Kirjoittaja Aihe: Miksi Myrkky on hyvä lehti?  (Luettu 66060 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Kapteeni Kenguru

 • Groupie
 • Jäsen
 • Viestejä: 1 505
 • ¿Cuándo se come, aquí?
Miksi Myrkky on hyvä lehti?
« : 27.11.2004 klo 14:00:38 »
Onpa siitä jo aikaa kulunut, vaikka se tuntuisi tapahtuneen vasta viime viikolla.

Eräänä päivänä näin jossakin mainoksen, jossa Batmanin* puvussa oleva läski popsi urakalla pikaruokaa poskeensa ja tyyppi esiteltiin Fatmaniksi. Joka löytyisi lehtiuutuudesta nimeltä Myrkky.

Tuohan näytti niin kiinnostavalta, että tokihan piti jo lehtihyllyllä katsastaa minkälainen lehti se on ja kehtaako siihen rahojaan sijoittaa.
Kyllä kehtasi.
Vaikka lehdessä olikin paljon alapäähuumoria, minkä johdosta se leimattiin nopeasti pelkäksi pieruhuumorilehdeksi, niin kyllä siellä silti ihan oikeita ideoita ja yritystäkin oli mukana.
Esimerkiksi jo mainittu Fatman oli hienosti piirretty hieman vanhoja MAD-sarjakuvia muistuttavaan asuun (sori, nyt tuli blackout - kukas se piirtäjä nyt olikaan? Milten? Milton?) ja myöhempinäkin vuosina lehtien sivuilla seikkaili kaikenkarvaista materiaalia. Karvaisista miehien takapuolista vaikkapa Ö-vuoroon (hieman tylsä mutta mukavaa välipalaluettavaa tehdas- ja toimistotyöläisille), Nemiin (haluaisin muuten mainita tässä välissä että sain jokin aika sitten kyseisen sarjan piirtäjän Lise Myhren nimikirjoituksen), Rockyyn, sekä ovatpa monet suomalaiset tunnetut (ainakin Kaltsu tulee nyt ensiksi mieleen) ja vähemmän tunnetut piirtäjät saaneet tuotoksiaan sitä kautta julkisuuteen.

Myrkyn materiaalihan on alun perin pitkälti kotoisin norjalaisesta Pyton -lehdestä, mutta valitettavasti se muistaakseni lopetettiin jo jokin aika sitten.
Tämän takia moni takavuosien vakiohahmo on joutunut poistumaan hiljaa takavasemmalle uuden materiaalin puutteen johtosta. Ei enää Palle Runqvist (kuulen tänne asti "no niinpä niin!" -huudahdukset), Kokonainen ja Puolikas tai Deep Shit Junkies seikkaile vanhaan malliin.
Onneksi tilalle on tullut uutta tavaraa muualta, esimerkiksi Hunt Emersonin Fiestasta napattu Firkin -kissa.
Henkilökohtaisesti pidän kyllä enemmän herran Phenomenomix -sarjasta, joka on... joskus outo.
Mainittakoon että vuosia sitten Myrkky kokeili myös Björnen (meniköhän oikein? Siis se K:n ja P:n ja Bailaavan Bertan piirtäjä. Ju nou!) lyhyitä vähän vakavahenkisempiä tarinoita, mutta valitettavasti lukijaraadissa niistä ei oikein pidetty.
Mutta jos joku tulee väittämään että Myrkyssä ei ole edes yritetty parantaa sisältöä ja ne vain roiskaistaan vasemmalla kädellä niin johan myrkyn lykkää.

Sananen myöskin kieliasusta: Myrkyssä se toimii kuin junan vessa.
Myrkky ei koskaan vajonnut kieliasultaan samaan sudenkuoppaan kuin Suomen MAD jossakin vaiheessa kun Göran Brost toimitti lehteä ja sen miälipire oli niinku et sarjiksien puhebubbeleihi laitettii sellast puhekieltä ja tollast, ju nou, et niinku se ei ollu mitää ¤&%&%/:n kirjakieltä vaan jotaki ihme katukieltä.

