneen kokoon. Strippejä ei pitäisi enää tänä päivänä julkaista muokattuina niin kuin tässä on tehty Gottfredsonille ja Lumikille.

Kaikkiaan tämä on kuitenkin ainakin minun mielestäni laadukas ja monipuolinen kokoelma. En ole seurannut Aku Ankan Klassikkoa/Ekstraa, joten sain tästä itselle uusia kivoja tarinoita, jotka siis on Inducksin mukaan julkaistu aiemmin Klassikossa/Ekstrassa.

Meeza

  • Jäsen
  • Viestejä: 28
Vs: Sekalaiset Disney-julkaisut
« Vastaus #562 : 23.06.2023 klo 20:43:16 »
Mä en kerää varsinaisesti taskareita, olen pari aiempaa jättitaskaria ostanut koska haluan ostaa "juhlakirjat".

Mulla on myös linjaus että ostan Disneyn animaatioiden sarjakuvaversiot, mutta nyt rikoin sen päätöksen. Syy on vain etten itse tykkää pokkariformaatista ja mulla on noi kaikki jo julkaistuina albumeina. Siksi en osta tota. 

Vähän harmittaa ettei tullut juhlakirjaa 2022 vaan typerä pokkari. Ruotsissa sen sijaan 2018 julkaistiin muistelukirja. Voi olla että oli viimeiset juhlakirjat ostaa, koska pokkarimuoto ja ilman lisäsisältöä.
« Viimeksi muokattu: 23.06.2023 klo 20:45:06 kirjoittanut Meeza »

Sampsa Kuukasjärvi

  • Toimittaja
  • *
  • Viestejä: 4 824
Vs: Sekalaiset Disney-julkaisut
« Vastaus #563 : 24.06.2023 klo 11:42:22 »
Roope-sedän platinanumeroissa eli yksittäisille taiteilijoille omistetuissa taskulehdissä julkaistiin seuraavat jutut, jotka ovat nyt Tiiliskivessä:

R-S 1/2015 Scarpan Etelämeren turjake
R-S 4/2015 Cavazzanon Destino – surrealistinen matka kohtaloon
R-S 4/2016 Carpin Kiero kilpailija
R-S 6/2016 Castyn Vuosisatojen vuorovesi

Itse olen vain erillisten Disney-julkaisujen ostaja. Aikoinaan tuli hommattua platinat. Harmittaa, kun erillisjulkaisuissa tulee heti samoja tarinoita, vaikka ne hyviä ovatkin.

Nyt Casty-numerosta tuli melkein turha kun olen aiemmin ostanut DuckTales-kirjan Superälypesukoneen armoilla. Castyn platinanumerossa ollut toinen tarina eli Planeetta-ahmatti kun julkaistiin jo seuraavana vuonna tuossa kirjassa.

Mainittakoon, että myös Cavazzano-platinan tarinat Nefaustuksen saari ja Uhka avaruudesta julkaistiin uudestaan jo seuraavana vuonna Sikarikas-kirjassa, jota tosin en ole hankkinut. Olisi mukavaa, jos toimitus viitsisi suunnitella julkaisujen sisältöjä paremmin; vaihtoehtoja olisi olemassa. :(