Kirjoittaja Aihe: Petri Hiltunen  (Luettu 140537 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Viljami Vaskonen

 • Uusi jäsen
 • Viestejä: 7
Vs: Petri Hiltunen
« Vastaus #330 : 09.09.2013 klo 16:35:40 »
Festareilta tarttui mukaan Anabasiksen molemmat osat, jotka ahmaisin junassa kotimatkalla. Hiltusen vanha suosikkini on Harmaan jumalan hetki, ja tää toimi aivan kuin se joskus silloin ekaa kertaa - siis tosi kovaa.

Lurker

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 17 024
Vs: Petri Hiltunen
« Vastaus #331 : 02.12.2013 klo 12:08:24 »
Hiltunen sai Shellin vihat Arktiksen puolesta tällä sarjakuvalla:


Shell-simpukka matkustaa © Petri Hiltunen / Greenpeace
« Viimeksi muokattu: 02.12.2013 klo 13:53:07 kirjoittanut Lurker »

Jari Lehtinen

 • Jäsen
 • Viestejä: 3 948
 • Itsevalaiseva myyrä joka selvittelee kurkkuaan
Vs: Petri Hiltunen
« Vastaus #332 : 02.12.2013 klo 12:33:01 »
Kertoisiko joku tarkemmin miten Shellin viha on ilmennyt? Se vaikuttaa kiinnostavammalta kuin sarjakuva.  :)
”Yhdysvalloissa vuosittain julkaistaan 720 miljoonaa kappaletta »C o m i c s» sarjakuvia … joista ei vain puutu kaikki kasvatuksellinen arvo, vaan jotka ovat suorastaan vahingollisia.” Lastemme puolesta, Kansainvälisen lastensuojelukonferenssin Suomen päätoimikunta 1952.

pertti jarla

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 915
Vs: Petri Hiltunen
« Vastaus #333 : 02.12.2013 klo 13:47:50 »
Olisiko nyt ymmärretty väärin itse sarjakuvan sisältöä kuvaava otsikointi: Shell nyrpistää nenäänsä.
Myötätunto ja huumori pois vakavasta asiasta!
-Huolestunut äiti

Dennis

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 752
Vs: Petri Hiltunen
« Vastaus #334 : 02.12.2013 klo 16:32:39 »
No eipä eipä se Shell ole missään meteliä nostanut taitaa olla GP:n toivetta vaan, ihan kiva pieni piikki ja toimii. Itse en lämpene GP-hörhöille yhtään.
Je suis alle kuuden euron pizza!

OM

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 330
Vs: Petri Hiltunen
« Vastaus #335 : 18.02.2014 klo 16:53:47 »

Kari Leppäsen  sarjakuva-albumi arvostelu jatkuu. Tällä kertaa historiallinen tarina Anabasis analyysin kohteena.  Arvostelu alkaa seuraavin sanoin:

"Alla olevan aloitussivun perusteella kaikki näyttää jokseenkin lupaavalta, mutta...
.. sitten koko juttu onkin Hiltuselle ominaista jähmeätä viivaa ikäänkuin kuvat olisi enemmän jyystetty  :laugh:  kuin piirretty paperille"

http://www.karileppanencomics.fi/finnish%20sarjakuva-arvostelu%20anabasis.htm

KTL antaa myös kiitosta Hiltuselle.

Minulle itselleni (O. May) hienointa albumissa olivat taistelupanorama kuvat, joista välittyi dramatiikkaa ja hienoja taistelu kohtauksia.

Sarjakuva arvosteluja ei  ole koskaan liikaa. Siksi luen näitä kiinnostuneena.
Ehkä KTL voisi arvostella seuraavaksi Karim sarjakuvan.
« Viimeksi muokattu: 18.02.2014 klo 20:48:05 kirjoittanut Orjan May »

Lurker

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 17 024
Vs: Petri Hiltunen
« Vastaus #336 : 18.02.2014 klo 17:03:40 »
KTL antaa myös kiitosta Hiltuselle.