Ei, Myrkkyä on mielestäni ollut aina hauska lukea sen dynaamisen ja mukaansatempaavan kieliasun takia.
En tiedä miten muilla on, mutta itse olen viisivuotiaasta asti heti lukemaan opittuani lukenut kaiken mahdollisen mitä olen käsiini saanut ja jos jokin teksti on kirjoitettu vaikkapa erityisen hauskasti niin mielelläni sellaista luen.
Niin ja onhan Myrkyssä myöskin sellaisia tekstijuttuja missä ei kuvia ole ollenkaan.
Esimerkiksi Juoppohullun päiväkirjahan taidettiin ensimmäisenä julkaista juuri Myrkyn sivuilla ja vasta myöhemmin se pääsi kirjan kansien väliin.
"Törkykirja! Saastaista! Sairasta!", kuulunevat taas huudot, mutta Juha Vuorisella on sana hallussa ja olen lukenut kaikki ja jopa ostanutkin muutaman sarjan teoksen.
Nyttemmin Juoppis on hävinnyt, mutta tilalle on tullut Myrkky-uutiset, joka on lähinnä samanlainen kuin Iltalehden Hullu maailma -palsta, joka kertoo jos jonkinlaisista hassuista sattumuksista.


Joku saattaa olla sitä mieltä, että voisi ehkä muuten Myrkkyyn tutustuakin, mutta kun siinä on niin paljon niitä pornoiluja ja saastaa ja tissitkin näytetään, hitto vie, ettei viitsi vaivautua mokoman saastan takia.

Valitettavasti maailma nyt vain ei ole mustavalkoinen ja yksinkertainen, vaan asioilla on monia eri puolia.
Ihmiskunnalla on myöskin pimeitä puolia - heittäköön se ensimmäisen kiven, tai vastausviestin, joka ei koskaan ole nauranut vaikkapa pierulle tai härsille vitsille - ja mikäli ei halua viettää koko elämäänsä pumpulissa, niin on hyvä jollakin tavoin tutustua omasta arvomaailmastaan poikkeaviin mielipiteisiin.
Hei - olenhan minäkin mm. lukenut Raamattua (kesken jäi), tutustunut Kokoomuksen puolueohjelmaan ("tunne vihollisesi" -Sun Tzu-) ja lukenut muutakin homokirjallisuutta kuin Ralf Königiä.

Siis miksipä et sinä menisi ja tutustuisi Myrkkyyn uudella tavalla, et kukkahattutätimäisesti luetteloiden sieltä löytämiäsi alapääjuttuja ja niitä päivitellen, vaan avarakatseisesti pohtisit voisiko ehkä edes osa lehden tarjoamasta materiaalista ollakin tasoltaan niin hyvää, että sille voisit vilpittömästä antaa kiitoksesi.

Itse haluan tähän loppuun nyt antaa mitä suurimmat kiitokseni koko Myrkyn toimituskunnalle, olette ihania ihmisiä ja toivon menestystä myöskin tuleville vuosille.
Abloodeja.
Soittakaa Porilaisten marssi.
Siirrän lähetyksen täältä pikkuhiljaa studioon... tämä on suuri päivä ja suomalaisuuden juhlaa... *snif* ..anteeksi, taisin saada roskan silmääni..


* = Tuohon aikaan ensimmäinen Batman -elokuva oli kova hitti.
POLKU PYÖRÄ VARKAAT KURIIN!!1

http://www.youtube.com/user/Satelliittifillari

Petteri Oja

 • Juudas itselleen
 • Jäsen
 • Viestejä: 8 151
Re:Miksi Myrkky on hyvä lehti?
« Vastaus #1 : 28.11.2004 klo 15:28:02 »
Myrkky ei ole hyvä lehti.

