Kirjoittaja Aihe: Muumipeikko  (Luettu 188284 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Ville

 • Jäsen
 • Viestejä: 293
Muumipeikko
« : 03.04.2004 klo 23:26:27 »
Nyt oli ihan pakko aloittaa. Kelasin just läpi pitkästä aikaa Muumipeikko 1. Albumin ja se oli kyllä ihan paras... ;D Ja nyt en tietenkään tarkoita niitä uusia Muumi-lehtiä "pienten lasten oma lehti"-juttuja vaan Toven ja Larssin albumeita. Ja älköön te, jotka kuvittelevat muumin niiden japsu-animaatio-lössötysten mukaan lapselliseksi -----ksi kommentoiko mitään. Eli moniko on lukenut ja mitä mieltä olette? Ainahan ne piirros-animaation voittaa. Onkos ne muuten piirtänyt Tove vai Lars? Ekassa luki kaikissa Tove Jansson, mutta muissa Lars Jansson. Ehkä eka piirsi Tove, sitten alkoi Lars piirtää...
Mitäsh minä shanoin... Vettähän she vain on...

J.Salo

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 909
 • ..ja valmis!
Vs: Muumipeikko
« Vastaus #1 : 04.04.2004 klo 00:00:47 »
Se japsianimaatio ei ole köyhä, vaan todella rento, varsinkin ne ensimmäiset 70 jaksoa. Ne uudet ovat mitä ovat, kun budjetti oli vain puolet alkuperäisestä. Älä dissaa hienoa sarjaa, älä! Suomenkieliset äänetkin ovat poikkeukselliset hyvät. Nuuskamuikkuinen on erinomaisen onnistuneesti äänitetty, myös.

Tove Janson piirsi ensimmäiset kuusi albumia. Seuraavat pari hän piirsi ja käsikirjoitti yhdessä veljensä Larsin kanssa. Sitten Tove kyllästy ja loput albumit (20?) teki Lars. Larsin jäljen tunnistaa mm. siitä, että hänen piirtämänsä muumit olivat jonkin verran teräväkulmaisempia. Eron näkee kenties parhaiten muumien nenästä. Muun muassa aikakone oli Larsin keksintö, ja hän repi jutusta hirveästi hupia. Yksi parhaista oli matka antiikin Kreikkaan, minne matkattiin koska se oli demokratian kehto ja muuta mukavaa. Se oli myös byrokratiahelvetti, kertoo Lars, ja pettyneet muumit palaavat nykyaikaan. Ehdottoman hauskaa.
Näihin Larsin tarinoihin perustuu se vika seasoni muumipiirretyistä, joka -- kuten aikaisemmin mainitsin -- kärsi pienestä budjetista ja huonoista käsikirjoittajista.

Ja mielipiteisiin? Muumithan ovat hirveän hauskoja, ja varsinkin nuo alkuperäiset sanomalehtistripit, niin ne eivät olleet oikein suunniteltu lapsille. Niissähän muumit mm. juovat ittensä tajuttomaksi viskillä, löytävät rantaan ajautuneen huumelaatikon (oliko LSD:tä, en muista?) ja experimentoivat sillä jne.  Mahtavaa hupia. Itse löysin jonkun albumin (olisiko eka paino, kun kirjan kokoluokka oli aika iso, viisi strippiä per sivu) ja ostin. Ihanaa. Mutta luulen että kaikki olen kirjastosta lainannut ja lukenut.
Ei tähän hätään tule mieleen, mikä sarjakuvista oli suosikkini (niitä oli niin monta), mutta nopeasti kärjistäen mietin, että Lars teki parempia tarinoita kuin Tove. Tove oli raisumpi viinoineen ja huumeineen, mutta Lars oli ovelampi, kaikkine niinä muine juttuineen. Muistelisin että Nipsun "osta Nipsun urheiluvälinekaupasta" vitsi oli Larsin keksimä. Se aivopesu ei oikein toiminut :P En tällä tarkoita sitä, että Tove oli huono kuvittaja tai piirtäjä, Lars vain iski juttuineen paremmin. Ehkä hänen tyylinsä sopi paremmin sarjakuviin..
« Viimeksi muokattu: 04.04.2004 klo 00:01:40 kirjoittanut Justen »

Leo

 • Jäsen
 • Viestejä: 1 269
Vs: Muumipeikko
« Vastaus #2 : 04.04.2004 klo 12:35:54 »
Tästä keskustelusta tulee aika yksipuolinen josseivat Muumien vihaajat saa kommentoida mitään ;D

Mun isovanhemmilla on kaikki Muumi-albumit lukuunottamatta ykköstä ja kyllä ne on aivan loistavia! Kuka on lukenut Rautatie -tarinan? Ratatyöläiset ovat vai niin... Loistavia?