Selvää vastaantuloa on jo nähtävissä, tai siis luettavissa:
Ei maassamme enää ole montaakaan varteenotettavaa seikkailusarjakuvan tekijää,  jos nyt on koskaan ollutkaan, mutta omalla sarallaan tämä maa kaiketi tarvitsee Hiltusen osanottoa kyseiseen tuotantoon. Lienee hänkin sitä samaa dinosaurusten sukua kuin allekirjoittanutkin... Ikävä kyllä...

Nyt arvostelu oli ihan osuvaa ja perusteltua, sellaista ammattilaisen silmin nähtyä mitä tulee mittasuhteisiin ja asetelmiin. Satunnaiset tölväisyt vain häiritsevät. Jos KTL jättäisi ne pois, ihan ilokseenhan noita lukisi.

CryingBlueRain

 • Jäsen
 • Viestejä: 940
 • "Rapistuva natsikolossi etsii pelastajaa"
Vs: Petri Hiltunen
« Vastaus #337 : 18.02.2014 klo 17:13:29 »
Tämä oli jo varsin asiallista ja rehellisesti sanottuna aiheellistakin kritiikkiä. Itse tosin tykkään Hiltusen raskaasti "jyystetystä" viivasta, mutta se on puhtaasti makuasia.

Anatomiakömmähdyksistä on vaikea sanoa muuta kuin että kritiikki on aiheellista. Itse olen parhaani mukaan opetellut katsomaan niistä ohi. Jos Leppänen vastaisuudessakin malttaa jättää tarkoituksettoman ilkeilyn ja kohtuuttomat totaaliteilaukset pois, hänen arvostelunsa on paljon helpompi ottaa vakavasti.
« Viimeksi muokattu: 18.02.2014 klo 17:15:50 kirjoittanut CryingBlueRain »
Ilman kielioppia ja historiankirjaa
ei ole mitään,
yksitoista tyttöä, yksitoista pensasta
ei ole mitään.

OM

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 330
Vs: Petri Hiltunen
« Vastaus #338 : 18.02.2014 klo 17:25:40 »Minulle esimerkiksi on haasteellista  jos teen isolle pinnalle eli A3:selle sarjakuvaa  saada anatomiset mittasuhteet oikein. Yleensä ne ovat oikeassa suhteessa toisiinsa, mutta toisinaan se on haastavaa. Kari Leppänen on minusta täysin oikeassa siinä, että muutamassa ruudussa Hiltusen piirtämät päät näyttävät joka tapauksessa liian isoilta verrattuna ylävartaloon.... turvonneilta kuten kuva näytteessä KTL:n sivulla. En sano tätä pahalla, sillä kamppailen itse juuri  samojen ongelmien kanssa tehdessäni sarjakuvaa, joita olen tehnnyt jonkin verran, tosin vähemmän,  mutta en ole niitä laittanut esille,  koska en ole kokenut siihen mitään tarvetta. Ja monet ovat keskeneräisiksi jääneitä huonon kässärin takia.

Uskon, että  muillakin saattaa olla sama ongelma juuri anatomisesti oikein piirrettyjen yksityiskohtien kanssa. Ja onkin niistä sarjakuvasivu näytteistä päätellen, joita olen nähnyt  kvaakin galleriassa. Mutta harjoittelemalla tuokin ongelma varmasti monilla  piirtäjillä uskoakseni paranee ajan kanssa.
« Viimeksi muokattu: 18.02.2014 klo 17:32:04 kirjoittanut Orjan May »

Tina DeMona

 • Pervo Örvelö
 • Jäsen
 • Viestejä: 1 604
Vs: Petri Hiltunen
« Vastaus #339 : 18.02.2014 klo 18:10:10 »
Itse en taas voisi olla enemmän eri mieltä kritiikkien kanssa, mutta makuasioitahan ne, kuten todettu, todella ovat. Vaikea on mielestäni kuitenkaan keksiä parempaa piirtäjää tai oikeastaan kirjoittajaakaan Suomesta kuin Hiltunen joten kai sillä on jotakin tekemistä myös asian kanssa.

CryingBlueRain

 • Jäsen
 • Viestejä: 940
 • "Rapistuva natsikolossi etsii pelastajaa"
Vs: Petri Hiltunen
« Vastaus #340 : 19.02.2014 klo 08:37:26 »
Itse en taas voisi olla enemmän eri mieltä kritiikkien kanssa, mutta makuasioitahan ne, kuten todettu, todella ovat.