VesaK

 • Jäsen
 • Viestejä: 15 556
 • Kuka mitä häh?
Re:Miksi Myrkky on hyvä lehti?
« Vastaus #2 : 28.11.2004 klo 15:45:28 »
Myrkky on edelleen (no, MADin ohella) ainoa lehtipisteistä saatava lehti joka julkaisee kotimaisia sarjakuvia... ja melkoisen vinkeitä ulkomaanvieraita. Noh, tyylilaji on mitä on, mutta mikä / kuka muu julkaisisi Suomessa Kaz:ia?
Sait Lise Myhren nimmarin? Lucky you. Kerro toki vähän lisää ja tarkemmin asiasta? Kiinnostaa nii vietävästi...
“Like millions of Americans, I grew up with ‘Peanuts.’ But I never outgrew it.”
- Barack Obama

Tero Mäntylä

 • Peliohjelmoija?
 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 1 074
Re:Miksi Myrkky on hyvä lehti?
« Vastaus #3 : 28.11.2004 klo 17:49:16 »
Myrkky on edelleen (no, MADin ohella) ainoa lehtipisteistä saatava lehti joka julkaisee kotimaisia sarjakuvia... ja

Olen joskus kuullut puhuttavat jostain Jysäyksestä jossa olisi eurooppalaisia sarjakuvaa myös kotimaastamme ja jota saisi myös lehtipisteistä mutta olen varmaan nähnyt unta.

Näsäviisaus sikseen. Myrkky lienee genressään oikein hyvä lehti ja kaikki kunnia suomalaisten sarjakuvien julkaisusta. Sääli vain ettei genre kiinnosta tai se huumorinlaji mitä miellän Myrkyn edustavan ei naurata. Tosin kyse on taitaa olla enemmän mielikuvasta kun täälläkin on mainittu että lehdessä julkaistaisiin oikeastikin hyviä sarjoja. Oma mielikuva lehdestä vain on että siinä olisi pelkkää alapään "huumoria".

Olisi vain mukava tietää mikä oikeasti lehdessä on suhde sillä että minun pitäisi nauraa sille kun joku sanoo p*sk*, homo tai tissit ja kuinka paljon lehteä kohden on jotain jota voisi oikeasti pitää jollain tapaa laadukkaana. Vai onko mielikuvani aivan väärä?

Jari Lehtinen

 • Jäsen
 • Viestejä: 3 956
 • Itsevalaiseva myyrä joka selvittelee kurkkuaan
Re:Miksi Myrkky on hyvä lehti?
« Vastaus #4 : 28.11.2004 klo 19:12:00 »
Minuun teki aikoinaan vaikutuksen Myrkyn parodiat Warner Brothersin animaatiohahmoista. Tiny Toonsien tyttökisu harrasteli irtosuhteita, ja Tipi pääsi laukomaan "Minä näin märän mirrin!". Sille muistaakseni jopa naurahdin. Siinä vihdoinkin nämä "viattomat" eläinhahmot käyttäytyivät kuin eläimet. Se oli sukua MADin kulta-ajalle 1960-luvulla, olkoonkin että se oli paljon ronskimpi parodia kuin mihin MAD olisi ikinä pystynyt. MADilla oli enemmän tunnettuja rajoitteita. Ajatusleikkinä mietittäköön, suuntautuiko MAD enemmän yhteiskuntakritiikkiin sen vuoksi, että alapääsensuuri oli Amerikassa niin voimakas.

Muistan myös että kun pikkuveli oli aikoinaan rippileirin isosena, hän vei paikalle paksun nipun Myrkky-lehtiä. Kuulemma toteamus oli, että herjat herjoina. That's all folks.