Japani animaatioista pidän, todella. Lapsena tuijotin monta tuntia muumeja (meillä on vieläkin kaikki nauhalla).

Hanna

 • Jäsen
 • Viestejä: 1 443
Vs: Muumipeikko
« Vastaus #3 : 04.04.2004 klo 13:25:07 »
Muumithan ovat hirveän hauskoja, ja varsinkin nuo alkuperäiset sanomalehtistripit, niin ne eivät olleet oikein suunniteltu lapsille. Niissähän muumit mm. juovat ittensä tajuttomaksi viskillä, löytävät rantaan ajautuneen huumelaatikon ... ja experimentoivat sillä jne.

Valitettavasti on jäänyt alkuperäiset Muumit lukematta, mutta jos siellä tällaista Justenin kuvailemaa toimintaa tapahtuu, niin täytyykin kipittää kirjastoon tekemään varaus. Ei todellakaan kuulosta kovin söpöltä lasten sarjakuvalta.
Klik klik --> Sarjisblogini

Jarmo

 • tyhmä nilkki
 • Jäsen
 • Viestejä: 1 164
 • Varokaa metaforista deformaatiota.
Vs: Muumipeikko
« Vastaus #4 : 04.04.2004 klo 13:30:37 »
Hehee, aina säväyttää kun joku sanoo "lapsena katselleensa" jotain mikä minusta oli ihan äsken. Siis, eihän niistä ekoista muumipiirretyistä ole kun... ööö reilu kymmenen vuotta?  ;D

Eikä ole näkynyt muita boxeja kuin se ensimmäiset pikkualbumit sisältävä. Loput pikkualbumit ostin sitten erikseen. Paras suomalainen sarjakuva, sanon minä.

Petteri Oja

 • Juudas itselleen
 • Jäsen
 • Viestejä: 8 156
Vs: Muumipeikko
« Vastaus #5 : 04.04.2004 klo 16:29:02 »
MUUMI MUUMI

Tässä tulee Muumi Muumi!
Muumimamma, Muumio ja Mummi Muumi.
Hyvän olon tunne valtaa koko ruumiin.
He, hei, se sai mut herään keskellä yötä tuumiin
Ja aloin muumiin yeah, (yeah), yeah, (yeah),
Yeah, (yeah), yeah, (yeah), yeah, (yeah),

Aah, se sai mut (Muumi Muumi) niin (Muumi Muumi)
Muu (Muumi Muumi) muumiin (Muumi Muumi)
Oh, Yah! (Muumi Muumi) Kumoon Muumi! (Muumi Muumi)
Au, Muumi (Muumi Muumi) Ou
Yeah, (yeah), yeah, (yeah), yeah, (yeah),
Yeah, (yeah), yeah, (yeah), yeah, (yeah), aaa!

Ravista kolista Muumi Muumi
Peräkkäin, seläkkäin, lähekkäin Muumi.
Kerran vielä tekee hyvää.
Ehei, älä lopeta ihan vielä Muumi, lisää Muumi
Yeah, (yeah), yeah, (yeah), yeah, (yeah),
Yeah, (yeah), yeah, (yeah)

Aah, mut (Muumi Muumi) mut (Muumi Muumi)
Mut (Muumi Muumi) mut muumiin (Muumi Muumi)
Oh, Yeah! (Muumi Muumi) Au! (Muumi Muumi)
Au, Muumi (Muumi Muumi) Ou!
Yeah, (yeah), yeah, (yeah), yeah, (yeah),
Yeah, (yeah), yeah, (yeah), yeah, (yeah),

Uuu mä rakastan sua Muumi Muumi Muu (Hiljaa!)
Uuu mä rakastan sua Muumi Muumi Muu (Hei, mitä sä ny?)
Uuu mä rakastan sua Muumi Muumi Muu (Kato Muumi no!)
Uuu mä rakastan sua Muumi Muumi Muu
Yeah, (yeah), yeah, (yeah), yeah, (yeah),
Yeah, (yeah), yeah, (yeah), yeah, (yeah),

Rokkaa ja roiku Muumi Muumi!
Ketkuta ja keiku kumoon Muumi nau!
Illasta aamuun soitetaan yeah!
Häh hä, koirat tahtia polkemaan ja solkenaan
Yeah, (yeah), yeah, (yeah), yeah, (yeah),
Yeah, (yeah), yeah, (yeah), yeah, (yeah),

