Kirjoittaja Aihe: Kvaakin käytössäännöt ja netiketti  (Luettu 57609 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Rami Rautkorpi

 • Has been
 • Jäsen
 • Viestejä: 3 986
Kvaakin käytössäännöt ja netiketti
« : 17.04.2005 klo 21:01:35 »
Uusi netiketti alla.
« Viimeksi muokattu: 08.11.2020 klo 16:40:36 kirjoittanut Jiksi »
"Vaikka onhan joukossa Anssi Rauhalaa ja Rami Rautkorpea, jotka ovat paremmasta päästä verrattuina tekijöihin, joiden taso olisi jokin aika sitten supistunut omakustanteisiin ja sarjakuvaseurojen julkaisuihin." -- Kari T. Leppänen (https://tinyurl.com/ycbb3cw2)

Jarkko Sikiö

 • Valvoja
 • ***
 • Viestejä: 8 092
Vs: Kvaakin käytössäännöt ja netiketti
« Vastaus #1 : 08.11.2020 klo 16:39:48 »
Internetin keskustelukulttuuri on muuttunut Kvaakin aloittamisesta, ja siksi myös Kvaakin sitä koskevat säännöt, netiketti, on uudistunut.

Keskustelufoorumien perinteinen netiketti ohjasi tiukkojen sääntöjen muodossa kirjoittamisen muotoa ennemmin kuin sisältöä. Sääntöjä muodollisesti noudattaen voi kirjoittaa tarkoituksella toista kirjoittajaa loukaten, toisinaan epäsuoraan tai välillisesti, kirjoittajan viiteryhmää avoimesti halveksuen.

Sanallisten sääntöjen, vanhan netiketin, lisäksi nettikirjoitteluun kuuluu sen henki, sopivan käytöksen rajat. Tätä henkeä kuvaavat Kvaakin käytössäännöt.

Huolimatta siitä, että tämä on kirjoitettu kieltojen muotoon, on tavoitteena viihtyä sarjakuvien lisäksi niistä käytävän keskustelun muodossa.

Voit antaa palautetta tässä ketjussa.

Kvaakin netiketti – näin sinun toivotaan kirjoittavan

Tämä osuus netikettiä on yleisluonteisuudestaan riippumatta tärkeä.
 • Älä kirjoita suuttuneena tai päihtyneenä, älä myöskään kirjoita ajattelemattomasti vaikka muut mielestäsi niin tekisivätkin.
 • Vältä huonoa käytöstä vaikka se ei rikkoisi sääntöjä tai tiedät ettei se johtaisi seuraamuksiin.
 • Käytä yksityisviestejä aina harkitusti! Älä koskaan jatka keskustelufoorumin kiistoja yksityisviesteillä.
 • Kunnioitathan myös kirjoittajia, joiden mielipiteet ja maku eivät vastaa omaasi. Ethän kanna kaunaa vanhoista kiistoista.
 • Huomioithan nämä säännöt keskustelufoorumin lisäksi muissa Kvaakin osioissa.
Tämä osuus netikettiä on rennompi, ja lisäksi valvojat ja ylläpito on opastamassa ja tarpeen mukaan muokkaa, siirtää tai poistaa viestejä.
 • Aloita uusi aihe vasta, kun olet tarkistanut ettei siitä ole ketjua vielä olemassa. Varmista, että aloitat ketjun oikealle alueelle, ja kysy tarvittaessa.
 • Voit kiittää tai kannustaa yhdellä sanalla! Niukkasanaisia viestejä ei muutoin ole syytä harrastaa (tai täyttää niitä hymiö-/huutomerkkiriveillä).
 • Kun vastaat viestiin, sisällytä alkuperäisen viestin keskeisin sisältö (lainauksen muodossa).
 • Mielipiteiden perustelu, vaikka vain lyhyesti, tekee viestistäsi mielenkiintoisemman, ja ne antavat mielipiteillesi enemmän painoarvoa.
 • Muistathan, että oikeinkirjoitus (rivinvaihdot, välimerkit ja isot alkukirjaimet) helpottavat lukemista ja viestiäsi arvostetaan enemmän.
 • Koeta pysyä aiheessa. Toisinaan keskusteluun kuuluu rönsyily, ja käytäntö riippuu aina ketjun aiheesta.
 • Älä kerro juonipaljastuksia (spoilaa). Käytä spoileritägejä ollessasi epävarma.
 • Älä kirjoita samaan ketjuun useita viestejä (spämmää). Jos viestit ovat kuitenkin kaikki asiaa tai uskot viestisi kiinnostavan toisia, älä epäröi tehdä niin! Joskus kukaan muu ei kirjoita ketjuun, joten odottamalla et saisi uutta tilaisuutta koskaan.
 • Kun linkität Kvaakin ulkopuolelle, kuvaa minne linkki ohjaa ja mikä on aineiston sisältö, ellei sitä voi linkistä päätellä (tinyurl-tyyppisiä linkkejä ei siltikään tule käyttää).
Kvaakin käytössäännöt – näin sinun toivotaan huomioivan muut