Huonoimmillaan Myrkky on tavattoman tylsä ja mielenkiinnoton, mutta sama pätee yhtä hyvin Aku Ankkaankin, joten ei sillä väliä.
”Yhdysvalloissa vuosittain julkaistaan 720 miljoonaa kappaletta »C o m i c s» sarjakuvia … joista ei vain puutu kaikki kasvatuksellinen arvo, vaan jotka ovat suorastaan vahingollisia.” Lastemme puolesta, Kansainvälisen lastensuojelukonferenssin Suomen päätoimikunta 1952.

Timo Ronkainen

 • professionaali amatööri, sarjakuvaneuvos
 • Toimittaja
 • *
 • Viestejä: 19 294
 • "Ja rangaistus on greippi!"
Re:Miksi Myrkky on hyvä lehti?
« Vastaus #5 : 28.11.2004 klo 22:51:26 »
Noo, onhan Myrkyllä ollut hyvätkin hetkensä. Ja alennustilansa myös. Onhan siellä meikäläisenkin räpellyksiä ollut.  ;D
Ne Tiny Toons -parodiat (Tiinee Toons) teki samaan lehteen Risto Rääkkyä piirtänyt Karri Aronen, Suomen parhaita klassisen animaation taitajia:
http://www.furnation.com/donotsue/

Timo

Hazart

 • Jäsen
 • Viestejä: 3 171
 • YARRRR!
Re:Miksi Myrkky on hyvä lehti?
« Vastaus #6 : 28.11.2004 klo 23:29:27 »
Myrkky ei ole hyvä lehti.

HAHAHA! Vain kuolleet kalat uivat myötävirtaan.

Ostin myrkkyä joskus lukion ekalla luokalla muutaman numeron verran, mutta sen jälkeen ei enää kiinnostanut. Kyllä ahteri- ja pieruhuumori edelleen hauskaa on, mutta siinäkin menee hyvän maun raja, jonka kyseinen lehti ylittää kevyesti. No, enpä taida muutenkaan olla ihan kohderyhmää...

Ja voihan siellä jotain helmiä sarjiksia joukossa, mutta ei niiden tähden viitsi lehteä ostaa.

 8)

Gamma

 • Jäsen
 • Viestejä: 159
 • Miu
Re:Miksi Myrkky on hyvä lehti?
« Vastaus #7 : 29.11.2004 klo 11:50:32 »
Esimerkiksi Juoppohullun päiväkirjahan taidettiin ensimmäisenä julkaista juuri Myrkyn sivuilla ja vasta myöhemmin se pääsi kirjan kansien väliin.
"Törkykirja! Saastaista! Sairasta!", kuulunevat taas huudot, mutta Juha Vuorisella on sana hallussa ja olen lukenut kaikki ja jopa ostanutkin muutaman sarjan teoksen.

Minä olin kesällä 2002 töissä VR:n varikolla, Engelin palveluksessa, siivoamassa junia. Työhön pääsi aina välillä kypsymään aika pahasti. Lueskelimme siellä siivouksen tauoilla kaikenlaisia junista löytyneitä lehtiä, yhtä Myrkky-lehteäkin muistan tutkineeni. Siellä oli myös junan roskiksesta löytynyt kopionivaska, joka oli juoppohullun päiväkirjaa. Luulen, että kyseessä oli joku kuvittajan vedos, koska siihen oli luonnosteltu kuvia...

Noh siellä se joka tapauksessa oli luettavana, ja jostain syystä huomasin pitäväni sitä varsin viihdyttävänä. En kuitenkaan saanut sitä luettua loppuun, koska siivouksen vimmoissa se heitettiin mäkeen ennen aikojaan.

Kesätyöstä selvittyäni ja takaisin kouluun päädyttyäni päätin etsiä käsiini loput ko. tekstistä ja lukea ne. Niin teinkin, mutta kuinka ollakaan en jaksanut enää huvittua koko tekstistä pätkääkään. Enemmänkin tulin pahalle tuulelle.