Aah, se sai mut (Muumi Muumi) niin (Muumi Muumi)
Muu (Muumi Muumi) muumiin (Muumi Muumi)
Oh, Yeah! (Muumi Muumi) Oh, Yeah! (Muumi Muumi)
Au, Muumi (Muumi Muumi) Ou
Yeah, (yeah), yeah, (yeah), yeah, (yeah),
Yeah, (yeah), yeah, (yeah), yeah, (yeah),

 - Moog Konttinen 1977

J.Salo

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 909
 • ..ja valmis!
Vs: Muumipeikko
« Vastaus #6 : 04.04.2004 klo 20:46:13 »
Hehee, aina säväyttää kun joku sanoo "lapsena katselleensa" jotain mikä minusta oli ihan äsken. Siis, eihän niistä ekoista muumipiirretyistä ole kun... ööö reilu kymmenen vuotta?  ;D

Se oli syksyllä -91, kun se animaatio alkoi pyörimään Suomessa. Muistan kun äiti käski pistää nauhalle, ja minä jänkytin että mitä turhaa, se on kuitenkin surkea, nähty on (luulin että tämä tuleva animaatio olisi sama kuin se Pikku Kakkosessa 80-luvulla pyörinyt nukkeanimaatio). Jälkikäteen kiittelin pitkään että se meni nauhalle. Monta kertaa ne kavereiden kanssa katsottiin. Vielläkin on kaikki nauhat tallella, ehkä noita vikan seasonin jaksoja ei enään niin, mutta ne alkuperäiset kyllä. Toisaalta, kun ne alkuperäiset tulivat, niin olin 7-10 vuotias, ja ne oli hirveän ihqui. Kun ne uudet tulivat, niin olin jo 14... telkkarista tuli paljon parempiakin ohjelmia. Näin jälkikäteen muistelisin että Dharma ja Greg, Kolmas Kivi Auringosta ja Shirley Holmes olivat todella hauskoja. Ai niin, ja Isänmaan toivot. Mutta tämä meni jo offtopic.

Palatakseni aiheeseen. Vuosi 91 vaikuttaa nyt kovin kaukaiselta. 13 vuotta sitten. Olin 7 vuotta, ja nyt lähestyn 20:ä. Sinänsä aika jännää, että koko sen ajan, kun kävin opintietä, niin muumit menivät telkkarista. Jotenkin oletan, että seuraavat vuodet, kunnes olen 33, eivät tule viemään läheskään niin kauaa kuin edelliset.
Haikeutta..
« Viimeksi muokattu: 04.04.2004 klo 20:47:27 kirjoittanut Justen »

VesaK

 • Jäsen
 • Viestejä: 15 556
 • Kuka mitä häh?
Vs: Muumipeikko
« Vastaus #7 : 05.04.2004 klo 10:44:18 »
Syyskuussa, Postimuseossa, Helsingissä on Muumi-sarjakuvanäyttely. Mukana silmät hikoamaan saavaa, taatusti ennen julkisesti näkemätöntä materiaalia.

(Hehe, en tarkoita Muumi-pornoa, ei)
“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama

Ankka89

 • Jäsen
 • Viestejä: 21
Vs: Muumipeikko
« Vastaus #8 : 05.04.2004 klo 11:19:18 »
Löysin n. vuosi sitten vintiltä semmosen A4-kokosen (ja yllättävän kevyen) Muumi-albumin. Olihan se ihan hyvä.

Justus

 • Jäsen
 • Viestejä: 926
 • Ralf on Kuningas
Vs: Muumipeikko
« Vastaus #9 : 05.04.2004 klo 12:43:27 »
Minä se olen lukenut ja luen vieläkin niitä kirjoja, alkuperäisiä Toven kirjoittamia. Sarjakuvaa en ole lukenut kuin joskus sanomalehdestä, muistaakseni kotkalaisessa (jo edesmenneessä} Eteenpäin-lehdessä se ilmestyi joskus 80-luvun alussa kun MINÄ olin lapsi.  Olen minä anime-muumitkin katsonut. Elina Salo on aivan mahtava Pikku Myynä. Muistaakseni Tove ei itse oikein pitänyt ko. sarjasta. Liian isot suut ja värit viturallaan.

Markustus

 • Jäsen
 • Viestejä: 111
Vs: Muumipeikko
« Vastaus #10 : 05.04.2004 klo 16:06:30 »
Heheee.. nuo "alkuperäiset" muumit, kuten kavereiden kanssa puhutaan, ovat vallan loistavia. Ei sellaisen viinalla lotraamisen takia - ne ovat tarinoinakin todella hyviä. Ja ne ruutujenväliset palkit. Lars Janssonin omat ovat mielestäni parempia kuin Toven. Larsin "Muumit Torrelorgalla" Niiskuneiti tilaa ihan huvikseen marihuanaa noin muuten vaan ja saa pillereitä. Muumiperhe vetää ne ja alkaa tehdä mitä sattuu. Lupautuvat härkätaistelijoiksi. Ja Toven Muumit rivieralla. Mahtavaa. Pappa vaihtaa kännissä kuvernöörin patsaan norsuun. Mymmeli flirttaa kenen tahansa miehen kanssa ja jättää vaivihkaa....