Tämä osuus kuvaa, ei sitä mitä Kvaak on, vaan sitä millainen se voi halutessaan olla. Jokainen Kvaakin käyttäjä muodostaa sen keskustelukulttuurin ja yleisen ilmapiirin.

Tätä ei hyväksytä käyttäjiltä lainkaan:
 • rasismi
 • seksismi
 • nettihäirintä
 • salaliittoteoriat ja valemedian levittämä sisältö
 • keskusteluilmapiirin myrkyttäminen (toistuva aggressiivinen, loukkaava ja halventava ilmaisu).
Tietenkin rasismia tai seksismiä voidaan asiallisesti käsitellä sen ollessa sarjakuvan aiheena ja esim. osa sen historiaa, tulkintaa tai tekijän asenteita.

Taide voi siis käsitellä myös sitä, mikä ei ole yhteiskunnassa sallittua eikä menneisyydessä ole käyttäydytty nykynormien mukaisesti. Sen sijaan Kvaakin käyttäjien itsensä rasistinen ja seksistinen ulosanti ei ole hyväksyttyä.

Sananvapauteen ei kuulu velvollisuus julkaista yhtään sanaa. Kvaakin ylläpito poistaa asiattomaksi arvioimansa sisällön, sekä harkintansa mukaan suorittaa alempana kuvattuja kurinpidollisia toimia.

Suomessa eletään Suomen lakien ja asetusten mukaan, joten laitonta toimintaa, kuten tekijänoikeuksien rikkomista, perättömän tiedon levittämistä tai toiseksi tekeytymistä, ei ole erikseen tarpeen kieltää.

Jos näet asiatonta sisältöä, paras tapa reagoida on ilmoittaa ylläpidolle. Koska ylläpitokin koostuu ihmisistä, muistathan sallia myös heille aikaa pohtia oikeaa toimintamallia, erityisesti silloin kun rajanvetäminen on vaikeaa.

Kurinpidollisia toimia pohtiessaan ylläpito joutuu arvioimaan onko käyttäjä enemmän rakentava vai hajottava tekijä. Kurinpidollinen toimi voi olla sanallinen huomautus, konkreettinen varoitus, määräaikainen esto tai pysyvä kirjoitusoikeuksien poistaminen.

Koska ylläpito voi myös pitäytyä toimimasta tai antaa kirjoittajille tilaisuuden korjata käytöstään vaikka itse olet toista mieltä, Kvaak on ohjeiden muodossa julkaissut käytännön työkalut nettihäirinnän vastaiseen taisteluun. Kyseiset työkalut antavat sinun asettaa omat, tiukemmat ja käyttäjäkohtaiset rajat sekä suojautumaan nettihäirinnältä ennakoivasti.