Eipä ole sen jälkeen tullut lueskeltua noita, mutta jos joskus päädyn yhtä kypsyttävään työhön, niin katsotaan...

Kapteeni Kenguru

 • Groupie
 • Jäsen
 • Viestejä: 1 505
 • ¿Cuándo se come, aquí?
Re:Miksi Myrkky on hyvä lehti?
« Vastaus #8 : 29.11.2004 klo 15:16:46 »
Sait Lise Myhren nimmarin? Lucky you. Kerro toki vähän lisää ja tarkemmin asiasta? Kiinnostaa nii vietävästi...

Pitänee mainita että olen suomalaisen tv-"viihteen" kasvatti - mahdollisesti sen takia sitten näin kovasti pidän Myrkyn eritehuumorista.

Niille onnellisille jotka ovat kasvaneet alueella, minne suomalaiset tv-kanavat eivät näy, tiedoksi että suomiviihde perustuu aika pitkälle jonkin mukahauskan hokeman toistoon.
"Onks Viljoo näkyny? Aha. No lycka till."
"Äyts styks styks styks styks."
"Nasse-setä on nyt hyvin hyvin vihainen."
"Kymmenen uutiset, hyvää iltaa."

Joten toistamalla jatkuvasti saaneeni Lisen nimmarin omalla tavallani osoitan isänmaallisuutta ja suoritan samalla kunnianosoituksen niille urheille ihmisille, jotka muiden mielipiteistä huolimatta jaksoivat vuodesta toiseen tehdä noita unohtumattomia ohjelmiaan.


Hei, ihan oikeesti: kuinka moni väittää vakavissaan että kaikenlaiset tositeeveet ja Pulttiboisit olisivat muka hauskaa seurattavaa ja viihdyttävämpiä kuin Myrkky?

Itse ainakin olen seurannut Selviytyjiä ja Salattuja Eläimiä (en oikein tiedä onko se tosi-tv:tä) yhteensä noin kolmen minuutin ajan ja se oli tuskaa. Myrkkyjä taas on kertynyt vuosien mittaan pahvilaatikkokaupalla.

No okei, ehkä kumpaakaan ei voida sanoa korkeakulttuuriksi, mutta ei kaiken tarvitsekaan aina sellaista olla.
Rahvas on aina tarvinnut omia viihdykkeitään - leipää ja sirkushuveja kansalle, tuon keksivät jo muinaiset roomalaiset.

On ihan kivaa vaihtelua rentoutua jonkin törkyhuumorilehden parissa ja antaa aivojensa hieman levätä, varsinkin jos on ensin päntännyt päähänsä sivukaupalla fysikaalisia kaavoja.
"Pee on Uu kertaa Ii ja hauki on kala... joo eiköhän tää riitä taas tällä kertaa. Mitäs se Pera Pervo puuhailee?"
POLKU PYÖRÄ VARKAAT KURIIN!!1

http://www.youtube.com/user/Satelliittifillari

Conan

 • Jäsen
 • Viestejä: 13
 • Jep...
Re:Miksi Myrkky on hyvä lehti?
« Vastaus #9 : 26.12.2004 klo 08:37:44 »
miten niin miksi??Eihän se edes OLE hyvä!!´
En koskaan o lukenu,en koskaan tu lukemaan  ;D
Nih.

Mikko Kettu

 • Vieras
Re:Miksi Myrkky on hyvä lehti?
« Vastaus #10 : 07.01.2005 klo 20:24:14 »
Kotimaiset sarjat rulaa: Myyntimies Mynttinen, Sihvosen jutut, Rietas Heittiö.

Hyvä lehti alallaan, Pera Pervo ainut joka pistää kotimaisille tekijöille kampoihin.


Canard

 • Jäsen
 • Viestejä: 718
 • Der Zorn Gottes
Re:Miksi Myrkky on hyvä lehti?
« Vastaus #11 : 07.01.2005 klo 22:16:14 »
Tom Green/Andy Dick - huumoria, ei kiinnosta.