Ei, ei alkuperäiset mitään suurta syntiä ole, ei toki! Ne ovat loistavaa sarjakuvaa. Mainitsin nämä vain osoittaakseni, että tämä on "hieman" erilaisia, kuin ne piirretyt (jotka olivat ja ovat vieläkin loistavia, joiden kautta opin puhumaan) joihin olemme tottunenntJapsimuumin värit ovat kummia. Alkuperäisissä sanotaan selvästi, että Nipsu on valkoinen, muumit ovat valkoisia, Haisuli on musta...


...niin ja Drontti Edvart ottaa "vitamiinipiristeitä" jättimäisellä piikillä.
Heippa

Jarmo

 • tyhmä nilkki
 • Jäsen
 • Viestejä: 1 164
 • Varokaa metaforista deformaatiota.
Vs: Muumipeikko
« Vastaus #11 : 05.04.2004 klo 16:07:06 »
Kirjojakin on tullut luettua muutama kappale. Ovat ihan erilaisia kuin sarjakuvat, jotka taas ovat erilaisia kuin piirretyt. Kirjoissa on vinkeä surumielisen positiivinen tunnelma. Muumipappa ja meri pitää kaikkien lukea, kuuluu yleissivistykseen.

Justenin selityksestä saa kyllä vähän erikoisen kuvan sarjakuvasta. Onhan se noinkin, mutta ei muumit mikään friikkilän veljekset ole kuitenkaan. Vaikka pontikkaa toisinaan keitelläänkin.  ;D

Ne isot paksut albumit muuten sisältävät joitain juttuja jotka on pikkualbumeista sensuroitu. Tosin kaikki sensuroitu on kai alkuteksteissä aina näytetty ja mainittu. Outoa sensuuria.

Ai niin. Kyllä minäkin tavallaan enemmän Larsin muumeista pidän, mutta Tovella oli tarinoissa satunnaisesti suloisen kauniita juttuja, jotka Larsilta puuttuvat tyystin. Kevätpuro vie Mymmelin sydänsurut mennessään yms. Puhdasta huumoria ovat Larsin muumit. Toven muumit ovat lähempänä kirjojen muumeja, vaikka välimatkaa on niissäkin.
« Viimeksi muokattu: 05.04.2004 klo 16:13:18 kirjoittanut Jarmo »

Rami Selin

 • Jäsen
 • Viestejä: 550
 • Uskon kaiken
Vs: Muumipeikko
« Vastaus #12 : 05.04.2004 klo 16:51:53 »
Moneen kertaan on tullut luettua. Tove oli loistava "katuojiensa" kanssa, eikä jansson kaukana ole.
   Huumori toimii ihmeen kummasti ja välillä tuntuivat nykyaikaankin ihmeen ronskeilta.
« Viimeksi muokattu: 05.04.2004 klo 16:54:22 kirjoittanut Rami Selin »

Ville

 • Jäsen
 • Viestejä: 293
Vs: Muumipeikko
« Vastaus #13 : 05.04.2004 klo 17:30:53 »
Ne värit niihin animattioihin on varmaan putattu sen takia ettei se näyttäias kaikkialta valkoiselta ja tyhmältä. Joo ei niissä animaatioissa oo mitään vikaa, (meillä on ne kaikki, paitsi se jossa tehdään hiekasta mörkö, ja jossa Nipsu rakastuu houskaan, uudempia, pienemmällä pudjetilla tehtyjä siis) mutta joskus ärsyttää ne siihen tehdyt muutokset, verrattuna muumi-kirjoihin (meillä on myös kaikki ne!)
Mitäsh minä shanoin... Vettähän she vain on...

J.Salo

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 909
 • ..ja valmis!
Vs: Muumipeikko
« Vastaus #14 : 05.04.2004 klo 18:10:17 »
Ne värit ovat muumeissa varmaan samasta syystä kuin muissa animeissa hiukset ovat sinisiä, punaisia ja ties mitä, vaikka oikeasti niiden japanilaisten hiukset varmaan on mustia. Ainakin ennen värjäystä. Jostain luin että useimmat nuoret hiuksensa siellä värjäävät, joten se siitä sitten.