Suomessa on niin pienet markkinat, että pelkästään kotimarkkinavetoisesti taloudellisesti turvatuissa oloissa ei voi työskennellä kovinkaan monta piirtäjää. Onpa Mustanaamio-piirtäjämme Kari Leppänen aikoinaan verrannut suomalaisen sarjakuvapiirtäjän uraa uhkarohkeudessaan Niagaran putouksen laskemiseen tynnyrissä. Olen jo vuosia ollut sitä mieltä, että ainoa keino kotimaiselle tekijälle tulla hyvin toimeen sarjakuvien piirtämisellä on yrittää saada sarjakuvansa mahdollisimman laajaan kansainväliseen levitykseen. Jos tekijä tekee sarjaa 5-6 strippiä viikossa, ei tekijälle jää aikaa myyntityöhön. Moni tekijä ei edes koe myyntityötä itselleen mielekkääksi (kuten Roju jossain viestiketjussa sanoi). Markkinointi on kallista ja järjestelmät maksavat. Jokaisen tekijän ei kannata painattaa omia esitteitään ja tehdä omia laskutus- ja toimitusjärjestelmiään. Siksi helpointa on antaa myyntityö muiden tehtäväksi. Tähän on muutama vaihtoehto:
1) Bulls (
http://www.bullspress.fi/). Tällä yhtiöllä tuskin on pääintressinään suomalaisten tekijöiden tuotannon levittäminen ulkomaisille markkinoille, koska emoyhtiö on ruotsalainen. Kotisivut ovat olleet jostakin syystä vuosia päivittämättä. Bulls on markkinajohtaja monessa (Pohjois)maassa, joten uudet sarjat vain korvaisivat vanhoja, eikä uusien ottaminen toisi heille juurikaan taloudellista lisähyötyä. Tarjosin Bullsille Paikallisuutisia-sarjakuvaa (
http://www.paikallisuutisia.com) levitykseen, mutta mitään vastausta en ole noin kahteen vuoteen sieltä saanut. Itse olen sarjan saanut myytyä kaikkiaan 23 lehteen, joten sarjan myyntikelpoisuudesta tuskin asia on jäänyt kiinni. Bullsin passiivisuuteen lienee syynä se, ettei uusia sarjakuvia yksinkertaisesti tarvita. Ilkka Kalliomäki, korjaatko, jos olen väärässä?
2) Laaki-Sarjat, joka tarjoaa kotimaisia sarjakuvia lähinnä kotimaisille markkinoille. Laaki-Sarjat on aiemmin ollut Kalletuotanto, joka tietääkseni toimi aktiivisemmin. Valikoimissa melko runsaasti sarjakuvia, joihin en kuitenkaan ole lehdissä viime vuosina paljonkaan törmännyt. En tiedä, kuinka aktiivisesti nykyään toimivat. Kotisivuilla
http://www.laakisarjat.fi ei näytä olevan tuoretta tietoa, valikoimassa olevista sarjakuvista ei ole kunnon näytteitä. Kalervo Pulkkinen ja Harri Vaalio, missä mennään?
3) Ulkomaiset syndikaatit (
http://www.kingfeatures.com,
http://www.unitedfeatures.com,
http://www.creators.com (varo popuppeja),
http://www.comics.com,
http://www.pib.dk), joille pyrkii satoja tai tuhansia yrittäjiä vuosittain, joten erottautuminen voi olla vaikeaa. Ainakin Kingillä on hyvä päivitettävä galleria levityksessä olevista sarjakuvista (tosin vain yksikielinen). Mikään ulkomainen syndikaatti ei ota vastaan suomenkielistä materiaalia, joten kielenkääntäjä kannattaa ottaa avuksi jos haluaa yrittää näiden kautta.
4) Royal Comics Syndicate. Uusi kotimainen syndikaatti, jolle uudet sarjat ovat elinehto. Focus on heti alusta lähtien ulkomaan levityksessä (kotimaata unohtamatta). Tavoitteena nimenomaan kotimaisen sanomalehtisarjakuvan kansainvälistäminen ja kotimaisten tekijöiden toimintaedellytysten parantaminen. Syndikaatille voi tarjota sarjakuvia, joilla tekijä arvelee olevan kansainvälistä menestyspotentiaalia. Lisätietoja syndikaatista on osoitteessa
http://www.royalcomics.com. Syndikaatilla on pitkäkestoinen kansainvälistymissuunnitelma, jonka tukemiseen ovat taloudellisesti sitoutuneet Opetusministeriö ja Grafia.
Vaihtoehtoja on monia ja jokaisen tekijän täytyy valita itselleen sopivin tapa saada sarjakuvastaan tuloa. Sarjakuvan tekeminen on myös mukava harrastus, joten väheksyä ei voi niidenkään työtä, jotka ilahduttavat itseään ja muita sarjakuvillaan saamatta siitä mitään tuloa.
Royal Comics Syndicate tarjoaa niille mahdollisuuden, jotka haluavat tehdä sarjakuvia ammatikseen ja ovat valmiita panostamaan täysillä sarjakuvaansa ja sen menestymiseen. On lähes varmaa, että tekijän ensimmäinen sarjakuva ei ole se joka saavuttaa menestystä ja että menestys ei välttämättä tule ihan parikymppisenä. On lähes yhtä varmaa että jos tekijällä ei ole nöyryyttä tehdä yhä uusia ja uusia sarjakuvaehdotuksia ja parannuksia jo tehtyihin sarjoihin, ei menestystä tule. Työkokemus ja elämänkokemus auttavat luomaan sarjakuvista ammattimaisia ja särmikkään sisällökkäitä. Sarjakuvantekijän työ vaatii sinnikkyyttä ja hyviä istumalihaksia. Toki tuuriakin tarvitaan, mutta jos lahjakas tekijä riittävän kauan yrittää, on pikemminkin ihme, jos ei joskus onnistu.
Loikan vuoksi -sarjakuvan tekijä ja Kvaakin perustaja Juha Kouvalainen on valinnut Royal Comics Syndicaten yhteistyökumppanikseen ja kaikki muutkin lahjakkaat tekijät ovat tervetulleita tarjoamaan töitään. Tie voi olla pitkä ja kuoppainen, mutta kotimaiset sarjakuvantekijät lienevät siihen tottuneet.
Royal Comics Syndicaten tavoite on lyhykäisyydessään: useiden kotimaisten tekijöiden sarjakuvien saaminen kymmeniin, satoihin, jopa tuhansiin lehtiin kaikkialla maailmassa. Dilbert, Lassi ja Leevi, Jere ja Tenavat ovat tässä onnistuneet, miksi ei siis yksikään suomalainen? Sarjakuvan laadun pitää olla korkea, asenteen kohdallaan, strategian valmiina, rahoituksen kunnossa. Näillä eväillä kaikki on mahdollista.
Tämä viesti on hiukan mainosmainen ja siten hiukan sotii foorumin etikettiä vastaan, mutta koska markkinointi on kotimaisten sarjakuvantekijöiden kannalta erittäin tärkeä aihe, katsoin aiheelliseksi tarjota tämän tiedon Kvaakin lukijoille.
Tähän viestiketjuun toivon sarjakuvantekijöiden kommentteja ja kokemuksia sarjakuvasyndikaateista, sarjakuvien tarjoamisesta syndikaateille, yhteistyöstä syndikaattien kanssa ja kokemuksia sarjakuvien kansainvälisestä markkinoinnista ja muista asiaan liittyvistä aiheista.Timo Kähkönen
Royal Comics Syndicaten perustaja
http://www.royalcomics.com