Niinpä. Tai sanotaan näin: Se, että Hiltunen haparoi anatomian kanssa, ei ole makuasia vaan todistettavissa oleva fakta. Mutta se, antaako tämän asian häiritä luku- ja katselukokemustaan, on mitä suurimmassa määrin makuasia.
Ilman kielioppia ja historiankirjaa
ei ole mitään,
yksitoista tyttöä, yksitoista pensasta
ei ole mitään.

Reima Mäkinen

 • Jäsen
 • Viestejä: 9 842
Vs: Petri Hiltunen
« Vastaus #341 : 19.02.2014 klo 11:29:30 »
Niinpä. Tai sanotaan näin: Se, että Hiltunen haparoi anatomian kanssa, ei ole makuasia vaan todistettavissa oleva fakta. Mutta se, antaako tämän asian häiritä luku- ja katselukokemustaan, on mitä suurimmassa määrin makuasia.
Aika pitkälle samaa mieltä, mutta... Pitäisi myös kysyä minkä anatomian? Miksi kaikkien pitäisi piirtää naturalistista sarjakuvaa antiikin kreikassa kehitetyn mallin mukaan? Niin paljon kun taidesarjakuvaa ivataankin, niin niissä piireissä ei kiinnitetä huomiota epäolennaiseen: hahmojen "oikeaan" anatomiaan. Tai edes piirrostyyliin.

Sivuutetaan se, että sarjakuvassa näkyvä anatomia on lopulta tekijän valinta suhteessa käytettävissä olevaan aikaan ja yksittäisen kuvan tärkeyteen tarinan jatkumossa. Unohdetaan paljon peräänkuulutettu piirustustaito ja aina aliarvostettu oma näkemys, ja mietitään asiaa ihan yleisesti.

Kivikaudella, kun olin taidekoulussa, meillä luetutettiin ensimmäiseksi Björn Melinin lipare nimeltä: Elävän mallin piirustus ja maalaus. Siinä sanotaan:
"Kenties taiteilijana voisinkin aiheen lähtökohdista luoda kuvaan suhteita, jotka herättävät muistoja, tunteita ja ajatuksia -- aiheuttavat kuvallisen elämyksen. Mikäli halutaan vain ilmaista vartalon mitattavat, tieteellisesti määritettävät ominaisuudet, on siihen huomattavasti parempia välineitä kuin taso, kynä, sivellin ja väri."

Henkilökohtaisesti kamppailen hieman vastakkaisen ongelman kanssa. Kun referenssikuvat ovat isopäisiä (ks. liite) niin mitä sitä uskaltaa piirtää? Naturalistipurittanipiirien arvio kun tulisi olemaan aika armoton, jos noita mittoja hevosten ja ihmisten kohdalla noudattaisi.  :)
"Facts are meaningless. You can use facts to prove anything that's even remotely true." Homer Simpson

CryingBlueRain

 • Jäsen
 • Viestejä: 940
 • "Rapistuva natsikolossi etsii pelastajaa"
Vs: Petri Hiltunen
« Vastaus #342 : 19.02.2014 klo 12:08:36 »
Juu. Paraskaan piirtäjä ei yllä kameran tasolle, joten piirroksessa on oltava vapaus tuoda kuvaan jotain sellaista, mitä kamera ei voi näyttää - vaikka sitten sen pyhän naturalismin kustannuksella.

Naturalistinen piirtäminen on vaikeaa ja sen taitajat ansaitsevat täyden tunnustuksen. Mutta suksikoon vaikka Homeperseensuolle se, joka pitää naturalismia ainoana oikeana tapana piirtää.

Voisin kuitenkin veikata, että Hiltusen hahmojen anatomiassa on kyse pikemminkin tahattomista kömmähdyksistä kuin tietoisesta ihmiskehon mittasuhteilla leikittelystä. Mutta kyllä niistä virheistä pystyy halutessaan katsomaan ohi, jotta voi nauttia Hiltusen piirrostyön vahvuuksista ja tarinasta.

Ilman kielioppia ja historiankirjaa
ei ole mitään,
yksitoista tyttöä, yksitoista pensasta
ei ole mitään.

