Kirjoittaja Aihe: Muumipeikko  (Luettu 188284 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Markustus

 • Jäsen
 • Viestejä: 111
Vs: Muumipeikko
« Vastaus #15 : 06.04.2004 klo 15:52:25 »
Ne värit ovat muumeissa varmaan samasta syystä kuin muissa animeissa hiukset ovat sinisiä, punaisia ja ties mitä, vaikka oikeasti niiden japanilaisten hiukset varmaan on mustia. Ainakin ennen värjäystä. Jostain luin että useimmat nuoret hiuksensa siellä värjäävät, joten se siitä sitten.

Siistäh? Muumit värjänneet ihonsa????
Heippa

J.Salo

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 909
 • ..ja valmis!
Vs: Muumipeikko
« Vastaus #16 : 06.04.2004 klo 18:34:36 »
Juu juu. Ainakin mun lievästi värisokeisiin silmiin muumipeikko on valkoinen, mutta muumipappa on sinertävä ja mamma persikan värine. Ajattele nyt perinnöllisyyttä! Tässä on selkeesti kyse ympäristön vaikutuksesta, eikä DNA:sta.

Justus

 • Jäsen
 • Viestejä: 926
 • Ralf on Kuningas
Vs: Muumipeikko
« Vastaus #17 : 06.04.2004 klo 19:07:27 »
Muumit on värjätty piirretyssä kaiketi sen tähden, että Muumilpeikko erottuisi paremmin papasta. Kirjoissa, joita minä pidän orginaaleina muumeina,  ovat muumiperheen jäsenet valkean nukan peitossa ja Niiskut vaihtavat vähän värisävyä mielentilan mukaan. Niiskut ovat myös karvaisempia kuin Muumit. Tämä kerrotaan kirjassa Kometjakten (mp ja pyrstötähti). Suomenkielistä Muumia lukeneet eivät ehkä tiedä, että Mörkö on naispuolinen. Ruotsissa ja englannissa kun on persoonapronominit eri suvuille niin siellä se käy ilmi.

A.A. Milnen Nalle Puh oli muuten sukupuoleton lelu, Disney teki hänestä pojan.

Muumi-piirretyissä risoo kun ne ovat niin lapsellisia ja niistä on tehty ihan erilaisia. Majakanvartijalla oli tytär piirretyssä, kirjassa ei tietenkään. Nipsun lentolaite oli oikeasti Fredriksonin tekemä. Pikku Myy on Muumipapan ikäinen ja Nuuskamuikkusen isosisarpuoli.

Nipsu on muuten musta kirjassa. Ja pieni, todella pieni. Eivätkö japanilaiset osaa piirtää erikokoisia hahmoja? Muumipappa on isompi kuin poikansa tietysti ja vaimoaan isompi. Mamma on taas paljon pyöreämpi ja vähän lyhyempi.  Muumeista pitäisi tehdä 3D-tietokoneanimaatio sarjakuvan tai kirjojen mukaan.

Hege

 • väsähtänyt
 • Jäsen
 • Viestejä: 941
Vs: Muumipeikko
« Vastaus #18 : 06.04.2004 klo 19:18:49 »
Ihan muistipohjalta tarinoidaan.
Jossakinpäin arkistojani pitäisi olla yksi kappale Muumi-sarjakuvalehteä 80-luvulta. Piirtäjää en muista (voipi hyvinkin olla jompikumpi Janssoneista), mutta lehti sisälsi tarinat joissa Nipsu huijasi lotossa (?) ja Niiskuneiti luuli olevansa prinsessa. Niin Nipsun koko ja väri oli hyvinkin lähellä animaatiosarjaa (semmoinen kellertävänruskea). Muumit taisivat kaikki olla valkoisia.
But pride -  where there is a real superiority of mind, pride will be always under good regulation.

J.Salo

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 909
 • ..ja valmis!
Vs: Muumipeikko
« Vastaus #19 : 06.04.2004 klo 19:44:55 »
Pikku Myy on Muumipapan ikäinen ja Nuuskamuikkusen isosisarpuoli.
Ei totta. Siinä kirjassa, missä Muumilaakso tulvii, Nuuskamuikkunen ja Pikku Myy tapaavat ensimmäisen kerran. Pikku Myy on viellä hyvin nuori, ja hän joutuu kertomaan NM:lle mistä tuntee muumit.  'muikkunen on useita vuosia vanhempi. Ajattelet varmaan PM:n isosiskoa, tai jotain muuta vastaavaa. Muumipapan nuoruusvuosissa esiintynyt "Pikku Myy" oli nykyisen äiti tjsp. Myy itse on hyvin nuori. Sain käsityksen, että vain noin kolme vuotias, vaikka äly onkin paljon vanhemman tasolla.

VesaK

 • Jäsen
 • Viestejä: 15 556
 • Kuka mitä häh?
Vs: Muumipeikko
« Vastaus #20 : 06.04.2004 klo 20:01:01 »
Nuuskamuikkunen ei ole kenenkään lähisukulainen- suhteet selviävät esim. teoksessa "Muumipapan urotyöt".