Tuuk42

 • Jäsen
 • Viestejä: 1 221
 • "En pidä minään"
Re:Miksi Myrkky on hyvä lehti?
« Vastaus #12 : 12.01.2005 klo 17:50:04 »
Olen tainnut lukea tähän mennessä yhden ainoan Myrkyn kokonaan. Siihen perustan mielipiteeni että Myrkky ei ole hyvä lehti. Toisaalta siitä on jo vuosia aikaa joten nykytilasta en tiedä.

Joskus oli Suomen MADissa Zirkus strippisarjaa joka oli aluksi Myrkyssä. Zirkus on yhäkin yksi huonoimmista Suomen MADissa julkaistuista sarjoista, mielestäni, joten sekin vaikuttaa mielipiteeseeni. Ja eihän sitä MADin lukiaj nyt voi siirtyä vihollisen leiriin  ;D"Art Kills Creativity." - Douglas Adams Paint it Black!

Kapteeni Kenguru

 • Groupie
 • Jäsen
 • Viestejä: 1 505
 • ¿Cuándo se come, aquí?
Re:Miksi Myrkky on hyvä lehti?
« Vastaus #13 : 12.01.2005 klo 19:43:16 »
Tom Green/Andy Dick - huumoria, ei kiinnosta.

Ihan kuin Tom Greenissä muka olisi sitten jotakin vikaa.

Tai no, olisihan se aika kettumaista joutua esiintymään hänen ohjelmassaan.

miten niin miksi??Eihän se edes OLE hyvä!!´
En koskaan o lukenu,en koskaan tu lukemaan  ;D
Nih.

No mutta voi kiitos kun tuon jaksoit kertoa.
Ja voooi, vielä oikein hymiökin on viestissä. Södee.
Tiäxä muuten mitä?

Mäpä oonki lukenu mangaa! Tajuuttex! Siis ihan oikeesti niinq!
Et mä siis oon ottanu ja lukenu ainaski Dragon Ballia ja Akiraa, en muista olisiko vielä ollut joku kolmaskin.

Että olen siis tutustunut tuotteeseen, josta en mitään ole ennen tiennyt ja todennut ettei se taida olla minulle tarkoitettua.
Mutta en mä silti mene mihinkään mangakeskusteluihin heittelemään kommentteja siitä, miten manga on mielestäni kotoisin jostakin sieltä mihin ei aurinko paista.(...siis Japanista, he he he.)

Niin ja sotkin mangan tähän nyt sen takia, että vilkaisin noita muita viestejäsi - jospa vaikka menisi vinkki perille tällä tavalla.

Jos ei, niin sanotaan sit et kyl mää vähä ihmettele ku jengi heittelee semmottis muutaman sanan kommenttei, et ei vois vähempää kiinnostaa.
Itse käytän tehokkaaksi todettua vanhaa kunnon kuoliaaksivaikenemistekniikkaa niitten asioiden - ja nettikeskustelujen osalta erityisesti - mitkä eivät itseäni kiinnosta.

Tuuk42:lle erityiskiitos siitä, että hän jaksoi nähdä pikkuisen vaivaa ja vähäsen PERUSTELI että missä mättää.
Ehkä tämä keskustelun taso lähtee tästä pikkuhiljaa nousemaan.
« Viimeksi muokattu: 12.01.2005 klo 19:44:25 kirjoittanut Jippo Kenguru »
POLKU PYÖRÄ VARKAAT KURIIN!!1

http://www.youtube.com/user/Satelliittifillari

Canard

 • Jäsen
 • Viestejä: 718
 • Der Zorn Gottes
Re:Miksi Myrkky on hyvä lehti?
« Vastaus #14 : 12.01.2005 klo 20:53:15 »
No, jos saasta kiinnostaa, niin ainahan voi mennä uimaan sakokaivoon.