Gothicus

 • Jäsen
 • Viestejä: 2 788
Vs: Petri Hiltunen
« Vastaus #343 : 19.02.2014 klo 12:42:00 »
Pitäisi myös kysyä minkä anatomian? Miksi kaikkien pitäisi piirtää naturalistista sarjakuvaa antiikin kreikassa kehitetyn mallin mukaan? Niin paljon kun taidesarjakuvaa ivataankin, niin niissä piireissä ei kiinnitetä huomiota epäolennaiseen: hahmojen "oikeaan" anatomiaan.
Reima, älä viitsi! itsekin tiedät tasan tarkkaan mistä tässä on kyse. Halutessaan voi tietysti heittäytyä kuinka naiiviksi tahansa ja kaikki käy, mutta se ei kyllä palvele enää edes Hiltusen faneja, saati Hiltusta itseään. Paremminkin päinvastoin.
« Viimeksi muokattu: 19.02.2014 klo 12:43:56 kirjoittanut Gothicus »
"Ihminen on ihmiselle kettu."

Curtvile

 • Ylläpitäjä
 • ****
 • Viestejä: 15 765
Vs: Petri Hiltunen
« Vastaus #344 : 19.02.2014 klo 15:07:35 »
Tervehdys kanssaeläjät olin kuulevinani nimeni mainittavan
Hiltusen faneja
ja kunnon puolidemonisen olennon tavoin päätin ilmaantua rikinkatkun saattelemana.

Hiltusen piirrosjälki on elänyt ja kehittynyt Kannuksista, Semiceistä ja Tähtivaeltajan alkuvuosista melkoisesti. Hysterian ja Goretan jäntevän kolhosta grafiikasta on menty Kalkkarojen ja Väinämöisten kevyen liukkaan piirroksen kautta Anabasisten saavuttamaan jälkeen.

Hiltusen kuvissa on todella ajoittain anatomisia klaffeja ja varmastikin kyseessä on ensi sijaisesti kiireen tai innostuksen aiheuttama huolimattomuus.
Mutta tarinallisessa kuvakerronnassa Petri Hiltunen briljeeraa.

Kyllä, päät voivat ajoittain olla liian isoja, kyllä kasvonpiirteissä saattaa olla saman kaltaisuutta ja ajoittain nivelet taipuvat enemmän kuin laki sallii.
Hiltusen naishahmoista moni ei myöskään pidä piirroksellisesti, niitä pidetään liian maskuliinisina
Okei.

Sen sijaan ilmeet ja eleet ovat kuitenkin kohdillaan ja kuvakulmat on valittu harvinaisen oikein. Tähän ei moni realistisen naturalistisen sarjakuvantekijöistä pysty.
Ollaan tavallaan enemmän makuasioiden puolella mutta toisin kuin moni muu, niin seikkailu- tai viihdesarjakuvassa tai ns taidesarjakuvassa, on Hiltunen ymmärtänyt että kuva on tarinalle alisteinen.
Kirjoittaja ei ole tähti, eikä piirtäjä, tarina on. Kuva on osa tarinaa ja sen funktio on vetää lukija siihen mukaan, ei korostaa piirtäjän tekniikan hallintaa.

Ja onhan mies joko tietoisesti tai tiedostamatta muuttanut tyyliään tarinan ehtojen mukaan siinä missä oman oppimiskäyränsä mukaankin.

Totta kai parantamisen varaa on kenellä tahansa ja se ei voi olla pelastava tekijä että on maan ainoita seikkailusarjakuvantekijöitä. Selkääntaputtelijatkun eivät viime kädessä eroa selkäänpuukottajista juurikaan.
Molempien motivaationa on epärehellisyys.

Näkökulmani on se että mikäli kyseessä olisi musiikki olisin valmis myöntämään että kyllähän Hiltuselta tosiaan välillä tulee väärä nuotti mutta biisinsä kuulostaa silti hyvältä verrattuna moneen jotka ovat teknisesti taidokkaampia mutta hengetön tilutus ei nappaa ja myös siihen osaan joka kyllä nähtävästi kapinoi patriarkaattista kapitalismia vastaan mutta en oikein erota sitä atonaalisen rämpytyksen keskeltä.

Olennaisin toimii.