Mymmeli on Pikku Myyn sisko ja heitähän riittää.

"Voi äiti, joko sinä taas olet tehnyt uusia", Mymmeli huokaa eräässä tarinassa.

Ks. myös sarjakuvajakso "Nappeja ja avioliittoja."
« Viimeksi muokattu: 07.04.2004 klo 20:40:52 kirjoittanut VesaK »
“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama

Ville

 • Jäsen
 • Viestejä: 293
Vs: Muumipeikko
« Vastaus #21 : 07.04.2004 klo 14:24:39 »
Nipsu on kyllä valkoinen, ja jo toven sarjakuvista tajuaa että pidempi kuin muumit. Nipsun valkoinen väri näkyy Muumipeikko 1. kannessa. Joka on värillinen. Ja Pikkumyy ON muumipappaa vain hiukan nuorempi. Muumipapan urotyöt-kirjassa se tulee selvästi esille. Siinä on kuva siitä kuinka pienenä pikkumyy syntyi, (kymmenkertainen zoomaus suurennuslasilla, silti vain kärpäsenkakan kokoinen) ja lopussa sanotaan että >>Mymmelin muut lapset olivat jo kasvaneet isoiksi ja muuttanee pois kotoa, mutta pikkumyy oli lopettanut kasvamisen<< tai jotakin sen suuntaista. Ja se on muuten ainut kirja jossa myy ja nipsu olisivat samassa kirjassa. Nimittäin silloin kun lopuksi tulee fredrikson amfifillaan tervehtimään muumipappaa. Ja nuuskamuikkunen on myyn sisko. Tämä selviää muistelmien aikana vasta nuuskamuikkuselle itselleenkin. >>Tarkoittaako tuo, että myy on minun sisareni<< jotai tuollaista kysyi Nuuskamuikkunen kesken muistelmien muumipapalta ja tämä vastaa myöntävästi.
Mitäsh minä shanoin... Vettähän she vain on...

Justus

 • Jäsen
 • Viestejä: 926
 • Ralf on Kuningas
Vs: Muumipeikko
« Vastaus #22 : 07.04.2004 klo 15:16:15 »
Muumipapan urotyöt -kirjassa häntä sanotaan Mymmelin tyttäreksi, mutta lopussa epilogissa muistelmien henkilöt tulevat Muumitaloon ja sanotaan "..ja hänen jäljessään Mymmeli ja pikku Myy. (Kaikki Mymmelin  pienet lapset olivat kasvaneet suuriksi ja muuttaneet jo aikoja sitten pois kotoa, mutta piiku Myy oli jostakin syystä lopettanut kasvamisen ja oli aivan kuten ennenkin.) Aikaisemminkin sanotaan, että Myy on Nuuskamuikkusen sisar. Mutta tässä lienee tullut lapsus.  Ehkä Tove on unohtanut kun on kirjoittanut niin innoissaan jälleennäkemisestä etteivät ne iät nyt mene ihan oikein. Ja että pikku Myy on ollut aikaisemmissa kirjoissa pienempi. Harmi kun emme voi kysyä enää tätä.

Niitä sarjakuvia pitäisi löytää, kuulostavat mielenkiintoiselta. Kirjoissa juodaan korkeintaan likööriä ja poltetaan sikari joskus. Turmioelämää viettävät hattivatit ehkä juovat olutta ja särkevät toisten keittiöpuutarhoja...
« Viimeksi muokattu: 07.04.2004 klo 15:29:21 kirjoittanut Justus »

Ville

 • Jäsen
 • Viestejä: 293
Vs: Muumipeikko
« Vastaus #23 : 07.04.2004 klo 15:34:49 »
Kirjoissa mainitaan että juksu teki lapsia mymmelin kanssa. Ja he saivat nuuskamuikkusen. Kun taas mymmeli oli sitä ennen saanut myyn. Mymmelin tytär oli erijuttu. Hän oli kokonaan toinen. Olisiko ollut se animaatioiden mymmeli, se pikkumyyn sisko?
Mitäsh minä shanoin... Vettähän she vain on...

Justus

 • Jäsen
 • Viestejä: 926
 • Ralf on Kuningas
Vs: Muumipeikko
« Vastaus #24 : 07.04.2004 klo 20:27:21 »
Kirjoissa mainitaan että juksu teki lapsia mymmelin kanssa. Ja he saivat nuuskamuikkusen. Kun taas mymmeli oli sitä ennen saanut myyn. Mymmelin tytär oli erijuttu. Hän oli kokonaan toinen. Olisiko ollut se animaatioiden mymmeli, se pikkumyyn sisko?

Pikku Myy syntyi Juhannusyönä, ennen veljeään Nuuskamuikkusta. Se kerrotaan Muumipapan urotöissä. Teki heti kepposia. Mymmelin tytär on siis varmasti tuo sama mymmeli, joka on mm. Muumilaakson Marraskuu -kirjassa, jossa ei ole muumeja muuten ollenkaan. Se oli "liian surullinen" kirja ja siksi Tove Jansson lopetti muumikirjojen kirjoittamisen.