Jos itse puolestasi olet epävarma oman viestisi sisällön sopivuudesta, on fiksuinta jättää viesti lähettämättä tai miettiä asiaa yön ylitse. Tunnekuohun vallassa on parempi jättää kirjoittamatta ja rajojen rikkominen kirjoituskieltoa sanallisesti kerjäten päättyy juuri siten kuin on toivottu.

Kukaan ei ole virheetön, joten satunnainen tuittuilu suhteutetaan muutoin asialliseen viestihistoriaan. Käänteisesti vanhakaan käyttäjä ei voi kirjoittaa törkeyksiä kuvitellen olevansa muita tärkeämpi. Anteeksipyyntö voi joskus olla paikallaan oman vaikka oman mielenrauhan vuoksi, kuten on myös anteeksi antaminen. Sovitteleva sävy voi myös korjata vanhoja särmiä.

Ahdistelu ja kiusaaminen ovat nettihäirintää myös silloin, kun sitä tehdään "hiljaisella tulella" pitkän ajan kuluessa. Tämä osoittaa, kuinka ilmiöön on vaikea pureutua selkeillä säännöillä. Nettihäirinnän suhteen noudatamme samaa linjaa kuin Suomen lakien suhteen. Sinun on otettava itse selvää ilmiöstä, ellet vielä sitä ole tehnyt.

Valvojien ja ylläpidon toiminnan luonteeseen kuuluu viestien sisällöstä huomauttaminen. Kuitenkin heidän joukossaan voi olla kiusaajia, ja asian nostaminen julkisesti esiin tässä ketjussa on koko yhteisön kannalta paras tapa tarttua siihen. Kuitenkin myös heitä vastavuoroisesti suojataan kiusaamiselta.

Tätä keskustelua rajoitetaan:
 • Politiikkaa käsittelevät aiheet
 • Uskontoa käsittelevät aiheet
 • Seksuaalisuutta käsittelevät aiheet
Kvaak on Suomen suurin sarjakuva-aiheinen foorumi, ja siten ainutkertainen sarjakuvakulttuurin vaalija. Kaikkia sarjakuvaan liittymättömiä keskusteluja voidaan rajoittaa ennalta ilmoittamatta tunteiden kuumentuessa tai keskustelun muutoin vahingoittaessa Kvaakin keskusteluilmapiiriä.

Kvaak on myös ikärajaton foorumi, joten sen sisältö pidetään pääosin kaikille sopivana.

Kiivas väittely sarjakuvista sopii paremmin kuin muista aiheista kiivailu. Samoin muu populaarikulttuuri sopii sarjakuvafoorumille luontevammin kuin muut aiheet. Somen lisäksi on edelleen yleis- ja erikoisfoorumeja, jotka mahdollistavat keskustelun laajemmin muista kuin sarjakuviin liittyvistä aiheista.

Mainostaminen Kvaakissa

Sarjakuvia ja niihin liittyviä tuotteita ja palveluja saa tuoda esille yleisesti ottaen, ja voit aloittaa uuden ketjun omille sarjakuvillesi, kustantamollesi, sarjakuvakaupallesi tai muille sarjakuvaan keskeisesti liittyville palveluille.

Kvaak tarjoaa mainostilaa, jota Sarjakuvaseura myy kattaakseen Kvaakin palvelin- ja tietoliikennekustannuksia.

Huomioithan kuitenkin, että
 • Yksityisviestien käyttäminen mainontaan on kiellettyä.
 • Oma- ja pienkustanteiden mainostamiselle on varattu oma alueensa.
 • Osto- ja myyntipalsta on olemassa sarjakuvia varten.
« Viimeksi muokattu: 27.12.2020 klo 19:08:56 kirjoittanut Jiksi, syy: Viittaus sarjakuvagalleriaan poistettu sen sulkeutumisesta johtuen. »