Gamma

 • Jäsen
 • Viestejä: 159
 • Miu
Vs: Muumipeikko
« Vastaus #25 : 08.04.2004 klo 11:58:45 »
Muumeista pitäisi tehdä 3D-tietokoneanimaatio sarjakuvan tai kirjojen mukaan.

Jos olisin juonut kahvia tätä lukiessani, olisin todennäköisesti vetäissyt ne väärään kurkkuuni. Nyt vain haukoin henkeä. Inhoni 3D-animaatioita kohtaan kasvaa päivä päivältä suuremmaksi ja periaatteellisemmaksi.

Muumien maailma on viehättänyt minua pitkään, mutta ajatuskin 3D-animaatioista on minulle jopa japsianimaatioita suurempi kauhistus. Ja se on paljon sanottu se!

Muumisarjakuvat kuuluvat niihin, joita olen kyllä lukenut, mutta joita itse en omista yhtään. Saa nähdä, milloin sitten aloitan niiden haalimisen, sillä niin kauan kun en ole ostanut sitä ensimmäistä, kaikki on hyvin, mutta yhden ostettuani haluan sitten  kaikki...

Jarmo

 • tyhmä nilkki
 • Jäsen
 • Viestejä: 1 164
 • Varokaa metaforista deformaatiota.
Vs: Muumipeikko
« Vastaus #26 : 08.04.2004 klo 12:40:43 »
Luettuani kirjoja ja sarjakuvia, sanoisin ettei Tovelle kai ollut kovinkaan tärkeää kuka on miten vanha tai nuori, tai yleensäkään pysyvien asetelmien ja sukukronologioiden rakentaminen. Kun juttu toimii edes yhdessä kirjassa, se riittää. Kirjoissa näyttää jopa olevan epäselvää minkä kokoisia muumit ovat, ihmisen mittaisia vaiko uunin takana asuvia hiirulaisia.

Sarjakuvat ja kirjat ovat joka tapauksessa eri maailmasta. Esimerkiksi Pyrstötähti-kirjasta kävi ilmi, että niiskut ovat väriä tunteiden mukaan vaihtavia otuksia. Niiskuneiti myös. Kirjassa oleva muumipeikon ja niiskuneidin ensikohtaaminen on täysin eri kuin sarjakuvassa, joka taas on eri kuin piirretyssä.

Jukka Koivusaari

 • Jäsen
 • Viestejä: 1 343
Vs: Muumipeikko
« Vastaus #27 : 08.04.2004 klo 14:33:44 »
Juu juu. Ainakin mun lievästi värisokeisiin silmiin muumipeikko on valkoinen, mutta muumipappa on sinertävä ja mamma persikan värine. Ajattele nyt perinnöllisyyttä! Tässä on selkeesti kyse ympäristön vaikutuksesta, eikä DNA:sta.
Entäs jos muumien värigeeni sekoittuu rgb-arvoina :D
Persikasta (FFEECC) ja sinertävästä (CCEEFF) tulee suunnilleen valkoista.
« Viimeksi muokattu: 08.04.2004 klo 14:34:30 kirjoittanut Jukka Koivusaari »

Rami Rautkorpi

 • Has been
 • Jäsen
 • Viestejä: 3 986
Vs: Muumipeikko
« Vastaus #28 : 08.04.2004 klo 14:42:06 »
Sininen ja persikka ovat tietenkin dominoivia alleeleja, mutta sekä Papalla että Mammalla on myös yksi resessiivinen alleeli. Muumipeikko peri molemmilta ne resessiiviset alleelit, jolloin hänestä tuli valkoinen. Biologit, kommentoikaa.
"Vaikka onhan joukossa Anssi Rauhalaa ja Rami Rautkorpea, jotka ovat paremmasta päästä verrattuina tekijöihin, joiden taso olisi jokin aika sitten supistunut omakustanteisiin ja sarjakuvaseurojen julkaisuihin." -- Kari T. Leppänen (https://tinyurl.com/ycbb3cw2)

Pekka R.

 • Jäsen
 • Viestejä: 62
 • Mielenkiintoista!
Vs: Muumipeikko
« Vastaus #29 : 13.04.2004 klo 13:29:18 »
Juu, näin juuri, jos on vain kaksi alleelia. Jos on multippelit alleelit (enemmän kuin kaksi vaihtoehtoista muotoa), asia on monimutkaisempi eikä päättely onnistu näin vähillä muumeilla.   --  Mitä värien (ja monien muidenkin asioiden) ristiriitaisuuksiin tulee, olen päätellyt, että täytyy olla olemassa useampia rinnakkaistodellisuuksia (vrt. Martin Reesin multiversumimalli), joista Toven kirjat, Toven ja Larsin sarjakuvat ja animaatio edustavat kukin omaansa.
Jokainen kahta suurempi parillinen luku on kahden alkuluvun summa.
- Leonhard Euler -